maandag 7 februari 2011

Nog een keertje besnijdenis

Het begon allemaal met een stukje over wat ik de ideale penis vond. Ik kreeg daarop commentaren over mijn opmerking over besnijdenis, en om het wat duidelijker te maken heb ik toen een heel stukje over besnijdenis geschreven. Dat was in september 2009. Ik kreeg daar meer dan 170 reacties op. En het loopt maar door. Het is dus een onderwerp, dat heel erg lééft. Er kwamen reacties die ik overdreven vond, maar er waren ook wel dingen die zo konden zijn. Ik heb in ieder geval daar veel sterke reacties over gezien.

Met mijn software kan ik ook zien, wat de zoekwoorden zijn waarmee mensen op mijn website zoeken. Dat is eigenlijk ook wel een eigen stukje waard! Maar ik zie dus dat zoeken naar informatie over wat ik van pikken vind, het meest populaire is. En meteen daarna komen vragen over besnijdenis. Dat valt wel op. Ik kan dat wel in de commentaren gaan zetten, maar ik kan er dus beter nog een stukje over schrijven.

Ik loop iedere keer als ik mijn reacties teruglees, met het idee om een nieuw stukje erover te schrijven. Maar nu, terwijl ik echt heb uitgezocht hoe het zit. Het vorige stukje was gewoon mijn ervaringen, en ik had er niet over nagedacht. Dan kan je komen met dingen die wel zo lijken, maar die niet zo zijn. Ik heb er dus sinds toen kritisch naar gekeken.

Het vorige stukje was dus geschreven vanuit mijn onderbuikgevoelens. Ik bedoelde het ook helemaal niet als een echt onderzoekje, en ik dacht ook niet dat het als iets anders werd gezien, dan mijn eigen gevoel. Het zijn maar indrukken. Deze keer heb ik dus een stuk beter opgelet om echt alles goed onderbouwd te hebben. Ik heb er nu over nagedacht jongens, en alles wat ik nu ga opschrijven weet ik dus zeker. Ik ga volgens mij alle punten behandelen, die in de serieuze reacties stonden.

Ik hoef nergens op terug te komen wat ik eerder had geschreven. Dat vind ik zelf erg fijn, want ik had toch wel last van mijn zelfvertrouwen. Je kan het nalezen voor de basics. Dan weet je waar ik het over heb. Ik ga niet alles opnieuw opschrijven, hier komt alleen wat ik erbij wil gaan schrijven.

Eerst maar eens de hygiëne. Als een onbesneden man zich kort voor de seks wast, is hij ook schoon. Maar dan moet hij wel overal bijkunnen, en sommige onbesneden mannen hebben plooitjes waar hij nooit bijkan. En als je een uurtje ofzo wacht na het wassen, dan zit er al nieuw slijm. Het is nog geen smegma, maar de geur en de smaak vooral zijn er al. Dat heeft alleen maar te maken met hoeveel voorhuid er nog is. Als een man een korte voorhuid heeft, heeft hij het net zo weinig als een man die losjes is besneden.

Ik heb het niet alleen van mezelf, want bij het AMC heb ik bij mijn tests ook wel nagevraagd. Daar weet niet iedereen over het verschil, meestal zeggen ze dat ze zich er nooit in hebben geinteresseerd. Maar één van de dokters vertelde me dat ze hebben bewezen dat met een besneden pik, zijn kans op HIV, HPV en herpes half zo groot wordt. Dat betekent dat ze netzogoed een jasje aanmoeten, maar je ziet wel hoeveel schoner het is. Hij vertelde me dat schimmels en bacterie-infecties ook veel minder voorkomen. Èn dat hij het zelf niet zou laten doen, want hij gebruikte wel gewoon condooms!

Ik wil niet zeggen dat de hygiëne een reden is om het dan maar te doen. Het is fijn, maar ik begrijp best dat het niet genoeg is, om je dan maar te laten besnijden. Maar dat zeg ik ook niet, ik wil alleen maar laten zien, dat het een voordeel is. Sommige mensen begrepen dat verkeerd, en die denken dat ik mensen wil overtuigen om zich te laten besnijden. Nou, dat vind ik dus niet. Ik vind het te onbelangrijk, om me daarmee bezig te houden, zolang ik nog zoveel werk heb met mensen dingen leren over de prostitutie.

En het is waar dat ik meer onbesneden mannen met piemelproblemen zie, dan besneden. Maar dat is ook gewoon iets wat ik zie, en dat is iets wat ik belangrijker vind als het gaat om kinderen. Als je je kind laat opgroeien met een voorhuid, laat je hem dus het risico lopen. Het is echt maar een kleine ingreep bij babies, die hebben niet eens hechtingen nodig. Bij een volwassen vent, of ook bij een puber die al in de groei is, doet het veel meer pijn en is het veel lastiger. Dat heb ik nagevraagd bij de dokter, dat komt dus niet alleen maar van mijzelf! En het is niet slecht voor ze, dus ik geef ze graag die voorsprong.

Omdat ik toch wel wat informatie wou verzamelen, heb ik op het Internet rondgekeken wat er over besnijdenis wordt geschreven. Dat kan je zelf ook wel doen, maar er zijn eigenlijk maar twee groepen: Pikgeile homo-groepen over besneden snikkels, en hysterische anti-besnijdenisgroepen die vinden dat het verschrikkelijk is. Ze gaan vooral door over besnijdenis van baby's in Amerika, en ik lees dat het vooral mensen zijn die nauwelijks het verschil weten. Vooral veel mannen die hun voorhuid nooit hebben meegemaakt, en denken dat het ding heel veel uitmaakt. Als je je informatie van het internet moet halen, denk ik dat je nooit zal snappen hoe het echt zit. Het is een soort heksenjacht, bijna.

Gelukkig zit het niet zo bij mijn klanten. Ook de mannen die als klein kind zijn besneden halen er hun schouders over op. Je hebt ze wel, die nieuwsgierig zijn naar hoe het aan de andere kant is, maar zo erg als op de websites wordt het echt niet. Ik heb ook opgemerkt, dat bij mijn klanten niemand zo'n sterke opinie, tégen of vóór, heeft als sommige felle reacties op mijn stukje. Dus ik denk dat er een aantal extremisten in mijn blogje hebben gereageerd. Niemand voelt zich verschrikkelijk kwaad gedaan, maar ik heb ook van geen vent gehoord dat het lekkerder werd.

Ik heb ook gemerkt dat er een soort van taboe op besnijdenis is. Dat is niet alleen omdat het over seks gaat, maar het heeft een extra soort van spanning eraan, en veel mensen doen moeilijk om erover te praten. Er zijn best wel sterke emoties over bij veel mensen. Dat begrijp ik eigenlijk nietzogoed. Wat mij betreft gaat het gewoon om een voorkeur, en ik vind niet dat het iets is om je over te schamen. Toch schamen mensen zich er best wel vaak voor, om besneden te zijn òf een besneden man lekkerder te vinden. Het is misschien juist omgekeerd in landen waar het gewoon is, maar als ik naar Internet kijk, is het net zo in Amerika. En daar is bijna elke volwassen man als baby besneden. Ik vind het zelf onzin, ik heb het er gewoon over met vriendinnen, en ik word er uiteindelijk niet op aangekeken. Misschien omdat ze het te spannend vinden.

Er zijn best wel veel mensen die komen met het argument dat je ermee geboren wordt, en dat het dus natuurlijk is. Dat is wel waar, maar ik denk niet dat je dat moet tellen. Want we worden allemaal geboren met dingen die we liever niet hebben, en daar doen we ook wat mee. Bijna alle mannen scheren hun baard, die zit er van nature. Elke vrouw die ik ken scheert haar benen en oksels, en de meeste ook hun schaamhaar. We laten amandelen knippen, en we dragen lenzen en brillen, we epileren, je blindendarm kan ontsteken, en we knippen onze natuurlijke nagels toch ook af? Als ik ga eten zoals mijn natuurlijke eetlust dat wil, word ik een dik varken. Mijn zus moest een beugeltje, en daarvoor moesten er ook tanden uit. Haast iedereen laat zijn verstandskiezen trekken. Dat de Here ons zo gemaakt heeft, is niet om te zeggen dat het zo dan goed is! Sinds de zondeval is de mens zijn volmaaktheid kwijt. Jezelf zo laten is niet altijd beter.

Maar het belangrijkste aan mijn mening over besnijden is niet de hygiëne of de medische dingen. Mijn mening gaat vooral om de seks die ik ermee heb. Daar ben ik waarschijnlijk gewoon niet duidelijk genoeg over geweest in het vorige stukje. En dan niet alleen omdat een besneden man veiliger is met de condooms, maar ook omdat het voor mij lekkerder voelt.

Dat is niet altijd zo geweest hoor. Ik kan me nog wat herinneren van mijn eerste besneden lover. Ik werd supersnel droog en rauw van hem. Nu weet ik wel dat dat kwam omdat ik gewoon nog niet genoeg getraind had met mijn kut om hem te kunnen nemen, maar mijn eerste ideeën over besnijdenis waren dus best negatief. En je eerste ideeën, die neem je lang mee. Toen ik nog groen was, vond ik het niet gewoon vervelend, maar echt verkeerd.

Ik hield in die tijd toch ook al niet van dingen die ik niet "gewoon" vond, in bed. Ik hield er niet van als een man er anders uitzag dan ik was gewend, want dan voelde ik me snel onzeker. Ik liet het natuurlijk nooit aan mijn partner zien, maar mijn genot kon al weg zijn als hij een beetje een kromme had. Dat vind ik nu heel kinderachtig van mezelf, maar ik ben echt de enige niet. Ik groeide er tenminste wel nog uit.

Het is maar langzaam anders geworden, want ook toen ik flink veel ging seksen in mijn kraaktijd, heeft het nog best wel even geduurd voordat ik daarvanaf was. Ik hield er nog steeds niet van, maar met meer ervaring vond ik ze ongeveer hetzelfde voelen. Tijdens het neuken dan tenminste. Dat was bovendien in een tijd, dat ik nog een heleboel aan het ontdekken was over seks los van intimiteit.

Ik denk dat ik mijn voorkeur echt pas ben gaan voelen, toen mijn kutspieren echt sterker begonnen te worden. Dat was toen nog niets als ik vergelijk met nu, maar als je sterker wordt, begint het toch heel anders aan te voelen als je neukt. Je moet er eerst achterkomen dat je kut niet een kwetsbaar plekje is. Het is geen wond, en ook geen zacht en zwak plekje zoals je kont. Je kan er alles mee doen met een pik zonder dat het zeerdoet, als je je kutspieren goed getraind hebt. Je bent er alleen maar kwetsbaar voor dingen die echt te hard of te scherp zijn.

Het gaat ook echt om sterk zijn in je doos, of in elk geval geoefend zijn. Kijk maar naar de poll in mijn rechterpaneel. Van de vrouwen die geen ervaring in de prostitutie hebben, heeft maar negentien procent een voorkeur voor de besneden pik. Van de vrouwen mèt ervaring in de prostitutie heeft drieëntachtig procent een voorkeur voor besneden pikken. Dat is ook niet een kwestie van toeval meer. Je gaat gewoon merken wat je nodig hebt als je sterker wordt.

Als je sterk begint te worden in je doos, krijg je namelijk dat je meer stimulatie kan verdragen, en dan wìl je die ook! Maar tegelijk, grijpt je kut zijn pik zo stevig dat hij met zijn huid vast komt te zitten. Een onbesneden man gaat dan in zijn huid heen en weer bewegen. Bij een besneden man blijft het kopje tenminste bloot, en bij een strakbesneden man zit de huid zo strak om zijn pik, dat hij tóch blijft glijden. Dat vind ik erg belangrijk, want dan voel je je geneukt, en anders niet.

Strak komt niet echt heel vaak voor. Amerikanen en sommige Australiërs zijn strak besneden, Turken ook wel, maar de meeste andere moslims zijn niet ècht strak. De meeste Nederlanders die als volwassene worden besneden, hebben de helft van hun voorhuid nog. Ik begrijp wel dat dat minder ingrijpend is, maar als je het tòch gaat doen, ga dan voor lekker strak vind ik! Maar ik hoor ook wel dat je dat in Nederland gewoon niet kàn krijgen. Het zit ook niet in het pakket, en dus doen de doktoren het niet makkelijk. De patient moet zelf betalen.

