woensdag 16 januari 2013

Sekspolitie

Maandag heb ik achter de TV gezeten, en aantekeningen zitten maken bij het programma "Sekspolitie" op Nederland 2. Een film van anderhalf uur over de Haagse politie commerciële zeden. Ik heb voor twee redenen gekeken. Omdat ik wist dat ik er een stukje met kritiek en uitleg over moest schrijven, maar ook gewoon professionele interesse. Het was namelijk best wel interessant.

Ten eerste bevestigde het àlles wat ik van N over de mensenhandelbusiness had gehoord. Ik moet toegeven, ik heb moeite gehad haar te geloven. Ze klinkt zo cynisch soms. Ten tweede was het weer een bevestiging hoe naïef de politie, zelfs die gespecialiseerde politie, over de business is. Ze hebben echt geen idee.

Nadat ik mijn stukje had geschreven, en het naar mijn helpers ging voor controle, heb ik via slimme internettrucs die ik van lezer Nerd getipt heb gekregen, gekeken hoe er nou op de aflevering werd gereageerd. Daar was ik erg over verbaasd, niemand wijkt af van het beeld dat we ingestudeerd hebben gekregen van de zieligheidsindustrie. Deze documentaire wordt zelfs gezien als een bevèstiging dat het allemaal zo is! Ik kon geen kritische kijk vinden!

Ik heb dus nog het paragraafje hierboven toe te voegen over de reacties op de documentaire, en daarom is het niet op dinsdag al gepubliceerd. Ik probeer tegenwoordig zo snel als ik kan mijn kritiek te geven, zodat mensen nog geïnteresseerd zijn. De indruk zit er zo snel al zo diep in, ik hou het toch al niet bij. Had ik maar netzoveel subsidie en budget als de mensen die de indianenverhalen op TV krijgen. Nu heb ik wel helpers, die me enorm helpen, en die ik enorm dankbaar ben, maar die hebben ook een baan te doen, en krijgen er niets voor!

De aantekeningen die ik heb gemaakt tijdens de afleveringen zijn al vijf kantjes, en mijn blogstukjes zijn meestal maar zo'n drie kantjes. Ik ga dus weer niet alles behandelen.

Mijn eerste glimlachje kwam al aan het begin, toen een agent zei dat tien tot vijftien klanten iets was, waar een vrouwenlijf niet op gebouwd is. Neem van een hoer aan, vijftien vluggertjes is makkelijk te doen. Als je twee weken oefent kan elke vrouw dat makkelijk hebben. Ik vond het fijn dat hij tien tot vijftien voor een dertien urige werkdag schat. Dat is realistisch, in Amsterdam hoor je vaak drieëntwintig per shift, en sommige verbiedertjes zeggen minstens veertig.

De agenten zijn wel weer erg naïef. Als je hoerenloopt ga je naar meiden die misschien wel gedwongen worden hun lichaam te verkopen, agenten komen voor het meisje maar klanten komen voor het lichaam, niemand droomt ervan prostituee te worden, er gaat veel geld in om dus het is crimineel, je ziet de glinstering van de tranen in de ogen, al die uitgemolken cliché's. Er wordt op de meisjes wat geprojecteerd, maar buiten hun eigen plaatje willen ze niet kijken.

Je ziet controles, waarbij de agenten de meisjes controleren. Dat gaat wel hoe ik het ken. Binnenkomen, vertellen over uitstappen, vragen over of je geholpen wordt door iemand, papieren bekijken. We zien meteen al een Albanese die beter een duurdere smokkelaar had kunnen nemen, want ze loopt met een vals paspoort tegen de lamp! Wat er met die vrouw gebeurt wordt niet laten zien, jammer. Ik heb wel dingen gehoord, maar ik had willen zien of die ook kloppen.

