donderdag 18 oktober 2012

Speciale rechters voor mensenhandel

In het nieuws vandaag staat een stukje over de aanbeveling van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer. Vandaag levert die weer een officiële rapportage af aan de minister, en daar wordt heel serieus mee omgegaan. Ze bepleit weer dat er aparte rechters moeten komen om in mensenhandelzaken op te treden. Lees het stukje maar hier.

Wat zou ik ertegen hebben dat er gespecialiseerde rechters komen, er is wat voor te zeggen dat je mensen moet laten oordelen die weten wat ze doen, en er is een hoop verschil hoe mensenhandelzaken nu uitpakken. Dat ben ik met Dettmeijer eens. Daar moet een eind aankomen. Maar zij en ik willen twee verschillende veranderingen.

Dettmeijer heeft al eerder aangegeven dat ze vindt dat rechters meer mee moeten gaan met de heksenjacht. Onder anderen het "juridisch pionieren" waar ik al eerder over schreef, maar ook het gehype over de mensenhandel in bredere zin levert namelijk zaken op die eigenlijk niet zomaar door de beugel kunnen. Sommige rechters behandelen het als een gewone rechtzaak, en dan komt er geen veroordeling van. Sommige gaan mee met de hype, en die veroordelen ook als het bewijs niet rond is.

Dettmeijer wil dat rechters meer gaan invullen met hun verwachtingen over mensenhandel als het bewijs niet rond is. Lees maar wat ze zelf schrijft:
''Uit mijn doorlichting komen zaken naar voren waarbij de dagvaarding niet nietig zou zijn verklaard of waarbij verdachten niet zouden zijn vrijgesproken indien de betrokken rechters zich steviger hadden kunnen verdiepen in de kennis die nodig is om deze complexe zaken te behandelen.''
Ze schrijft hier expres niet "het bewijs" maar "de kennis die nodig is" en dat is niet per ongeluk, ze is rechter geweest, die weet het verschil wel. Dat is dus invullen wat er aan de hand is door informatie te gebruiken die je vantevoren al hebt besloten dat het waar is. Dat is dus een vooroordeel. Heb je daar dan rechters voor?

Ik maak me er zorgen over hoe dat gaat. Ik maak wel een nieuwe tag aan over rechters, dan kunnen jullie het makkelijk teruglezen wat ik daar al eerder over schreef.

EDIT: De nieuwe rapportage is dus uit, je kan hem hier al lezen. En hier is de speech die erbijhoort. Wij moeten hem nog uitpluizen, ik zal kijken of ik daar nog volgende week een stukje over kan schrijven. Het heeft wel een beetje haast, de Eerste Kamer gaat beslissen op de dertigste of we de WRP gaan krijgen, en ik denk dat deze rapportage, en wat de media ervan gaan maken, grote invloed kunnen hebben.

9 opmerkingen:

Puttana zei

Ik ben heel benieuwd wat je over dat rapport gaat vertellen. Je kan het op je blog altijd goed weergeven.

Jaap zei

Scherp van je om dit te signaleren en goed dat je er een groter stukje en een tag aan gaat wijden. Dit is namelijk een vrij radicale poging om de aard van de rechtspraak te veranderen.
Voor prostitutiezaken betekent het doorvoeren van een dergelijk initiatief dat de rechter niet langer een neutrale handhaver van het bestaande recht is. De rechter is hiermee een activist geworden die vanuit een vooraf bepaald ideologisch kader de wet als een stuk gereedschap voor sociale hervormingen hanteert.
De lezers die denken dat het doel de middelen in dit geval heiligt wil ik er graag op wijzen dat het doorvoeren van een dergelijke maatregel in principe alle rechtspraak ondermijnt. Het zet de deur open voor politieke hemelbestormers van alle kleuren en alleen omdat u het toevallig eens bent met die van vandaag betekent niet dat u het eens gaat zijn met die van morgen.

Unknown zei

Beste Zondares,
De pooier ziet de prostituee alleen maar als een winsgevende prooi waar hij met nietsdoen aan verdient, daar mogen ze van mij zoveel wetten tegen maken als ze maar willen. Pooiers zijn de oorzaak van het uitkotsen van de prostitutie.
Groetjes,
Co

Anoniem zei

Je hebt het nog druk naast je werk zo.

Misschien dat deze docu genuanceerder zal zijn:

http://www.human.nl/programma-45224-human-doc:-help-een-hoer-in-de-klas

zondag 21-okt 23:35 ned2

Unknown zei

De benaming "help een hoer in de klas" suggerreert dat een hoer negatief is (een monster of zo), dat versterkt het taboe rond de hoer.
Co.

Anoniem zei

Ik heb die link gelezen. Wat ontzettend stoer van die vrouw dat ze dat doet! Ik heb echt diep respect voor meiden die zo uit de anonimiteit treden, hulde!

De commentaren eronder bestaan deels uit het gebruikelijke geblaat, maar ik denk dat het verhaal van de prostituee een stuk genuanceerder is, te zien aan de voorstukjes. Dit is precies wat we nodig hebben deze week, om de eerste kamer nog een zetje de goede kant op te geven.

Esmeralda

Anoniem zei

Ik heb zojuist gekeken. Goed verhaal, die Josje kwam heel oprecht over en ze creeerde een goede sfeer. Ze vertelde alles heel duidelijk en met heel veel geduld en ze was lief naar de studenten, en ze liet zich niet een kant opkletsen. En dat had zijn uitwerking, je zag die studenten echt nadenken. Ze doet het werk wel op een heel andere manier dan ik. Veel minder seks.

Zodra het juridisch wordt bevat haar verhaal wel een paar fouten, maar je kunt niet alles hebben en het was niet schadelijk voor de boodschap.

Josje heeft overigens in de make-over van de S-werk gestaan.

Mooi ook dat er een beter beeld van Lina werd geschetst dan die BNN kneuzen hebben neergezet.

Terugkijken kan hier: http://www.nederland2.nl/uitzending-gemist

Reacties van verschillende politieke en hoogopgeleide mensen vind je hier: http://www.human.nl/ep-45171-help-een-hoer-in-de-klas

Esmeralda

Anoniem zei

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1298276

Misschien een interessante?

Zondares zei

Dank je voor de links Esmeralda. Ik ben het wel met je eens.

Jaap, jij begrijpt het! Fijn om te zien.