Het geldt niet voor alle besneden mannen dat ze langer kunnen, maar ze zitten er wel meer tussen. Het is net als met donkere mannen en grote pikken, het is niet meteen aan elkaar gelijk, maar je komt het wel stukken meer tegen. Sommige van die mannen kunnen echt veel beter volhouden, maar andere zijn juist snelle komers. Het lijkt ervanaf te hangen wanneer het is gebeurd. Mannen die als klein jongetje of baby zijn besneden, hebben meer gevoeligheid en komen vlotter. Tieners en volwassenen leveren meer gevoeligheid in lijkt het.

Dat is de reden dat ik er blij mee ben als een man is besneden, het voelt gewoon meer geneukt. Dat is alleen maar persoonlijk, en misschien vinden jullie het geen goede reden, maar ik vind het zo. Als je met seks bezig bent, kan je proberen te negeren wat je meemaakt, zoals veel broodmeisjes doen, maar dan heb je geen liefde voor het werk. Als je het juist leuk vindt om met seks te werken, kom je dagelijks je eigen voorkeuren tegen. Ik ben ook niet de enige, heb ik gemerkt.

Ik herinner me dat achter de ramen de meeste vrouwen een voorkeur hadden voor besneden, maar we praatten er echt niet veel over. Ik kan me alleen maar wat grappen herinneren. Toen ik nog op een groot Nederlands vrouwenforum schreef, was daar een topic over prostitutie waar de meisjes ook erg duidelijk vóór waren. We gingen er daar ook niet echt diep op in. Een paar opmerkingen waren genoeg, we wisten wel wat we bedoelden.

N vindt het niet zo belangrijk. Ze wast de man net voor de beurt, en dan heb je van de hygiëne geen last. Bovendien doet ze het echt alleen voor het geld. De kwaliteit van de seks kan haar helemaal niets schelen. Als ze seks heeft voor haarzelf, dan maakt het haar ook niet zo uit. Ze haalt haar schouders op, en ze zegt dat het niet aan zijn pik ligt of ze geil is of niet.

W heeft juist nog meer dan ik de voorkeur. Zij heeft nog net geen hekel aan elk beetje voorhuid. Voor haar is het verschil belangrijk, misschien nog wel het meeste omdat ze gewoon veel meer ervaring heeft. Zij zoekt naar harde seks, en die krijg je echt niet zoveel. Ze heeft wel gelijk, als je echt harde seks wil kan je beter een man zoeken zonder voorhuid.

Mijn vriendinnen van buiten de prostitutie zijn meer omgekeerd. Je kan wel duidelijk zien, dat ze kiezen voor de pik van hun man of vriend. Als je vraagt wat het verschil is voor ze, praten ze meer over hoe het eruit ziet of hoe het voorspel is. Ik kan dat niet begrijpen. Ze hebben geen nadruk op het neuken zelf, soms vinden ze het zelfs ónbelangrijk! Dan is het wel verklaard waarom ze het niet belangrijk vinden.

Ik heb het ook aan de mannen gevraagd. Als ik een klant had die me leek, dat hij de vraag niet vervelend zou vinden, heb ik het weleens gevraagd. Soms zat ik dan een kwartier achteraf te luisteren, in kleermakerszit op het bed, terwijl hij vertelde. Ik ging misschien een beetje ver door bij het uitzoeken, maar ik wou het na een poosje gewoon wéten.

De meeste besneden klanten zijn verreweg de Moslims. Als je het aan die vraagt, vinden ze het zó normaal, dat ze er niet over nagedacht hebben. Ze vinden het normaal, maar ze vonden het zelf vaak wel traumatisch. Bij een hoop van de mannen is het niet in Nederland gebeurd, en doen ze het bij jonge jongens zonder verdoving. Dat doet heel veel pijn. Het is dat, en niet het wegzijn van de voorhuid, waardoor ze er gemengde gevoelens over hebben.

Ik ging dus meer navragen bij Nederlandse mannen, die pas laat in hun leven werden besneden. Die hebben namelijk ervaringen vóór en ná, dus die weten het verschil. Sommige vonden het raar om daarover gevraagd te worden door een prostituee, maar de meeste praatten er graag over. Ik merkte wel dat er nogal verschil in zat tussen de mannen.

De verhalen die in mijn reacties stonden over mensenrechten, en voor altijd verminkt zijn, die kwamen bij niet één man terug. Ik heb er zes gevraagd die als volwassene waren besneden, en bij drie daarvan had ik ze vóór en na de operatie als klant gehad. Dat is niet zoveel, dat begrijp ik wel, maar er zijn er niet zo heel veel die vaak genoeg komen om zo mee te kunnen praten. En hoeveel volwassen mannen laten zich besnijden?

Ik hoorde van de meeste dat ze het wel vonden gaan. De operatie is ècht niet leuk, maar dat gaat over natuurlijk. Ze deden het allemaal omdat ze medisch wel moesten, en ze waren op één na wel blijer dat ze dat kwijt waren. Er was er maar eentje die echt spijt had, de rest vond het wel een goede beslissing.

Voor die mannen had het niet zoveel voordeel, behalve dat ze van hun medische probleem afwaren. Ik heb wel een beetje gevist, want ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat ze niet een beetje trots zijn op hun pik, want het ziet er beter uit en ze neuken er beter mee. Maar dat vonden ze dus niet.

Als ik vroeg naar nadelen, dan vonden ze dat wel meevallen. Ze konden alles nog, maar twee van de mannen konden niet meer zonder hulpstukken klaarkomen bij het trekken. Ze hadden het erover dat je wat minder gevoelig wordt, maar er was er maar ééntje die dat een echt probleem vond. Verder hadden ze wat andere gevoelens bij het vrijen, maar dat klonk niet echt alsof het veel uitmaakte.

Bij al die mannen hoorde ik wel dat het rukken niet meer zo makkelijk ging, of dat het echt niet meer hetzelfde was. Dan denk ik: je bent toch geen puber meer? Rukken is iets wat een man doet om even snel van de drang af te zijn, als het gaat om lekker dan zoek je wel seks. Maar dat zeg ik niet op die momenten, want je probeert hem te laten praten over hoe hij het ervaart. Daar past het niet bij, als ik dan oordeel.

Er was er dus één die het heel erg vond. Hij was als tiener besneden, na een ongelukje met zijn eerste vriendinnetje. Hij vertelde dat rukken veel minder goed ging, en dat hij bij de seks nauwelijks nog gevoel had. Hij vertelde dat het minder lekker en pijnlijker was om te neuken, en dat hij veel minder genot voelde. Ik heb er niets over gezegd, maar ik luisterde met sceptische gevoelens. Hij was voordat hij besneden werd een man die te snel kwam, en nu ging het best goed. Hij genoot best, dat kan ik echt wel zien. Maar hij was heel verontwaardigd over het gevoel dat anders was. Ik vond dat hij overdreef.

Bij de mannen die ik voor en na had gehad merkte ik het verschil vóór en ná heel duidelijk. Ondanks dat ze het eerste jaar best aarzelend zijn, kan je het dan natuurlijk beter vergelijken dan als je gewoon een man met en een man zonder vergelijkt. Ze gingen er allemaal op vooruit in hoe ik het kon voelen. Ook als ze zelf het verschil niet merkten.

Van een besnijdenis heb ik dus meer voordelen dan een man. Maar jammer dan maar, ik geniet er gewoon van dat het zo is. Er zijn veel belangrijkere dingen bij seks dan gevoeligheid. Ik vind het stoer van een man als hij gewoon een beetje stoïcijns is. Een man die het belangrijker vindt dat hij spetterend in bed is, dan dat zijn pik lekker kriebelt, kijkt op een betere manier tegen seks aan.

Als ik een pik had, zou ik het ook wel doen. Dat is makkelijk praten, maar ik kan het me echt wel goed voorstellen. Ik zou het belangrijker vinden om een beest in bed te zijn, dan of het lekker aanvoelt. Het gevoel dat ik als vrouw bij de seks heb, is ook niet altijd lekkere kriebel, maar zolang het geilis, is het gewoon goed.

De vrouwen die het stoerder vinden, of die het hele idee van besnijden erotisch vinden, die begrijp ik ook wel. Het ziet er inderdaad agressiever, stoerder uit. En ik begrijp best dat het idee van toekijken bij zoiets ook geil is. Maar mij gaat het om het resultaat. Ik ben niet zo fetish-achtig als het om seks gaat, de dingen eromheen kunnen wel invloed hebben, maar uiteindelijk gaat het voor mij om het naaien. En dat gaat het beste met een besneden pik.

Dit stukje klinkt misschien wel hard, maar dat is ook omdat ik nu echt wel heel zeker van mijn zaak ben. Er zijn veel belangrijkere dingen dan gevoeligheid in de seks, en er wordt veel te moeilijk gedaan over het onderwerp. Ik wil niets lelijks zeggen over onbesneden mannen, echt niet, maar een besneden man heeft gewoon echt een streepje voor. Iedereen blijft welkom, maar ik vind het goed van een man als hij het aandurft.

En ren maar niet naar de dokter, want voor jezelf heb je er niet zoveel aan, en klanten met een goeie voorhuid zijn makkelijkere klanten dan besneden klanten. Er zijn genoeg mannen die er nietzoveel van kunnen, en dat kan je een stuk makkelijker over je heen laten komen als er een voorhuid tussen zit. Dus ik heb er ook wel iets aan, vooràl met anaal!

Och, het is wel heel erg lang geworden. Sorry jongens!

98 opmerkingen:

Anoniem zei

boeiend stuk, 1 foutje

"Bij al die mannen hoorde ik wel dat het rukken niet meer zo makkelijk ging, of dat het echt niet meer hetzelfde was. Dan denk ik: je bent toch geen puber meer? Rukken is iets wat een man doet om even snel van de drang af te zijn, als het gaat om lekker dan zoek je wel seks. "

rukken heeft niet alleen iets met geile drang te maken, maar is ook lekker tegen stress en als het dan zonder voorhuid niet zo fijn meer gaat is dat toch erg jammer.

Daan zei

Kom je wel eens mannen tegen die wel gewoon schoon zijn, maar bij wie de voorhuid tijdens de seks niet over de eikel kan?

Anoniem zei

Waarom is het geil om toe te kijken bij een besnijdenis? Lijkt me juist een gigantische turn-off (tenzij je gaat voor bloed en pijn in ziekenhuis-licht}. Resultaat is prima, maar het is volgens mij net zoiets als kijken naar een siliconenborsten operatie. Daar is toch ook niets aan?

Een besneden pik is idd lekkerder voor en getrainde kut. Daar valt weinig over te discussieren.

Anoniem zei

Ieder zijn favoriet natuurlijk. Je mag altijd een mening hebben wat je lekkerder vind. Maar dat je aanraad kinderen te laten besnijden omdat ze dan een voordeel hebben, belachelijk is dat. Sorry dat ik het zeg hoor. Maar ik ben als klein kind besneden. Ik haat het vreselijk.

Mijn gevoel in de eikel is gewoon bagger.
Ik mis mijn voorhuid zo ontsettend erg.
Ik wil gewoon rukken met voorhuid.

Ik haat het zo, dat ik een voorhuid maak uit de huid die ik wel heb. Maanden en maanden loop ik met plakband om mijn lul om een voorhuid terug te krijgen. Mijn leven zal voor altijd in een trauwma zitten door dat misschien hele kleine operatietje. Maar ik haat het zo vreselijk. Het is werkelijk het ergste wat me ooit is overkomen, waar ik mijn ouders die dat hebben beslist nog elke dag voor haat.

Je kan op latere leeftijd alsnog zelf beslissen. Dan doe je het zelf. Maar nutteloze besnijdenissen kunnen uitlopen in een ware ramp. Bij mij was het geloof ik niet eens echt nutteloos. Maar dan nog hadden ze met hun poten van me af moeten blijven.

Als je kinderen zonder voorhuid laat opgroeien, dan loop je zeker het risico op vreselijk ongelukkige kinderen. Er zijn er genoeg zoals ik, met vreselijke spijt na hun beslissing. Er zijn er vele als kind besneden die het verschrikkelijk vinden. En daarna voor maanden of soms zelfs jaren met plakband, tape, elastiekjes, apparaatjes, wat dan ook in de weer zijn, wanhopig op zoek naar een voorhuid. Daar ben ik er zeker een van. Ik denk er elk uur aan, elk uur heb ik minstend 1 moment waarop ik mezelf zo ongelooflijk kut en ellendig voel dat wil je niet voelen, geloof me.
Ga je plassen, komt het boven. Gewoon sowieso wanneer dan ook.
Ik heb na het kerstmaal afgelopen jaar de hele middag met een lang gezicht gezeten waarna ik het niet meer wist, zo ellendig. Het hoefde van mij even echt niet meer. Ik had het echt tot de diepste put op aarde behaald. Het vlees wat we hadden, gehaktdingen met spek erom. Dat leek gewoon zo op een penis met voorhuid. Dat miste ik zo. En ik kan prima porno kijken of foto's van onbesneden mannen, daar kan ik zo van genieten dat wil je niet weten. Ik vind dat echt zo ontsettend mooi. Wat die andere mannen wel hebben, maar ik dus niet.

