maandag 26 januari 2015

Antwoord op: Schulden afbetalen

Als je zoals ik veel met hoeren praat, en je vraagt ze eens waarom ze met het werk begonnen zijn, krijg je meestal één van twee antwoorden: "Ik ben er een beetje ingerold" of "Ik had schulden en die moest ik afbetalen." De tweede daarvan ga ik vandaag eens onderhanden nemen. Het is er namelijk één die veeltemakkelijk wordt gebruikt, en die door onderzoekers en vooral de verbiedertjes graag wordt geïnterpreteerd als een soort "moeten."

Het idee is al heel oud. In de negentiende eeuw kon je nog echt verhongeren als je niemand had om voor je te zorgen als vrouw, en kon je voor schulden naar de gevangenis. Dan had je geen keus, en moest je wel iets te werken vinden. Er was nietzoveel waar je ècht geld mee kon verdienen, behalve prostitutie. Tenminste, als het waar is wat ze toen schreven. Want ik sla ze niet echt hoger aan dan wat je nu in de boeken en kranten ziet.

Nu is het idee ietsje anders. Ze gaan er nog steeds vanuit dat als je schulden hebt dat je dan geen keus hebt, en voor het grofste geldverdienen móét gaan. Ze gaan er stilletjes voorbij dat voor veel mensen met schulden dat helemaal niet wáár is, en dat die juist in de bijstand blijven zitten terwijl de schuldhulpverlening loopt. Het heeft toch geen zin om te gaan werken, want het extra geld gaat meteen in je schulden zitten, denken die.

Je hebt ook dus best andere mogelijkheden om van schulden af te komen, of ermee te leven. Een schuld dwingt je niet tot geld verdienen, en helemáál niet tot hoererij. Geen bank die je sommeert om achter het raam te gaan staan als je je betalingen niet kan voldoen. De meeste mensen zien het niet eens als een manier die voor ze openstaat. Er is vanaf de helemaal niemand druk om te gaan hoeren.

Het is ook niet alsof hoererij een bétere manier is om van schulden af te komen. Vroeger was het makkelijk veel geld verdienen, maar de laatste jaren is het geen vetpot meer. En het wordt ook niet beter. Er zijn veel banen die beter verdienen, en voor mensen die niet gemotiveerd zijn is het lonender om achter de kassa te gaan zitten dan achter het raam. Want hoererij is wèrk.

Je ziet wel, schulden betalen is een hele vreemde om als reden te hebben te zijn gaan hoeren. En als je na gaat vragen, kom je er in bijna alle gevallen ook achter dat het gewoon niet zo zit. Zelfs als het wel het eerste was wat ze zei. Het antwoord is dus dat het een ongeloofwaardige reden is, die veel te makkelijk wordt geloofd.

Ik vroeg me wel af hoe dat dan kwam, dat het zo'n populair antwoord is. En meestal komt er dan, als je wat kritisch doorvraagt, uit dat mensen het makkelijker van je acceptéren dat je hoert voor schulden, dan als je ze de èchte reden vertelt. Want dat vinden ze meestal niet genóég om voor te gaan hoeren. Zeg dat je schulden had, en je bent van al dat onbegrip af.

Je hoeft dus minder uit te leggen. Je zit immers al in wat ze verwachten, en iemands eigen vooroordelen hoef je nooit aan ze uit te leggen. Bovendien is het een hele makkelijke leugen, die niemand raar vindt. En het klinkt alsof je iets is overkomen, waar jij nu de zware verantwoordelijkheid voor opneemt, dus het klinkt reuze goed en edel van je om het zo te hebben gedaan. In ieder geval kijken ze niet nog méér op je neer.

Langzaamaan ben ik het schuldenverhaal gaan zien als een teken dat je goed op moet letten, want je wordt door mensen met dat verhaal over wel meer belazerd. Patricia Perquin had het destijds ook als reden in haar leugenboekje gezet. Dat had al een teken aan de wand moeten zijn. Als een hoer dat tegen mij zegt, weet ik dat het tijd is om eens met een kopje koffie met haar te gaan zitten, en eens rustig door te vragen over wat er nou ècht achterzit. Want dat is meestal veel interessanter.

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Verhip. Heb ik ook nooit bij stilgestaan. Antwoorden als dit zijn inderdaad zo geaccepteerd dat je niet doordenkt.

