vrijdag 26 juli 2013

Toch maar weer Utrecht

Er zijn mensen die me hebben gemaild met nieuws, feitjes, hun verhalen, over de achtergronden van de toestand in Utrecht. En die hebben me gevraagd om er meer over te schrijven. Dat heb ik niet gedaan. Ik ben er stil over gebleven. Dat zit me dwars, want er hebben mensen gehoopt dat ik bij zou dragen, en ik moet toegeven dat ik dat dus niet heb gedaan. Daar wil ik jullie mijn excuses voor aanbieden.

Ik wil ook wel even uitleggen waarom ik er zo weinig over schreef. Dat zijn gewoon persoonlijke redenen. Ik vind het niet onbelangrijk, en ik begrijp hoe ingrijpend dit allemaal is, en ook dat het belangrijk is om commentaar te geven als iets zo groot in de pers komt. Maar helaas zit het me in het verkeerde keelgat om erover te schrijven. Ik kan er gewoon even niet meer mijn tijd aan verdoen, dat kan ik nu even niet verdragen.

Daarom ben ik meer bezig geweest met gewone stukjes plannen. Mijn commentaar op het nieuws doet maar heel weinig, zie ik terug in mijn analytics en op het internet. Mijn stukjes over hoe het werk is, die doen veel meer goed. En de stukjes waarin ik losga op grote dingen in de media, die doen nog wel het meest. Maar dat is ook alleen maar omdat ik uitleg en kan verwijzen naar hoe het echt is. Dat is het belangrijkste van mijn blog. En daarom ben ik begonnen met een serie moeilijke stukken over concepten van de hoererij.

Als ik over Utrecht had geschreven, dan was het toch alleen maar hatelijkheid geweest. Dan had ik geschreven over Wolfsen met zijn hypocriete gelul, de dingen die hij beloofde en helemaal niet van plan was waar te maken. Daar had ik dan weer commentaar op gekregen dat ik negatief was omdat mensen hem wèl geloofden, en ik zou lijken op een vals wijf met een samenzweringscomplex. Daar heb ik al genoeg last van. En je krijgt geen excuses als je achteraf gelijk blijkt te hebben.

Het is ook wel wrang van mezelf. Ik heb nog nooit zoveel goed willende mensen gezien die zich inzetten. Dat is echt heel mooi. Maar het is nou net op een politiek iets waar ik het niet de moeite waard vind om eropintegaan. Dit is een gevecht wat al verloren is, en waar we nauwelijks mensen mee gaan bereiken. En dan is er zelfs nog het gevaar dat de verbiedertjes hiermee gaan scoren. Maar ik voel wel mee met die mensen die opstaan, en ik voel me wel schuldig dat ik ze niet genoeg help. Maar wat kon ik nou eigenlijk? Als ik mee had geschreven?

Ik zou op íédereen commentaar hebben gehad. Op Wolfsen, dat spreekt voor zichzelf. Die is gewoon een mannetje van de Taskforce Mensenhandel, en die vindt het wel tof van zichzelf. Hoeveel schade hij moet doen is niet belangrijk, zolang hij maar eruitziet alsof hij iets doet aan die verschrikkelijke mensenhandel, waar niemand zich van afvraagt of dat nou wel bestáát op die schaal.

Op Wegra, want die hebben er flink aan meegedaan dat hun concurrenten eerder al werden gesloten. Ze waren zo schijnheilig, en ze wouden best suggestief doen over dat er bij de anderen zoveel mis was. Dat heeft ze nu lelijk te pakken gehad. Want er zijn altijd wel verbindinkjes te vinden tussen die bedrijven, ookal is het maar een meisje dat overstapt. En ik heb geen medelijden hoor. Ze doen bijna niets, en ze vragen die belachelijke prijzen die bij het monopolie horen dat de overheid geeft aan die exploitanten. Die hebben genoeg verdiend.

Op de meiden daar. Utrechtse registratiemeiden zijn al andere meiden dan op andere plekken, het zijn vooral de hoeren die vies zijn van het dwars zijn tegen de overheid, en waar ook wel wat bangigheid voor de enge prostitutiewereld aan zit, en die dus maar met de overheid in bed gaan liggen. Dan krijg je dus dit. Netzoals je genaaid wordt als je maar bij een pooier gaat horen, omdat je bang bent wat hij anders gaat doen. Maar de overheid als pooier, doet niet eens zijn werk.

