zaterdag 2 oktober 2010

Twee jaar bloggen

Mijn blogje is twee jaar oud! Toen ik ermee begon, had ik nooit gedacht dat ik het járen zou doen. Ik heb een heleboel meer gedaan met dit blogje dan ik vantevoren had bedacht. Dat is ook waarom ik het volgehouden heb.

Toen ik twee jaar geleden begon, had ik me laten inspireren door een blogje van een vriendin, en had ik mijn idee over bloggen van de blogs van Viva. Dat is wel heel duidelijk te zien in mijn eerste stukjes. Ik wou mensen een kijkje geven op dezelfde manier als dat ze dat daar doen.

De eerste maanden had ik maar een gemiddeld aantal bezoekers van één, en dat zal ik zelf wel zijn geweest. Er kwamen meer trackers bij, omdat ik dacht dat het aan mijn tracker lag. Na een poosje kwamen er wat mensen van Hookers, maar die wou ik nou juist niet als bezoekers. Die komen er met de verkeerde insteek.

De mensen van Hookers mogen natuurlijk best meelezen, dat bedoel ik niet. Maar ik schreef eigenlijk voor vrouwen en mannen die er eigenlijk niets vanaf weten, en nieuwsgierig zijn naar hoe ik het meemaak. De mannen van Hookers denken er toch hun eigen ding van, want die hebben al ervaring. Dan zou ik heel anders moeten schrijven.

Ik ben meer breed gaan schrijven, want ik bedacht me dat ik gewoon niet kan aannemen dat mensen snappen hoe het werkt in de prostitutie. Ik had op een forum contact gehad met andere vrouwen uit het leven, en dan hoef je natuurlijk niets uit te leggen. Nu ging ik me meer op mensen richten, die er niets mee hadden.

In februari 2009 heb ik dus wat meer verduidelijkt in mijn stukjes. Dat was bovendien ook leuker schrijven, kwam ik achter. En ik begon meer bezoekers te krijgen. Pas toen kreeg ik minder dan 100% bounce. Het was nog steeds maar een handjevol hoor. Meer dan tien bezoekers op een dag kreeg ik niet.

In september kwam er opeens wat nieuws. Viva-mensen hadden me al eerder gevonden, maar ik werd gekoppeld vanuit hun prostitutie-topic. Dat kwam bij mij aan als een golf van hatemail. Ik heb toen snel mijn mailadres verwijderd, maar in de commentaren kan je het nog wel terugzien. Ik ging wel naar 30 vaste lezers per dag. Dat was heel wat, vond ik.

Oktober was een verrassing, want toen kreeg ik bezoekers vanaf Geenstijl. Dat leverde me helemaal geen verstoring op, dus dat vond ik fijn. Toen ik daar een stukje over schreef, hebben ze me een koppeling op hun voorpagina gegeven, en kreeg ik 60.000 bezoekers opeens binnen! Daarna werd ik per dag door heel veel meer mensen gelezen, dat kwam al snel op 350 mensen per dag. Google kon me opeens ook vinden.

Tegen de kerst werd ik opeens door Spitsnieuws gelinkt, en dat leverde me nog meer bezoekers op. Ik kreeg toen ongeveer 700 bezoekers per dag. Daarna kwam Fok daarbij, en een heleboel mail-sites. Dat zijn dan één of twee bezoekers, maar het zijn wel heel veel sites. Dat aantal heb ik gehouden, totdat je mijn site kreeg als een van de toppers als je "pik" intoetst. Toen ging het weer verder omhoog. Vanaf het begin van de zomer van 2010 kreeg ik opeens bijna geen mensen meer die vanaf Geenstijl kwamen, dus ik zal daar toen wel verwijderd zijn. Ik zat toen weer op 600 mensen per dag.

Ik kreeg writer's block begin van de zomer, en toen ben ik bijna de helft van mijn lezers kwijtgeraakt. Dat merkte ik wel! Jullie houden van regelmaat. Ik moet goed oppassen, dat merk ik wel. Het zet wel druk op me, ik heb het idee dat de lezers heel kritisch zijn. Het is mijn werk niet jongens, ik doe het voor de lol!