Tijdens die controles kan je ook zien hoe de meiden over de politie denken. Die mensen komen je maar lastigvallen, en je kan ze niet vertrouwen. In de docu zien we ook wel een paar keer dat die gedachte ook echt waarheid wordt. Aan het eind zie je de Haagse methode in actie. Een meid geeft "signalen van mensenhandel" volgens de agent. Zo'n agent, waar we in de hele docu van zien dat hij niets snapt van de prostitutie, vindt dat zij niet koosjer zou kunnen zijn.

Wat er dan in die Haagse methode gebeurt, is dat zo'n meisje een negatief werkadvies krijgt. Dat betekent, dat als een exploitant haar laat werken, en er komt toch iets van mensenhandel naar voren, dat hij dan betrokken wordt. Vergunning kwijt, en misschien wel veroordeeld worden voor mensenhandel. Die meid kan dus niet meer terecht in de legale prostitutie in Den Haag. Gelukkig kan je dan nu nog naar een andere stad, maar de meeste andere bazen moeten je ook niet meer als ze weten dat er een geurtje aan je zit. Ze kan het maar beter stilhouden, anders kan ze alleen nog illegaal aan het werk. Als er straks geregistreerd wordt, kan je beter naar het buitenland.

Het meisje lacht hardop als ze het hoort, gewoon omdat het belachelijk is. Ik heb ook wel gehoord hoe dat overkomt. Je hebt je onschuldige acteerwerkje niet goed genoeg gedaan, en nou straft de politie je af door je besmet te verklaren. Dat laat de andere meiden ook wel zien wat er gebeurt met meiden die met de politie praten. Petje af, geen pooier die beter kan laten zien dat de politie je verneukt.

We zijn getuige van de arrestatie van een mensenhandel-verdachte. We weten de hoe het zit met hem niet, maar we zien wel dat hij met veel politiesterkte wordt opgepakt. Zijn pooierbak wordt weggesleept, hij wordt meegenomen. Daar heeft een meisje heel hard voor moeten werken, zegt een agente terwijl de auto op een vrachtwagen wordt gezet. Als dat echt zo is, en dat meisje deed het niet omdat ze wou, hoort hij inderdaad in de bak.

Dan zien we een heel interessant stukje. Er komt een meid bij de politie om aangifte te doen, dat ze hier aan het werk is gezet. Ik moest meteen denken aan N die klaagde over meisjes die afspraken met haar maken, en dan als ze hier een kast hebben opeens niet meer willen betalen en gaan dreigen met aangiftes. En ja hoor, dit meisje was alleen maar geïnteresseerd in van haar contract afkomen.

Tijdens dat verhoor zit de politie te trekken naar het verhaal wat ze willen horen. Als ze er niet zelf mee over de brug komt gaan ze vragen of ze bang is dat haar familie wat zal worden aangedaan. Geen wonder dat je dat verhaal zovaak hoort, de politie komt er zelf mee. Als ze met een opvallend hoog bedrag voor de Doubie aankomt wat ze in anderhalve week verdiend heeft, twijfelen de agenten niet aan háár verhaal, maar juist aan dat van de andere meiden, die klagen dat de verdiensten zo mager zijn.

De poltie doet zijn best om haar zover te krijgen dat ze een snikkend verhaal van ellende doet, maar ze is naïef, en ze weet nog niet hoe je met deze dingen door moet. Ze laat gewoon zien waar het om gaat. De agenten en de docu proberen nog wel om er wat mysterie bij te houden, maar het is best duidelijk. Ook de uitkomst had N al goed voorspeld. Ze wordt uitgekotst omdat ze met de politie in zee ging en haar contacten verlinkte. Als zij eenmaal weg is krijgt de politie alleen nog maar wat van haar moeder, zelf ziet ze dan ook wel dat ze het verneukt heeft.