Als je je laat registreren, en dan ook nog in het nieuws gaat doen alsof het op het Zandpad veiliger is dan op andere plekken in Nederland, dan ben je dom. Of je nou weet dat dat onzin is of niet. Want als je het niet weet, dan ben je dom omdat je nooit verder kijkt, en als je het wel weet dan ben je je collegaatjes onterecht in een slecht daglicht aan het zetten. En dan vind ik ook dat je verdient wat je krijgt, want we zagen dit allemaal al jaren aankomen.

En natuurlijk ook op de media, want die doen hun werk niet. Al de talking heads, van politiek tot presentator, gaan er allemaal gewoon vanuit dat er heel veel gedwongen prostitutie is. De fabeltjeskrant wordt alleen maar herhaald en herhaald, en zovaak als het herhaald wordt gaan mensen het gewoon geloven omdàt ze het zovaak horen. Want zo werken we nou eenmaal, daar hebben we zelfs last van als hoeren die elke dag zien dat het niet zo is. Daar schrijf ik nog wel een stukje over.

Het is zelfs zover dat ik eigenlijk een beetje geschokt was door de op één na laatste inbeller in dit programma. Nadat Heleen de Boer, die béter zou moeten weten, weereens zegt dat mensenhandel en prostitutie doorelkaargeweven zitten, is er gelukkig een vrouw die echt van leer trekt over de telefoon. Als ze wordt afgekapt krijgt ze nog een berisping van de presentator, die duidelijk geen andere meningen trekt. De dame daarna is ook slimmer. Ik vond het fijn, die twee.

Die praters in de media en de politiek, en ook in de reacties op het nieuws. Ze weten het allemaal zogenaamd zo goed. Ze hebben nog nooit met een hoer gepraat, hebben misschien eens een Perquin-boekje gelezen, maar ze horen de cliché's in het nieuws en ze denken dat ze de waarheid in pacht hebben. Er zijn niet eens vragen over òf er wel misstanden zijn, of hoe die werken, of hoeveel, dat is allemaal allang vastgesteld in hun hoofden. Het enige waar het debat over gaat is hóé we het harder aan kunnen gaan pakken!

Ik heb van lezer Nerd een hele mooie feed-page gekregen die het beste van internet voor me uitzoekt en op relevantie en activiteit sorteert, zelfs van gesloten forums enzo, maar vooral van de social media. Daar volg ik het nieuws, maar ook de discussies over ons. En in het verbiedertjeskamp vieren ze deze toestand als een enorme overwinning. Dit wordt gezien als de eerste belangrijke stap om alle openbare prostitutie weg te werken, want als we in het donker moeten werken, dan is het makkelijker om meer grip op de beeldvorming van prostitutie te krijgen.

De verbiedertjes hebben het vaak fout gehad, maar sinds de overheid zich alleen door verbiedertjes laat informeren kan je daar wel vaak zien welke kant het op zal gaan. Maar wat ik ook een hele belangrijke aanwijzing vind, zijn de professionele zielige slachtoffers. Professionele slachtoffertjes hebben een verhaal dat ze veranderen zoals ze denken dat het beste is. Soms hebben ze wat meegemaakt, maar het is nooit wat ze echt schrijven, en voor een doorgewinterde hoer is het ongeloofwaardig.

Maar ze hebben wel heel goed door wat de mensen willen geloven. Die wijven moeten namelijk nog geloofwaardig overkomen bij de SBS 6 kijkers, maar ze moeten tegelijk ook schokken, want anders krijgen ze geen aandacht. Daar leven ze voor, en daar leven ze vàn. Er zijn er veel meer die slachtoffer spelen, maar alleen de professionele slachtoffertjes hebben de feeling om precies te zien hoe ze het moeten spelen. Als ik wil zien wat mensen nog willen geloven, kijk ik naar de professionele slachtoffertjes, want die hebben dat dóór.

Die professionele slachtoffertjes komen deze dagen met lossere manieren van praten, minder voorzichtig, en met meer van de dingen openbaar die ze normaal alleen aan hun gelovigen vertellen. Ze zien dat er meer wordt geloofd, en ze zien ook dat het een verschuiving is die geen golfbeweging is. Ze willen niet later gepakt kunnen worden met wat ze eerder zeiden. Ook al hebben Maria Mosterd en Maria Genova wel laten zien dat het risico daarmee erg meevalt. Ze weten dat er meer wordt geloofd.

