donderdag 11 oktober 2012

Nieuwsuur en Baekelandplein

Ik hou het haast niet bij, er komt steeds maar nieuw nieuws. En ik ben dan saai en herhalend, maar dat komt omdat de media ook saai en herhalend blijven. Ik heb dan ook getwijfeld of ik deze keer wel wat zou schrijven, maar Bouche had wat voor me uitgezocht, dus dan vind ik het wel de moeite waard. Er is weereens meer nieuws over de verdenkingen over misstanden in de prostitutie dan ik aankan.

Eerst maar eens Nieuwsuur. Ze hadden een reportage genaamd "naar de bron van mensenhandel" over de Hongaarse Roma, die in Nederland komen. Dat had interessant kunnen zijn, als ze het vooral hadden gehouden bij de omstandigheden van die mensen, maar de prostitutie is makkelijk scoren. Het wordt dus een emotioneel verhaal zonder dat er echt veel kritisch wordt gekeken.

Ik ga niet alles behandelen. Daar ben ik net weer ingetrapt en ik heb een stukje verwijderd dat al drie keer zolang was als mijn gewone stukjes. Je kan het beste zelf kijken, dan zie je wel hoe happig de presentator is om het op te kloppen, en hoe ziek die officier van justitie is die praat over wat hij ervan vindt.

De verklaringen van de Roma-meisjes over dat ze op de Wallen voor twintig Euro werken vind ik ongeloofwaardig. Dat soort prijzen kom je op Hookers dus niet tegen. In mijn tijd was het ook niet zo. Ze zitten zielig te doen. De media likken het kritiekloos op. Er wordt zelfs gedaan alsof je als Roma-meisje extra dom bent, en makkelijk te beïnvloeden. Ik snap best dat ze met zo'n houding niet veel verdienen.

Ik heb navraag gedaan bij mijn oost-europese kennissen over de Roma en hun aanwezigheid in Nederland, maar helaas kreeg ik alleen maar racistisch getinte denkbeelden. "Zigeuners doen alles voor geld, behalve werken" was het vriendelijkste wat ze te zeggen hadden. Ik heb dus helaas geen achtergrond daarover gevonden, maar ik begrijp wel dat het beeld van de verschoppelingen klopt. Ze zijn bekend als dat ze grof tegen de meiden zijn, en onder de prijs werken, zelfs vanaf een Oostblok-meid bekeken.

Het interview van de presentator met de officier van justitie staat bol met spierballentaal. Hij weet hoe schrijnend het is om als Hongaarse hier te werken. "Geweld neem ik aan," zegt de presentator, en natuurlijk haakt de officier eropin. En elkaar opjutten over hoe erg het is. Er wordt schaamteloos dwang en afpersing doorelkaargehaald.

De razzia's in de Doublet en het Baekelandplein worden genoemd, en dat noemt de officier van justitie "zeer succesvolle acties die ook bewijzen dat de mensenhandel volop aanwezig is, mensenhandel, moderne slavernij, volop is het in deze maatschappij aanwezig." Hij gooit er nog een dreigement naar de pooiers achteraan. Maar die acties hebben géén aangiftes opgeleverd en alleen maar "signalen." Er is wel de eerste veroordeling binnen, daar ga ik zo over door.

Volgens de presentator waren er volgens CoMensHa drieëntwintig procent meer meldingen, hij pakt het zo in dat het lijkt dat dat aangeeft dat dat de prostitutie betreft. Dat is niet waar, kijk zelf maar. Deze gelikte emotionele brochure is het jaarverslag van CoMensHa, dat alles wat iedere instantie maar als kleinste signaal over mogelijke mensenhandel aangeeft, bij de cijfers optelt. Zo maakt CoMensHa zich belangrijk lijken, maar zo maken ze hun cijfers juist waardeloos. En zelfs deze vage cijfers moeten nog door Nieuwsuur worden opgeklopt. De stijging kwam voor een groot deel door uitbuiting in de landbouw, maar dat vertelt Nieuwsuur niet. De sensatie moet zo groot mogelijk zijn. Liegen is het.

