maandag 8 juli 2013

Derde plenaire behandeling WRP

Ik zit klaar om te volgen hoe de Eerste Kamer de WRP weer gaat behandelen. Het is mogelijk dat het weer gaat worden doorgeschoven, maar anders wordt er morgen over gestemd! Ik heb klamme handen en een droge mond. Nanneke Quik-Schuijt heeft me als enige antwoord gegeven op mijn e-mail. Ze was vorige keer al erg goed, dus ik heb hoge verwachtingen van haar! Ik heb vast de live player geopend, en ik luister een beetje mee met een debat over hoge opleidingen. En weer, de Eerste Kamer is zoveel slimmer dan de Tweede!

EDIT: We zijn begonnen. De voorzitster is nieuw, en ze hoort zichzelf graag praten geloof ik. De eerste spreker is van Bijsterveld, CDA. Die is nooit echt een sterke geweest.

EDIT: Oh nee, ze vindt deze wet een belangrijke stap. En ze wil de vergunningen zoveel mogelijk reikwijdte geven. En ze vindt Amsterdam een succesvoorbeeld. Zo dom!

EDIT: Ze vindt tenminste de vergewisplicht en de registratie niet effectief. Daar is ze wel lekker duidelijker over dan eerst. En ze blijft Amsterdam pijpen.

EDIT: Dat was heel snel. Ze wil de vergunningen en de leeftijdsverhoging er snel doorkrijgen.

Nu Reynaers, van de PVV. Hij klinkt alsof hij het niet echt interessant meer vindt.

EDIT: Hij juicht toe dat de vergewisplicht eruit wordt gehaald. Hij heeft dus wel wat geleerd in een half jaar. Registratie doet niets, dat snapt hij nu ook. Die PVV, ik begrijp ze ècht niet.

EDIT: Hij heeft gemengde gevoelens, hij vindt het goed dat er wat gedaan wordt, maar hij vindt het jammer dat deze wet helemaal niet op de problemen slaat. En hij vindt dat we er met een vergunning meer of minder er niet zijn. Dat is waar.

EDIT: Ook al klaar! Het gaat snel, nu mevrouw Strik.

Ze is blij dat de vergewisplicht en de registratieplicht wordt geschrapt, en dat hij bereid is een novelle in te dienen. De vergunningen verhogen volgens haar de rechtzekerheid. Nou, die heeft mijn brief dus niet gelezen.

EDIT: Ze denkt dat het probleem is dat niet is geregeld of de hoeren wel kunnen uitstappen. Dom mens, lees nou eens!

De beste manier om te verbeteren is te zorgen dat we ons niet gedwongen voelen om naar de pijpen van de exploitanten te dansen. Dat heeft ze in ieder geval nog meegekregen. Ze snapt alleen niet hoe het werkt, en ze kijkt naar de verkeerde dingen als probleem.

EDIT: Laagdrempelig om misstanden te melden, dat is al laagdrempelig. Je maakt het alleen maar hogere drempels als er een heel vergunningscircus komt. Daar zit het probleem helemaal niet!.

EDIT: Nanneke Quik-Schuijt van de SP is aan de beurt! Go Nanneke!

EDIT: Onrechtmatig en ondoelmatig. Heel goed. Ze hoopt dat de vergunningplicht snel aangenomen zal worden. Ze snijdt goed aan dat wij thuiswerkertjes nu ook onder de vergunningen gaan vallen. En het binnendringen van de woningen is ook iets waar ze over praat, maar helaas is ze niet erg kritisch over overvallen op onvergunde meiden, maarja. Ze bouwt het wel goed op, en ik moet eigenlijk niet klagen.

EDIT: Ik ben veel te zenuwachtig om neutraal te zijn.

EDIT: Ze wil dat de minister aangeeft hoe hij dat inbreken en overvallen door de gemeente verantwoord is, als je het vergelijkt met andere wetten.

Ze wil dat de bizarre arbeidsverhoudingen verbeterd moeten worden. En daar heeft ze gelijk in!

EDIT: Nu Ester, van de CU, dus dezelfde partij als Segers. Ik verwacht niets van hem.

EDIT: De minister krijgt een verdiend standje.

EDIT: Hij vindt het registratie-instrument nodig. Nog steeds wil hij alles door laten gaan. Malle vent.

EDIT: Minder moeite met het verdwijnen van de vergewisplicht. En welke rol speelt de klant dan nog in de wet? Nou, helemaal niets, zoals het hoort ook.