Het is het ergste wat mij ooit is overkomen. En geloof me, dat wil je je kind echt nooit en te nimmer aandoen dit gevoel. Dus als het niet nodig is, doe het dan niet.
Ik vind het echt kindermishandeling. Een slag, een schop. Een harde hand en een hoop gescheld. Dat is niks tegenover wat mijn ouders me aan hebben gedaan/laten doen.

Dus, is het echt niet zo slecht? ECHT WEL!

Groetjes, kevin.

Anoniem zei

Kevin, ik denk dat jij geen voorhuid nodig heb, maar een psychiater, of je hebt een hele rijke fantasie.....
Ik ben een paar jaar geleden geheel vrijwillig (laag het kan wel in NL) besneden op 45 jarige leeftijd en ben nog steeds erg tevreden Gedaan door een besnijdenis centrum. Het ergste was de weken rust houden er na totdat de wond genezen was. De besnijdenis zelf? Ik laat me liever besnijden dan een verdoving krijgen bij de tandarts!
Zondares, je zult ongetwijfeld weer commentaar krijgen, trek het je niet aan en ga vooral zo door!

Anoniem zei

Ik vind dat een besneden lul er lekkerder uitzien en voor zover ik kan beoordelen is het ook lekkerder bij de seks. Daarnaast heb ik ook niet het idee dat mijn huidige besneden vriend minder voelt. Bij de lichtste aanraking merk ik al dat het heel veel met hem doet.

Anoniem zei

Anoniem zei...
Kevin, ik denk dat jij geen voorhuid nodig heb, maar een psychiater, of je hebt een hele rijke fantasie.....
Ik ben een paar jaar geleden geheel vrijwillig (laag het kan wel in NL) besneden op 45 jarige leeftijd en ben nog steeds erg tevreden Gedaan door een besnijdenis centrum. Het ergste was de weken rust houden er na totdat de wond genezen was. De besnijdenis zelf? Ik laat me liever besnijden dan een verdoving krijgen bij de tandarts!
Zondares, je zult ongetwijfeld weer commentaar krijgen, trek het je niet aan en ga vooral zo door!


Nou, ik heb geen psygiater nodig, Er zijn er heel veel die er erg ontevreden mee zijn. En ik vind het vreselijk. Jij mag er gelukkig mee zijn, dat mag, ik ben blij voor je, serieus dat je er blij mee bent. Maar ik ben dat absoluut niet.

Een rijke fantasie heb ik zeker. Maar dat heeft niks met het besneden zijn te maken.

Denk jij dat ik voor niks nu al een maand aan een stuk met een lul vol met plakband loop om een voorhuid terug te krijgen? En een maand daarvoor telkens een paar dagen. Het volhouden daarvan is zo moeilijk en eng omdat je het eindresultaat niet weet.

Ik mis mijn voorhuid zo erg. Daar kun jij je onmogelijk een voorstelling van maken.

Ik vind een onbesneden penis echt zo veel mooier. Dat wil ik zelf ook hebben. Als ik de huid slap echt naar voren doe en dat dan mijn eikel bedekt zit, ben ik er aardig gelukkig mee. Niet 100%, maar zeker 50%. En hopenlijk in de toekomst denk ik wel dat het 80% kan zijn. Dat hoop ik. 100% zal het nooit worden. Dat niet. 100% was mijn eigen orginele voorhuid. Maar ik ga er nu iniedergeval wel voor 100% voor een voorhuid terug te krijgen!

Kevin.

Anoniem zei

Wat een onwijs goede blogpost, Zondares, ik ben het van A tot Z met je eens. Misschien ook wel omdat ik in de business zit. Je kan de dingen goed uitleggen.

Anoniem zei

Een heel grondig werkstuk heb je ervan gemaakt. Ik ben niet zo weg van het onderwerp, maar je laat wel duidelijk zien dat je een hogere opleiding hebt gehad.

Anoniem zei

Goed stuk Zondares!

@Kevin: Als jij je leven volledig laat draaien om de voorhuid die je niet meer hebt ontzeg je jezelf zo ontzettend veel! Ik zou als ik jou was toch hulp zoeken om te leren accepteren dat je besneden bent zodat je weer wat van het leven kunt genieten. Je maakt het zo moeilijk voor jezelf zo! Plakband & elastiekjes zijn geen oplossing, zoek hulp.

M.

Anoniem zei

@M,
Kevin: Als jij je leven volledig laat draaien om de voorhuid die je niet meer hebt ontzeg je jezelf zo ontzettend veel! Ik zou als ik jou was toch hulp zoeken om te leren accepteren dat je besneden bent zodat je weer wat van het leven kunt genieten. Je maakt het zo moeilijk voor jezelf zo! Plakband & elastiekjes zijn geen oplossing, zoek hulp.

M.


Ik kan er ook niks aan doen, ik wordt er gewoon constand aan herinnert enzo en dat is vreselijk. Ik doe er zelf gewoon wat aan, ik geef mezelf een voorhuid. Als ik besluit het niet te doen ontzeg ik me juist veel.

Ik ga geen hulp zoeken het te accepteren. Ik heb al hulp gezocht om te helpen het te restaureren.

Plakband en elastiekjes zijn zeker wel een oplossing, een oplossing die ikzelf toepas.

Ik kan en wil het zelfs niet eens accepteren. Ik wil het echt zo doen, een voorhuid terugkrijgen. Dat is echt wat ik wil en ook doe ook. Ik ben er ook al mee bezig. Al ben ik nog niet zo heel ver.

Ik maak het me niet echt moeilijk hoor. het leven zonder voorhuid is moeilijker.


Kevin.

Anoniem zei

Dat hier negatieve berichten op zouden komen had ik wel verwacht, zeker nadat ik de eerste keer al
zoveel reacties zag en het zelf ook echt niet eens was met wat zondares allemaal zei.
Ik proef uit veel reacties dat vooral de prostituees, die op dit blog komen, een besneden pik fijner vinden,juist omdat deze schoner zijn, maar dit betreft alleen hun eigen wensen, en verder denken ze niet aan wat het voor een man kan betekenen. Kevin wordt niet serieus genomen, iets dat ik erg vind omdat hij besneden is en er last van heeft, hij heeft er zelfs een trauma door opgelopen ... overdreven ? nee ! dit betreft ZIJN gevoel ! Ik ben zelf een vrouw, maar kan er in enig opzicht wel over meepraten en er zeker een mening over hebben. Mijn neefje is besneden in de pubertijd omdat hij kapot ging van de pijn als hij een stijve kreeg, dus medisch gezien was dit echt wel noodzakelijk. Besnijdenis moet een eigen keus zijn, of vanuit je religie, niet anders !!! Mijn huidige vriend is wel besneden en heeft daar zoveel ellende van gehad, de overgevoeligheid in de "pijnvorm", maar tevens minder gevoel in zijn eikel, en inderdaad is het aftrekken een stuk minder fijn. Nee, hij is geen puber meer, maar moet dat dan als je wilt rukken ?
Wat was dat een domme opmerking zeg, alsof zondares nooit masturbeert als ze een keer echt geil is en geen partner heeft ... dat is met mannen net zo, want niet iedereen heeft meteen een partner voorhanden en wil dan wel even de druk eraf halen en het lekkere gevoel ervaren. Ik vind het ook lekker om mijn vriend af
te trekken, en ook als hij het doet en ik toekijk, wat allemaal bij een lekker voorspel hoort, zoals hij ook genietend naar mij wil kijken, dus hoezo moet je puber zijn en is rukken niet meer aan de orde als je al volwassen bent ? Ik heb hiervoor een partner gehad die niet besneden was, en ik kan alleen maar zeggen
dat het dan wel zo KAN zijn dat dit minder hygienisch is, maar dat hoeft niet. Hij was schoon en waste zich minstens 2 keer per dag. Ik heb nooit iets geroken omdat hij altijd fris en schoon was, dus ik ben het gewoon
niet eens met zondares, misschien wel in haar vak, maar doorsnee is het anders dan zij zegt, en werkt het ook niet zo simpel en makkelijk als zij het stelt. Het is een nare operatie voor veel mannen, en zeker de tijd erna,
en dan nog maar te zwijgen over wat er kan veranderen, want het kan werkelijk heel anders worden en veel minder fijn voor de man, wat Kevin dus ook duidelijk maakt, dus geef de jongen wat credit mensen en beoordeel ZIJN gevoel
waaruit blijft dat hij er helemaal niet gelukkig mee is. Het meest foute dat je kunt doen is je zoons laten besnijden omdat je dat als ouders zijnde wilt, dat is onaanvaardbaar en echt te gek voor woorden. Leer je kind dat hij zijn piemel schoonhoudt, daar begin je al zo vroeg mee, en dan doen ze dat verder zelf echt wel als ze werkelijk weten dat het in het belang is van hygiene ed. Er wordt ook nog gezegd dat het duidelijk is dat zondares een hogere opleiding heeft ? waar blijkt dat uit ? piemelkunde ? en vanuit eigen
belang ? ik zie niet in dat waar danook een hogere opleiding uit blijkt. Ze schrijft ook goede en informatieve stukken,
maar dit gaat mij echt veel te ver. Laat je zoons zelfs beslissen als ze ouder zijn ! Vervolg hieronder ivm teveel lettertekens ...

D

Anoniem zei

vervolg op bovenstaande ...

Waar ik opeens ook aan moest denken zondares ... je hebt ooit wel eens gezegd dat je schaamlippen tijdens het neuken in de weg kunnen zitten omdat ze naar binnen geduwd worden en dat pijnlijk kan zijn. Je hebt een operatie overwogen, maar ik voelde hierbij wel twijfel ... bang dat het pijn doet ? Ja, je mag 2 weken geen seks hebben, dat is voor je inkomsten niet gunstig, maar dit kan dus wel heel nuttig zijn om te laten doen, ook medisch gezien, en zeker als je last hebt, want die van mij waren niet echt groot, maar ik had er last van met het dragen van strakke broeken, en ik heb het wel laten doen met een fantastisch resultaat, en nooit meer last gehad, maar in geen geval zou ik dit willen vergelijken met een besnijdenis, zeker niet vanuit de keus van een ander dan van de jongen zelf ! Laat je zoons, als je ze ooit krijgt, zelf beslissen, dat is pas slim !!! Sinds de zondeval is de mens zijn volmaaktheid kwijt ? Als de Here, die alles schijnbaar wist, een voorhuid onbelangrijk had gevonden, dan had hij ze uit zichzelf wel weggelaten en er vast wel zonneschermen van gemaakt voor in de woestijn ! Ja, je kan een blindedarm-ontsteking krijgen, maar dat valt toch echt niet onder de "zelf-corrigerende" onderwerpen zoals epileren en scheren en besnijden hoor !!!

@ Kevin ... ik heb met je te doen jongen, ik begrijp echt dat dit een groot probleem voor je is. Ga ermee naar de huisarts, die kan je alles toevertrouwen ! Sterkte !

D

Anoniem zei

@D
Kevin ... ik heb met je te doen jongen, ik begrijp echt dat dit een groot probleem voor je is. Ga ermee naar de huisarts, die kan je alles toevertrouwen ! Sterkte !


Het is zeker een groot probleem. Maar het is gelukkig wel deels op te lossen.
Io een huisarts heb ik het niet zo. Die verklaren je over het algemeen nogal voor gek en mijn huisarts kennende doet die ook net zo hard mee. Of komt met gare praat aan dat het allemaal nergens voor nodig is etc.

Ik heb hulp via internet. Gelukkig kan ik goed praten met mensen via MSN ofzo. En ook via een forum mensen leren kennen die hetzelfde als ik doe hebben gedaan, dus dat is altijd handig.

Kevin.

Anoniem zei

"Daan zei...

Kom je wel eens mannen tegen die wel gewoon schoon zijn, maar bij wie de voorhuid tijdens de seks niet over de eikel kan?"

Precies, dat gebeurt mij namelijk nooit tijdens de seks, zelfs niet bij getrainde kutten.

Anoniem zei

Het overgrote deel van het stukje zei me niet zoveel, maar één uitspraak is heel erg waar: als je gaat googlen op "besnijdenis" (of "circumcision") kom je eigenlijk alleen maar uit op sites waar (zeer ongefundeerd) vetes pro- en contra- worden uitgevochten. Die andere sites zie ik niet zo, maar misschien negeer ik onbewust.

