donderdag 28 maart 2013

HollandDoc: Schone Schijn

Op Nederland 2 was er woensdagavond de documentaire van Myrthe Hilkens en Gert-Jan Segers. Wat kan ik ervan zeggen, het was precies wat je kon verwachten, eenzijdig belichten en stemming maken. Eigenlijk heb ik er niet veel over te zeggen, maar er waren wel een paar dingen die ik eruit wil pikken. Het meeste heb ik al zovaak gezegd. Als dit het eerste stukje is dat je ooit van mij leest, dan kan je in de rest van mijn blog je achtergrondinformatie krijgen.

Het is een gewoon prostitutiedocje. Een uur opvullen met melancholische buitenshots en pratende hoofden. Er komt geen prostituee aan het woord. De BNers die te gast zijn krijgen hun reclamepreekjes. Er wordt de suggestie gedaan dat de hoofdrolspelers aan het begin nog niet weten wat ze gaan zien. Dan komt er een confrontatie met wat voorspelbare propaganda, en dan krijgen we de filosofietjes van wat ze nou gezien hebben. Zo zijn er zoveel.

Ik kon ergens wel waarderen dat ze geen tegenstanders aan het woord lieten. Dat doen ze vaak wel in die docu's, en dan laten ze die tegenstanders van hun slechtste kant zien. Dat deden ze dan niet, ze zwegen het gewoon dood. Dat vind ik netter. Dan doe je niet alsof je wederhoor deed. De politici probeerden er nog wat anders van te maken, maar die documaker deed dat netter.

Myrthe verslikte zich in de idiote Zweedse ideeën. Dat vond ik mooi om te zien. Toen er trots over de vernedering van een grote meneer werd verteld, had ze toch haar twijfels over of dat nou wel goed is. De politieman en de man met de dikke bril vertelden allebei dat ze het goed vonden. De agent omdat hij vond dat die klant de mensenhandelaar sponsorde, en de dikbril omdat hij vond dat je het leven mag binnendringen van iemand die het leven van een ander binnendringt. En seks is dat volgens hem. Ik zou hem niet willen neuken.

Toen begon Myrthe wel te zien wat voor zieke ideeën er achter het Zweedse model zitten, en was ze flink minder vóór. Helaas heeft ze niet daarna nog eens goed over àlles nagedacht, ze heeft gewoon een klein stapje teruggedaan. Niet genoeg vind ik. Ze mag zich ook weleens gaan verdiepen in wat ze nou aan het doen is. Ze krijgt betaald, dan moet je werken vind ik. Niet alleen maar je lievelingsideetjes geloven en je oren dichtdoen.

Het is niet dat ze haar idéé heeft veranderd namelijk. Ze dacht alleen eerst dat die Zweden het met haar eens waren, en dat is dus niet zo. Ze zijn veel gemener dan ze dacht. Dus zij is niet veranderd, maar ze had eerst niet goed gekeken of ze wel snapte hoe dat Zweedse gedoe echt in zijn werk gaat. Dat is juist níét flexibel zijn, en ze heeft dus nog een hoop te zien. Ze denkt nog steeds dat dertig, veertig keer per dag realistisch is. Dan weet je het eerste nog niet van de business.

Ze heeft aangekondigd dat ze nog weleens mee gaat lopen in een net bedrijf. Ik heb mijn twijfels of ze dat echt met een open mind gaat doen, of gewoon om het eens lekker af te keuren. Het gaat wel heel erg botsen met wat ze vroeger schreef, om om te kunnen gaan met een echt kijkje achter de schermen. Het is veel moeilijker om een vrouw als gebroken slachtoffertje te zien als ze met je praat en grapt. Daarom geloven de klanten het misstandgedoe ook veel minder.

In haar eindpraatje zegt Hilkens dat we het cijferfetisjisme los moeten laten. Want de Zweden hebben kritiek op onze cijfers, en wij op die van hen. Ze komt er nu pas achter dat de cijfers die we hebben uit de hoge hoed komen? Die cijfers wil ze daarom dus loslaten, maar die cijfers, dat er zovéél misstanden zijn, die zijn toch de reden dat we al die regelzucht op ons hoofd krijgen? Hou daar dan ook meteen mee op!

Volgens haar gaat het in de kern over idealen. Dat je prostitutie niet toestaat. Het ideaal is een wereld zonder prostitutie. En dan gaat ze telkens sputteren als mensen zeggen dat ze een abolitionist is. Want ze wil het niet echt gaan verbieden, want dat is praktisch niet te doen. Daar gaat het niet om, zo iemand wil van de prostitutie af, en die maakt er regels over.

Segers is het met Hilkens eens dat het beleid in Nederland gefaald heeft. Dat doet hij niet vanwege echt onderzoek, het enige waar hij altijd mee zwaait is dat honderdvijftig-landen-onderzoek. Hij denkt dat Noorwegen naar Zweden toe aan het trekken is. Dat is niet zo. Wat een conclusies trekken ze terwijl ze niets maar dan ook niets weten. Zo onwetend kan alleen maar als je ervoor kiest om niet op zoek te gaan naar dingen. Ik vind het crimineel.

In zijn eindpreek vertelt hij dat hij geen sekspolitie wil, máár dit gaat niet over vrijwillig en gelijkwaardig, dit is verkopen van een lichaam, iets wat identiteit en waardigheid raakt, en zodra je seks tot handelswaar maakt, gaat het mis. Nou, leuk, maar wat betekent dat? Ik kan neuken zonder dat het mijn identiteit en mijn waardigheid raakt. En er gaat helemaal niets mis als ik seks verkoop. Dus maak het maar eens waar, Segers.

Er is een stukje waar Segers Werson nep-interviewt. Hij is zo bot en dom, het is zo knullig. Hij wil steun van Werson laten zien om zijn plannetjes om klanten in de problemen te brengen. Werson haalt de meest extreme voorbeelden tevoorschijn, van een vrouw die met zwarte tieten van een mislukte operatie moet werken. Een klant daarvoor moet je ècht met een lichtje zoeken schat.

De toestand die Segers in de Tweede Kamer voorstelde gaat ècht niet alleen de freak aanpakken die Werson beschreef. Dat gaat over dezelfde vage dingen als die je vaker bij mensenhandel ziet, en dat zal netzogoed zich gaan uitbreiden. Dat ze om te beginnen al zo onduidelijk erover zijn, dat geeft wel aan dat het misgaat. Als er geen grenzen in dat voorstel staan, is dat niet zomaar. Werson pleit alleen voor strafbaarheid als het telkens herhaald is bij een heel duidelijk geval, maar Segers is dan al wat minder enthousiast.

Eigenlijk dus hele gewone kost, en eigenlijk heb ik alles aleens gezegd, en ik denk niet dat dit allemaal ècht interessant is voor mijn trouwe lezers. Ik hou er eigenlijk ook nietzo van. Maar dit was in de feeds en in het nieuws aangekondigd als een hele belangrijke docu, dus dan toch maar behandelen hè. Ik doe het eigenlijk vooral omdat ik het niet wil laten lijken alsof ik er niets tegen kàn zeggen. Maar toch was er wel iets nog een beetje interessant.

Dat was Werson. Die liet enthousiast zien dat hij samenwerkte met de Roemenen, en hij meldde zich dan altijd meteen aan een politiebons daar. Ik hoop dat Roemenen die de Roemeense wet hier komen handhaven dat ook doen. Ik vind het ergens ontroerend om te zien hoe beschaamd die Roemeen deed, zelfs met een camera op zijn snater gericht, over dat gedoe waar hij aan mee moet doen voor het overheidsgeld uit Nederland. Hij ziet er zelf geen cent van. Werson keek maar wat graag over dat ongemak van die Roemeen heen.

We krijgen Werson in beeld als hij een kijkje achter de schermen geeft bij de voorbereiding van de razzia in Alkmaar. Hij glimt van trots, en wat glimt er dan véél bij Werson! We kregen dezelfde beelden te zien die we ook al eerder van de gemeente Alkmaar kregen. Er werd alleen maar het positieve weergegeven, alweer precies wat je verwacht van zo'n nepdocu. Over de prostitutie kan je alles zeggen zonder wederhoor.

Er was een stukje dat de docu de moeite waard maakte. Werson die zijn idee geeft van het "uit de feitelijke omstandigheden voortvloeiend overwicht." Hij zegt dat het in Roemenië zo slecht is, dat het in Nederland een stuk beter werken is, en dat je dus als je voordeel hebt van iemand die daarom naar Nederland komt, daaronder valt. Geen wonder dat hij denkt dat iedereen wordt gedwongen.

In 273f 1 sub 1 wordt uit feitelijke omstandigheden voortvloeiend overwicht gesteld als grond om uitbuiting van prostitutie strafbaar te stellen. Uitbuiting wordt in dezen zeer breed uitgelegd. Feitelijk is elk voordeel trekken uit prostitutie van een ander volgens de huidige lezing uitbuiting. Werson legt het heel breed uit, maar hij vindt navolging bij Justitie, ook al zit hij altijd net op het randje.

Pas nou dezelfde regel eens toe op iemand die ander werk doet schat. Een vrouw zit thuis en heeft geen geld. Ze ziet dat de kassière van ernaast beter leeft dan haar omdat zij wel geld heeft. Daarom gaat ze werken voor de supermarkt. Die verdient veel geld, zij krijgt maar een klein loontje. Zij vindt niet dat ze uitgebuit wordt, want ze vindt het een goeie deal. Netzoals de hoeren. Zijn ze allebei uitbuiting, of allebei niet? Want als je er verschil in maakt, moet je wel uitleggen waarom. En je niet achter de foute wet verstoppen.

