donderdag 12 april 2012

Patricia Perquin - Achter het raam op de Wallen

Na een serie artikelen in het Parool had Patricia Perquin een boek geschreven, Achter het raam op de Wallen. Ik had haar in het Parool wel gevolgd, maar ik dacht dat ze waarschijnlijk flink geredigeerd was door de krant. Dat ze daarom een eigen boek uitbracht, zoals ik ook liever mijn blogje zèlf schrijf, dan dat ik met een krant samen moet werken.

De serie artikelen in het Parool hadden al flink wat dingen waar ik mijn wenkbrauwen van fronste, zoals dat de Geleenstraat in Den Haag erg vies was. Ik ben daar ook wel geweest, maar daar was het juist schoner dan ik aan de Wallen had meegemaakt. En die bonk-bedden daar zak je echt niet doorheen. Maar ik moet maar niet aan al die details gaan beginnen, want voor je het weet wordt het weer zo'n lang verhaal.

Ik heb het boekje gekocht, want ik was wel nieuwsgierig. Ik kreeg namelijk de hele tijd gemengde gevoelens van die artikelen. Ze wist wel wat er speelde, maar het las de héle tijd alsof iemand het enorm had opgeklopt. Maar dat blijkt ze zelf te hebben gedaan.

Het boekje is niet geloofwaardig. Maar er zit wel wat onder waardoor ik wel denk dat ze echt het werk gedaan heeft. Kijk, al die rare verhalen die ze erbij haalt, die geloof ik dus niet. Ik heb zelf ook in die buurt gewerkt, en ik weet wel waar ze vandaan komen. Dat zijn urban legends.

We krijgen het doorgeroddeld dat er een klant was die bijvoorbeeld je klit opeens afsnijdt tijdens de beurt. Dat is dan een vriendin van iemand overkomen. Als je die iemand vraagt naar haar vriendin, dan blijkt het niet die vriendin te zijn overkomen, maar de vriendin van die vriendin. Als je dan nog eens navraagt, is het een vriendin van die vriendin van die vriendin overkomen in Spanje, en dan kan je niet verder navragen. Snap je wel? En dat soort verhalen staan in het boekje.

Verder is ze een ninja die vuistslagen met deuren kan afweren. Ik ben ook weleens geslagen, je ziet dat al niet eens aankomen om met je handen af te weren. Iedereen op de Wallen waar ze mee te maken krijgt, doorspekt zijn taal met scheldwoorden aan haar adres. Ik ken de types wel waar ze over praat, en ze zijn wel volks, maar nooit zo bot en gemeen als ze beschrijft.

Er overkomt haar kennelijk ook heel veel geweld. In de prostitutie moet je daar meer mee omgaan dan daarbuiten, maar ècht nietzoveel als zij schrijft. En weer is het zo ongeloofwaardig. Toen ze gewurgd werd, kon ze nog net hulp krijgen doordat ze zwakjes met haar voet kon bonken. Kan je het voorstellen, dat er mensen in een peeskamer binnenvallen omdat ze verdacht gebònk horen!

Klap op de vuurpijl, zij zegt dat ze nog maar de light-versie had meegemaakt. Het moet allemaal nog maar een stapje erger worden gemaakt. Ze klinkt gretig, en niet alleen maar met wat ze schrijft, maar vooral hóé ze schrijft, om het zo dramatisch mogelijk te brengen. Ze klinkt als zo'n roddeltante die de hele tijd "kííííííínd!" roept bij een sterk verhaal.

De hulpverlening brandt ze ook af. Ze zoekt P&G292 uit om over uitstappen te praten, terwijl je weet dat je daar vooral voor de medische zorg moet zijn. Die mensen zijn goud waard. Ook het PIC brandt ze af, terwijl Mariska nou juist een goeie voorvechtster van onze rechten is. Kennelijk had ze Patricia zelf moeten gaan opzoeken, om haar mening te vragen. Ze is dus lekker dwars. En zelfs dan nòg krijgt ze wat ze wil, maar vindt ze het niet genoeg.

Ze weet kennelijk ook niet dat je nooit moet liegen tegen politie. De politie stelt haast nooit vragen waar ze niet toch al van weten hoe het zit. Maar zogenaamd weet ze ze slim te misleiden. Alsof de politie het wat kan schelen dat je vijfentwintig dagen per maand werkt.

En ze had bonje met andere meisjes. Volgens wat ze schrijft, omdat ze teveel klanten wegkaapte. Na het lezen van het boekje vind ik dat héél moeilijk te geloven. Met die houding ben je daar niet goed genoeg voor. Maar met die houding krijg je wel dat je met de nek wordt aangekeken omdat je een vervelend buurtje bent.

