maandag 23 april 2012

SOA voor dummies

Ik had van de week een gesprek met vriendinnen over SOA, en ik ergerde me rot over hoe weinig ze ervan snapten. En toen ik op internet ging zoeken naar meer informatie voor het laagste basisnivo, kwam ik nog veel meer mensen tegen die er niets van snapten, en de raarste dingen geloven! Dat zou nog niet zo erg zijn, maar die mensen verspreiden het dus wel zodat wij ook meer risico lopen. En dat vind ik erg vervelend.

Daarom gaat dit stukje weer over SOA. Daar heb ik wel eerder over geschreven, maar dat is zelfs al te hoog voor sommige mensen. Dus dit stukje gaat echt in jip en janneke taal. De meeste van mijn lezers zullen het wel zó voor de hand vinden liggen, dat ik dom overkom, maar die slaan dan maar een weekje over. Ik moet even mijn eitje kwijt. Dit zijn dingen die iedereen zou moeten snappen.

SOA is de afkorting voor Seksueel Overdraagbare Aandoeningen. Dat zijn dus aandoeningen (ziektes enzo) die de ene partner van de andere kan krijgen, door seks met elkaar te hebben. Het zijn dus niet dingen die je opeens krijgt van onveilige seks met iemand die géén SOA heeft. Als je eerst geen SOA had, en na de seks er wèl één hebt, dan heb je die van je partner, en die had hem dus vóór je seks met hem of haar had ook al. Het komt niet nergens vandaan ofzo.

Er zijn een heleboel ziektes, die onder SOA vallen. SOA is dus niet één ziekte. Als je een lijst wil lezen, kan je naar Wikipedia, ik ga dat niet allemaal opsommen. Sommige zijn erger dan andere, en er zijn genoeg ziektes die we geen SOA noemen, maar die je wel van seks kan krijgen. Allemaal bacillenziektes die je op veel manieren kan krijgen, krijg je ook makkelijk via seks.

Als je al een keer een SOA hebt gehad, betekent dat niet dat je nu nooit meer een SOA kan krijgen! Heel veel ziektes maken je niet immuun achteraf. Je kan ze keer op keer krijgen. Natuurlijk ook nog steeds van dezelfde partner. Als je seks hebt met een vent, en je komt erachter dat je chlamidia hebt, en je behandelt dat, en je doet het weer met hem, dan moet je niet raar opkijken als je het dan weer terughebt.

SOA's krijg je omdat de SOA zich door de kwetsbare huid of het vocht van de seks naar je lijf kan bewegen. Dat betekent dus dat het er niet aan ligt hoe je seks hebt, en bijvoorbeeld of je bent klaargekomen, of je een SOA kan hebben. Je hoeft alleen maar je kwetsbare delen, dus je geslachtsorganen, je anus, of je lippen of keel bijvoorbeeld, contact te laten hebben met de besmette delen of vocht van die ander. Het hangt dan van de ziekte af of je hem bijvoorbeeld wel in je kut kan krijgen, maar niet in je mond. Andere ziektes hebben vocht nodig, en nog andere echt diep contact. En omdat je dat niet vantevoren weet, moet je met alles oppassen.

Je kan SOA krijgen van alles waarbij je de risicogebieden tegen elkaar laat komen of het vocht van de ander op je risicogebieden krijgt. Dus niet alléén neuken is een risico, ook beffen, pijpen, vingeren, anaal, rimmen, docken, èn zoenen! Die laatste is wat minder omdat speeksel best beschermend is, maar het kan best. Je weet dus nooit zeker als je die dingen doet, en als je dat hebt gedaan is er best de mogelijkheid dat je wat oploopt.

Een condoom is een hele goeie bescherming tegen SOA, maar alléén terwijl je hem gebruikt, en op de plek waar je hem gebruikt! Dus als je een condoom gebruikt en daarvóór of daarná nog even een paar stootjes zonder doet, loop je dus tóch weer risico. Als je neukt met condoom, maar wel pijpt zonder, loop je daar toch weer risico door. Een condoom is niet honderd procent veilig, maar ik heb meer dan drieduizend verschillende mannen geneukt zonder dat ik één keer door het condoom heen wat kreeg.

Als je een klapper hebt, of een afglijer, dan stop je meteen en doe je een nieuw condoom om. Dan kan je doorgaan. Je moet nooit denken dat het nou wel al gebeurd is, want de meeste ziektes geven je meer kans als je langer of meer blootgesteld wordt. Het kan mis zijn, maar het hoeft helemaal niet al te zijn gebeurd. Dus ook als je een keertje dronken zonder hebt geneukt, ga je daarna veilig verder! Er zijn geen goeie smoezen. Ook al heb je het al verkeerd gedaan, dan moet je nog daarna veilig vrijen. En je laten testen, ook al is het maar één keertje misgegaan.