Ik heb zelfs wel antwoord voor een vraag die Henk Werson stelde in het programma. Hij was verbaasd dat er hem jonge meisjes werden aangeboden, want ze konden toch wel aan zijn houding zien dat hij een politieman was? Mij verbaast dat namelijk helemaal niet, want ik kan hem met een hoerenoog bekijken, en dan is het meteen heel duidelijk. Hij komt namelijk over als een klant, en niet als een politieman.

Een politieman straalt uit dat hij orde op zaken komt stellen, en dat hij niet weet wat er aan de hand is, maar het wel uit komt zoeken. Hij straalt altijd uit dat als je niet meewerkt, en je niet aan de regels houdt, dat hij dan een probleem voor je gaat zijn. Dat was niet hoe Werson zich gedroeg. Die was niet op zoek naar informatie, die was niet aan het kijken of alles wel goedging.

Hij had de uitstraling van een bepaald soort klant. Het is een soort klant die op zoek is naar scoren. Het is een soort klant dat niet fijn is, trouwens. Je doet hem alleen maar als je hoog zit. Ze zijn op zoek naar jonge meiden, hoe jonger hoe beter, en vaak willen ze er meerdere, ook al kunnen ze er maar ééntje tegelijk aan, en worden ze heel gefrustreerd met trio's. Ik heb ze in mijn begintijd wel vaak gehad.

Die uitstraling komt omdat je niet kijkt naar wat er gebeurt, maar al duidelijk iets in je hoofd hebt, en nu meteen wil scoren. Het maakt zo'n man steeds minder uit of het contact wel de moeite waard zal zijn. Zo'n man komt de straat in en wil dan alleen maar als hij het ideale meisje ziet, maar terwijl hij aan het jagen is, gaat de streep steeds meer omlaag, totdat hij scoort. Het maakt aan het eind niet meer uit wàt hij dan scoort.

Je ziet dat ook bij junkies. Maar die zijn niet meer in meiden geënteresseerd, die willen alleen nog maar bruin. Jij hebt het met scoren. Niet van die meisjes, dat begrijpen ze verkeerd, maar juist het scoren van veroordelingen. En het maakt jou steeds minder uit of het terecht is, zolang het maar volgens de regeltjes is. Als je kon ging je ze allemaal zelf van hun bed lichten, of niet soms?

Je moet die mannen snel klaarkrijgen. Als je ze teveel de spanning op laat bouwen, dan worden ze te wild. Er zit iets overspannens in ze. Als je ze klaar hebt zijn ze de tweede ronde veel prettiger. Als je ze die wil geven. Achter de ramen kon je ze er tenminste uitgooien als je een vol ballonnetje had. Als ze te gespannen werden had je een vent die zomaar kon ontploffen, dus je moest wijs zijn en ze goed ontladen. Maar hoe krijg je een doorgeschoten politieman klaar?

EDIT: Ja, Maria Genova doet ook een duit in het zakje. Moet ik daar nou nog opingaan? Ze zeikt alleen maar, er is niet eens wat om opintegaan.

En in Engeland gebeurde er precies hetzelfde als hier, daar heeft een andere hoer al over geschreven.

EDIT: En er is dan dit nog op een jongerenradio. Ook allemaal al behandeld.

31 opmerkingen:

Anoniem zei

Niet voor publicatie, maar gewoon voor jou als reactie.
Met vriendelijke groeten van Jacqueline (zelf sekswerkster)

Als je de beelden ziet van Roemenië in de doc Schone Schijn begrijp je meteen waarom vrouwen liever achter het raam werken in Nederland.Je zit er warm en verdient er meer. Maar dit argument, wat alles te maken heeft met arbeidsmigratie, wordt door Henk Werson weer omgedraaid als gedwongen werken. Binnen de prostitutie dan, binnen de aspergestekers speelt de seksuele moraal opeens niet meer mee.
Behalve de analogie met arbeidsmigratie valt er nog een interessante vergelijking te trekken. In Zweden zagen we in de doc slechts een ideologie, zonder enig pragmatisme. Het is uitbuiting, dus is elke man strafbaar. Trek je dit door naar het huwelijk, dan zie je dat mensen ook soms onder dezelfde condities leven (niet per se in Nederland, maar in veel andere landen zeker wel), het gaat om economie, en er is soms ook uitbuiting en geweld. Ben je tegen prostitutie volgens de redenering van Zweden, dan kun je net zo goed het huwelijk gaan verbieden. Zijn er ook goede huwelijken? Niks mee te maken, want er zijn nu eenmaal misstanden binnen sommige huwelijken, dus verbieden we ze.

Ik was zeer gecharmeerd van de column van Ilja Pfeiffer, die de lijn helemaal doortrekt in vergelijking met andere uitbuitingssituaties. Column van 22 februari:

Volgens sommigen is prostitutie als zodanig een misstand. De Zweedse minister van Justitie Beatrice Ask formuleert dat op een uiterst effectieve manier: „Zolang je niet wilt dat je dochter of je zus dat werk gaat doen, is het onaanvaardbaar.” Het is een krachtig appèl aan onze emoties en daardoor lastig tegen te spreken, maar als argument om prostitutie te verbieden houdt het geen stand. Ik zou niet willen dat mijn broer Formule 1-coureur werd of dat mijn zoon een carrière als profbokser ambieerde, maar dat mag nooit een argument zijn om racen of boksen dan maar af te schaffen. Ieder meerderjarig, toerekeningsvatbaar mens heeft het recht om uit eigen vrije wil te kiezen voor een beroep dat andere mensen hun eigen familieleden niet toewensen.

„Maar hoeren doen het heus niet omdat ze het leuk vinden”, zeggen veel mensen dan. „Ze doen het uit geldgebrek.” De motieven voor de beroepskeuze doen niet ter zake als het gaat om het recht om voor dat beroep te kiezen. En bovendien doen al die forensen in de file hun werk ook heus niet omdat ze het leuk vinden. Ook zij doen het uit geldgebrek.

In principe is er niets mis als twee volwassen mensen een financiële transactie aangaan voor een seksuele wederdienst. Daar wordt niemand bij geschaad. Sterker nog, het voorziet overduidelijk in een grote behoefte. En we zouden ook niet willen dat gefrustreerde mannen die behoefte, bij gebrek aan een betaalbaar alternatief, gaan uitleven op onze zussen en dochters.

Volgens anderen is het probleem dat er in de prostitutie veel misstanden heersen. Er is sprake van mensenhandel en veel hoeren worden gedwongen. Dat is voor de PvdA en de ChristenUnie een reden om te studeren op de mogelijkheid om hoerenlopen strafbaar te stellen, wat in feite neerkomt op het verbieden van prostitutie. Het Zweedse model.

Uiteraard moeten mensenhandel en gedwongen prostitutie worden uitgebannen. Sterker nog, ze zijn bij wet verboden. Maar dat de autoriteiten kennelijk niet in staat zijn om de wet te handhaven, is nog geen reden om de hele branche te verbieden. Ook bij champignonkwekerijen heersen mensonterende misstanden. Maar dan besluiten we toch ook niet om het eten van champignons strafbaar te stellen?

En bovendien werkt dat averechts. Dan gaat iedereen in het geniep champignons eten in het illegale circuit. Dat was ooit precies het argument om het bordeelverbod op te heffen: om de prostitutie uit de illegaliteit te halen en daarmee beter te kunnen controleren. Als er nog steeds misstanden zijn, betekent dat dat de controle tekortschiet, niet dat het een fout besluit was.Anoniem zei

Het komt gewoon door de economische crisis dat ze maar niet uitgeluld raken over de prostitutie; al die benauwde angstvalligheid moet een uitlaatklep vinden, en dat zijn dan de meiden van plezier. Een ordinaire heksenjacht, dus eigenlijk.

Serena zei

Ze horen zichzelf en hun eigen achterban graag praten, dat kwam wel naar voren. Ze maken zich alleen maar hard om prostitutie te verbieden 'omdat ze het niet vinden kunnen'. 'Omdat het niet gelijkwaardig is?'. Huh? Here God gaf mij hersens om zelf na te denken over wat ik wel of niet doe. Of waar ik wel of geen geld voor vraag. En aan wie ik mezelf gelijkwaardig acht of niet, aan wie ik mijn diensten verleen of niet. En wie dat niet zelf bepaalt, die moeten we helpen! Ipv de hele sector de schuld geven.

Ik ben ook niet gelijkwaardig aan Myrthe Hilkens. Gelukkig niet. Ik denk tenminste na over gevolgen van wat ik doe en zeg, zij niet!;)Met die domme opvattingen van haar. Zelfbeschikking? Vrij land? Ooit gehoord van autonomie, Myrthe?

Terwijl er nu meiden van ellende hun ogen uit het hoofd huilen, zijn zij aan het kruistochten tegen het werk wat wij hoeren doen. En worden de 'mondige hoeren' de mond gesnoerd door de verbiedertjes.

Die trouwens propageren mondige hoeren te willen. Laat de hoeren dan op z'n minst hun mondje roeren! De wereld op zijn kop..


Ik hou niet van witlof. Daarom zou witlof verboden moeten worden! En diegene die het eet, vervolg ik en maak diens leven kapot! Dat vind ik de dialoog die in deze doc gevoerd wordt. Ik raak na afloop toch altijd een beetje gefrustreerd als ik weer zo'n vuilnisbak-waardig vod bekijk.

Er schijnt nu een soort 'overgangsregeling' te komen voor hoeren die werken onder de 21. Nou, ik ben erg benieuwd hoe snel ik de illegaliteit in gedwongen wordt door de Nederlandse overheid. Dát vind ik uitbuiting. Ik mag eerst wel lekker dik belasting betalen. En nu ben ik daar, omdat ik ineens 'te jong' ben, niet meer goed voor?

