maandag 16 november 2009

Muziekbrief

Er is al een tijdje iets heel raars aan de hand. Ik heb een hele tijd terug brieven gekregen van Sena, een overheids-dienst die me vertelde dat ik moest betalen omdat ik muziek draai op mijn werk. Dat stuurden ze naar mijn huisadres, niet naar mijn werkadres. Ik vond dat wel raar, en ik wist niet wat ik eraan moest doen.

Ik heb de brief doorgestuurd naar mijn geldmannetje, die er nooit wat van gezegd heeft. Ik kreeg een paar maanden later nog een brief van de Sena, en die waren al wat dreigender. Ik moest snel betalen, anders zou er problemen van komen. Dat stond er niet uitgespeld, maar ik kon het duidelijk tussen de regels door lezen. Ik heb toen mijn geldmannetje gebeld, want hij moet dat soort dingen regelen, daar betaal ik hem best wel veel voor.

Hij zei dat ik het niet serieus moet nemen, omdat het een soort oplichters zijn die doen alsof ze meer mogen dan dat ze eigenlijk mogen. Ik moest het gewoon negeren, want ze konden me volgens hem toch niets maken. Hij had ze dan ook geen antwoord gestuurd. Daarom stuurden ze weer brieven naar me.

Ik maak me er wel een beetje zorgen over. Normaal is mijn geldmannetje ontzettend kien, en hij let heel goed op dat ik alles wel betaal, en dit vind hij niet belangrijk. Maar als ik de brieven lees, dan klinkt het alsof ik toch wel dit serieus moet nemen. Ik wil aan de andere kant ook geen dingen buiten hem om gaan doen, voor je het weet heb ik iets gedaan, en ik wil het niet aan hem uit moeten leggen!

Ze schrijven dat ze hebben vastgesteld dat ik muziek gebruik in mijn bedrijf, en dat ik daarvoor moet betalen. Ik weet niet hoe ze dat weten, want ik zet af en toe MTV wel even aan als een klant dat leuk vind, maar dat zijn er niet zoveel. Zou één van die klanten een spion voor Sena zijn geweest? Dat is wel een heel griezelig idee. Ik ga me ook meteen dingen in mijn kop halen, over wie het moet zijn geweest.

Mijn geldmannetje zegt dat ik niet moet reageren, omdat ze dan weten dat ze beet hebben. Ik wil alleen niet in de problemen komen, al vind ik het wel veel geld voor af en toe je TV aan hebben. Ik moet mijn mannetje maar vertrouwen, maar ik vind dit soort dingen helemaal niet fijn. Er zijn zoveel mensen die op geld uit zijn, voor je het weet word je bestolen.

Ik vind het trouwens al raar dat ik opeens moet gaan betalen voor het aan hebben staan van mijn TV. Ik begrijp wel dat er royalties zijn voor de artiesten, maar die zijn toch al betaald met al die reclame op TV? Het is dan dubbel betaald, als ik nogeens honderden Euro's moest betalen. Ze vragen nog best wel veel geld.

Het gaat niet alleen om de TV, want als ik muziek draai van een CD, willen ze ook geld zien. Dat vind ik vreemd, omdat ik voor die CD heb betaald, en dan is de kous af. Waarom moet ik dan nog eens extra betalen als het op mijn werk is dat ik hem draai? En wanneer houd het betalen dan op voor een beetje muziek?

Als mijn geldmannetje gelijk heeft, zijn ze me aan het bedotten. Dat vind ik raar, vanuit zo'n officiële instantie. Ik wil niet oneerlijk zijn, maar dan moeten ze ook niet oneerlijk zijn naar mij toe. Als ik word bedot, is dat dus wel zo. Ik maak me dan weer zorgen, want ik moet meteen denken aan de problemen die ik vroeger met de Belasting heb gehad. Daar wil ik niet weer in terechtkomen.

Ik vind het een slechte trend. Als ik wist hoe het moest, zou ik denk ik ook wel muziek downloaden. Ik snap wel dat ze daartegen op willen treden, want dan krijgen ze niets meer voor hun werk. Aan de andere kant vind ik muziek wel heel erg duur voor wat je krijgt. Maar bij mij is alles al betaald, dan hoeven ze me toch niet meer achter mijn vodden te zitten?

Het laat me niet met rust, ik blijf erover malen. Ik voel me er niet gerust over, al die heffingen komen altijd met dikke toeslagen en boetes, en ik wil niet nog een keer in de schulden komen omdat ik af en toe MTV aanzet. Dan betaal ik liever nu even een paar honderd Euro.