Als je gewoon een geil boekje wil maken dat met al die sensatie leuk verkoopt, dan kan ik het nog wel verkroppen. Maar zij zegt dus dat ze probeert om een realistisch beeld te zetten tegenover het romantische idee wat mensen bij de Wallen hebben. Na al die narigheid die dag in dag uit in de media over ons wordt uitgestort.

Zogenaamd heeft ze een warm hart voor haar ex-collega's, maar dan krijg je de lijst te zien met dingen die ze wil dat de overheid gaat doen. Daar staan wat open deuren in, maar ook:

Laat prostituees een ondernemingsplan schrijven en eis een bewijs dat ze een boekhouding kunnen bijhouden voordat ze zich inschrijven als zzp'er bij de Kamer van Koophandel. Als steeds vergelijkbare ondernemingsplannen opduiken, vat dat dan op als een signaal van uitbuiting.

Dat is zo'n onzin ook. Heel veel ZZP'ers beginnen met een standaard ondernemingsplannetje. Vooral bij iets simpels, wat de prostitutie toch is, heb je geen groot plan nodig. Het is helemaal geen signaal van uitbuiting. Wat een nutteloze stap.

Leg huisbezoeken af in Nederland voordat ze een vergunning krijgen om te werken. Laat het niet bij het (in de toekomst verplichte) informatiegesprek dat nodig is voor registratie als prostituee.

Een praatje is nog niet genoeg, nou, dan doen we nog een praatje. Houdt het nooit op?

Controleer de bedrijfsvoering van de vrouwen. Halen ze zelf de condooms en andere middelen, doen ze de boekhouding zelf, weten ze welke bedragen ze binnenkrijgen, welke belasting ze afdragen, welke adressen en telefoonnummers voor hen belangrijk zijn?

Meer controles, en wat maakt het uit waar je condooms vandaan komen? Ik doe mijn boekhouding ook niet zelf, ik geef alleen wat gegevens door. Ben ik dan niet goed genoeg om hoer te zijn?

Licht klanten veel actiever in over wat de werkelijkheid is van het sekswerk, zodat ze zelf veel actiever signalen doorgeven en zichzelf twee keer bedenken voor ze bij vrouwen binnenstappen met blauwe plekken, of tatoeages met initialen. Maak de meldnummers van mogelijke mensenhandel veel bekender.

De klanten verder hersenspoelen over dingen die er niet zijn, is alleen maar schadelijk. Ik heb genoeg blauwe plekken na een avondje stappen, of een middag squash. En ik hou niet van tatoo's, maar dat is zelden een teken. Iedereen weet 112 te vinden. Die stemmingmakerij zorgt alleen maar voor meer heksenjagen, door paniekerige klanten die alles een teken gaan vinden van mensenhandel.

Zorg voor vertalingen van 'Achter het raam op de Wallen' en andere boeken over prostitutie en mensenhandel die een eerlijk verhaal vertellen. Zo worden potentiële prostituees goed voorgelicht over de harde werkelijkheid, waar ze dan nog steeds voor kunnen kiezen, maar dan wel goed geïnformeerd én vrijwillig.

Schatje, als je een eerlijk verhaal wil uitdelen moet je echt niet jouw boek gaan vertalen. Goeie informatie is belangrijk, maar die schrijf jij niet. De basisinformatie kan je op zóveel plaatsen vinden, en ik schrijf zelf ook nog wel tips...

En om werkomstandigheden te verbeteren:
Een uniforme prijs voor kamerhuur in raambordelen, en huur op basis van een schriftelijk weekcontract.

De marktwerking in de ramen heeft door de overheidsaanpak de huren heel hoog gemaakt. De vrouwen gaan dus gebukt onder kunstmatig hoge prijzen. Als je de prijzen gaat vaststellen, kan dat eerlijker zijn. Maar het kan ook juist verkeerd uitpakken.

Betaling per bankrekening (en niet cash), wat het probleem oplost dat exploitanten geen bonnen geven voor alle gewerkte dagen.

Werd jij door de klanten niet ook in cash betaald? Ik betaal graag zoveel mogelijk in cash, want dat is hoe het binnenkomt. Bovendien, als ze weten dat je een hoer bent, krijg je niet zomaar een bankrekening.

Regels bij ziekte, ongesteldheid of vakantie, bijvoorbeeld over invallers op de kamer. Behoud van het recht op terugkeer op een kamer bij tijdelijke afwezigheid. Nu durven veel prostituees niet afwezig te zijn uit angst hun raam kwijt te raken.

De ramen zijn schaars. Als je als wispelturig meisje een raam bezet houdt omdat je niet weet waar je mee bezig bent, is dat erg naar voor mensen die wel willen werken. Dit is dus ook geen goed idee.