Als je leest dat de kans om een ziekte te krijgen één op tien is, dan betekent dat niet dat je negen keer onveilig kan neuken zonder wat te krijgen, als je maar daarna condooms gebruikt. Als de kans één procent is om HIV te krijgen, betekent dat niet dat je dan géén kans hebt om HIV te krijgen. Het is niet zo, dat het dan niet tèlt omdat het zo klein is. Je loopt de kans, en daarna weet je niet of je het hebt tot je gaat testen, óf totdat het misgaat.

Het duurt soms best eventjes voordat je merkt dat je wat hebt. En sommige ziektes merk je pas als het veel te laat is. Voor HIV geldt dan ook nog dat je drie maanden moet wachten voordat je kàn testen. Dus je kan niet zeggen dat je niks hebt, als je niet meteen de volgende dag van de pus druipt. Je kan rondlopen met iets gevaarlijks zonder dat je het merkt, en als je daar risico voor hebt gelopen moet je niet op internet gaan jammeren, maar gewoon gaan testen.

Een zwangerschapstest werkt niet om te kijken of je SOA hebt. Dat je ongesteld wordt, is geen bewijs dat je geen SOA hebt. Dat je gewoon kan plassen betekent niet dat je geen SOA hebt. Je kan maar op één manier zeker zijn, en dat is testen op de goeie manier. Want één keer een testje doen op de verkeerde manier betekent ook niet dat je veilig bezig bent, en als het goed is heeft de dokter je dat ook wel verteld.

De testen die je krijgt als je je gewoon laat testen, zijn vaak alleen maar voor gonorroe en chlamidia. Die komen het meeste voor, en ze zijn goed te behandelen. Als je geluk hebt testen ze ook voor HIV en voor syfilis, maar soms moet je daar zelf om vragen. Ik heb zelfs een keer van een medewerker van zo'n SOA plek gehoord dat ze HIV niet doen vanwege de levenskwaliteit van mensen die dan weten dat ze het hebben. Ik kom dáár nooit meer.

Wratten en herpes worden alleen maar getest als je zelf betaalt, en dat is héél duur. Anders kom je erachter bij klachten. Dan moet je wel tijdens de klachten ermee naar de dokter zijn gegaan, natuurlijk. Achteraf kunnen ze het niet zeker weten. Wat ik maar wil zeggen, je weet het alleen zeker van die dingen, waarvoor je getest wordt. Je moet dus wel vragen wat er nou getest wordt, want andere ziektes kan je dus nog steeds hebben zonder dat je het weet!

Ik lees weleens van mensen die bang zijn om te gaan testen, want "wat nou als ik wat heb?" Die mensen kunnen me echt heel boos maken. Als je wat hebt kan je er alleen maar achterkomen door te testen, en dan kan je er wat aan doen. Het wordt niet "officieel" als je gaat testen, dat is alléén maar kijken hoe het nou is met je. En je hoeft niet bang te zijn, want op een prikje na doet het geen pijn. Je hoeft je zelfs geen zorgen te maken over hoe ze naar je zullen kijken, want al die dokters zijn heel professioneel tegen je, en je bent ècht niet de eerste die ze zien. Niemand komt het te weten. Je moet je niet schamen dat je je laat testen, je moet je schamen dat je ongetest rondloopt en het risico maar neemt om je sekspartners met je vieze ziektes op te zadelen.

Als je in de business zit, moet je echt elke drie maanden testen, op alle grote ziektes. Dus syf, trich, gon, HIV, en chlam. Ook als je alles perfect met condooms hebt gedaan. Je weet maar nooit, de kans is klein maar het kan wel. Als je gewoon wisselende contacten hebt, hoef je nietzovaak, maar het is wel belangrijk dat je af en toe eens gaat. Ook met condooms, want je weet maar nooit. Je kan andere mensen besmetten, denk eraan.

Als je partner getrouwd is, betekent dat niet dat hij geen SOA kan hebben. Als hij kinderen heeft, betekent dat niet dat hij geen SOA kan hebben. Als hij vorige keer geen SOA had, betekent dat niet dat hij geen SOA kan hebben. Als hij een Christen is, kan hij een SOA hebben. Als hij een Moslim is, betekent dat niet dat hij geen SOA kan hebben. Als je ècht verliefd op elkaar bent, betekent dat niet dat je geen SOA kan krijgen. Als je hem al jaren kent, betekent het niet dat hij geen SOA kan hebben. Als hij een goeie baan heeft, kan hij een SOA hebben. Als hij lief en verlegen is, kan hij gewoon een SOA hebben. Als hij dure kleren aanheeft, kan hij een SOA hebben. Als hij heel netjes en schoon op zichzelf is, kan hij gewoon een SOA hebben. Als je partner maagd is, kan hij of zij prima een SOA hebben. Als je partner het altijd met condoom heeft gedaan, kan hij toch een SOA hebben. Als jullie al maanden of jaren samen zijn, kan hij een SOA hebben. Mensen gaan vreemd, ook als je het niet verwacht.

