maandag 25 maart 2013

Ingezonden stukje: "De prostitutie" bestaat niet.

Trouwe lezeres Puttana, die ook in de commentaren van mijn blog weleens reageert, heeft een stukje naar me gestuurd. Ik vond het wel de moeite waard om het te plaatsen. Op mijn blog schrijf ik eigenlijk vooral van me af, maar ik weet wel dat het voor veel mensen toch hun kijkje in de prostitutie is, en dan moet ik ook weleens laten zien dat anderen er anders over denken. Puttana is een vrouw die al langer in het werk zit dan ik, en ze is wat meer uitgesproken. Ik hoop dat jullie het netzo interessant vinden als ik.

Ik lees het Zondaresblog graag. Het is een website met goeie informatie over het vak. Ik zit al langer in het vak dan Zondares, dus ik lees niet veel dat nieuw voor me is. Toch vind ik het interessant om te lezen hoe mijn collega Zondares het ziet.

Ik lees al sinds 2009 mee. Ik vind het echt heel goed wat ze doet, want door Zondares kunnen een hele zooi mensen eens zien hoe het echt kan zijn.

Ik ga nu toch schrijven over dingen waar ik het niet mee eens ben. Zondares geeft een goed beeld van zichzelf, en van hoe ze het werk doet. Ze geeft een beeld wat heel goed klopt van hoe de prostitutiewereld in elkaar zit, hoe de klanten zijn, wat je allemaal leert. Daarom vind ik het juist belangrijk dat je ook op dit blog kan lezen over de dingen die Zondares niet duidelijk laat zien.

Het is belangrijk om te weten dat er niet zoiets bestaat als de prostitutiebranche. We hebben niet 1 cultuurtje, er zijn allemaal verschillende groepen, en die werken niet samen. Ook binnen de groepen is er gewoon geen samenhang. Er zijn maar een handjevol meiden die vinden dat ze bij een groep horen, de meeste zien zichzelf als iemand die even meedraait in een vorm van prostitutie, maar ze vinden zich niet erbij horen.

Er is dus maar heel weinig beweging met de meiden van het werk om iets samen te doen om onze branche te verdedigen. We zien onszelf niet als 1 ding, en de meeste van ons denken dat we er wel langsglippen als er iets met de hele branche gebeurt.

De meeste vrouwen doen het maar even, of ze doen het met lange tussenpozen. Als ze het doen zijn ze meestal part time bezig, onregelmatig, of gewoon heel slecht bezocht. Zo veel klanten als Zondares draait is alleen voor de echte professionals. Zoveel ontwikkeling heb je ook alleen als je het lang genoeg doet. De meeste meiden die je tegenkomt zijn veel amateuristischer.

Zondares is niet de gemiddelde hoer. Ze is beter dan de meeste omdat ze echt haar best doet voor haar werk. De meeste collega's doen dat echt niet. De klanten laten de meiden die er zich met een vloek en een zucht van af maken ermee wegkomen. Dat maakt een hoop luie hoeren, en dat is voor niemand goed. Zondares is idealistisch, en veel te vergevend als ze het over andere hoeren heeft.

De meiden die al het makkelijke werk oppakken verzieken de markt. Ze doen het lage werk voor lage prijzen. Je kan aan de advertenties en ook de recencies niet zien wie echt hard werkt en wie gewoon even haar kut verhuurt. Daardoor komt een probleem, namelijk dat goeie hoeren en klanten die op zoek zijn naar goeie hoeren elkaar niet vinden. Als er een scheiding was van hoog en laag werk, dan zou dat probleem zijn opgelost. Dat was er in het Romeinse Rijk bijvoorbeeld wel. Nu heeft de prijs meestal maar weinig met de kwaliteit te maken.

Vaak zijn vrouwen die het wel goed aanpakken, parttimers die een normaal leven leiden en dit erbij doen. Ze glippen er wel tussendoor. En als het niet zo is, is het bijna elke keer wel omdat ze ge-out zijn. Dat zijn meiden die handig genoeg zijn om het allemaal te doen zonder dat ze in de problemen komen, die een dubbelleven volhouden. Maar soms vertrouwen ze te veel op hun intelligentie, en zijn ze toch zuur.