Hij wil dat de registratieplicht en de vergewisplicht met twee aparte novelles wordt geschrapt, zodat ze de vergewisplicht kunnen laten vallen maar vast kunnen houden aan de registratie.

EDIT: Even de prostitutie zwartmaken, over dat we de mythe van vrijwilligheid koesteren. Domme vent.

EDIT: Mevrouw Scholten nu, die is wel slim. Kijken wat die heeft.

EDIT: Ze vindt driemaal wel scheepsrecht. Ze wil registratie schrappen.

EDIT: Ze wil ook al dat de vergunningsplicht wordt ingevoerd. Krachtig bestuurlijk instrument, maar ze zegt er niet bij dat het alleen maar een instrument tégen de prostituees is.

EDIT: Gemiste kans. Ze heeft geen kritiek gehad. Ze wil alleen een ombudsman.

Witteveen nu. Die was vorige keer een prutser.

Hij is blij dat de voorzitter een vrouw is. Seksist.

EDIT: Hij tekent de prostitutie af als een altijd half criminele branche die moeilijk gaat doen als er verbeteringen dreigen te gebeuren. Wat een zàk!

EDIT: Hij leeft in Fabeltjesland! Hij denkt dat er succes is gehaald in Amsterdam en Utrecht met die registratiedingen!

EDIT: Ombudsmannen zitten we niet om te springen. We hopen wel dat er geen domme regels op ons worden gestapeld.

EDIT: Strik onderbreekt, en vraagt of hij wil dat er voorzieningen blijven voor prostituees als stichting Geisha ook om gaat vallen.

EDIT: Duthler, van de VVD. Kijken of ze weer een gespreid bedje maakt voor de minister.

EDIT: Het mediaoffensief heeft wel gewerkt, er is opeens een héél ander toontje over thuiswerkers!

EDIT: Van der Laan wordt aangehaald, als we niet centraal gaan registreren gaan de gemeentes het zelf doen. Dus dan is het het minste van de kwaden.

EDIT: De gemeentes lappen naleving Wet Bescherming Persoonsgegevens aan hun laars, dus de hoeren zijn beter af in een landelijk register! Dat kan toch niet?

EDIT: De vergewisplicht schrappen vindt ze enig.

EDIT: De Lange, OSF. Hij begint al lekker scherp!

EDIT: Het is alsof ik naar muziek luister.

EDIT: Hij is bezig met de wortels van de wet, niet met de details zoals de rest van de partijen. Een hele verstandige man.

EDIT: De registratieplicht schiet hij goed af.

EDIT: Hij is lekker kritisch over hoe goed de overheid zijn eigen beloftes kan waarmaken.

EDIT: En de vergewisplicht natuurlijk. Heel goed.

EDIT: De tijd is voorbij dat de burgers de aanpak over ons maar zonder ons nog accepteerden. Mooi gezegd.

EDIT: Hij geeft als enige aan dat prostitutie en mensenhandel twee gescheiden dingen zijn!

EDIT: Netzoals sommige anderen heeft hij kritiek dat de minister eerst zei dat alles samen moest, en nu toch de hele boel opsplitst.

EDIT: De minister wil twee minuten schorsing.

EDIT: Reden dat er zorgen zijn over dat Geisha ook ten onder gaat, de minister wil wel dat ze werk voor het ministerie gaan doen, maar geeft maar twee jaar subsidie, en daarna wil hij de kraan dichtdoen. Net als Amsterdam de Rode Draad liet vallen over hun eigen verantwoordelijkheden toen ze durfden om twijfels te hebben aan Patricia Perquin.

EDIT: De minister aan het woord. Hij lijkt niet nuchterder dan vorige keer. Het is allemaal niet makkelijk vindt hij.

EDIT: Hij ziet dat de vergewisplicht en de registratieplicht het niet gaan halen, en daar geeft hij zich over. Jammer, als hij zijn poot stijf had gehouden was de vergunningentoestand ook weggestemd.

EDIT: Maar hij gaat pas novelles maken als de motie van Strik erdoor is.

Is hij vriendjes met Ester ofzo?

EDIT: Hij klinkt weer helemaal dronken. Hij is de volgorde van dingen die hij gaat doen aan het opnoemen.

EDIT: De vergunningen moeten op de één of andere manier nog steeds voor aanpak van misstanden zorgen. Nou, hoe dan? Dat vraagt niemand hem.

EDIT: Een ontwerp AMvB komt pas in het najaar. We weten dus nog heel weinig.