Richard zei

De redeneringen van de Zweden zijn dusdanig dat als je ze loslaat op een willekeurige andere situatie, blijkt dat ze compleet onzinnig zijn. En dus ook in jullie situatie. Gelijkwaardigheid nastreven? En hoe zit dat dan tussen werknemers en werkgevers? En tussen kinderen en volwassenen? Tussen burgers en de overheid?
Wat ook opviel was dat er op een gegeven moment 3 punten van criticasters getoond werden. Het eerste werd even aangestipt en kritiekloos aangenomen, de andere 2 hebben we niets meer van vernomen. Ik vermoed omdat de weerlegging ervan te absurd was om te tonen. Zoals de meeste van deze docu's een eenzijdig beeld geven van het behandelde onderwerp.

De meest voorzichtige schatting gedwongen prostitutie 50%? Dan zou je de halve Wallen probleemloos op kunnen doeken. Terwijl echte cijfers compleet ontbreken en elk getal een schatting is. Beleid bepalen zonder gedegen onderbouwing zou moeten leiden tot het intrekken van de mogelijkheid dat dergelijke personen zich met beleid bemoeien. Schandelijk dat dit soort mensen zoveel macht hebben.

Volgens Segers heb je geen recht op seks en vaak wordt gezegd dat prostitutie een schending is van het lichaam. Met die redenatie is seks per definitie onmogelijk en is over ongeveer 120 jaar de mensheid uitgestorven. Wel fijn voor de verbiedertjes want dan is er ook geen prostitutie meer. En fijn voor de dieren natuurlijk. Geeft ook de mogelijkheid voor moeders om hun kinderen aan te klagen want die schenden bij de geboorte en ook daarvoor al het lichaam van de vrouw. Kortom wat ze willen is onzinnig en zelfs schadelijk.

Denk nog even aan de advertenties die ze lieten zien. Er werd soms vrijwel dezelfde tekst gebruikt en gedeeltelijk hetzelfde telefoonnummer. Oei, nu bekijk ik de folders van de verschillende supermarkten opeens met heel andere ogen....

Jacqueline je hebt helemaal gelijk met je laatste alinea's. Die zouden ze nog eens moeten lezen. De rest van je post laat ook niets aan duidelijkheid te wensen over.

Inderdaad Serena, het wordt nu echt tijd om mensen niet alleen mondig te willen maken, maar om ook daadwerkelijk te luisteren naar wat die monden zeggen. Om te beginnen door ze te betrekken bij discussies die over prostitutie gaan. Zelfs dat lijkt al te veel voor deze mensen.

Deze week was er een ex-militair in het nieuws die na ongeveer 20(!!!) jaar eindelijk erkenning krijgt dat hij een trauma heeft opgelopen in dienst. Hij was toen net zo oud als jij nu. Maar ja, je laten doodschieten moet kunnen toch op die leeftijd? Hoer zijn is veel traumatischer hoor. Euh... volgens mij dus duidelijk niet.

Wel jammer dat je mijn leven nu kapot wil maken Serena. Ik eet wel eens witlof.... al vind ik het niet zo geweldig. Kun je me vergeven?

Richard

Donkey zei

Jacqueline, misschien moeten we veel werk buiten de prostitutie ook eigenlijk wel als slavernij gaan zien. In de prostitutie zien we onrecht veel makkelijker omdat het werk zo intiem is, er is immers de meest direct mogelijke fysieke contact tussen mensen: koper en de verkoper. Ik merk bij mezelf ook dat ik me veel meer opwind over het onrecht in de prostitutie maar voorbij ga aan het onrecht in andere branches. Ik denk dat het komt omdat wanneer ik een prostituee bezoek haar direct zie en haar intiem aanraak, veel intiemer dan bij andere transacties. Wanneer ik asperges of champignons eet heb ik absoluut geen voeling met de mensen die deze producten oogsten en aanplanten, domweg omdat ik ze niet zie. De transactie die ik nog het meest op prostitutie vind lijken is die tussen een kapper en haar/zijn klant. Hier zie je degene die het product levert direct. Ik heb ontdekt dat ook veel kappers/kapsters worden uitgebuit. Ze verdienen tegen het minimumloon, krijgen minder dan de helft wat door de klant wordt uitbetaald, en hebben vaak last van rug- en armklachten. Twee kappersmeisjes vertelde me dat alle kappers rugklachten hebben. Een vertelde me dat kappers goede bekenden zijn van fysiotherapeuten. Ik besefte me dat prostituees dus zeker niet de enigen zijn. Veel prostituees moeten de helft betalen aan de bordeeleigenaar, en daarbovenop hebben veel Oost-Europese prostituees een pooier aan wie ze vaak nog eens de helft van wat overblijft moeten betalen. Wat overblijft is een beetje zakgeld om wat kauwgom en sigaretten te kunnen kopen.

Maar je gebruikt feitelijk het argument dat als ik me feitelijk geen zorgen maak om kappers, champignontelers en aspergestekers, dat ik dit dus ook niet met prostituees moet doen. FUCK THEM!!!!!

Maar misschien moet het omgedraaid worden! Misschien MOETEN we ons zorgen maken om al die andere arbeiders die worden uitgebuit, net zoals we ons zorgen maken om prostituees. De prostituees zijn de spiegels van de rest van de samenleving.

We kunnen niet voorkomen dat we gebruik maken van diensten van mensen die worden misbruikt en uitgebuit. Wat kunnen we doen? Dit mag een verrassing lijken:

CONSUMINDEREN

We kunnen onze consumptie minimaliseren. Dat zal de misstanden niet volledig elimineren, maar het zal deze wel verminderen. De uitgebuite mensen zullen immers minder diensten hoeven te verlenen. Ze zullen dus minder lijden.

Consuminderen heeft ook een ander bijkomend voordeel. Het betekent dat we onze ecologische voetafdruk minimaliseren. We leveren een minder grote aanslag op Moeder Aarde. We leven zo meer in harmonie met Haar.

Uiteraard ben ik ook voor absolute gelijke verdeling van alle welvaart in de wereld, om te voorkomen dat werkloze mensen van de honger omkomen.

Zelf ben ik veel aan het doen om dit doel te bereiken: ik ga niet meer naar de kapper, eet puur veganistisch, ben minder gaan eten, en ik hoop geen prostituees meer te bezoeken.

Dat laatste lukt niet echt. De laatste die ik heb bezocht was 4 maanden geleden, dus er is hoop. Ik heb laatst wel twee camgirls betaald, dus dat is heel slecht. De laatsten worden ook sterk uitgebuit. De helft van wat de klant betaald gaat naar de website, en veel camgirls werken in studio’s die de overgebleven helft krijgen.

Donkey zei

VERVOLG:

Om terug te komen op prostitutie. Prostitutie is niet noodzakelijk om te leven. Eten wel. Dus de logische conclusie van mijn filosofie is om het bezoek van prostituees te ontmoedigen. Als geen klant meer een prostituee bezoekt zullen alle misstanden in de prostitutiebranche volledig verdwijnen. No harm done. In de voedselbranche kan dit niet volledig, omdat we immers eten nodig om te kunnen overleven. Wat kunnen we doen? Minder eten en vooral geen dierlijke producten. In de bioindustrie is er veel dierenleed, en daarbovenop zijn er een aantal kilos plantaardig eten nodig om 1 kilo dier te maken. Een zeer inefficiënte en destructieve manier om eten te produceren. En om al dat plantaardige eten voor die dieren te maken zijn er weer veel arbeiders nodig die worden uitgebuit. Uiteraard moet er ook geprobeerd worden om de omstandigheden van de arbeiders in de voedselbranche te verbeteren, maar het enige wat je als klant kan doen is gewoon minder te eten en veganistisch te eten. De overheid moet de omstandigheden verbeteren. We kunnen uiteraard de politici kiezen die dit voor elkaar krijgen.

Kortom, dit is mijn idee:

Prostitutie = onnodig, een onnodige vorm van wreedheid ten opzichte van de arbeiders, volledig te elimineren door geen prostituees te bezoeken.
Eten = nodig, zeer wreed voor de arbeiders, maar die wreedheid is te minimaliseren door te consuminderen.

Unknown zei

Aan anoniem 04:08
"Uiteraard moeten mensenhandel en gedwongen prostitutie worden uitgebannen": Ze sloven zich uit om dit als smoes voor prostitutieverbod te gebruiken en verbiedertje uit te hangen ipv het rechtstreeks te bestrijden
Co.

Serena zei

@ Richard
Richard, je ziet nog niet in hoe verschrikkelijk het leven voor een witlof moet zijn. Je wordt letterlijk in de grond gestopt en er pas uitgehaald als het nodig is. Vaak met lelijke plekken en veel geweld. De witlof wordt zwaar onderdrukt door de telers, sta je daar dan helemaal niet bij stil iedere keer als je witlof eet?! Ze lijkt je dan vanaf je bord heel onschuldig aan te kijken alsof zíj de uitzondering is en een heel fijn leven heeft gehad, maar je moét verder kijken dan dat! Daaronder schuilt zwaar emotionele en lichamelijk mishandelde groente, gepakt, gebruikt en als ze niet mooi genoeg meer zijn, om tentoon gesteld te worden: wordt er een einde aan gemaakt, of doorgehandeld naar de voedselbank. Hoe denk je dat die witlof zich voelt? ;)

Nouja voor deze keer is het je vergeven dan maar :P Mijn vriend is dol op witlof dus ik denk dat ik een ander slachtoffer zoek. Niemand houdt van zuurkool right?