Er is bij die goede hoeren maar heel weinig enthousiasme om het voor de meute op te nemen. Je wordt klein gehouden door het clubwereldje of de bordelen of buro's. Je hoort er niet bij, en je wil er ook niet bijhoren. Een slimme meid doet het op haar manier. Die is vooral buiten beeld blijven, behalve voor de klanten die je wìlt.

De enige hoeren die je ziet zijn de vrouwen met een flink rechtvaardigheidsgevoel, zoals Mariska Majoor, Metje Blaak, Ilonka Stakelborough, of Zondares, maar veel vaker de wijven die het lekker vinden om te zwelgen in een slachtofferrol. De hele zieligheidsindustrie. Die komen graag om medelijden bedelen, en dat maakt geile emo-TV.

De grootste "groep" Nederlandse vrouwen is de vrouwen die meedraaien. Ze doen het 100% voor het geld, ze geven weinig om het werk maar ze vinden het ook niet vervelend, en ze gaan gewoon mee met wat zij zich erbij voorstellen dat er van ze verwacht wordt. Ze settelen in een rol die ze makkelijk lijkt en ze braden de boter eruit. Denk je dat die het voor de bedrijfstak gaan opnemen? Dat zijn juist de vrouwen die de concurrentie het hardst voelen.

Alle Nederlandse vrouwen vallen in het niet naast de oostblokhoeren. Alleen in kleine stukjes van het grijze circuit zijn we nog in de meerderheid, maar bijna de hele tak is door de oostblokhoeren overgenomen. Die meiden komen hier vaak voor een paar maanden of een paar jaar, en scoren zo veel als ze kunnen. Daarvoor zijn ze bereid hun prijzen laag te houden en met geslachtsziektes grote risico's te nemen. Ideaal voor een bepaald soort van klanten, maar het verziekt de markt totaal. Die meiden maakt het niet uit waar ze zitten, ze willen omzet. Als het niet meer hier bevalt zitten ze zo in een ander land. Die gaan het ook echt niet voor de branche in ons land opnemen. Ze weten ook heel goed dat ze de Nederlandse meiden uit de markt gedrukt hebben. Ze verwachten ook niet dat ze welkom zijn. Voor hun is het gauw grijpen wat je kan en wegwezen.

Niemand identificeert zich met de hele branche. Er is geen saamhorigheid in de hele branche, er is maar een handjevol snollen die zich er wel lekker bij voelen om zich ermee te identificeren, maar die zijn ook maar een klein groepje dat niet representatief is. Dat zijn vooral meiden die net beginnen en zich er lekker bij voelen dat ze hun plekje hebben gevonden. Zie maar al die blogjes en columpjes die na een maand of wat weer verdwijnen als ze wijzer wordt. Niemand spreekt voor ons allemaal, en er zijn teveel verschillen. Je krijgt de branche niet één kant op.

Je kan alleen maar hoer worden als je schijt hebt aan wat mensen van je denken. Daarom trekken hoeren zich ook niks aan van wat andere hoeren ervan vinden. Je leert als hoer alleen maar meer om schijt te hebben aan alles, want je komt er gauw genoeg achter dat jij het allemaal beter weet dan wat je hoort om je heen. Je gaat meer op jezelf vertrouwen. Daar ga je nou niet meer van bij elkaar horen.

We worden wel als 1 branche behandeld. Wat ze voor de prostitutie besluiten te doen in Den Haag, krijg je ook op je bordje als je jezelf helemaal niet met de branche identificeert. Als hoer moet je niet dingen willen doen met zijn allen. Dat gebeurt niet. Je moet er niet op vertrouwen dat ze met de branche gaan praten en wel zien wat ervan komt. Ze praten niet met ons. Er kan alleen maar wat van komen als ook de meiden die zich niet met de branche verbonden voelen mee gaan doen.

Ik voel me ook niet alsof ik bij "de prostitutie" hoor. Ik zit al jaren in het vak, op mijn manier, en ik heb de branche wel zien veranderen, en ik ben altijd tegen de stroom in gegaan. Het gaat de verkeerde kant op voor de onafhankelijke meiden. Het wordt steeds moeilijker voor iedereen, maar vooral als je het op jouw manier wil, krijg je nu steeds meer problemen. Ik zou hier een lezer zijn, die nooit antwoordt, als ik niet zag dat er echt wat moet gaan gebeuren om het niet helemaal mis te laten gaan. Zondares is volgens mij de beste bron van informatie over prostitutie op het moment, maar we moeten het niet alleen van haar af laten hangen.

