maandag 28 maart 2011

Werkstukken

Vanwege mijn stukje over de zoektermen van vorige donderdag, heb ik nog eens gekeken naar mijn blog. Dat was omdat ik dus heb gemerkt, dat ik best wel veel mensen krijg die met zoektermen zoals "maatschappijleer" of "werkstuk" naar mijn blogje komen. Er zijn dus scholieren op zoek naar informatie, en als je mijn blog leest ga ik toch wel ervanuit dat je een volwassene bent die de wereld een beetje kent. Ik denk dus dat ik wel wat meer kan doen om de scholieren wat meer te geven.

Het meeste van mijn blog is gewoon Zondares die even iets uit wil spreken. Je snapt het waarschijnlijk niet als je niets van seks en relaties weet, en als je nog op school zit is dat altijd wel zo. Bovendien is het geen compleet plaatje. Ik weetniet of je er wel een compleet plaatje van kan maken voor een scholier, maar ik ga hier wat dingen opschrijven die je kan gebruiken bij een werkstuk over prostitutie.

Ik ga niet je alles geven wat je nodig hebt. Er is genoeg te vinden op Internet! En anders ga je naar de bibliotheek. Maar er zijn dingen die je niet zomaar vindt. De meeste informatie komt namelijk van mensen die graag een verkeerd beeld geven van de prostitutie, om er een politiek doel mee te bereiken.

Prostitutie is seks voor geld. Ik laat eerder in mijn blog zien dat ik de grens heel vaag vind, maar dat kan je beter niet in je werkstuk zetten. Mensen accepteren het als je zegt dat prostitutie seks is, die je hebt omdàt hij je betaalt. Het maakt dan niet uit of je er je beroep van maakt. Mensen die het voor een bijbaantje doen, of omdat ze het leuk vinden, worden ook gewoon prostituee of hoer genoemd.

Mensen hebben het nog wel eens over dat prostituees "zichzelf verkopen" als ze werken. Dat is onjuist, en nogal een opmerking. Je zegt ook niet dat een loodgieter of een verhuizer zichzelf verkoopt, als hij zijn zware handwerk voor je doet. Omdat seks iets is wat mensen in hun relatie heel beladen vinden, denken ze dat seks zonder die emoties niet kan. Dan denk je makkelijk dat je een grote emotionele drempel overmoet om te kunnen seksen voor geld. Dat is natuurlijk gewoon niet waar.

Prostitutie is legaal in Nederland. Veel mensen behandelen het nog als een soort van criminaliteit, maar er is niets illegaals aan. Het gaat om twee of meer mensen, die tegen betaling een seksuele ervaring willen geven. Zolang niemand dat tegen zijn of haar wil doet, is het een gewone soort van werk.

De meeste prostitutie gebeurt achter de ramen en in seksclubs, die ook wel privéhuis, bordeel, of relaxhuis worden genoemd. Bij escort gaat het meisje bij de klant op bezoek, in zijn huis of in een hotel. Er is ook straatprostitutie, de thuisontvangst, en lokanta's of kapsalons.

Hoeveel het er zijn, wordt geschat door de overheid. Niemand maakt duidelijk hoe ze aan die cijfers komen, want ze zeggen allemaal dat er heel veel ongeregistreerd gebeurt. Er wordt veel gegokt over de prostitutie, en als al die meisjes bestaan waarvan de overheid zegt dat ze in het grijze circuit zitten, waar zijn dan hun advertenties?

Er zijn wel misstanden in de prostitutie. Je leest erover in de krant, maar dan nooit met wat ze echt vinden, maar wat ze vermoeden. De ene na de andere razzia komt, en ze vinden nooit wat. Dat brengt ze nooit op het idee dat de schattingen over heel veel illegale prostitutie niet kloppen, maarja.

De misstanden in de prostitutie zijn vooral, dat prostituees een zwakke sociale positie hebben. Dat betekent, dat mensen zich niet druk maken of we wel eerlijk behandeld worden. Daarom is er een extra drempel om te gáán prostitueren, want je komt dan wel met een stempel terecht. Dat zorgt ervoor dat alleen mensen met een hele goeie reden eraan beginnen. Mensen die gewoon willen werken, vermijden de prostitutie daarom.

