donderdag 12 november 2009

Klanten kijken ook TV

Op TV kom je hoeren maar op twee manieren tegen, in fictie waar we er vooral zijn om vermoord te worden in krimi's, en in reportages waar zo schokkend mogelijk word gedaan. Allebei is het natuurlijk onzin. Dat snappen zelfs onze klanten vaak niet. Het is niet te geloven, ze zien ons live zelf en ze zijn zelf de klanten die als monsters worden afgeschilderd op de TV. Dan snappen ze nog niet dat het niet waar is wat ze op TV krijgen te zien.

Een heleboel klanten zijn ervan overtuigd dat zij de enige zijn die wat om me geven, en netjes en beleefd tegen me zijn. Als ik vertel dat ik door de meeste klanten heel netjes word behandeld, zijn ze verbaasd of ze geloven me niet. Ik vind dat soms een beetje griezelig, snappen die mannen dan niet het verschil tussen TV en werkelijkheid? En als ze echt geloven dat ik de ene na de andere klootzak krijg, dan moet ik toch een gestoord wijf zijn waar je niet overheen wil?

Als je nieuw bent, kan ik me voorstellen dat je even je plekje moet zoeken, en nog dingen geloofd die je verteld worden. Als je eenmaal zelf contact hebt gemaakt, doe je dat toch niet meer? Ik heb goed contact met een aantal klanten, die kennen me soms best goed. Toch merk ik af en toe dat ze denken dat er een pooier in mijn kast woont, die achter de schermen mij als zijn slaafje heeft.

Ik vind dat eigenlijk een beetje beledigend. Denken ze nou echt van me dat ik zo hulpeloos ben? Zo te zien denken ze dat het in scene gezet is dat ik mijn eigen leven leid. Dat is toch ongeloofwaardig, je bent geen denker als je daarin gelooft. Bovendien doen ze dan alsof ze me willen helpen, maar behalve dat ze zeggen dat ze het erg vinden doen ze niks. Als ik ooit in de problemen zit, dan weet ik dat ik niet op ze moet rekenen.

De hysterische verhalen over de prostitutie ben ik wel zat. Ze houden er maar niet mee op, ik vind het zo vervelend. Ik kan er niets tegen doen. De politiek maakt ons zwart, en de media weten dat ons afschilderen als de zelfkant van de samenleving heel veel kijkcijfers geeft. Ze verspreiden daarmee leugens, maar dat maakt ze niet uit.

Ik was een tosti-ijzer in de keukenkast aan het zetten. Ik gebruik dan meestal een stoel, maar daar had ik de boodschappen op liggen. Ik dacht dat ik het wel even op mijn tenen kon doen. Het lukte nét niet. Het tosti-ijzer viel op mijn gezicht. Ik had een bloedneus en een blauwe plek onder mijn oog. Ik baalde, maar ik ging toch door met mijn afspraken.

Die week schrok elke klant even als hij me zag. Bijna allemaal vroegen ze hoe het met me ging, behalve de Marokkaanse klanten. Die tonen hun respect door je geen vragen te stellen. Ik heb heel vaak uit moeten leggen dat ik niet door een pooier was geslagen! Uiteindelijk gingen al die mannen wel gewoon met me naar bed hè. Als ze me geloven vind ik dat niet erg, maar ook de mannen die volhielden dat ik mishandeld werd gingen gewoon door. Dat vind ik schijnheilig.

Er was er ééntje die ik vaker had gehad, en die ik geen bijzondere klant vond. Een grijs, en net mannetje. Toen hij me vroeg of ik door een pooier was geslagen had hij de hardste stijve die ik hem ooit zag hebben. Toen ik uitlegde over het tosti-ijzer wou hij me niet geloven. Pas toen ik het hem helemaal had uitgelegd begon hij me te geloven, en ging zijn pik omlaag. Die vent hoef ik ook niet meer te zien.