Effe voor de duidelijkheid, wat ik mis zie gaan is de OVERHEID en niet de branche zelf. We zijn steeds schoner geworden en de overheid is het probleem geworden. Niemand geeft een goed beeld van wat er nou de afgelopen jaren veranderd is. Die hele nachtmerrie met vergunningen en die zogenaamde legalisering, moet eens goed neergepend worden.

Als we het voortaan hebben over wat goed is voor "de prostitutie" of "de prostituees", hoop ik dat het duidelijk is dat je dan heel goed moet kijken over welke prostituees je het hebt. Want wat goed is voor 1 soort prostituee is vaak verkeerd voor een andere. Makkelijke omstandigheden voor onafhankelijke buitenlandse prostituees is goed voor hen, maar niet voor de Nederlandse meiden. Wat goed is voor de meiden die het zich er makkelijk van af maken, is weer niet goed voor de professionelles. Dus we werken ook niet met elkaar mee. Zondares heeft het idee dat we allemaal er op vooruit gaan als we maar begrip voor elkaar krijgen, maar ik denk dat het dan alleen maar meer vechten wordt. Wij moeten voor de professionelles opkomen, want verder gaat niemand dat doen.

21 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi stuk, recht uit het hart van Puttana.

Opvallend dat het blijkbaar de norm is om wel mee te draaien maar vooral niet deel te voelen van de branche; Puttana kon wel eens precies de vinger op de zere plek hebben gelegt.

L

Serena zei

Ik heb als parrtimer met een dubbel leven het grootste respect voor de 'echte professionelles'. Ik werk hard en doe mijn werk met groot plezier en zou mezelf in dat opzicht een professionelle willen noemen. Maar als de tijd voorbij is ga ik naar huis en ben ik weer gewoon mijn eigen ik waarvan niemand zou verwachten dat ze dit óóít zou doen. Maar zondares, en volgens mij puttana komen op voor wie ze zijn en het werk wat ze doen, daar heb ik gigantisch veel respect voor. Hulde aan de échte échte professionelle's dus!

Persoonlijk begon ik als een 'meedraaier' het geld kwam, en zo de klantenkring, maar gevoel erbij had ik niet. Totdat ik dit blog las, en erop ging letten hoe oneerlijk 'dé prostituee' werd neergezet en de overheid aan het draaikonten was. Ik werd beter in mijn werk, lichamelijk en geestelijk en ik begon ervan te houden. Het werk is een stukje van mij geworden maar tóch identificeer ik mezelf inderdaad niet met 'een branche'.

Exploitanten verschillen al gigantisch van elkaar, de vormen van prostitutie verschillen als dag en nacht, maar omdat we allemaal seks verkopen zijn we allemaal even gelijk. En hoeren staan in Nederland gelijk aan de virussen op ongedierte. Dát is waar ik me als hoer kwaad over maak. En ik zou het willen veranderen.

Naar buiten komen zou voor mij het einde van mijn leven, zoals ik het nu wil, zijn. En naar buiten komen zou verschil maken als een druppel op een gloeiende plaat. Wat heb ik nou helemaal te vertellen? Er zijn mensen nodig die ons goed vertegenwoordigen. Die jaren werken en zeggen hoe het écht zit.

Ik hoop dat die domme koeien die een maandje werken en alleen voor de centjes, alsjeblieft niet meer 'dé prostituee' naar de media en overheid projecteren. Dat schaadt álle vormen van prostitutie. van straat, club, privé naar escort.

De oostblokkers stelen onze verdiensten en infecteren onze klanten. En echt veel eraan overhouden doen zíj ook niet voor die prijzen. Laat ze aub een ander landje zoeken.. We hebben er hélemaal niks aan.

Anoniem zei

Een groot probleem blijft het taboe op de gehele branche. Klanten kunnen niet vertelen hoe het echt zit behalve anoniem en dan gelooft niemand ze. Het zijn inderdaad alleen hoeren die zichzelf heel zielig vinden en dat zijn de enigen die niet uitgekotst worden en dus naar buiten kunnen komen. De rest kan maar beter alles in het geniep blijven doen!

Het is een smet op de moderne tijd, dat dit zo moeizaam gaat. Drank verkopen mag wel maar sex niet, en de een is goed en de ander slecht.