Een stuk later komt ook een andere nepblondine uit het Oostblok haar aangifte doen. Deze werkt al langer. Die heeft vier jaar gehad om voor zichzelf een nieuw netwerk te werken, en die kan nadat ze haar oude contacten verlinkt gewoon door voor zichzelf. Ook precies zoals N vertelt. Dat had ze ook gekund zonder haar oude contacten te verlinken, maar het komt nu vaker voor omdat de meisjes telkens te horen krijgen dat die pooiers zo link kunnen worden.

Die tweede blonde was trouwens best een gelikt stukje werk. In het begin zie je haar namelijk vrolijk die smerissen afpoeieren, en later zit ze een zielig verhaal te vertellen. De bedoeling van de docu is dus om ons te laten denken dat we ons hebben laten foppen door haar eigenzinnige gedrag om te kunnen denken dat er meiden zijn die niet zijn gedwongen. Stemmingmakerij, maar ik had het eerst even helemaal gemist omdat ik er gewoon anders naar kijk! Het eerste wat ik zag was dat ze een "lid drie" wouden krijgen door te vragen of iemand haar naar hier hielp.

Ik vraag me ook af, of het stukje verhaal van de vrouwelijke agente in het begin over een vrouw waarvan ze vier jaar geloofden dat ze vrijwillig was, maar die toch slachtoffer bleek te zijn, over deze meid ging! Het zou wel mooi passen, en die docu's zijn ook nooit op volgorde. Dat kan best een truc zijn om het te laten lijken alsof het over iemand anders gaat, zodat er meer slachtoffers lijken te zijn. Ja, zo achterdochtig ben ik geworden.

Opeens zag ik Hans in beeld, en ik weet van vriendinnen dat Hans een beetje verlept privéhuis beheert, waar hij wel de grote meneer uithangt maar waar je als meid gewoon over hem heenloopt. Hij is minder met zijn zaken bezig dan genieten van dat hij wordt gezien als een grote zakenman met een penozerandje. Zo'n baas die graag met de klanten lacht. Hij wordt door de politie in verband gebracht met mensenhandel.

Hans kletst, en probeert zichzelf eruit te praten, dat is wel heel duidelijk. Hij is ook helemaal geen goeie leugenaar. En misschien ziet hij achteraf ook wel dat hij niet netjes is geweest. Maar hij hoeft niets ergs te doen om toch al een mensenhandelaar te worden genoemd. Mensen die in de exploitatie zitten, lopen de hele tijd het risico. Ze zitten niet zo dicht op de hetze als wij, maar wel bijna.

Ze brengen hem vol in beeld, en dat vind ik niet eerlijk. Hij heeft niets gedaan, behalve dat hij slordig is met de voorschriften, maar dan moet je hem gewoon daar een boete voor geven en niet doen alsof hij een slavenhandelaar is.

Ook de razzia op de Doubletstraat brengen ze in beeld! Het eerste wat je ziet is die kale kop van Werson, die nou eens niet aan het woord komt. En ze zijn nog zo eerlijk ook om achteraf in beeld te schrijven dat er geen verklaringen losgekregen zijn van al die verhoren. Ze laten zien hoe de opgepakte klanten voor hoerenlopers worden uitgescholden. Er wordt niet op vervolgd hoe ze nou verklaren dat het zo'n drama geworden is.

Ik vind het heel erg jammer dat er niet opingegaan wordt dat die agenten het eerst hebben over dat vertrouwen zo belangrijk is, en wat die razzia daar met dat vertrouwen heeft gedaan! Het is erg genoeg dat de meiden maar zo weinig aan bod komen, maar dit is echt een hele grote fout in het programma. Wat denken die jongens zelf ervan dat er zo over hun jaren hard werk wordt heengelopen?

Het mooiste stukje van het programma vind ik dat stukje waar een raammadam haar zegje doet. Ze komt met goeie dingen, dat je over een krantenmeisje niet zou zeggen dat ze gedwongen wordt, in dezelfde omstandigheden waar ze dat met hoeren wel doen. Het is een hetze, daar heeft ze helemaal gelijk in. Ze komt met de simpele dingen, maar daar kan die agent al niet helemaal mee uit de voeten. De agent draait een beetje, en die weet ook wel dat hij fout zit. Ik vind het fijn dat ze dat wel laten zien, dat ze het er niet uitknippen.

