maandag 22 juli 2013

Antwoord op: Ze weten niet waar ze wonen

Dit is er eentje die je al een poos veel hoort. Arme hoertjes die zo afhankelijk zijn van hun pooier dat ze niet eens weten waar ze wonen. Maar daar moet je wel even goed over nadenken, want het is niet zo simpel dat een vrouw die zegt dat ze haar adres niet weet, dan dus een gedwongen slachtoffertje is. Want als ik het kon, zou ik het ook doen hoor. Het is een goed idee om te zeggen dat je niet weet wat je adres is.

Voor sommige meiden zal dat ook wel waar zijn trouwens. Toen ik op reis was in de Oekraïne met N deze lente, kon ik de straatnamen niet eens lezen. Dat is voor de meiden die hier komen vast ook zo, vooral als ze niet lang blijven, zoals sommige escorts. Die worden rondgeleid door hun contacten, en die zijn best afhankelijk. Dan zijn ze nog niet op hun mondje gevallen, trouwens. Dat zijn toeristen ook niet!

Die meiden zijn niet dom. En de mensen die ze raadgeven, zijn ook niet dom. Die hebben gezien wat er gebeurt als je teveel gegevens bij de politie hebt liggen. Dan komen de reddertjes, en ze hebben door die meer informatie over jou meer manieren om op je in te werken. En die geestelijke intimidatie gaat aan je knagen. Hoe minder je ze vertelt, hoe minder last je van ze hebt.

N EDIT:(Stukje over haar, wat ze van mijn soort werk vindt, stukje over haar baas) kende een meid die haar adres maar had gegeven omdat ze ècht niet meer wist hoe ze het langer moest rekken, en dat gaf die hulpverlener meteen door aan iedereen. Ze kreeg telkens mensen aan haar raam, en toen ze het even niet meer trok, en een paar dagen vrij nam, kwamen die hulpverleners gewoon bij haar thuis aan de deur. En toen ze die niet binnen wou laten, stuurden ze politie omdat er iets "verdacht" was.

Niet alleen maar het opjeinwerken is het probleem hoor. Als ze weten waar je woont, dan komen er opeens inspecties van de woningbouw, en word je op straat gesmeten. Samen met je huisgenotes. Dan moet je ergens een dure plek ergens anders gaan huren. En als dat niet gebeurt, dan kom je soms ook gewoon thuis in een huis dat door de politie overhoop is gehaald. Dan zit je in de problemen.

Als je een buitenlandse bent, is het makkelijkste om van een opdringerige vent af te komen, om te doen alsof je hem niet verstaat. Als je weleens zonder vent naar de zon bent gereisd, dan weet je waar ik het over heb! En natuurlijk doen die meiden dat ook bij de smerissen. Als je per ongeluk wat teveel zegt, dan breken ze je huis af, dus je doet maar alsof je er niets van snapt.

Stel je nou eens voor dat jij een Oostblokhoer bent. De politie komt aan je kast, en steken hun vieze vingers in al je spulletjes, schrijven al je gegevens op, en willen weten waar je woont. Als jij zegt dat je het niet weet, kunnen ze je niet thuis opzoeken om telkens weer te ondervragen. Dan kunnen ze niet opeens met een huiszoeking komen. Dan kunnen ze er niet voor zorgen dat je op straat wordt gezet door je verhuurder. Niet weten waar je woont is nog niet strafbaar.

Niet officiëel dan. Want je krijgt wel een soort straf als je niet op kunt geven waar je woont. De politie gaat meteen met het hele circus achter je aan. Ze proberen je te hersenspoelen, met ellenlange verhoren genoeg losse dingetjes van je te krijgen om jou of je vrienden in de problemen te brengen, ga maar door. Niet weten waar je woont is een teken van mensenhandel. Maar niet willen zeggen waar je woont ook.

Soms werkt het ook niet. Ik heb gepraat met een meid die me schaterend vertelde over een rit met een politieagent. Ze had gezegd dat ze al haar geld meteen afgaf, want ze wou geen gedonder met belasting, en die agent wou meteen alles weten. Zij zei dat ze van niets wist, en die hele avond zat ze naast die agent in een auto, van plaats naar plaats rijdend. Hij vroeg haar in wat voor woning ze zat, en zij vertelde dan van een portiek. Dan reed hij naar een straat met portiekwoningen, en vroeg: "Deze?"

Iedere keer zei ze nee, en verzon iets wat niet klopte, en dan reed hij meteen naar een straat waar die dingen die ze zei wèl bijelkaarkwamen. Ze wist niet meer hoe ze hier nou uit moest komen, dus ze begon maar twijfelachtig te doen totdat die agent haar compleet gefrustreerd weer afzette. Volgens haar duurde het helemaal tot het eind voordat hij door begon te krijgen dat ze hem gewoon een beetje aan het dollen was.

