maandag 26 augustus 2019

Klanten voorlichten

Klanten zijn hele normale mannen. Dat betekent dat je niet minder van ze hoeft te verwachten dan van de andere mannen in je leven, en helaas ook niet veel meer. Goed, echte smeerlappen betalen je niet dus die zie je minder, en je relatie is lekker duidelijk waardoor je ook makkelijkere relaties met ze hebt dan met mannen "in het wild," maar ze zijn gewoon heel gewoon, en dat heeft voordelen en nadelen.

Een heel duidelijk nadeel bijvoorbeeld is dat mannen die naar de hoeren gaan geen steek beter dan normaal zijn voorgelicht. Soms denk ik weleens dat ze zelf intussen wel iets meer hebben geleerd, gewoon van toekijken naar hoe je professioneel met seks omgaat, maar heel veel verschil is dat niet. Ze zijn iets verder dan de mensen die ik oliedomme dingen over seks hoor zeggen buiten sekswerk, maar niet heel veel.

Mensen zijn heel onwetend over seks. Mannen zijn dat bepaald niet minder dan vrouwen, ookal lijken mensen te denken dat vrouwen realistischer zijn over seks dan mannen, maar mannen er meer van weten. De verlegenheid zit er netzogoed als bij vrouwen, ook bij mannen die graag brallen over seks. Bijna niemand is er vrij over, en de mensen die dat wel zijn houden dat meestal liever onder hun pet.

Er wordt veel geloofd in de borrelpraat over seks. Er wòrdt wat opgeschept over seks door mannen onderling! En het meeste is fantasie, wat niet fantasie is wordt maar half echt weergegeven, en half niet goed begrepen wat er nou gebeurt. Die flarden van verhalen blijken dus heel serieus te worden genomen, want ze duiken telkens op als ik uit een klant trek wat hem nou zo onzeker maakt of wat nou de inspiratie was voor zijn domme aktie.

Of het nou gaat om klasgenoten op school, om praatjes uit de sportkantine of om collega's bij de koffie-automaat, dat soort verhalen wordt bloedserieus genomen en door de mannen in hun hart gesloten. Om de ene of andere reden kunnen ze daar niet kritisch over zijn, ook als ze over alle andere bronnen over seks die ze hebben wèl kritisch kunnen zijn. Ik ben er nogsteeds niet achter waarom dat nou is.

De tweede bron van kennis over seks is wat mensen op school hebben geleerd. Dat zou goed kunnen zijn, maar wat je op school leert slaat voor de meeste mensen de plank nogal mis. Op school krijg je een heel beperkt verhaal, en dat verhaal is op zich niet verkeerd. Het bevat belangrijke dingen. Maar het wordt gebracht op een manier die helemaal losstaat van hoe mensen seks beleven, en dus dringt er veel van gewoon niet door tot hun seksuele kennis.

Op school gaat het vooral over de biologie van de voortplanting, en dat weten de mensen danook wel goed. Nou ja, goed? Wanneer je nou echt risico loopt op zwangerschap wordt al verkeerd geleerd op school, door véél te paniekerig te doen. Tijdens je menstruatie voorvocht aan je vingers hebben als je daarmee je clit vingert is echt geen zwangerschapsrisico te noemen, maar zo wordt het wel gebracht. Als je alles onveilig noemt, weten mensen nogsteeds niet hoe ze veilig van onveilig moeten onderscheiden.

Hetzelfde kan ik zeggen van hygiëne. Er worden nuttige dingen gezegd, en condooms worden benadrukt. Dat is goed. Maar zoals het gebracht wordt is het op het randje van angstzaaierij, en wordt te weinig onderscheid gemaakt tussen risico's. Sommige dingen zoals HIV worden buiten proportie opgeblazen, terwijl de risico's van terugkerende of verwaarloosde blaasontstekingen juist totaal genegeerd worden. Hepatitis wordt vaak nieteens genoemd, en dat is juist zo'n makkelijke om je tegen in te laten enten, en zo levensgevaarlijk als je het krijgt!