Unknown zei

Ondanks de verschillen vind ik voldoende overeenkomsten tussen de soorten prostituee's om te proberen een hoerenpartij in de regering te zetten, met een prostituee als minister, dat zou het imago van hen ten goede komen
Co.

Anoniem zei

Als klant kan ik alleen maar onderschrijven wat Puttana en reageerders zeggen. Grootste probleem is natuurlijk dat we anoniem willen blijven en dat daarom overheid en zieligheidsindustrie met alles op de loop gaan en het zo kunnen buigen dat het in hun straatje past.

Een burgemeester van een provinciestad kan zonder dat een journalist maar een vraag stelt een enorme razzia houden die vrijwel niets oplevert, maar de belastingbetaler alleen maar veel geld kost en de werkende dames traumatiseert. Iemand die over haar vreselijke ervaringen schrijft als prostituee wordt op haar blauwe ogen geloofd en mag zelfs de burgemeester van de grootste stad van het land adviseren.

Oosteuropese meisjes worden vooral als zielig neergezet, terwijl die moeiteloos achter de ramen gaan staan, ermee wegkomen dat ze geen belasting betalen en beroerde service bieden aan mij als klant. Waarom zou je ook aan klantenbinding doen als je toch zo weer weg bent? Probleem hierbij is natuurlijk ook dat het overgrote deel van mijn soortgenoten hier aan meewerkt. Kijk maar eens hoe enthousiast ze schrijven over deze meisjes op bijvoorbeeld hookers.

Anoniem zei

Wow Puttana, recht uit het hart!
Veel waarheid zit er in jouw stukje.
Ik ben zelf nog niet zolang bezig in het vak, ik werk part-time, ik leef een dubbelleven, maar ik heb wél een bepaald werk- ethos. Mijn klanten betalen niet weinig, maar ik wil ze wel kwaliteit geven. Volgens mij zijn er veel meisjes en vrouwen (en mannen) die het vak instappen, maar weinig mensen zijn hier écht geschikt voor denk ik. Ik durf ook aan te nemen dat veel vrouwen hierdoor een negatief beeld krijgen op prostitutie op de klanten. Bijvoorbeeld, Ik maak zelf geen probleem van iemands uiterlijk of zijn leeftijd. Maar andere prostituees kunnen daar wel problemen van maken, en zijn blij dat de beurt eindelijk voorbij is. Ik wil maar zeggen; velen onderschatten het werk erg, zowel het contact met de klanten, de prestaties, en de gevolgen.
En inderdaad, veel mensen nemen het niet zo nauw met bescherming, wat veel risico inhoudt voor prostituee en klant.

Wendi zei

Inderdaad een perspectief dat Zondares niet belicht. Het is interessant om te bekijken hoe de cohesie is van ons werkgebied. Voor mij is het maar een hobby. Ik ga mezelf geen professionelle noemen. Ik vind het een prachtige hobby, waar ik verschillende rollen met verschillende namen aanneem. Ik heb er meer over sex van geleerd dan ik anders ooit had kunnen doen.

Ik heb geen feeling met het professionele deel van de prostitutie, en vooral niet met de vrouwen die het zo veel doen dat ze er gewoonte-trekjes van krijgen. Als ik het zou doen als voltijds baan, zou ik in een routine terechtkomen die ik niet stimulerend meer vind. Als hobby is het precies goed voor me.

Ik lees Zondares vaak, ze schrijft heel ware, nuttige dingen. Maar als ze schrijft over de prostitutie schrijft ze vooral over vrouwen die het als job nr 1 hebben. De vrouwen die het als bijverdienste doen kijken er alleen heel anders tegen aan, en wij hebben een hele andere set prioriteiten. Puttana licht dat goed uit.

Het zou goed zijn als wij Nederlandse parttimers ons meer gingen bemoeien met de publieke beeldvorming. Toch is daar voor ons parttimers, met goede banen, met relaties voor wie we het stil moeten houden, de prijs te groot voor, en het risico te reeel.

Ik besef heel goed dat het oneerlijk is gebruik te maken van vrouwen als Zondares, die meer noodzaak hebben zich te verweren, als verdedigers van de hele branche. Zij doet goed werk, en vanwege de risico's die zij neemt met de publiciteit zoeken op deze wijze, hoeven wij dat niet te doen. Ik wil graag mijn steentje bijdragen, maar ik heb een gezin en een baan om aan te denken.