Maximeer openingstijden, bijvoorbeeld van 10.00 tot 02.00 uur in twee shifts en maximaal één shift per dag per prostituee, en doe dat landelijk. Dat laatste voorkomt dat prostituees van de ene stad naar de andere stad worden gebracht om daar nog een paar extra uren te werken.

Als het meisje lang wil werken, laat haar dan gewoon. Als ze wordt gedwongen, dan is dat al illegaal. Wat draagt dit nou weer bij?

Registratie van prostituees per shift bij een landelijk registratiepunt, vergelijkbaar met hotelregistratie van gasten, zodat nagegaan kan worden of prostituees meerdere shifts (moeten) werken en duidelijk is wat hun huurtijden zijn (die ze kunnen aftrekken van de belastingen).

Meer registratie lost niets op.
Een veel betere inrichting van de kamers. Belangrijke punten: betere stoelen (Arbowet!), goed bereikbare noodknoppen in iedere hoek van de peeskamer, voor iedere klant een nieuwe handdoek om op het bed te leggen, een goede keuken per pand, aparte heren- en damestoiletten, en veel betere klimaatregeling (de kamers zijn nu ijskoud in de winter en smoorheet in de zomer.

Gescheiden toiletten, kom nou. Een toilet is goed genoeg. Als je een andere stoel wil, kan je zelf er één meenemen, dat deed ik ook weleens. Handdoeken kan je ook zelf regelen, als je niet tevreden bent. Keukentjes zijn er vaak wel, en anders ga je buurten. En te koud heb ik nog niet meegemaakt op de Wallen. Warmte, daar doe je niets aan in die oude panden.

Kluisjes om telefoons, persoonlijke papieren en inkomsten in op te kunnen bergen.
Die zijn er al. Als je dingen hebt die niet in je kluisje passen, kan je ze toch gewoon in het kantoortje kwijt, dan wordt er ook wel op gepast.
Harde sancties bij overtreding van regels door exploitanten, met name sluiting van panden.

Hier gaat ze echt de mist in. De schaarste van werkplekken zo vergroten, dat heeft voor de meisjes helemaal geen nut. Dat is alleen om de prostitutie weg te pesten. En is dat misschien de reden van Patricia haar verhalen? Ze zet alles wel in een héél kwaad daglicht.
Regel financiële voorzieningen voor zelfstandig werkende prostituees beter, zoals een ziektekostenverzekering, eventueel polissen voor arbeidsongeschiktheid en mogelijkheden voor een hypotheek. Maak meer kosten aftrekbaar van de belastingen, met name werkkleding, maar ook mogelijk borstvergrotingen.
Het is genoeg als we eens níét apart behandeld zouden worden. Als we beoordeeld werden met dezelfde regels als iedere andere ondernemer, was het goed geregeld.

De indruk die ze bij me achterlaat, is dat ze een opgeklopt boekje heeft geschreven. Als ik alle onzin eruit laat, dan zie ik een psychisch labiele vrouw, die niet goed met zichzelf om kan gaan, en er graag een drama van maakt. Ze mokt over iedereen anders, en zelf wentelt ze veel af vind ik. Ze geeft http://www.blogger.com/img/blank.gifer niets om dat ze de dingen verkeerd weergeeft, want het is nooit genoeg om te benadrukken hoe èrg haar leven is geweest. Ze wil gezien worden als een overleefster, die in verschrikkelijke omstandigheden haar waardigheid heeft bewaard. Ze spuugt op de prostitutie waarin ze zich niet kon overeindhouden.

Maar ik zie haar als een broodsnol, die er nooit aan had moeten beginnen. Want als je snauwen geeft naar meiden die het wel leuk vinden, dat die zichzelf voor de gek houden, dan mag je van mij best even op je nummer worden gezet.

EDIT: Ik heb een opvolger van dit stukje hier geschreven.

49 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat mens wil dat de overheid alles voorkauwt en vastreguleert. 10 ambtenaren op elke prostituee. Juist onder zulke omstandigheden gaat iedereen de illegaliteit in en krijg je Thaise toestanden in Nederland.

Linn zei

Als ik heel eerlijk ben, vind ik dat je haar ook best wat minder af mag kraken.. Zij heeft ook haar eigen mening, net als jij. Ik vind het goed dat je je mening uit, maar je wat je eigenlijk in dit stukje over haar zegt, geldt ook (op bepaalde punten) voor jou. Als jou iets niet bevalt, schrijf je het in je blog en vertel je erbij wat je zou veranderen. Meer dan dat doet zij nu ook niet.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben een fan van je stukjes en ik lees ze erg graag. Ik heb al veel van je geleerd en hoop dat je nog lang doorschrijft, maar in dit geval kon ik het even niet voor me houden hoe ik erover dacht :)

(net als de vrouw waar je over schrijft, en net als jij!!)