Over het B9-fraude-verhaal ga ik kort zijn. Je kan wel zien dat het leugens zijn, maar ik denk dat je hoer moet zijn geweest om te zien dat wat de Nigeriaanse vertelt over haar hoerenervaringen onzin is. Zo zijn klanten niet. Ze komt met een onzinverhaal, en wordt heel erg geleid door de agent om er toch nog wat acceptabels van te maken. Achteraf komt een agent, héél voorzichtig, met de opmerking dat er wel een hoop voordelen zitten aan beweren dat je slachtoffer bent. Maar dat het uitgangspunt is, dat het slachtoffer terecht aangifte doet.

Ze doen hun best om haar te geloven, ze vullen heel veel voor haar in, ze proberen weg te praten wat ze zelf ook niet kunnen slikken. Een agent komt zelfs met het idee, naar hier reizen is duur, dat geld moet ergens vandaankomen, en in de prostitutie werken levert veel geld op, dus we geloven het maar. Je ziet nooit die hoeveelheden Afrikaanse hoeren, en die adverteren ook nergens. Ze snappen zelf ook wel dat dat niet kan kloppen. Maar toch geloven ze het expres.

De agenten zijn wat later bij een Kamercommissie die dingen zegt die héél terecht zijn over de B9, maar ze zijn niet blij dat hun nuance niet wordt meegenomen. Ik dacht: voelen jullie het ook eens. Die agenten worden lang niet zo genegeerd als wij, en deze regels gáán niet eens over hen, en dan voelen ze al een heel klein beetje hoe het is om zo gepasseerd te worden. Ik hoop dat ze er wat van leren over wat zij dagelijks met ons doen.

Zelfs de documentaire-maker wordt er boos over. Hij doet een duit in het zakje, maar over de rest blijft hij niet kritisch. Voor mij laat dat ook wel zien dat hij erg selectief verontwaardigd is. Hij heeft een interessante docu gemaakt, maar niet omdat hij een goeie boodschap erin wìl zetten. Het is juist interessant omdat je door de mening die ze àllemaal wìllen hebben heen, ziet dat de waarheid erdoor schemert.

Het beeld dat het bij me achterlaat, ze weten het echt niet. Omdat ze het niet willen weten, omdat ze het plaatje niet los kunnen laten van de vrouwen die nooit zoiets zelf kunnen willen. Daarvoor moeten ze een hoop slikken, want ze krijgen genoeg te zien dat ze laat zien dat ze in onzin geloven. Ze willen de bullshit vasthouden, maar het is moeilijk voor ze. Je ziet dat het ze aan het denken zet, ook al proberen ze zichzelf gerust te stellen en er niet meer aan te denken.

Ze zijn naïef, ze geloven in de toverpooier die op één of andere manier enorme macht over de meisjes heeft. Ze geloven dat die meiden niet naar de politie komen uit angst, of omdat ze misleid zijn. Ze geloven in de onzichtbare dwang, waar de meisjes als superactrices een masker voor op kunnen houden. Ze geloven dat de klanten er echt niet om geven hoe het met de meiden gaat. Ze geloven dat het een zwaar en slecht beroep is, wat niemand leuk vindt. En voor agenten die er dagelijks mee omgaan vind ik dat ècht niet kunnen!

Hun doel is om die meisjes te normaliseren en hun mensenhandelaars te pakken. Die mensenhandelaars hebben vaak helemaal geen erge dingen gedaan, maar erg en niet erg wordt tegenwoordig op de grote hoop gegooid. Die meisjes, als ze teruggaan naar hun relatie, huisje, school, gewoon niet meer de prostitutie in, daar zijn ze trots op. Dat is je eigen moraal erin gebruiken. Dat vind ik heel erg fout bij iemand die zulke macht heeft als een politieagent die iemand met een negatief werkadvies de illegaliteit in kan dwingen.