@Donkey
Je doet je naam eer aan. Ik hoop met korte antwoorden zoals jij ze geeft toch een beetje door te dringen.

Lieve schat, als je wordt uitgebuit kómt er geen pauze. Geen klanten? Dan komt je pooier je wel even zonder condoom doen. Dát is het soort uitbuiting waar mensen pretenderen voor te vechten. Het probleem is alleen: De échte slachtoffers worden genegeerd, en de hoeren gepakt. Oftewel: Door de hoerenhaat hebben ze mensenhandel als excuus gepakt om ons naar de tering te helpen. De echte slachtoffers worden aan hun lot overgelaten.

Samenleving= Gedwongen groepering, gedwongen regels.
Kapper= Kiest eigen werkgever of begint voor zichzelf, bij dit laatste maakt zij haar eigen ergonomische beslissingen, moet studie doen alvorens werken.
Prostituee (geen spiegel!)= Een 'winkel' die je gezelschap (seksuele diensten) biedt.
Consuminderen= Voor aardfetisjisten met een alluminiumhoedje. Je gaat mij met dit kutweer niet wijsmaken dat de aarde 'warm wordt'.
Camgirls= Vooral thuiswerkende vrouwen, studentes of mama's, krijgen betaald per minuut per kijker, studio's? Achterhaald beeld, is vaak alleen voor islive etc. Daarbij horen contracten.
Gelijke deling van welvaart= Achterhaald socialistisch idee, heeft in landen als Cuba haar dienst bewezen.. 'Alleen de écht rijken mogen die auto rijden'. Nounou, eerlijk hoor.
Politici= Links lullen, rechts vullen.

En Serena? Die is een echte ouderwetse rechtse carnivoor. Vindt jouw opinie dan ook niet in te passen in haar dagelijks bestaan. Zou er een einde aan maken als ze ooit weer zo moet leven als in de prehistorie (toen er ook wel uitbuiting moét zijn geweest!)

We kunnen ook massaal zelfmoord plegen. Mensenminderen. Zijn we van het hele probleem af. Of is dat dwang?

Donkey zei

Leuk dat je met me in discussie wilt gaan Serena!

Ik ben het met je eens dat de politie af en toe ondoordachte acties uitvoert, zoals in de rosse buurten. Gedwongen prostituees blijken in de praktijk heel gesloten. Het duurt lang voordat ze iemand in vertrouwen nemen. Eén enkele raid heeft geen zin.

Over de kappers: ze hebben ALLEMAAL rugklachten. Het lijkt bij het beroep te horen. Je ziet het: prostitutie is niet de enige probleemberoep.

Camgirls: veel Roemeense vrouwen werken in een studio. Maar ik merk dat veel dames overstappen naar hun eigen huis, met eigen cam en breedbandverbinding.

Prostituee: vaak humeurig en ongeïnteresseerd, maar op zich wel vriendelijk. Weet ik uit ervaring. Het lijkt erop dat veel prostituees het werk met tegenzin doen. Wel vervelend voor ze om al die ongewenste intimiteiten te moeten verdragen. Het zou niet hoeven! Waarom niet alle welvaart verdelen? Dan hoeven vrouwen zich niet meer seksueel te laten intimideren op hun werk om zo aan hun dagelijkse kost te hoeven komen.

Gelijke verdeling van welvaart + consuminderen = de enige manier om ons voortbestaan te garanderen. Je wilt niet weten hoeveel wij mensen van de Aarde onttrekken. Zoek eens op 'ecologische voetafdruk' of 'ecological footprint'. Er wordt voorspeld dat binnen 30 jaar de wereldoceanen vrij zijn van vis!!! Zo erg is het!!!!

Ja, we zullen heel arm worden, maar hebben we dat er niet voor over om onze nakomelingen een prettige toekomst te bieden? Cuba? Tsja, communistische staten blijken vaak totalitair, maar dat betekent niet dat we niet proberen om gelijkheid na te streven. Bovendien, we hebben geen keus. En mooi dat het prima samenvalt met het streven naar de vermindering van uitbuiting. Als we minder hoeven te consumeren, dan hoeven we minder te produceren, en hoeven we minder te werken. En: ook communistische landen streven naar groei, dus dan hebben ze veel slavenarbeid nodig om te groeien. Naar mijn idee zou een communistisch land de consumptie zoveel mogelijk moeten beperken. Werken moet juist ontmoedigd worden. En ik ben voor vrijheid van meningsuiting.

Het kleine beetje welvaart dat overblijft moet ook eigenlijk gelijk verdeeld worden. Welvaartsverschillen zijn harstikke onrechtvaardig.

En: als het ecosysteem instort worden we nog veel armer!!!!! Het is kort termijn versus lange termijn.

Zelfmoord is ook mogelijk, maar ik neem aan dat iedereen een soort van overlevingsdrift heeft.

Serena zei

@ Donkey
Ik vind de reden waarom eigenlijk bijzonder triest! Maar prima, ik ben een snelle schrijver en een lekkere discussie ga ik niet gauw uit de weg ;)

Een goede prostituee vertrouwt niet veel mensen. En al helemaal niet politie. Gek he? Als je ziet hoe we behandeld worden. Door de overheid en media. Als dat veranderd, zal er misschien (héél misschien, als je kijkt naar hoe honds we worden neergezet) iets veranderen bij de prostituees.

Als jouw prostituee's verveeld zijn en geen zin hebben in hun werk heeft dat misschien wel een héle andere reden, die ik al best kan bedenken.
Trouwens: Heb jij altijd zin in je werk? Mogen wij geen off day hebben? Hebben we dan gelijk geen zin in dit wérk meer? Maar een goede prostituee zal hier goed mee om kunnen gaan. Degene die voor het snelle geld gaan hebben er misschien inderdaad geen zin in. Maar wedden dat ze te beroerd zijn om met hun luie reet achter de kassa te gaan zitten?! Ik raad je sterk aan, mocht je de dames ooit weer bezoeken? Kies dan voor een andere vorm prostitutie. Want zoals jij het beschrijft is het nu je geld niet waard!

Ik heb gigantische tieten (van mezelf). Véél rugklachten. Ik kan er iets aan laten doen maar voor mijn werk is het een pluspunt (en ik vind mezelf er nog te jong voor). Het is dus niet alleen de beroepsgroep kapsters maar ook managers, politie, politici...Alles waar ook vrouwen werken. Mijn kapster heeft nergens last van, maar zij heeft dan ook haar eigen salon en houdt rekening met voorschriften. Ze vertelde me inderdaad dat de spullen in haar stagetijd niet ergonomisch verantwoord waren. Mede daarom begon ze voor zichzelf. En zo moet het kunnen. Niet dat als je je eigen toko begint, dat je wordt uitgekotst door de overheid, media en je gemeente. Zoals dat bij prostituee's wel gebeurt.

Ik volg een dure studie. Ik heb er hard voor moeten werken en als ik klaar ben verwacht ik een mooi salaris. Als we welvaart gaan verdelen, wordt een deel van mijn mooie salaris dus aan de roemeense hoeren gegeven? Over mijn lijk. Geen cent. Ik deel NIETS. Van MIJ, heb IK hard voor gewerkt. Ga ik NOOIT delen met lapzwansen, had je maar moeten studeren of hard moeten werken. En ik hou NERGENS mijn handje op. Ik werk keihard. Maar ik heb géén studieschuld! Werken kán dus echt! Gewoon van de bank afkomen met je luie reet en wat doen met die klauwen. En anders verhongeren. Tja het leven is hard.

Ik geef wel bijvoorbeeld graag geld uit aan persoonlijke goede doelen (organisaties krijgen ook gewoon salaris en dure kantoorpanden en daar betaal ik dan dus niet aan mee!). De dakloze die ik gisteren tegenkwam na mijn boeking mag best een flesje frisdrank en een broodje van mij. Zo draag ik mijn steentje bij. Iedereen doet dat op een manier die hem/haar goed acht. Je kunt mensen niet verplichten of een keuze afdwingen of verbieden. Als het gebeurt, gaat het meestal fout. Kijk maar naar 'het grote (kuchkuch) succes van de wietpas'. Wat gebeurt er dan? Het gaat ondergronds waar wij het niet kunnen zien, waar nog veel ergere dingen aan de hand zijn. Jongeren die op die manier aan de heroïne gaan. Moeten we dat willen?

Hoe weet jij nou wat een (on)gewenste intimiteit is? Kun je dat ruiken op afstand ofzo? Ik vind het knap! Jij schijnt echt een voorspellende gave te hebben.

Jij vindt dus dat ik op mijn werk wordt uitgebuit en geïntimideerd? Ik kan je verzekeren dat ik heel wat baantjes heb gehad en het nooit zo naar m'n zin heb gehad als bij deze baan.

Camgirls: je zegt het zelf al... Ga ik dus niet op in, onzinargument.

Serena zei

Ik vind het heel knap dat jij de wereld durft te voorspellen hoe die eruit ziet over 30 jaar. Ik zou mórgen nog niet dúrven voorspellen!

Dat ik denk dat er een rassenoorlog komt, wil nog niet zeggen dat het zo is! En dan kan ik heel veel onderzoek doen naar de veranderingen in onze samenleving en dit als argument gebruiken voor mijn hypothese over rassenoorlog. Maar dat wil niet zeggen dat die er kómt! De waarheid is dat we het niet 100%wéten. Een paar jaar geleden hoorde ik over een 'zoveelste ijstijd', opwarming van de aarde, weet ik niet hoeveel shit. Jouw hypothese staat net zo op losse schroeven als de mijne, dus laten we proberen in het NU te blijven.
Ik voorspel liever niet, voorspellingen komen vaak niet uit. Kijk jij weleens naar het weerbericht?