Het is gewoon een nachtmerrie. Ik droom weleens dat ik iets mis zie gaan, en dat ik schreeuw zo hard als ik kan, maar dat niemand me kan horen, en alles gewoon fout blijft gaan. Zo voel ik me nu. Er wordt door bijna héél Nederland geloofd in een waan, een ziek denkbeeld over hoe prostitutie zit, en hoeveel en wat er gebeurt. En die waan wordt niet eens meer kritisch bekeken door de rechters, die vroeger veel van de onzinzaken eruitgooiden, maar nu gewoon meewerken.

Er zijn steeds meer mensen die gewoon accepteren dat je de waan maar moet geloven. Je hoort zelfs van vrouwen uit het vak dat die geloven dat het zo zit, terwijl ze zèlf nooit zoiets hebben gezien of gemerkt, maar omdat ze het zovaak hóren, en dan moet er toch wel wat waarheid inzitten! De hoerenpraatjes over misstanden worden serieus genomen, maar de andere hoerenfabeltjes zijn dan weer gewoon geruchten.

Ik krijg e-mail van vrouwen uit het vak die me aanraden om niet meer te vertellen dat het niet op grote schaal bestaat, want dan denken mensen dat ik gek ben. Ze vinden dat ik maar mee moet, want dan word ik misschien als gesprekspartner geaccepteerd, want mijn plannen vinden ze wel goed. Ik vind dat van de gekken! We moeten vèchten tegen die gekte, die hysterische heksenjacht, want die maakt ons kapot!

Maar ik moet kiezen waar ik vecht. Ik word al jaren weggespoeld door het nieuws, er komt zo véél onzin uit de TV, krant en radio. Ik ben geen Renate van der Zee die wordt betaald voor haar hatelijkheden. Ik ben op de allereerste plaats mijzelf, op de tweede plaats hoer, en pas op de zoveelste plaats daarachter komt blogster. En deze strijd heb ik maar vantevoren een beetje besloten, gaat me nietteveel tijd kosten.

Waarom ik dat koos, is omdat het niets gaat uithalen. Ik kan me boos maken, en dat doe ik ook, maar ik ga niet proberen om iets in Utrecht voorelkaar te krijgen. Ik wil alleen wel dat de landelijke politiek niet kijkt naar het succesverhaal Utrecht, zonderdat iemand ook laat zien dat het helemaal geen succesverhaal is. Het klinkt heel hard, maar zo moet ik het doen.

Ook al had ik er elke dag een stukje over geschreven, het had niets uitgemaakt. Je bent namelijk met gemeentes bezig. De gemeenten in Nederland zijn de minst transparante en meest corrupte bestuurslaag. Achterkamertjespolitiek is alom een kwestie van beleid, en aan het hoofd zit een onverkozen burgemeester, aangesteld op merites van partijtrouw, veelal als beloning voor partijpolitieke dienstbaarheid, die in de praktijk geen rekenschap hoeft af te leggen voor zijn daden.

De landelijke pers toont alleen bij grove excessen aandacht voor gemeentelijk beleid, behalve in geval van persfestiviteiten van grote steden, en locaal nieuws wordt door de Nederlander nauwelijks gevolgd, hetgeen in de hand wordt gewerkt door het feit dat locale nieuwsbronnen worden gezien, helaas vaak terecht, als de zwakke broeders in de journalistiek. Dit resulteert in ondoorzichtige totstandkoming van beleid en regelgeving, waar door de verantwoordelijken naar believen over kan worden voorgelicht.

Waar de transparantie van het landelijk wetgevingsapparaat nog potentiëel leidt tot een dénouement van werkelijke overwegingen achter bestuurlijke ontwikkelingen, is het inwaarts gerichte karakter van de gemeentelijke besturen ongecontroleerd. De mogelijkheid zowel beleid als perceptie van het beleid excessief te manipuleren wordt gretig gebruikt om verder politiek gewin te behalen. Te vaak resulteert dit in een opritsjnik als burgemeester. Utrecht is hier een somber voorbeeld van.

En wat had ik dan kunnen doen? De meiden hebben een eerlijke poging gedaan te laten zien dat het goed zit. Ze laten dan lekker even de rest van Nederland vallen doordat ze doen alsof het alléén in Utrecht goedzit, maar ze zijn al positiever dan het nieuws wat je van de rest van Nederland hoort. En ik gun ze ook best dat ze lekker kunnen werken. Ze doen het goed, moet ik dan zeggen dat het niet gaat helpen?