EDIT: Deze wet zal geen omslagpunt zijn, maar wel een stap in de goeie richting, die we niet mogen laten liggen. Wat een gotspe.

EDIT: De capaciteit die moet worden gebruikt om te controleren of we wel vergunningen hebben moet ergens vandaankomen, maar dat gaat hij wel bespreken met de gemeentes.

EDIT: Zelfstandigen zonder bedrijfsmatigheid vallen niet onder de nuloptie. Bedrijfsmatig noemt hij nu iets met een zakelijke uitstraling hebben. En dat heeft dan te maken met zichtbaarheid aan de buitenkant van het huis, of je adres bekendmaken. Dat is nergens dus beschermd in de wet, en is ook lekker vaag. Want het is nergens goed uitgelegd in de wet, en het dronken gebrabbel van een minister helpt me niets bij de gemeente!

EDIT: Hij zal er nog eens goed naar kijken. Wat is dat ze dat van hem accepteren? Dat is helemaal geen antwoord!

EDIT: "Ik ga dus op zoek, of iets dergelijks." Wat een rare uitspraken doet die man.

EDIT: Moedig van die burgemeester van Utrecht om te laten kijken of een cooperatie misschien kan worden toegelaten. Nou, man, man, man.

EDIT: Hij wil gemeentes faciliteren. Maar waarom niet de meisjes?

EDIT: Cooperatie is moeilijk, mevrouw Scholten wil weten of het niet beter een maatschap kan zijn. Maakt voor mij niet uit, want ze zijn allemáál in het verleden door de gemeentes geblokkeerd.

EDIT: Er moet gewoon naar gekeken worden. Als de gemeente er prijs op stelt wil de minister het wel stimuleren. Deze minister is er voor de gemeentes, en zegt dat het gaat om de hoeren. Wat een hypocriet.

EDIT: Mevrouw Quik, geloof ik, zegt dat het nou juist op landelijk nivo moet worden vastgelegd. Maar de minister mompelt eroverheen, we moeten de stap zetten en het niet ingewikkeld gaan maken.

EDIT: Anders kunnen we het tempo waar de minister op anticipeert, niet waarmaken! Hij heeft zeven maanden over een brief gedaan, er komt pas een concept AMvB over een half jaar, maar nu is er teveel haast om goed antwoord te geven!

EDIT: Geisha doet een onderzoek, en dat moet dan afgewacht worden. Wat ze met het resultaat gaan doen, niet duidelijk. Ze leggen zich niet vast. Wedden dat de uitkomst niets verandert?

EDIT: Samen met de gemeentes, vindt de minister, gaat hij kijken hoe we een manier van uniform optreden kunnen bereiken. Dat vindt hij zijn plicht. Dus de wet gaat dat niet doen, dus waar is hij dan voor? Of is het ècht alleen bedoeld om een blanco cheque aan de gemeentes te geven om hoertje te kunnen pesten?

EDIT: Mevrouw Strik prikt daar gelukkig een beetje doorheen, maar legt net niet de link dat de wet dus helemaal nutteloos is als je het zo gaat benaderen.

EDIT: Minister geeft aan dat de wet gaat om het geven van bevoegdheden.

EDIT: Voorzitter wil niet dat er nog een verkapte vierde termijn komt. Dus nietteveel kritiek op de minister.

EDIT: Mevrouw Quik geeft de minister even een standje voor zijn kinderachtige houding om alles aan de gemeentes over te laten.

EDIT: Minister vindt dat als de minister niet in de wet krijgt dat hij landelijk mag registreren, dat de gemeentes dat maar moeten gaan doen. En dat ze daarbij gesteund worden.

EDIT: Nog steeds van niemand die kritiek heeft op de vergunningen. Ik kan niet geloven dat niemand het snapt.

EDIT: Hij komt er gewoon mee weg. Niemand die hardmaakt dat onze rechten met de vergunningen moeten worden vastgelegd. Er zijn een paar opmerkingen gemaakt, maar hij komt er gewoon mee weg dat we de gemeentes maar moeten vertrouwen. Ik kan het niet geloven.


EDIT: Dit gaat fout.

EDIT: Ester vraagt wat er van de ferme insteek over is. Nou, nog steeds een heleboel stigma.

EDIT: Minister zal zich inspannen dat de vervallen delen van de wet door de gemeentes kunnen worden waargemaakt.

EDIT: Hij heeft de vergewis- en registratieplicht laten vallen, alleen maar omdat er anders misschien niets doorkomt.