Serena zei

@Co
snap je punt, maar niemand van de hoeren wil eigenlijk met andere hoeren vergeleken worden. Of zijn business met andere hoeren vergelijken. Of naar buiten komen als hoer om sowieso compleet afgebrand te worden en als gekkie te worden neergezet.

Henri Bik zei

Inderdaad een goed stuk van Puttana, waarin duidelijk wordt dat aan een vakbond van sekswerkers slechts door een klein deel van de sekswerkers zal worden deelgenomen.

Jammer dat destijds de 'Rode Draad'het loodje moest leggen en er niet in geslaagd zijn zich door de sekswerkers te laten sponsoren. Dan zouden ze ook veel geloofwaardiger geworden zijn.


Eleonore zei

Wat een goed stuk Puttana! Je slaat de spijker op de kop. Ik ben ook een parttimer, en ik heb inderdaad helemaal niks met de branche. Ik dacht wel altijd dat ik de enige was die me er buiten hield. Je krijgt toch soms het beeld van een hechte kliek, maar dat kwam bij mij toch echt alleen van de media. Gek toch dat ik daar nog in trap.

Unknown zei

Aan Serena,
"Als gekkie worden neergezet" is de schrijfsters van boeken over zichzelf niet overkomen, ook niet de hoeren die zich in de publiciteit waagden, maar je zou gelijk kunnen hebben in de politiek, 't is maar net hoeveel waarde je er aan hecht. Dat er van vergelijking sprake is snap ik niet. Als er geen animo voor minister is vind ik dat vanzelfsprekend.
Co.

Anoniem zei

Dit is nieuw voor mij. Ik wist niet dat de prostitutie zo los-zand was. Zijn de mensensmokkelnetwerken dan de enige structuur in de prostitutie? Dat verklaart wel hun macht.

Wanda zei

Ik word geen minister. Ik blijf liever hoer. Dat is tenminste een eerlijk beroep.

Goed geschreven Puttana, ik ben het 300 procent met je eens.

Anoniem zei

Ik ben ook een hoer, part time, escort, met een zware baan zodat ik nauwelijks tijd heb voor mijn prostitutie-bijbaan, en ik heb niet eens contact met andere hoeren. Jij bent mijn enige contact, en ik wil ook totaal niet meer dan jou lezen en af en toe antwoord geven in je panelen. Ik mag niet bekend worden. Ik weet van de prostitutie alleen maar van wat ik zelf meemaak, van wat de klanten me vertellen, en wat ik hier en op Hookers lees. Ik denk dat er wel veel meer meiden zo werken. Hoe moet je samenwerken met vrouwen die je uit veiligheid overwegingen nooit gaat zien?

Richard zei

Mooi stuk Puttana! En ook mooie bijdragen van de andere hoeren. Serena jij hebt ook áltijd wat goeds te zeggen!

Jammer voor de bedrijfstak prostitutie dat er zo weinig cohesie is, maar wel heel begrijpelijk. Mij is uit de stukken van Zondares juist al duidelijk gebleken dat er onderling nauwelijks contact is en daarbij gevoegd dat de meesten niet in de openbaarheid willen treden maakt het logisch dat je niet kunt spreken van "de prostitutiebranche".

Inderdaad is hoer tenminste een eerlijk beroep waarbij je duidelijk weet wat je aan elkaar hebt in tegenstelling tot politiek waar idealen en common sense ondergeschikt raken aan macht.

Toch blijf ik hopen dat op een mooie dag jullie gewoon er voor uit kunnen komen zonder vervelende gevolgen.

Richard

Anoniem zei

Ergens blijf ik ook hopen dat prostituees meer gezamenlijk voor hun rechten rechten kunnen opkomen.
Maar je speelt daar inderdaad een groot deel van je 'normaal' leven mij kwijt (zeg ik als part-timer).
Ik doe de job eigenlijk heel graag.
Ik heb het nooit zo nauw genomen met de vooroordelen die heersen in de maatschappij, zonder duidelijke fundamenten,op basis van de mainstream beelden die mensen voorgeschoteld krijgen.
Het enige wat mij tegenhoudt om geen profesionelle te worden,én op te komen voor de rechten van prostituees, zijn mijn traditionele opvatting over een gezin.
Ik zou graag later een echtgenoot en kinderen willen, en dat is moeilijk te combineren met prostitutie.
Maar wie weet, loopt het helemaal niet die kant uit, en dan wordt ik toch profesionelle.
Ik probeer anoniem wat bij te dragen, via blogs en forums, maar het blijft een delicate zaak, net omdat prositutie én seks nog zo taboe zijn. :(
(ik ben anoniem van 25 maart 2013 13:21 )

