dinsdag 19 oktober 2010

Gemiste kans

Roos Bachelier heeft een boek geschreven over de prostitutie. Als ik het goed begrijp, over de duurdere clubs. Daarover mocht ze zaterdag op de radio praten met Dolf Jansen. Voor wie hem niet kent, hij is een stamelende cabaretier, en zijn politieke voorkeur is humorloos links. Van die linkse types waardoor je weet waarom mensen je vreemd aankijken als je zegt dat je links bent.

Het programma had ik gemist, maar een reactie van PeterdeL was interessant, dus ik heb het opgezocht. Ik had heel veel moeite om het archief van de Vara te laten spelen op mijn computer, maar toen het lukte moest ik eerst een uur naar Jansen en Meurders luisteren, en die staan me echt tegen. Die valse opmerkingen, het was niet om aan te horen. Ze hebben de mond vol van het nieuwe kabinet, maar zelf zijn ze veel erger.

Het meisje klonk intelligent, ze heeft haar mondje goed bij zich. Ik heb haar boek niet gelezen, en helaas ging het gesprek daar ook niet over. In plaats van haar haar verhaal te laten vertellen, ging Jansen vragen stellen over hoe je ertoe kwam. Ja, dat is een prima vraag, maar als je antwoord hebt, moet je niet gaan doorzagen. En als je dan tegen een prostituee vertelt hoe het is in haar branche, en ze vertelt je dat het anders is, dàt is dan het moment om door te vragen. Maar dat deed hij niet. Het klonk alsof hij zich al moest inhouden om haar niet tegen te spreken.

En toen ze vertelde dat haar kind anoniem bij een instantie was aangegeven door een ambtenaar viel hij haar niet bij, terwijl hij dat wel bij anderen doet. Misschien geloofde hij het niet, want dat moet je een keer hebben meegemaakt om het te geloven. Daar kan ze ook niets aan doen. Het was een erg gemiste kans. Van een Christenzender had ik het wel zo verwacht, die zijn er meestal ook tuk op, maar dit valt me zo hard tegen van progressief links.

Ik doe mijn best met dit blogje, om het verhaal wat recht te zetten. Maar dat radioprogramma horen een stuk meer mensen. Ik hoop dat veel mensen wat leren van dat boek, ook al weet ik nog niet of dat wat is. Ik zou zo graag eens een vrouw in een programma willen horen, die echt wat ongezouten duidelijk maakt. Zonder dat ze toch de vooroordelen van de verslaggever overeind laat. Roos heeft dat wel geprobeerd, maar ze kreeg de kans niet lang genoeg.

En ik heb de moed niet. Ik wil echt anoniem blijven. Het spijt me.

11 opmerkingen:

Enhance zei

Er was ook aandacht in een Avro-programma voor dit boek. http://www.radio1.nl/contents/20801-boek-mijn-carriere-als-courtisane-van-roos-bachelier

Enne Zondares, je hoeft je niet te verontschuldigend, je geef jezelf voldoende bloot in de blog

Engaño Politico zei

Zo dan, dat zijn veel meningen over links......Wat zeggen ze ook alweer, liks lullen en rechts zakken vullen.
Links of rechts het maakt niet uit, oprecht daar gaat het om en een ander in z`n waarde laten.
En Dolf heeft nog nooit z`n mond kunnen houden .... oops weer een mening.

Anoniem zei

Ik wist niet dat dat programma spijkers met koppen nog bestond! Ik heb de podcast in itunes gezet. Ga vaker luisteren naar dit programma. txs.

Zondares zei

Dank je Enhance, dat is beter aan te horen. Het is helaas wel van hetzelfde laken een pak, weer dat ongelovig doen als je iets anders verteld dan bittere ellende.

Helaas probeerd ze grapjes te maken, mensen begrijpen helaas niet wat grap of echt is omdat ze ècht geen idee hebben over hoe het is in het leven.

Luce zei

Dag Zondares,

Al een tijdje volg ik je blog. Je schrijft prettig en inhoudelijk. Het is een verademing om iets te lezen met nuance en realistisch over het vak. Zelf ben ik bezig met een boek met portretten van sekswerkers, juist om dat te doen wat jij nu ook beschrijft. Een eerlijk beeld geven wie de mensen zijn (en vooral ook, wie ze zijn naast hun werk) waarom ze het werk doen dat ze doen en hoe ze in het leven staan.
En vooral dat het zo gevarieerd is, wat veel mensen nog wel eens vergeten. Er zijn zoveel vormen.
De mensen die ik spreek willen ook allemaal anoniem blijven. Zeer begrijpelijk, maar het blijft ook een catch 22. Zolang niemand opstaat blijft het stereotype bestaan. Media draagt hier ook niet echt aan bij.

Nou ja, dat dus.

Roos Bachelier zei

Hi Zondares,
Wat goed dat je hier blogt over je werk! En leuk dat je de moeite hebt genomen om naar het interview te luisteren wat ik had bij Dolf. Ja, ik ben Roos.
Er is veel aandacht voor mijn boek: een interview in het AD, een interview in 'het laatste nieuws' (een belgische krant), een radio interview door Giel Beelen en vandaag op Business News Radio. Bij het ene interview krijg ik meer ruimte dan bij het andere, maar uiteindelijk gaat het mij erom dat mensen mijn boek gaan lezen: daar geef ik een heel positief beeld over prostituees. Wij zijn sterk, onafhankelijk en trots, jij net zo goed als ik!
Dat je anoniem blijft, begrijp ik heel goed, je hebt groot gelijk. Maar dat je hier zo blogt, dat vind ik hartstikke stoer!!!
Liefs,
Roos Bachelier

Jean-Pierre zei

Ik heb het gesprek met Roos Bachelier gehoord bij BNR. Ik zat me vreselijk te ergeren aan met name Frits Barend, die ook aan tafel zat. De denigrerende wijze waarop Roos Bachelier werd aangesproken was tenenkrommend. Gelukkig bleef zij vriendelijk en correct. Iets wat mij waarschijnlijk niet gelukt was! Ik hoop van harte dat ze veel exemplaren van haar boek zal verkopen.

Groet,
Jean-Pierre

Ps. Leuke en oprechte stukjes schrijft u.

Anoniem zei

Wanneer was dat interview op BNR? Ik vind het maar niet terug, ik wil het graag beluisteren.

Zondares zei

Wat leuk dat je me leest, Roos!
Het interview op BNR is trouwens op 22 oktober om 10:21, het duurt maar een paar minuten. Het is wel het beste interview vind ik.

Anoniem zei

De site van Spijkers met Koppen werkt niet lekker, dus hier een linkje waarop je het hele programma te horen krijgt:

http://player.omroep.nl/indexEmbedded.php?aflID=11591772&width=352&start=&end=%22%20width=%22352%22%20scrolling=%22no%22%20frameborder=%220%22

Het interessante stuk begint op 1:01:00, en het duurt tot 1:11:00. Dat scheelt je weer een uur.

Co Jansen zei

"die echt wat ongezouten duidelijk maakt": Namelijk dat hoer een erenaam is en geen scheldwoord.
Co.