Ik zie wel dat ze het goed bedoelen in hun ogen, maar ze hebben een hele belangrijke taak en hele gevaarlijke macht, en die wordt nu gebruikt door mensen die in sprookjes geloven. Zij hebben de plicht om goed te kijken naar wat ze doen, en zich verbergen achter wat iedereen gelooft zoals ze nu doen vind ik gewoon je werk niet doen. Zij maken zo vooral ellende. De politie is daarom je grootste vijand als hoer.

Maandag ga ik een bijzonder stukje plaatsen. Dat kan heel leerzaam zijn over wat er allemaal meetelt voor de meisjes uit het buitenland. Dat is iets waar ik samen met andere mensen al flink mee aan het werk ben geweest, en het is een boel werk geweest. Eigenlijk wouden we het later plaatsen, maar ik denk dat we niet te lang moeten wachten.

EDIT: Uitzendinggemist heeft de Sekspolitie offline gehaald. Ze zeggen dat ze hun best doen om het terug te zetten.

EDIT: De koppeling naar Sekspolitie werkt weer.

20 opmerkingen:

Anoniem zei

Hulde voor jouw kritische blik Zondares!

Tijdens de uitzending dacht ik de enige te zijn die verbaasd was over de naïviteit, onkunde en gekleurde blik van de padvinders in de Haagse rosse buurt, maar gelukkig zijn er meer mensen met een reële blik op 'het leven'.

Als ervarings-deskundige heb ik in het schuitje gezeten van Hans, met als verschil dat ik niet hoefde te liegen en ook niets fout had gedaan. Tunnelvisie van de rechercheurs en hun eigen moraal maakten dat ze mij schuldig bevonden en alleen dat zagen wat ze wilden zien. Zo herkenbaar. In hoger beroep uiteindelijk logisch van alles vrijgesproken behalve ..... het toen nog van kracht zijnde 'bordeel-houders-verbod', een artikel in het wetboek ergens uit 1880 ....... Ik was de laatste in dit land die er voor veroordeeld werd, gewoon omdat ik anders volledig onschuldig werd verklaard en de aan mijn leven toegebrachte schade zo groot was geweest dat justitie had moeten betalen.

Toen ik 20 jaar later de hoofd-rechercheur weer tegen kwam en met hem het gesprek aanging was hij nog steeds van mening dat ik 'geluk had gehad' hoe ik ermee weg was gekomen.

De waarheid? Ik hielp slechts een paar Roemeense dames, die zelf graag wilden werken. Ik hield er geen dubbeltje aan over en nadat ik ze al meer dan een jaar niet had gezien werden ze opgepakt op een werkplek zonder de juiste papieren. Ervaring omdat ze die molen al eens doorgeweest waren, maakten dat ze wisten dat het terug naar huis was of een aangifte vrouwenhandel.

Ik ken het vak als wandelaar, met zeer veel goede contacten ook prive met leuke, lieve en integere dames, het vak vanuit de kant van de ondernemers, en de ervaring met politie en justitie, de onkunde, de naiviteit en de 'eigen moraal' die men wil laten zegevieren.

Zolang dat de inzet is zal de berichtgeving over het oudste vak ter wereld niet snel veranderen. Alle meiden die zelf voor het vak kiezen, integere ondernemers en fatsoenlijke klanten ten spijt!

Heel veel succes met je Blog!

Anoniem zei

Hear, hear!

Uitstekend stukje zondares. Ga zo door, je speelt een belangrijke rol in deze maatschappelijke kwestie.

Anoniem zei

Over Hans gehoord van een vriendin? Ja, ja.

