maandag 29 maart 2010

De Audit

Bijna een half jaar geleden heb ik een stukje geschreven over mijn verdiensten. Daarop kwamen een heleboel reacties, en daar waren er best wel veel bij die me vertelden dat mijn geldmannetje rare dingen deed. Ze raadden me aan, om er iemand anders naar te laten kijken. Dat heb ik meteen aangepakt en de weken erna gedaan. Ik schrijf er nu pas over, omdat ik dat met de betrokken mensen heb afgesproken.

Ik heb meteen gebeld naar accountants-kantoren, maar de meeste waren een beetje geschrokken dat ik uit de prostitutie kwam. Die wisten dan niet of ze dat wel deden. Ik heb er wel eentje gevonden, en die waren van best een indrukwekkend buro. Die wouden wel een audit uitvoeren, maar dat was echt niet goedkoop.

Er zijn adviseurs die adverteren dat ze speciaal voor de prostitutie zijn, maar ik ga daar liever niet heen. Je weet niet waarom ze dat doen, voor hetzelfde geld zit zo'n man in de vestzak van een grote pooier. Die weten wel meer over de precieze problemen voor iemand zoals de meeste meisjes, maar dat kan dus ook betekenen, dat ze alles maar over één kam scheren, en ik hoef al die opt-in bullshit niet. Ik ben eigen onderneemster, en ik weet niet of ik ze daar wel mee vertrouw.

Het volgende wat ik moest doen, was het aan mijn geldmannetje vertellen. Ik had gewacht, omdat ik niet wou dat hij met de papieren kon gaan rommelen. Het was ook wel een beetje omdat ik niet wist hoe ik het moest zeggen. Het was een beetje moeilijk om te zeggen dat ik hem niet 100% vertrouwde. Best wel lang werken we al samen, en om dan opeens daarmee te komen klinkt heel erg onaardig.

Toen ik dapper genoeg was om hem te vertellen, was hij er heel koel en zakelijk over, helemaal niet boos. Hij heeft het misschien wel vaker meegemaakt. Hij kende het accountants-buro, terwijl zij hem helemaal niet kenden. Er werden afspraken gemaakt om bij elkaar te komen, en ik wou er per sé bij zijn. Ik heb er geen verstand van, maar ik vond het belangrijk om te zien wat er nou gebeurde.

Op de dag zelf ging ik naar het accountants-buro, en mijn geldmannetje kwam ietsje later dan mij aan. In een duur uitziend kantoor waren twee accountants, die me met koffie verwelkomden. De ene was een kalende man van in de vijftig, met heldere oogjes. De andere was een meisje van vijfentwintig ofzo, die niet zoveel zei. Ik dacht eerst dat ze de secretaresse was. Ze was een soort leerling van hem. Ik was een beetje een bezienswaardigheid, ondanks dat ik heel netjes was gekleed. Ik voelde me bekeken.

Het geldmannetje had al eerder papieren opgestuurd, en daar wouden de accountants het over hebben. Ik zat met een bloknoot voor me, klaar om alles op te schrijven wat er gebeurde. Al heel snel was ik het verhaal kwijt. De accountants vatten eerst alles samen wat er nu gebeurd was, en gebruikten daarbij woorden als "ondernemers-drempel" en "vennootschap" "stichting-constructie" en "rechts-personen. Ik heb het allemaal opgeschreven om het later op te zoeken, maar ik kan nu neit meer wijs uit het verhaal.

Daarna volgde een lange lijst vragen, over waarom hij dit of dat niet had gedaan. Iedere keer kwam hij meteen met een stapel papieren uit een map. Hij was binnengekomen met een Samsonite-koffertje met wieltjes. Dat was dus om alle papieren mee te kunnen nemen, die over mij gingen. Ik wist niet dat het zoveel was! Hij heeft al de vodjes die ik ooit stuurde, bewaard. Ik schaamde me een beetje voor hoe slordig die eruit zagen.

Bij iedere vraag die ze hadden, waarom hij iets wel of juist niet had gedaan, had hij een stapel papieren en een uitleg. In het begin leek het alsof hij de verdachte was, en zij de politie-agenten. Hoe meer vragen er geweest waren, hoe meer ze tegen elkaar bromden alsof ze samenwerkten. Het blijkt dus, dat mijn geldmannetje een heleboel "constructies" heeft geprobeerd, maar dat hij telkens door de Belastingdienst het onmogelijk werd gemaakt. "Al mijn gewone constructies worden nu gewoon niet geaccepteerd" zei hij. De accountants gaven hem gelijk, toen ze de brieven hadden gelezen. Ik wist van het meeste niet eens dat het gebeurd was. Achteraf denk ik dat hij weleens zoiets gezegd heeft, maar dan was ik allang niet meer bij het gesprek omdat het gewoon te ingewikkeld was geworden.