De misstand die je het meeste tegenkomt, is dat er mensen je gebruiken. Het gebeurt best vaak dat mensen elkaar willen uitbuiten, en de prostitutie is een soort werk, waar iemand zonder opleiding en zonder ambitie toch geld kan verdienen. Dat is omdat er te weinig concurrentie is, van vrouwen die het wèl goed willen en kunnen doen. Die doen liever ander werk, omdat ze de keus hebben, en een beeld van de prostitutie hebben, dat heel negatief is.

Dus er komen vaak meisjes in de prostitutie, die er niet voor kiezen, maar die het doen omdat ze door iemand erin worden geduwd. Je leest vaak over loverboys, dus jongens die meisjes verleiden, maar netzovaak is het gewoon de man. Als de loverboy of de bikker is verdwenen, zoeken zulke vrouwen een nieuwe en gaan ze gewoon door. Ik schrijf daar trouwens nog wel een apart stukje over.

Omdat je niet beschermd wordt zoals een gewone werknemer of ondernemer, ben je kwetsbaar voor afpersers. Dat is een ander groot probleem, je kan je blauw betalen aan beschermingsgeld. De politie doet niets.

Er is ook mensenhandel. Omdat het hier goed verdient om te prostitueren, en relatief veilig is, komen er veel vrouwen uit arme landen om hier geld te verdienen in de prostitutie. Omdat het voor hun bijna onmogelijk is om dat legaal te doen, met alle regeltjes, laten ze het vaak regelen door een mensenhandelaar. Die brengt ze hierheen om te werken. Omdat ze eigenlijk illegaal zijn, en dus kwetsbaar, worden ze door die mensenhandelaar vaak afgeperst. Ze betalen dan heel veel geld aan hem, en houden maar weinig zelf.

Het ergste is de gedwongen prostitutie. Dat is als het meisje er niet voor kiest, om het te doen, maar met geweld of chantage wordt gedwongen om het te doen. Het komt gelukkig niet zoveel voor als dat ze schrijven, maar het is heel ernstig. Het is gewoon slavernij en verkrachting. Er zijn meisjes die opgesloten worden gehouden in café's, in lokanta's, in Chinese kapsalons, of in woningen, terwijl ze worden gedwongen tot seks. Deze vrouwen worden natuurlijk niet geadverteerd, maar ze krijgen hun klanten door mond op mondreclame. Iedereen binnen een bepaalde groep weet dan dat als je het in het Turks vraagt bij de kassa van het koffiehuis, dat je dan naar achter mag waar het meisje zit. Ze zijn meestal buitenlands, is mij verteld. Er wordt door de politie niets aan gedaan, die zijn te druk bezig met de mensen die netjes hun gegevens op hebben gegeven.

De prostitutie is niet bijzonder door wat we doen, maar door hoe de maatschappij ons behandelt. Als we geaccepteerd zouden worden, zou het net zo'n soort werk zijn als andere soorten van dienstverlening.

16 opmerkingen:

Anoniem zei

als provinciaal moest ik opzoeken wat een lokanta is! :)

Anoniem zei

Een prachtig en informatief stuk Zondares! Je fleurt toch elke keer mijn maandagen een beetje op! Zou bijna zin krijgen om uit wandelen te gaan.

Je hebt gelijk dat prostitutie als een normale vorm van dienstverlening zou moeten worden gezien. Het is wel normaal om een verpleegkundige te zijn en ook heel direct lichamelijk contact te hebben met mensen die je niet zelf hebt uitgekozen. En een verpleegkundige krijgt maar een heel matig salaris. Verpleegkundigen moeten ook mensen wassen en verschonen enzo. Toch wordt dat als een heel normaal beroep gezien.

Het zal nog wel even duren voordat prostituees emanciperen. En toch is het net als masturberen, iedereen (nou ja, menigeen) doet het. Er zouden maar wat lijsten moeten uitlekken van beroemdheden en vooral politici die wel eens op een gehuurd lichaam erop los gaan. Oudkerk was een goed begin in elk geval!

Anoniem zei

ik heb dit stukje niet gelezen want ik ben geen scholier.