Maar het is iets anders om er tijd aan te gaan besteden. Ik ben gevraagd om mee te helpen met de publiciteitscampagne, en daar heb ik dus voor gepast. Dat had ik beter gedaan door het te zeggen, maar eigenlijk hield ik het de hele tijd voor mezelf open dat ik wel een handje kon helpen hier en daar. Het werd iets dat gewoon onderaan mijn lijstje met prioriteiten stond, en daardoor kwam het er niet van. Dat was nietzo netjes, sorry daarvoor.

Maar Wolfsen heeft zich netjes aan zijn patroontje gehouden. Hij blijft zeggen dat hij positief staat tegenover dingen, zodat de persoorlog niet escaleert, en dan trekt hij pas op het allerlaatste moment de meiden onderuit. Dat gaat hij ook doen met wat er nu nog op de plank ligt. Als je reageert omdat je hem niet vertrouwt, lijk je paranoia, en als je pas reageert als het al gebeurd is, doe je er niets meer aan. Dat is het probleem.

Ik zal een paar voorspellingen doen, en dan zie je wel waarom ik er nietzoveel werk van wil maken. Die coöperatie, die denk ik niet dat die komt. Vroeger hebben we zovaak geprobeerd om dat soort dingen te doen, maar dat ging nooit omdat er één iemand de exploitant moet zijn voor de overheid, die ze de schuld kunnen geven van misstanden. Als de meiden het samen doen, en ze geven signalen van mensenhandel, en dat kan niet anders, dan staat het zo stom als ze de meiden zelf moeten afstraffen.

Bovendien doen ze liever geen zaken met de meiden. Coöperaties hebben meiden die komen en gaan, zeggen ze dan, maar dan leggen ze niet uit waarom het in andere businesses geen probleem is maar bij ons wel. Meestal komt er dan een los verhaaltje over mensenhandel. Het is gewoon dat ze niet willen dat ze moeilijk moeten doen. Als er één boef is die al die meisjes bijelkaarhoudt, hebben ze dat liever dan dat ze moeten gaan praten met de meisjes apart. Ze willen het doen netzoals Sjaban deed.

Misschien komt hij erdoor, als pilot project. Dat denk ik niet, want de gemeente wil geen bankgarantie geven, en ook de banken geen douw geven dat ze ons als echte mensen moeten behandelen, dus geld komt er niet. Die bankgarantie geven ze wel aan andere privéprojecten waarvan ze vinden dat ze die voor Utrecht moeten hebben, dus verhalen over dat het een uitzondering is kloppen gewoon niet. De uitzondering is dat ze voor gedupeerde mensen van gemeentebeleid helemaal geen tegemoetkoming doen.

Als die er dus komt, kom je daar ook signalen van mensenhandel tegen, want dat is onvermijdelijk. Niet omdat er mensenhandel is, maar omdat het bijna onmogelijk is om geen signalen van mensenhandel te geven aan een zedenrechercheur die ze kosten wat kost wil zien. En dan komt er weer een zie-je-wel-verhaaltje over dat de branche een boeltje blijft, dat de meiden weerloos zijn tegen mensenhandel, en dat de coöperatie mensenhandel niet buiten de deur kan houden. Of dat het een dekmantel is voor mensenhandelaren ofzo.

Die EDIT: beveiliger die wel wil gaan exploiteren, daar ken ik niemand. Daar weet ik het fijne dus niet van. Ik weet wel bijna zeker dat hij eerlijk is en graag goed wil werken. Ze zullen hem wel van achter naar voor doorgelicht hebben op zoek naar mensen met slecht levensgedrag of strafbladen, maar zo'n beveiliger heeft dat natuurlijk wel op de rit. Ze kùnnen hem dus niets maken, en dan doen ze bij de gemeente graag alsof ze hem niets wìllen kunnen maken.

Maar hij kan ook niets doen tegen de zedenrechercheur die dingen wil zien. Ze kunnen hem minder makkelijk de schuld geven als er nergens grauwe randjes aan zijn mensen zitten, maar ze kunnen hem wel netzomakkelijk de schuld geven dat zijn meisjes signalen van mensenhandel geven. Hij krijgt hetzelfde gezeik, dat geef ik je op een briefje. En dat komt wel als hij niet afhaakt, of als de gemeente niet kan zòrgen dat hij afhaakt. Als ze hem duidelijk maken dat hij zijn hele bedrijf gedag kan zeggen als ze hem naaien, zal hij wel na gaan denken. En zelfs als hij doorzet krijgen ze hem ook wel. De gemeente heeft de tijd.