EDIT: De minister wil aanhouden tot de novelle er is. De minister staat namelijk voor kwalitatief hoogstaande wetgeving, zegt hij.

EDIT: Er wordt morgen gestemd op de motie van Strik, om te kijken hoeveel stukken van de wet hij moet laten vallen om het er nog door te krijgen.

EDIT: Het lijkt er heel erg op dat de vergunningen er gewoon zo doorkomen, de registratieplicht misschien nog als de motie van Strik er niet komt, en de vergewisplicht het niet gaat halen.

EDIT: Het is over met de vergadering. De kritische houding is helemaal zoek. Ik ben misselijk.

28 opmerkingen:

Richard zei

Als vuilnisman kan ik zeggen dat ik zelden zulke grote rotzooi tegenkom. Er is achterin nog genoeg plaats voor deze minister en zijn waanideeën.

Richard

Anoniem zei

Kut. Ik dacht dat we een betere kans hadden.

Richard zei

Ik leef met jullie mee en blijf hoop houden tot het laatste moment. Het geloof in politici en dat ze kunnen nadenken is na vanavond echter volledig verdwenen voor zover dat er nog was. De dingen die hier staan zijn zo duidelijk dat dit in geen enkel bedrijf of school geaccepteerd zou worden. Dat politici dit zelfs maar overwegen vind ik het failliet van de politiek.

Richard

Anoniem zei

Ze laten geen kans liggen om ons weg te pesten. Blijf sterk.

Anoniem zei

Het lijkt erop dat de overheid prostituees hoe dan ook gaat registreren. Gaat het niet via de rijksoverheid dan gaat het via de gemeentes. Je mag burgers hun beroep, geloof, seksuele geaardheid ed toch helemaal niet registreren?

Een zelfstandig werkende prostituee die discreet aan escort of thuisontvangst doet zou helemaal niet vergunningsplichtig moeten zijn.

Dit zou wat mij betreft heel goed in die AMVB moeten komen te staan. En de gemeentes moeten hierin een uniform beleid voeren anders dreigt er willekeur per gemeente.

Sommige gemeentes halen nu trucjes uit waarbij ze zelfstandig werkende prostituees weren. Dan doen ze alsof een thuiswerkster die slechts enkele klantjes per maand ontvangt of escort doet een bordeel runt. Dit alleen omdat ze wel eens adverteert. Gemeentes moeten niet meer de mogelijkheid krijgen om zelfstandige dames gelijk te stellen aan exploitanten.

En ze moeten namen en adressen van zelfstandige prostituees bij een vergunningsaanvraag (ik vind vergunning voor zelfstandigen onwenselijk) niet meer in de lokale krant zetten. Dit is stigmatiserend voor de betreffende prostituee.

Het blijft zorgelijk.

Anoniem zei

Zijn er al plannen hoe we onder het oog van de politie uit kunnen blijven en toch blijven adverteren? Krijgen we weer telefoonboxen of zo?

Anoniem zei

Ze drukken je kop onder water als je alleen werkt. Joh, doe niet zo dom, zoek een goeie pooier. Illegale pooiers worden het weer helemaal.

Richard zei

Misschien iemand die belangeloos vergunningen voor de dames verzamelt? Moeten die vergunningen wel afgegeven worden door die #!**

Richard

Anoniem zei

ik woord zo boos van die arogante kutten die doen als of ze wat weten van ons

Anoniem zei

Als adverteren niet meer kan wordt het misschien weer net zo als vroeger toen prostitutie verboden was.

Hoeren pikten mannen op in café's en er werd veel stiekem getippeld. Misschien weer meer tippelen/autosex?

Het wordt er voor de dames niet veiliger op.

Anoniem zei

Ik ga niet weer de straat op. Dan maar belgie.

Anoniem zei

"Illegale" burootjes zijn er nog steeds. Er is markt hoor, en daar verandert ook niets. Ik werk ook voor een illegale, werkt veel beter dan een bovengrondse. Je bent nu ook al gek als je met de overheid samenwerkt.

Anoniem zei

Eerst ff wachten tot de adv sites verdwijnen, en dan weer goeie vriendjes worden met nachtportiers v hotels :)

Anoniem zei

Als ik overgeleverd word aan de gemeente, dan kan ik beter een andere gemeente vinden. WElke gemeente is de beste?

Anoniem zei

we gingen zo goed, ik dacht echt dat de hele wet zou stoppen, waarom moest die trut strik nou een stuk nog redden?