21 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Hoi,

Kan je geldmannetje geen contact opnemen met Sena, desnoods met een smoes dan kom je er gauw genoeg achter ofdat het werkelijk van hun vandaan komt!
Ik snap je gedachten maar ik vind het een vreemd verhaal.
Ik draai ook muziek op mn werk maar heb nog nooit iets van een brief gehad dat ik zou moeten betalen!
succes ermee!

Segafredo zei

Ik ben geen specialist ter zake, maar zoals jij het omschrijft klinkt het als een soort standaard brieven om mensen angst aan te jagen. Ze hebben dus geen idee of jij wel of niet muziek aan hebt staan, ze sturen gewoon iedereen die ergens staat ingeschreven dergelijke schrijfsels. In de hoop dat een x-percentage er op in gaat, en geld overmaakt. Ze weten dus helemaal niks, maar hopen iemand zo bang te maken dat die persoon (onnodig) geld gaat overmaken. En als ze jou éénmaal "hebben"....is voor hen een jarenlange inkomstenbron erbij!
Bekende tactiek van overheid en semi-overheid.

jopie zei

Hallo,

Ik ben zelfstandig ondernemer, en ook ik ontving een brief van sena.
De eerste keer heb ik contact met hun opgenomen. Ik draai (voor zo ver hun weten) namelijk helemaal geen muziek binnen mijn bedrijf. Echter hun wilden hier niks van weten, ze eiste betaling.

Toen ik een x aantal weken later een aanmaning kreeg, heb ik mijn advocaat een brief laten sturen. Daarin stond dat ik wenste met rust gelaten te worden.

Iedere zzp-er schijnt zo'n brief te ontvangen.

Mijn advies: niet wakker van liggen, je 'geldmannetje' heeft gelijk.

X

Zondares zei

Waarom gaan ze dan achter mij aan? Ik heb een éénpitter, daar valt toch niks te halen?

Segafredo zei

Zondares: ze zitten ook niet achter jou persoonlijk aan: ze sturen iedereen in hun bestand zulke brieven. Als 20% van de mensen die zo'n brief hebben gekregen dan plots (onnodig) gaat betalen hebben ze in totaal (veel kleine beetjes maken een fors bedrag) veel geld binnen. Ze doen dat geautomatiseerd.

Ik betwijfel of ze de mankracht, tijd en wettelijke mogelijkheden hebben om echt dergelijke dingen te gaan controleren. Dus de kans dat er plots een controleteam bij jou aan de deur staat lijkt me nihil. Politie heeft een huiszoekingsbevel nodig, andere diensten mogen dan toch ook niet zomaar binnengaan bij iemand dacht ik. Mocht je je echt zorgen maken: TV en radio weghalen, en vervolgens luisteren via een klein portable radio-iets. Wat dus niet in je werkappartement staat, maar wat je gewoon in je tas hebt.

Of je blijft tot in de lengte der jaren betalen aan die rovers. En die bedragen gaan alleen maar omhoog zoals je weet.

Anoniem zei

Hier is de site van de stichting Sena.
Semi-overheid, zoals reeds opgemerkt. MTV aanzetten kan in principe door hen belast worden, maar ze hebben het niet op jou persoonlijk gemunt, zoals reeds opgemerkt.

Vertrouw je geldmannetje, fijn negeren die handel.

Anoniem zei

Is geautomatiseerde rotzooi, gewoon negeren.

Lees ook even dit:

http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/42733304

M.

Pieter zei

Die brieven heb ik ook ooit gehad. Ik heb er nooit op gereageerd en na verloop van tijd ook geen brieven meer gekregen.

Anoniem zei

Ik heb dus stomweg betaald, dat heeft me klauwen met geld gekost. Als je een keer betaalt, gebruiken ze dat tegen je door te zeggen dat je toegeeft dat je muziek gebruikt.

Mijn rechtsbijstandsverzekering kwam goed uit, toen ik ervanaf wou. Mijn advocaat heeft er nog werk aan gehad.

Dus NOOIT betalen!

Level zei

Hoi Zondares,

Als bewonderaar van je blog zal ik toch ook maar eens reageren. Na al jou vermaak kan ik best ook wat terug doen.