Maar nu je dat zo zegt ken ik inderdaad mensen die bijvoorbeeld nog zo'n hypotheek hebben waarop je niet aflost. En doodleuk aangeven dat ze ook nooit van plan zijn om die af te gaan lossen. Want als ze doodgaan, dan hebben ze er immers zelf toch geen last van...

(En als ze nog niet dood zijn nadat de looptijd is verstreken... Ach nu ja, van een kale kip kan je niet plukken en dat zien ze dan wel weer.)

Anoniem zei

kan de hoer ontkomen aan het beeld dat de buitenwereld van haar heeft geschapen?

Anoniem zei

Ik denk dat er veel waarheid zit in je verhaal, Zondares. Ik ken toevallig twee meiden die op een gegeven moment in de prostitutie terecht zijn gekomen (een goede vriendin van mij en later ook d'r dochter) en beiden gaven naar de buitenwereld op dat ze schulden hadden. Maar omdat ze mij, als klant van prostituees, als een soort bondgenoot zagen, waren ze tegen mij veel eerlijker. Van schulden was geen sprake, het was vooral het vooruitzicht van veel en makkelijk geld verdienen wat ze dreef. En verder waren ze ook gewoon nieuwsgierig en hielden ze erg van seks. Kantoor is niks voor mij, zei de vriendin, en ze kon het weten, want ze had er wel een paar jaar gewerkt. Het werk in een seksclub beviel haar echt veel beter.
Ook nadat ze getrouwd, bevallen en gescheiden was, heeft ze weer jaren als prostituee gewerkt. Aan de mensen die dit wisten vertelde ze weer dat ze schulden had. Maar in werkelijkheid vond ze het werk in de seksbranche eigenlijk goed bij haar passen.
Het verhaal van haar dochter is niet veel anders. Een prachtige meid, echt iemand die goed in de markt ligt. Achter de kassa kan altijd nog, zegt ze eerlijk, ik denk dat ik als hoer veel meer kan verdienen.
Op dit moment werkt ze al weer twee jaar met veel plezier in een club. Niks studieschuld, zoals ze anderen om de tuin leidt, gewoon een weloverwogen keuze om met d'r lijf een goedbelegde boterham te verdienen.

Anoniem zei

Snel geld verdienen is misschien iets wat je aanspreekt als je denkt aan de prostitutie, toch zullen alle andere aspecten van het werk je niet tegen moeten vallen als je ermee wilt beginnen. Als je nog niet ondervonden hebt wat het vak nou precies inhoudt, dan is geld eigenlijk het enige positieve wat je hoort in de media. Niet gek dat dat dan ook vaak de motivatie is om ermee te beginnen. In mijn ervaring viel de hoeveelheid geld best wel tegen, maar het werk juist heel erg mee: vooroordelen haal je pas echt weg als je ermee geconfronteerd wordt. En wat is er mis met geld willen verdienen? Er zijn genoeg mensen die makkelijk rijk willen worden, kijk maar naar het aantal loten dat verkocht wordt op oudejaarsavond.
Of je het werk nou puur voor het geld doet, of dat je het doet omdat je het leuk vindt... Zolang jij en de klant tevreden naar huis gaan, is het toch allemaal prima!

Anoniem zei

Ik zeg ook altijd dat ik het voor schulden doe. Veel minder gezeik aan je kop.

b zei

Beste Zondares, ik lees al sinds dat je deze blog begon je blog en ik zag vandaag iets op hookers wat over jou blog gaat misschien dat je dit wil lezen? Hier is de link: http://www.hookers.nl/showthread.php?t=278603&page=6

Anoniem zei

Ach. Het mooie van dit blog is dat het eigenlijk niet uitmaakt wie het schrijft (en naar ik begrijp zit er inmiddels een heel team achter). Alles wat er staat kun je zelf controleren. Er zit in ieder geval iemand achter die weet hoe de wereld in elkaar steekt. En die niet bang is om ingesleten denkbeelden aan de kaak te stellen. Geeft nog een boel goede tips ook, waar ik veel aan heb gehad.

(Al zou ik het best wel leuk vinden om die persoon / personen eens persoonlijk te kunnen bedanken. Maar ik snap dat dan het hek van de dam is.)