Zodra mensen gaan seksen ontdekken ze ook dat zo'n beetje iedereen doet wat ze hebben geleerd dat zo supergevaarlijk is. En ze ontdekken dat er heel veel bij zit wat ze totaal niet is verteld bij de voorlichting. En de voorlichting wordt in hun ogen al heel snel een zedenpreekje dat botst met wat ze zelf leren en zelf ervaren.

Er scheelt nogal wat aan wat de schoolvoorlichting vertelt, en vooral aan wat ze niet vertellen. Ze geven de jongeren vooral veel bevestiging dat het okee is om géén seks te hebben, of terug te houden. Er wordt bangmakerij meegegeven over dat je "er klaar voor moet zijn" voordat je mag gaan seksen, omdat er anders erge dingen gebeuren. Er wordt niet verteld over hoe je aan seks komt, hoe je verleidt, hoe je eraan begint, hoe je ontdekt. En dat is juist wat ze nodighebben.
Jongens èn meisjes.

We moeten ook niet vergeten wat er allemaal voor "informatiefs" via de bladen en de TV naar mensen toekomt. Je weet niet hoeveel mensen versieren proberen te leren van Temptation Island, hoeveel mensen van Sex Academy proberen te leren wat er toch misgaat in de slaapkamer, of hoeveel mensen het gewauwel van Goedele aannemen als het Evangelie. Het probleem is dan vooral dat aapjeskijken of zuur geneuzel wordt gezien als iets wat door de media is geselecteerd als het beste van het beste. Maar daar heb ik al een heel stukje over.

Als ik door de Cosmo, de Flair of de Viva blader, zie ik een heleboel over seks en relaties gaan. En dat is allemaal netjes opgemaakt, met strakke foto's en design, goed leesbaar en meeslepend geschreven, met de overtuigingskracht van een goede copywriter. Maar de inhoud is huisvrouwenklets, meestal overgenomen uit andere bladen. En die andere bladen hebben het opvallend vaak uit fictie.

We leven in een wereld die we begrijpen door verhalen. We maken verhalen van wat er om ons heen gebeurt om te zien hoe we in die wereld staan, en wat we moeten doen. Helaas is de werkelijkheid rommeliger dan een goed verhaal, en sticht die juist meer verwarring. De werkelijkheid geeft je alleen sturing door ervaring, en dat is de moeilijke manier om te leren. De makkelijke is door licht verteerbare verhalen. En die kom je in fictie makkelijk tegen.

Je leert makkelijker van fictie dan van de werkelijkheid. Dat is naar, want je gaat wat je leert toepassen in de werkelijkheid, en fictie leert je daar weinig over. Zo voelt het alleen niet, en wat we voelen maakt een boel uit met wat we voor keuzes maken. Als de fictie is geschreven door iemand die weet waar hij mee bezig is, en waar hij over schrijft, dan loopt het wel los. Maar over seks weten schrijvers meestal netzo weinig als hun lezers.

In boeken en films gebéúrt seks allemaal maar. Meestal overkomt het de hoofdpersoon een beetje, vaak wordt door de omlijsting van het verhaal duidelijk dat seks in de lucht hangt, en veeltevaak wordt het cruciale moment dat iets seksueel wordt helemaal overgeslagen omdat de schrijver er niet mee uit de voeten kan. Als je daarvan leert hoe seks werkt, kijk je heel vaak op je neus over hoe het je niet allemaal overkomt wat je wil.

Het andere uiterste is weer de wetenschappelijke wereld, die regelmatig met artikelen over seks in de kranten komt. Als mensen zo'n krantenartikel lezen, leren ze gretig wat er wordt beweerd als wetenschappelijk feit. Dat kom je dan bij de klanten trouwens ook weer vaak tegen, die denken opeens dat ze de sleutel naar goede seks hebben ontdekt. En meestal is het dat natuurlijk helemaal niet. Denk je echt dat er nog veel nieuws is te ontdekken in wat mensen al zo graag zelf bestuderen sinds we bestaan?