Waar het mij om gaat: er gaat zoveel onzin rond over besnijdenis en het blíjft maar rondcirculeren. Iedereen praat elkaar na maar niemand zoekt het uit bij de bron. Nou is dat ook best lastig, zoals je zegt, omdat er weinig "bron" materiaal is (= wetenschappelijk ondezoek).

Een tijdje geleden heb ik eens zo'n degelijk wetenschappelijk rapport gevonden (lang leve de traditie van open publicatie in de VS) en daarin werd met een aantal gangbare uitspraken over besnijdenis de vloer aangeveegd onderbouwd met cijfers uit onderzoek. Een paar interessante conclusies uit dit onderzoek wil ik jullie niet onthouden (sorry dat het daardoor wat langer wordt).

De eikel wordt minder gevoelig door besnijdenis. ONWAAR! De eikel wordt minder gevoelig voor tastzin, de overgevoeligheid voor aanraking verdwijnt, maar de gevoeligheid voor seks vermindert NIET.

De eikel wordt minder gevoelig door een "eeltlaag". ONWAAR! Om te beginnen kan er geen eelt op de eikel komen omdat het geen huid is (maar epitheel), dus het gaat om een hoornlaag. De hoornlaag is zó dun dat hij geen invloed kan hebben op de gevoeligheid. De zenuwen voor tastzin worden wel wat minder (over)gevoelig (zie boven), maar dat komt door conditionering van de zenuwen, niet door de "laag" (en is reversibel).

Een besneden penis is hygiënischer. ONWAAR! Hygiënisch zegt iets over de mate waarin ziekteverwekkers voorkomen. Een regelmatig gewassen penis word je niet ziek van. Een penis van voorhuid ontwikkelt wel eerder luchtjes en smaakjes, maar dat is dus geen hygiëne.

Een besneden penis is minder gevoelig en daardoor duurt het langer voordat hij klaarkomt. ONWAAR! Dat verschilt heel erg per persoon. De seksueel gevoelige zenuwen in de penis zijn ongeveer 1:1:1 verdeeld over eikel, frenulum en voorhuid (!). Als man in kwestie een gevoelige voorhuid heeft, zal die inderdaad veel minder snel klaarkomen naar een besnijdenis (er zijn zelfs mannen die helemaal niet meer kunnen klaarkomen na de ingreep). Als de voorhuid al niet zo gevoelig was en het frenulum bijvoorbeeld grotendeels intact is gelaten, dan kan het verschil minimaal zijn. Als er problemen met de voorhuid waren, dan kan het zelfs zijn dat de man juist sneller klaarkomt na de ingreep.

De eikel van een onbesneden man is gevoeliger omdat die beschermd wordt door de voorhuid. Ook weer ONWAAR, zie boven. Er is wel verschil in (seksuele) gevoeligheid, maar dat komt omdat 1/3 van de seksueel gevoelige zenuwen (die van de voorhuid) er niet meer zijn.

Ik heb zelf net even een wat langere voorhuid, waar ik ook niet altijd blij mee ben, maar ik zou nooit zomaar besnijdenis overwegen, simpelweg omdat ik het niet zie zitten om 1/3 van mijn seksueel gevoelige zenuwen kwijt te raken. Aan de andere kant zou ik het wel laten doen als er echt medische problemen zouden zijn, daar hoef ik dan ook niet lang over na te denken.

En om af te sluiten, ik denk dat een besneden penis voor vrouwen zo goed als alleen maar voordelen zijn, daar kan ik met de dames wel in mee gaan. Het ziet ook gewoon beter uit. Maar dames, vergeten jullie even niet dat er voor de heren ook aspecten aan zijn en dat een besnijdenis dus wel degelijk een grote invloed kan hebben op de seksuele beleving? Dit routineus bij geboorte doen ben ik dan ook erg tegen.

Anoniem zei

Wat een erge blog! Als ik mijn voorhuid moest missen, dan pleegde ik ZELFMOORD!!!!

Je bent een lelijke stinkhoer!!!!!!

Anoniem zei

Goed behoorlijk neutraal geschreven stuk met veel informatie.

Kom zelf niet zoveel vrouwen tegen om mee te sexen en wil toch wel elke dag. Lees er (gelukkig) uit dat besnijden dan de verkeerde optie is.

Laat m'n kinderen graag zelf beslissen over hun lijf. Dus denk niet dat ik het ze zou opdringen. Maar ook daarin ben je niet zo opdringerig meer als in het vorige stuk.

Denk dat wat betreft het onderzoek er geen sprake was van een representatieve steekproef. En dat er bij degenen die je hebt gevraagd er ook sprake is van een afwijking die positief uitvalt voor jouw mening. Toch leuk de bevindingen te lezen.

Dank je wel voor al het uitzoekwerk. En voor de moeite die je hebt genomen om het allemaal zo netjes uit te schrijven!

Anoniem zei

Lang, maar ik heb het ademloos gelezen. Ik heb zelf maar ervaring met één besneden vent, maar wat je zegt komt wel met mijn ervaring overeen.

Anoniem zei

@Anoniem zei...
Wat een erge blog! Als ik mijn voorhuid moest missen, dan pleegde ik ZELFMOORD!!!!

Je bent een lelijke stinkhoer!!!!!!Inderdaad, je kan er flink mee zitten. Ik heb er best eens over nagedacht dat het niet meer hoefde, geen voorhuid, maanden voorhuid reconstructie waar ik eigenlijk geen zin meer in had, En ja, nooit een 100%, nooit mijn eigenste orginele terug, en het was dus wel even genoeg. Gelukkig weet ik verder wel dat die reconstructie veel beter is dan zelfmoord dus ja, even een avondje op een houtje bijten en het gaat de dag erna gelukkig zeker wel weer beter.

Ik vind eigenlijk ook dat ze niet zo veel te overdreven positief erover moet schrijven. Want vele lezen dit, vele lezen dat een vrouw dat veel fijner vind terwijl dat echt bullshit is want zowat iedereen boeit het helemaal niks. En uiteindelijk heb je er meer met spijt ervan. En dat spijt hebben ervan is vreselijk.

Kevin

Anoniem zei

(1) @ een of andere zoveelste Anoniem met deze tekst geschreven heeft.

De eikel wordt minder gevoelig door besnijdenis. ONWAAR! De eikel wordt minder gevoelig voor tastzin, de overgevoeligheid voor aanraking verdwijnt, maar de gevoeligheid voor seks vermindert NIET.


Dit is pas onwaar. Ik weet 100.000% zeker dat je er echt gevoel door verliest, niet alleen tastzin. Ja ook tastzin, maar ook bij seks. Sowieso de seksuele zenuwen uit de voorhuid die van je af gesneden worden. maar ook in de eikel zelf hoor. 100% zeker.
Vroeger zakte ik werkelijk door de grond van de hoeveelheid gevoel. Nu is alles zowat weg, kun je schuurpapier gaan pakken om wat te voelen. Nou oke, beetje overdreven maar echt gevoelloos. Oke, tastzin. Whatever.

Maar sowieso voel je bij de seks de tastzenuwen ook lijkt me. Of wacht, juist niet natuurlijk als je besneden bent.

En seksuele zenuwen, wat zou seksuele zenuwen niet gevoellozer maken? Ik kan mezelf pijpen, Leuk he. Weet je, ik doe het nooit omdat er werkelijk geen zak aan is. Gewoon omdat ik er gewoon geen gevoel in heb.
Met aftrekken, nja, dat doe ik eens in de zoveel tijd, om klaar te komen want ja, dat is lekker. Kun je eerst weet ik het hoelang bezig zijn en dan eens jippie, is het voorbij. Het is echt saai om te doen eigenlijk.

_________

Een besneden penis is minder gevoelig en daardoor duurt het langer voordat hij klaarkomt. ONWAAR! Dat verschilt heel erg per persoon. De seksueel gevoelige zenuwen in de penis zijn ongeveer 1:1:1 verdeeld over eikel, frenulum en voorhuid (!). Als man in kwestie een gevoelige voorhuid heeft, zal die inderdaad veel minder snel klaarkomen naar een besnijdenis (er zijn zelfs mannen die helemaal niet meer kunnen klaarkomen na de ingreep). Als de voorhuid al niet zo gevoelig was en het frenulum bijvoorbeeld grotendeels intact is gelaten, dan kan het verschil minimaal zijn. Als er problemen met de voorhuid waren, dan kan het zelfs zijn dat de man juist sneller klaarkomt na de ingreep.


Jaja, onwaar. Ik doe er toch echt wel 20 minuten soms over om eens schot in de zaak te krijgen. En dan moet ik op een of andere manier nog mijn adem inhouden, op een of andere manier gaat het dan sneller. Een soort halve wurgseks maar dan anders. Anders kan ik zelfs uren doorgaan. En na een uur is het zo saai en bagger dat je er uiteindelijk geen zin meer in hebt hoor.

Kevin

Anoniem zei

(2)
_____________

De eikel van een onbesneden man is gevoeliger omdat die beschermd wordt door de voorhuid. Ook weer ONWAAR, zie boven. Er is wel verschil in (seksuele) gevoeligheid, maar dat komt omdat 1/3 van de seksueel gevoelige zenuwen (die van de voorhuid) er niet meer zijn.

Dit is pas onwaar. Mijn eikel wordt in de toekomst na de voorhuid reconstructie juist gevoeliger. Mijne is nu echt ongevoelig en daar hoor ik er vele over klagen.
Na de besnijdenis wordt je ongevoeliger. En dat is echt wel WAAR!

___-___-___-___

En zoals je zegt mis je 1/3e van je seksuele gevoel sowieso. Ik weet zeker dat mijn eikel er veel ongevoeliger door is. Het klaarkomen daarmee ook langer duurt en de seks er saaier mee zal zijn. Ik geef eerlijk toe, Ik heb nooit seks gehad, Maar daarin moet je mijn mening echt niet onderschatten. Ik weet echt 100% zeker dat de seks nu of de seks over 5 jaar heel verschillend zal zijn kwa gevoel. Want ik heb nu geen voorhuid, maar die ga ik wel deels terugkrijgen en daarbij het gevoel in mijn eikel ook. En dat zelfs haalt het niet bij de orginele die ik zo graag had willen hebben, waar je dus ook de zenuwen in de voorhuid voelt.

Ik weet dan ook zeker dat de helft wat je zegt fout is. Het staat soms zelfs in wetenschappelijk onderzoek. Maar in praktijk en in ervaring van mijzelf, en van horen zeggen van anderen. Weet ik zeker dat die wetenschappelijke onderzoeken fout zijn. En besnijdenis echt niet zomaar een klein ingreepje is waar het voor aan wordt gezien. Maar echt bloedserieus snijden in je leven is. Het heeft mij lichamelijk, in mijn ziel en in mij hart geraakt. Er is niets meer over waarin de besnijdenis nog erger kan worden denk ik, volgens mij heb ik zo'n beetje alles wel gehad kwa verschrikkelijk klote gevoel dat ik mijn voorhuid zo erg mis.

En overigens, Ik vind een voorhuid echt prachtig, en zo vele jongens en meisjes met mij. Dat is de mening die jij hebt, niet een feit ;)

Kevin

Zondares zei

Nou al 22 reacties. Het gaat toch weer hard, ik dacht eigenlijk dat ik wel alles had aangekaart. Ik heb de vorige reacties goed gelezen, volgens mij heb ik alles beantwoord.

Anoniem zei

Ik ben zelf als volwassene besneden. Ik had een lange voorhuid die ik wel goed terug kon trekken. In de loop der tijd kreeg ik steeds meer last van irritatie/roodheid van de eikel. Na lang twijfelen heb ik me laten besnijden en ik ben er heel tevreden ermee. Het is schoon, ziet er mooi uit en de seks is ook prima zonder velletje (ook masturberen!).

Groeten, Willem

Anoniem zei

Het blijft een interessant onderwerp..

Volgens mij is het meest controversiële deel van deze discussie dat een besnijdenis vaak gedwongen gebeurt.

Als de keuze niet van jezelf is (met name als het op zeer jonge leeftijd gedaan wordt) kun je het idee hebben dat je iets mist, en degenen die die keuze gemaakt hebben zien als beulen. Dat zijn meestal de ouders en al die factoren gecombineerd kunnen een trauma veroorzaken.

