maandag 12 juli 2010

Nieuwe computer

Vorige week kreeg ik een WTP. De eerste kondigen ze aan, maar daarna komen ze telkens helemaal onverwacht. Die eerste vertellen ze ook alleen maar dat ze komen, niet eens wanneer. Je kan niet met ze afspreken, dus je kan ook niet zorgen dat ze komen als je geen klant hebt. Ze komen dan alles controleren, ze kijken zelfs in mijn keukentje.

Een WTP is anders dan een controle van de politie of de gemeente, er is geen politie bij en ze kijken ook niet naar je vergunning. Ik heb daarmee altijd een hoop gedoe, want ik heb geen vergunning voor mezelf. Ik ben namelijk gepakt terwijl ik zonder vergunning werkte lang geleden, en dan mag je nóóit meer een vergunning. Dan mag je het dus nooit meer netjes regelen. Die heb ik dus via mijn geldmannetje, die mij een vergunning heeft bezorgd door hem door een andere klant van hem aan te vragen ofzo. Het is ingewikkeld, maar het werkt wel. Zo voorkom je dat de regering je de illegaliteit induwt.

Het is dan zonder de politie, het blijft wel gewoon een overval. Die komt regelmatig, het is heel hinderlijk. Bij de ramen gebeurt het bijna elke week, bij mij is het minder vaak. Alles word nagekeken, en ze zoeken echt naar stukjes papier met afspraken. Mijn noteblok met aantekeningen voor mijn blog word ook telkens doorgekeken. Ze kijken in je mail naar je afspraken. Ze halen mijn laatjes overhoop, en één keer greep zo'n man mijn telefoon uit mijn handen, en ging er doorheen kijken.

Ik begrijp eigenlijk niet waarom ik moeilijk moet doen met opgaves en een geldmannetje, als ze me toch niet vertrouwen. Ze komen zovaak, dat ze beter weten dan ik wat er allemaal gebeurd. Dat vind ik ook wel irritant. Het is intimiderend, en beledigend. Je word behandeld als een crimineel. Soms is de man wel aardig, maar soms behandeld hij je alsof je een misdadiger bent, die hij deze keer net niet betrapt heeft.

Je went eraan,want je went aan alles. Soms is het vervelend, en voor de klant is het heel erg schrikken. Die is het niet gewend, en hij wil natuurlijk niet dat het uitkomt. De belastingmensen zijn bovendien niet heel erg voorzichtig, als je zegt dat je er net met een klant zit, gaan ze niet eens weg. Ze kijken dan vast even rond, zeggen ze. Nou, dan is het wel over voor die klant, die heeft zich rotgeschrokken. Zelfs vaste klanten komen soms dan niet meer terug.

Ze kijken mijn administratie door, en ze kankeren altijd dat het onoverzichtelijk is. Ik stuur ze dan door naar mijn geldmannetje, die hele mooie tabellen maakt met alles erin. Dat willen ze dan niet, ze willen de vodjes zien waarop ik alles schrijf. Dan moet je ook niet kankeren als het niet netjes is, vind ik.

Vorige week waren de WTP-mensen met zijn tweeën, en ik kende ze allebei niet. Ik had toen net een klant in me, en die schrok zich rot. Ik heb ze binnengelaten, en ze begonnen meteen te snuffelen. Ik wou de klant even geruststellen. Ze moesten me meteen al hebben, en we hebben ruzie gemaakt omdat zij wouden dat ik de kluis openmaakte.

Ze wouden ook in mijn macje kijken, en dat is helaas ook normaal. Intussen ging ik de klant kalmeren, want die zat aangekleed in de peeskamer, en durfde niet naar buiten omdat hij zich bekeken voelde. Dat is niet zo raar als het klinkt, er was wel wat herrie geweest.

Even later werden de belastingmensen heel stil, en ze hadden wel genoeg gezien. Dat viel me toen al op. Eentje zei nog wat over mijn computer, maar dat heb ik dus even gemist omdat ik mijn klant aan mijn kop had. Ze zijn weggegaan, en ik heb mijn klant getroost met een extra pijpbeurt, en hem weggewerkt.

