maandag 21 maart 2011

Het woord hoer

Er zijn nogal wat mensen die het erg vinden als je ons hoer noemt. Ze vinden hoer een scheldwoord, en ze gebruiken liever andere woorden ervoor. Dat bedoelen ze lief, want het is een soort van respect dat ze ermee willen laten zien. Ze willen zeggen, dat zij je niet zo zien als de mensen die hoer als scheldwoord gebruiken.

Hoerenlopers zijn daar vaak wel een beetje mee bezig. Ze zijn vaak hele vriendelijke mannen, die graag willen dat de vrouwen waarmee ze omgaan, het fijn hebben. Dat betekent ook dat ze je in je waarde willen laten. Omdat ze zien hoe het woord hoer wordt gebruikt, doen ze hun best om dat anders te doen.

Je hoort dus vaak de afkorting DVP, dat staat voor Dame Van Plezier. Dat is een mond vol, dus de afkorting wordt veel meer gebruikt! Ook tegen mij trouwens. Als een man tegen mij zegt dat ik als DVP dit of dat wel zal weten, klinkt dat voor mij net zo raar als mensen die overal anders afkortingen voor gebruiken. Ik ben geen computer!

Als je me hoer noemt, vind ik dat niet erg. Ik noem mezelf eigenlijk wel vaak zo. Het is een kort woord, dat precies betekent wat ik ben. Prostituee betekent eigenlijk iemand die geprostitueerd wòrdt, en dat vind ik een beetje klinken alsof ik het niet zelf doe. De vage termen vind ik weer zo'n onzin, dan klink je alsof je het niet durft te zeggen.

Prostituee, dame van plezier, meisje van het rode licht, prosti, good time girl, het is allemaal eigenlijk hetzelfde. Er zijn zoveel namen voor, omdat mensen het niet open willen bespreken. Dus ze gebruiken maar allemaal vage termen, ook al bedoelen ze gewoon hoer. Meestal gaat dat om respect, want ze willen niet schelden. Maar als een term lang genoeg voor ons wordt gebruikt, wordt het vanzelf een scheldwoord.

Het is net als met allochtoon. Toen ik een klein meisje was, stond dat alleen in de Geologie-boekjes van mijn vader. Die heeft er steen en been over geklaagd, dat ze de geologische term verkeerd gebruikten. Het werd gebruikt om niet meer buitenlander te zeggen. En nu willen ze allochtoon niet meer gebruiken, omdat het een negatieve term is geworden.

Ook al gebruik ik het woord hoer zelf, ik kijk wel meteen heel scherp op als iemand anders het gebruikt. Dat is niet omdat ik het verkeerd vind, maar ik weet dat heel veel mensen het gemeen bedoelen. Daar haal ik mijn eigen punt mee onderuit, dat snap ik wel. Ik vind het ook niet leuk, maar als ik het hoor ben ik eventjes ongerust, ook al kan ik het van mensen die ik goed ken prima hebben.

Het maakt uit wie het zegt. Als iemand het gewoon in het gesprek gebruikt, vind ik het prima. Als een klant me zo beschrijft, vind ik het heel eerlijk ergens. Als een collegaatje het gebruikt, is het normaal. We praten vaak zo met elkaar. Maar als ik het mensen hoor zeggen, als ze niet weten dat ik een hoer ben, krijg ik een ongemakkelijk gevoel ervan. Want ik weet niet hoe ze het bedoelen.

Als de naam van wat je bent, ook een scheldwoord is, dan weet je niet of je nou uitgescholden word, of dat ze gewoon over je praten. Dat is iets wat het toch wel wat anders maakt. Maar ja, dat geldt ook netzogoed voor de andere woorden over prostitutie. Het is niet de woorden die het verschil maken, het gaat om wat mensen ermee willen zeggen. Dat is namelijk niet vaak leuk over ons werk.

Maar ik gebruik het ook wel voor shock. Als ik het woord gebruik, daag ik mensen daar een beetje mee uit. Dat weet ik best. Daar doe ik het soms ook gewoon voor. Om te laten zien, dat ik me niet schaam. Bij hoerenlopers schiet het vaak verkeerd in het keelgat als ik ze zo noem, dus doe ik dat niet zovaak. Maar als een man mij hoer noemt, noem ik hem minstens een keertje ook hoerenloper. Gewoon omdat het eerlijk is.