Er zijn geen groepen mensen waarbij je géén risico loopt op SOA, maar er zijn wel groepen waarbij je méér risico loopt. Dan praat ik over junks, mensen uit derde-wereldlanden, en condoomzeikerds. Denk even na, als je wil toegeven aan een vent die zeurt dat hij zonder condoom wil. Je beschermt je toch tegen mannen die er niet moeilijk over doen? De condoomzeikerds zijn váker zonder condoom bezig, en hebben dus méér risico dan die mannen!

Als je aan de pil bent, kan je nog steeds SOA krijgen. Netzoals het spiraaltje, pessarium, gelei, glijmiddel, lactacid, coca-cola-spoelingen, het bidet, en vitamine C drinken, helpt het niets tegen besmetting. Je enige bescherming is een condoom, of besluiten om het niet te doen. Dat is ook nog een mogelijkheid als je het niet vertrouwt, en die mogen ze ook weleens wat duidelijker maken op de SOA webpagina's!

De enige voorwaarde, om zeker genoeg te zijn van je zaak, is om je allebei te laten testen op àlles wat je uit wil sluiten, en eerlijk te zijn over alles wat je hebt gehad. En dan moet je monogaam zijn, of buiten de deur wèl àlles veilig doen. Als je daarop kan vertrouwen, ben je wel veilig bezig. Maar mensen belazeren elkaar makkelijk, dus je bent nooit helemaal veilig.

Honderd procent veilig kan je nooit zijn, maar je kan wel heel veel doen om jezelf te beschermen. Je moet niet bang worden, want dat is ook geen leven. Maar je moet de risico's onder ogen durven te zien. En dan kom je wel uit bij veel condooms, en veel testen. Dat is gewoon verstandig. En dan kan je heel veel plezier hebben zonder SOA's.

64 opmerkingen:

John D.O.E. zei

Hoi, ik heb toevallig gisteren een reactie geplaatst op een berichtje uit 2010 met betrekking tot een nieuwsberichtje over SOA. Zou je hier je mening over kunnen geven? Het sluit namelijk misschien mooi aan bij dit onderwerp. Voornamelijk voor de mensen die een prostituee hebben bezocht.

http://zondares.blogspot.com/2010/07/nieuwsberichtje-over-soa.html

John D.O.E. zei

Overigens een erg fijn en goed geschreven bericht.

Helaas is de seksuele voorlichting op de middelbare scholen al decennia om te huilen. Naar mijn mening zou tijdens het lesprogramma van biologie tenminste 20% besteed moeten worden aan seksuele voorlichting. Het simpelste argument hiervoor is misschien nog wel het beste: slechts 1% van de leerlingen hoeft later in zijn leven te weten wat bladgroenkorrels precies doen in een plant, terwijl 99%-100% van de leerlingen seks gaat hebben. En veel ook! Bovendien gaat de kennis van een bladgroenkorrel geen leven redden. Goede seksuele voorlichting draagt sterk bij aan de kwaliteit van leven. Althans, andersom geldt het misschien iets meer: slechte seksuele voorlichting draagt soms bij aan een lagere kwaliteit van leven (geluk).

Seksuele voorlichting zou wat mij betreft al in de eerste klas (op 12-13 jarige leeftijd) gegeven moeten worden, om een zo groot mogelijke groep te bereiken. Buitenlandse dames die in ons land komen bijverdienen als prostituee zijn natuurlijk moeilijker te bereiken maar misschien dat de GGD deze groep aanpakt? Daar weet de schrijfster misschien meer over.

Ondanks dat we veel onzin tegenkomen op het internet (forum), denk ik dat het toch zeer informatief en waardevol is. Vaak zitten er nog enige onjuistheden in de verhalen maar het gros van de berichten bevat in de kern de belangrijkste boodschappen. Ik kom af en toe wat minder intellectuele vragen tegen. Maar gelukkig zijn de antwoorden hierop vaak redelijk 'safe' en bevatten zij in essentie de belangrijkste boodschap (ondanks dat deze ook vol fouten kunnen zitten).

Marije zei

Wat betekent docken?

Anoniem zei

Je verliest gewoon de zin in seks van al die regels. Jezus wat ben jij streng. Leven en laten leven Zondares.

Henri Bik zei

Een uitstekend stuk, mijn compliment

Anoniem zei

Hoi Zondares,

Ik volg al minstens een jaar nu elke week je blog maar heb eigenlijk nog nooit gereageerd.. Zelf ben ik minderjarig en zit op de middelbare, ik weet niet of ik op deze site mag en zelf schaam ik me ervoor maar ik leer hier wel heel veel van om later toe te passen. ik wist nooit precies wat soa was en nu begrijp ik het eindelijk. Je verteld echt goed en ik denk dat ik hier later zoveel aan ga hebben en dat ik zo blij ermee ben dat ik zo nieuwschierig en eigenwijs was om dit te gaan lezen. Ik heb lang getwijfeld of ik dit wou plaatsen. En nog even om.te reageren hierboven ik heb zelf in de eersten en tweede klas voorlichting gehad maar ik wist zelf meer dan dat ze vertelde.