Ik word er een beetje boos van soms. Ik doe werk wat ik graag doe, en de rest van de samenleving word ertegen opgehitst. Ik vind het best wel zonde, en ik vind het oneerlijk dat ze zo veel onzin roepen over iets waar ze niets van weten. Als ik een gezicht op TV zie praten over dat de hoeren-business zo erg is, terwijl ik hem drie weken eerder tussen mijn benen had, dan zie ik wel hoe verknipt onze samenleving is.

Het gaat niet om iedereen, er zijn ook klanten die het wèl gewoon snappen. Dat zie ik als normaal. Het valt juist op als er mannen zijn die zo dom doen. Dan vraag ik me weleens af hoe ze dan denken dat ik ben, dat ik zo zou werken. Ik vind dat het niet veel respect laat zien.

Ik denk dat het erom gaat, dat de mensen een spannend verhaal willen geloven bij de prostitutie. Ze nemen maar vanalles aan, wat er over ons verteld word. Het is haast, alsof ze niet nadenken als het over de prostitutie gaat. Ze luisteren met rooie oortjes over de misstanden, en de geile scheve machtsverhoudingen. Dat geld net zogoed voor klanten als mensen die met de prostitutie niets te doen hebben. De mensen willen het geloven, omdat ze het spannend vinden.

Misschien willen ze het ook wel geloven, omdat ze zelf niet de zelfbeheersing hebben, die je nodig hebt als goede prostituee. Je moet goed met je lijf en met je emoties om kunnen gaan, en vooral vrouwen kunnen zich dat niet voorstellen. De meeste mensen kunnen er in bed niets van, en ze zijn zó onvolwassen met seks, dat prostitutie echt te ver voor ze gaat. Dan is het veel leuker om te geloven, dat niemand dat kan, en dat kan dan alleen, als de prostituee het ook niet kan. Dan moet de prostituee wel gedwongen zijn, simpel.

Ik hoor weleens van collega's dat de klanten minder respect hebben dan vroeger. Dat is een beetje zo. Sinds we wit zijn, en legaal moeten werken, zien ze steeds meer dat we door de regering in de hoek worden gedrukt. Vroeger werkten we in een schemergebied, en mensen hebben daar meer respect voor dan voor mensen die moeten sappelen. We zijn niet meer zo mysterieus. Ze weten ook dat we veel meer moeten pikken, omdat we goedkope concurrentie hebben van de buitenlandse hoertjes. Dan worden ze daar zakelijker mee. Dat is niet een gebrek aan respect, het is de markt nou eenmaal.

Met deze blog bereik ik 350 lezers per dag, en ik hoop dat die 350 mensen nu wel een beetje snappen hoe het is. Ik heb soms het gevoel dat de wereld het nooit zal begrijpen. De media bereikt iedereen elke dag, en daar kan ik niet tegenop. Misschien denken jullie dat ik te fel ben, maar je moet maar eens meemaken dat de media elke paar dagen weer eens het vooroordeel verspreid dat je dom en slecht bent om wat je doet.

28 opmerkingen:

Pieter zei

Hmmm...ik denk dat jouw persoonlijke opvatting over je professionaliteit niet op het lijstje staat van veel van jouw collega´s (je hebt ze in je blog al zo´n beetje genoemd).
Echte profs hebben geen nieuwswaarde, dus de media richten zich het liefst op de meest schimmige sektoren en vergroten die uit. Zoals je al min of meer aangeeft helemaal geen sektoren waar je rooie oortjes van zou moeten krijgen.

Pieter zei

PS.
Wij hebben sinds 25 jaar geen teevee. Om redenen zoals jij die hier beschrijft.

Unknown zei

Ben het geheel eens en erger mij ook steeds blauw aan de vervelende/negatieve berichtgeving.
Mijn ervaring is geheel anders en geniet, als ik het genot nodig heb, met volle teugen.

Anoniem zei

Ik vind het super van je dat je deze blog schrijft, 99% van alle dingen wist ik niet want inderdaad, de media verdraaien dingen behoorlijk. Maar dat is deels ook sensatie, wat jij zegt. Het maakt het spannender als het allemaal niet mag en stiekem is.
Toch een vraagje... Je schrijft best vaak over "slechte seks". Maar waar zitten die verschillen nou in? Wat maakt iemand wel of niet goed in seks, in jouw ogen?