Zondares beschrijft prima de voor- en nadelen van een besneden penis zelf vanuit haar ervaring en ook die van sommige besneden mannen, dat zou juist een opkikker kunnen zijn voor mannen voor wie besnijdenis een puur psychisch probleem is. Zoals het beschreven wordt klinken de voor- en nadelen allemaal logisch, zelfs objectief gezien. Desondanks zal ik mezelf niet laten besnijden zolang dat niet nodig is, maar ik heb die keuze gelukkig nog.

Iets anders dat misschien controversieel is, is dat deze stukjes besnijdenis als iets positiefs beschrijven terwijl de meerderheid van de bevolking hier onbesneden is. Een onbesneden man zou zich bijna minderwaardig kunnen voelen als hij dit leest, en dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar de band tussen een man en z'n mannetje is heilig en zoiets kan felle reacties veroorzaken van onzekere onbesneden mannen. Hoe voorzichtig je het ook brengt. En hoe meer onbesneden mannen, hoe groter de kans dat er een onzeker exemplaar tussen zit.

In Amerikaanse films zie je dat er altijd glijmiddel gebruikt wordt tijdens de masturbatie. Of dat op de praktijk gebaseerd is en echt nodig is weet ik niet, maar ik heb dat nog nooit nodig gehad omdat ik nog onbesneden ben. Dat is praktisch, je hoeft minder voor te bereiden om jezelf even van stress te ontdoen. Ik rook niet, drink amper, gebruik geen andere middelen, dus als ik wil ontstressen is masturbatie echt ideaal wanneer er geen vriendin beschikbaar is om plezier mee te beleven. Dat vind ik niet alleen iets voor pubers, het is een veiliger en gezondere oplossing dan de meeste alternatieven.

Zo lang mijn voorhuid nog zonder problemen om de eikel heen kan zie ik geen reden tot een besnijdenis, maar mocht het ooit nodig zijn dan zal ik dat dankzij deze stukjes toch weer wat minder erg vinden :)

Chantal zei

Waarom is het geil om toe te kijken bij een besnijdenis? Lijkt me juist een gigantische turn-off (tenzij je gaat voor bloed en pijn in ziekenhuis-licht}. Resultaat is prima, maar het is volgens mij net zoiets als kijken naar een siliconenborsten operatie. Daar is toch ook niets aan?

Dat is voor iedereen anders, maar ik wil wel mijn idee erover geven.

Besnijdenis is niet zo'n lelijke operatie als een borstvergroting. Er komt wel wat bloed bij, maar het is niet zo veel. Het is veel kleiner, en het ziet er veel minder eng uit.

Voor mij zit er een element van temmen aan, net als wanneer je een beest castreert. Alleen dan veel minder natuurlijk.

Het is ook een soort van opknappen. Ik heb fantasieen over een man die ik uit gevangenschap koop, en hem genees van zijn wonden, schoonmaak, zijn haren knip, scheer, en ja, ook besnijd.

Ik heb het zelf nooit gedaan, en nog nooit live gezien, maar ik vind het wel een sterke erotische lading hebben.

Daar laat ik het ook bij. Ik heb niet de moed om er meer mee te doen. Een kennis van me heeft drie maanden als vrijwilliger gewerkt voor een tuli-team in de Filippijnen. Ook alleen maar voor de fascinatie.

Anoniem zei

Ik ben niet zo geinteresseerd in het onderwerp besnijdenis, maar ik vind het wel interessant dat het voor jou zo telt. Hier in Nederland zit je dan wel verkeerd natuurlijk. Zelf was ik er nooit op gekomen dat in jouw beroep zoiets verschil zou maken. Je denkt er niet aan als vent. Ik kom het natuurlijk niet tegen. Je laatste paragraaf vind ik erg geruststellend, want ik zou het niet graag laten doen.

Anoniem zei

Ik wil nog even reageren op Kevin.

Kevin, ik vind het heel naar voor je dat je heel weinig seksueel gevoel in je penis hebt. Dat wil echter niet zeggen dat alles wat wetenschappelijk onderzocht is, opeens flauwekul is. Er is zelfs een kans dat je net zo weinig gevoel had gehad, als je niet besneden was, dat kun je helemaal niet nagaan.

Voor tastzin heb je andere zenuwen dan voor seksueel gevoel, zo simpel is het gewoon.

Begrijp me niet verkeerd, ik zou me ook niet zo snel laten besnijden OMDAT ik veel seksueel gevoel in mijn voorhuid heb, zonder stimulatie van de voorhuid heb ik veel moeite om klaar te komen. Ik vind ook dat dat aspect veel te weinig aan bod komt bij discussies over besnijdenis, terwijl het eigenlijk het belangrijkst zou moeten zijn.

Maar dan nog ga ik niet zomaar vanalles roepen en citeer ik alleen conclusies uit onderzoek.

Ik wens je veel sterkte met het hergroeien van je voorhuid (die nooit een echte voorhuid zal worden) en ik hoop dat die je veel vreugde zal geven, ook al ben ik bang dat het erg tegen gaat vallen (aangezien de seksueel gevoelige zenuwen er nog steeds niet in zitten). "Krikkit."

@zondares: ik ben wel benieuwd naar je reactie op de fabels die ik heb aangehaald, volgens mij zijn er een paar waar jij toch nog ingetuind bent...

Anoniem zei

Krikkit, ben jij dat XD Ookal hier aan het rondneuzen. :P

Ik zeg niet dat alles wat wetenschappelijk bewezen is, opeens bullshit is. Maar dit is iniedergeval niet geheel kloppend. Voor sommige maakt het misschien helemaal niks uit. Voor vele en voor mij ook, dus wel.

Tastzin en seksuele zenuwen zijn dan wel verschillende, maar volgens mij voel je seksuele zenuwen bij pijpen ook wel. En nou, dat is eigenlijk niet echt byzonder. Kan niet geloven dat het echt zo hoort te voelen. Saai zou ik het niet willen noemen maar echt geweldig, mwa.

Dankje, en ik weet dat het nooit een echte voorhuid kan worden. Daarvoor mis ik een voorhuidring en een hele hoop seksuele zenuwen enzo.
Het kan nooit zo worden als een echte voorhuid. Maar de looks ervan zijn redelijk goed, zoals een echte etc. Dus wel redelijk wat. En ik hoop genoeg voor me tevreden te krijgen.

Kevin Als je krikkit bent die ik ken ken je me ook onder de naam donkey :P

flogr zei

sexuele zenuwen in de voorhuid?

Ik heb mijn voorhuid, maar sexuele prikkeling gebeurt bij mij alleen door de eikel aan te raken.

In dat opzicht zal de voorhuid van Kevin prima niets missen.

Het is wel zo dat er een stukje voorhuid is, naar het puntje van de eikel, dat aan de eikel trekt als je de voorhuid aftrekt.
Maar door overmatig gebruik is die bij mij nu verdwenen (wat ben ik een puber, hè).

Nu masturbeer ik anders (ik trek de voorhuid niet alleen naar beneden, maar ook weer terug over de eikel en masseer de eikel) en dat gaat goed.

aan Anoniem 9 februari 2011 04:51:
Overigens klopt volgens mij dat besneden mannen in de VS altijd een smeermiddel gebruiken bij het masturberen.

Anoniem zei

Ik volg je blog al een behoorlijk tijdje.. Dit stukje vind ik net zo eenzijdig en simpel als het eerste stukje over besnijdenis. Ik heb nog nooit zoveel onzin gelezen. Als je als vrouw niet begrijpt waarom een voorhuid voor een man belangrijk kan zijn, zegt dat denk ik iets over je gebrekkige empatisch vermogen. Hoe egocentrische kun je zijn..? En hoe simpel kunnen sommige vrouwen denken.. Zondares praat met een paar Hoerenlopers, dus is het zo. Een vrouw -in dit geval een hoer- weet natuurlijk precies hoe een penis van een man werkt.. Yeah right. Lekker geloofwaardig..

Maar ja een kraker + geen studie + hoer + geen partner + geen toekomstperspectief = domme onderontwikkelde peop prostituee. Dit stukje klinkt misschien hard, en dat is het ook.

Anyway, ik heb dit blog verwijderd uit mijn favorieten. Dikke DOEI ;-)

bBp zei

Ik was 5jaar toen ik besneden was dit om medische redenen men had alles geprobeerd om dit te vermijden helaas het kon niet anders.
Ik ben geen voorstander om kinderen zomaar te besnijden zonder enige redenen enkel als het niet anders kan. Daarom wilt het wel zeggen dat een besnijdenis zijn voordelen heeft ten opzichte vrouwen.Wetenschappelijk is het bewezen dat in bepaalde culturen o.a het Jodendom zelden gevallen zijn van baarmoederhalskanker dit door de hygiëne .
Ik werd vroeger erop gewezen dat mannen die besneden zijn sukkelaars zijn dit is totaal uit de lucht gegrepen, oke de eikel is iets minder gevoelig maar daar staat tegenover dat we een langer kunnen penetreren .
In ieder geval mijn vrouw is gelukkig met een man die besneden is. Vriendelijke groeten BP

Anoniem zei

Toen ik een kleine jongen was, werd mijn oudere broer besneden. Dat was medisch noodzakelijk, en mijn ouders zijn er best van geschrokken. Ik had ook wel hetzelfde probleem als hij, maar niet genoeg om me dan te besnijden.

Ik kreeg later wel grote problemen met mijn voorhuid, toen ik eenmaal seks ging hebben. Toen heb ik me moeten laten besnijden, en ik was er veel slechter aan toe dan mijn broer. Als je jong wordt besneden is het echt veel makkelijker.

Maar je kan best besneden worden als volwassen man. Het is niet nodig om alle jongens te besnijden. Het is wel wenselijk om het jong te doen, als het risico toch al groot is dat het moet gebeuren. Dat scheelt een heleboel pijn.

Mijn vrouw is er niet negatief, en niet positief over. Zij vindt het gewoon. Dat kan zijn omdat ik de enige man ben waarmee ze is geweest. Maar ik vind het fijn om van Zondares te lezen dat ik niet minder mijn mannetje sta door die besnijdenis.

Anoniem zei

Mijn ervaring met vriendinnen is dat ze niet veel verschil opmerken tussen mijn besneden lid en een onbesneden piemel. Ik vind Zondares de afwijking. Ik werd besneden toen ik 24 was, dus ik heb ook wel ervaring voordat ik besneden werd.
Voordat ik besneden werd, was het niet heel erg anders voor mij. Het was wel wennen in het begin, en het proces van uitdrogen van je eikel is iets wat wel even kan duren.
De besnijdenis was erg pijnlijk, vlak na de narcose dacht ik dat ze mijn eikel hadden verbrand. Dan ben je nog een beetje high. Ik heb lymfeklieren laten verwijderen, en dat is veel minder pijnlijk.
Ik vind het een goeie zaak dat ze niet de hele voorhuid weghalen, want nu heb ik nog wat om te trekken. Ik vind wel dat ik de beste soort besnijdenis heb gehad, jammer dat hij nodig was.

Anoniem zei

Ik wil ook wel meewerken aan je onderzoek. Ik ben besneden toen ik 42 was, vanwege jeukklachten die ik anders niet op kon lossen. Dat was duur, want het word niet vergoed.

Seks is voor mij en mijn vrouw hetzelfde gebleven, nadat ik een jaar had gewend. Je krijgt wel echt een nieuwe pik.

Ik herken me helemaal niet in de mensen die van die extreme dingen zeggen, over dat het zo belangrijk is.

Je stukje geeft me in ieder geval wel zelfvertrouwen.

Anoniem zei

Je spreekt jezelf tegen. Als het gaat om de 'prestaties' in bed (je zal maar zo naar je partner kijken), dan wil je juist een voorhuid! De voorhuid zorgt dat de penis makkelijker glijdt door de 'rolling action,' het voorkomt dypareunia, het voorkomt dat de penis te strak komt staan.

De voorhuid slaat natuurlijke glijmiddelen op. Als de penis stijf wordt, komen deze vrij. Dat smagma waar je zo tegen bent, is juist een voordeel omdat het een natuurlijk glijmiddel is.

De voorhuid is een ongelofelijk complex orgaan. Er zitten Langerhans cellen in, Meissners lichaampjes, en de ridged band, die voor veel genot verantwoordelijk is.

In de voorhuid zitten vele cellen die belangrijk zijn voor het immuunsysteem, in de voorhuid zijn meer witte bloedlichaampjes aanwezig dan enig deel ook van het lichaam.

De voorhuid is nodig om te voorkomen dat de eikel keratiniseerd, zodat de man ongevoelig en impotent wordt.

Ook in de Chinese geneeskunde is de voorhuid een belangrijk centrum van lichaamsenergieen.

Het is het recht van elk mens om een volledig lichaam te hebben. Het is dus ook een mensenrechtenkwestie. Als je je zoon besnijdt, schend je zijn mensenrechten.