MSc Psychology zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

Gelukkig zette je die laatste alinea er ook nog bij... Pfjew... De lust was me toch haast wel vergaan... ;-)

Anoniem zei

Op internet jammeren???!! Wat een respectloze manier om te praten over mensen die zich oprecht zorgen maken, en misschien wel omdat ze erachter gekomen zijn dat hun partner vreemdging!!! Heb je dan geen respect???

kitty zei

Goed dat je er zo'n stuk overschrijft zondares! Ik kom op fora vaak tegen dat mensen in het begin van de relatie seks hebben met condooms en dat ze daarna zonder condoom gaan seksen, zonder eerst te testen!!!!!! Er worden dan argumenten gegeven als 'ik geloof het wel na een paar maanden'. In mijn ogen een quasi-bewuste keuze om ziektes te verspreiden...

Anoniem zei

Leuk idee hoor, maar het zit vol met fouten. Je kan geen soa krijgen van beffen, pijpen en vingeren, zolang je maar niet slikt. Je kan ook geen soa in je mond krijgen, soa krijg je alleen op je sexe-organen. Je kan soa-testen ook niet verkeerd doen, wat een raar idee. Als je partner maagd is, of altijd alles met condoom heeft gedaan, is hij 200% veilig. Ik hoop dat je dit verbeterd in je blog.

Groetjes, "B"

Anoniem zei

Gelukkig ik maakte me al zorgen hihi!

Ilse zei

Beste B,

:') jij moet wel veel lef hebben om dat te zeggen. Herpes is een van de voorbeelden van een soa die via de mond kan worden overgebracht. Je kunt het zowel aan je mond hebben (koortslip) als daarbeneden: genitale herpes. Met slikken heeft het geen flikker te maken. Het gaat om slijmvlies contact. Je denkt toch ook niet dat je wel zwanger kan worden van sperma doorslikken? Dat wordt allemaal direct gedood door je maagzuur.

Anoniem zei

Nou ik heb het anders van mensen waar ik echt veel respect voor heb, en dat zou jij ook wel eens mogen hebben.

"B"

John D.O.E. zei

Beste B,

Wat een klinkklare onzin. Jij bent het schoolvoorbeeld van iemand die wat heeft aan dit prima geschreven stukje. Je kan weldegelijk bacteriele infecties krijgen in je mond door orale sex. Deze SOA kunnen, alhoewel zeldzaam, in je keel blijven hangen. Je wordt er dan niet onvruchtbaar van maar als een oraal besmet persoon vervolgens een ander oraal bevredigt, kan een besmetting wel weer genitaal worden. Alle reden tot zorg dus! Daarnaast beperken virale infecties, voornamelijk het herpes simplex (HSV 1 en 2), zich echt niet tot de genitalien! HSV1 en HSV2 vinden het beiden heerlijk om zich te nestelen op jouw lipjes. Ja, genitale herpes kan je dus ook oraal krijgen! En orale herpes krijg je dus ook genitaal. Dit heeft niks te maken met wel of niet slikken.

Orale bevrediging is ook niet veilig voor HIV, al hoewel redelijk zeldzaam. Vooral degene die pijpt of beft loopt risico op besmetting. Het is een klein risico maar wordt al heel wat groter als je (onzichtbare) wondjes hebt in je keel, waar je niks van af weet. Vooral als je ruwer pijpt (deep throat) kan je je slijmvliezen beschadigen waarbij wondjes kunnen ontstaan. Wel klopt het dat het onmogelijk is om HIV te krijgen door gepijpt of gebeft te worden, tenzij hij/zij een bloedend wondje heeft in de mond. De reden daarvoor is dat speeksel in principe geen actief HIV vervoert..

Van vingeren kan je ook prima SOA oplopen. Als de vingers in contact zijn geweest met slijmvliezen (penis of vagina) dan is er een kans op besmetting. Vooral als er sperma of voorvocht aan de handen zit. Ook als per ongeluk vaginaal vocht op de penis wordt gebracht dan is er ook een kans op besmetting, alhoewel dit minder snel zal gebeuren in de praktijk.

SOA testen kunnen absoluut verkeerd uitgevoerd worden! Wanneer jij te vroeg (dus voor de twee weken om zijn) je laat testen op chlamydia of gonorroe, kan jij nooit zeker weten dat jij het niet hebt. Voor chlamydia en gonorroe geldt dat je minimaal twee weken moet wachten. Voor virale infecties zoals syfilis (lues), hepatitis en HIV moet tenminste drie maanden gewacht worden voordat het met zekerheid aangetoond kan worden. Vandaag testen op HIV terwijl je vorige week onveilige sex hebt gehad is een prima voorbeeld van een 'verkeerde' soa test. Dit is naar alle waarschijnlijkheid waar de schrijfster op doelt.