Ik heb gelezen dat de wetenschap had bewezen dat scheren onhygiënischer is dan een oerwoud laten staan, dat het vaginale orgasme niet bestaat, dat de clitoris het middelpunt van de vrouwelijke seksualiteit is, dat de ideale pik vijftien centimeter lang is, dat besneden mannen minder genot voor hun partner opleveren, en dat seks een wondermiddel tegen depressie en Alzheimer is. Allemaal dingen die ik niet zomaar geloof, omdat mijn ervaring daar niet mee overeenkomt.

Gelukkig kan ik zelf wel opzoeken wat daar speelt, en heb ik behulpzame helpers die dat soort onderzoeken voor me uitspellen, en dan komt er telkens een aap uit de mouw. Meestal dat de krant de resultaten van het onderzoek nogal opgeblazen heeft, vaak ook dat er nogal wat aan het onderzoek schort, en soms gewoon dat het onderzoek nieteens bestaat, ookal zegt de krant van wel. Maar hoeveel mensen hebben dat soort helpers nou?

Om mijn voorbeelden hierboven te behandelen, scheren bleek door de huidirritatie evenveel ziektes meer kans te geven als dat je voorkomt door geen schaamhaar te hebben. Het veranderde dus niets. Dat het vaginale orgasme niet bestaat bleek met de methodologie van het onderzoek niet te bepalen te zijn, het was meer een ideologisch pamflet. Dat de clitoris het middelpunt van de vrouwelijke seksualiteit is, is een geloofsartikel wat als aanname in de premisses van het onderzoek zat, en dus was de conclusie een petitio principii.

Het onderzoek dat uitwees dat de ideale penis vijftien centimeter lang is, was een Australisch onderzoek waar vrouwen moesten aangeven welke gestileerde lijntekening van een man ze het aantrekkelijkst vonden. Die tekeningen werden door een computer samengesteld uit verschillende componenten, zoals brede of smalle schouders, grote of kleine handen, en een grote, middelgrote of kleine penis. Daarbij bleek bijna elke vrouw de grootste penis consequent te kiezen, en die was vijftien centimeter lang. Dat vonden de onderzoekers dan de ideale lengte, want de voorkeur was bijna universeel, en een nog grotere penis vonden ze "grotesk" en "niet realistisch".

In het onderzoek dat "bewees" dat vrouwen een besneden lul minder lekker vonden in bed bleek te zijn uitgevoerd voor en door anti-besnijdenis-activisten, door een vragenlijst over voorkeuren te laten invullen op een anti-besnijdenis-website. Het onderzoek dat seks een wondermiddel tegen depressie is, toonde eigenlijk alleen aan dat bij vrouwen die meer seks hebben waarbij ze sperma in hun kut krijgen, minder depressie voorkwam. Met seks met condoom was het effekt meteen weg. Er is nog een professor voor door het slijk gehaald die grapte dat vrouwen dan maar sperma moesten slikken tegen depressie.

Tenslotte dan nog het onderzoek over seks als wondermiddel tegen Alzheimer, dat bleek meer een correlatie te zijn. En wat moet je dan concluderen: dat je de Alzheimer eruit neukt, of dat mensen met Alzheimer minder neuken omdat hun libido kapotgaat? Zo kan ik nog wel even doorgaan, de lijst artikelen over seks in de pers is best lang, en heel veel opzienbarende resultaten zijn opzienbarend omdat ze niet kloppen. Maar mensen nemen het gretig over, want het is bewezen door de wetenschap.

Waar mensen natuurlijk veel van leren, is de porno. Iedereen kijkt het, mannen èn vrouwen, en het is iets waar we al mee beziggaan voordat we de dingen waar we naar kijken zelf proberen. Kijken is makkelijker dan doen, het is zelfs makkelijker dan zelf fantaseren. We zien dat het werkt, we zien dat het bij seks hoort, en we vóélen dat het ons iets doet. Het is de makkelijkste, natuurlijkste en leerzaamste ervaring in dit rijtje.