Je bedoelt meer dan je zegt, en wat er aan het woord zit is heel veel veroordeling en vooroordelen. Dat is wat het zo moeilijk kan maken. Daar moeten we wat aan doen, en niet het woord! Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik zie het daarom nog steeds als een raar iets. Zo'n woord waar je tegelijk voor, en tegen kan zijn.

Er is één ding waar ik altijd tegen ben, en dat is als hoer wordt geschreven of gezegd met een rollende R. Je weet het wel, hoerrrrrrrrr. Dat is altijd vervelend bedoeld, en daar heb ik een hekel aan. Want ze schelden wel met mij! Het is nogal uniek, want hoer is niet iets wat je hebt, zoals mongool of kankerlijer. Er wordt wel op dezelfde manier mee gescholden. En dat vind ik maar niks, want ik vind het erg dat ik een scheldwoord ben.

13 opmerkingen:

Anoniem zei

En wat dacht je van het gebruik van het verkleinwoord van het woord "hoer"?

Met het gebruik van dat verkleinwoord worden (alle) "hoeren" als zielige vrouwen neergezet en dat is pas een vernedering!

Het onderwerp of het beestje bij de naam noemen kan een mens alleen maar sieren! Schijnheiligheid is er al genoeg op deze wereld!

Kanker is geen "K" maar gewoon Kanker en een hoer is gewoon een hoer!

groet,

HL 69.

Anoniem zei

Herkenbaar stukje.
Zelf vind ik het woord hoer gewoon het duidelijkst. Ik zal het nooit als scheldwoord gebruiken, wel als de aanduiding voor het soort werk dat iemand doet.
Als ik met vrienden of vriendinnen praat over de rol van klant, dan gebruik ik het woord hoerenloper. Ik vind het een prima woord, het dekt precies de lading. Waarom dan om de hete brei heen draaien?

Wandelen (hoerenlopen), dvp (hoer) of prostituant (hoerenloper) zijn woorden die in het leven geroepen zijn door mensen die vinden dat je je voor je gedrag moet schamen. Ze proberen hun gedrag als het ware te vergoelijken.
Maar is dat wel nodig? Is betaalde seks dan iets waar iemand zich voor zou moeten schamen? Waarom is het erg als een man en een vrouw op vrijwillige basis seks en geld met elkaar delen?

Maar ja, IK heb makkelijk praten. IK wandel niet. Waarom zou ik ook? Dat heb ik ook niet nodig. Zelf ga ik immers al jarenlang met plezier nnaar de hoeren. Want dat is wat hoerenlopers zoals ik nu eenmaal doen.

Anoniem zei

'Hoer' heeft zo'n negatieve bijklank, ik zal het niet tegen een prostituee zeggen. Nou ken ik er geen en bezoek ik er geen dus da's lekker makkelijk.

Het wordt tijd dat prostitutie meer wordt geaccepteerd zodat niet alles zo sneaky hoeft.

Richard86 zei

Hmm, ja ik zou ook niet zo snel hoer zeggen tegen een hoer, ook liever niet een van de gebruikelijke varianten. Als je het in een zin gebruikt is het vaak nog wel te doen er iets anders van te maken. Bijvoorbeeld "met jouw werk" in plaats van "als hoer". Het is gewoon iets veiliger, want je hebt dan vrijwel geen kans iemand te beledigen. Het is misschien een beetje schijnheilig, maar ach zolang je er niemand kwaad mee doet is het prima lijkt me.

Anoniem zei

Een hoer noem ik gewoon een hoer omdat het nu eenmaal zo heet, en mannen die naar de hoeren gaan zijn hoerenlopers. Ik zou er niets anders van kunnen maken, al is het niet leuk als dit als scheldwoord wordt gebruikt. Een prostituee betekent per definitie niet dat diegene dan geprostitueerd wordt. Prostituees stellen zichzelf ook beschikbaar aan mannen om seksuele handelingen te verrichten tegen betaling, en dat heeft niets te maken met een dwang daartoe aangezet te worden, dit is heel vaak hun eigen keuze.