:)

Anoniem zei

Tja... ik vond het eigenlijk wel een aardige docu. Het feit dat 90% van de punten je noemt voor iedereen zichtbaar zijn, is al redelijk uniek bij dit soort documantaires (de reactie van de dame die een negatief werkadvies krijgt bv). Dat de agent toegeeft dat 'economische dwang' ook in de statistieken wordt meegenomen; dat politici horen wat ze willen horen (de reactie van de politie deed me erg aan jouw reacties hier denken); dat de Litouwse dame ook zonder pooier ervoor kiest te blijven werken, dat de Hongaarse dame achteraf haar 50-50 afspraak niet eerlijk vindt en al het geld wil.

Dat de politie hier niet de nadruk op legt, ok, maar het is duidelijk in beeld. Het is voor iedereen die gekeken heeft ook duidelijk dat de politie er ook niet veel mee kan en eigenlijk nauwelijks iets voor elkaar krijgt; ook als ze minder naief zouden zijn misschien.

Net als dat tegenstanders van prostitutie hier met bevooroordeeld naar kijken, is dit voor jouw misschien ook een beetje zo ;)

Donkey zei

Zondares, ik vind je wel heel hard hoor. Je kunt toch op rechtspraak.nl over allemaal zaken over gedwongen prostitutie lezen? Het vind echt plaats hoor. Het is waarschijnlijk alleen niet zo omvangrijk als vaak wordt aangenomen.

En ik heb gelezen over Thérèse van der Helm in het boek I never thought this would happen to me - Prostitution and traffic in Latin American women in The Netherlands (Fanny Polanía Molina and Marie-Louise Janssen, 1998). Thérèse werkte voor de GG&GD in Amsterdam. Ze verteld in het boek dat veel prostituees klagen over buikpijn. Ze adviseert hen om hun benen naar beneden te doen als ze geneukt worden, zodat de klanten niet zo diep binnen kunnen dringen. Dan doet het minder pijn. Ze vertelt ook dat prostituees dan denken dat ze ziek zijn, en dan gebruiken ze antibiotica. Ik citeer:

As to the health situation, that's satisfactory, so the women can go on with their work as usual. However, they often complain about pains. When asked how exactly they have sex, they reply that they do it in ten minutes for 12.50 dollars. Those are very fast screws indeed: legs upright in the air, while the customer is banging about, finished in ten minutes. Anybody would be affected by stomach pain, undoubtedly. They ought to do it with their legs down, being the woman, the one who determines the rhythm. Because as soon as the woman feels pain in her stomach, she thinks she has contracted a venereal disease and starts taking antibiotics, that are for sale everywhere. But that's not necessary; it's just because they are doing it so roughly. That's why we say to them: legs down when you are having sex! They all complain of pains in the abdomen, without any certainty that it's to do with an infection, but simply backache. But apart from that, they're healthy enough to keep on doing their job.

Ook Mariska Majoor adviseert in haar boek Als sex werken word (pagina 59) om bij doggystyle de bekken te kantelen zodat klanten niet al te diep kunnen, dan doet het minder pijn.

Ik citeer:
Er zijn mannen met een ‘afwijkende penismaat’ zoals: hele dikke, hele kromme of hele lange. Alle drie de maten kunnen erg pijnlijk zijn voor je. Begin er niet aan als je denkt dat je ze niet kunt hebben. Dat is echt geen schande! Verder is het heel belangrijk om voldoende glijmiddel te gebruiken, indien nodig je bekken iets te kantelen en de man zeer zeker niet te diep te laten gaan. Zeg er iets van als dat wel gebeurt en laat hem direct stoppen als het pijnlijk wordt. Voor sommige mannen met een ‘moeilijke maat’ is dit juist de reden om naar een prostituee te gaan. Ze hopen dat een prostituee er wel raad mee weet. Maak hem in dat geval duidelijk dat een prostituee ook maar een mens is die haar lichamelijke beperkingen kan hebben. Als je de penis niet in je wilt, kun je hem een alternatief bieden zoals een massage.