Wolfsen wil de boel dicht. Net als in Amsterdam zal het wel weer met vastgoed te maken hebben. Er is niet veel projectontwikkeling, alleen buitenkansjes verkopen nog, en de gemeentes hadden dat altijd als melkkoetje. Misschien ben ik wel achterdochtig als ik dat denk, maar misschien ben ik juist wel realistisch. In ieder geval vind ik het een minder eng idee dat het oplichting is voor geld, dan dat ze ècht zo gek zijn als ze doen alsof.

Maar het ergste, en waardoor ik toch weer ga schrijven, is dat ze doen alsof ze de hoererij nu de kans hebben gegeven om een schone branche te worden, en dat de branche het heeft verneukt. Ze gaven de business de verantwoordelijkheid om de overheid niet zich dingen in hun hoofd te laten halen. Voor de waandenkbeelden zijn wij hoeren nu weer verantwoordelijk gehouden. Terwijl wij de allerminste kans hebben om er iets aan te doen, want niemand luistert naar ons. Ik vind het pervers.

Hier hebben jullie mijn stukje over de toestanden in Utrecht dan. Denk je echt dat ik iets ermee verbeter?

EDIT: We zien toch waar het heengaat. De gemeentes gaan wel doen wat de Eerste Kamer niet kon slikken.

20 opmerkingen:

Anoniem zei

ik lees net op de site van de christen unie dat Segers en Voordewind in navolging van engeland, online porno willen gaan blokkeren. Het zit ze wel hoog he, seks... Straks gaan ze masturberen strafbaar stellen.

Voor de duidelijkheid deze mensen vertegenwoordigen NIET de Bijbel maar een valse Victoriaanse moraal.

Admin zei

Net zo verschillend als mensen onderling zijn, zijn prostituees ook verschillend. Hoe dat komt? Omdat prostituees ook gewoon mensen zijn.

Je conclussie over de reden van Wolfsen om de ramen te sluiten is dezelfde als die van mij, maar ik heb daar nog een toevoeging bij, zoals ook op mijn blog te lezen valt: http://vrijheidvoorprostitutie.blogspot.nl/

Je kunt inderdaad schreeuwen wat je wilt over dit beroep, maar veel mensen willen inderdaad maar één kant van het verhaal horen. Misschien dat als we hard genoeg met z'n tweeën schreeuwen dat we iets meer mensen kunnen overtuigen. Zoniet, dan is het in ieder geval een goede uitlaatklep.

Wij (mijn vriendin die ook prostituee is en ik) blijven je steunen Zondares!

Puttana zei

Het is beter zo. Dit vat het goed samen, en je komt uit voor je eigen standpunt. Laat de mensen maar nadenken. Dit is beter dan de hele tijd stukje bij beetje te reageren op het nieuws.

Wessel Koopmans zei

Beste Zondares (en allen),

Dank voor je mails ("welkom in mijn comments" , "geen illusies in kort geding"). Eerst nog maar eens mijn artikels promoten: Dames Zandpad de dupe van sluiting zonder bewijs, Demonstratie dames van plezier tegen sluiting Zandpad +Hbst

Ik hoopte dat je met een artikel zou komen over het Zandpad om de druk te helpen opvoeren. Ik heb ook helemaal geen illusies in de politiek en de rechters, maar geloof toch dat als de druk van akties en publiciteit maar groot genoeg is zij wel moeten meebewegen. De druk, dat weet ik ook wel, in de strijd om het Zandpad is echter veel te gering en uiteraard ga jij met enkele honderden lezers het verschil niet maken. No hard feelings dat het je prioriteit niet heeft en heel erg bedankt dat je nu toch met je artikel gekomen bent. Niet precies het artikel waar ik op hoopte, maar ik denk inderdaad dat het een goede bijdrage is die iets "verbetert".