Kortom, elke zin die B heeft geschreven in zijn reactie klopt van geen kant!!! Lees AUB het artikel opnieuw en neem voor de zekerheid voorlopig elke zin maar aan als waarheid. Mocht je twijfelen kijk op soaaids.nl. Dit artikel heeft misschien je leven gered, vriend(in).

Succes!

Anoniem zei

Ik heb een foto gezien van een syfilis-zweer op iemand haar tong... Dus die heeft ergens op gesabbeld zonder condoom. (Erg genant om daar mee rond te moeten lopen.)

Anoniem zei

het pessarium is een bariaire methode, dus die werkt wel tegen soa

Anoniem zei

^Het pessarium werkt niet tegen soa's omdat die alleen de baarmoedermond afsluit tegen ongewenste zwangerschappen, maar de hele binnenkant, het slijmvlies dus, blijft onbeschermd, en zo kan je dus wel degelijk een soa oplopen !!!

@ B : Mensen waar je respect voor hebt hoeven nog niet altijd gelijk te hebben. Wat jij zei klopt echt niet, en dit zeg ik met alle respect voor jou.

Anoniem zei

Soa advies moet je niet van een hoer hebben, jullie zijn allemaal besmet.

John D.O.E. zei

Pessarium werkt absoluut niet tegen SOA. Met een pessarium heb je net zoveel kans op SOA als zonder. Er is zelfs geen SOA die je niet krijgt puur omdat je een pessarium gebruikt.

Anoniem zei

Gel werkt niet tegen SOA's, maar glijmiddel op waterbasis wel. Je mag alleen nooit olie gebruiken.

Anoniem zei

Ik was gisteren nog gaan testen op een SOA en de behandelende persoon deed wel een beetje moeilijk op het meer testen dan alleen chlamidya . Uiteindelijk heb ik niet doorgedramt want ik werd erg bang van de naald bij het prikken.

Ik heb dus nu een witte plek met bultjes bij me lies. Ze zeiden bij de GGD dat het geen Soa kan zijn. Maar ik weet wel zeker dat ik het van de ene x heb gekregen. Iemand enige idee wat het kan zijn. Het jeukt namelijk verschrikkelijk.

En altijd met condoom pijpen. Ik dacht dat je zonder geen kans had op een soa wel dus. En dat terwijl ik een 10 had voor seksuele voorlichting op het vwo.

Anoniem zei

Trouwens even over B ik kreeg gisteren ook te horen dat je geen soa kan krijgen van pijpen tenzij iemand klaarkomt in je mond.


anoniem 25 april 2012 09:43

Medicijnenstudent zei

Heel goed item, ik ben erg blij dat je het zo goed begrijpt. Inderdaad begrijpt het publiek meestal de risico's niet zo goed. Ik denk dat het komt omdat de problemen rond SOA zo versimpeld worden weergegeven in de voorlichting.

Ik wil graag nog iets toevoegen: Zoenen is veiliger dan pijpen of beffen. Dat komt omdat je bij zoenen, net als bij beffen, niet diep in de keelholte van de partner komt. Met pijpen komt de penis daar wel terecht. Met beffen slikt de actieve partner vaak vocht door, en besmet zo de keel.

Kan je nog een stukje schrijven, over hoe je klanten inspecteert om SOA te kunnen herkennen?

Dank je!
Medicijnenstudent

Dirk-Jan zei

De opsomming van de groepen mensen die óók een soa kunnen hebben: zo waar! Je hebt je vast vaak geërgerd aan naïve mensen. Dat mensen kunnen denken dat iemand die gelovig is geen soa kan hebben... Welk kruid is gewassen tegen een wereld vol onwetende mensen...? Van binnen lijken we veel meer op elkaar dan mensen beseffen. Mensen scheppen soms een schijnwereld van moraalregeltjes om zich heen maar van binnen blijven ze toch mens. Met alle mooie en minder mooie kanten.

Ik heb me voor mijn vaste relatie overal op laten testen, samen met mijn vriendin. Ook al wisten we dat de kans erg klein was dat we iets zouden hebben. Het gaat om verantwoordelijkheid nemen voor elkaar. Schaamte, daar moeten mensen zich maar over heen zetten hoor. Zo´n kliniek krijgt elke dag tig mensen voor een plasje en een prikje. En later krijg je een smsje als de uitslag goed is. Waar mensen zich al niet druk over kunnen maken!

Zondares zei

Ik ben blij dat het aankomt. SOA zijn vervelend, zorg dat je weet waar je mee bezig bent!

Zondares zei

Medicijnenstudent, ik zal er eens over denken. Ik heb het nu niet gedaan, want ik wil mensen niet iets vertellen wat ze onveilig gaan gebruiken. Als ik een man inspecteer en hij is goed, dan gaat hij in een condoom. En is hij niet goed, dan gaat de hele date niet door. Ik ben bang dat mensen dan gaan checken en als het goed is het zonder doen. Dat wil ik niet op mijn geweten hebben.