Anoniem zei

Voor iedereen die niet begrijpt hoeveel moeilijker het is voor een volwassene/puber, hier een filmpje van een volwassene:

Besnijdenis volwassene
En vergelijk dat eens met een kinderbesnijdenis:
Besnijdenis kleine jongen

Anoniem zei

Die filmpjes illustreren het erg goed. Ik wou dat het bij mij op tijd was gebeurd, mijn ouders hebben gewacht tot ik 16 was. Ik had het er best moeilijk mee. Het heeft heel lang geduurd voordat ik het kon accepteren.

Anoniem zei

Ik heb altijd al eens willen zien eigenlijk hoe ze nu een besnijdenis uitvoeren. Wat mij is gebeurt, dus ik klikte het filmpje aan, ik wilde het toch wel zien, even twijfelen, maar oke. Maar jee zeg, dat snijden, wat walgelijk dat ze dit ooit op mijn lichaam hebben gedaan. ik kon niet verder kijken dan de 1e cm dat hij sneed, dit is zo vreselijk dat ze dit op kinderen uitvoeren. Dit zou regelrecht puur verboden moeten worden. Dit is pure kindermishandeling.

Kevin.

Anoniem zei

Jammer dat er weer zo'n boel populaire onwaarheden worden aangehaald.

Zo zegt flogr dat hij geen seksueel gevoelige zenuwen in zijn voorhuid heeft. Ik durf er aardig wat geld op te verwedden dat jij die wel degelijk hebt, en net zoveel als alle andere mannen, namelijk 1/3 van het totaal van de penis. De redenen dat jij dat niet zo ervaart kunnen er twee zijn: ten eerste ervaart iedereen seksuele stimulatie van specifieke gebieden verschillend. Stimulatie van jouw voorhuid heeft bij jou waarschijnlijk gewoon niet zoveel effect. Verder zijn seksueel zenuwen niet vergelijkbaar met tastzenuwen. Je kunt nooit precies aangeven wáár de stimulatie precies plaatsvindt. Probeer maar eens klaar te komen door alleen en dan ook alleen de eikel te stimuleren (lastig, maar het kan). Dat zou nog eens aardig kunnen tegenvallen!

Verder is het zeker NIET zo dat "alle amerikaanse mannen masturberen met glijmiddel", de meeste doen het juist droog, dat kan als de eikel niet meer zo overgevoelig is.

De "rolling action" (waar een "anoniem" het over heeft), voelt voor de ene vrouw wel prettig en de andere niet. Daar kun jij niet zo'n algemene uitspraak over doen.

En dat door keratinisering de eikel ongevoelig "en daardoor" impotent wordt is natuurlijk grote onzin, dat begrijp je zelf denk ik ook wel. Of niet, je begint immers zelf al over chinese "geneeskunst"...

Al met al dus weer veel emotie, veel boute uitspraken zonder enige onderbouwing, daar heeft niemand wat aan.

Anoniem zei

Ik heb minder ervaing dan jij, Zondares, maar ik doe het wel vijf keer per week met mijn vent, al jaren. Ik heb dus wel veel ervaring. Als er iets mis zou zijn met een onbesneden man, had ik het wel gemerkt. ik vind het onzin wat je zegt. Ik ben gek op mijn onbesneden vent.

Anoniem zei

Chantal, je bent een KUT HOER

Anoniem zei

Die filmpjes zijn een eye-opener. Ik moet nog maar eens goed gaan nadenken wat mijn mening hierover moet zijn.

Anoniem zei

wel een verschil in die filmpjes

Anoniem zei

Ik had niet verwacht dat het zo snel en makkelijk zou gaan bij die kleine jongen. Daar had ik hele andere beelden bij.

Anoniem zei

Besneden mannen zijn echt erg lekker in bed, maar ik had het nooit zo duidelijk kunnen uitdrukken.

Anoniem zei

Goed geschreven, je maakt het interessant doordat je er zoveel inzicht in hebt.

Anoniem zei

Het eerste filmpje doet het niet meer, maar het tweede filmpje vond ik erg verrassend. Dat jongetje doet zijn broekje meteen weer aan, en er is geen drupje bloed te zien. Dat is iets wat in de originele blog had moeten staan, dan waren er veel minder mensen geweest die daar hysterisch over waren geworden. Erg klinisch filmpje, maar goed.

Anoniem zei

Ik zou zelf niet van mijn voorhuid afwillen, maar ik vind niet dat besnijdenis iets slechts is. Als volwassen man is het een hele grote stap, maar voor een jochie van vijf, valt het wel te overzien.

Waarom laten we dit niet aan de ouders over? Die hebben het beste met hun kind voor. Het heeft voordelen, maar ook nadelen. Die afweging moet je eigenlijk voor jezelf maken, maar in dit geval moet je dan wachten tot het veel gewichtiger is.

Anoniem zei

Ik ben misschien mosterd na de maaltijd, maar ik ben het met de Zondares eens. Ik ben het ook met Chantal eens in de reacties. Het is een seksuele fascinatie die ik zelf ook heb, en vele vrouwen ook. Dat weet ik zeker.

Ook de vrouwen die de besnijdenis zelf (nog) niet spannend vinden, kunnen de esthetiek ervan wel zien, en als ze wat ervaring hebben met de verschillen, kunnen ze dat ook waarderen.

Fetishes van mannen worden nu gewoon geaccepteerd, maar van vrouwen wordt het nog steeds raar gevonden. Dat moet veranderen.

Anoniem zei

Heel interessant onderwerp

Anoniem zei

Een heel goede blog, maar ik wil wel mijn eigen ervaring hier bij schrijven. Ik ben een vrouw, die is getrouwd met een man die op latere leeftijd moest worden besneden. Ik voel geen verschil tussen voor en na de besnijdenis, dat kan zijn omdat hij niet "strak" is besneden. Waar je erg snel overheen gaat, is dat het voor de man heel erg traumatisch kan zijn om zo'n ingreep te ondergaan. Mijn man heeft er nu nog last van, en hij voelt zich aangetast.

Zondares zei

Ik kom inderdaad wel mannen tegen die hun voorhuid tijdens seks niet over de eikel krijgen, maar wel schoon zijn. Wel minder vaak natuurlijk, maar het kan wel.

Ik begrijp dat mensen het geil kunnen vinden om toe te kijken, maar dat komt omdat ik door mijn werk me veel moet inleven in de dingen die mensen geil vinden. Ik vind het zelf niet echt bijzonder, maar ik begrijp het prima.

De filmpjes zijn ook erg handig, maar de eerste wil nu niet meer spelen. Het laat wel zien dat ik gelijk had over dat het voor jonge jongens makkelijker is.

Voor de rest zijn de commentaren minder erg dan bij het vorige stukjes. Het is wel goed dat mensen hun gevoel kunnen uiten, maar ik zie er soms nietzoveel denkwerk in, en eigenlijk vooral gevoel.

Anoniem zei

Mij lijkt het ook geil om toe te kijken. Het is een fantastische combinatie van een intens beleefde body modification die ook nog echt bijdraagt aan het genot.

Ik ben een vrouw tr.

Anoniem zei

kudo's voor deze blog

Anoniem zei

http://xa.yimg.com/kq/groups/12520930/1657509255/name/Circumcision%20Recommended%20To%20Protect%20Women.pdf

Anoniem zei

dat vrouwen het lekkerder vinden ze flikkeren maar op het is het lijf van de MAN seks is voor de MAN alleen flikkers laten hun kind besnijden

Herman zei

Ik voel er precier hetzelfde over als Kevin. De schaamte is gewoon allesoverheersend en speelt een rol in de verschillende beslissingen die men gedurende het leven neemt! Deed er letterlijk alles voor om te vermijden dat het zou uitkomen, dus een relatie aangaan zat er voor mij niet in. Op mijn 26e werd er chirurgisch een nieuwe 'voorhuid' geconstrueerd en weg was de preutsheid! Ben daarna nog wel erg lang maagd gebleven, maar de druk was tenminste weg.

Herman zei

Voel er hetzelfde over als Kevin. De schaamte omwille van de besnijdenis was gedurende mijn jeugd allesoverheersend, het speelde een belangrijke rol bij diverse beslissingen in het leven. Had er letterlijk alles voor over om te vermijden dat het zou uitkomen, inclusief relaties aangaan. Op mijn 26e werd er uiteindelijk chirurgisch een nieuwe 'voorhuid' gereconstrueerd en daarmee verdween ook de preutsheid. Ben daarna toch nog lang maagd gebleven, maar de druk was tenminste weg.

Eleonore zei

Wat een goed blogje! Dit is precies wat ik er ook bij voelde, maar ik heb het werk maar 1 jaar gedaan, dus ik kon het niet zo onder woorden brengen. Ik vind dit blogje goud waard.

Anoniem zei

Vrouwen kunnen makkelijk praten: zo van een besneden lul is mooier, of een besneden lul is lekkerder en hygienischer, ik ben het enkel eens met het laatste punt. Vrouwen weten niet hoe pijn het doet om besneden te worden, vrouwen weten blijkbaar ook niet hoe het is als iedereen maar zegt wat hij of zij vind wat je met je lul zou moeten doen. Iedereen is anders en iedereen mag er zijn zoals diegene is, ik vind niet dat je iemand mag benadelen op de grootte van zijn geslachtsdeel. Vrouwen zouden wat meer respect moeten krijgen voor de man en, inderdaad, ook andersom.
En, wat iemand eerder al zei, neuken gaat om liefde, niet om de grootte van de lul of andere lichaamsdelen, als je een goede relatie hebt maakt dat niets uit. Ik denk dat menig prostituee jaloers is om de mensen die wel een echte relatie hebben dat niet enkel draait om de seks.

kitty zei

Waar ik echt zo boos om kan worden is dat iedereen helemaal hysterisch gaat zitten doen over een besnijdenis, maar dat die zelfde hysterie ineens niet geldt voor vrouwen die zich laten ombouwen VOOR HET OOG VOOR DE MAN! Ik schaam me gewoon voor die mensen dan ze zon dubbele standaard hebben. Een model in de playboy met (meestal) vegrote borsten en liposuctie? Of een verbouwde poes? GEIL! Wordt niet bij nagedacht. Maar een vent die een velletje kwijtraakt voor medische redenen en als bijzaak zijn vrouw er meer mee kan verwennen? De hooivorken komen nog net niet tevoorschijn. Ik vind het echt hypocrisie ten top.

Anoniem zei

Groot gelijk kitty, het weghalen van de voorhuid is gewoon een kosmetische ingreep. Schaam je niet, vraag het aan je vriend!

Anoniem zei

Ja, d'r af met die handel, maar de mannen willen het niet, die zijjn er te veel aan gehecht, jammer hoor, we lopen wel weer wat mis, ik heb het maar 1 keer met een besneden vent gedaan, was dronken, maar het was wel iets wat ik nog vaker wil gaan doen, maar nu nog iemand vinden.

Anoniem zei

Dag allemaal ik ben een man die besneden is om medische redenen op een leeftijd van 5 jaar.Ik heb er geen seconde spijt van en ik ben gelukkig getrouwd en mijn vrouw zou niets anders meer willen .

Wanda zei

Oh Zondares, ik ben het hier zo mee eens! Ik kon het eerst niet begrijpen, het leek me zo zielig. Maar vier jaar in het vak, en nu vind ik rotsvast dat het eraf moet. Ik heb er zelfs fantasieen over.

Maar we zijn een uitstervend ras, er is een steeds sterkere roep om het niet meer te doen. En helaas komt het vooral voor bij de minder leuke groepen klanten, als je me begrijpt.

Anoniem zei

Het is erg moeilijk om nog een dokter te vinden waar je je zoon kan laten besnijden. Ik heb besloten dat het het beste is voor mijn kinderen, ook al zijn ze nu 13 en 9, maar de dokters willen niet meewerken. Ik vind de hetze tegen besnijdenis te ver gaan. Laat mensen voor zichzelf beslissen hoe ze hun kind opvoeden.

Anoniem zei

Als kinderen 9 en 13 jaar oud zijn, wordt het tijd dat ze zelf over hun eigen lichaam kunnen beslissen. De artsen hebben groot gelijk om niet te willen meewerken aan deze onnodige,ingrijpende en op deze leeftijd verminkende operatie. Ik ben van mening dat de beweerde voordelen van een besnijdenis op fantasie en nieuwsgierigheid berusten, de ingreep is op zijn best een noodzakelijk kwaad bij medische problemen. Vaak valt het cosmetische resultaat ronduit tegen, of je moet een meestal lelijk geheeld litteken rondom toevallig mooi vinden. Voor sommigen is een besneden piemel kennelijk net zo'n fetisj als tattoos en piercings. Besnijdenis zou zonder strikt medische noodzaak verboden moeten worden, zeker bij kinderen.