Je kritiek op de Utrechtse "registratiemeiden" die "met de gemeente in bed liggen" en hun "collegatjes ten onrechte in een slecht daglicht zetten" klinkt me wat hard. Als collega zijnde mag je zoiets schrijven uiteraard maar dan lijkt me de onderbouwing van deze beschuldiging te ontbreken. Volgens mij kan je er weinig aan doen als de overheid je gedwongen registreert. Uiteraard is het beter te weigeren als je je dat kan veroorloven en anders minstens te blijven protesteren. (Ik weiger zelf nog steeds om mijn biometrische gegevens af te staan voor een id-bewijs). Het kan zijn dat de Utrechtse dvp's illusies hadden en zelfs nog hebben in samenwerking met de gemeente/ het systeem. Maar iedereen die op zoek is naar een bestaan op deze aarde gelooft natuurlijk het liefst dat er een plekje voor hem is binnen het systeem. Of de beloften die nu aan hen gedaan worden (dat de gemeente de coöperatie steunt) nu vals zijn (wat ik ook vrees) of niet, het lijkt me toch goed om de gemeente op deze belofte aan te spreken.

(De reactiemogelijkheid hier werkt niet vanuit mijn standaardbrowser en ik kan de codes niet goed lezen dus ik denk niet dat ik hier al te vaak zal reageren.)

@Mark van Beer: top dat je je blog post. Heb het aangevuld onder mijn artikel en zal je link hieronder nog even klikbaar maken:
Vrijheid voor Prostitutie

Wessel zei

Nah. Ik wilde nog van alles toevoegen maar nu wordt mijn reactie niet geaccepteerd omdat ie te lang is. Dan nu alleen nog het volgende:

Waar ik hierboven schreef "Als collega zijnde mag je zoiets schrijven" bedoelde ik natuurlijk als "hun collega zijnde". (Voor alle duidelijkheid.)

verder @Zondares was ik nog niet ingegaan op jouw beschuldiging aan het adres van de Utrechtse "registratiemeiden" die hun "collegatjes ten onrechte in een slecht daglicht zetten". Deze beschuldiging van matennaaien is natuurlijk nog zwaarder dan de anderen. Ik kan me zelf geen uitspraken herinneren van de woordvoerdsters die ik als zodanig kan interpreteren (of het moet zijn over de "pooiers" die aan het "ronselen" waren op het pad of andere verwijzingen naar "illegaliteit"?) maar weet wel dat je het niet zomaar zou schrijven. Ik maak me hierover dus echt zorgen. Maar ik vind toch dat zelfs zeer foute uitspraken van één of een aantal (voor zover ik begrepen heb niet gekozen maar spontaan optredende) woordvoerdsters geen reden kunnen zijn om de hele groep maar te laten vallen. (Ik maak me door je opmerking trouwens ook zorgen over mijn eigen negatieve opmerking over Kinky omdat daar sex zonder condoom aangeboden wordt. Die ook onbedoeld zou kunnen bijdragen aan een evt. aanval op Kinky. Wat is je mening over wat er zou moeten gebeuren mbt. zc aanbieden?)

Anoniem zei

Heej Wessel, het houdt je wel bezig he?

Anoniem zei

stuur je net als Frits Rouvoet ook rozen aan hoeren?

Anoniem zei

Zondares, heb je al gezien dat Frits Rouvoet de hele maand vakantie viert in Italië? Die donaties leggen hem geen windeieren.

Zondares zei

Mark, ik zal je in het lijstje zetten.

Wessel, ik vind het goed wat je doet, maar ik ga niet vierkant achter die meiden staan. Ze hebben een domme keus gemaakt door samen te werken met de overheid, en daar hebben ze nu pech mee. Ik zou het erger vinden als ze niet in de pers hadden gedaan alsof het in Utrecht veiliger is dan op andere plekken, want dat is onwaar, en doet de rest van ons schade aan omdat dit soort onwaarheden worden gebruikt om die dingen ook aan de rest van de gemeentes aan te bevelen. Dat is het matennaaien.

Het is heel makkelijk om te denken dat je alleen maar dingen mag zeggen die positief uit kunnen pakken voor jouw kant van het debat, en helemaal geen dingen mag zeggen die de andere kant kan misbruiken. Maar dat is niet eerlijk. Als je zegt dat je een eerlijk beeld geeft, zoals ik dat zeg, dan heb je ook de verantwoordelijkheid om te laten zien dat er meer aanvastzit. Je moet kiezen hoe je het wil doen. Je bent of bezig om het zo overtuigend mogelijk neer te schrijven, of je bent bezig om zo dicht bij de waarheid te blijven als je kan, ookal gebruiken andere mensen wel overdreven plaatjes. Ik kies liever het laatste, eerlijk gezegd.