Anoniem zei

Je schrijft echt heel goed, ga zo door!

Martijn zei

Ik weet dat TV geen waarde heeft en zeker niet in een krimi en een hoer waar niks bijzonders mee gebeurd is niet interessant voor een rapportage. Aan de andere kant wil ik misschien ook wel niet alles weten want een bezoek aan een hoer moet spannend blijven. Persoonlijk wil ik niet weten dat een hoer een vriendje of kinderen heeft en eigenlijk ook niet of ze een pooier heeft of helemaal zelfstandig werkt want dat heft weer een stukje van die spanning op.

Bob zei

Hallo Zondares,

Ik heb een leuk idee:
Maak een soort loterij waar al jouw lezers aan mee kunnen doen. De hoofdprijs is een avondje op stap met jouw.(all inclusive)
Dan heb je meteen een mooi stuk om over te schrijven en de winnaar moet dan natuurlijk ook een stukje schrijven over zijn ervaring.
Ik meld mezelf alvast aan!(een ritje vanuit zuid-nederland heb ik er wel voor over)

Anoniem zei

Zie je het al gebeuren, Bob?

Leuk blogje, je hebt talent. Niet zozeer talent met schrijven (Je werkwoordvormen zijn echt om te janken), maar je maakt een scherp betoog met een duidelijk gekozen onderwerp. Je komt ook na een jaar nog steeds met pakkende onderwerpen. Ik blijf wel lezen, als jij blijft schrijven.

Anoniem zei

Het is een paar teksten al tieren en razen tegen de samenleving. Ik snap het wel, maar ik vind je vriendelijke stukjes leuker.

DenBolle zei

Het merendeel van de mensen wil maar al te graag lezen en zien in de media wat ze zelf graag willen geloven. En dan is het natuurlijk super spannend om een "hoer" te doen met alle vooroordelen.
Laat je niet van de wijs brengen, je komt als een integere en eigenwijze zondares over met een lekker leesbaar blog.

Anoniem zei

Ik wil je niet afkraken en ik vind je blogs leuk om te lezen. Maar de blog van een tijdje geleden waren luchtiger en leuker dan de laatste.

Ik hoop niet dat je iets aan de kaart wilt gaan stellen met je blogs. Laat je niet lijden door een groot aantal lezers.

Veel succes

Anoniem zei

@ Harry Mulish.Lekker belangrijk, die werkwoordvormen. Ze schrijft toch helder.

@zondares

Prima dat je af en toe een voor jou maatschappelijk relevant thema aansnijdt, maar ik heb meer plezier van je werkinhoudelijke stukjes.

Groet M.

Meisje zei

Ik kan me helemaal vinden in wat je schrijft.
Natuurlijk vinden de mannelijke lezers dit niet zo leuk om te lezen want zij kunnen zich er vast ook in vinden.
Ze kunnen zich ook niet voorstellen hoe het is om door bijna iedereen onbegrepen en zelfs uitgekotst te worden.
Ik doe het werk meestal ook graag maar mede hierdoor heb ik het er af en toe wel even zwaar mee.

Ja mannen, geloof het of niet, zelfs hoeren hebben emoties.
!!

Xx een Meisje

Anoniem zei

Al sinds de oudheid wordt prostitutie als zondig beschouwd. Een prostituee heeft nu eenmaal veel macht over mannen en dat wordt vaak als een bedreiging gezien. Mannen zijn gek op je en betalen graag veel voor goede sex. Vrouwen zien prostituees ook als bedreiging omdat ze bang zijn dat hun man bij je komt. Andere mensen zijn puur weer jaloers op de inkomsten van de prostituee. Prostitutie is een van de weinige beroepen waarin een vrouw meer kan verdienen dan een man. Door angst en afgunst houdt men niet van prostituees. Het idee dat je met plezier met sex je geld kunt verdienen leidt vaak tot afgunst. Jij hebt iets wat een andere vrouw niet heeft. Het is voor jaloerse buitenstaanders vaak gemakkelijker om prostituees de grond in te trappen dan te erkennen dat ze goede zakenvrouwen zijn die veel succes hebben. Het grootste deel van de Nederlandse prostituees werkt vrijwillig. Heel veel vrouwen dromen er van om als prostituee te werken maar zouden nooit durven/kunnen. Ik werk zelf ook af en toe als prostituee. Ik ken de vooroordelen maar trek me er niet zoveel van aan. Ik zit lekker in mijn vel en heb veel plezier met de klanten en de klanten met mij. Alles gaat respectvol. Wat buitenstaanders ervan denken laat ik gewoon langs me heen gaan want ik weet zelf wel beter!