Anoniem zei

Sorry hoor, maar als je kiest voor hoer te zijn, moet er toch wel echt iets mis zijn met je hoofd. Als je de lichamelijke schade, en laten we de geestelijke schade niet vergeten.

Ga iets met je leven doen.

Anoniem zei

Het gaat weer lekker. Wellicht moeten ook de andere hobbyhoeren eens hun hersens aanzetten en de vele kanalen om anoniem je stem te laten horen eens gebruiken. In plaats van allemaal te beamen "we denken alleen aan onszelf, alle andere hoeren geven we niets om, we willen geen cent tijd steken in wat saamhorigheid, maar natuurlijk moet er wel met elke individuele diva rekening gehouden worden door de regering. Het is allemaal geweldig wat Zondares doet, maar wij trekken onze mond natuurlijk niet open, stel je voor dat onze vriendjes er eens achter mochten komen, of de buren. Of dat het ons, god verhoede het, eens een paar uur van onze tijd kost, terwijl we zo'n dure baan/studie hebben, en bovendien nog ieder weekend op onze knietjes moeten zitten."

Ik heb nieuws voor al die wannabe activisten: Je houdt blijkbaar goed geheim dat je de hoer uithangt, je kunt vast wel geheim houden, dat je af en toe een fatsoenlijke e-mail naar de relevante partijen stuurt. Dat is Zondares ook gelukt, en dat is echt geen genie uit de ruimte ofzo.

So get off your lazy ass, get your priorities sorted out and get your voice out there.

Puttana heeft een poging gedaan, en hoewel duidelijk in haar stuk te lezen is dat ze er helemaal geen zin in heeft steekt ze wel haar nek uit.

Wordt dus wakker en ga schrijven. Anders is dit onze toekomst:

http://www.nu.nl/politiek/3381517/kamer-richt-vizier-hoerenloper.html

Serena zei

Richard
Jij hebt m door denk ik. Dankjewel voor je compliment, ik ben blij dat iemand dat vind!

Anoniem 26 maart 2013 23:21
Jij weet niet van wat iedereen hier wel of niet doet en met wie dames wel of niet willlen samenwerken! Ik ga de details alleen niet aan ieders neus hangen ivb met privacy maar ik weet wel: ik ga nooit outen zolang de sfeer zo is. En ff realistisch, wie neemt n meisje van 18 serieus toch ;) Ik ben bij voorbaat door alleen mijn leeftijd al gedoemd en alleen daarom al pas ik ervoor. Ik wil mijn studie afmaken, ik wil trouwen, kinderen krijgen en ik wil dit doen zolang als ik dat zélf wil. Als ik de paria van Nederland wordt heb ik daar geen tijd meer voor.

anoniem 26 maart 2013 15:55
Ik weet héél goed wat ik met mijn leven doe schat. Ik verdien op mijn 18e graag 10x meer dan jij in een uur :) Met iets wat ik ontzettend leuk en fijn vind ook nog! Ik spreek je dan nog wel als ik je kinderen moet onderzoeken.

Anoniem zei

Ik ben lesbisch, maar ik doe het voor geld met mannen. En omdat ik me gezonder voel als ik het doe. Mijn lijf heeft toch penis-kontakt nodig. Hoe klein denk je dat mijn groep is? Ik voel me niet vertegenwoordigd door de rest van de prostitutie.

Richard zei

Serena het is welverdiend! Knap dat je telkens intelligente en goed doordachte reacties geeft. Je leeftijd zou niets uit moeten maken, het gaat erom wat je zegt. Maar ja, 18 jaar én hoer dat snappen de meeste mensen al helemaal niet helaas.

Het klinkt alsof je heel goed met je leven bezig bent, ga zo door! Intelligent, bezig met een goede toekomst en ondertussen doen waar je je goed bij voelt zonder anderen te beschadigen.
Dames zoals jij zijn een voorbeeld voor mij!

Richard