Als we allemaal in het bos gaan schijten besparen we water en de riolering. Maar weinig mensen doen het ook echt. Waarom? Inmiddels hebben we een zekere luxe behaald, en kunnen we eigenlijk niet meer zonder.
Als het op is is het op. Zal ook ik met mn rolletje door het bos moeten (pardon, vindt jij vast niet ok, bladeren dan). Tot die tijd kak ik lekker op mn WC met mn 4 lagen dikke page. Heerlijke luxe. Kan ik betalen door mijn werk, hard werken met je klauwen = luxe. En zo gaat dat zelfs nog als we massaal stoppen met werken. Beste inzet = beste stukje van de BBQ.

Ik vind je idee erachter mooi. Maar zo gaat het gewoon niet. Zo werkt de échte échte wereld niet. Ik daag je uit tieners (en zélfs volwassenen, waaronder ik) hun blackberry in te laten leveren en te overtuigen niet meer naar de kapper te gaan, te kakken op een WC of dingen aan te schaffen. Gaat je niet lukken. En de overheid ook niet. Al ga je op je kop staan en zet je het alluminiumhoedje af.

Je hebt een roze bril op over de natuur, over het leven an sich en je volgt de roze bril van de media lekker over de prostitutie. Heel mooi, maar kom niet met allemaal onderbuikgevoelens aanzetten. Dat is je reinste onzin en kan ik zó weerleggen.

Ik vind je idee erachter prachtig, maar niet haalbaar. En eerlijk gezegd: Ook niet gewenst. Gelijkheid bestaat niet, mensen zijn niet allemaal gelijk aan elkaar en moeten niet allemaal hetzelfde hebben. Iedereen gaat op pad met zijn/haar eigen rugzak. Ik heb gigantisch moeten knokken voor alles wat ik heb! Ik vind wel dat we iedereen met hetzelfde respect moeten behandelen, dat zijn we aan elkaar verschuldigd.

Richard zei

Serena, 1 voorspelling durf ik wel aan: hij gaat één aspect eruit lichten en dat totaal verkeerd interpreteren. Dat lees je in alle postings terug.

Gelijkwaardig is niet hetzelfde als gelijk. Dat is gewoon niet haalbaar. Een man is nu eenmaal geen vrouw. De een is 2 meter, de ander 1,50 meter. De een menstrueert, de ander heeft erecties. Enz. enz.enz. En zelfs als de meeste mensen wel helemaal gelijk(waardig) zijn, dan zullen er een paar misbruik maken, dat wijst de geschiedenis wel uit. En dan zijn er dus ineens juist heel veel slachtoffers.

Het punt in prostitutie is nu juist dat er heel weinig slachtoffers zijn. Dat blijkt telkens weer uit de stukjes van Zondares en haar collega's.

Niet alle kappers hebben rugklachten en mensen met rugklachten zijn niet allemaal kapper. Goed dat ze aangeeft dat op de stageplek DE WERKOMSTANDIGHEDEN niet oké waren en dat ze ZELF kiest voor een eigen salon MET goede omstandigheden.

Vervelend om te horen dat je rugklachten hebt Serena. Ik hoop dat je er niet te veel last van hebt en dat je op tijd iets er aan kunt doen. Dus dat het geen permanente klachten worden. Je gezondheid is toch wel héél belangrijk. Verder lijkt me dat je je zaakjes prima op orde hebt!

Het is overigens niet zo dat werk voor iedereen beschikbaar is. Voor die mensen is luxe dan onbereikbaar, maar laten we wel zorgen dat ze de basisbehoeften wel kunnen bevredigen. En er zijn banen waar mensen exorbitante bedragen verdienen die in geen verhouding staan tot het geleverde werk. Bijvoorbeeld politici... en de hardwerkende schoonmaaksters, of caissières.

Maar laten we de discussies weer over prostitutie gaan vanaf nu? En leuke anekdotes zijn ook wel weer verfrissend tussen al het vervelende nieuws.

Richard

Donkey zei

Nou Serena, het feit dat je zegt dat baantjes die je buiten de prostitutie hebt gehad je minder bevielen dan de prostitutie, zegt naar mijn mening iets over werk in het algemeen! Het is ook het besef dat eerder tot mij door is gedrongen: niet alleen de prostitutie is erg, ALLE arbeid is vernederend en gevaarlijk. (Overigens, ik werk niet. Ik heb wel eens een paar keer gewerkt, op staande voet ontslagen. Ik kan het tempo en de stress gewoon niet aan. Ik ben volledig afgekeurd vanwege zware psychische problemen. Ik ben doodsbang voor als ik ooit zou moeten werken.)

Ik heb wel eens proberen te begrijpen waarom sommige vrouwen in de prostitutie zeggen dat ze het werk leuk vinden. Mijn eerste verklaring is dat je ook sociale contacten in de prostitutie hebt, en dat kan leuk zijn. Maar de seks?? Ik zal je vertellen dat ik een tijdlang de fantasie had dat ik een vrouw was die in de prostitutie ging werken en dan ook seks heeft met de mannen. Ik moest zeggen dat dit me ontzettend opwond, maar juist het vieze aspect ervan. Het idee dat je een mooie vrouw bent, kuis en puur, en dan JUIST seks hebt met al die VIEZE bouwvakkers en loodgieters. Het is een sadomasochistische fantasie. Ik denk daarom ook dat voor de vrouwen die zeggen het werk leuk te vinden geldt dat ze het prettig en spannend vinden om vernederd te worden. Ik denk ook dat dit sadomasochistische vrouwen zijn. Maar ik denk dat normaal mensen dit werk heel smerig en vernederend vinden. Ik denk dat zoiets ook geldt voor mensen die zeggen dat ze hun werk leuk vinden. Ik weet dat sommige mensen pas vinden dat ze echt werken en deel uit maken van de maatschappij als ze stress hebben en pijn lijden.

Dat we op een grote ramp afstevenen kun je beredeneren vanuit je leunstoel zonder data te verzamelen. We remmen ons consumptiegedrag namelijk helemaal niet. De wereld wordt steeds rijker, derdewereldlanden groeien economisch als kool en zullen een steeds groter beslag leggen op de natuurlijke hulpbronnen. Zo wordt er in derdewereldlanden steeds meer vlees en vis gegeten. Om vlees te produceren is veel plantaardig materiaal nodig om de dieren te voeren, en dus veel extra landbouwgrond dat er domweg steeds minder is (bedenk dat om 1 kilo dier te produceren er meerdere kilos plant nodig is). De visstanden zijn gevaarlijk laag in sommige delen van de oceanen. Er is nauwelijks een rem op de visconsumptie. Je kunt op je vingers natellen dat er een ramp zit aan te komen. Er is gewoon geen rem. Als het blijkt dat we meer vissen opeten dan dat er bijkomen, dan gaat de visstand omlaag en zullen vissen uiteindelijk zo goed als verdwijnen. Over 30? Misschien 20 jaar, misschien 50 jaar, misschien 100 jaar. Wie weet? Besef, de consumptie stijgt exponentieel. Bij een exponentiële groei haal je de limiet heel snel.

Richard je zegt dat er volgens Zondares en haar collega’s weinig slachtoffers zijn in de prostitutie? Lees dan deze post van Zondares, Puttana en Bouche goed door van Zondares, Puttana en Bouche:

http://zondares.blogspot.nl/2013/01/kies-je-avontuur.html

Lees vooral wat Zondares zegt in het commentaar in dit bericht:

http://zondares.blogspot.nl/2013/02/de-geur-van-de-wallen.html

Het blijkt volgens hun dat er wel degelijk iets aan de hand is!! Namelijk, er is veel afpersing in de raamprostitutiegebieden. Wordt volledig door hun erkend. De vrouwen willen wel als prostituee werken, maar kunnen niet om afpersers heen. Overigens lijkt de situatie een stuk beter in de clubs en privéhuizen, in tegenstelling tot vroeger (zeg voor 2004).

Richard zei

Need I say more Serena? ;) Mijn glazen bol werkt!

Dat het in jouw situatie zo is dat elk werk vervelend is, wil niet zeggen dat dit voor iedereen geldt hoor! Inleven in andermans situatie is ook heel moeilijk, zeker als het ver van je af staat. En als man de belevingswereld van vrouwen begrijpen vergt nog een extra stap waar de meeste mannen erg veel moeite hebben. Dat is mede de oorzaak van hoe de prostitutie geschetst wordt door de tegenstanders. Hoewel vrouwen nu ook weer niet zo verschillend van ons zijn.

Ik heb alle blog-entries en reacties gelezen hoor, en wat de schrijvers (en ik ook) zeggen is dat er wel degelijk slachtoffers zijn, dat ontkennen we geen van allen. Wel zeggen ze dat dit er lang niet zoveel zijn als dat velen, waaronder jij, denken. Dan is er ook nog het onderscheid tussen dwang en uitbuiting, waarbij het laatste vooral het probleem is en dan met name bij vrouwen die van buiten de EU komen of althans de landen met vrij verkeer van werk met Nederland. Dit omdat ze op eigen kracht niet in ons land kunnen komen en zo afhankelijk raken van criminelen waar je moeilijk vanaf komt (zie het spel). Dat op de Wallen ook andere dames last hebben van dit soort figuren (uitbuiters) komt omdat het gezag niets of zeer weinig hiertegen doet, ook al zijn er wel degelijk aangiftes.
En waar dit blog telkens weer op wijst is dat hierdoor criminaliteit een kans krijgt en zelfs in de hand wordt gewerkt, terwijl dergelijke zaken in andere beroepsgroepen wél op een normale manier worden aangepakt, namelijk door de criminelen aan te pakken en niet degenen die het (legale! en terecht) beroep uitoefenen.