Daarna wou ik even mijn mail bijwerken. Toen zag ik pas, dat mijn hele scherm lichtblauw was. Er zat links een vage witte vlek in, en ik kreeg het niet meer normaal. Zelfs herstarten hielp niet. Hij maakte nog wel de geluidjes die bij het starten hoorden, maar het scherm kon alleen nog maar uit en lichtblauw! Dan heb je niets meer aan je computer.

Zelf kon ik er niets mee, dus ik dacht: ik bel even een vriend die goed met computers is. Maar zijn adres staat in mijn macje! Dus dan maar die avond thuis mijn oude computer opgestart, want daar moest ook nog wel wat staan. Die had ik al heel lang niet meer aangehad, en toen die startte, kreeg ik na het Dell-logo alleen maar een paar regeltjes Engelse computertaal, en toen niets meer.

Ik heb in een ouwe telefoonklapper nog zijn telefoonnummer gevonden, en hem opgebeld. Hij kon me niet helpen met mijn macje, want hij heeft alleen maar verstand van de andere soort computers. Hij zei dat het leek op schade aan de hardware. Hij zei ook dat hij geen nieuwe hardware voor me had. Met mijn oude computer zei hij dat mijn opslag te lang had stilgestaan, en niet meer wou starten.

Ik doe heel veel met de mail, dus dit was heel erg! Hij heeft voor me gebeld met Apple over reparatie, en daarvoor wou hij heel veel nummers van mijn macje weten. Toen heeft hij me verteld, dat Apple me niet wou helpen, omdat mijn macje niet eerstehands was. Ik heb hem toen boos in de container gesmeten.

Toen pas heb ik opeens bedacht dat de belastingmensen hem kapotgemaakt hebben. Ik legde het verband niet eerder. Dat kwam omdat ik teveel in de war was geweest door mijn klant. Ik was woedend, dat ze mijn computer kapot hadden gemaakt. Ze moeten het wel geweest zijn, dat kan niet anders. Ik kan er natuurlijk niets tegen doen, want de Belasting kan je breken.

De volgende dag ben ik tussen twee klanten in naar de computerwinkel geweest. Daar heb ik een nieuwe laptop gekocht, een Pavillion. Het kost meteen wel weer een hoop geld, maar ik kon niet langer zonder een computer. Ik heb wel weer aan een macje gedacht, maar ik wou graag weer een windows computer. Windows is veel moeilijker, maar je kan er meer dingen mee, als je iemand kent die hem goed voor je kan installeren.

Ik heb hem meteen in de doos naar mijn computer-vriend gebracht, en ik heb maar braaf gedaan toen hij me vertelde dat hij me alleen maar zag als ik computer-problemen had. Hij heeft ook wel gelijk, maar hij kan echt alleen maar over computers praten. Ik heb even met hem geflirt, en hij was weer blij. Mannen zijn zo simpel.

Nu heb ik hem weer terug, en ik ben verbaasd dat windows zo mooi kan zijn. Die grasheuvel is weg, en nu is er een soort doorzichtige achtergrond die heel erg op mijn macje lijkt. Het valt het meest op, dat hij zoveel sneller werkt dan mijn macje! Het was wel weer even wennen aan waar alles zit, want ik vind het dock toch wel handig.

Gelukkig is mijn mail bewaard, maar voor de rest ben ik wel alles kwijtgeraakt. Al mijn favorieten ben ik kwijt, en al mijn wachtwoorden ook! Ik moet ze dan weer uit mijn hoofd intikken, en dat is moeilijk. Ik kom niet overal meer in. Voor de rest is het wel leuk om een nieuwe computer te hebben, met alle nieuwe snufjes. Ik kan alleen niet meer bij iTunes. Dat moet ik maar even navragen, hoe dat moet.

Ik kan weer gewoon schrijven, en dat is wel fijn. Ik hoop dat bij de volgende WTP ze deze computer niet meteen stukmaken.

23 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Johan zei

Die afkortingen ken ik niet allemaal.
WTP = whats the problem?
BD zal wel buitendienst zijn. Kennelijk laat je je stukkies nog ff door je mannetje sjekken :-)

Willem zei

Ik zou in ieder geval een klacht indienen tegen die twee medewerkers van de Belastingdienst voor het beschadigen van je computer. Volgens mij dienen ze zich voorafgaande aan de WTP te legitimeren en achteraf een rapport van bevindingen aan jou te geven. Dan moet je dus ook hun namen weten. Vermoedelijk hebben ze je computer laten vallen ofzo.

