donderdag 2 september 2010

Regeltjes

Ik had weer een WTP. Ze komen niet alleen even je werkdag verstoren, maar vandaag was er zelfs een lastige vent bij. Ik kon meteen al zien dat het zo'n man is die zichzelf héél slim vindt. Die heb je er altijd tussen zitten. Je merkt aan ze dat ze van binnen al grinnikken, om hoe ze je beet gaan nemen. Met die mannen ben je nooit helemaal op je gemak, want ze vinden het heerlijk om je te duperen.

De vorige keer hebben ze mijn macje stukgemaakt. Dat heb ik ze ook eventjes duidelijk gemaakt, maar de mannen beweerden bij hoog en bij laag, dat ik daarvoor ergens anders dan bij hen moest zijn. Ze kwamen alleen maar kijken. Weer rommelen in mijn keukenkastjes, en zelfs de kraan in mijn badkamer opendraaien voor niks.

Toen kwamen de slimme vragen. Die zijn slim bedoeld, tenminste. Je hoort het aan hun stem, ze zijn bezig om je een fout te laten maken. Daar kunnen ze je dan weer voor veroordelen, en dan ben je in één klap weer straatarm. Het is net als ondervragingen door de politie, maar die vind ik eerlijker.

In de thuisontvangst mag je alleen je tijd met de klant samen als tijd rekenen voor de belasting. Dat weet ik, want mijn geldmannetje legt me dat telkens uit. De sportschool en de zonnenbank mag ik niet als werken opschrijven, ook al doe ik het omdat het nodig is voor mijn werk. Shoppen voor speeltjes en lingerie, ook niet. De enige tijd die je mag opschrijven is als je met je klant bezig bent. Ook opruimen en schoonmaken van je werkplekje als hij weg is, mag je niet zeggen dat je werk doet. Dat is belangrijk, want je hebt een minimum aantal uren die je nodig hebt voordat je sommige dingen mag aftrekken.

Er werd dus gevraagd naar mijn uren. Hij kreeg mijn administratie te zien, wat ik zelf opschrijf maar ook de mooie printjes van mijn geldmannetje. Hij zei dat het niet overeenkwam, maar ik heb volgehouden dat het klopte. Toen kwamen de slimme opmerkingen. Hij zei dat ik geen boete zou krijgen als ik maar toegaf dat ik het verkeerd opgaf, en dat ik dan alleen maar de naheffing zou betalen. Ik heb mijn poot stijfgehouden.

Mijn geldmannetje heeft zo'n lijstje met dingen die hij zegt dat ik moet volhouden. Van sommige dingen weet ik niet zeker hoe het zit, omdat ik geen overzicht heb. Toch moet ik dan mijn poot stijfhouden, dat heeft hij telkens herhaald totdat het bijna een gebedje is. Het is heel belangrijk vindt hij, en ik vertrouw er dan maar op dat hij gelijk heeft.

De WTP'er hield na een poosje maar op, en ik was al opgelucht toen ik merkte dat hij met het volgende bezig was. Hij vroeg nonchalant of dit mijn werkadres was. Ik legde uit dat ik twéé huizen heb, maar dat ik maar in één huis klanten ontvang. Hij vroeg telkens op een net andere manier of dit dan dus niet thuis, maar werk was. Mijn geldmannetje heeft me op mijn hart gedrukt dat ik altijd moet volhouden dat dit géén bedrijfspandje is, maar mijn tweede huis.

Ik hield dus weer vol, maar opeens werd ik boos. Mijn geldmannetje had namelijk gezegd dat of dit een werkadres is, belangrijk is met de gemeente, niet met de Belastingdienst. Deze indringer was van de Belastingdienst, dus wat had die er eigenlijk mee te maken? Ik heb het hem gevraagd, en hij vond zichzelf alleen maar nog slimmer. Hij begon de stoere bink uit te hangen, en hij ging me de les lezen.

Hij vond dat ik het zelf op mijn nek had gehaald, door prostituee te worden. Hij kwam mij inspecteren, en ik moest dat maar accepteren. Daarbij maakte hij een stom grapje over prostitutie, dat ik niet zal herhalen, maar daar werd ik héél boos van. Het ergste was, dat je zulke klanten zonder pardon buiten mag zetten, maar de Belastingdienst blijft zolang als hij wil.