Verbouw jij zelf je groenten? En vang je regenwater op om te zuiveren zodat je het kunt drinken? Wie heeft het dak boven je hoofd gemaakt? Of slaap je in de buitenlucht? Hoe kom je aan internettoegang? Al deze dingen vermoed ik dat je daarvoor betaald. Mensen verzorgen deze dingen tegen betaling. Volgens jouw redenering ben je ze dus aan het uitbuiten. Sowieso omdat je je geld krijgt zonder er voor te werken. Al heb je daar dan een waarschijnlijk legitieme reden voor. Kan me indenken dat je daardoor ook geen luxe kunt veroorloven, maar dat is geen reden om iedereen die wel luxe wil te veroordelen.

Dit blog is nu juist geschikt om dingen eens vanuit het perspectief van een ervaringsdeskundige te zien. Verrassend dat je dan toch zo vast houdt aan je eigen ideeën. Maar goed, dat is voor veel mensen het geval. We blijven hopen dat er toch een verandering komt in de vooroordelen over de prostitutie.

Richard

Serena zei

Richard... Wauw! Met zo'n voorspellend vermogen moet je wel wat doen hoor! Mag ik die bol niet van je lenen? Weet ik gelijk of ik geslaagd ben voor mn tentamen :p

Je mag trots zijn op je leesvaardigheden! Jij bent ook daadwerkelijk geïnteresseerd in ervaringen merk ik. Voor donkey is het nog lastig maar.. Misschien snapt hij het ooit wel!

@ dokey----- IE-A!
In mijn eerste post hier kun je lezen wat ik over slachtoffers schrijf.

Mijn contacten zijn mijn cliënten. Als ik contacten, wil schrijf ik me wel in op een datingsite dacht ik zo?
Maar ik kan je wel vertellen dat een 'VIEZE' man mij niet mag aanraken voor hij van top tot teen schoon is, desnoods was ik het varkentje zelf. Waarom zou ik met een vieze man neuken? NOOIT IN MIJN LEVEN GEDAAN, was ik ook niet van plan.
Als je vraagt waarom een hoer dit werk doet zal ze niet zeggen: Ik hou van vieze mannen en ik word graag uitgebuit. Van de professionelle's en de hardwerkende parttimers zul je dit zeker niet horen in ieder geval.

Van de sm en rare relaties ben ik niet. Daar zijn andere meiden voor, die daar wel échte lol in hebben. Ik ben best wel een burgertrutje!

Ik weet toevallig dat een loodgieter of bouwvakker wel héél goed moet sparen om een uurtje met me door te brengen. Met mijn tarief zou je een per uur dat ik werk, een maand lang, een kamer kunnen huren. (dat hou ik er niet aan over, maar dat is wel wat je betaalt als klant, p.u.). Dus je theorie klopt van geen kanten :)
In reguliere escort had ik de loodgieters etc. ook, maar hé? Jij bent toch zo van de gelijkheid? Ik doe mijn kunstje net zo lief bij de loodgieter als bij de BN'ers die jij 's avonds op de tv zit te bekoekeloeren. Omdat ik voor beiden evenveel respect heb.

Misschien moet je eens naar een Nederlandse hoer voor de verandering? Die 'gedwongen vrouwen' van jou trekken maar wat graag een zielig smoeltje als ze er meer centjes mee kunnen verdienen, wat van je tijd kunnen verpraten en ja-knikken. Dat zijn de luie bitches, zoek eens iemand uit die voor de verandering werkt voor haar geld.

Ik snap wel dat je niet meer naar de hoeren wil.. Als er dat soort vrouwen zitten die jij beschrijft...
Maar ik denk, dat ze je gewoon verteld hebben dat je niet meer welkom was met je geneuzel?

Richard zei

Serena met die voorspellende gaven probeer ik de juiste vorm te vinden om er mijn geld mee te verdienen. Tot nu toe met onvoldoende succes, maar in Nederland is het vooralsnog iets te moeilijk.

Dat tentamen kan ik je wel voorspellen: je moeite en inspanning worden beloond met een voldoende!

Ach ja, wat me vaak opvalt is dat mensen moeite hebben met goed lezen. Zoals ze weleens zeggen in die gevallen: Lé-zen!

Voor psychologie is het toch wel handig om te kunnen lezen, rustig en doordacht, en ook tussen de regels als het ware. Inleven is dan ook handig.

Ik betwijfel of hij het ooit zal begrijpen, maar zoals ik al zei we blijven hopen.

Ook even teruglezen: al in december 2009 (en misschien daarvoor ook al) schreef Zondares wat ze vond van mannen met betrekking tot aantrekkelijkheid en hoe ze dat in haar werk doet.

Al in augustus 2009 schreef ze over iemand uit Oekraïne die te maken had met mensenhandel. Haar vriendin N. waar ze mede haar spel door heeft ontwikkeld dat jij aanhaalde. Lees ook dat nog eens goed!

Als je de dames met respect behandelt en hygiënisch bent en niet een zeikerd bent, dan wordt het al een stuk leuker! Nederlandse dames van minimaal een jaar of 30, met zeker 5 jaar ervaring in het vak, zijn de beste kans dat ze geen slachtoffer zijn. Wat niet wil zeggen dat de anderen dat wel zijn. Kijk maar naar Serena, die is pas 18. Als ze dan ook nog eens langer dan een kwartiertje met je bezig kunnen zijn (dat kan leiden tot afraffelen) gaat het een stuk meer ontspannen. Misschien heb je wel de verkeerde vorm van prostitutie gekozen om seks te hebben. Er zijn meerdere vormen hoor: straatprostitutie, raamprostitutie, escort, thuisontvangst, privéhuizen en clubs. Misschien vergeet ik nu iets maar lijkt me wel genoeg zo. Allemaal met een verschil in de uitvoering.

En Serena, dat is nu precies wat we bedoelen: sommige dingen vind je niks en die weiger je dan ook. Zoals het hoort. Dat anderen dat juist leuk vinden, prima, dan ga je daar toch heen.

Maar ik zou bij jou toch wel erover denken om vies te zijn bij aankomst. Lijkt me dat ik niet hoef te zeggen waarom....

Richard

Donkey zei

Ik moet zeggen dat ik wat Zondares en Puttana schrijven nogal schokkend vind. De prostituees zijn inderdaad niet zo onschuldig, weten vaak waar ze hier voor komen. En vrouwen die slachtoffer worden van loverboys zijn vaak aanvankelijk maar al te gewillig om in de prostitutie te werken. Maar ik vind het onderscheid tussen aperte dwang en uitbuiting vaag. Het loopt vaak in elkaar over. Lees eens op rechtspraak.nl en dan kun je lezen over zaken waarin prostituees echt heel gemeen behandeld worden. Dwang of uitbuiting? Whatever...

Ik heb wel leuke prostituees bezocht. De meeste zijn aardig. Maar ik ben een paar vrouwen tegengekomen waarvan ik denk OEI!!! Het moet niet leuk voor ze zijn om dit dagelijks te moeten verdragen.

Ik ben seksueel uitgeblust, ik voel niets meer op seksgebied. Een bezoekje aan een prostituee doet me niets meer.

En ik lees heel goed!!! Ik wil ook niet overdrijven. De grootste problemen lijken zich te concentreren in de raamprostitutie tegenwoordig. De clubs en privéhuizen lijken een stuk veiliger. Vroeger was dit niet zo. Toen had je van die grote mensenhandelzaken in clubs (denk bijvoorbeeld aan de Bende van de Miljardair).

Ik heb vooral raam- club- en privéhuis-prostituees bezocht. In al deze vormen vind je zowel vijandige als vriendelijke prostituees. Het maakt niks uit.

En inderdaad, ik maak gebruik van de WC en internet. Ik buit dus uit en verspil kostbare grondstoffen. Het gaat er niet om dat je alle uitbuiting en verspilling voorkomt. dan kun je inderdaad niet meer leven. Je kunt het ook verminderen. Maar het is zo, ik moet inderdaad nog goed uitzoeken hoe ik zoveel mogelijk consuminder. Ik concentreer me vooral op eten, kappers, en de laatste tijd prostituees en camgirls. Over kleren, energie, auto, WC, internet (etc...) zit ik nog te dubben. Ik woon ook bij mijn ouders en ik ga niet over de verwarming en de auto. Ik zou ze wel kunnen stimuleren.

Donkey zei

Ooh ja! Ik wilde ook nog vertellen dat als er zoveel problemen zijn op de Wallen met afpersers, dat dit ook de schuld is van de bordeeleigenaren. Die zouden de boel meer in de gaten moeten houden. Vaak verhuren ze alleen maar kamersleutels en verder niets. Kennelijk kan de seksindustrie zichzelf niet reguleren!!! De politie moet het maar opknappen.

Ik vraag me alleen af hoe het komt dat de situatie in de clubs en privéhuizen zoveel beter is. Ik heb twee verklaringen:

1. De verdiensten in de seksindustrie zijn een stuk lager dan vroeger. Daarom concentreren de uitbuiters zich vooral op de plekjes waarin nog wel wat geld te halen is, namelijk: de raamprostitutie.

2. Vaak zijn bij gedwongen prostitutie in clubs de bordeeleigenaren betrokken bij de uitbuiting. Die zijn op een gegeven moment allemaal opgepakt, dus daarom zie je het niet meer zo vaak in die vorm van prostitutie.

Richard zei

Niets meer voelen op seksgebied? Daar zou je toch eens over moeten praten met professionele hulpverleners, want dat lijkt me niet gezond. Pas overigens goed op met privé-info op het net!