De opvallende verwijzers zijn een paar bodybuilders-forums, een forum voor militairen, en een bruidsboetiek. Er zijn ook mensen die vanaf het kantoor van de Trouw, de Telegraaf en de PCM naar mijn blog komen. Ik hoop dat die mensen een beetje beïnvloed worden in hoe ze over de prostitutie schrijven. Voor de rest word ik al een jaar gevolgd door een verwijzer die komt van het intranet van de politie. Ik vind het opvallend dat ik dat kan zien, want verwijzingen van het intranet van bedrijven zijn vaak voor mijn tracker afgeschermd. Goed bezig hoor.

De zoektermen zijn ook wel grappig, maar die zijn wel een eigen stukje waard. Als ik gewoon de lijst neerzet, heb je daar ook niet zoveel aan. Ik heb wel een cursus besteld over hoe ik die zoekresultaten moet interpreteren, want ik vind dat eigenlijk wel interessant, hoe dat werkt.

Reacties krijg ik meestal meteen als het stukje er staat, maar sommige reacties komen ook pas maanden later. Er is nog stééds discussie op mijn stukje over besnijdenis, en op mijn oudere stukjes komt soms ook opeens een nieuwe reactie. Ik heb nog niet besloten wat ik nou ga doen met reacties, want vroeger praatte ik wel mee, maar dat vind ik eigenlijk helemaal niet zo leuk als gewoon mijn stukjes schrijven. Het is geen forum, maar ik vind het wel leuk dat mijn lezers met elkaar discussiëren. Ik lees het trouw, maar ik schrijf nietzovaak mee. Ik vind het vaak moeilijk om wat zinnigs te zeggen. Ik heb het toch al wel gezegd in mijn stukje.

Het is ook zovéél geworden! En ik kom in oude reacties nog tegen dat ik dit of dat nog een keertje zal behandelen in een stukje, en dat ben ik dan vergeten. Het is groter dan mij geworden, het is iedere keer maar een stukje tegelijk geweest. Maar samen is het een hele toestand geworden. Ik heb wat labels aangemaakt, om nog een beetje wat te kunnen vinden, maar ik vind het wel jammer dat ik het niet beter georganiseerd heb gemaakt.

In mijn blogje heb ik wel flink uitgehaald naar sommige groepen, en ik ben ook heel hard geweest dat ik vind dat ik het goed aanpak, en sommige andere vrouwen niet. Daar ben ik niet helemaal gemakkelijk mee, omdat die vrouwen natuurlijk zelf gewoon moeten kiezen hoe ze het doen. Maar dit is per slot míjn blogje, en ik geef mijn mening nou eenmaal ongezouten. Ik ga me niet inhouden, dan is het soms maar een beetje onaardig.

Twee jaar, en er is een heleboel gebeurd voor mijn schrijfseltjes. Ik ben blij dat ik mensen heb kunnen bereiken, en dat iedereen zo geduldig is geweest. Ik hoop dat ik nog lang doorschrijf!

18 opmerkingen:

Joris zei

Gefeliciteerd en bedankt voor je goede stukjes en een kijkje in jou wereld.

Anoniem zei

Gefeliciteerd, ik ben nogsteeds een "Geenstijl-bezoeker" en lees dit blog elke week !

Peter zei

En ik hoop ook dat je nog lang doorschrijft!

Anoniem zei

proficiat!!

het wordt tijd voor weer ns een echt pornografisch logje.

Anoniem zei

én ik ben een bezoeker die via hookers achter je site kwam. Leuke site. Alleen jammer dat we de dame die dit schrijft niet kunnen bewonderen

Anoniem zei

Gefeliciteerd! Ik lees je blog al zo lang, dat het voor mijn gevoel echt nog niet een jaar geleden is dat GS je op hun site plaatste! Time flies...

Anoniem zei

Gefeliciteerd! Hartstikke bedankt!

En ik hoop dat je veel mensen toch een positievere kijk op de prostitutie hebt gegeven (en zal geven in de toekomst).

Anoniem zei

Gefeliciteerd!

Anoniem zei

Veel mensen weten dat er wel wat aan de hand is in de prostitutie en daar wordt in de media dan ook volop over gepubliceerd.

Maar "Zondares" weet deze branche vanuit haar hart op een ongedwongen en ongekunstelde wijze op een positieve manier te belichten.

Ze brengt als het ware een tegengeluid tegen al dat negatieve nieuws in en ik vermoed dat ze met haar blog ook nog menig lezer zijn of haar zienswijze op de prostitutie (gedeeltelijk) dwingt te herzien.

En buitendat weet zij blijkbaar ook nog een grote groep lezers te ber(ei/ij)ken.