Henri Bik zei

Hoer is nu eenmaal een negatief woord geworden en dat is niet leuk als aanduiding voor een eerlijk beroep.

Wij zouden samen een nieuw woord moeten verzinnen zonder die negatieve bijklank.

VerwenDame.., of RelaxVrouw..,
of HemelseMeid.., of ToppuntLady of simpelweg heel ouderwets: Courtisane..!

Met alle respect voor je zeer lezenswaardige blog,

Henri Bik, van onder de vriendelijke Franse Zon..

Anoniem zei

in het verkeerde keelgat, niet ' verkeerd in het keelgat', en ja, het is een beladen term

Anoniem zei

De Amerikanen zeggen "working girl"als ze het over een relaxdame hebben.Zoiets zouden we hier ook moeten bedenken.Ik vind "hoer"altijd respectloos en negatief klinken zelfs als het niet zo gemeend wordt,daarom iets nieuws verzinnen "escort meisje" of zoiets klinkt veel vriendelijker.

Richard zei

Naast alle feitelijkheden roepen bovenstaande woorden bij mij allerlei gevoelens op.

Hoer voelt nog erg aan als een scheldwoord. En prostituee klinkt nogal klinisch in de oren. Dame Van Plezier daarentegen voelt vriendelijk en plezierig aan en past voor mij precies bij het gevoel van samen naakt zijn, plezier hebben en goeie sex. De bedenker van die term mag van mij een lintje krijgen :-)

Richard zei

Oh ja, en ik ben zelf gewoon een hoerenloper en dat mag je ook gerust zeggen.

Betaalde vriendin (alhoewel feitelijk bijzonder onjuist) gebruik ik ook graag. Natuurlijk ken ik geen enkele DVP goed genoeg om vrienden te zijn, maar plezier en een (klein) warm plekje in m'n hart lukt prima.

Co Jansen zei

"Ze vinden hoer een scheldwoord": Zolang het als scheldwoord gebruikt wordt kan ik het ook niet anders dan als een scheldwoord zien.
Co.

berndt zei

Ik ben al 27 jaar hoerenloper. Zeg het nu ook even zo, omdat ik ik er achter sta.

Ik zal een prostituee nooit hoer noemen, zeker niet uit mezelf. Maar als ik met een prostituee over mezelf praat, dan zeg ik dat ik een hoerenloper ben. Tegen haar zeg ik echter nog steeds niet hoer of hoertje.
Ik herken veel in je verhaal. Het grappige is dat de meeste dames dan (vooral tijdens het neuken) zichzelf ook hoer of hoertje gaan noemen om de opwinding groter te maken. Dan hebben ze me ook goed ingeschat.

Ik gebruik ook heel bewust nooit hoer als scheldwoord. Ik zeg meestal wel, tegen vooral mezelf, dat ik lekker naar de hoeren ga, of tegen de mensen die het weten dat ik naar de hoeren ben geweest. Het is allemaal wat dubbel. Het heeft bij mij ook echt met de mate van opwinding te maken.

Anoniem zei

Ik heb respect voor de prostituees. Ik heb sowieso respect voor vrouwen in het algemeen maar voor prostituees nog meer omdat ze voor mannen zoals ik zorgen. Ik kan er ook niet tegen als er respectloos word gedaan over prostituees. Vrouwen voor slet of hoer uitschelden vind ik al helemaal not done. Want als een man vreemdgaat of Veel seks heeft is hij ineens wel stoer en een vrouw niet. Tijdens de seks met prostituees noem ik haar voor de geil wel slet of hoer (ik vraag wel altijd eerst toestemming) en zij mag mij dan ook hoerenloper noemen of vette neger hoerenloper. Maar dat is tijdens het spel en uit geilheid dus het is niet gemeend. En ik zeg ook wel altijd dat ik naar de hoeren ga. Het hangt er ook echt vanaf hoe je het woord hoer gebruikt of het respectvol is of niet. Maar ik vind prostituee gewoon netter klinken.

Ik vind prostituee een respectvolle benaming voor de vrouwen in dit beroep