Het enige moment dat er met míj gepraat werd, was toen mijn geldmannetje zei dat hij zich zorgen maakte, dat ik misschien te weinig uren op zou geven als werkuren, want dan kwam ik onder een bepaalde grens. De accountant zei toen dat ik wel een uren-administratie moest gaan bijhouden. Weer iets erbij.

Aan het eind hoopte ik dat ik wat uitleg zou krijgen, maar daarvoor moest ik later terugkomen. Toen hebben ze me uitgelegd dat er niet zoveel is dat mijn geldmannetje niet goed deed, op een paar kleine dingetjes na. Hij had geen gebruik geprobeerd te maken van een regeling voor ZZP'ers, terwijl zij het wel de moeite waard vonden. Hij wou het niet, want hij zegt dat ik dan bij het stadsdeel als prostituee bekend word, en hij heeft er een slecht gevoel bij. Ik heb hem maar gelijk gegeven.

Voor mijn overeenkomst met de Belastingdienst heb ik een advocaat gevraagd ernaar te kijken. Ik kreeg antwoord van een andere advocaat van hetzelfde kantoor, na één dag. Ze legde me uit, dat mijn geldmannetje een standaard-contract had gebruikt dat de Belastingdienst jaren geleden aan had geboden aan grote pooiers, die dan in ruil voor netjes betalen, minder BTW hoeven te betalen. Dat is niet iets wat ze zomaar accepteren. Er was dus nooit echt een overeenkomst geweest. Volgens haar kwam je alleen voor zo'n voordeel-regeling in aanmerking, als je een criminele club bent die anders niet aan te raken is voor de Belastingdienst. Als je gewoon een werkende vrouw bent, moet je de volle mep betalen.

Ik vind dat zó oneerlijk! Ze vertelde dat ook kampers, die in wiet en gestolen auto's handelen, véél minder belasting hoeven te betalen, omdat de overheid niet in durft te grijpen, en dit het meest is wat ze in kunnen zamelen. Intussen worden allemaal regeltjes tegen witwassen wél gebriukt bij mij, terwijl ik gewoon alles netjes doe. Toen ik nog tegen de Belastingdienst zei, dat ik meditatie-cursus gaf, kon alles gewoon wél.

Mijn geldmannetje is dus geen oplichter, dat vind ik wel fijn om te weten. Ik ben er geen cent mee opgeschoten, maar ik weet wel beter nu waar ik me bevind. In het verdomhoekje, maar er word gedaan wat er kan.

17 opmerkingen:

Anoniem zei

En dan vragen ze zich zeker af waarom veel prostituees de helft zwart doen. Dat is ter compensatie van de legale helft die ze wordt afgenomen. Een kwetsbare groep mensen die veel prijs op anonimiteit stellen en veel geld dat erin omgaat, en die staatsboeven zijn er als de kippen bij om een graantje mee te pikken. Maar je laten neuken voor een sixpackje breezers is dan weer legaal en kost je ook geen belasting.

Laat prostituees gewoon hun werk doen en hou op ze lastig te vallen, anders creeer je een compleet zwart circuit waarin ook zaken als mensenhandel goed kunnen gedijen. Laten we bij de verkiezingen maar hopen op weinig Christenen in de kamer, dan zijn we van die betutteling ook af.

Prostitutie zal altijd blijven bestaan, en 'handelingen voor prijs' is de meest eerlijke vorm. Ik ken nauwelijks meisjes die sex niet gebruiken om er meer mee te krijgen dan alleen een fijne nacht. Ik heb het gezien als wraakactie, voor hogere cijfers, voor aandacht, voor backstagepassen, voor bandinterviews en voor wel meer dingen. Daar wil je ook niet te dichtbij komen.

Laat prostituees hun werk doen, matig hun belasting, zorg dat ze anoniem kunnen blijven, hou op met suffe regeltjes en laat ze met rust. Dan is iedereen blij.

Anoniem zei

Hoi "Zondares",

Je blijft stijgen in mijn achting!

Je hebt op een zeer zakelijke wijze aktie ondernomen als reaktie op deze problematiek en mijns inziens de enige juiste keuze gemaakt.

Dat onderzoek heeft geld gekost, maar je weet nu wel dat je goed zit bij je geldmannetje.

