woensdag 9 januari 2013

Verdrietig nieuws

In Groningen is een raamprostituee doodgestoken. Ik ken haar niet. Het schijnt om een drieënveertigjarige Bulgaarse te gaan. Haar naam is al in de pers, maar ik ga dat hier niet herhalen. De geruchten vliegen al in het rond. Het zou om ruzie over geld gaan tussen twee prostituees, of een bekende klant zou het hebben gedaan, of een onbekende Oost-europese man. Er zijn moordwapens gevonden, maar de politie heeft nog niemand te pakken.

Ik vind het heel verdrietig nieuws. Zo iemand die niemand kwaad doet, en die gewoon ver van huis haar geld verdient, en nu nooit meer thuis zal komen. Dit was geen ruzie die uit de hand loopt tussen criminelen, geen dronken gevecht of iets tussen mensen die zichzelf wat aan te rekenen hebben. Zij was gewoon op haar werk, en er kwam iemand naar haar om haar dood te steken.

De pers gooit de geruchten meteen in de krant. Ze gaan voorbij de politieberichten, roddels zijn goed genoeg. Bij andere moordzaken zijn ze terughoudender. Nu is het aapjes kijken, heb ik het gevoel. Misschien ben ik wel te gevoelig.

Van de reddertjes hoor ik vooral dat ze zich versterkt voelen in hun missie om vrouwen te redden. De komende tijd gaan we weer vaak horen: "jij wil toch niet ook vermoord worden?" Dat ze zo iemands dood gebruiken om hun verhaal kracht bij te zetten, eigenlijk als een soort dreigement, dat had je na Bettie ook al.

De verbiedertjes zijn anders, die maken smalende opmerkingen. Ze vinden het maar mooi, dat hun idee met een moord onderstreept wordt. Zie je wel, het is geen normaal beroep. Ze hebben gelijk als ze zeggen dat we zwak staan. De mensen leren dat we zwak zijn, dat we geknakte slachtoffers zijn, willoos, te dom om te ontsnappen, en dat we eigenlijk geen èchte mensen zijn. Die les is heel aantrekkelijk voor de gewelddadige klootzakken. En die verbiedertjes, die leren ze die les. Je hoort telkens weer van die mensen die prostituees aanvallen, dat die het doen omdat niemand ons zal missen. Omdat we toch al kapot zijn. Omdat we buiten de maatschappij staan.

Mijn statisticus had me een berichtje uit Noorwegen gestuurd, over hoe slecht het daar gaat met het verbieden van de prostitutie, maar dat moet later maar een keer.

EDIT:
De politie heeft een compositietekening gemaakt. Kijk maar of je hem herkend.

EDIT:
De politie heeft een verdachte opgepakt. Ik hoop dat het de dader is.

7 opmerkingen:

Puttana zei

Ik kwam op je site om je te tippen, maar je hebt het zelf al gezien. Goed geschreven. Ik hoop dat de politie er meer van gaat maken dan met Beti.

Richard zei

Inderdaad heel droevig nieuws. Ik hoop dat hier ook een stille tocht voor komt. Hoeren zijn toch minstens zo goed als anderen (grensrechter of jong meisje/gepeste jongen) om herdacht te worden? En al die anderen wiens leven tragisch is beeindigd.
Ik zie nu dat mijn voorbeelden gaan over mensen die ook in hun omgeving door velen werden behandeld alsof ze minder waren dan een ander. Laten we hopen dat dit snel veranderd in de wereld.
En onze steun uitspreken voor alle hoeren!
Richard

Anoniem zei

Ik zou best op de stille tocht willen komen maar het was maar een hoertje joh. Ik ben wel naar de stille tocht van Johannes de potvis geweest dus ik ben geen slecht mens of zo, mochten jullie dat soms denken.

Anoniem zei

@anoniem nr. 3: weet je waarom we ons nooit druk maken over reacties zoals de jouwe? We weten ook wel dat je en zwaar gefrustreerd mannetje bent dat de hele dag zich aan het ergeren is en waar geen enkel meisje naar omkijkt. Dat geeft genoeg voldoening...

OT: Als een vrouw door haar echtgenoot wordt gedood zeggen we ook niet dat ze maar niet had moeten trouwen. Ik heb respect voor die oostblokdames omdat ze ver van huis en haard met hard werken voor hun gezin wat welvaart bijeen proberen te scharrelen. Dan verdien je het niet om een mes in je lijf te krijgen... Als ze de dader vinden krijgt hij vast strafvermindering omdat de dame een professionelle was! Zo diep zit de haat...

Unknown zei

Ik vind hoeren heel veel meer dan "minstens zo goed als anderen", bij mij staan ze bovenaan.
Helaas wordt de wereld gehersenspoeld met veel films waarin hoeren vermoord worden en die films zullen in de herhaling blijven
Co.

Anoniem zei

@Co Jansen

Een sexuele misdaad (waar je ook veel moorden op hoeren onder kunt rangschikken) was er enkele eeuwen geleden nog niet (in ieder geval niet in grote getallen), maar omdat onze maatschappij in der loop der tijd veranderd is, zijn deze er nu wel!En van dat fenomeen worden films gemaakt (of het vormt een sub-onderwerp in een film).

Ik spreek dus tegen dat er (veel)hoeren vermoord worden omdat dit (veel)in films getoond wordt. Mijns inziens zijn er eerst de moorden in de maatschappij en daarna de films, alhoewel deze films het aantal moorden in ieder geval niet zullen doen afnemen.

Geinteresseerd in het onderwerp sexuele misdaden en ben je benieuwd naar theorien over deze materie? Lees dan het (reeds gedateerde) boek met de titel "De Serie Moordenaars" met als ondertitel "Een onderzoek naar de psychologie van de criminele geest" van de schrijvers "Colin Wilson" & "Donald Seaman". ISBN 90-389-0077-5 Dit boek kun je 2e hands kopen op bol.com

groet, HL69

Unknown zei

Aan HL69,
Ik bedoelde dat "hoeren zijn zielig omdat ze vermoord worden" door films wordt opgedrongen.
Co.