Anoniem zei

Van pijpen kan je geen soa krijgen.

Anoniem zei

"B" heeft er de ballen verstand van en kan trouwens ook niet spellen.

Maar: als je heel erg hard bidt tijdens het seksen, kan je uiteraard geen SOA oplopen, dat spreekt voor zich.

Anoniem zei

Ik ga niet een beetje mijn vriend verplichten om condooms te dragen als we al maanden samen zijn, kom nou, dan had ik het toch al lang gezien. En een beetje met mijn benen wijd voor een of andere dokter als ik niets heb, ga toch heen.

Anoniem zei

Ik heb ooit een SOA gehad. De dokter heeft me uitgelegd dat ik er niets aan kon doen. Ik vind het kwetsend dat je nu doet alsof een condoom bijna alles tegenhoudt, want dat is gewoon niet zo. Als je een SOA krijgt is dat nooit je eigen schuld.

Anoniem zei

Je bent een hoer. Doe niet alsof je dan meteen alles van soa weet.

Marije zei

Sorry mensen, maar wat is docken nou?

Anoniem zei

@Marije: ik wist het ook niet. Maar je kunt googlen op 'docking sex' en dan vindt je het wel.

Zondares zei

Docking is als een man de voorhuid van een andere man penetreerd.

Jongens, ik heb gedubbelcheckd en alles wat ik zeg klopt gewoon als een bus.

Anoniem zei

...als hij de voorhuid penetreert, met een T.

Anoniem zei

Ik wou een kleine kanttekening plaatsen: als iemand maagd is, heeft hij nog nooit sex gehad, en kan dus geen SOA herbergen.

Mkz zei

Als iemand maagd is, kan diegene nog wel orale sex hebben gehad of met besmet lichaamsvocht van een partner in aanraking zijn gekomen, en dus een soa hebben.

En hoezo, glijmiddel op waterbasis gaat soa tegen? Glijmiddel op oliebasis kan je condoom aantasten (of toys) en is dus niet handig in combinatie met plastics, maar glijmiddel op waterbasis doodt echt geen enkele soa hoor. Anders zou iedereen dat toch wel gebruiken?

Wat droef dat er nog zoveel onwetendheid is over soa :(

Ivo zei

Beste zondares, ik keek laatst naar een raamhoer, ze zat wel achter glas, maar niet achter slot en grendel. Sindsdien doen mijn ogen pijn en heb ik neerslachtige buien. Heb ik nu soa?

Anoniem zei

Ik ben 16 en ik heb dingen gedaan omdat ik dacht dat je van een sportieve jongen niet wat kon krijgen, ik ben nu echt in paniek, wat moet ik nu doen???

Anoniem zei

Hoi,

Ik heb een vraag wat niets met je topic te maken heeft. Kan je wel of niet zwanger worden van voorvocht? Verschillende sites zeggen allemaal iets anders...

Zondares zei

Ivo, je hebt geen SOA, je bent gewoon iemand met een flauw gevoel voor humor. Die neerslachtige buien komen daar gewoon van.

Anoniem van zestien, ga naar je huisarts of je GGD, en praat er daar over. Je hebt niets om bang over te zijn, die hebben een plicht om je geheimen te bewaren. Niet twijfelen, ga meteen een afspraak maken.

Van voorvocht kan je niet zwanger worden. Van ejaculeren zonder dat de man het optijd merkt wèl.

Soa verpleegkundige zei

Hallo allemaal,

Toevallig kwam ik bij dit stuk over soa terecht. Soa zijn altijd een hot item en het is altijd goed om dit onderwerp onder de aandacht te brengen!Ik lees veel informatie die klopt maar ook informatie die niet (helemaal)klopt. Er bestaan nog veel misvattingen over wat wel en niet waar is. Daarom wil ik als advies geven om voor vragen en informatie contact op te nemen met de locale (website) GGD/Sense. Bij de GGD zijn gespecialiseerde verpleegkundigen die betrouwbare informatie geven. Voor (misschien wat beknoptere) informatie kunnen jullie ook terecht op websites als www.sense.info en www.soaaids.nl.

Groet,
Verpleegkundige Soa/Sense

Mkz zei

Hee, uhm, Zondares, jij bent de expert, maar van dat voorvocht, is het niet zo dat daar maar zelden levende zaadzellen in zitten, maar dat het niet altijd helemaal steriel is? Of heeft mama me nu een beetje TE voorzichtig opgevoed....? ;)

Anoniem zei

ik heb seks gehad met mijn vriendin, en ik was nog maagd dus ik dacht dat ht wel ok was, maar zij niet kan ik nu soa hebben?

Zondares zei

Soa verpleegkundige, als er fouten in mijn stukje staan hoor ik graag wat ze zijn zodat ik ze kan verbeteren.