just me zei

Ik zie even niet in wat het stukje betreffende pijn in de buik en houdingen bijdraagt aan het gesprek over de documentaire. Dat zou aan mij kunnen liggen want ik heb hem niet gezien.
Zondares, bedankt voor je kritische noot. Ik leer heel veel van je blog en hoop zo een realistischer beeld te krijgen, dan het beeld wat de media vaak schetst. Ik ben gelukkig geboren met een goed paar hersenen en een gezonde portie argwaan. Ga zo door

Donkey zei

Dat was eigenlijk een reactie op wat Zondares zei dat vrouwen makkelijk 15 keer seks per dag aan kunnen. Dat is misschien voor Zondares zo, maar sommige andere vrouwen krijgen er wel degelijk last van.

Ik heb het zelfs een paar keer meegemaakt toen ik prostituees bezocht. Eén vrouw zei dat ik rustig aan moest doen omdat ze al een tijdje niet gewerkt had. Vooral bij doggy moest ik voorzichtig doen. Ze zei dat bij doggy mannen heel diep kunnen binnendringen en dan kan hij tegen de baarmoeder aanstoten. Dit kan erg pijnlijk zijn, zei ze.

Ook een andere prostituee die ik had bezocht vertelde dat je erg voorzichtig moest zijn omdat het anders pijn kon gaan doen. Ze wilde daarom liever niet dat een man twee keer klaarkomt, want anders lijkt het net of je in plaats van 8 klanten, 16 klanten hebt gehad op een dag.

Misschien kan een vrouwenlijf het wel aan, maar ze voelen het echt wel hoor! Niet dat ze langdurig lichamelijk beschadigd raken.

Zondares zei

Anoniem 16 januari 2013 05:15, als jij netjes bent geweest en je bent door die wet gepakt, is dat heel oneerlijk. Maar heb je er echt geen dubbeltje aan verdiend? Dat is wel een beetje moeilijk te geloven, schat. Ik gun iedereen een boterham, ook de exploitanten, en hoe er met jullie wordt omgegaan vind ik niet goed.

Anoniem 16 januari 2013 07:24, ik bereik maar driehonderd mensen per dag, het is een druppel op een gloeiende plaat. Ik hoop maar dat ik maar iets bijdraag. Soms voel ik me alsof ik maar weinig uithaal met al die tijd die ik erinstop.

Anoniem 16 januari 2013 09:56, je zou eens moeten lezen wat mensen erover tweeten en in forums schrijven. Het is om te janken. Zoveel mensen die het oppakken als iets om de prostitutie mee zwart te verven. Maar wat vind je dan dat ik verkeerd zie?

Donkey, vijftien keer op een dag is prima te doen. Dat boek van Mariska is op meiden gericht die er nog helemaal geen kaas van hebben gegeten. Als je het een beetje over je heen laat komen, dan leer je het inderdaad nooit. Maar als je je werk goed probeert te doen, is er geen reden om dat niet te leren. Of je moet mismaakt zijn, dat kan nog.

Tom zei

Eigenlijk zou er een documentaire gemaakt worden, gemaakt met in gedachten de dames en meisjes die er aan denken naar Nederland toe te komen. Voorlichting, waarin de realiteit van het werk hier belicht word. Over verdiensten, kosten kansen en mogelijke problemen.

Zonder die dramageilheid, waardoor veel documentaires en tv reportages over dit onderwerp mislukken of te vaag worden.

Puttana zei

Ga je maandag al de IF plaatsen? Moeten we dan de hele intro dit weekend maken? Ik vond de uitstel wel een goed idee juist, vorige keer hebben we ook weer fouten gevonden.

Goeie bespreking van de docu, ik kreeg het zuur van die ellendegeile maker die probeert om wat hij voor zijn lens kreeg toch te laten lijken op een misstand tegen die wijven.

Eleonore zei

Ben je niet een beetje negatief over die documentairemaker? Hij had het ook zwarter kunnen maken. Ik denk dat hij best pro-prostitutie is hoor.