Anoniem zei

een hoop jongens zouden der eigen willen laten besnijden,maar het probleem is dat ze gewend zijn met hun voorhuid te rukken.en als ze besneden zijn kunnen zij de eerste 3a4 weken geen seks hebben omdat het eerts genezen moet zijn.dat is dan een heel moeilijke tijd omdat ze gewend zijn 3 tot 6 keer per week der eigen af te rukken en een zaadlozing te hebben.en na een week niet rukken staan ze al op barsten.

Anoniem zei

Ik ben een 15 tal jaar geleden ( rond mijn 30e ) voor de eerste maal besneden wegens meische reden.
De resterende binnenhuid bleef enorm gezwollen zelfs na meer dan één jaar. Toen had de dokter besloten om de binnen huid er volledig af te snijden.
Het resultaat was een zeer strakke besnijdenis, de buitenhuid was nu rechtstreeks gehecht aan de eikel.
Bij erectie ( zelfs na 15 jaar) is er geen bewegingsruimte, de balzak wordt mee omhoog getrokken.
Ikzelf vind mijn strak besneden ding hatelijk.
Je voelt altijd de blote eikel in je broek.
Je gaat fietsen, ...... die blote eikel schuift weg en weer, je wandelt, ..... weeral die droge eikel.
Wat de sex betreft, het neuken zelf is hetzelfde, gepijpt worden is beter. Alleen het handwerk is dramatisch, zeker als het zo strak is. Het handwerk wordt op de duur irritant.
Mijn vrouw vindt het super, zo'n strakke lul zonder overbodig vel.
Het is veel hygienischer, en het neukt beter zegt ze.
Ze vindt het ook mooier.

Anoniem zei

dat je eigen strak heb laten besnijden was je eigen keus.ik had het ook liever zo strak mogelijk laten doen.maar naar onderzoek door de dokter rade hij mij dat af.mijn lul was in slappe toestand 6cm maar stijf ging hij naar 16cm.om die reden adviseerde hij om een normale besnijdenis te doen.ik ben er nu dik over tevreden,de eikel is als hij slap is altijd ontbloot en neuken en rukken gaat ook fantatich.ik vind het een heerlijk geil gevoel een ontblote eikel in mijn slip te voelen.

Anoniem zei

Unfortunately I had to use the internet to understand this, but even a quick translation showed that you have the right view on circumcision! It is important to do it, and it makes a huge improvement. Well done!

Anoniem zei

Rukken is vrouwonvriendelijk. Besnijd daarom mannen.

Anoniem zei

sommige mannen vinden rukken met een besneden lul niet lekker.ik heb een andere ervaring.voor mijn besnijdenis trok ik mijn voorhuid zover mogelijk naar achteren en vreef met de vlakke hand over de ontblote eikel.ik kwam tot de ontdeking dat ik hiermee een dieper orgasme en meer spuitkracht had.tevens vind mijn vrouw een besneden lul veel mooier en higienicher.ik kan nu ook veel langer neuken totdat mijn vrouw volledig bevredigd is.

Anoniem zei

Gelukkig zijn er besnijdenisklinieken waar jongens zonder lastige vragen van hun voorhuid worden afgeholpen.

Anoniem zei

Ik ben het helemaal met je voorkeur eens Zondares. Na jaren met mannen met voorhuiden heb ik kunnen proeven van heerlijk blootgesneden eikels, en het verschil is buitengewoon. Het zou gewoon bij alle jongens moeten gebeuren.

Anoniem zei

ik ben het helemaal met anoniem eens dat jongens allemaal een besneden lul moeten hebben.maar daar moeten zij zelf over beslissen.het probleem is echter dat in nederland het weinig word gedaan en niet weten hoe lekker dat kan wezen.het is denk ik meer de angst dat zij niet kunnen rukken,terwel het juist veel lekkerder kan wezen.bovendien is het ook veel schoner.ik heb zelf ook een besneden lul en ben gladgeschoren.het is een plaatje om te zien en te gebruiken.

Anoniem zei

Dit is hoe er in de reguliere kranten over wordt geschreven: De besnijdenis: grote gevolgen van een kleine ingreep.
Hoe kan ik dit blog rijmen met de werkelijkheid zoals die uit deze website blijkt?

Anoniem zei

Ik heb het in de reactie hierboven aangehaalde artikel in Trouw gelezen en onderschrijf de strekking ervan volledig. Ook ik heb heel negatieve ervaringen over mijn besnijdenis en vind het cosmetische resultaat van de ingreep ook na jaren nog steeds afstotelijk. Ik heb nooit enig begrip kunnen opbrengen voor de opvatting - ook die van Zondares - dat het mooier, stoerder of mannelijker zou zijn, of dat de ingreep de seks zou verbeteren, voor mij is dit allemaal dwaze onzin! Besnijdenis zou daarom alleen om strikt medische redenen mogen gebeuren, en ook in dat geval blijft het een noodzakelijk kwaad, zoals in sommige gevallen nu eenmaal niets anders rest dan de amputatie van een arm of been. Jammer genoeg zullen de hardnekkige religieuze tradities wel voorkomen dat deze onzalige gebruiken snel uitsterven, al kan het mij, zelf joods, niet snel genoeg gebeuren.........

Anoniem zei

Anoniem van 6 oktober, ik ben blij dat er ook lezers zijn die kritisch durven te zijn over alle zogenaamd positieve kanten van een besnijdenis. Ik denk dat veel van die fanatieke voorstanders zichzelf wat wijsmaken over hoe mooi, schoon en lekker het wel niet is. Als je het hebt laten doen en het resultaat valt tegen, dan is het gewoon moeilijk om dat toe te geven. En dan wat anders: zouden nou werkelijk alle vrouwen een besneden pik mooier vinden? Ik kan me vergissen, maar ik betwijfel het. Daar wil ik de vrouwelijke meningen nog wel eens over lezen.

Unknown zei

Zondares, je hebt 10 keer vaker seks dan een getrouwde vrouw, daardoor veranderen je sekseisen en sekswensen, alsook die van je collega's. Alleen al door die veelheid aan seks kan jij makkelijker klaarkomen door een besneden lul. Jij schrijft immers zelf dat je gevoel in je kut puur door oefening verkregen is. Je kan bovendien met je kut knijpen, wat zelfs bij je collega's door mij niet gevonden kon worden. Één keer vond ik een meisje die zei dat ze zo hard met haar kut kon knijpen dat ze de man pijn kon doen, jammer genoeg wilde ze me dat niet demonstreren omdat ze monogaam was. Ik verlang er naar dat een vrouw mij met haar kut zo hard knijpt dat ik om genade moet vragen. van de fantasie alleen al kom ik klaar. Het kunnen knijpen met je kut is vermoed ik meer aangeboren dan door oefening, net als lenigheid of je oren kunnen bewegen.
Co.

Anoniem zei

Hoi Zondares,

Ik dacht altijd dat ik een freak was, omdat ik beter neuk met een besneden kerel. Mijn vriendinnen verklaren me voor gek. Ik word al gruizig als een man me bij het versieren vertelt dat hij Joods is, of Moslim. Ik ben geen prostituee, ik zou dat ook nooit kunnen of willen. Ik heb wel flink veel ervaring, en ik hou wel van een beetje hard. Ik kan me 200 % inleven in dit verhaal van jou, ik ga ook nog in je andere stukjes lezen.

Anoniem zei

't Is maar wat je lekker en mooi vindt! Ik heb hier als man een heel andere mening over en ik heb ook ervaring met dames met jouw kinky voorkeur. Dit is mijn verhaal.

Bij toeval stuitte ik op dit onderwerp, en zag hoeveel emoties dit bij mannen en vrouwen oproept. Zelf heb ik helemaal geen positieve gevoelens rond mijn besnijdenis, en ik denk dat ik mag oordelen, want ik heb gemerkt wat het verschil tussen met en zonder voorhuid is. Ik ben op volwassen leeftijd besneden omdat mijn toenmalige vrouw een Joods huwelijk wilde, waarvoor een besnijdenis een religieuze verplichting is. De pijn van de ingreep gaat voorbij en na een tijd (bijna twee maanden in mijn geval) is ook seks weer mogelijk zonder al te voorzichtig te hoeven zijn, maar ik heb ook gemerkt dat niet alle verandering een verbetering is. Ondanks alle verhalen uit mijn omgeving dat de seks veel beter zou zijn, heb ik slechts het tegendeel ervaren. Mijn piemel is veel minder gevoelig en de huid van de eikel is dikker en stugger geworden, dus het vrijen geeft ook een minder intens gevoel. Ondanks de verzekering van de arts dat het een goed geslaagde ingreep was, vond ik het resultaat allesbehalve fraai. Ook verscheidene jaren later erger ik me nog steeds aan het lelijke litteken rondom en kan ik nog precies tellen hoeveel hechtingen er zaten. Ik heb nog steeds geen voordelen kunnen ontdekken, zelfs bij het plassen is het moeilijk om een nauwkeurig gerichte straal te produceren. Inderdaad, je mist sommige zaken pas als je ze kwijt bent. Ik vind daarom dat je alleen in uiterste noodzaak, als er echt geen andere uitweg meer is, zou mogen besnijden. En vrouwen die een besneden piemel mooi of erotisch vinden, ik kan hun belangstelling veel beter missen dan mijn voorhuid. Al weer een tijdje ben ik gescheiden en af en toe heb ik een date. Bij een van deze dates werd de dame in kwestie wel erg opgewonden toen ik zonder bijbedoeling vertelde Joods getrouwd te zijn geweest. Haar plompverloren verzekering dat ze altijd al een besneden partner had willen hebben omdat dit gewoon mooier en geiler was, vormde voor mij reden om snel een eind aan haar belangstelling te maken. Sinds die tijd ga af en toe ik met veel plezier naar de hoeren.

Anoniem zei

Wat een comments allemaal zeg, hoofdpijn gewoon. Anyway...
Jezus was ook besneden als baby, wisten jullie dat? De eerste keer dat hij bloed vergoot...
En lang geleden deden ze dat met een stenen mes, DAT IS PAS TRAUMA..
Jezus kennen jullie of niet? lol
Hij is de definitie van onvoorwaardelijke liefde en vergevenis!
Rust in vrede..
Sommige comments die ik lees waren zo overdreven, aandacht trekkers, en gebrainwashed. Best zielig eigenlijk.
Weet je in de filipijnen ben je juist een loser als je niet besneden bent. DAN HEB JE EEN TRAUMA JUIST NIET GEDAAN TE HEBBEN, omgekeerde wereld.. lol
Gebrainwashed of niet dan?

Maatschappij vormt je of je het wil of niet. Ik deed het omdat ik veel van mn vrouw houd, en zij wilde het omdat ze het lekkerder zou vinden vanwege het idee van onhygienische zaken dat mogelijk ziektes en bacterien dragen. Dat werkt als een blokkade voor goede seks, dat begrijp ik, je zit gewoon anders in je vel als je al een voor-oordeel hebt.
Keuze is simpel, Hou je van je vrouw, doe je het..

"happy WIFE = happy LIFE"!

Hey hoer!
Ik sta achter je, je hebt groot gelijk meid! goeie blog! thanks!

Anoniem zei

Zelfde redenering als van veel pro-besnijdenis freaks, maar voegt niets nieuws toe aan de discussie. Raar idee dat je je jongeheer om de twijfelachtige opvattingen van een ander zou willen laten slopen, maar kennelijk houden sommige voorstanders ervan elkaar na te praten. Geloof je nu echt dat je alleen van je partner zou houden door afstand te doen van dat velletje? Ik kan me niet voorstellen dat sex pas de moeite waard is zonder voorhuid, en ik voel me bepaald geen loser nu ik er niet over peins om het te laten doen omdat sommige vrouwen er op zouden kicken. Zou je ook je rechter oorlel, je voortanden of een vinger laten wegnemen om je partner te plezieren? Waarom dan wel je lul? Misschien ontbreekt het je wel aan zelfvertrouwen!

RichardZondervoorhuid zei

Goed verhaal van deze dame , al zou ik het niet zo verwoorden.
Ik heb tot mijn 24e een voorhuidje gehad en vaak was hij toch een beetje ontstoken.
5 keer wassen met water per dag , na de sex meteen wassen enz.

Sex deed pijn vaak door mn voorhuidje en kon mn vrouw niet geven wat ze nodig heeft omdat ik niet met haar bezig was maar met de pijn in mn pik.