Donkey zei

Best b, ik ben de Kris2 die over Zondares schrijft op hookers. Er zijn velen (waaronder Chris Sent, Renate van der zee, het miljoenenmeisje/Nanda/Wendy, Bigdaddy) die geloven dat Fleurtje van Schaik achter de blog van Zondares zit. Er is geen absoluut bewijs voor. Alle overeenkomsten kunnen ontstaan door het wederzijds uitwisselen van ideeën. Ik ben nu minder enthousiast als eerst over de theorie dat Zondares=Fleur. Maar ik blijf de overeenkomsten frappant vinden. Ik besefte laatst dat Zondares en Fleurtje van Schaik allebei welgeteld 3 echt gedwongen prostituees kennen!!!! Het kan natuurlijk toeval zijn. Er zijn ook van die gekke overeenkomsten tussen Zondares en Sweet Mizzy, of tussen Zondares en Serena/@happyhooker19. Maar dat zijn toch allemaal echt verschillende personen. Ja, ik heb ook bij Sweet Mizzy aangeklopt of zij niet de persoon achter Zondares is! Ze zou het graag willen zijn, maar ze heeft me ervan kunnen overtuigen dat ze het niet is.

En ik blijf me afvragen wie dan toch de echte Zondares is? Ik kan haar niet vinden. Niet op hookers, niet op verschillende advertentiesites. Ik heb zelfs op de wayback machine zitten neuzelen, zonder resultaat. De Nederlandse prostituee van halverwege de 30-40 die in haar werkflat in Amsterdam klanten ontvangt, en die alles vanaf een bepaald moment keurig met condoom doet, die prostituee is onvindbaar.

Ik hel naar de gedachte dat Zondares een hoax is. Heel misschien zit er een ex-prostituee achter, of zelfs een actief werkende prostituee die zich heel anders voordoet dan ze werkelijk is. Dat laatste is ook wat iemand vertelt die een klant van haar zou zijn geweest. (PS: Ik geloof hem niet meer.)

Nu is er elders in Nederland een Oost-Duitse vrouw oorspronkelijk uit Leipzig die verbluffende overeenkomsten vertoont met onze Zondares, maar ik weet haast wel zeker dat dit haar niet is. En er is ook een vrouw in Nieuwegein die net als Zondares anderhalve ton aan de belasting moest betalen. Zij heeft ook een speciaal huis los van haar woonhuis, die ze gebruikt voor haar prostitutieactiviteiten. En dit is ook haast zeker Zondares niet.

Om terug te komen op het verhaal van Zondares over de schulden, de escortkoningin Elène Vis vertelt ook over dat prostituees haar vertelden dat ze geld nodig hadden, maar de bedragen die ze noemden waren opvallend laag. Je kunt het artikel uit 2005 hier vinden:

http://www.nieuwsblad.be/cnt/g4td30sl

(Titel artikel: Escortkoningin Elène Vis doet boekje open over wereld van betaalde liefde, "Prostituee word je niet voor het geld", 07/03/2005, Dirk MUSSCHOOT, Nieuwsblad.be)

Een quote van Elène Vis uit het artikel: ,,De meeste mensen in deze business doen het uit emotionele armoede, eerder dan uit financiële armoede. Als een meisje kwam solliciteren omdat ze geld nodig had - vijfduizend euro bijvoorbeeld, hogere bedragen werden zelden genoemd - dan vroeg ik ze altijd of ze dat bedrag wel de moeite vond om zich daarvoor in de prostitutie te wagen. Ik heb de sollicitanten altijd wel gevraagd heel goed over hun stap na te denken.''

Het lijkt er dus inderdaad op dat het schuldenverhaal als smoes wordt gebruikt. Zondares en Fleur kennende denk ik dat ze de werkelijke redenen in de SM zoeken.

En ik denk het ook. Ik denk dat sommige vrouwen het gewoon opwindend vinden om zich uit te leven met wildvreemde vieze misogyne mannen. (Althans, dit is het idee dat ze van mannen willen hebben.)

Anoniem zei

Kan die troll weg?

Zondares zei

Mensen willen jullie allemaal niet meer deze blog lezen maar mijn nieuwe: zondaress.blogspot.nl
Deze blog is mogelijk gehackt en ik heb voor de zekerheid een nieuwe gemaakt alsjeblieft geen toekomstige berichten serieus nemen op deze blog!