Er wordt wel kritisch gekeken in het programma. Niet als het indianenverhaal wordt verteld over een meisje dat op straat wordt gedrogeerd, en bewusteloos naar het buitenland wordt ontvoerd en daar aan het werk gaat. Maar ze slaan best een kritische toon aan op de Hongaarse politieman die nog ouderwets vindt dat er geen dwang is, als het vrijwillig gaat. Het wordt door het programma als een probleem gezien, als het meisje het zelf wil.

Warner ten Kate vindt ook niet dat het zin heeft om het vanuit het perspectief van de meisjes te bekijken, en daar laat hij wel duidelijk ziet waar het om gaat. Hij is geïnteresseerd in de mensenhandel in de prostitútie, zegt hij zelf al. Elke soort van mensenhandel die gepaard gaat met dit soort fenomenen. De presentator vraagt of het niet lastig is dat prostitutie een legaal beroep is. Hoe ziek ben je dan.

De vrouwen doen geen aangifte, want die kiezen er zelf voor, en dat is volgens ten Kate ook de reden dat de strafmaat nu verhoogd wordt. Volgens Bouche is de logika achter die uitspraak, dat bij hogere maximale straffen de politie meer zelf initiatief mag nemen ook als het "slachtoffer" het daar helemaal niet mee eens is.

Aan het eind is de klap op de vuurpijl, dat ten Kate de affaire Sjaban Baran nog eens opnoemt, om aan te geven dat dat een succèsverhaal is! Hij vindt dat de veroordeling van Sjaban voor de hoge raad een signaal is dat zulke mensen hun straf niet ontlopen. Nou, één van de opvallendste psychopaten van het pooiersvolkje, die jarenlang zijn gan kon gaan, zonder dat de politie één vinger uitsteekt om je te helpen, wordt gearresteerd, laten ze lopen, verdwijnt naar Turkije, en wordt nu járen later officieel onomkeerbaar veroordeeld. Hij denkt echt dat de hoeren daarom geven. En dat ze minder bang voor hun pooier hoeven te zijn want heel misschien wordt hij wel ooit een keer opgepakt en jaren en jaren later ècht veroordeeld.

Wat we nodig hebben, meneer ten Kate, is niet dat er af en toe iemand wordt veroordeeld voor het helpen met het papierwerk, maar vooral dat we erop kunnen rekenen dat pooiers en andere stalkers door de politie worden opgeruimd zodra we bellen. Dat gebeurt nu niet. Al krijgt zo'n pooier maar telkens een zet en moet hij doorlopen, dat zou al helpen. Maar dat gebeurt dus niet.

De toon van het programma is neerbuigend, praten over vrouwen verkopen, de opbrengst van haar lichaam, en meer zo van dat slachtoffergepraat. Dat toontje gaat echt wel aan je knagen. Je wordt als een soort domme pop afgebeeld, onmondig, dom, manipuleerbaar, een karikatuur van een mens, zwak en zielig, en wachtend op een redder. Dat vind ik een belediging, het is ook gewoon helemaal niet waar. Ik vind het wel een goeie manier om te laten zien hoe ziek de media èn justitie over prostitutie denken.

Het tweede van vandaag is iets wat ik las in het Eindhovens Dagblad en in de Telegraaf. Lees het artikeltje maar, er is door de razzia op het Baekelandplein iemand gepakt voor het iemand de prostitutie in dwingen. Op rechtspraak.nl staat het nèt ietsje anders, maar als je echt een beter beeld wil krijgen, dan lees je het vonnis.

Uit het vonnis blijkt bijvoorbeeld dat de vrouw eerst hier aan het werk ging in de prostitutie, en pas later met de verdachte een relatie aanging. In die relatie hield ze volgens haar èn hem eerst stil wat ze deed, maar dat geloven de rechters niet. Daarna werd hij haar bikker. Dat is geen mooie relatie geweest, en dat is helaas iets waar hoeren zich vaak bij neerleggen. Daar schrijf ik nog wel een apart stukje over.

De verdachte en het slachtoffer vinden allebei dat ze een liefdesrelatie hebben, maar de rechtbank vindt van niet. Hij heeft immers haar bedreigd en een bloedneus geslagen. Dat is heel fout natuurlijk, maar ik vind het wel ver gaan om dan te zeggen dat er geen liefdesrelatie is. Hij kon zijn handjes niet thuishouden, en daarvoor mag hij van mij best de cel in.