Die meiden durven niet tegen politie te zeggen dat ze op moeten rotten. In hun land is de politie veel grover en gevaarlijker. Ze zijn wel eerlijker, ze vertellen wat ze ècht zoeken, maar voor de rest zijn ze corrupt en gewelddadig. Die meiden zijn soms ook gewend om politie gratis te doen. Het idee dat je gewoon kan weigeren om mee te werken, dat kunnen ze maar moeilijk geloven.

Ze leren het later wel. En ook om de politie te gebruiken om van Belasting en pooiers af te komen. En als je je poot lang genoeg stijfhoudt, haakt de politie ook wel af, zoals elke treiterpooier.

11 opmerkingen:

Puttana zei

Zon, leg even uit dat je met "die meiden" op je een na laatste paragraaf niet alle oostblokhoeren bedoelt. Staat er nu slordig.

amateurpsycholoog zei

Hoewel ik nog regelmatig check of er nieuwe artikels verschijnen, haak ik meestal af na het lezen van de titel.

Ik vind de politieke artikels niet tijdloos en een beetje saai om te lezen.

Ik denk ook niet dat het grote publiek zich zo bekommert over wat er allemaal in de politiek gebeurt mbt prostitutie.

Hopelijk verschijnen er nog eens pikante artikels. Good luck.

Anoniem zei

hey amateurpsycholoog,

Ik ben het absoluut niet met je eens. Die politieke schrijfsels zijn nu juist waarom ik hier kom. Lekker Segers afzeiken (gna gna) maar ik ben ook wel benieuwd naar Zonnie's visie die me overigens al een stuk duidelijker is.

Persoonlijk ben ik wel benieuwd naar Zonnie's visie op haar geloof, zonder al t persoonlijk te worden. Hoe zie je je geloof in relatie tot je werk etc.

Anoniem zei

ach een amateurpsycholoog, dat klinkt wel stoer zeg.

Anoniem zei

@ Puttana: Valt wel mee, toch? De rest van die alinea en de volgende maakt genoegzaam duidelijk dat het maar om een deel van "die meiden" uit het Oostblok gaat. En de term geeft de tekst wel "swung".

@Zondares: Gaan ze af op één enkel teken van "Mensenhandel". Ik dacht dat dat soort dingen altijd alleen maar verdacht waren als er meerdere tekenen tegelijk waren. Bijvoorbeeld 4 van de 10. En dat je alleen op zo'n moment verder zou moeten onderzoeken. Wat zijn die tekenen eigenlijk (volgens hen)? Uitstekend gedaan overigens, hoe je beschrijft dat dit teken een geheel andere oorzaak heeft dan mensenhandel. Dat het juist een reactie is op de verwrongen en wel heel erg ruime definitie van mensenhandel die ze nu hanteren. Zoals je in een eerder artikel al beschreef, waarin je helder verwoorde dat dat in vrijwel alle gevallen gaat om gewoon menselijk contact (zoals bijdragen in de huishouding naar rato van inkomen met degene waarmee je je huis deelt).

Anoniem zei

heb je Ad Verbrugge, Staat van Verwarring al gelezen?

Anoniem zei

Ik ben kennelijk ook slachtoffer van mensenhandel. Ik weet het huisnummer van mijn koopwoning na 2 jaar nog steeds niet zeker en geef aan bijna iedereen mijn werkadres op (behalve soms de politie en altijd de zorgverzekering). Ik ben een Nederlandse man die geen sekswerker is. Ik wordt dus niet hinderlijk "geholpen".

Mensenhandel is inderdaad een probleem, maar alle sekswerkers stigmatiseren is geen oplossing.

Succes!

Anoniem zei

Wie is N?

Zondares zei

Puttana, ik denk dat het wel duidelijk is.

Amateurpsycholoog, ik schrijf niet op bestelling. Er komt op mijn blog wat ik beslis wat eropkomt.

Anoniem 22 juli 2013 13:15, wat signalen van mensenhandel nou inhoudt, daar komt binnenkort een heel stukje over, want dat is om te janken. Ik ben nog gegevens aan het verzamelen, maar het is erger dan ik vantevoren dacht. Er is een lieve politieagent geweest die "per ongeluk" een map heeft laten liggen met uitleg over hoe de signalen moeten werken.

Staat van verwarring ken ik niet. Geen idee.

Anoniem 25 juli 2013 05:09, geen angst. Jij bent geen hoer, je bent een echt mens, dus jij mag tatoos, een partner, je mag je blauwe plekken vallen, je mag een nieuwe mobiel, je hoeft niet te weten hoe je straat heet, je hoeft niet te weten wat de postcode is van je verhuurder, je hoeft niet op te passen dat je nietteveel visums in je paspoort hebt. Jij bent een echt mens, geniet ervan.

N is een vriendin van me. Ik zal er koppelingen bijzetten.

Kitty zei

Ik vind dit nou juist een interessant 'politiek' stukje.

Ik vind het wel jammer dat er soms een hoop woorden onterecht aan elkaar geschreven staan. Ik moet dan even goed kijken wat er nou precies staat.

Unknown zei

"kon ik de straatnamen niet eens lezen": Ze laten zich dus brengen en halen en de politie wil weten door wie (goedkoper dan hen volgen).
Co.