Anoniem zei

Zelf vertel ik ook nauwelijks iemand over mijn baan, omdat ik weet dat mensen je vanaf dat moment met heel andere ogen gaan bekijken. In elke ruzie wordt je voor de voeten geworpen dat je een verachtelijke hoer bent. En het mooiste van dit alles; deze moraalridders zijn zelf gek op porno, en dol op prostituees.

X anoniem

Segafredo zei

Massamedia hebben alleen interesse in zielige verhalen, schandalen, extremen, en hoe meer controversieeel, hoe beter. Over betaalde seks lees je louter ellende en negativisme: positieve verhalen verkopen blijkbaar niet. Het beeld wat de gemiddelde persoon heeft van de prostitutiewereld is daardoor sterk negatief. Die leest puur over loverboys, verslaafde dames, geweld, soa's, agressie, uitbuiting, vrouwenhandel, dwang, illegale meisjes, etc.

Daarom is dit blog des te leuker en beter, omdat je informatie uit de eerste hand leest!

Zondares zei

Jullie hebben gelijk, ik zal weereens een vrolijk stukje schrijven. Ik denk dat het van de herfst en de kou komt. Daar word ik altijd een beetje depri van.

supersub zei

Ik denk dat hier een aspect vergeten wordt. Mijn huidige vriendin heeft een leuke hobby: op internet mannen gek maken. En ik moet zeggen: als man is het een eyeopener geworden voor mij. En ik moet schrikken hoe ze alleen met een seksie foto en wat toespelingen mannen helemaal om haar vinger weet te winden. Die mannen denken op een gegeven moment dat zij helemaal verliefd op hen is. En het leuke is dat ze het eerlijk speelt: ze liegt namelijk nooit. Maar geen van die mannen zal eens vragen: “en houd je van mij?”, want dan komt er een antwoord wat een subtiel maar goed waarneembare ‘nee’ is. Kennelijk zijn mannen erge wishful thinkers hierin. En die Filippijnse is ook niet verliefd omdat jij een Nederlands paspoort in je zak hebt.

Ook op dit blog merk ik dat hier een aantal wishful thinkende mannen zitten. Zondares heeft namelijk duidelijk verteld waarom ze dit blog schrijft: om haar ei als prostituee kwijt te kunnen. Oké ook wat voor voorlichting maar haar primaire doel is duidelijk en daar moet ze vrijelijk voor kunnen schrijven. Die vrijheid staat met anoniemiteit, wordt ze als privépersoon of vakvrouw gelinkt met dit blog is ze toast. En één postje op hookers.nl is genoeg en ze is slim genoeg om dat te weten en zich dat te beseffen. Daarom zal ze elke kans mijden dat ze als schrijfster bekend wordt, tenzij ze een bestseller kan uitgeven. Het grootste risico is real life contact me een lezer. En toch zie ik hier mannen die haar uitnodigen en nu iemand voor een loterij. Ondanks dat zondares duidelijk hier in is en iemand die nadenkt weet dat ze alleen maarkan verliezen als ze er op in gaat, probeert men het toch. Wederom wishful thinking.

Als je wishful denkt, wat is aantrekkelijker:
a) Je gaat naar een prostituee voor wiens tijd je betaald en als je weg gaat komt de volgende die ook lief, attent en vriendelijk is.
b) Je gat naar een prostituee bij wie je de enige vent bent haar fatsoenlijk behandeld.
In situatie A ben je één van de velen, bij B ben je uniek. Daarom is optie B aantrekkelijker en heeft een klant er alle belang bij om als wishful thinker in deze optie te geloven.