Wat in de krant wordt gesuggereerd, dat het aan het licht kwam door de razzia, klopt helemaal niet. Het is iemand van de raamverhuur geweest die de politie had gemeld dat hij geen goed gevoel had bij het slachtoffer. Dat was meer dan een half jaar vóór de razzia al. Tijdens de razzia is de verdachte wel opgepakt, maar toen was hij al lang in de gaten gehouden, en werd zijn telefoon ook al afgeluisterd.

Het wordt de verdachte aangerekend, dat hij samen met het slachtoffer van Bulgarije naar Nederland heeft gereisd. Dat is natuurlijk vooral belangrijk voor 273f lid 3, het beruchte lid waarvoor noch dwang, noch uitbuiting noodzakelijk is. Kennelijk is meereizen al genoeg om te kwalificeren als meenemen. Dat het slachtoffer al voor deze reis in Nederland flink in de prostitutie werkte, en dit na de reis gewoon voortzette, wordt niet als belangrijk gezien.

De verdachte liegt over dat hij niets weet van het werk van zijn vriendin, maar dat kan ik me wel voorstellen als je ziet hoe hard de Nederlandse politie probeert om je te pakken als je wat met een prostituee hebt. Hij kan best ook over andere dingen liegen, maar ik vind dat er wel erg makkelijk wordt gegrepen naar het cliché van de manipulatieve criminele pooier. De vrouw zelf deed geen aangifte, en heeft zich niet tegen hem uitgesproken. Waarom vullen we dat dan voor haar in?

Het slachtoffer in deze zaak deelt haar positie met vele expats in Nederland. Geen kennis van de Nederlandse taal, een beperkte of niet-bestaande sociale kring, en iemand die de zaken voor hem of haar regelt. Toch wordt dit in deze context alleen als teken van mensenhandel gezien. Een Amerikaanse accountant, die voor een merger naar Nederland komt om hier de boeken in te zien, kent ook niemand, spreekt de taal niet, en zal het adres van zijn hotel ook niet zomaar op kunnen dreunen. Zijn financiën worden via een bedrijfscreditcard afgewikkeld, en het geld voor zijn werk wordt in zijn land van herkomst uitgekeerd. Wordt hij ook "gered" door een hijgerige overheid? Nee, want er komt geen seks bij kijken.

Tenslotte is er nog het punt van het witwassen, waarvoor verdachte ook is veroordeeld. Dit witwassen hield in dat hij het geld verdiend met de prostitutie heeft omgezet of voorhanden heeft gehad. Witwassen is tegenwoordig een handig extraatje dat bij veel misdrijven er nog even aan vast wordt geplakt, voor dat beetje extra verdachtmaking en dat beetje extra straf. De wet hieromtrent is in de jaren steeds verder verruimd. De oorspronkelijke grond, namelijk het strafbaar stellen van het legitimiseren van opbrengsten uit misdaad, bedoeld om niet-daders voor hun aandeel in het profijtelijk maken van de misdaad strafbaar te maken, is uit het oog verloren. Zelfs zou men in dezen kunnen stellen dat het voor verdachte helemaal niet klip en klaar was dat zijn handelen een misdrijf was, en dat hij derhalve niet aan het witwassen was. De rechters gaan hier een beetje makkelijk overheen.

Hier is dus een trieste zaak, van een prostituee die haar onafhankelijkheid voor een relatie heeft opgegeven. Ze wordt onder druk gezet veel te verdienen door haar vriend, die zijn handen niet thuishoudt als het hem niet bevalt. Dat laatste is iets waarvoor hij zonder meer straf verdient. De rest van het verhaal is echter minder eenduidig dan het op het eerste gezicht voorkomt. Als wij niet meteen naar het cliché van de hersenspoelende pooier grijpen, kan het verhaal op basis van deze gegevens nog alle kanten op. En zonder medewerking van het slachtoffer zou het moeilijker moeten zijn om bewezen aan te nemen dat er sprake is van zulke grove schendingen als waarvoor 273f lid 1 bedoeld is. Is zij nu zoveel beter af, als haar vriend achter de tralies verdwijnt? Zij heeft geen aangifte gedaan, en toont geen wil om hem te straffen. Nu is ze alleen. Zelfs al is ze misschien beter af dan met een opvliegend stuk tuig, moeten wij dat voor haar beslissen?