Anoniem zei

Heb je die laptop bij het grofvuil laten liggen? Nooit doen! Naar alle waarschijnlijkheid werkt de harde schijf van het macje met al jouw gegevens erop nog gewoon.

Harde schijf eruit halen en aflezen in een andere computer is een fluitje van een cent! Nu loop je het risico dat bankgegevens en andere privacygevoelige informatie in handen van een vreemde komen!

feeling zei

Het is niet zo vreemd dat een nieuwe Windows computer sneller werkt dan een oudere Mac. Ik denk toch dat je een miskoop doet met een Pavillion, aangezien Windows de neiging heeft steeds trager te worden. Trager dan een oud Macje!

Toch hoop ik dat je veel plezier hebt van je nieuwe laptop, en dat je nog meer mooie stukjes mag schrijven.

Enhance zei

Hmmm, Misschien niet zo'n gek idee om een logboekje aan te leggen van elk bezoek van de Belastingdienst/gemeente/politie. Gewoon opschrijven welke personen het zijn, wie hun leidinggevende is, waar ze naar vragen, hoe ze zich gedragen en hoe ze overkomen op jou. Geeft jou een krachtig stukje bewijsmateriaal, hopelijk nooit nodig, maar wel goed om achter de hand te hebben.

Ik hoop dat als ik die klant zou zijn geweest, genoeg ballen had gehad om naar die mannen toe te lopen en naar hun identiteit en gegevens te vragen en via die kant mijn mijn bezwaar kenbaar te maken. Misschien een klacht indienen bij de belastingdienst. Ze gaan toch ook niet een verpleegkundige of een rouwdienst storen om een controle te doen? Heeft iets te maken met respect voor de privésfeer en menselijke waardigheid te maken.

Trouwens Zondares, die opmerking over jouw computer-vriend, daar krijg ik wel een wrang gevoel van. Je komt over als een berekende golddigger i.p.v. een integer persoon zoals uit andere stukjes. Geef'm een andere keer ook maar een beetje aandacht; breng hem maar een eens een broodje voor de lunch oid. Ik ben erg allergisch geworden voor mensen die me alleen weten te vinden als ze iets van me nodig hebben.

Trouwens leuk dat er weer een stukje op je site verschenen is

Anoniem zei

@ENHANCE

Het is een hoer, ze is meester in verleiding. Ze doet waar ze goed in is. Dat maakt vrouwen juist super interessant. Zondares is gewoon slimmer dan 'de computervriend' (LOL @ woordkeuze). Strakke actie dus! +1 voor zondares en welcome back!

The philosopher

Jan zei

Ik wilde ook dat ik er bij geweest was als klant op dat moment. Ik had dit toch allemaal niet zo maar laten gebeuren hoor. En als naar ik aanneem jouw administratie op orde is en je niets te verbergen heb, vind ik dat jij jezelf ook wat assertiever moet op stellen, dit hoef je echt niet allemaal te slikken ook al zijn zij met z'n 2, jij hebt die client ook nog achter de hand!

clater zei

Ik ga er vanuit dat zo'n inspecteur niet opzettelijk computers kapotmaakt.
Misschien heeft iemand iets onhandigs gedaan, (laten vallen o.i.d.) , of misschien is het een kwestie van toeval.

Wel jammer dat u dit niet meteen ontdekte en de inspecteur hiermee geconfronteerd heeft. Achteraf klagen maakt minder indruk, en is eigenlijk niet meer zinvol omdat u de computer al weggegooid heeft.

En inderdaad, in de toekomst moet u nooit een computer zomaar weggooien, een knutselaar haalt misschien de harde schijf eruit.

En ik ben het eens met Enhance: doe eens iets aardigs voor de computervriend, of betaal hem gewoon voor zijn werk.

Anoniem zei

Ik snap niet dat dit allemaal kan. Als bij een overheidscontrole een computer wordt stukgemaakt moeten de kosten toch ook weer door de overheid worden vergoed? Ik vind het maar een rotstreek om niks te zeggen en jou voor de kosten op te laten draaien.
Ik begrijp er ook niets van dat je zo regelmatig wordt gecontroleerd. Prostitutie is legaal in Nederland en je betaalt gewoon belasting. En ze zijn al veel vaker bij je langs geweest. Naar ik aanneem hebben ze toen geen overtredingen geconstateerd, want anders had jij vast al niet meer mogen werken. Ik vind de controles nu wel heel veel op razzia's lijken.