Linn zei

Oh en nog even een kleine toevoeging aan mijn reactie van net..
Ik vind het juist goed dat er zoveel verschillende standpunten zijn tussen mensen! Als iedereen dezelfde mening zou hebben over alles, zou er nooit iets veranderen in de wereld. Iedereen heeft het recht om zijn/haar eigen mening te hebben en deze te uiten.

Anoniem zei

Patricia Perquin heeft opeens haar twitter account op zwart gegooid. Heeft dat wat met dit stukje te maken?

Anoniem zei

ben het met Linn eens. de kritiek is prima maar iets minder bot had gemogen

Anoniem zei

Hallo Zondares.
Fijn dat jij het op je neemt dit aan te kaarten
Ook ik heb ruim 10 jaar op de wallen gewerkt.
En met verbijstering het verhaal gelezen van deze ex-prostituee.
Haar boek is een grote opsomming van verwijten, doemscenario’s en in en in slechte mensen.
Alle ellende die mogelijk zijn in tippelzones hebben blijkbaar plaatst gevonden gedurende haar werkperiode op de Wallen. Persoonlijk vind ik dat haar boek afwerend werkt naar mensen die eens een “wandeling” voor ogen hebben over de Wallen.
Rond blz. 200 ben ik dan ook gestopt met lezen.
Door haar provocerend enigzins drammerige manier van schrijven vraag ik mij sterk af of zij werkelijk wel op de Wallen heeft gewerkt.
Dat zij niet echt blij is met je recensie blijkt wel uit haar reactie die zij onder het pseudoniem Linn heeft geplaatst.

Anoniem zei

Het boekje is zonde van het geld. Voordat je in de verleiding komt om het te kopen: hier vind je het eerste hoofdstuk online:

http://uitgeverijprometheus.nl/images/stories/Hoofdstuk_1.pdf

Buyer beware!

Anneke zei

Ik heb het boek ook gelezen, en ik vraag me echt af wat ze gesnoven heeft. Ik denk dat ze wat ingefluisterd heeft gekregen, vooral door de hardline hulpverlening, de "uitstappers" als het ware.

Dit boek gaat veel meer mensen bereiken dan jij, Zondares. Schrijf alstublieft een boek over de prostitutie, dan krijg jij ook al die media-aandacht. Dan bereik je veel meer mensen. En je verdient er geld aan, dit blog kost je alleen maar tijd en brengt je niets op.

Anoniem zei

De wereld wil bedonderd worden, zo is het nu eenmaal.

Anoniem zei

Als je nu op sbs Reportage kijkt, gaat dat ook over gedwongen prostituees en drugsgebruik. Niet gek dat hierdoor een bepaald beeld gevormd wordt.

Donkey zei

Nou, ik denk dat dit boek niet veel mensen zal bereiken. Ik heb dit boek al meer dan een maand geleden besteld, en hij is gewoon niet leverbaar. :(

Anoniem zei

Net in het nieuws: het boek van Patricia wordt een TV-serie.

Zondares zei

Ik ben de beeldvorming zo beu hè. Het houd echt niet op gewoon. Ik vecht tegen de bierkaai. Nou komt die onzin van Patricia Perquin ook al op de TV. Soms wil ik gewoon de handdoek in de ring gooien, want de mensen geloven alleen maar wat ze willen geloven.

Linn zei

Lieve anoniem die suggereert dat ik de vrouw ben over wie dit stukje gaat..

Ik lees als een aantal maanden de blogs van zondares, en ik wilde nu even mijn mening kwijt. Dit heb ik overigens als wel vaker gedaan, als je het graag zeker wilt weten, mag je het van mij opzoeken :)
Alle reacties heb ik geplaatst onder Linn. Ik vind het een beetje jammer dat ik blijkbaar mijn mening alleen kan geven onder "anoniem", omdat als ik mijn bijnaam gebruik mensen denken dat ik iemand anders ben? Beetje gek hoor!

Eleonore zei

Ik baal nu echt dat ik dat boek heb gekocht, want ik dacht dat het veel realistischer zou zijn. Nu is mijn geld in haar zak verdwenen. Wat een onzin. Ik heb maar een jaar ervaring, maar wat zij allemaal schrijft kan gewoon niet. Ik heb genoeg gezien om dat 100% zeker te weten.

Volgens mij ben je veel te lief voor haar, Zondares. Zij helpt alleen maar met de demonisering die voor alle problemen zorgt.

jcdragon zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

"Patricia Perquin werkte, voordat zij in de prostitutie terechtkwam, in de mediawereld, waar ze erg succesvol was."

Dit verklaart wel waarom haar verhalen aangedikt zijn. Het liefst zou ze willen dat er een film komt.