Gelukkig was zijn maat toen klaar met aan mijn boterhammetjes zitten, en die wou weer weg. Daarom gingen ze weg, want volgens mij vond hij het hardstikke leuk om me kwaad te maken. Hij vroeg in de hal nog zelfs even snel wanneer de andere meisjes zouden komen, maar ik heb toen bijna naar hem geschreeuwd, dat ik alleen werk. Hij deed een beetje lacherig, en ik denk dat die andere WTP'er iets vermoedde. Die keek er een beetje vreemd naar.

Er zijn veel regeltjes waar je als ZZP'er mee te maken krijgt, en als je ook nog in de prostitutie werkt komen er daar nog meer bij. Ik laat het voor me uitzoeken, want ik word er gek van. Mijn geldmannetje heeft gelukkig veel geduld, en hij legt me alles uit wat ik moet weten. Aan hem heb ik tenminste wat, de Belastingtelefoon heeft me advies gegeven waar ik achteraf een boete voor had kunnen krijgen. Misschien had ik ze moeten vertellen dat het om een prostitutie-bedrijf ging, maar ik dacht toen nog dat de regeltjes hetzelfde waren.

Ik weet niet waarom mijn uren belangrijk zijn, of waarom ik duidelijk moet maken dat het mijn huis is waar ik ontvang, maar ik begrijp dat het belangrijk is. Dat is wat ik nodig heb. Op een dag als deze, weet ik alleen niet wat er kan gebeuren als ze toch wat anders denken. Moeten ze dat dan bewijzen? Mijn geldmannetje zegt ja, maar het is niet heel streng. Wat als ze er wat anders van denken? Ben ik dan weer anderhalve ton kwijt? Mijn geldmannetje zegt dat hij denkt van niet, maar dat het kàn. Daar word ik heel zenuwachtig van.

Hij wou ook erg graag weten, of ik héél zeker was dat het de Belastingdienst was, of dat ze van de gemeente waren. Het klinkt heel dom, maar ik weet het nu niet meer zeker. Ze hadden het wel de hele tijd over de belasting, maar ze laten heel eventjes een ID zien, en dan lopen ze door. Ik let daar misschien niet genoeg op. Nou weet ik niet welke het nou waren.

Het is gewoon afpersing, maar zelfs als je betaalt, zijn ze niet tevreden. Afpersers zijn daar eerlijker mee, die laten je tenminste ècht met rust als je ze betaald hebt. Ik heb niet echt iets wat ik wil zeggen met deze tekst, maar ik moest het even kwijt.

20 opmerkingen:

DenBolle zei

Eigenlijk van de zotte dit gedrag. Eerst probeer je het naar alle regels te doen, krijg je dit soort idioten over de vloer die zich heel wat voelen en hun macht ontlenen aan het klem zetten van mensen die wel op een normale manier hun werk proberen te doen.
Net niet stoer genoeg om bij de politie te kunnen werken en dan maar op deze wijze de bink uithangen. sukkels zijn het.

Anoniem zei

Of veel mobiele telefoons zit tegenwoordig wel een camera waarmee je video-opnames kan maken. Je moet maar eens checken of het toegestaan is, maar je zou toch in je eigen huis moeten kunnen filmen. Ik denk dat ze heel wat minder praats hebben als je even de camera op ze gericht houdt. Zo zou ik het denk ik doen als er een paar van die figuren over mijn vloer kwamen.

Het is jammer dat je dit bij je werk te slikken hebt. Veel zal je er niet aan kunnen doen of je moet ondergronds gaan zoals N. Maar dat heeft weer andere nadelen.

Het meest komisch zou het natuurlijk zijn als zo iemand eerst - voor hij dat werk ging doen - bij je op zakelijk bezoek is geweest. "Hah, jij was die ene met een pik als een tandenstoker maar zo slap als spaghetti! Legitimatie alstublieft (dat mag je eisen)!"

Je mag iemand wel betalen om je kinderen op te voeden - sterker nog, dat wordt gesubsidieerd - maar om een paar aangename uurtjes mee door te brengen is dan weer schandalig. Ik vind dat huichelachtig.

PeterdeL zei

Ik wist niet dat het er op zo'n gestapo-achtige manier aan toeging. Wat ik zou doen is een webcam ophangen. Of een hele duidelijke, maar een nepcamera. En bij binnenkomst even op wijzen, dat je vanwege je veiligheid alles opneemt wat er in je huis gebeurt. Dat is dan om ze netjes te laten blijven, want foute grappen (die je kunt bewijzen) zal die meneer best een douw kunnen kosten, die zullen dan wel achterwege blijven.