Rouvoet geeft geen rozen, hij deelt rozen uit die door een bloemenzaak gratis worden gegeven. En ik vind het prima dat hij dat donatiegeld uitgeeft aan zijn snoepreisjes, het zou naar veel ergere dingen kunnen gaan. Zolang hij reist is hij ook niet bezig met nepverhaaltjes zogenaamd van Roemeense hoeren te schrijven, met taalfouten die Roemeense hoeren nou juist niet zouden maken. Het is natuurlijk zuur dat hij kan leven van zijn leugens, maar ik ga me er niet druk over maken. Ik moet werken aan een belangrijk stukje maandag.

Donkey zei

Hey Mark van der Beer, ik vind je weblog heel er leuk. Ik ben er zeer enthousiast over (bijna te mooi om waar te zijn).

Maar ik heb het idee dat er veel mensen berichtjes achterlaten op je weblog (waaronder ik), maar dan moet je die berichtjes wel even modereren zodat ze op je weblog komen te staan.

Ik zie mijn commentaar nog steeds niet tevoorschijn komen. :'(

Wessel zei

@zondares. Ik weet nog steeds niet op welke uitspraken je doelt. Misschien komt dat omdat ik geen tv. kijk en websites achter een cookiemuur doorgaans mijd. (Als ik een citaat had zou ik hen met je kritiek kunnen confronteren als ik nog eens de kans zou krijgen hen vragen te stellen.)

Ik was een beetje bezorgd over m'n laatste reactie omdat ik uitgeschoten was met m'n taalgebruik door je impliciet te beschuldigen hen te hebben 'laten vallen' terwijl ik al bij herhaling gesteld had je prioriteiten te accepteren. Je neemt het goed op geloof ik maar toch sorry voor deze woordkeuze. Het kwam omdat ik door je verhaal het idee kreeg dat dit een doorslaggevend punt voor je is om hier geen prioriteit aan te geven.

Het kan toch om vierkant achter hun eisen te staan dat ze hun werkruimtes terug willen, liefst in zelfbeheer, en tegelijkertijd hun strategie en bepaalde uitspraken fel te kritiseren?

Ik wil ook altijd de waarheid schrijven. Natuurlijk is het wel zo dat je (men, ik) bij propaganda selectief met de waarheid omgaat door wat het beste uitkomt te onderstrepen en wat minder uitkomt te verdoezelen. Maar als zoiets in de discussie naar voren gebracht wordt moet je er toch op ingaan. Ik denk dat ik spijt heb dat ik om het Zandpad op te hemelen een negatieve opmerking over Kinky maakte. Tegelijkertijd blijf ik toch erg in mijn maag zitten met het aanbod daar van sex zonder condoom. Weliswaar door een minderheid maar toch. Ik vind het heel erg dat dit blijkbaar iets is waar sommigen mee menen te moeten concurreren. Russisch roulette voor alle betrokkenen. Dat ben je met mee eens toch? Maar wat zou dan het juiste standpunt zijn over dit aanbod?

@Mark van Beer. Heb je blog inmiddels gelezen en vind hem ook goed. Komt authentiek op me over. Alleen hoe je je vriendin leerde kennen klinkt me een beetje te mooi om waar te zijn.

@anoniem 27-7 2:58 ja ik besteed hier al een maand veel tijd aan. Maar nu wordt het denk ik rustiger.

@allen Ik had trouwens al eerder met dezelfde politici te maken gehad die van plan waren om vele honderden huurwoningen te slopen in mijn wijk en te vervangen door koopwoningen. Echt iedereen hier was er tegen. De politiek heeft ons eindeloos aan het lijntje gehouden met informatiebijeenkomsten en klankbordgroepen. Ook hier waren er bewoners die met de gemeente en de corporaties samenwerkten in de hoop de schade te beperken. Maar dat heeft allemaal niets geholpen maar integendeel de opbouw van het verzet gefrustreerd. Gelukkig ging het plan uiteindelijk niet door vanwege de crisis. Inderdaad is deze gemeente volgens mij door en door corrupt.

Admin zei

Dank allen voor de complimenten.