Anoniem zei

Wat een gedoe over zo'n matig boekje. Niemand gelooft haar toch? Het is totaal niet geloofwaardig.

Anoniem zei

Ik heb het boek ook gelezen, en ik kom hier omdat ik na twijfelen over de inhoud ging Googelen. Maar dit is de enige negatieve recentie die ik kan vinden. Dat laat me wel twijfelen.

Anoniem zei

Wat ben jij een BITCH zeg, dat je zo durft te spreken over een openhartig verhaal over hoe de prostittuie ECHT IS. Dit boek van een sterke vrouw komt recht uit haar ziel, het is ontroerend, eerlijk, grappig zelfs. En jij KRAAKT HAAR AF, wat een BITCH ben jij!!!!

Anoniem zei

Ik kwam af en toe graag op je blog, maar dit is de laatste keer geweest. Met dit stuk ben je in mijn ogen niet één, niet twéé maar drie bruggen te ver gegaan. Ik heb het boek afgelopen weekend gelezen en kan niet anders zeggen dan dat het een zéér goed en duidelijk beeld is wat die vrouw heeft geschetst en bovendien was het ook nog eens zo goed opgeschreven dat jouw commentaar op dit boek in een daglicht plaatst die neigt naar afgunst. Je kunt namelijk veel van deze vrouw zeggen, maar niet dat ze labiel is, haar zaakjes niet op orde heeft, geen oog voor anderen had, en sociaal betrokken is. Ik stel voor dat je dat boek nog eens herleest!

Nerd zei

0h n03z!!1!one! Anoniem gaat niet meer posten? Dat is je meest actieve reaguurder!

Serieus, ik heb het boek niet gelezen, maar ik heb de columns in het Parool wel gezien, dus ik denk dat Zondares wel een punt heeft. Als je echt aanstoot hebt genomen moet je ook maar uitleggen wat er volgens jou niet klopt.

Wanda zei

Hoi Zondares,

Deze reactie komt een beetje laat, maar ik wou toch even kwijt dat je goed werk doet, en je hebt echt een indrukwekkende website gemaakt.

Ik heb ook PP's boek gelezen, en ik kon er echt niet doorkomen. Ik werd zo boos van wat ze beschrijft. Er klopt niets van. Ik twijfel of er wel een echte prostituee aan te pas is gekomen. Het kan ook een goed ingelezen journaliste zijn geweest.

Blijf alsjeblieft doen wat je doet Zondares!

Liefs, Wanda.

Anoniem zei

Hey Zondares.
Als ik een van de eerdere reacties lees lijkt dat wel een ex-klant van die Patricia. Wat is dat een lomp figuur zeg. Ook is er een reactie dat er op jou recensie na geen negatieve reacties op het internet zijn te vinden. Nogal logisch. Als ik de reacties op haar Twitter lees zijn dat allemaal goedgelovige enigszins naïeve lieden die totaal geen verstand van hebben wat er zoal op de Wallen gebeurt.
Eigenlijk ben jij een van de weinige die kan oordelen of het boek een hoge realiteitsgehalte heeft.
Met mijn achtergrond kan ik je zeggen dat er helemaal niets mis is met jou conclusie.
Door je vakkundige analyse van haar boek laat je zien dat jij in ieder geval GEEN FAKE dame bent.

Anoniem zei

Ik doe MMA, en ik kan niet eens zo een stoot blocken als die Patricia schrijft. She's full of shit.

Dirk-Jan zei

Ik vind niet dat Zondares te ver is gegaan in haar reactie op het boek. Uit het stuk van Zondares wordt duidelijk dat Perquin overdrijft en schrijft wat mensen willen geloven. Dat is kwalijk en dan doet ze ook nog eens onzinnige aanbevelingen. Met zo´n opstelling verdient ze het om een stevige reactie te krijgen.

Overigens moeten maatregelen om de prostitutie te reguleren in de eerste plaats uitgaan van ondernemerschap/werknemerschap en gelijkwaardigheid tussen klant en prostituee en pas in de tweede plaats op het tegengaan van misstanden. Maatregelen die vooral uitgaan van de gedachte dat alle prositituees slachtoffers zijn frustreren prostituees en klanten die gewoon hun zaken willen doen en drijven hen het illegale circuit in.

Anoniem zei

Als je zo gelijk hebt als Zondares met dit blogje dan hoef je je nergens voor te verontschuldigen. Sorry hoor, maar als je je zoals Patricia zo in het spotlight zet, dan hoeven andere mensen niet meer voorzichtig te zijn met hun kritiek.

Zondares zei

Ik vind dat ik me netjes heb gehouden. Ik heb niet alleen de tegens genoemd, ik ben niet gaan schelden. Ik zeg het wel zoals het is, en dat is nou eenmaal dat Patricia Perquin de zaak verdraait.

