zaterdag 27 oktober 2012

Help! Een hoer in de klas!


Afgelopen zondag was er een documentaire op TV over een prostituee die uitleg geeft over haar werk aan scholieren en studenten. Ik had me alweer helemaal voorbereid op de ellende die we weer voorgeschoteld zouden krijgen, maar dat is me honderd procent meegevallen. Het was eigenlijk best goed! Ik vind het mooi in beeld gebracht, en die Josje stond ook goed haar mannetje.

Josje is netzoals Lina zo'n hoer die telkens in de media terugkomt. De meeste van ons zijn heel erg voorzichtig geworden met onze privacy, maar Josje gaat daarmee om alsof ze er haar hand niet voor omdraait. Daar heb ik echt diep respect voor, want ik weet echt niet hoe ze dat doet. Ik zou het zelf ergens wel willen, maar ik heb er niet de problemen voor over die ik eerder al kreeg van teveel openheid.

Ik ben het eigenlijk gewoon met Esmeralda uit mijn commentaren eens, Josje zette wat moois neer. Ze ging in discussie, en ze daagde uit zonder dat het ruzie werd. Dat zou het met mij wel geworden zijn, ik kan toch wel driftig zijn! Ze bleef juist heel lief en toegankelijk. Een echte BDSM-moedermeesteres. Dat stuk van het werk past nietzo bij me, en dat maakt toch ook wel verschil met dit soort dingen denk ik.

Het was netjes gefilmd, zonder teveel geknip en geplak, ook al vond ik het niet netjes dat ze wel wandelaars langs het raam vol in beeld deden. Die hadden ze ook even kunnen vervagen, dat doen ze bij andere programma's ook.

Ja, natuurlijk had ze kritischer kunnen zijn over die "gedwongen" toestanden die weer werden genoemd, maar ik kan niet vragen dat iedereen precies zegt wat ik over wil brengen. Ik denk ook dat ze makkelijk meegaat in het geroezemoes van de Wallen. Dat doen veel mensen toch al. En ze brengt al wat nuance aan, en dat vind ik al heel wat voor iets wat ze op de TV laten.

En we zien wéér Lina! Het is supertoevallig dat die twee in één pandje werken. Lina's verhaal wordt als "het" verhaal over mensenhandel genoemd, dus ik vraag me wel af of ze nou wel èchte slachtoffers kent. Maar het verhaal komt van Josje wel wat genuanceerder af dan van de BNN. Dat vind ik al flink beter.

Wat ik heel mooi vond om te zien, was dat de hoger opgeleide mensen veel meer bereid waren om hun ideeën te laten varen, en de jonge Havo-mensen ook. Daar zie je ook wel aan hoe die flexibele houding later weggaat, en hoe het versteent. Heel mooi was het om te zien hoe die "normale" jongeren draaiden en schoven op hun stoelen, ongemakkelijk met zichzelf, terwijl Josje kalm en lief was. Dat werd mooi in beeld gebracht.

Josje doet het werk anders dan ik. Ik ga echt op de seks uit, en zij is een SM-moedermeesteres. Dat is ook prima werk, maar het is wel anders. Daarom zou ik vragen vaak anders beantwoorden dan zij. Maar voor haar is het zo, en daar moet ik respect voor hebben. Ach, ik zit hier nu te muggenziften over dat ze niet precies deed wat ik wou, en ze heeft het nog wel zo goed gedaan. Ik ben niet eerlijk nu.

Het dingetje van BNN ging redelijk onopgemerkt voorbij, maar omdat dit niet ongenuanceerd doordrammen op de slechtheid van de prostitutie is, levert het nogal wat verontwaardiging op, en ook in de pers. Hier is bijvoorbeeld een opiniestuk in de Volkskrant. Zelfs op het Seksblog is er ook wat gepruttel, want seks moet kunnen maar prostitutie is toch kennelijk weer wat anders.. In de kringen van de zieligheidsindustrie zijn ze ook pissig, hoor ik via via, en dan ben ik al snel positief.

