donderdag 17 februari 2011

Toeristen

Alleen in Amsterdam is de hoerenbuurt een toeristenattractie. In andere steden zie je geen toerist, maar op de Wallen kan je soms niet doorlopen door de grote groepen. De ramen trekken heel veel toeristen, misschien wel meer dan de coffeeshops. Als Amsterdam de Wallen niet had, kregen we helemaal niet zoveel toeristen.

Alleen bij de ramen zie je ze. Daar komen ze ook geregeld binnen trouwens, maar ze zijn in de minderheid binnen. Ze komen vooral om te kijken. Je ziet ze naar binnen kijken met verbazing, nieuwsgierigheid, geilheid, schaamte, maar ook angst. Dat laatste begrijp ik niet zo. Het is alsof ze bang zijn ergens voor, maar ik begrijp niet wat.

De toeristen zijn een belangrijke reden om niet achter de ramen te willen staan. Al die mensen gaan je ergeren, want je krijgt het gevoel dat jij je werk zit te doen, en die mensen komen gratis naar je staren. Ik zie niet waarom ik dat zou pikken. Andere meiden halen hun schouders erover op. Het is nou eenmaal zo.

Ik vind het een raar gevoel om een toeristenattractie te zijn. Het is niet waarom ik van de Wallen weg ben gegaan, maar ik vond het altijd een beetje vreemd. Een toeristenattractie, is meestal een plek waar toeristen komen om te zien wat de mensen hier anders doen. Je gaat naar Pisa voor de scheve toren, en je kijkt in New York naar het Vrijheidsbeeld, want die dingen zijn bijzonder voor daar. Hoeren heb je overal.

Het bijzondere, en dat is denk ik waar de toeristen voor komen, is dat we hier in Nederland het aan het raam doen, open en bloot in het centrum. Dat is voor de toeristen meestal een hele schok. Bovendien hebben die alleen maar verhalen gehoord van de verlopen publieke vrouw, dus een fris jong ding zien staan is dan een openbaring. Ze komen om te zien hoe we het hier doen, niet voor de vrouwen. En dat voelt het raarste.

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoeren heb je overal, maar het is niet overal "legaal" of "gewoon" dat je als hoer mag opereren en gewoon daarmee je werk doet. In Amerika is het sowieso strafbaar, al zijn ze er wel, maar ze worden van straat geplukt en het wordt in veel landen, zeker daar, absoluut niet gedoogd, dus dan ben je hier wel apart en is het spannend, en dan ben je al snel een attractie. Ik begrijp dat wel, al kan ik me voorstellen dat je als hoer niet
ALLEEN maar bekeken wilt worden.

Anoniem zei

Een iets normalere lengte voor een blog. Dat leest veel beter.

Anoniem zei

ik ben pro legalisering maar vrouwen zo pontificaal als koopwaar achter het raam geeft me een ongemakkelijk gevoel

dan is in een club of huis toch beter.

Anoniem zei

Nederland is toch vrij uniek met z'n roodverlichte ramen met mooie hoeren. Ik denk dat deze openheid best goed is. In de hele wereld is er prostitutie, in Amsterdam wordt daar tenminste niet geheimzinnig over gedaan. En als je goed kijkt zie je dat hoeren en hoerenlopers gewone mensen zijn, en geen vieze, ordinaire tweederangsburgers.
Zelf vind ik de vele toeristen op de Wallen niet storend. Ik ben er aan gewend en ik ga toch wel naar binnen als ik zin heb. Maar voor de meisjes die achter het raam hun brood willen verdienen is het soms best vervelend, denk ik.

gekke bert zei

Ze willen met de bibop juist meer ramen sluiten? Weet het niet precies want ik ben een provinciaal die 020 nu mijdt als de vliegende tering. Nouja, ik moet toegeven, heb wel eens over de wallen gewandeld. Idd verbaasd over de lekkere chicks en de luidruchtige Britten. Ik was dus ook een staarder heheh.

Ayca zei

Zelf sta ik nog regelmatig achter het raam in Alkmaar, het is daar een stuk prettiger werken. In Amsterdam voelde ik me inderdaad erg ongemakkelijk door al het kijkekijkenietkope-gedrag van de gemiddelde toerist.
In Alkmaar komen de mensen toch meer doelgericht door die straat gelopen. Ok, staarders zijn er altijd wel, maar het hoeft niet zo onprettig te zijn als op de wallen!

Martijn zei

Als bezoeker van de dames vond ik de wallen ook altijd vervelend omdat je zodra je uit een kamertje stapt in een grote groep toeristen(ze worden vaak nog rondgeleid door een gids ook!) dan voel je je ook een attractie en ik schaam me er niet voor maar om aangegaapt te worden is niet fijn. Ik wachtte ook meestal een straat in te lopen tot die hele groep voorbij was. In Frankfurt heb je ook een roze buurt maar daar worden vrouwen geweerd uit de buurt door middel van rotte eieren en tomaten en ik denk dat gidsen het daar ook wel moeilijk zouden hebben.