Linn is vlgs. mij niet Patricia Perquin.

Anoniem zei

pijnlijk he als iemand je pretty woman mythe onthult en je laat zien wat voor misbruik je elke dag van jezelf laat maken. leer zelfrespect en stap eruit.

Anoniem zei

Ik dacht al dat het nep was! Het leest als een stuiverromannetje, en het hemelt haar inderdaad op.

Thx.

Donkey zei

Zij bestaat echt. Althans, dat zegt een hoerenloper op hookers.nl.

Ik heb nu eindelijk een exemplaar van het boek in handen kunnen krijgen. Er is erg moeilijk aan te komen. Ik denk dat haar verhaal plausibel is. Ze zegt bijvoorbeeld dat ze 10.000 klanten heeft gehad en anderhalve ton heeft verdiend, in een periode van vijf jaar of zoiets. Dat lijkt heel veel, maar uit haar boek blijkt dat ze vaak dubbele shifts draaide, dus dat maakt het weer plausibel.

Wat zij vertelt is niet zo positief. Ze vertelt dat de exploitanten van de raambordelen vaak weigeren om bonnetjes uit te schrijven. Dat doen ze om de belasting te kunnen ontduiken. Zelf werd zij ontslagen bij een raamexploitant toen ze bleef doorzeuren om een bonnetje. Een andere prostituee moest extra huur betalen als zij een bonnetje wilde ontvangen, ter compensatie voor de geleden schade voor de exploitant. Als exploitanten een bonnetje willen uitschrijven dan willen ze hooguit dat een paar dagen per week of per maand op een bonnetje staan.

Volgens een andere prostituee die Patricia sprak betalen alle raamexploitanten protectiegeld aan de Hells Angels. Bij een exploitant die weigerde werd binnen de kortste keer een paar keer de boel kort en klein geslagen.

Ze vertelt ook dat er pooiers hinderlijk door de straten lopen. Ze heeft een keer meegemaakt dat een Hongaarse pooier haar in zijn macht probeerde te krijgen. Ze heeft via via de hulp van de Hells Angels moeten inschakelen om van die pooier af te komen. Daar moest ze voor betalen.

Anoniem zei

Wat vind je van het boek: Beminnen als beroep - Roos Bachelier?

Zou je daar ook een recensie van kunnen geven zondares ?

Puttana zei

Zondares, ik lees je blog al trouw sinds 2009 en ik heb nog nooit gereageerd. Ik werk in Den Haag, en ik heb ook op de Wallen gewerkt. Te veel toeristen en te weinig werk, dus daar ben ik mee opgehouden. Ik vind het echt heel goed wat je met je werk doet. Ik link ook telkens naar je blog als ik op Internet over prostitutie discussieer. Wat jij doet heb je nergens anders. Ik vind het erg fijn dat dit blog er is en ik heb heel veel respect voor iemand die er zo haar best voor doet.

Ik ben heel boos op mezelf dat ik het kutboekje van Patricia Perquin heb gekocht, want ik heb 17,95 betaald voor leugens. Dat is het gewoon, ik heb haar betaald om me voor te liegen.

Ze liegt dat ze barst, alles over de Geleen is gelogen, maar ook in Amsterdam klopt het van geen kanten, zo is het contact helemaal niet tussen de meisjes, maar dat weet jij ook. Jij hebt de belangrijkste stukken wel opgeschreven, maar ik vind echt dat jij veel te zacht bent voor dat sekreet.

Het ergste vind ik dat ze een kennis van mij heeft gebruikt in haar boek om haar verhaal te onderstrepen. Ik kende Betty, en ik vond het echt een klotestreek om haar voor dat boekje te gebruiken. Echt ik zat te janken, en ik wou dat ik bij Patricia langs kon gaan om haar alle tanden uit haar liegende bek te slaan.

Ik weet ook niet wie ze is, want van de beshcrijving kan ik niet haar raamnummer terugvinden. En haar buurtjes kan ik ook niet zomaar herkennen. Ik had wel overal kennisjes, ik spreek nl Hongaars en Roemeens. Niemand weet wie ze is behalve een vent op Hookers, tenminste dat zegt hij.

Zeg gewoon hoe het is, je bent veel te voorzichtig, mensen weten het echt niet. Je moet duidelijk zijn dat dit leugens zijn. Het is niet zomaar een andere manier om ernaar te kijken. Patricia Perquin liegt, ze is een liegende teef die zich voor het karretje van Asscher laat spannen.

Er zijn zoveel dingen die aangesproken moeten worden, zoals de wurggreep van de kamerverhuurders, maar dat moet je doen zoals jij dat doet, en niet hoe zij dat doet. Zij maakt alles erger als ze het publiek krijgt. En inderdaad, jij bent de enige die een beetje negatief is, want jij publiceert zelf. Ik heb recensies geschreven over dit boek, en die worden verwijderd.