Ooit heb ik iets van zo'n controle meegemaakt. Ik was, als klant, bij een dame op bezoek toen er totaal onverwacht 2 mannen langskwamen. Ze waren van de belastingdienst of van de gemeente, dat weet ik niet precies. Maar dat dat zomaar kan! Nou schrik ik gelukkig niet zo snel, maar ik vind het nog steeds belachelijk dat men blijkbaar niet even kon wachten tot onze seks tot een goed einde was gebracht.
Van de controle zelf weet ik niet veel. Als klant word je (gelukkig) overal buiten gehouden. Maar ik herinner me nog goed dat het erg gek was om na de controle gewoon verder te seksen alsof er niets was gebeurd. Toch hebben we onze wip uiteindelijk wel voortgezet. Want mijn gastvrouw had alles al eens eerder meegemaakt, en zelf was ik inmiddels al te opgewonden om nog onverrichter zake te kunnen vertrekken.

Peter zei

Hier een tweetal computertips voor jou:

Je favorieten kun je op het internet opslaan via deze site:
http://www.xmarks.com/

En voor je wachtwoorden is er deze site:
http://lastpass.com/
Met één wachtwoord voortaan al je andere wachtwoorden onthouden. Bovendien ook automatisch inloggen als je wilt.

Peter zei

En nog een schrijf tip: gebruik niet onnodig afkortingen. Of geef een eerste keer aan wat die betekent: WTP (= Waarneming ter plaatse, een controle door de belastingdienst http://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/waarneming_ter_plaatse_on9941z3fd.pdf).

Anoniem zei

@Peter

Schrijf-tip? bemoeial!


the philosopher

Peter zei

@ the philosopher

Het is maar een tip hè. Geen reden om dat met bemoeizucht te associëren.

Ikzelf had geen idee wat WTP betekende, en ik was niet de enige. Dat is het eeuwige probleem met afkortingen en terminologie: duidelijk voor degene die ze gebruikt, hocus pocus voor degene die de betekenis niet kent.

Anoniem zei

Kut fiscus. Hier ff een filmpje dat je wellicht opvrolijkt http://www.youtube.com/watch?v=jUrQugHJtLg&has_verified=1


(the professional, over een tippelaarster die superkrachten krijgt)

Zondares zei

Ja sorry, als je het al zolang doet vergeet je dat niet iedereen weet wat en Waarneming Ter Plaatse is.

Anoniem zei

@zondares: nu ook nog even het eerste commentaar aanpassen :)

Mario zei

@computervriendstukje
De reden dat ik niet meer in mijn privetijd computers repareer. Of mijn nummer aan mensen geef zodat ze "een keer kunnen bellen als er iets met de computer is".

Zondares zei

Even voor de duidelijkheid, die computervriend van me is een kennis, die graag met computers speelt, en ik doe altijd wat leuks met hem. Hij is alleen heel erg op die computers, dus ik kan het niet interessant houden. Dan ga je niet dagelijks met hem om. Ik maak het altijd de moeite waard voor hem, ik gebruik hem neit ofzo.

Alex zei

I-Tunes kun je gewoon zoeken op het internet, voor Windows, en installeren.

Ro zei

Das balen mop, had em zo kunnen maken voor je :p geinige blog trouwens.

Co Jansen zei

Beste Zondares,
Die WTP, Gemeente en Politie vind ik daarmee dermate de privacy aantasten dat ik degene die de controles bedacht hebben en hun bazen die het goedgekeurd hebben en iedereen die het er mee ééns is een straf gun van levenslange dwangarbeid in hun nakie op een voor iedereen toegangkelijke plek.
Co.

Anoniem zei

Een logboek aanleggen, zoals Enhance zei, lijkt me verstandig. Ik vind zo'n overval, als dat vaak gebeurt, en zonder gegrond vermoeden, wel erg ver gaan.

Aan de andere kant zal in de prostitutie wel veel zwart geld om gaan in vergelijking met andere branches, alles cash ....

Dat zo een controle je klanten kost zou tot t uiterste vermeden moeten worden. Maar hoe ........ ?

Ik weet t niet, lastig onderwerp hoor.

R60