Puttana zei

Hij is gewoon een ellendegeil reddertje. Hij legt de nadruk op het ergste wat hij kon vinden, de bedoeling is weer het demoniseren. Dat hij eerlijker is dan gemiddeld haalt dat niet weg.

Richard zei

Als je goed kijkt zie je dat ze gewoon niets kunnen vinden. Dat ze ondanks alle inspanningen om dames te overtuigen dat ze toch echt slachtoffer zijn nog steeds niets hebben en desondanks aan hun eigen idee en moraal vast blijven houden is ontluisterend want ze doen dit al jaren.

Iemand die zo slecht is in zijn werk en het nog niet snapt heeft toch helemaal niets in zo'n functie te zoeken?

Als je dan nog weet dat de maker voor de docu al een jaar of anderhalf(!!) meeliep om vertrouwen te winnen en met camera ook nog anderhalf jaar(!!) dan is twee aangiftes het bewijs dat de politie en de politiek volstrekt verkeerd bezig is. Pure verspilling van geld en mankracht met de hoeren als slachtoffer van de overheid.

En precies die laatste dame werd wel heel dramatisch in beeld gebracht alsof ze eindelijk beet hadden en alles niet voor niets was. Terwijl ze gewoon het geld wilde waar ze (volgens mij ) recht op had. Dan zet je wel de toon voor de argeloze kijker.

Kortom, Zondares en Puttana jullie zien het weer haarscherp!

Richard

Wanda zei

Ben je niet een beetje paranoia Putana? Ik vond het best neutraal als je het naast de andere dingen op tv legt.

Unknown zei

Door de aankondiging "documentaire over vechten tegen gedwongen prostitutie" gaan de kijkers er vanuit dat alles in die dokumentaire dat bewijst, lekker lui en kritiekloos, zo lui ben ik ook, helaas. Ik vind desondanks dat je gelijk hebt Zondares.
Co.

Anoniem zei

Zondares of Puttana, bewijs eerst eens dat die regisseur het zo bedoeld heeft voordat je het bij anderen neerlegt, zeg!

Puttana zei

Je gelooft het niet? Hier kan je naar de programmamaker luisteren.
http://www.radio1.nl/items/69778-dweilen-met-de-kraan-open-documentaire-de-sekspolitie

Heb je trouwens in de Linda gelezen over Amber die even naar SINGAPORE is geweest? Alsof het niks is! Wild Thing gaat daar niet eens heen! Dat kind is gek of levensmoe.

Anoniem zei

Geeft toch duiding, zo'n filmpje. Eens kijken of dat langer blijft staan dan de documentaire. Jammer dat jullie gelijk hebben.

Anoniem zei

Heb je niet de leugen gezien die die agente debiteert en waar iedereen zo door kan prikken? Zij zegt dat ze op een gegeven moment, vlak voor Kerst, door de Doublet- of de Geleenstraat loopt, en dat 'n meisje wat ze al 4 jaar kent haar belt, of ze even langskomt. Dan blijkt dat ze errug zielig is en de hele riedel, en vraagt ze aan die agente haar telefoonnummer. En ja hoor, ze belt ook nog op 2de Kerstdag.
Waarom is dit een leugen? Omdat dat meisje niet haar telefoonnummer zou vragen als ze net een paar minuten eerder die agente op haar mobieltje heeft gebeld (die agente loopt immers door de straat, dus het is geen vast nummer). Zo doorzichtig, en dan ook nog Kerst erbij halen, het viel me tegen dat die agente d'r niet meteen sneeuw bijverzon.

Zondares zei

Puttana, dank je voor de koppeling. Ik begon me al te schamen dat ik lelijk over die man was geweest.

Anoniem 21 januari 2013 00:42, het kan een leugen zijn, maar het kan ook dat het er gewoon ongelukkig uitkwam. Misschien had die meid wel de werkmobiel maar niet de eigen mobiel bijvoorbeeld.