Zondares, hou nooit op met schrijven. Je bent nodig om mensen meer te laten zien van de prostitutie, op een manier die je ze anders niet kan duidelijk maken.

Donkey zei

Puttana, klopt het dat veel Hongaarse en Roemeense prostituees worden uitgebuit of gedwongen?

Puttana zei

Hongaarse en Roemeense meiden worden niet gedwongen, ze werken vrijwillig en het is hun keus dat ze hoereren, maar ze hebben wel vaak zich aangesloten bij pooiers. Daar betalen ze grof geld voor. Dat noem ik uitbuiten, want eigenlijk hebben ze het niet nodig. Er zit tuig bij hoor, dus veel van die meiden blijven bij hun pooier omdat ze dan niet door ergere pooiers worden lastiggevallen. Je kan hier in Nederland ook veilig voor jezelf werken, maar daar komen ze pas na een flinke tijd achter. De bangmakerij door de gemeente heeft gezorgd dat de pooiers groter gemaakt worden dan ze zijn. Dat zorgt dat de meisjes minder snel voor zichzelf durven te beginnen. Daardoor is het geld wat ze vragen ook weer meer geworden.

Anoniem zei

@Puttana, jij kan niet zeggen dat het onwaar is, je kan alleen zeggen dat je het onwaar vindt. Hou het bij jezelf, jij staat er gewoon anders in.

Donkey zei

Bedankt voor het antwoord Puttana! Heb jij wel eens meegemaakt dat pooiers je proberen af te persen, of voor je te laten werken?

Puttana zei

Ja, natuurlijk, dat kom je vanzelf tegen als je lang genoeg werkt. Je moet gewoon je poot stijfhouden, en duidelijk contact met de politie houden. Soms duurt het maanden, maar ze druipen altijd af. Je moet je niet gek laten maken, dat is het enige. Als er nou maar niet meer die zweem van criminaliteit aanzat kon je ook eens goeie beveiligers krijgen voor je werk, dan was het over met de criminelen. Precies zoals na 2000 toen het bordeelverbod opgeheven werd. Toen er nette bedrijven kwamen werd de onderwereld binnen een hele korte tijd kapot geconcurreerd. Nu zijn pooiers echte margeverschijnselen, ook al beginnen ze terug te komen door de kommer en kwel in de politiek en media.

Anoniem zei

Ik zit nu even in een gat. Ik heb net het boek uit, en ik was helemaal vol vuur over het onrecht dat ik las, maar nu weet ik het allemaal niet zeker meer. Wie moet ik nou geloven?

Anoniem zei

beetje jammer dat ze een naam gebruikt die niet van haar is maar wel bestaat.
Een vriendin van mij word nu voor haar aangezien en ze is het niet eens!
Ze word via internet lastig gevalen door alles en iedereen!
Patricia Perquin heeft ook een leven en daar is niet aan gedacht, als je een boek schrijft en je wil niet herkenbaar dan ga je eerst opzoek naar een naam die niet bestaat, of je maakt er werk van of je wel die naam mag gebruiken!!!
Beetje jammer dit!

Dus of dit hele verhaal ook waar daar ga ik nu ook niet van uit!
Heb het lef en gebruik je eigen naam! hier zit een staartje aan!

Zondares zei

Donkey, de Angels zijn al sinds 2000 steeds minder aanwezig, maar als je zo op gaat zoeken kan je vast wel wat regelen. Voor 2000 had je ze gewoon nodig, maar toen werkte ik er nog niet, en ik had er dus ook niets mee te maken. Puttana weet daar zo te zien meer over. Die bonnetjes lijkt me echt onzin. Ik weet dat er niet veel aan bonnetjes wordt gedaan, maar als je vraagt doen ze echt niet moeilijk. Ze weten dat er wel in de gaten wordt gehouden welke ramen er in gebruik zijn, dus ze kunnen toch niet smokkelen.

En hinderlijke pooiers, tja, daar schreef ik ook eerder al wel over.

Beminnen als beroep vind ik een veel, veel beter boek. Ik vond het een beetje aan de erotische kant, maar dat is misschien ook wel gewoon omdat Roos het zo beleefd. Zij komt wel uit het swingerswereldje. Ik vond het wel leuk om te lezen, maar het is voor een hoer natuurlijk niet zo'n spannend kijkje! Ik denk dat ik haar wel aardig zou vinden als ik haar kende.

Puttana, ik zeg niet dat je ongelijk hebt. Je zegt ware dingen, maar ik heb toch wel een verantwoordelijkheid om me nietteveel mee te laten slepen in mijn blogje. Als er teveel azijn in mijn werk gaat zitten neemt niemand me meer serieus. Ik moet het presenteren op zo'n manier dat mensen zich niet gedwongen voelen om het ook te vinden wat ik vind. Ik moet nuances gebruiken ook al is het zo klaar als een klontje.