Op de website van HUMAN staan reacties van BN'ers op de documentaire, en dat komt van de voorspelbare glijer, en binnenkort vice-premier Lodewijk Asscher, die het vooral niet over Josje heeft maar over een naamloze vrouw die jaren onder invloed van een gedrogeerd drankje blijft. Maar ook van Heleen Mees horen we haar mening, ook al heeft ze niet opgelet en zijn de vragen die ze zegt dat gesteld hadden moeten worden wel beantwoord. En dat een happy hooker makkelijker zich laat filmen dan een slachtoffer, dat is echt domme flauwekul mevrouw Mees. Dick Pels vindt het beeld van Josje geromantiseerd, wat natuurlijk nergens op slaat. Ze houdt juist de emotie ervanaf, en laat het bot en bruusk zien zoals het is. Heel gemakkelijk gooit hij seksueel misbruik van kinderen op de hoop met prostitutie niet veroordelen. Smeerlap dat hij is.

Er is ook een reactie die ik even extra uit wil lichten, want Jessica Westerik heeft een lichtje in mijn hart aangestoken! Zij begreep het, en ze ziet het goed. Eigenlijk is haar commentaar op een bepaalde manier wel beter dan dit stukje! Vooral lezen jongens!

Mooi hoor, deze documentaire, en dit soort dingen hebben we nodig. Ook al gaat het niet veel mensen overtuigen op zijn eentje, als ze maar eens wat anders horen gaat het toch wel meer vragen oproepen, en dat moeten we doen. Dit programma bereikt honderd keer meer mensen dan mijn blogje, en mijn vaste lezers zijn toch ook veel hoeren en mensen die toch al interesse hebben.

Bedankt Josje, je hebt me een groot plezier gedaan!

7 opmerkingen:

Angie zei

Goed dat er mensen zijn zoals Josje ( en jij natuurlijk) die toch proberen te communiceren over prostitutie.
Mensen veroordelen zo gemakkelijk dingen waar ze weinig van weten en die ze maar weinig begrijpen. Op prostitutie rust nog een een gigantisch taboe en stigma, ookal zeggen we dat het legaal is.
Door te communiceren, zou het beeld dat veel mensen hebben over prostitutie kunnen veranderen (of toch bij sommigen)

Anoniem zei

Tja, ik kan nu wel zeggen "eens met Zondares" maar dan kaats ik de bal gewoon terug.

Het viel mij ook op dat ze de klanten volop in beeld zetten, zeer onbeschoft!

De mooie nuance in het programma is aan Josje te danken. Wat een heerlijk rustig mens is dat. Ik ben ook een opstootje, en ik moet nog leren hoe zij zo rustig blijft.

En de mensenhandelaarfetishisten kunnen wel zeiken, maar er zeikt altijd wel iemand over iets. Ik weet zeker dat er ook zeer veel mensen het programma hebben bekeken en er iets goeds van meegenomen hebben. De timing was ook uitstekend, zo vlak voor de stemming.

Ik duim voor een goede uitslag aanstaande dinsdag. Als ik die bergen kritiek zie die er in de totstandkomingsgeschiedenis zijn geuit op de registratieplicht zie ik dat er in elk geval nog kritisch denkende mensen zijn. OK, het is natuurlijk al van de gekke dat een dergelijk voorstel uberhaupt ingediend wordt en dan ook de Tweede Kamer overleeft, maar we zijn niet de enige die zien dat die registratieplicht niets gaat uithalen.

Duimen iedereen!!!

Esmeralda

Unknown zei

Anoniem 09:42,
"Het viel mij ook op dat ze de klanten volop in beeld zetten, zeer onbeschoft!": Het zou niet onbeschoft moeten zijn, dan zou blijken dat klanten zich niet schamen voor hun "klantzijn"
Co.

Unknown zei

Het zou moeten heten: "Eindelijk een hoer in de klas", dat "help" vind ik het taboe verergeren.
Co.

Anoniem zei

mooi stukje

ik vond het een prima docu met inderdaad hilarisch domme reacties van de BN'ers op de site van HUMAN

Erik zei

Het is in en in triest dat zoiets als een Universiteit voor Humanistiek bestaat in Nederland en vooral dat zoiets Universiteit mag heten. De hoeveelheid reliprop in Nederland is echt schokkend. In wat voor land leven wij toch dat er zo’n onuitputtelijke hoeveelheid geld beschikbaar is voor religies.
Verder vind ik het wel een aardig stukje van Jessica, vooral de vraag: “heeft ze (de hoer in kwestie) iets geleerd van haar werk?” Jazeker, bijvoorbeeld dat je de ballen van een man bij het pijpen lekker in je handen moet laten rollen…

Zondares zei

Esmeralda, ik zag net pas dat jij naar dit programma had gelinkt, sorry dat ik je geen props gaf.