Anoniem 13 mei, je kan een SOA hebben. Laat je testen.

Anoniem zei

Hallo zondares, Ik heb een vraag. Hoe merk je of je last hebt van trichomonas? Als een van de partners het heeft is de ander dan vreemd gegaan? Kan je het niet oplopen in het zwembad door op die bankjes in de kleedkamers te krijgen?

Anoniem zei

Best zondares,

Ik ben een trotse moeder van een dertien jarige dochter. Sinds kort heb ik een oproep gekregen van de vacinatie programma over de HPV vaccin. Ik zit in tweestrijd om wel of niet de vaccinatie te laten doen omdat ik door de media de voor en tegen reacties lees. Wat is jouw mening daar over?

Zondares zei

Trich geeft geen symptomen geloof ik, maar je kan er wel makkelijker andere dingen door krijgen. Het kan geloof ik wel voor afscheiding zorgen, maar ik denk dat je het beter aan je dokter kan vragen! Ik ben geen dokter!

De vaccinatie is een gewone vaccinatie, en ik heb er alleen een zere arm van gehad. Het zorgt voor bescherming tegen een soort kanker, en tegen een hele veel voorkomende SOA. Dat is toch de moeite waard! Ik heb wel gehoord van al die dingen die ze roepen over dat het gevaarlijk is, maar dat vind mijn dokter onzin, en die kan het weten.

Anoniem zei

Beste Zondares,

Bedankt dat je geantwoord hebt over de vraag van Trich van 3 juni 2012. Ik ben een vrouw dat mag je weten. Enige jaren geleden had ik zonder dat ik het wist ongemakken van de anticonceptie pil. Mijn libido verdween. 5 jaar lang geen seks. Totdat ik een intiem gesprek had met mijn moeder. Ik vroeg haar waarom zij geen pil slikte. Haar antwoord was omdat haar libido verdween. Toen ze stopte mertke ze dat ze genoot van de seks met mijn vader. Eerst reageerde ik verbaasd. Mam, ik wil het niet horen en weten wat jij en pa uitspoken. Ze vond het normaal, vrouwen onder elkaar. En gaf mij de tip, waarom probeer je het niet. Nou ik ben mijn moeder dankbaar!!! Na 4 dagen met de pil gestopt te zijn kwam alles terug. Nat worden en opgezwollen schaamlippen. Kortom ik was er klaar voor zeg maar. Omdat mijn dochtertje voor haar A diploma haar zwemtechnieken moest oefenen, gingen wij (man,dochtertje en ik)naar het zwembad. Ik ging in de kleedkamer zitten op het bankje omdat ik mijn voeten goed af wou drogen i.v.m. zwemmerseczeem. Thuis aangekomen heerlijk gesekst. Want tja mijn libido was terug en ik wou mijn schade inhalen. Twee dagen erna jeuk, geelgroene afscheiding en het stonk. Mijn man en ik naar de huisartsenpost was nl. in weekend. Werd geholpen door een arts in opleiding. Ze heeft wat afscheiding weg gehaald met een lang wattenstaafje en liep weg. Na 2 min. kwam ze terug met de diagnose. Ik had trich. En een van ons loog. Mijn man kwaad!!! Mijn man had niks! Hoeft ook niet mannen niet. Ik verbaasd ik had 2 dagen geleden gezwommen. Het is seksueel overdraagbaar. U moet beide behandeld worden antibiotica gekregen geen alchohol. Dat was mijn huwelijks jubileum. Uit eten zonder alcohol en met trich!!!
Maar mijn man is nog steeds pissed omdat hij vindt dat hij vals is beschuldig voor iets wat hij niet heeft gedaan. Hij verteld eerlijk aan me hoe hij die 5 heeft doorstaan. Door zijn hand op zich zelf te leggen. Doordat ik je blog las over SOA voor dummies en trich zag staan heb ik op je blog gereageerd. Waar ik woon staat ons ziekenhuis berucht dat er fouten worden gemaakt. Mijn man had liever dat erbij hem ook een monstertje werd afgenomen i.p.v. vals beschuldigd te worden. Vandaar dat ik met mijn vraag liever bij jou kwam.
Groetjes en nogmaals bedankt voor je reactie afz. vrouwelijk fan (die andere reactie op je blog ben ik ook LOL)

Anoniem zei

Beste zondares.

In het berichtje erboven heb ik door snel typen een foutje gemaakt. zie ik nu.
Er staat Hoeft ook niet mannen niet. Dus hier de juiste zin. Antwoord van arts in opleiding was. "Mannen hoeven ook geen last te hebben, zij merken niks."

zo nu is het correct, stond zo raar whahaha

Anoniem zei

Ik heb een vraagje zondares, ik heb twee weken seks gehad met een vreemde jongen. Ik heb het met condoom gedaan. Het enige wat ik zag is dat hij zijn penis uit zijn broek haalde, en heb er even aan gezeten (niet afgetrokken) en hij heeft mij gevingerd (kort) na de seks, heb ik even gevoeld voor de zekerheid aan de binnenkant van me vagina of hij niet in mij was gekomen. Ik.bedacht me vanmorgen, ik heb wel zijn penis aangeraakt! Heb ik nu kans op een soa?
Groet anoniem

Anoniem zei

Ik had ook gedachten dat ik hiv had, uit een soa test bleek dat dit niet zo was. Als je test ben je er gelijk van af. http://www.testhiv.nl Of ga naar de dokter.