Ik ben op een gegeven moment overgestapt op escort en ben daar een stuk gelukkiger mee.

Arumdaum zei

In Brussel heb je natuurlijk ook een buurt met ramen, die bij het Noordstation. Daar komen heel wat minder toeristen, vermoedelijk omdat de boel niet zo opgeklopt is als in Amsterdam. In Brussel is de sfeer daarmee ook een stuk ouderwets hoeriger. Eigenlijk veel mooier.

Anoniem zei

"Een raamprostituée als symbool van vrijheid"

Het is een mooie contradictie, maar een prostituée die in Amsterdam achter het raam werkt is voor veel buitenlanders (van met name buiten Europa)een symbool van vrijheid en het zal geen uitleg behoeven dat zij voor de gemiddelde Nederlandse burger het toonbeeld van het tegenovergestelde is!

Het Nederlanderse volk heeft in het buitenland de(goede)naam dat het zeer sociaal is en Nederland zelf staat bekend als zijnde hét land van de vrijheid!

In veel landen verbazen mensen zich erover of bewonderen zij dat je in Nederland gewoon met een jointje op een terras kunt zitten en dat de hoeren zich herkenbaar en in hun lingerie in het volle licht presenteren.

Voor hen belichaamt dat een zekere vrijheid die zij in hun thuisland (vaak)niet kennen.

Zo wordt mij dat in ieder geval in het buitenland vaak verteld als reaktie op mijn antwoord van hun vraag uit welk land ik afkomstig ben.

En dat niet alleen door buitenlanders die wel eens in Amsterdam geweest zijn, maar ook door "buitenlanders" die dat van "horen zeggen" hebben.

Zij vragen mij dan soms ook wel eens of het echt zo is en of het geen fabeltje is.

groet,

HL 69.

Steinway zei

In Gent en Antwerpen is het ook allemaal open en bloot zichtbaar, met toeristen erop en eraan (hoewel niet in groepen die recht van de bus komen stappen met hun gids). Deze twee steden zijn er overigens ook beter op voorzien dan Brussel Noord. Gent's Glazen Straatje is overdekt en een historisch architecturaal gegeven; in Antwerpen is de hele wijk verbouwd om rustig te kunnen windowshoppen.

Enhance zei

Ik heb de indruk dat de publieke opinie over prostitutie te sterk wordt beïnvloed door de aanwezigheid van die hoerenbuurten. De visuele impuls van die aanwezigheid is zo krachtig dat dit voor het overgrote deel van de mensen de definitie van prostitutie is geworden.

Dat is jammer, want de werkelijkheid binnen de prostitutie is breder, subtieler en humaner dan die eerste visuele impact van hoerenbuurten.

Ik begrijp het dat bestaan van hoerenbuurten als een verworvenheid van vrijheid kan worden gezien, en dat het wereld is die aantrekkelijk kan zijn om aan deel te nemen of dienstverlenend te zijn

Voor mij persoonlijk is dat anders, het zijn plekken waar ik mij niet thuis voel. Elke dag, als ik naar m'n werk ga, kom ik door de straat waar een kleine 30 ramen zijn. s'Ochtens om kwart over zeven zijn soms al ramen bezet, en dan is van die knusse sfeer van gekleurde lichtjes in de avond geen sprake meer. Als ik in de avond weer naar de overkant van de rivier ga om naar het filmhuis of kroeg te gaan, wordt hetzelfde raam soms door dezelfde mevrouw bezet. Ik ga er vanuit dat ze gedurende de dag niet de gehele tijd daar blijft, maar de beeldvorming heeft dan al plaatsgevonden.

De definitie van toerist in deze moet denk ik wat breder getrokken worden. Niet alleen de toeristen uit het buitenland moeten hieronder geschaard worden, ook de lokale toeristen zijn hier onderdeel van. Ik heb geen probleem met de mannen die daar rondlopen of staan te kijken welke keus ze gaan maken (=consumenten), maar erger me wel aan die sukkels die het doorgaande verkeer onmogelijk maken. Extra langzaam rijden/stoppen, en als je de ramen voorbij bent vol gas twee keer links af om nog zo'n rondje te maken. Wees dan een vent, parkeer die auto onder de brug en loop de straat in.

Volgens mij creëert zo'n houding van die gemotoriseerde voyeurs meer overlast dan goed is voor de prostitutie.

Die overlast, hoe beperkt het ook mag lijken, gecombineerd met de wat verlopen uitstraling van de straat zal in beleving van mensen een belangrijke punt zijn voor hun beeldvorming.

Prostitutie heeft een te belangrijke functie in de maatschappij om dergelijk beeldvorming de reden te laten zijn van verdere inperking en repressie. Iets om over na te denken...

Co Jansen zei

"maar ook angst. Dat laatste begrijp ik niet zo": Ik heb inderdaad angst: ik ben bang dat ik de staarder uithang, waardoor ik me schichtig gedraag.
Co.