Ik kende Betty niet. Die kwam pas toen ik al weg was. Het spijt me voor jou.

Dat Patricia Perquin een bestaande naam is, vind ik erg onzorgvuldig. Het is niet Maria Jansen ofzo, dus die echte Patricia Perquin zit nu met de gebakken peren. Wat een rotstreek.

Anoniem zei

weten julie deze dingen wel heel zeker, meisjes? want je zegt wel wat hier watr overal tegen in gaat. waarom zou ik julie geloven??

Donkey zei

Waarom had je de Hells Angels nodig in die tijd?

Ik vind het gek dat jullie prostituees zo boos reageren op Patricia Perquin. Ze stelt toch de wantoestanden aan de kaak? Dat is toch goed? Eigenlijk zouden jullie als prostituees samen moeten optrekken om samen te strijden tegen deze wantoestanden: de machtsspelletjes van de exploitanten, de uitbuiting van Oost-Europese prostituees, de afpersingen door pooiers, et cetera...

Jullie prostituees vechten helemaal niet voor jullie rechten. Integendeel, een aanval van de buitenwereld op de pooiers en de exploitanten wordt gezien als een aanval op de seksindustrie, en dus ook op jullie prostituees. Daarom komen jullie niet in opstand. Jullie laten jezelf als makke lammetjes uitbuiten.

Ik vind dat jullie Patricia Perquin moeten steunen. Zij is heel moedig.

Zondares zei

Dat kan ik niet zomaar antwoorden Donkey. Ik schrijf er morgen wel een stukje over.

vriendin van de echte patricia zei

ZE HEET GEEN PATRICIA PERQUIN!!!!

Zo erg dat deze naam er voor gebruikt word! Zo onwijs Jammer!
Zo'n kut streek! ze had best eerst kunnen kijken of ze wel bestond!!! Zo walgelijk haar naam op de kaft en zo walgelijk hoe zij nu gezien word en zo walgelijk door wie zijn opgezocht word op internet en mensen contact met haar proberen te zoeken.... PATRICIA PERQUIN IS NIET HAAR ECHTE NAAM!!!!!!!

RobvK zei

** Zondares
Opvallend in het interview van de Telegraaf met Patricia P is dat zij het woord “allitererend” gebruikt.
In mijn reactie naar het artikel (10-7) van de Rode Draad is dit woord eveneens gebruikt.
Niet dat zij echt dom is (onafgemaakte hogeschool) maar het is zeker dat zij nooit eerder van dit formatiewoord had gehoord, laat staan gebruik gemaakt.
Ook in eerdere publicaties en in haar verweer tegen de echte Particia P heeft zij dit woord geen enkele keer eerder gebruikt.
Voor jou in ieder geval een teken dat deze dame goed in de gaten houd wat jij over haar schrijft.
Bovendien stond het interviews tot treurnis toe, bol van stellingen en passages uit haar boek.
Ps.
Wil je dit bericht na het gelezen te hebben verwijderen!

Anoniem zei

Ik heb het boek van "Perquin" gelezen en vraag me nu af of Theodor Holman de auteur is. De schrijfwijze is precies hetzelfde als in zijn columns in het Parool. Holman heeft de vinger aan de pols van de Amsterdamse samenleving en daarom zal het voor hem niet moeilijk zijn om anekdotes van dames van plezier te verzamelen. Hij heeft een hekel aan bureaucratie maar is gefascineerd door politiek. Hij ergert zich aan misstanden. Hij kan flink overdrijven en fantaseren. Last but not least zit hij natuurlijk bij het Parool.

Anoniem zei

Krijg nou wat...

Midden in het boek staat een rare passage waarin een paar klanten bij voornaam worden genoemd en bedankt. Deze mensen worden nergens anders in het boek genoemd. En een van de namen is.... Theodor!

En wat staat er over die Theodor? "Hij vertelde me dat hij bij me kwam vanwege de prettige gesprekken. Theodor was een begenadigd luisteraar". "Ik laafde me ook wat graag aan zijn wijsheid."

Nou moe!

Ik heb wel eens gedacht dat het een GGD medewerker was van de afdeling Vangnet op de Wallen. Maar misschien is het inderdaad die Theodor geweest... Ken ook niemand anders met die voornaam in Amsterdam.

Anoniem zei

Perquin is bij deze ontmaskerd als oplichtster en leugenares:

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3406279/2013/03/09/Succesprostituee-Patricia-Perquin-ontmaskerd.dhtml

Toch denk ik dat ze nog jaren geciteerd gaat worden...