Anoniem zei

Hier kan je ook een test bestellen
http://hivsneltest.nl/

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Unknown zei

Zo'n "B" vertelt die onzin aan zijn kinderen die ook zeggen "dat is waar want ik heb respect voor hem" (zelfs al zou hij zeggen dat 2+2 vijf is). Zo houden dokters wel werk.
Co.

Anoniem zei

O nee als iemand met een koorts lip jouw beft/pijpt kan je toch echt herpes genitalis op je kut of lul krijgen. Je kan wel degelijk soa in je mond krijgen. Op sommige soas heb je ook een kleine kans op besmetting met condoom! Onder welke grot kom jij vandaan?

Verpleegkundige die jaren op de hiv poli heb gewerkt

Anoniem zei

Nah even serieus meen je dit nou???
Ik zou nog naar even gaan researchen
Want je snapt er zelf niet veel van denk ik.
Het kan zeker wel!!!
Maar ik ga er vanuit dat je geen volwassene bent

Groetjesdsd

Anoniem zei

Beste B,

om even mezelf als voorbeeld aan te geven, ook ik heb een soa opgelopen mét gebruik van condoom. Herpes genitalis en ik heb er nu anderhalf jaar (behoorlijk) last van en heb minstens 1 keer per maand een aanval. Nou ben ii een uitzonderlijk geval, de persoon in kwestie had geen uitbraak, was eenmalig, en hup, direct besmet. Zelfs met condoom ja... Wees voorbereid en vrij niet zomaar, het kan een boel overhoop gooien in,je leven vooral als je maandelijks een of twee uitbraken krijgt.

bedankt, zondares.

groetjes van een dame

Anoniem zei

ik vind het schandalig dat jullie haar zo neer halen het is alleen maar goed dat iemand de moeite neemt zo iets te schrijven zeker voor tieners die nu pas beginnen sexueel actief te zijn gezien sexuele voorlichtingen op de scholen idd om te huilen zijn en van beffen en pijpen kan je wel degelijk iets oplopen lekkere wratte in je mond bv op herpes genoeg dingen dus dat was wel de meeste domme opmerking ga het is navragen bij je huisarts al voor je zo iets post!!
goed geschreven hoor heel fijn dat mensen zoveel duidelijkheid kunnen halen van een site
groetjes Jenn

Meerten zei

Zondares, ik leg graag wat tegenwicht in de schaal mbt de snerpen, skeptici en het disrespect dat ik naar je zie. Theorie gaat tot zo-ver, levenslange praktijkervaring zoals jij die hebt komt nog veel verder. Bedankt voor je fantastische uiteenzetting, ik heb veel gelezen en geleerd over dit onderwerp maar dit wat jij schreef zette bij mij alle puntjes op de i. Gelukkig nog geen SOA gehad en hoop dat dat ook zo lang mogelijk niet gaat gebeuren. Een ongeluk zal in een klein hoekje zitten, dus daar zijn idd tests voor.

Jammer dat er geen slogans / kreten / motto's zijn die mensen hanteren dat, bij blind-date casual sex het normaal wordt voor beide partijen om even dat papiertje van een recente test te laten zien. Dat zou voor mij nou juist géén moodkiller zijn. Denk dat een dergelijke, rustige manier van paranoïde zijn met zoiets als SOA's juist wél wenselijk is. Maargoed dat zal van persoon tot persoon verschillen.

Dus als je dit nu drie jaar later nog leest: Hartstikke bedankt voor je tijd en moeite om dit op te schrijven en online te zetten. <3 Ben zelf denker op WO-niveau en ik kan aanvoelen dat dit legit is. Wat er wat mij betreft nog bij zou mogen zijn gemiddelde transmissie percentages bij de verschillende handelingen, want deze statistieken zijn voor mij tot nu toe nog erg misleidend geweest. Veel websites roepen aanzienlijk verschillende percentages, ook weer afhankelijk van context, doelgroep etc. Wordt ineens erg ingewikkeld, dat is voor de gemiddelde neukert denk ik moeilijk te overzien.

Warme groet

Anoniem zei

Volgens mij ben jij een non met hevige sexuele fantasiën

Anoniem zei

Is gepijpt worden met condoom 100% veilig?

Anoniem zei

Mijn vriend heeft met zn pik tegen mn vagina gewrefen maar hij is niet er in ge gaan kan ik dan SOA krijgen? Hij zegt van niet maar ik ben toch bang.