Dat zal je rust geven en dat lijkt me de kosten van dat onderzoek wel waard.

groet,

HL 69.

haarklover zei

grammaticale opmerking:

correct is:
... dat het telkens door de belastingdienst hem onmogelijk werd gemaakt ...

of
... dat hem telkens door de belastingdienst het onmogelijk werd gemaakt ...

maar niet:
... dat hij telkens door de Belastingdienst het onmogelijk werd
gemaakt ...

haarklover zei

Die "voordeel-regeling" voor pooiers, kampers etc. beschouw ik als een onrecht, niet alleen voor nette prostituées maar voor iedereen die belasting betaalt.

Dat uw geldmannetje probeert ook gebruik te maken van dit "standaard-contract" vind ik wel slim van hem.

haarklover zei

De "voordeel-regeling" voor pooiers, kampers enzovoort vind ik een groot onrecht, niet alleen voor prostituées, maar voor iedereen die netjes belasting betaalt.

Dat uw geldmannetje van het "standaard-contract" gebruik wil maken, vind ik wel slim van hem.

haarklover zei

Ik denk dat u uw boekhouder goed uitgezocht heeft!
Ik neem aan dat hij geen rancune heeft over de contrôle, heeft hij dat wel, dan vind ik dat niet professioneel.

Misschien is het toch wel goed als u u een beetje verdiept in de financiële/juridische zaken, of misschien moet u uw boekhouder vragen om af en toe iets meer tijd te nemen om sommige dingen uit te leggen.

(maar misschien is uw boekhouder geen geboren leraar).

Anoniem zei

Hadden ze dan nog een reden om al die gewone regelingen nu niet toe te passen? Die wil ik wel weten.

Zondares zei

Ik wil best wel belasting betalen, maar niet méér dan andere kleine ondernemers. Ik wil ook niet geregistreerd worden in nóg een databank, ik sta al op zoveel plekken als hoer opgeschreven. Deze nieuwe maakt me echt bezorgd.

Het onderzoek heeft me duizenden gekost, dat voel ik wel hoor! Maar het is waar, het is een goed gevoel dat ik met een nette geldman samenwerk.

De reden waarmee de belastingdienst aankomt in die brieven is BIBOP of andere anti-witwas, en ze hebben het over irregulier beroep en dat regelingen niet voor mijn soort werk bedoeld zijn. Het komt er echt niet door.

Ruthless zei

Hay Zondares,
Ik ga niet in op de inhoud van je verhaal... en je oordeel over het functioneren van je geld mannetje.

Ik ben van mening dat je om de 2 tot 3 jaar het beste kan wisselen van advies persoon....simpelweg omdat het pennenlikker zijn... en er een soort aandacht curve bij die gasten is.

In het begin doen ze hun best voor je.. omdat ze je als klant willen hebben en houden... op het moment dat alles vanzelfsprekend gaat worden.. heb je eigenlijk geen ruk meer aan ze.. en wisselde ik ze gewoon weer in voor een verse... die weer lekker fanatiek.. geld voor me probeerde te besparen.

Het probleem met die mensen is dat het heftige pragmaten zijn, en een zeer beperkt creatief vermogen hebben.

Groet,
Ruthless

Anoniem zei

Hoi "Zondares",

Natuurlijk heeft dat onderzoek je duizenden gekost en dat is een flinke schep geld dat je in één keer betaald hebt. Maar het was wel een éénmalige uitgave.

Want bekijk het nou eens als volgt:

Hoelang werk je al met je geldmannetje? Twee jaar? Of misschien vier jaar?

Dan moet je die duizenden van dat onderzoek dat je nu betaald hebt eens delen door de maanden die hij al voor je gewerkt heeft.

Dat bedrag heeft je geldmannetje je dan per maand extra gekost.

En hoeveel jaar ga je nog door met dit werk en met dit blijkens het onderzoek betrouwbare en goed funktionerende geldmannetje?

Deel de kosten van dat onderzoek eens door dat totaal aantal maanden.

Kortom, als je het per maand bekijkt dan zul je zien dat die kosten meevallen.

groet,

HL 69.

Anoniem zei

Als ik je betoog zo lees, vraag ik me af wat de reden was om toentertijd geen bezwaar aan te tekenen tegen de beslissingen van de belastingdienst om jou allerlei speciale regelingen te ontzeggen. De belastingdienst is een bestuursorgaan en als zodanig kan tegen alles wat wordt besloten bezwaar aangetekend worden. Dit si niet goedkoop (is handig om een advocaat bij in te schakelen), maar als een bepaalde regeling je 5000 euro per jaar zou schelen is het de moeite waard er even naar te laten kijken door een advocaat.