Denk ook eens in hoe anders de zaak eruit zou hebben gezien als het niet om prositutie had gehandeld. Als ze paprika's was gaan plukken, of juriste was geweest, en ze zou zo'n relatie hebben gehad, zou er dan nog steeds zo gemotiveerd naar een stok om mee te slaan zijn gezocht? We weten het antwoord wel, denk ik. Als de genderrollen zouden zijn omgedraaid, zou er dan van vervolging sprake zijn geweest? Ook daarop ligt het antwoord voor de hand.

Deze zaak is weer een illustratie van de pijnlijke ongelijkheid waarmede de prostitutie en de prostituees dagelijks bejegend worden. Weg is de terughoudendheid die vonnissen in de regel zo typeert, weg is de zorgvuldige onderbouwing van schuld, de zaak wordt in de mal der verwachtingen gepropt. Een twijfelachtige wet die op een twijfelachtige manier van toepassing wordt verklaard, is helaas schering en inslag in mensenhandelzaken.

Het is weer veel te lang geworden. Lees mijn koppelingen maar, dan zie je denk ik zelf wel al die dingen, waarvan ik denk: dat moet ik ook nog even opschrijven. Ik hoop dat het een beetje een leesbaar stukje is. Ik heb het zo neergezet, en voor mijn meeste stukjes redacteer ik toch nog wel flink. Maar met het nieuws kan je niettelang wachten.

19 opmerkingen:

Bouche de la loi zei

Godverdomme Z, hoe meer je uit context haalt hoe minder zeggingskracht het heeft. Ik begrijp dat je je eigen verhaal wil vertellen, maar als je wat losse opmerkingen uit mijn betoog overneemt lijkt het allemaal niet onderbouwd. Overleg nou eens voordat je het meteen op je website gooit.

Anoniem zei

Politieke aandacht werkt polariserend en maakt het moeilijker voor politie en justitie om de zaken op een beetje evenwichtige manier aan te pakken.

Er zit ook een flinke dosis hypocrisie in de publieke opinie, nietwaar? Als we het allemaal echt zo vreselijk vinden, dan was er geen geld mee te verdienen!

Anoniem zei

TLDR

Anoniem zei

Na een van jouw tirades vind ik het telkens heel interessant om met nieuwe ogen naar zo'n programma te kijken. Mag ik het tirade noemen? Ja, dat is het woord. Je spreekt met woede, uit je buik. Je vingers spetteren over de toetsen, je ogen staren schril naar het beeldscherm.

Ben je zo toegewijd aan je vak, omdat je zo je terugtrekt van het gewone bestaan? Ben je wel aan het leven, is er wel warmte in dat hart van jou, of ben je helemaal kil en koud van binnen geworden? Elke man neemt een beetje van je warmte mee, en niemand geeft je warmte terug, alleen het koude, stinkende geld laten ze achter, en hun lauwe kwakje in een slijmerig condoom.

Zondares zei

Sorry Bouche, het kan soms zo zijn dat ik niet je betoog overneem, maar dat jij het wel op een manier verteld die ik niet beter kan, en dan neem ik gewoon stukjes uit je mail over. Dan hoef je niet zo te vloeken hoor.

Anoniem zei

Bouche heeft gelijk. Ik kan zien dat er gaten vallen in haar stukken, en ik heb best een tijdje gedacht dat dat lag aan het feit dat ze wel pompeus kon schrijven, maar te beroerd was om haar stukken daadwerkelijk van onderbouwing te voorzien. Door wat ze zelf in de commentaren heeft geschreven heb ik pas gezien dat het niet zo is. En ze steekt, voor zover ik weet, wel belangeloos haar nek uit voor een evenwichtige aanpak van prostitutie, zoals dat in alle takken van sport als normaal wordt gezien behalve daar. Neem dan integraal over wat ze zegt of verwijs er naar, als het te lang is. Het frustreert me bijvoorbeeld dat ik haar bronvermeldingen niet kan lezen en nazoeken.

Nieuwsuur heeft slecht werk verricht, het is de ene hysterie met de andere aanwakkeren. Die OvJ staat aan een kant, die praat hoe het in zijn straatje past en die begrijpt er duidelijk niets van. Het verhaal is natuurlijk genuanceerder dan dat.