Anoniem zei

Ze krijgen het toch wel door. Nu gaan de gemeentes registreren, we moeten allemaal vergunningen, alleen de klanten zijn nog niet gepakt. Maar die komen wel op een andere manier aan de beurt. Ik denk door de mensenhandel-wet.

Anoniem zei

Waarom doen ze dit toch? We doen toch niemand kwaad?

Anoniem zei

Dit kunnen we beter op het forum bespreken dan op een openbaar blog.

Serena zei

(r)Overheid, bedankt!!
We kunnen trots zijn op onze samenleving,
kortzichtige kleikoppen. Gaat zeker net zo 'goed werken' als de wietpas!

Onder de radar blijven.. Ze komen er vanzelf wel achter wat er gaat gebeuren nu.
Ze vergeten dat hoeren, net als onkruid, niet snel uit te roeien zijn.

Inderdaad anoniem 8 juli 2013 14:21, Illegale pooiers zijn weer hélemaal 2013/14!!

@Zondares
Dánkjewel voor je 'live registratie', ik dacht ook dat het morgen was, zelfs vrij genomen. Maar gisteren was ik dus wel op escort. Door je commentaar kon ik het toch nog een beetje volgen!

@ Richard
Het ego van de minister is denk ik te groot voor je vuilniswagen ;)

Anoniem zei

Gemeenten zullen nu allemaal zelf gaan registreren en thuiswerk regelen. Nu ben ik pas echt bang voor de gevolgen.

Richard zei

Dat zal een hoop illegaliteit gaan worden, onder de radar vliegen. Wat dat betreft helaas veel ervaring onder jullie. Ik hoop dat ik jullie lieve dames blijf kunnen vinden, want zonder is het leven een stuk onaangenamer. Of zouden er gemeentes zijn waar wel goede mensen aan het roer staan?

Serena, grote dingen worden in stukken gemalen, dus dat lukt wel! En anders zullen mijn collega's wel een handje helpen, voldoende wagens beschikbaar.

Blijft nog wel de vraag of dit niet tegen bestaande (Europese) wetten is. Misschien een strohalm?

Allemaal sterkte gewenst in deze barre tijden!

Richard

Anoniem zei

@ anoniem 8 juli 2013 17:28
Welk forum bedoel je?

maaik zei

Wat bagataliseer jij de problemen zeg. Misschien dat jij alles zo goed op orde hebt, maar veel mensen hebben dat zeker niet. Ik heb jarenlang in een verschrikkelijke uitbuitingssituatie gezeten en had echt wel wat gehad aan de registratie. Spreek dus aub niet zo alwetend en dom namens een beroepsgroep. Veel dames die ik ken zijn het totaal niet met eens.

Zondares zei

Zo, Maaik, had jij het dan veel beter gehad als je uitgebuit was terwijl je naam netjes in een gemeentelijst stond? En ik weet dat er best dames zijn die het niet met me eens zijn. Een boel uitgesproken hoeren zien dingen anders dan ik, maar meestal details. Ik kan natuurlijk niet spreken voor iedereen, daar is onze branche veelte divers voor. Maar ik krijg veel meer bijval dan mensen die vinden dat ik verkeerd bezig ben.

Ik doe mijn best om zo duidelijk en objektief mogelijk neer te zetten hoe het ècht is. Ik zou heel makkelijk het veel meer kunnen hebben over een simpeler plaatje, wat mensen makkelijker volgen, en ze gewoon vertellen wat ik wil dat ze denken. Maar dat doe ik nou juist niet. Dat jij het niet met me eens bent is jouw ding. Ik kan rustig slapen, ik heb meer dan mijn verantwoordelijkheid genomen.

Co Jansen zei

Het ene miljoentje na het andere weggebazeld zonder mensenhandel te pakken maar de prostituee.
Co.

Co Jansen zei

Aan Maaik,
Hoeveel uitgebuitte dames ken je en hoeveel kennen dié dames weer? Ik wil graag weten wat de waarheid is.
Co.

Serena zei

@ Maaik

Zondares heeft het fout?

Tuurlijk, blijf lekker in dromenland met je vriendinnetjes dan!!

Don't brag with fakery. It hurts the ones who really had a problem.

Dat jij een verkeerd vriendje hebt gekozen en de verkeerde stappen hebt gezet, maakt ons beroep nog niet slecht. Open je ogen en kijk naar jezelf.

Registratie had iedereen in een echte uitbuitingssituatie geholpen!!

Zondares zei

Waar blijft Maaik? Waarom wel janken, maar niet onderbouwen?