Je hebt gelijk dat in alle vormen van prostitutie sprake is van aardige, goede en slechte hoeren. Net zoals dat gaat in elke beroepsvorm. Je klinkt nu in ieder geval al minder extreem in je standpunt, al denk ik dat je het nog niet helemaal begrijpt. Je ouders zijn ook heus niet altijd aardig, vriendelijk en behulpzaam. Meestal wel hoop ik maar niet altijd. Zo geldt dat voor iedereen, ook hoeren hebben wel eens een slechte dag. Of doen werk dat ze niet ligt. Jij hebt dit ook gedaan, maar je was toch ook geen slachtoffer? Wat ik bedoelde is dat mensen elkaar nodig hebben en dat we niet alles zelf kunnen. Dan is het het meest ideale als iedereen een ander stukje bijdraagt en die dingen doet die ze graag doen. Dit is niet altijd mogelijk.

Dwang is als je iets moet doen tegen je zin met negatieve consequenties als je het niet doet. En geen alternatief mag kiezen. Uitbuiting is als je iets doet wat je wel wilt, maar dat anderen hier meer van profiteren dan je zelf doet, zonder dat je dit goedkeurt (belastingdienst onthoudt dit!). Dit is misschien niet sluitend maar geeft het redelijk goed weer denk ik.

De rechtszaken, daar heeft Zondares ook al eens iets over gezegd. En als je het spel speelt weet je ook dat veel helemaal niet echt gebeurd is. Ook hier geldt weer dat er ook wel degelijk erge dingen gebeuren, maar er zijn heel weinig veroordelingen. Mocht ik dit toch verkeerd hebben begrepen dan excuses. Misschien is jouw definitie van veel en weinig wel anders dan de onze en vind jij 1 geval al veel. Het punt van dit blog is dat prostitutie an sich nauwelijks verschilt van ander werk en dat het dus ook dienovereenkomstig behandelt dient te worden.

Discussie over consuminderen hoort niet thuis bij sekswerk want dat heeft geen invloed op je ecologische footprint. Tenzij je het zonder voorbehoedsmiddelen doet op het verkeerde moment....

Over de verschillen zo die er al zijn in de verschillende vormen prostitutie kunnen anderen beter iets zeggen, daar heb ik geen zicht op, alleen wat ik in dit blog lees.

Richard

Donkey zei

Nogmaals, bedankt Serena en Richard dat jullie reageren!

Ik wilde nog iets zeggen over Serena en de loodgieter. Nu noem ik het voorbeeld over vieze loodgieters die prostituees bezoeken, wat sommige prostituees opwindend vinden. Maar het maakt niet zo uit of de persoon in kwestie 'vies' is. Het gaat eigenlijk om de ongebruikelijke situatie. Mijn theorie over seksualiteit is dat het vooral gaat om het overschrijden van grenzen, vaak met betrekking tot schaamte betreffende de gevoelige plekken van het lichaam. Ik merk zelf dat als ik iets doe wat gewoon eigenlijk een beetje vreemd is (prostituees bezoeken, pornofilms kijken met ass-to-mouth), dat het écht superopwindend is. Na een tijdje raak je eraan gewend, want je hebt die grens inmiddels al overschreden. Dan zoek je andere kicks. Het valt me op dat de kick het grootste is in de aanloop naar het vreemde wat je gaat doen. Het ook eigenlijk doen is minder opwindend. Dat heb ik ook bij prostituees. Het meest opwindend is langs de ramen te lopen, en dan zo vlak langs die dames, wetende dat je zo iets kan gaan doen dat eigenlijk niet mag.

Is het niet zo Serena, dat je het ontzettend spannend vindt dat al die mannen naar je komen? Ze hoeven niet per se vies te zijn. Maar de situatie is eigenlijk wel heel vreemd is het niet? Ongebruikelijk. Het idee dat je met grote frequentie met verschillende mannen het bed deelt. Dat is zeer ongebruikelijk. Of het feit dat je het bed met iemand deelt die je pas 10 minuten kent. Heel ongebruikelijk!! Of het feit dat je dingen doet in bed met die mannen die je misschien wel nooit met je man zou doen. Ongebruikelijk. Dus zeer opwindend! Dat is wat ik bedoel met sadomasochisme. Jezelf in situaties brengen die vreemd en vernederend zijn, normaalgesproken, maar je doet het toch!!!! En dat is opwindend. Nu is het zo dat de meeste mensen het afschuwelijk vinden te doen. Maar dit vind JIJ juist opwindend. In jouw geval wil je dat de klanten schoon zijn. Maar mijn punt is er nog steeds. Je haalt de kicks uit andere dingen.

Richard, dat er weinig veroordelingen zijn is niet vreemd. In het geval van loverboys zullen prostituees niet zomaar hun man of vriend aangeven, ze zijn immers verliefd op deze mannen. In andere gevallen zijn de slachtoffers gewoon te bang. Of ze geloven dat aangifte weinig zin heeft. Of ze menen dat hun ‘arbeidscontract’ puur eerlijk is, en ze vinden het helemaal niet vreemd dat ze het grootste deel moeten afstaan, een soort van Stockholmsyndroom. Als je in de literatuur leest dan krijg je sterk de indruk dat halverwege de jaren negentig het zeeeer erg gesteld was wat betreft gedwongen prostitutie, erger dan nu. Toch waren er in die tijd nauwelijks mensenhandelzaken. Ik denk dat prostituees nu pas langzamerhand proberen te beseffen dat ze naar de politie kunnen gaan. En tegenwoordig probeert de politie ook actief naar slachtoffers te zoeken. Nog ter illustratie, in de zaak Saban B waren er 17 vrouwen die aangifte deden of een verklaring aflegden, terwijl toch meer dan 100 vrouwen in verband zijn gebracht met deze bende.

Ik voel mezelf als slachtoffer wat betreft werk. Ik ben slecht behandeld. Zo hoor je mensen niet te behandelen. Helaas is er arbeid nodig. Dit is verschrikkelijk, maar we kunnen het op z’n minst verminderen. Consuminderen vind ik wel passen in deze discussie. Met consuminderen verminder je leed en verspilling. Je vermindert dus ook de leed van sekswerkers.

Serena zei

@ Richard
Ik hoop dat je bol gelijk heeft.. Ik vind je bijdrage erg goed geschreven Richard!

@ Donkey
Ik vind het naar dat je werk je vervelende ervaringen heeft bezorgd, dat gun ik niemand.

Je denkt vanuit het oogpunt schaamte nu, het doen van iets wat eigenlijk niet mag. Sommige mensen raken daar opgewonden van inderdaad.
Maar schaamte maakt mij zéker niet geil. En eerlijk gezegd is er niet veel om me voor te schamen? Ik verleen een dienst, man maakt er gebruik van.
Net zoals je tandarts, die is ook best intiem met je. Alleen naar de hoeren ga je, als het goed is, voor de lol. Er zijn maar 2 dingen waar ik écht geil van wordt, en ook alleen maar in deze combinatie: mijn vriend en vibrator.

Over seks met klanten heeft zondares geschreven. Het is gewoon ánders. Nee, ik word niet écht geil. Tenzij die man precies weet wat ik lekker vind, weinig kans. Kijk, seks op mn werk kan ook lekker zijn, maar daar ben ik dan helemaal niet mee bezig! Ik kijk wat ik kan doen om die man een zo fijn mogelijke tijd te geven, wat ík wil is even wat minder belangrijk dan in mijn privé seksleven. Mijn grenzen zijn wel belangrijk en die bewaak ik dan dus ook. Maar losgaan zoals met mijn vriend heb ik nog nooit met iémand kunnen doen. Ben nog nooit iemand tegengekomen die in zijn schaduw zou kunnen staan.

Mannen komen niet bij mij, ik ben escort. Ik word betaald voor de uren die ik met iemand doorbreng. En soms komt daar niet eens seks bij te pas. Ik kom ook op feesten, events, gala's, grote private party's etc. Daar heb ik geen seks. En de seks die er is is respectvol, anders vertrek ik. Met het geld.

Ik 'kick' niet op klanten en ook niet op de situatie. Ik heb thuis wat veel beters zitten. Ik verdien zo mijn boterham. En uit terugkoppelingen hoor ik dat ik dat goed schijn te doen. En als het klaar is is het klaar. Ik doe dit voor mezelf. Om niet 7 dagen in de week in de supermarkt te hoeven zitten naast mijn studie. En ik heb er plezier in, mag mijn klanten.

Ongebruikelijk? Voor mij niet. Het is mijn werk. En ik wens dat je dat niet meer vernederend noemt. Dát is het enige aan het werk wat ik vernederend vind. Vreemd is jouw eigen oordeel, mag je zeker hebben, maar 'vernederend' vind ik zwaar beneden alle peil. Ik ben nog nooit vernederd in mijn werk. Ik ben de baas namelijk, en als de baas het niet bevalt, is ze weg.

Loverboys BESTAAN NIET. Pooiers wel. Ik snap niet waarom jij graag in onzindocumentatie blijft geloven, maar ik ben er een beetje moe van... Je bent geen prostitutie (ervarings) deskundige en als je wat beter naar de echte zou luisteren zou je niet met domme stellingen als 'Als je in de literatuur leest dan krijg je sterk de indruk dat halverwege de jaren negentig het zeeeer erg gesteld was wat betreft gedwongen prostitutie, erger dan nu' komen.

Waarom er zoveel aanklachten zijn blijven liggen? Uit liefde... Tuurlijk :p omdat als je je bek opentrekt tegen bepaalde zaken kun je op weinig hulp rekenen van de Nederlandse politie. En kan je kop er dus af. Daarom. Dat heeft met liefde niks te maken. Maar met de schijnveiligheid waar jij denkt in te leven.