Of een echte, maar dan goed verdekt opgesteld. Dan kun je vast wel bij een ombudsman klagen over de manier waarop je als burger behandeld wordt, met bewijs bij de hand. Haal je je alleen wel weer een hoop gedoe op de hals.

Wel lastig met je klanten alleen, die zijn niet gek op camera's denk ik. Hoe dan ook, ik zou zeker altijd hun ID aanpakken, en de naam opschrijven. Werkt ook heel intimiderend naar deze lieden toe heb ik wel eens gemerkt.

Iig sterkte hoor, met deze ondermaatse "ambtenaren".

O, even van de gelegenheid gebruik maken je met je gedaantewisseling (van pen-maar-raak naar ik-schrijf-en-besteed-er-daarna-even-zorg-aan schrijfster) te complimenteren. Nu zijn vorm en inhoud allebei OK!

Anoniem zei

In het kader van "ik ga op mijn spelling letten".

Hartstikke is met een T; verder je blog is altijd leuk om te lezen!

Unknown zei

Jammer dat je zo onterecht op de huid wordt gezeten, ik stel me zo voor dat het telkens weer een vernederende ervaring moet zijn om op zo'n manier behandeld te worden.

Goed dat het geldmannetje je een lijstje geeft met zaken waar je aan moet denken; niet werkt beter dan een checklist, zeker als het onderwerp zo beladen is.

Misschien is het een idee om die mannen eerst hun naam, werkgever en leidinggevende en doel van het bezoek te laten opschijven. Daarnaast zou ik overwegen om de gesprekken op te nemen. (Wel even aangeven dat je een opname gaat maken, anders kunnen ze daar over vallen).

Bepaalde gedragingen zoals jij die omschrijft komt op mij over als uitlokking of op z'n minst suggestieve vraagstelling. Ik ben niet heel erg juridisch onderlegt, maar volgens mij is dat niet toegestaan om op die manier bewijs te verzamelen.

Misschien is er een lezer die juridisch is onderlegt en misschien wat meer informatie kan geven. Als legale prostituee heb je niet alleen plichten, maar ook rechten. Althans, zo moet het zijn...

Anoniem zei

Legitimatie vragen en namen/instantie noteren moet toch onderhand jouw standaard procedure zijn. Maak verder een fotootje van de heren als ze in je huis zijn. Dat moet voldoende zijn om die bijdehande gastjes af te schrikken. GVD!

Anoniem zei

Ze kunnen moeilijk gaan doen als je ze fotografeert of filmt. Het mag natuurlijk in je eigen huis maar ik zou het niet doen. Wel hun naam + functie en waar ze van zijn opschrijven. Zeg ze dat dat voor je eigen administratie is.

M.

Anoniem zei

Als ik jou was zou ik de heren de volgende keer heel vriendelijk binnenhalen en koffie aanbieden. Vervolgens zou ik ze zeggen dat je graag hun gegevens wilt en dat je het gesprek opneemt omdat je de vorige keer ontzettend vervelend bent behandeld en dat niet accepteerd. Of inderdaad gewoon een camera ophangen, niets mis mee. Weet niet wat je klanten daarvan vinden, maar je kunt altijd zeggen dat het neppers zijn. Die neppe camera's kun je overigens gewoon bij de Blokker kopen.

Anoniem zei

 Bah, walgelijk om te lezen hoe de belastingdienst te werk gaat. Dit moet je niet over je kant laten gaan.

Anoniem zei

Wat een belachelijke toestand, die controles. Andere sectoren worden vast niet zo streng gecontroleerd als de prostitutie.
Vrouwen zoals jij moeten gewoon op een normale manier hun werk kunnen doen, daar zijn wij met z'n allen veel meer bij gebaat.

Peter zei

Controles zijn een kwestie van uitzitten. Netjes blijven en vragen beantwoorden.

Die ID's mag je natuurlijk op je gemak bekijken voordat ze binnenkomen, en volgens mij mag je ze ook fotograferen.

Misschien is het sowieso een goed idee om voor je veiligheid een (verborgen) camera(s) met microfoon(s) te installeren die registreren wat er in je huis plaatsvindt. In je eigen huis kun je natuurlijk filmen wat je maar wil.