Trouwens, met wishful thinking zijn vrouwen ook erg, maar dat is iets anders.

Verder wil ik geen vroklijkere stukjes: hier wordt ik veel wijzer van.

Bob zei

Hallo Subersub,

Ik heb dat voorstel voor een loterij meer als een soort grap neergezet.
Natuurlijk heb ik en ik denk ook veel andere mannen hier fantasieen over Zondares maar daar is denk ik ook niets mis mee.

Groetjes,

Bob

Anoniem zei

Tsja, nu willen zelfs je lezers dat je je verloot om als speeltje te worden gebruikt, en als een gebruikte tissue word je dan weer weggegooid.

Je wordt alweer geconfronteerd met hoe weinig mensen respect voor je hebben. Dan kan je respect eisen wat je wil, maar niemand gelooft je meer.

Bob zei

Hoezo respectloos?
Zondares heeft een bedrijf en daar verdient ze haar boterhammen mee. Ze doet dit geheel vrijwillig er is niemand die haar dwingt om dit werk te doen.
Zoals ze aangeeft doet ze dit werk volkomen legaal. (ze betaalt belasting etc.)
Als een frietboer een loterij organiseert voor een gratis frietje is dit toch ook niet respectloos ?!?!

Groetjes,

Bob

Zondares zei

Zo'n loterij doet hij dan om meer klanten te krijgen. Ik heb al zoveel klanten als ik aankan, daar doe ik het niet voor. Bovendien is het geen goed idee voor mijn privacy.

Tess Jungblut zei

Hallo,

Met veel belangstelling heb ik je verhaal gelezen. Ik deel je mening volledig.

Misschien vind je het leuk op de volgende link te kijken:

http://hoerengracht.ahm.nl/archives/837/comment-page-1#comment-302

Hartelijke groet,

Tess

Tess Jungblut zei

Daarom plaats ik de column dan maar hier:

Tess Jungblut, die in 2008 een serie foto’s maakte van raambordelen, heeft voor deze website haar gedachten over project 1012 en prostitutie opgeschreven.

‘Ik’ ben een outcast met het nummer 1012
Hoe voelt het, wanneer de gemeenschap je zonder respect behandeld? Waarom doen mannen en ook vrouwen meestal negatief over prostituees?

Lodewijk Asscher, locoburgemeester van Amsterdam, deed nog niet zo lang geleden de volgende uitspraak over de prostituee: ‘Ik vind het geen normaal beroep’. Het betreft hier een politieke uitspraak gedaan in het publieke domein. Deze woorden zijn mede het uitgangspunt van het gemeentelijke coalitieproject 1012.

Doelstellingen van het project zijn de terugdringing van criminaliteit en vrouwenhandel en het bevorderen van een gevarieerder economie op de Wallen. Het aantal raambordelen zal met zo’n 50% gereduceerd worden. Asschers politieke uitlatingen over de prostituee getuigen van een negatief geladen moraal ten aanzien van het beroep sekswerker en zij hebben dan ook gevolgen. Prostituees worden hiermee namelijk buiten de ‘fatsoenlijke’ samenleving geplaatst. Hij verklaart de prostituee hiermee in wezen vogelvrij en onttrekt haar op deze wijze aan de wettelijke eis der zorgvuldigheid: namelijk de verplichting om zorgvuldig om te gaan met de belangen van anderen.

De woorden van Asscher ‘het is geen normaal beroep’ ademen de sfeer van een oordeel, onwaardig voor een stadsbestuurder van Amsterdam. Ontkenning van de soort hoort daarbij, sterker nog: het is de eerste stap richting uitsluiting Het waren dan ook deze woorden, het project 1012 en de vele levenloze ogen van de etalagepoppen in de voormalige hoerenkasten, die nu als showroom dienen voor menig opkomend modeontwerper die mijn ogen hebben geopend. Diep van binnen voelde ik de noodzaak om hetgeen is vast te leggen, voor later, voor als het er niet meer is.