@Donkey
Too good to be true? Ik volg je niet helemaal daarin, maar toch fijn zo'n positieve reactie.
Ik modereer mijn reacties dagelijks, dus het kan zijn dat de reacties niet direct op het blog komen. Ik modereer graag omdat ik wil voorkomen dat er vervelende discussies ontstaan. Een discussie op zich is goed, maar ik heb geen zin in ruzies op mijn blog, even als mensen die denken dat ik nep ben.

Zondares zelf weet dat ik echt ben, evenals Fleurtje van Schaik, die zich ook met prostitutie bezig houdt.

Admin zei

@Wessels
Dat gevoel kreeg ik inderdaad ook toen mijn vriendin me mee nam naar haar huis toe. Ik bleef de hele tijd tegen mezelf zeggen: 'dit is en droom, dit is een droom'.
Het had inderdaad bijna uit een roman kunnen komen. Zelf had ik altijd de fantasie een dame die gedwongen werd te redden uit haar benarde positie, maar aangezien ik die nog niet ben tegen gekomen is dit the next best thing.

Wessel zei

@Mark
Volgens mij is dit veel beter dan de fantasie die je had. Als die uitgekomen was dan had je nu met een getraumatiseerd iemand moeten dealen. Niet makkelijk hoor. Ik denk dat we heel blij mogen zijn dat die verhalen over dwang voor het overgrote deel fabeltjes zijn. Maar goed, nog blijer als ook die fabeltjes uit de wereld zouden zijn. Ik zie dat je razend productief bent op je blog. Super man!

Admin zei

@Wessel
Klopt inderdaad. Iedere morgen wordt ik wakker en zie ik naast me een Playboymodel-look-a-like liggen, dus dit is inderdaad veel beter dan iemand met een trauma naast me in bed.

Tja, frustratie doet schrijven. Ik hoop dat er toch steeds meer mensen gaan komen uit deze industrie die hun mening gaan uiten, zodat de mensen kunnen zien hoe het er in het echt aan toe gaat, en wat de daadwerkelijke problemen in de industrie zijn.

Maar bedankt voor je compliment!

Anoniem zei

hallo Zondares,

ik weet niet of ik het met alles van je eens ben, maar ik vind wel dat je een mooie blog hebt. Eindelijk een blog zonder kletspraatjes.

Zelfs op Sargasso kom ik niet meer, teveel elitair gezwam en gedram. Jouw blog is wel mooi concreet en down to earth.

Klein tip, misschien moet je je teksten wat korter doen. Het zijn wel hele lappen.

Anoniem zei

Okay, maar WTF is een opritsjnik?

Bouche de la Loi zei

Tijdens het bewind van Iwan de Verschrikkelijke waren er edelen met steun van hun lokale bevolking die hem niet trouw genoeg waren. Om zijn bewind kracht bij te zetten stelde hij de steden van zulke gebieden onder direct bestuur van getrouwen, die waren uitgekozen om hun loyaliteit en meedogenloosheid. Deze opritsjniki hanteerden intimidatie en geweld van overheidswege om de weerstand tegen landelijk beleid in de regio te breken. Daarbij werd niemand ontzien, en ook de economie de afgrond ingedreven. De term verwijst dus naar politieke zetbazen die blokkadefuncties hebben in bestuursorganen die anders onafhankelijk van de nationale partijpolitiek kunnen opereren. Hun effectieve rekenschap wordt niet afgelegd bij het bestuursorgaan waar zij werken, maar bij de landelijke politiek, en uiteindelijk bij hun partij. Vooral het forceren van beleid in gemeentes en het muilkorven van controlerende instanties is het huidig werkgebied. Ook in de zittende magistratuur vindt men tegenwoordig deze schimmige figuren, bijvoorbeeld in de persoon van de Nationaal Rapporteur.

Unknown zei

"Dat zit me dwars": Gewoon jezelf blijven, niemand is jouw baas.
Co.

Klant zei

Wat ik eng vind aan het verhaal Utrecht, (de sluiting van het pad), is dat een kleine groep vrouwen daar uiteindelijk beter van geworden is.
Wat of wie moet / kan ik als klant nu nog geloven ?

Op het pad kon je als klant uitwijken naar een ander, eerst een blik uitwisselen en je vragen stellen aan een vrouw... Nu ervaar ik dat ik aangewezen ben op een beperkt clubje vrouwen dat goed contact met elkaar onderhoudt, (sites in 'hun richting' is gestart), en ongetwijfeld goed voor hun zaken... die ik ze gun!!!
Maarrr... het geeft mij wel te denken