Anoniem zei

Als de definitie van prostitutie betalen voor sex is dan is het huwelijk ook een vorm van prostitutie.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/9388468/__Seks_ruilmiddel_in_huwelijk__.html?p=5,2

Anoniem zei

Mooie eindconclusie.
Zo is het. Prostitutie is een vorm van dienstverlening die eigenlijk niet zo veel verschilt van andere vormen van dienstverlening, Alleen is prostitutie heel lichamelijk en dat hoort blijkbaar niet.
Maar goed, als prostitutie je ding niet is, oké. Dat snap ik. Vooral niet aan beginnen dan. Maar dat is toch nog geen reden om anderen te veroordelen die zich wel happy voelen in de rol van prostituee of klant. Betaalde seks voorziet nu eenmaaal in een behoefte. Laten we blij zijn dat deze mogelijkheid er is.

Er zijn mensen die elke week naar de kapper of de nagelstudio gaan. Anderen laten drie keer per week een pizza thuis bezorgen. Dat kan allemaal. Dat vinden we normaal. Maar zodra de dienstverlening om seks gaat, zijn we kennelijk een stuk minder begripvol. Waarom is dat toch? Vinden we dan echt dat seks alleen mag in het huwelijk?
Nee toch?

Zelf betaal ik nu regelmatig voor seks en dat bevalt me prima. Voor mij is het een goede oplossing voor het feit dat ik geen partner heb. De seks is goed, ik voel me er heel gelukkig bij. Ik schaam me ook zeker niet voor wat ik doe, maar het zou wel prettiger zijn als het taboe op hoerenlopen zou verdwijnen. Zodat ik niet iedere keer een smoes hoef te verzinnen als ik weer eens uit wandelen ga.

Soms gaat mijn fantasie met me op de loop. Bijvoorbeeld: ik ga met een vriend naar een popconcert. Hij gaat eerst nog even naar wat cd- of boekenwinkels, terwijl ik de voorkeur geef aan een bordeel. Geen probleem. We treffen elkaar 2 uur later bij Paradiso.
Of anders. Stel, ik ga met m'n zus een dagje naar Amsterdam. En we kunnen gewoon eerlijk zeggen: "Ga jij nu alvast naar de Kalverstraat of de Bijenkorf om jouw inkopen te doen, dan ga ik naar de Wallen. Ik zie je over anderhalf uur, Dan is er nog tijd genoeg voor Madame Tussaud of een terrasje".
Is dat nu geen mooie gedachte?

Anoniem zei

Leuk dat je dit stukje schrijft maar volgens mij kun je de helft van je komma's wel schrappen!

M.

Anoniem zei

Quote : " en als je mijn blog leest ga ik toch wel er vanuit dat je een volwassene bent die de wereld een beetje kent" ... ?

12 % van je bezoekers is onder de 18, dus hoe kon je van die stelling uitgaan ?

Inderdaad veel te veel komma's gebruikt, maar who cares ? Als hoer zijnde heb je niet veel met grammatica te maken. Ik vraag me alleen wel eens af welke studie je hebt gevolgd, gezien je basiskennis. Ach, de strekking van het verhaal is goed, dat is toch wat voor de meesten hier telt !

Anoniem zei

ik vind dat seks wel degelijk een emotionele lading heeft. waarom keuren wij pedofilie/seksualiteit af? omdat een kind de lading van seks niet snapt.

toegegeven, in de jaren vijftig van de vorige eeuw was de moraal teveel de ene kant opgeschoven (seks was taboe), maar het is ook niet goed om seks overal en alles te laten dicteren zoals het nu gebeurt.

balans, balans zondares. :) Maar verder wel een ok stukje

Anoniem zei

@ anoniem hierboven : Keuren wij pedofilie/seksualiteit af omdat een kind de lading van seks
niet snapt ? Gevaarlijke opmerking !!! Het gaat er niet eens om dat een kind de lading van seks
niet snapt, het gaat erom dat kinderen er zowel geestelijk als lichamelijk niet rijp en klaar voor zijn
en de behoefte eraan pas krijgen als ze geslachtsrijp zijn. Alles dat op dit gebied eerder zou plaatsvinden heet dus misbruik, wat een trauma voor het hele leven kan betekenen, nog los van het feit
dat pedofielen, die kinderen seksueel benaderen of misbruiken, compleet gestoord en ziek zijn.
Jouw overbodige en rare zin heeft ook niets te maken met prostitutie en zeker niet met het verhaal
van zondares, dus waar haal je dit voorbeeld opeens vandaan ? Wat ik al zei ... een gevaarlijke
opmerking, en totaal niet op z'n plaats !!!!