Het vonnis is op grond van sub 3 gewoon fout, omdat ze inderdaad al in de prostitutie werkte. Wat is dat toch met seks en het automatisch drukken van vrouwen in de slachtofferrol tegenwoordig? Durven die mannen er anders niet meer op ofzo?

Esmeralda

Anoniem zei

spijker op de kop zondares

Donkey zei

Misschien moeten we blij zijn met de heksenjacht van de politie op pooiers. Uitgebuite prostituees nemen vaak zelf niet het initiatief om van hun uitbuiters af te komen. Vaak zijn ze te verliefd of gewoon te bang. Naar de politie durven ze zelf vaak niet te gaan.

Als de politie niet actief op had getreden hadden kwaadwillenden als Saban B, Youssef O.b.A en andere pooiers gewoon hun gang kunnen blijven gaan. Dan hadden ze nu nog steeds de Wallen geterroriseerd.

Leve de politie!!!!

Puttana zei

Donkey is te dom om voor de duvel te dansen. Te verliefd of te bang, wat een onzin. Ze blijven bij hun pooiers omdat ze anders door de politie worden genaaid. Je hebt pooiers nodig om Nederland in te komen en om hier te kunnen werken zonder dat je in de problemen komt. Verliefd of bang wordt gezegd omdat de politie anders moet toegeven dat ze gewoon een slechtere keus zijn dan een pooier.

De politie heeft helemaal niet actief opgetreden bij Saban en Youssef, dat heeft jaren gekost voordat ze eens wat gingen doen, en dan laten ze de nodige steken vallen ook. Zonder de heksenjacht op de prostitutie zou dat beter zijn gegaan, dan hadden ze misschien eens tijd om op aangiftes in te gaan.

Esmeralda, neem een chill pill. Aan wiens kant sta je nou.

Anoniem zei

Het net sluit zich om de hoeren en de pooiers heen, en dit zijn gewoon de stuiptrekkingen. Het is hoog tijd dat die gore zaakjes eens worden opgeruimd. Doorlopen mensen, hier is niets te zien.

Anoniem zei

Niks mis met hoeren.

Donkey zei

@Puttana: Ja, maar als de politie eerder bij Saban en Youssef had ingegrepen, dan was dit ook "actief" geweest. Eerst waren ze passief. Later zijn ze "actief" geworden. Actief = heksenjacht. Vroeger was de politie zoals jullie het nu willen hebben: ze bemoeiden zich nauwelijks met de seksindustrie. Dit is nu veel beter geregeld.

En: Hongaarse, Bulgaarse, en Roemeense prostituees mogen hier gewoon komen en als zzp'ers in de prostitutie werken. Geen probleem. Inschrijving van kamer van koophandel kan geregeld worden met de hulp van goeie vriendinnen die al in Nederland in de prostitutie werken. Een beetje netwerken kan ook geen kwaad. Geen bemoeizuchtig vriendje nodig. Enige probleem is huisvesting, dus is een huisjesmelker vaak de enige snelle oplossing, of een dure hotelkamer. Daar zijn de prostituees veel geld aan kwijt. En, Nederlandse prostituees mogen hier ook werken. Geen pooier nodig.

Ik denk dat het iets te maken heeft met de raamprostitutie. Prostituees kunnen makkelijk afgeperst en in de gaten gehouden worden als ze achter het raam staan. Het gaat allemaal om controle. In een huis met een pooier erbij kan het ook.

Ik stel voor de raambordelen om te bouwen tot besloten clubs en privéhuizen. In clubs en privéhuizen kunnen andere prostituees gemakkelijker gedwongen prostituees losweken van de uitbuiter. Maar dan moet de expoitant van het bordeel niet bij de samenzwering betrokken zijn, dan werkt het niet (zie het geval Lino P).

Puttana zei

Donkey, wat een gelul. De heksenjacht, met meer dan zes controles per jaar, met registratiewetten, met WTP's, met mediacampagnes, is echt niet hetzelfde als eens een pooier oppakken als vier meiden met bewijs komen dat die vent gevaarlijk, gewapend en gewelddadig is. Ze kunnen hun werk wel een keertje doen ook als de hele heksenjacht er niet omheen zit. Meisjes pesten kost alleen maar tijd. Die moeten ze voor de aangiftes gebruiken.