Nu kan ik alweer een paar weken neuken en ben dik tevreden.
Ik kan wat langer door en mn vrouw geven wat ze wilt : lekker geneukt worden.

Geen pijntjes meer geen angst om na de sex met haar in slaap te vallen, want hij ontsteekt niet meer !

Mijn vrouw heeft altijd al last van een strakke vagina en zij had voor de besnijdenis soms pijn , nu stukken minder.

Ik ben blij met mn besneden pik , ieder voor zich!

Unknown zei

Onder de titel "beter Laat dan nooit" toch nog een reactie over besnijdenis.

Ik ben op mijn vijfde besneden in het ziekenhuis in rotterdam. Ik weet niet waarom dit is gebeurd maar toen ik eens aan mijn moeder vroeg :"waarom" was het antwoord:"omdat de dokter het verstandig vond".
Ik weet niet wat het is om mezelf te bevredigen of bevredigd te worden zonder besneden pik want voor mijn vijfde was ik nog niet sexueel actief (hi hi)
Het enige vervelend was dat ik er op school heel erg mee gepest ben dat was niet zo leuk, verder heb ik er nooit hinder of frustraties van ondervonden.
Ik kan niet beoordelen of mijn pik gevoeliger of minder gevoelig is geworden door de besnijdenis.
Maar ik kan wel vertellen dat wanneer een vrouw mij aftrekt en over mijn eikel begint te strelen, dat een heerlijk gevoel is
zo lekker dat het bijna te veel wordt. Dus ik kan niet zeggen dat ik me benadeeld voel door mijn besnijdenis maar ik ben me ervan bewust dat ik ook geen vergekijkings materiaal heb.
Ik kan er lang en kort over na gaan denken maar het is nu eenmaal gebeurt en ik kan niet terug.
Ik heb wel eens gedacht :"misschien had men mij dat zelf moeten laten beslissen maar ik ben er niet verdrietig over

Anoniem zei

@ flogr: Jij schrijft:
"sexuele zenuwen in de voorhuid?

Ik heb mijn voorhuid, maar sexuele prikkeling gebeurt bij mij alleen door de eikel aan te raken."
en
"Nu masturbeer ik anders (ik trek de voorhuid niet alleen naar beneden, maar ook weer terug over de eikel en masseer de eikel) en dat gaat goed."

Jij geeft aan de eikel te masseren met de voorhuid maar volgens mij masseer jij de voorhuid met de eikel. De stimulatie die jij ervaart bij dit masseren komt voort uit de voorhuid niet uit de eikel.

Zie deze afbeelding van de vergelijking van de gevoeligheid tussen een besneden en onbesneden penis:

http://i.imgur.com/D3ARZzJ.jpg

Een besneden man mist de ridged band en het frenulum delta, dit zijn de meest gevoelige zones van de penis met de meeste zenuwuiteinden. En besnijdenis is dus zeer nadelig voor de sexuele genotservaring.

Besneden vrouwen kunnen ook nog steeds orgasme hebben en geven aan plezier te hebben met sex. Dit wil niet zeggen dat vrouwenbesnijdenis geen kwaad doet, zo ook met mannenbesnijdenis.

Ik vind het sowieso vreemd dat een vrouw een oordeel moet hebben over mannenbesnijdenis.
Draai de rollen eens om, een man die zegt dat een besneden vrouw veel schoner is en betere sex ervaart met een besneden vrouw. De wereld zou te klein zij.

Het besnijden van een kind of baby is mensenrechtenschending. Ongeacht of het een jongen of meisje betreft.
Het gaat in tegen de integriteit van het eigen lichaam.

Anoniem zei

Wat een ophef over besnijden.
Dat vrouwen er een voorkeur aan geven is het zelfde Hoe wij mannen een vrouw op borsten, billen beoordelen en voorkeuren in hebben.

Ik ben op mijn 7 de besneden vanwege medische redenen.
Altijd gedacht dat vrouwen het vreemd vonden tot dat ik sexueel actief werd.
Ik heb aardig wat verschillende bedpartners gehad en was ik op 1 na hun eerste besneden ervaring.
Uiteraard was ik altijd benieuwd hoe zij het hebben ervaren en geen enkele negatieve reactie. Sterker nog de meeste zweren erbij. En ja de meeste vinden het mooier uitzien.

Ik was ook de eerste besneden man voor mijn huidige vriendin en zij is er lyrisch van.
Kortom ik ben blij dat ik besneden ben (gehele voorhuid) en zij ook.

Ik ben het eens dat je het zelf moet overwegen na je 18de, tenzij je om medische reden word besneden.

En voor degene die niet of nauwelijks klaar komen, dit zit tussen je oren en niet in je broek. Je voelt ook alles waar eelt op je lichaam zit.

Anoniem zei

@ Anoniem:
"Wat een ophef over besnijden.
Dat vrouwen er een voorkeur aan geven is het zelfde Hoe wij mannen een vrouw op borsten, billen beoordelen en voorkeuren in hebben."

Dit is compleet anders, de voorkeur aan borsten, billen, schaamlippen etc. is niet hetzelfde als de voorkeur om met een mes een stuk genitaliën te verwijderen.
Dit is hetzelfde aan de voorkeur van een vrouw voor de grootte en omvang van een penis, en de gespierdheid van een man etc

Jij mist je erogene zones, en jij hebt geen ervaring om onbesneden te zijn, jij denkt dat de ervaring die je hebt normaal is maar dat is het niet! Als jij een ervaring als onbesneden man zou hebben zou jij dat prefereren.

Jij hebt het onderwerp besnijdenis niet onderzocht of bent in ontkenning.
Besnijdenis is onnatuurlijk en is medisch alleen noodzakelijk bij kanker of een bevroren penis. Alle andere indicaties voor medische besnijdenis zijn onnodig, vernauwde voorhuid is op te lossen met oprekken (phimo ring) en hormoonzalf.

Hier een man die voor en na besnijdenis ervaren heeft, en het verschil dat het maakt.
Het erotische genotsgevoel is weg. Het orgasme is pats boem over. Het bouwt niet op, de ervaring voor het orgasme is vlak, terwijl de ervaring voor het orgasme juist een genotservaring is als je een voorhuid met bijbehorende 20.000+ zenuwuiteinden hebt.

https://www.youtube.com/watch?v=NAHGFx95D80

https://www.youtube.com/watch?v=Nj_nYcumC0c

Besneden als volwassene, ervaringen voor en na:
http://www.circinfo.org/Cut_as_adult.html

Meer ervaringen van bedpartners en volwassen besneden mannen voor en na:
http://www.circumstitions.com/Sexuality.html

Functies van de voorhuid:
https://www.youtube.com/watch?v=D_dzeDvx2QA

https://www.youtube.com/watch?v=Ya4K5K_ESOg

16 functies van de voorhuid:
http://www.savingsons.org/2015/09/foreskin-and-its-16-functions-not-just.html

Besneden mannen hebben een veel grotere kans op erectiestoornissen (op latere leeftijd) omdat de ridged band and frenular delta erecties stimuleert, als je besneden bent zijn deze zones geamputeerd.
http://www.thewholenetwork.org/twn-news/does-circumcision-cause-erectile-dysfunction

Zie ook deze afbeelding: http://i.imgur.com/D3ARZzJ.jpg

Besneden mannen hebben 5-10% kans op een vernauwde plasbuis, dit komt bij onbesneden mannen vrijwel niet voor, alleen bij onbesneden mannen met een korte voorhuid.

Besnijdenis is niet onschuldig, er zijn vele bijwerkingen:
http://www.circumstitions.com/Restric/Botched1sb.html

BESNIJDENIS = GENITALE VERMINKING

Anatomy of the Penis: Penile and Foreskin Neurology
https://www.youtube.com/watch?v=DD2yW7AaZFw

Besneden vs onbesneden
http://www.circumstitions.com/Restric/comparison.html

Hier een onbesneden penis:
http://www.can-fap.net/preview/fundraiser_preview_fremintro.shtml

Een orgasme zonder de eikel aan te raken, DIT KAN EEN ONBESNEDEN MAN NIET omdat bij een besneden man deze erogene zones geamputeerd zijn:

http://www.can-fap.net/preview/fundraiser_preview_fremgasm.shtml
http://www.can-fap.net/preview/fundraiser_preview_multipleforegasm.shtml
http://www.can-fap.net/preview/fundraiser_preview_fremgasmlengthwise.shtml

Anoniem zei

@ Anoniem:
"Wat een ophef over besnijden.
Dat vrouwen er een voorkeur aan geven is het zelfde Hoe wij mannen een vrouw op borsten, billen beoordelen en voorkeuren in hebben."

Dit is compleet anders, de voorkeur aan borsten, billen, schaamlippen etc. is niet hetzelfde als de voorkeur om met een mes een stuk genitaliën te verwijderen.
Dit is hetzelfde aan de voorkeur van een vrouw voor de grootte en omvang van een penis, en de gespierdheid van een man etc

Jij mist je meest erogene zones, en jij hebt geen ervaring om onbesneden te zijn, jij denkt dat de ervaring die je hebt normaal is maar dat is het niet! Als jij een ervaring als onbesneden man zou hebben zou jij dat prefereren.

Jij hebt het onderwerp besnijdenis niet onderzocht of bent in ontkenning.
Besnijdenis is onnatuurlijk en is medisch alleen noodzakelijk bij kanker of een bevroren penis. Alle andere indicaties voor medische besnijdenis zijn onnodig, vernauwde voorhuid is op te lossen met oprekken (phimo ring) en hormoonzalf.

Peter_K zei

Laat jezelf lekker besnijden als je er zo'n voorstander van bent.

En of volwassen mannen zich laten besnijden moeten ze zelf weten, al laten ze het hele geval er af snijden.

Maar van kinderen moet men afblijven.

Besnijden is namelijk zeer schadelijk voor kinderen:
https://www.youtube.com/watch?v=m_zkKciuIpA

Koen zei

Hey zondares,

Prima blog! Ik kan alleen maar bevestigen: ik ben (strak) besneden op mijn 18de en heb er alleen maar voordelen van ondervonden. Ja, het is inderdaad een heel stuk gevoeliger als er geen huidje meer omheen zit, maar zeker niet onprettig. Bij masturbatie heb ik mijn voorhuid nooit gemist en bij seks is het veel lekkerder wanneer de eikel rechtstreeks in contact is met je partner dan wanneer je in je huidje zit op en af te bewegen. Voor mij dus alleen maar voordelen. Ik zou mijn voorhuid nooit meer terug willen mocht dat al kunnen.

Een gelukkig besneden man.

Anoniem zei

hallo
Ik ben een lieve man die ook erg onzeker is doordat ik besneden ben.
Een relatie is beeindigd door toenmalige vriendin omdat ze een afkeer had voor besneden penis.
Hierdoor zo onzeker geraakt dat ik geen sex met n vrouw meer heb gehad.
Ik wil zo graag een einde aan onzekerheid.
Een lieve geduldige vrouw die wil/kan helpen ?

Doormiddel van erover praten of evt tijdens een afspraak

Hopelijk is er iemand die reageert

freddykrueger1908010@gmail.com
1000x dank

27F zei

Heel verfrissend om dit te lezen. Ik zit in een hele andere situatie dan jij, met je beroep, maar ik heb het verschil leren kennen. Ik heb best wat partners gehad, met en zonder voorhuid. Ik ben het helemaal eens met je mening over het verschil.

Waarom durft niemand voor te stellen dat besnijdenis gewoon verplicht zou moeten zijn? Het is voor een vent een kleine operatie, en het bespaart mannen en vrouwen een leven lang ontstekingen, ziektes, en slechte seks. Het aan de mannen overlaten werkt niet, die kijken te veel op tegen de besnijdenis. Als je het verplicht maakt moeten ze er even doorheen, en daarna is iedereen er blij mee. Er zijn zoveel landen in de wereld waar het cultuur is, en daar zijn de mensen er superblij mee. Gewoon verplicht maken!

Anoniem zei

Ik ben voor de tweede maal besneden plus fren.
En vindt dat het verplicht zou moeten zijn,na mijn ervaring van voor en na.

Anoniem zei

Wat zijn je ervaringen voor en na dan?

Anoniem zei

Ik heb er lang mee geworsteld dat ik de seks met mijn vriend beter vond nadat hij besneden was. Besnijdenis wordt gezien als on-nederlands, en als abnormaal. Ik ging mezelf abnormaal voelen omdat het bij ons de seks zoveel beter maakte. Ik hoop dat het begrip bij de mensen komt over dat het meer is dan een religieuze ingreep.