Anoniem zei

Hoi Zondares,

Ik vind jouw blog heel informatief.
Gisteren heeft de EO in een aflevering van Jong een reportage gemaakt over betaalde seks.

http://player.omroep.nl/?aflID=12327369

Korte intro:
"Op zijn zestiende besloot Roel actief te worden als escort. Via internet sprak hij af met oudere mannen. Amber is achttien en verreweg de jongste prostituee van een grote Amsterdamse seksclub. In Jong onderzoekt presentator Klaas van Kruistum de geheimzinnige wereld van de betaalde seks."

Wat vind jij ervan ?

Gr.
Anon

Anoniem zei

EO heeft een uitzending over prostitutie gemaakt. Persoonlijk vindt ik vooral het stukje van de jongen een ernstig vertekend beeld.

Ik hoop dat Zondares -zoals ze vaker doet met TV-stukjes over prostitutie- hier nog een klein stukje met haar mening kan neerzetten.

http://player.omroep.nl/?aflID=12327369


P.S. Die presentator moest wel een stuk of 5 keer zeggen dat hij nog nooit iemand heeft betaald. Viel me gewoon even op...

Anoniem zei

@anoniem van 16.38.
ik trek ook geen parallel tussen prostitutie en pedoseksualiteit. ik probeer alleen aan te geven dat seks voor de meesten van ons wel degelijk emotionele lading heeft en altijd zal hebben. ik ben niet helemaal anti-prostitutie (zoals zondares ook al eerder aangaf is het een manier wellicht om het aantal verkrachtingen laag te houden) maar ik weet nog niet precies wat ik ervan moet vinden.
verder vwb emotionele lading; weet ik dat er die knop is die je om kan zetten. gewoon je gevoel uitzetten en het is normaal. maar voor de klant is het niet oprecht (want de hoer doet het voor het geld). ergens vind ik het nog steeds niet goed dat seks verhandelbaar is omdat dit soort dingen de lijnen tussen het 'echte' leven en het 'zakelijke' leven vervagen. en daar kunnen veel slachtoffers bij vallen. ik geloof wel dat zondares van haar werk houdt, daar niet van! jee ik vind dit lastig om uit te leggen. maar ga er maar vanuit dat ik er niet ben om gal te spuwen maar om een gezond debat op gang te houden :)e

Anoniem zei

@ anoniem van 12:08, door anoniem 16.38

Excuses voor de manier waarop ik eerder misschien wat fel reageerde, maar als de term pedofilie "verkeerd" wordt gebruikt (zoals ik het eerder begreep) gaat mijn bloed borrelen.
Ik begrijp nu wat je bedoelde, en al was het moeilijk uit te leggen in geschreven woorden, je stelling is me duidelijk, en ik kan het ook volledig met je eens zijn, waarvan ik eerder niet had gedacht dit te zeggen. Je blijft ook vriendelijk en correct, waarvoor dank, want ik was toch niet al te zachtmoedig in mijn reactie. Ik kan het zakelijke ervan ook helemaal zien zoals je aanhaalde, omdat jij er denk ik, net als ik (al ben ik een vrouw) veel moeite mee hebt om je gevoel uit te zetten en daarmee het gevoel van liefde niet zou kunnen ervaren, iets dat dan die bewuste knop niet om kan zetten. Ik heb respect voor de manier waarop zondares haar beroep uit kan oefenen, iets dat mij nooit zou lukken vanwege het gevoel niet op een zakelijke manier met seks bezig te kunnen zijn, en dat er dus ook mannen zijn die er net zo over denken is heel interessant om te weten. Bedankt voor je uitleg en sportieve reactie ! :)

Anoniem zei

Toch nog een grammaticale opmerking, omdat die fout zo vaak wordt gemaakt. Het is mond-tot-mondreclame en niet mond-op-mondreclame (van mond-op-mondbeademing). Zie ook: http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/559/

Co Jansen zei

"Je snapt het waarschijnlijk niet als je niets van seks en relaties weet, en als je nog op school zit is dat altijd wel zo": Ik vind dat scholieren juist heel veel aan je blog hebben en het beter begrijpen dan die lui die hier haatmails dumpen.
Co.

Anoniem zei

This site is one of the best I have found.

obat perontok kutil kelamin herbal de Nature