Anoniem zei

Weer een flut programma van de EO.
. Ik snap niet dat er mensen zijn die geloven dat in Stockholm waar 1.9 miljoen mensen zijn maar 100 klanten zijn.

Als ik politicus was zou ik tegen alle wetten stemmen omdat of de onderzoeken niet kloppen of dat alle betaalde sex in de illegaliteit is gegaan.

Het lijkt er wel op dat de politici om de een of andere reden onzin en drogredenen wel willen geloven, ook al is het ongeloofwaardig

Richard zei

Dank je voor het compliment Serena!

Ik wilde al schrijven dat je prima voor jezelf aan kunt geven waarom je het werk doet, hoewel je geen verantwoording hoeft af te leggen. En zie, je hebt het alweer prachtig beschreven.
Ik hoop wel dat je ook zonder vibrator echt geil wordt van je vriend (en niet alleen in combinatie...) ;)

Wat er gebeurt is dat de redenatie vanuit de eigen morele waarden wordt gevolgd. Begrijpelijk, want dat doet in feite iedereen. Waar het mis gaat, is dat je dit vervolgens op ieder ander toepast. Ken je het gezegde: zoveel mensen, zoveel wensen? Moraliteit is iets waarvan je hoopt dat anderen er hetzelfde over denken, maar het is niet een absoluut iets. Je kunt hoogstens proberen anderen te overtuigen, maar dit wordt meestal gezien als aanvallend en alsof de eigen mening er niet toe doet. Anderen dezelfde moraal proberen op te leggen is nog een stap erger en een ontkenning van het zelfbeschikkingsrecht. Over dwang gesproken...

Als je aangeeft dat je het zelf niet zou kunnen (hoer zijn) en dat je niet goed begrijpt hoe een ander het wel kan, dat snap ik. Daar geeft dit blog nu juist antwoord op. En Serena nu ook al. Meerdere dames hebben dit in de loop van dit blog aangegeven. Dat wil niet zeggen dat voor jou geldt dat je het dan ook maar moet kunnen, maar wel dat jouw gezichtspunt precies dat is: jouw gezichtspunt.

Dan maak je ook nog de fout die Dettmeijer maakt. Een gerapporteerd geval (hier aangifte) wil niet per definitie zeggen dat er ook sprake is van dwang/mishandeling/mensenhandel etc. Er zijn legio redenen waarom iets al dan niet wordt gemeld. Dat niet alles wordt gemeld, dat wil ik nog wel geloven. Maar er zijn ook valse aangiftes (zie oa het spel) en jij zegt dat het slechts het topje van de ijsberg is. Zonder enig bewijs! Dat is het stigma van de prostitutie waartegen de hoeren in opstand komen.

En zeggen dat Serena door seks te hebben vernederd wordt is heel duidelijk hoe jij ertegenaan kijkt. Gelukkig geeft ze zelf aan dat dat niet zo is. Dat je geen seks zou mogen hebben, dat het verkeerd is, is iets wat jij denkt. Als dit echt zo was, dan was de mensheid in pakweg 120 jaar uitgestorven.

Richard

Serena zei

@ Richard
Speeltjes en klanten... Ben er geen gróte fan van, er zit wel nog een stukje techniek bij. Iets te veel mannen denken dat hij er in je neus weer uit moet, of bij je kont in... ;)

Richard zei

Serena, ik bedoelde dat je het zo schreef dat het leek alsof je zowel je vriend als een speeltje gelijktijdig nodig hebt om echt supergeil te raken. Hopelijk kun je het ook zonder vriend (die levenloze dan hè).

Sommige speeltjes moeten er ook in je kont in hoor, zoek het maar eens op (lol)!
En daar komt het weer om de hoek: techniek. Ik hoop dat daar nog eens wat meer over wordt geschreven. De hogeschoolles smaakte in ieder geval naar meer!

Mannen, een speeltje en dames. Als een dame met een speeltje aan de gang gaat, daar kunnen mannen nog van leren! Zo is er ook geen gevaar dat het mis gaat en kun je er alletwee van genieten. En ook wat techniek afkijken!

Richard

Donkey zei

Documentatie over de jaren negentig! Ik verwijs op mijn weblogs veel naar documentatie. Maar de belangrijkste vind ik toch wel de TAMPEP rapporten. Hier vind je er een aantal:
http://tampep.eu/documents.asp?section=reports

TAMPEP is een organisatie die hulp verleend aan buitenlandse prostituees in Europa. In Nederland zijn ze vooral actief in de raamgebieden van Den Haag en Alkmaar. TAMPEP is een organisatie die zeer positief staat tegenover prostitutie.

In het rapport van 1996 vind je bijvoorbeeld een uitleg waarom Oost-Europese prostituees zo vaak slachtoffer zijn van mensenhandel. Zie hier (op pagina 157):
http://tampep.eu/documents/TAMPEP2_final_report_1996.pdf

Dat TAMPEP dit zegt vind ik opmerkelijk, want ze schieten toch wel in hun eigen voeten door dit te zeggen. Hun rapporten zijn voer voor abolitionisten, die opmerkelijk genoeg er nooit naar verwijzen.

Een andere belangrijke bron is het boek van Jos Verlaan ‘Chaos aan de Amstel’ (1999). Hij citeert uit het rapport ‘Rood licht, Valse hoop’ (1996) van het bureau Warmoestraat, dat niet een al te positief licht werpt op de Wallen. Hier kun je een hoofdstuk lezen:

http://vorige.nrc.nl/redactie/binnenland/chaosaandeamstel7.pdf

Op mijn weblog vind je meer. Dat gedwongen prostituees vaak geen aangifte doen is bekend. Lees het boek van Henk Werson ‘De Fatale Fuik’ en zijn ervaring is dat dit zo is. Bij een aantal gevallen was het heel duidelijk dat de prostituees gedwongen waren, maar de vrouwen zeiden allemaal in eerste instantie dat ze vrijwillig werkten.

Ik zou zeggen lees! Het enige wat je er tegen zo kunnen zeggen is dat in andere bedrijfstakken het vaak ook niet al te best is. En als je de documentatie niet gelooft, dan blijft er niks over wat je wel kunt geloven. Het enige wat we dan nog kunnen doen is onze handen in de lucht te werpen en zeggen dat we niks weten over de prostitutie en niemand kunnen geloven, ook Zondares en Serena niet.

En, ik geloof Serena en Zondares lekker niet dat ze geen moeite hebben met hun werk. ;)

Bijvoorbeeld, Metje Blaak noemt in haar boek ‘Who the Fuck is Daatje Smit’ de prostitutie het vieste werk ter wereld.

Maar goed, zelfbeschikkingsrecht over je lichaam moet iedereen hebben. Maar wel sneu voor al die vrouwen en mannen die dit werk met tegenzin moeten doen.

Serena zei

@ donkey
Ik heb nooit gezegd dat ik geen moeite heb met mijn werk. Ik heb moeite met achterlijke zeiksnorren zoals jij die mijn werk verpesten en vergallen! :) Niks vervelender of bedreigender dan een reddertje.

Het werk is trouwens zo vies als je het zelf maakt en ermee omgaat! Ik vind bouwvakken of putjesscheppen extreem ranzig. BAH!

Ik zou zeggen: Steek die info die jij gelezen hebt lekker in je reet!
Je komt hier voor de ervaringen van zondares. Je reageert op mijn reacties, over mijn ervaringen. Dit zijn ze. Discussie is prima maar... Als het je niet bevalt of je ze niet vertrouwt: Ga je toch lekker twitteren met Werson of facebooken met Myrthe Hilkens? Ik kan je wel vertellen dat je nergens eerlijker beeld, van prostiuees zélf, zal krijgen dan hier.

Ik wens je veel plezier en ik hoop dat je uit de knoop komt met jezelf!

De groenten.

Richard zei

Serena, zo is helaas gebeurd wat vanaf de eerste reacties maanden/jaren terug) al duidelijk leek. Even een zwak momentje maar daarna weer gewoon alleen zien wat hij wil zien. Ik reageerde vooral in samenspel met jou. En inderdaad, als je de ervaringen van Zondares en jou, die ook nog eens goed onderbouwt zijn, niet gelooft, dan is discussie bij voorbaat kansloos. Het probleem is dat hij niet alleen staat in dergelijke gedachten.

Richard

Donkey zei

Serena, je hoeft niet boos te zijn. Je hoeft niet te reageren! Je had me kunnen negeren. Bedankt voor je reacties. Ik ben erg nieuwsgierig hoe het kan dat prostituees hun werk zo verschillend ervaren. De een vergelijkt het met het schoonmaken van de plee, de ander vind het eeeeenig. Dit vind het interessant.

En, hoe weet je dat die documenten onzin zijn? Je hebt ze niet gelezen.

Richard, kom jij wel eens chagerijnige prostituees tegen?

Zondares zei

Dank je voor die column, Jacqueline.

Serena en Richard, jullie maken hele mooie stukjes in deze reacties. Ik vind het mooi om te lezen. Donkey zal het wel nooit leren, maar die heeft een behoefte om te geloven, en je weet wel hoe het gaat met fetishisten!

Admin zei

Wat heb ik me rot zitten ergeren aan de documentaire. Helemaal toen ze naar Roemenië toe gingen.

Het leek allemaal heel schimmig, maar dankzij mijn vriendin, en haar uitleg, begreep ik al snel dat het heel anders in elkaar stak.

Ik heb er overigens zelf ook een stukje over geschreven hier Het Zweedse Model