Toch is het niet ideaal. Ik ben het helemaal oneens met mensen die het over de "pornificering" van de samenleving hebben, of die vinden dat porno geweld is, of die porno als een soort dreiging zien. Maar porno is niet gemaakt als les. Porno is gemaakt om je een spectaculaire seksuele show voor te toveren, die door je ogen recht je kut in schiet. Of eigenlijk, de lul van de kijker. Want het wordt gemaakt voor mannen.

Porno is geen handleiding, het is keihard op de knopjes rammen van de man die ervoor betaalt. Hoewel vrouwen ook porno kijken, betalen ze er haast nooit voor. Mannen wel, ookal heb je daar ook heel veel klaplopers. Dus als je geld wil verdienen, maak je porno voor mannen. Niet alleen is het dingen doen die op die knopjes rammen, maar ook die dingen doen op een manier die op de kamera goed te zien is. Dat maakt het allemaal nog gekunstelder.

Daar is niets mis mee. Maar dat zorgt wel dat het geen realistisch beeld geeft. Ja, realistischer dan de andere dingen uit dit rijtje, maar nog steeds is het niet iets wat je mee gaat maken als je niet aan het proberen bent zo'n scene na te doen. En als je dat probeert, ga je merken dat wat die acteurs doen best moeilijk, en nietzo bevredigend is. Seks voor jezelf is gewoon anders dan seks voor de camera.

Porno zet een fantasie voor, en alles wat afgeilend is, is eruit gehaald. Daar hoort ook bij dat de partners altijd smeltend geil zijn of worden, en de verleiding eigenlijk overbodig is. We beginnen al in de fase dat de pik ergens in moet, er hoeft geen begeerte gemaakt te worden. Dus van porno leer je geen begeerte te maken, en van porno krijg je wel de indruk dat dat niet nodig zou moeten zijn.

Dus mijn klanten weten ook maar heel beperkt wat van seks, en als professionelle moet ik daar wat mee. Het makkelijkste is om ze gewoon in hun sop gaar te laten koken, en dat doe ik meestal ook wel. Je stoot er niemand mee voor het hoofd, het is het minste werk, en de investering die je anders moet maken betaalt zich meestal niet genoeg uit om het de moeite te maken. Dus je laat het meestal maar.

Maar sommige dingen moet je wel. Helaas moet ik nog steeds mannen uitleggen dat ze na het spuiten eruit moeten, omdat de pik slapper wordt, en het condoom dan niet veilig meer zit. Ik moet nog steeds uitleggen dat SOA niet alleen door sperma worden overgedragen. Ik moet nog steeds uitleggen dat met alleen het topje penetreren niet veilig is. Mannen weten het gewoon niet, want mensen hebben geen kennis.

Evengoed weten mannen niet hoe ze performatief nou goed uit de verf komen. Er zijn er heel veel die denken dat ze superminnaars zijn als ze mijn clit maar helemaal weg proberen te gummen met hun tong of vingers. Er zijn er ook superveel die niet weten wat er nou gevaarlijk is om in bed te doen, en wat ze daarom beter kunnen laten als ze een beetje om hun lijf geven.

Je verwacht eigenlijk niet dat het echt waar is, maar mannen weten dus ècht niet wanneer ze normaal zijn, of er goed of slecht uitzien. Ik kom stralende mannen tegen bij wie de mini-erektie nauwelijks te zien is onder de bierpens, en die overtuigd zijn dat ik hun pik een mega-roede vind, en hele normale mannen die zich afmeten aan de paardenpikken in de porno, en zich te klein voelen voor seks. Het is gewoon echt zo.

Mijn klantjes vinden de antwoorden niet die ze nodig hebben. Wat is nou normaal? Wat is genoeg? Wat zijn de dingen die je zelf in kan vullen? Waar streef je naar? Is er een eindstreep die je moet halen, en wat is die? Wanneer ben je goed bezig? En dat zijn wel dingen die ik probeer in te vullen. Maar met kleine stapjes tegelijk, en vooral praktische dingen. Daar hebben ze het meeste aan. Voorzover ze het oppakken dan.