Zelf heb ik een tijd in de horeca gewerkt en het klopt dat SENA geautomatiseerd brieven voor vergoedingen van het commercieel gebruiken van muziek versturen. Wat je eventueel zou moeten betalen is BUMA STEMRA maar zeker geen SENA. Gewoon negeren inderdaad. Ze doen niks, hoewel ik mijn twijfels heb aan je geldmannetje, heeft hij in deze wel gelijk. Bovendien moeten ze het eerst geheel aantonen dat je de muziek op een commerciele wijze gebruikt, wat niet jou uitgangspunt is (je verdient er ook niks extra aan, slecht voor de sfeer)

Niet over in zitten en gewoon verder gaan met alles wat je doet.

Succes Kuss

Anoniem zei

http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?t=48223

http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/42733304

Blijft lastig dit soort (semi) overheid toko's

Negeren blijkt de meest geruikte oplossing

ZOZ

Anoniem zei

Ik negeer ze ook. Nou ja, een keer heb ik een formulier teruggestuurd en vrijwel niks ingevuld behalve in dikke zwarte letters: 'ik draai GEEN muziek'. En dat is ook zo, ik werk thuis en heb de radio niet aan.

Tuig is het, net als stichting de Thuiskopie en Brein enzo. Een onoverwogen wetsvoorstel en hoppa, een nieuwe groep struikrovers is geboren.

Anoniem zei

Gewoon negeren. Ze mogen niets.

Anoniem zei

SENA is onderdeel van buma/stemra, en verzamelt rechtenvergoedingen voor muziekopnames die op arbeidsplekken worden gedraaid.

Als jij muziek draait op je werk, dan staan ze dus in hun recht, en moet je ook betalen.

Maar.

Het beleid van Sena is om ondernemers simpelweg een soort "standaard-factuur" te sturen. De bedoeling is dat je daar dan op reageert, door te zeggen: hoe kom je tot dat bedrag? Dan zegt de Sena: dat is een standaardbedrag, maar hier en hier is een formulier dan kan je precies invullen wat je gebruikt en wat niet.

Daar rolt dan weer het echte bedrag uit dat je schuldig bent.

Maar als je muziek draait terwijl je geld aan het verdienen bent, ja, dan moet je wel betalen.

Anoniem zei

SENA is inderdaad geen 'officiele' instantie. Als belangenvereniging van muzikanten heb je niet meer nodig dan een adres en een naambordje, de wetgever voorziet niet regels. Tot zover hoe formeel die lui zijn.

Dat is tegelijk ook je mazzel; de tendens van de reacties hier klopt: het is een (nare) techniek die vooral gericht is op het opsporen van zondaressen die happen, dat is namelijk een stuk goedkoper dan het langssturen van controleurs.

Ik weet niet hoe dat wettelijk geregeld is, maar als zelfstandige moet ik dus, volgens SENA, technisch betalen voor de radio die aanstaat als ik arbeid verricht - ook als dat in mijn eigen huis is. Dat is redelijk onhoudbaar, dat zal de gemiddelde rechter ook oordelen.

Je staat in je recht en je mannetje heeft gelijk.

Overigens, in de woorden van SENA zelf, gaat het om muziek buiten de _privésfeer_. Het valt prima te verdedigen dat je in een privésfeer werkt ;-)

Zondares zei

Ik ben alweer iets meer gerust, dankjewel jongens.

Anoniem zei

Belastingontduiking hoort bij de prostitutie. Het verbaast me niet.

Linda zei

De sena en BUMA zijn een soort "verenigingen" die de blangen behartigen van hun muziekanten. Als je muziek draait (of radio ontvangt of tv) op een werkplek moet je hen betalen. Maar alleen als die muziekanten ook aangesloten zijn bij hen. En zij moeten ook nog eens aantonen dat je echt muziek draait en welke muziek.

Gewoon niet op in gaan. Zodra je bericht stuurt word je interessant, nu krijg je gewoon een standaard bericht.

Succes en sterkte met die oplichters!

Zondares zei

Ik heb niet gereageerd, en het is inderdaad opgehouden. Mijn geldmannetje vertelde me dat de baas van die club onderuit is gegaan voor het sturen van spookrekeningen, maar ik heb het in het nieuws gemist.

Anoniem zei

Ik heb een hekel aan MTV of enig ander muziek kanaal als een dame van de nacht bezoek.

Co Jansen zei

Dit zijn maffia praktijken, de belasting doet het ook, ik wil zo'n overheid niet.
Co.