Verder ben ik van mening dat als alle prostituees zich zouden verenigen en 3 maanden full time zouden staken er heel wat minder gezeik vanaf de overheid zou komen. Maar dat ligt niet in de aard van het beestje denk ik.

Dit is wel heel erg frustrerend. Dadelijk moet ik, om aan mijn gerief te komen, nog al die relatie-onzin van kerels mee gaan spelen.

Ik stem in elk geval geen Christenunie en PVDA!

de escort

Anoniem zei

Dag Zondares,

Met veel plezier blijf ik je van tijd tot tijd volgen. Goed om te zien dat je ook de administratieve kant van je werk serieus aanpakt. Wel denk ik dat de term "geldmannetje" bij velen het idee heeft gewekt dat je te maken had met een goocheme uitbuiter. Fijn om te lezen dat dat meevalt.

Pas goed op jezelf, ga door zolang je het fijn vind, en sta open voor het geluk in je leven.
Alle goeds.
Groet Koolteer.

Anoniem zei

Ik heb indertijd volgens mij in de comments gezegd dat 'je mannetje' echt niet meteen verdacht was, blij dat ik daarin gelijk had. Ik heb ook een 'mannetje', geweldig zijn die! Ik maak me er nu al zorgen over als hij met pensioen gaat.
Maar... dit vertelt je ook wel e.e.a. over de kwaliteit van de overige adviezen hier. Voor hetzelfde geld was-ie wél boos geworden om die audit. Hoe dan ook: je adviseur zag het zakelijk, bleek het goed te hebben gedaan... goud waard, houden die man!

Depressie zei

Zondares,

Ik vind dit stukje echt geweldig, je hebt de dingen goed uitgezocht en alles mooi op een tijdje. Ik zou ook bezwaar maken tegen regelingen die je niet van de fiscus krijgt, ze weigeren heel snel terwijl je er wel recht op hebt. Ik heb ook mijn gelijk gekregen en vergoeding in mijn onkosten gekregen. Overweeg het eens en overleg andes eens met het mannetje :)

Ik lees je graag Dylan

Zondares zei

Het was lastig zat, om deze man te vinden, en hij doet het goed dus ik blijf bij hem.

Escort, hij heeft twee keer beroep gedaan, maar hij heeft dat paragraafje uit mijn stukje verwijderd. Hij zegt dat ik dan te makkelijk te vinden ben. Allebei de keren was het voor niks, en dat heeft me heel veel geld gekost. De argumenten hadden te maken met de aard van het werk en de gevoeligheid voor witwassen.

CDA is netzogoed erg.

Unknown zei

"de meeste waren een beetje geschrokken dat ik uit de prostitutie kwam": Een lijst met bedrijven met vermelding van "wel en niet prostituee-gezind" zou heel zinnig zijn.
Jouw "geldmannetje" is meer de naam "accountant" waard, ook al zou hij het niet zijn.
Co.

Anoniem zei

Zomaar wat opmerkingen:

Ik ben het eens met de opmerking van HL69 dat je de (netto) kosten van de audit moet omslaan over de hele periode en dat dan de (netto) kosten per maand zullen meevallen.

Afhankelijk van de context van de zin waarin de term 'geldmannetje' wordt gebruikt, heeft deze term of de positieve connotatie van 'vriend' (ex-klant?) of de negatieve connotatie van 'handig type dat een beetje rommelt' (gepensioneerde pooier met financiële feeling?), is het inderdad niet beter voor een neutrale term te kiezen als 'accountant'? De term geldmannetje geeft ook aan dat het om een man gaat. Ik zie liever een sexe-neutrale term.

Overigens vermoed ik, dat je een goede accountant (geldmannetje) hebt, houden die man!! En koop een kado voor hem omdat ie de (gerenommeerde) 'audit' met vlag en wimpel doorstaan heeft (en dan maar niet het bonnetje inleveren bij hem (-: ). Dit dan maar gewoon ff zwart, haha.

De financiele administratie van een prostituee doen zal inderdaad niet meevallen, omdat je geregeld beslissingen neemt die als je een paar later terugkijkt, vreemd kunnen lijken, maar die op dat moment gewoon heel logisch en ok waren. Je moet dus waarschijnlijk heel veel maatschappelijke, politiek, fiscale, juridische, sociale achtergrondinformatie bewaren om je beslissingen ten alle tijden te kunnen verdedigen ten opzichte van controlerende derden.

Schrijf eens wat over je pensioen? Waar ondergebracht? Zeuren ze? Wanneer ga je met pensioen? Of heb je nog andere plannen. Etc? Wat jij of je geldmannetje hierover kwijt wil.

Vertrouwen is goed, controle is beter!

R60