Frank zei

Je kunt dit soort problemen vermijden (met aftrekposten etc.) als je een Britse Ltd. begint en die in NL registreert. De Ltd. betaalt je salaris, en je bent of zelf eigenaar, of je hebt een andere Ltd. die eigenaar is.

Ik ben er vrij zeker van dat een hoop dingen plotseling gemakkelijker worden, speciaal de belastingtechnische kant.

Frank zei

In de US mag je ID's niet langer dan een paar seconden bekijken, en ze zeker niet in de eigen hand nemen of fotograferen. Ik weet niet hoe dat in NL geregeld is.

Anoniem zei

Echt te belachelijk voor woorden. Je wordt behandeld als een crimineel.

Anoniem zei

Situatie's zoals hierboven omschreven door "Zondares" moet je zakelijk benaderen en zeker niet emotioneel!

Uitvoerenden van controlerende instanties hebben (bewust of onbewust)zo hun technieken om info te verzamelen.

Mensen schofferen en/of intimideren is er één van. Een emotioneel of opgefokt mens is nou éénmaal eerder een flapuit (iemand die zonder na te denken van alles zegt)dan iemand die relaxt is.

"Zondares" is zo goed in haar werk, waarvan het "bespelen" van klanten een aanzienlijk deel bedraagt en tot mijn verbazing wordt deze prof (zoals ze zelf aangeeft) regelmatig even gemangeld door een paar van die ambtenaren...

Kom nou toch, "Zondares", bekijk die bezoekjes van die lui nu eens zakelijk (je kunt bij een goede aanpak geld verdienen c.q. besparen!)en pak het ook vanuit dat oogpunt aan!

groet,

HL 69.

Zondares zei

Als ik er echt voordeel uit kan halen wil ik graag weten hoe. Het beste wat gebeurd is dat ze me gewoon met rust laten na zo'n inval.

Frank zei

Ik denk dat het legaal is om die piepeltjes te fotograferen en ze met naam en toenaam op je blog te zetten. Je bent namelijk in je eigen huis, en die figuren zijn ambtenaren die openbaar werk doen. Als je op straat een politieagent mag fotograferen en de foto op je blog zetten, dan kan dat zeker met foto's in je eigen huis.

Je kunt dus hiermee voorzichtig "dreigen", door ze te vertellen dat je dat van plan bent, voor je blog. Ik denk dat je ofwel vreselijk veel moeilijkheden daarmee gaat krijgen als je het echt doet, maar dat de dreiging op zichzelf alle problemen als sneeuw voor ze zon laat verdwijnen.

vertel ze keihard dat je advokaat heeft gezegd dat het 100% legaal is, en dat er de volgende keer videoopnamen van ze wordt gemaakt. Voor je blog. Met die kneuzen hun naam erbij (van hun ID-kaartje).

Kijken hoe grote jongens ze dan nog zijn.. Gewoon een beetje harder worden. Tijd om te leren hoe je een YouTube clipje upload!!

Anoniem zei

Beste zondares, ik denk dat het aantal uren dat je feitelijk werkt van belang is voor je zelfstandigen aftrek. Dat houdt in dat je bij 1225 uur per jaar een belastingaftrek (zelfstandigenaftrek en/of startersaftrek kunt claimen. Verder is het heel normaal als je om de contactgegevens van de controle ambtenaar vraagt.

Unknown zei

Aan H69
"Mensen schofferen en/of intimideren is er één van": Nou ik vind dat ze dan in een inrichting thuis horen.
Co.

Anoniem zei

Ik ben het eens met Enhance, ze heeft dat eerder aangegeven. Correct blijven, Dossier aanleggen, bijhouden wie er bij je komt, nummers en namen van id-passen noteren. Een goede jurist inschakelen om je over je rechten te laten informeren. (Het is een overweging waard eens wat zaken uit te laten zoeken op dit gebied). Mocht er eens 'gedonder' komen, dan sta je veel sterker met een goed en net dossier, lijkt mij.

Ik vermoed dat filmen en opnamen niet zonder meer toegestaan zijn zelfs niet in je eigen huis.

Je met juridische slimmigheidjes (woordkeus) en suggestieve vragen in een val lokken, zo dat gebeurt, lijkt me niet iets wat we van een overheid of hun woordvoerders/uitvoerenden mogen verwachten.

Jij zorgt ook voor economische dynamiek & het laten stromen van geld. Een overheid zou ook 'een soort van blij met je moeten zijn' om deze reden.

Sucess!
R60