De meeste mannen laten mijn lessen links liggen. Dat vind ik wel jammer. Maar sommige mannen weten er wel raad mee, en verbeteren er gewoon hun leven mee. Bijvoorbeeld door ze uit te leggen dat het allemaal niet zo belangrijk is als het een keertje niet lukt. En wat dan nog als ze niet de beste minnaar van de wereld zijn? Je gaat toch ook graag eten bij iemand die niet de beste kok van de wereld is? Zolang het maar leuk is.

4 opmerkingen:

Abaalser zei

Volgens mij was dit toch weer een antwoord stukje.

Maar ik wou eigenlijk iets kwijt over porno. Ik snap nu dat het gemaakt word voor mannen omdat er veel geld mee word verdiend. Ik snap alleen niet dat mannen geil worden van dat geram, geschreeuw, en siliconen borsten. Ik knap er gigantisch op af. Ben ik dan de enige die het vooral geil vind als een vrouw er van geniet? Want ik denk dat het wel zeker is dat een vrouw die zo overdreven schreeuwt en krijst er niet van geniet.

Anoniem zei

ik had al genoten van je vorige posting vorige week, deze is ook weer een topper en zo waar!

we komen ook uit een tijd dat de vrouw hun man faciliteerde voor seks en andere activiteiten. Een tijd waarin verkrachting binnen het huwelijk nog niet strafbaar was.

Hoever dat faciliteren ging en ook de opkomende veranderingen is goed te zien in “the journey that changed everything” [ik wil zeker geen reclame maken voor een automerk, dus dat merk vermeld ik hier dan ook niet. Ik heb verder ook geen belangen, maar ik vind dit oprecht een schitterend voorbeeld over ‘emancipatie’ en over ‘veranderingen’ die nog helemaal niet zo van lang geleden zijn.

‘a witch, a witch ... a witch is coming’

nb: Toen ik de eerste keer een meisje per ongeluk liet klaarkomen midden op een grasveld. Schrok ik mij een hoedje.

Mkz zei

Zon, hoe zou jij je dochter of zoon voorlichten? Wat is volgens jou wél goed?

:)

Anoniem zei

Goed stukje. Je hebt gelijk, veel mannen weten onvoldoende over seks. Datzelfde geldt trouwens ook voor vrouwen. Wat dat betreft kunnen ´gewone mensen´ natuurlijk nooit op tegen mensen die professioneel met seks bezig zijn, zoals porno-acteurs en hoeren.

Zelf ben ik nauwelijks voorgelicht, niet thuis, en op school slechts minimaal. Toen ik - door mijn eigen onzekerheid - als opgroeiende tiener/twintiger niet heel goed in de markt lag bij vrouwen, begon ik al snel met het bezoeken van prostituees. Zo heb ik seks en neuken geleerd bij de hoeren. Technisch heb ik daar best een hoop geleerd, wat ik zelf lekker vind bijvoorbeeld, maar ook de standjes en uiteindelijk zelfs het controleren en uitstellen van het orgasme.
Maar goed, het blijft betaalde seks natuurlijk, en veel van de raammeiden willen de klant ook gewoon snel afwerken, om daarna weer een nieuwe klant te werven.

Zaken al voorspel en beffen heb ik dan ook pas later geleerd, toen ik later alsnog twee langdurige relaties kreeg.

Volgens mij zijn er twee manieren om beter in seks te worden. De eerste is met je vrouw, vriendin of langdurige sekspartner veel te oefenen en te praten over wat je lekker vindt. De andere manier bestaat uit de lessen van een welwillende, eerlijke sekswerkster.

Natuurlijk is het in onze maatschappij met z´n taboe op seks zonder liefde volledig onbestaanbaar, maar ik heb vaak gedacht dat het helemaal niet zo slecht zou zijn als er, voor iedereen die dat wil of nodig acht, een manier zou zijn om je seksueel ´te scholen´. Dat zou een maatschappelijk geaccepteerde versie van prostitutie kunnen zijn, maar misschien is er ook wel een ander concept denkbaar.