Een half jaar lang ben ik een aantal ochtenden in de week rond een uur of vijf zes naar de Wallen getogen om samen met de schoonmakers de hoerenkasten te betreden. Wat zie je aan de muren hangen, hangt er wel wat? Liggen er boeken, tijdschriften op de vele bijzettafeltjes … snel weggelegd als de klant binnenstapt? Wie heeft het uitgezocht, bij elkaar geraapt, het interieur. Deze zoektocht heeft geresulteerd in het historische fotodocument: Achter de ramen: interieurs van hoerenkasten op de Amsterdamse Wallen (2008).

Het was een avontuur dat mij soms de adem benam. Zo dichtbij ‘mogen’ komen op een plek die per definitie ontoegankelijk is voor de meesten van ons. Soms werd ik overmand door een intens gevoel van leegte en eenzaamheid, maar nooit voelde ik geen respect voor de vrouwen en de mannen die dit werk doen.

Tot slot nog ‘two for the road’: Hoe voelt het, wanneer de gemeenschap je zonder respect behandeld? Waarom doen mannen en ook vrouwen meestal negatief over prostituees?

Tess Jungblut, maart 2010

Zondares zei

Het voelt kut. Dat begrijp je denk ik wel.

Unknown zei

Beste Zondares,
" Misschien denken jullie dat ik te fel ben, maar je moet maar eens meemaken dat de media elke paar dagen weer eens het vooroordeel verspreid dat je dom en slecht bent om wat je doet.":
Ik vind dat jouw hele blog het tegenovergestelde effect heeft, dus dat de prostituee's zeer achtenswaardig zijn, slim en goed.
Groetjes,
Co.

Anoniem zei

Ik denk dat sekswerkers juist worden gedehumaniseerd doordat de maatschappij/de politiek/mannen/vrouwen (nog) geen (openlijk) respect voor ze kan, wil of durft op te brengen en door ze niet mee te laten praten / niet te laten horen door de politiek. Of door argumentaties te gebruiken in de trend van 'het is een misbruikt meisje', 'psychisch beschadigd', etc etc, en ze dan op basis van deze veelal onbewezen redenaties, maar per definitie als 'ongeloofwaardig' te bestempelen. Heel jammer. Ik hoor prostituees geregeld hele zinnige en overtuigende verhalen verkondigen, waarvan het jammer is dat de politiek ze niet hoort. Ik hoor prostituees vaak verkondigen, in allerlei vorm, dat die verkettering door de maatschappij/politiek zeer onprettig is en allerlei consequenties heeft voor het sociale leven van een sekswerker. Is dat dan niet beschadigend & een ernstige misstand?

Je artikel van inmiddels oktober 2009 komt op mij uiterst geloofwaardig over.

Ik geloof in je, blijf schrijven.

Boycke Johanns zei

In de tijd dat je dit stukje schreef was ik 19 en toen was ik nog zo'n man die dacht dat ik de enige respectvolle was. En ik had nog de ideologie over dwang enzo. Nu ben ik inmiddels bijna 25. En ook dit stukje vind ik goed van jou. Maar helaas is dit stukje van 2009 in 2015 nog steeds actueel. Heel veel mensen kijken ons hoerenlopers en jullie hoeren met de nek aan. En dat word door mensen met een bepaalde agenda gestimuleerd. We worden gecriminaliseerd en gestigmatiseerd. En wij klanten worden ook ingelicht om naar M te bellen en om op signalen te letten. Vroeger was ik wel zo. Mijn grootste angst was om ooit een gedwongen meisje te bezoeken. Maar ik ben ze nog nooit echt tegengekomen. Simpelweg omdat het gewoon zwaar overdreven word. Dat besef ik nu door jou stukjes zondares. Ik wou vroeger ook voor reddertje spelen. Maar ik besef nu dat dat helemaal niet nodig is. Er is niks aan de hand en de media maakt het erger dan het is. De media verziekt het voor hoeren en hoerenlopers.

Bedankt zondares dat ik door jou stukjes wijzer ben geworden dan dat ik vroeger was