Ik vind dat tegengeluid-aspect het meest waardevolle van haar blog met daar direkt op gevolgt de leerzaamheidswaarde op het seksueel gebied.

Het is kortom een hele mooie prestatie en ik hoop daarom dat zij dan ook nog "even" doorschrijft!

groet,

HL 69.

Anoniem zei

Gefeliciteerd dame,

Volg je nu al een aardig deel van die twee jaar, en heb uiteraard ook de stukjes uit het begin teruggelezen. Soms matig, vaak leuk, en af en toe echt briljant. Met humor, oprechte boosheid en levenswijsheid geschreven.

Blijf oefenen en over een paar jaar overtref je Heleen van Royen met je eerste boek.

Zou het leuk vinden als je doorgaat, maar neem gerust af en toe een pauze je moet het tenslotte wel doen omdat je het leuk vindt,

Groet,

Koolteer

Anoniem zei

Weet je wat ik leuk vind aan je site? Hij is niet zo perfect. Je schrijft soms hele goeie stukjes, met echt veel inzicht, en soms van die hele menselijke FAILS zoals met die bekeuring vorige week. Je blijft altijd benieuwd wat het deze keer nou wordt.

Anoniem zei

Gefeliciteerd! Ik kwam hier via Geenstijl en lees je stukjes nog steeds met veel plezier!

M.

Anoniem zei

Zit zelf ook in "de branche", als man dan (samen met m'n partner) en kan je zeggen dat we heel wat herkennen uit onze eigen ervaringen.
Kijk er ieder keer weer naar uit om je volgende stukje te lezen....

Heel leuk!!!

Richard zei

Gefeliciteerd met je tweejarige blog. Ik hoop dat je nog een lange tijd leuke stukjes voor ons blijft schrijven

Groeten,
Richard86

Anoniem zei

Gefeliciteerd met het tweejarig bestaan van je blog.
ik zal mijzelf even voorstellen.
ik ben al een tijdje volger van je blog en blijf elke keer terug komen. omdat je kijk op de wereld erg gelijk is als de mijne, oke ik werk dan wel niet in de prostitutie maar je hebt echt gelijk in bijna alles wat je schrijft, en al begrijp ik niet alles omdat ik niet meemaak wat jij meemaakt, maar veel van de dingen die je schrijft leren mij dingen, dingen die ik kan toepassen in mn normale 18jarige tienerleventje. nja ik ben Tatiana en dus 18 jaar. ik vind het echt tof dat dit doet, je hebt mijn kijk op prostitie echt veranderd, vroeger dacht ik altyd dat vrouwen als jij geen respect hadden voor hun lichaam, en schold jan en alleman uit voor hoer, dat is nu veranderd, ik heb door jou blog ingezien dat deze vrouwen ookaar gewone mensen zijn, en dat je ook voor prostituees veel respect moet hebben, omdat ook zij nut hebben in deze wereld en ons dagelijks leven in balans houden.
dus bedankt voor alles wat je doet!
en ik hoop natuurlijk dat je nog heel erg lang blijft schrijven!
succes.
Tatiana

PeterdeL zei

Ik weet niet goed waar ik deze reactie kwijt moet, daarom plak ik het hier maar achter. Je geeft tenslotte aan dat een belangrijke drijfveer van je is, iets te doen aan het enorme onbegrip over je beroep. Afgelopen zaterdag hoorde ik bij Spijkers met koppen (op radio 2) een boekbespreking van het boek Beminnen als beroep. Geschreven door een meisje als jij, Roos Bachelier. Enthousiast over haar beroep, opboksend tegen vooroordelen, gejend door overheidsorganen, en telkens uit moeten leggen dat ze niet gedwongen dit werk doet. De verslaggever maakte het een beetje stuk, maar tussendoor kon ze toch nog wel kwijt dat gedwongen prostitutie volgens haar hooguit 3% is.
De link naar haar boek is:
http://www.uitgeverijprometheus.nl/index.php?option=com_pac&view=boek_detail&isbn=9789044616446
Ik vermeld het hier maar, in de hoop dat je ook oude reacties nog doorkijkt.

Zondares zei

Ik zal dat eens terugluisteren.

Ik ben blij met de leuke reacties, jongens!

Co Jansen zei

"Ik moet goed oppassen": Nee hoor, als je het voor jezelf doet en niet voor ons schrijf je het leukst.
Co.