Als jij echt denkt dat je als Bulgaarse of Roemeense hier zomaar aan de slag kan, zit je er toch naast. Dat zijn nog geen volwaardige lidstaten, en dat betekent dat ze MVV's nodig hebben, en die krijgen ze zelf nooit. Daar hebben ze mensen voor nodig die de truukjes kennen. Dat zijn pooiers of smokkelaars, en de smokkelaars worden steeds minder door al het beleid, en de pooiers nemen die plaatsen in.

Je hebt geen flauw idee waar je over lult, met die lauwe wenspraatjes over dat we zulke weerloze misbruikte wezens zijn. Ga lekker zitten sjorren terwijl je aan misbruikte meisjes denkt en laat dat gelul fijn thuis.

Donkey zei

@Puttana: Ik moet toegeven dat ik inderdaad prostituees bezoek. Ik heb zelfs Roemeense, Bulgaarse en Hongaarse raamprostituees bezocht. Ik denk dat het inderdaad beter is als ik mezelf alfsjor. Ik heb er niks te zoeken. Tegenwoordig ga ik regelmatig naar een privéhuis. Ik denk steeds vaker dat ik daar ook eigenlijk niks te zoeken heb.

Gedwongen en uitgebuite prostituees bestaan echt wel hoor. Het zijn denk ik niet de meeste, maar toch wel een grote minderheid. Ik denk dat je kritiek op gedwongen prostitutie teveel beschouwt als kritiek op alle prostitutie. Dat hoef je niet zo te zien.

Voor zover ik weet hebben Bulgaarse en Roemeense prostituees geen Machtiging Voorlopig Verblijf nodig! Zie hier op de website van de rijksoverheid:

Niet-visumplichtige nationaliteiten (MVV)

En dan staat er uitgelegd:

Niet-MVV-plichtige nationaliteiten voor een verblijf van meer dan 90 dagen:

• Australië
• België
Bulgarije
• Canada
• Cyprus
• Denemarken
• Duitsland
• Estland
• Finland
• Frankrijk
• Griekenland
Hongarije
• Ierland
• IJsland
• Italië
• Japan
• Letland
• Liechtenstein
• Litouwen
• Luxemburg
• Malta
• Monaco
• Nieuw-Zeeland
• Noorwegen
• Oostenrijk
• Polen
• Portugal
Roemenië
• Slovenië
• Slowakije
• Spanje
• Tsjechië
• Verenigd Koninkrijk
• Verenigde Staten
• Zuid-Korea
• Zweden
• Zwitserland

Puttana zei

Ik ken meiden die zijn uitgezet vanwege die MVV. En ook meiden die dat wel in orde hadden, maar die toch verneukt zijn omdat ze in een privehuis werkten, want dat vond de overheid een feitelijk dienstverband en dan is het toch weer oppakken, geld afpakken, uitzetten, mensenhandel.

Ik ben Nederlandse, en voor mijn zaken zou het heel erg goed zijn als die buitenlandse meiden niet meer mochten werken, maar wat we nu doen is niet eerlijk. Die meiden mogen zogenaamd werken, maar de ambtenaartjes van de overheid pesten ze wel weg en roven ze uit. Verbieden of eerlijk tegen die meiden zijn.

Donkey zei

Prostituees moeten niet gepest worden. Ik vind dat ze met fluwelen handschoenen behandeld moeten worden. Juist zij moeten beschermd worden. Dat is juist de bedoeling. Maar dat de politie op pooiers jaagt ben ik het mee eens.

Anoniem zei

Ik zal je een ding vertellen over Nederlandse politie-functionarissen: het zijn lafbekken die weglopen voor situaties waarin ze echt moeten optreden en vaak ook viezeriken die hun positie misbruiken om zelf wederrechtelijk aan de gang te gaan.

Ik heb dat over de loop van vele jaren keer op keer weer bevestigd gezien.

Dus ik geloof dat wel, wat ze zeggen van die pooiers.

Unknown zei

Puttana,
Omdat pooiers en overheid beide slecht zijn als bescherming gaat mijn voorkeur uit naar wat Zondares koos, maar meer nog naar het uit de verdomhoek halen van de prostituee's. Er zou één of meerdere van hen in de regering moeten komen, zich tenminste kandidaat stellen.
Co.

Zondares zei

Dank je voor je bijdrages, Puttana, jij zegt dingen die ik zelf niet zo uit zou kunnen drukken.