maandag 12 januari 2015

Antwoord op: de meisjes gaan dit niet vanzelf doen

Dit stukje is een antwoord op opmerkingen die je niet váák hoort, maar ze komen wèl vaak juist van mensen met macht, vooral uit de wereld van Justitie. Daarom verdienen die toch aandacht. Het gaat om opmerkingen zoals "Die meiden moeten uit Bulgarije worden gehaald, die komen niet vanzelf." Of "Die vrouwen worden in het buitenland geronseld voor onze prostitutiemarkt." Of "Dat die meisjes hier komen werken, daar zit een heel netwerk achter, die komen niet hierheen omdat ze dat zomaar bedenken."

Wat ze willen suggereren is dat niemand zelf hoer wil worden, dus dat er een hele maffia-achtige wervingsbranche is, die de meiden opzoekt en aanwerft, of "ronselt," zoals ze het zelf graag zeggen, omdat er anders niemand voor de smachtende Nederlandse klant is. Daar hoort dan ooknog het idee nog bij dat ze daarvoor naar het buitenland moeten, omdat het hier in Nederland niet gaat lukken om die meiden te krijgen.

Het klopt niet, en er zijn een hoop dingen waarom dat zo is.

Ten eerste zijn er best meiden die hoer willen worden. Sommige droomden daar al van toen ze een klein meisje waren, sommige begonnen pas later, en veel van ons zouden eerder in ons leven nooit hebben verwacht dat we het zouden doen. Maar we zijn er wel, zelfs met al het gejaag en gehets. We zijn er niet alleen vanzelf al, we zijn zelfs erg moeilijk uit te roeien!

Hier zien we weer die gedachte dat de hoererij iets is waar je nooit logisch denkend voor zou kiezen. Iets wat iedereen afwijst. Of hoogstens een negatieve keuze. In een poll op mijn blogje kon je al zien dat maar een kwart van mijn vrouwelijke lezers nooit op het idee gekomen was, ookal heeft maar een deel daarvan het ook echt gedaan. Daar kan je volgens mijn statisticus geen conclusies uit trekken omdat het wel mijn lezers zijn, maar het laat wel zien dat het bestáát.

Er is het aspect dat bij dit soort opmerkingen ze ervanuitgaan dat die meiden uit het buitenland komen omdat ze gehaald worden voor de hongerige Nederlandse markt. Ze gaan er dan vanuit dat de Nederlandse markt zó hoog zit voor meisjes dat ze het uit Nederland en de aanloop naar Nederland niet meer kunnen halen. De mannen staan met gekruiste benen in de rij voor die paar hoeren die er dan zijn, dus we halen er maar meer bij.

Dat slaat natuurlijk nergens op. Al jaren is de hoerenmarkt hélemaal verzopen. We moeten vechten om de klanten. Je kan makkelijk de hele dag op je handen zitten als je niet hard adverteert en een scherpe prijs zet. Er zijn teveel meisjes voor de klanten, en met al die hetze worden die klanten ook steeds minder enthousiast, en durven minder mannen te gaan omdat ze bang zijn, voor zichzelf of omdat ze bang zijn om bij te dragen aan mensenhandel, die verschrikkelijke moderne slavernij.

Juist omdat de markt verzopen is, zie je zoveel meer Oostblokmeiden. Die hebben lagere referentielonen, hebben minder lasten dan Westerse meiden, en zijn dus bereid om met de prijs te concurreren met de Nederlandse meiden. Die Nederlandse meiden zijn voor een groot gedeelte weggeconcurreerd. Veel meiden sappelen. Alleen professionelles houden hun plekje vast, maar wij merken de prijsconcurrentie ook in onze portemonnees. Hetzelfde als je ziet in de bouwvak of het transport, bedrijven die hun marges en lonen Westers houden gaan kapot.

Er zit ook een neerbuigend dingetje aan dat meiden uit het Oostblok dom, naïef, manipuleerbaar en gewoon passieve dingetjes zijn. Onze ferme Nederlandse vrouwen doen niet zoiets als prostitutie, dus halen we daar stereotypes uit het Oosten voor. Dat stereotype wordt dan ooknog behandeld als "begrijpen waar die meisjes vandaankomen" en "hun achtergrond weten." Kijk maar naar verhalen over waarom ze niet met de politie willen praten bijvoorbeeld. Ik vind het eerder racisme.

Door woorden zoals "ronselen" te gebruiken laten ze het ook graag klinken alsof die meiden met geweld, dwang of misleiding naar Nederland komen. Dat is natuurlijk ook je reinste onzin. Daar heb ik al eerder over geschreven, dus dat ga ik niet helemaal herhalen. Soms gaan ze minder ver, maar altijd vullen ze voor zo'n groep meiden in wat hun motivatie is, en of dat wel een goede en verstandige beslissing is.

Als je met zo'n meisje zou gaan praten, dan kwam je snel genoeg erachter dat die meiden meestal hele goede doordachte ideeën hebben. Dat is ook niet raar, want je gaat niet zomaar op reis naar een ver land om te werken. Je kan je nog voorstellen dat je erin kan rollen in je eigen land, maar naar Nederland komen is best een stap, en je wordt de hele tijd tegengewerkt, dus je moet ook wel goed weten wat je wil voordat het lùkt.

Zelfs dat feit dat we het ze het bij de overheid veelte moeilijk maken om het zelf voorelkaar te kunnen krijgen om hier in Nederland legaal te werken, wordt gebruikt om te roepen dat er dùs dwang achter moet zitten. Want door het oerwoud van regeltjes komen kàn helemaal niet als buitenlandse, dus moet er iemand geholpen hebben, en mensen die helpen kunnen alléén maar slecht in de zin hebben!

Je hoort van die meiden vaak dat ze de familie thuis draaiend houden, of dat ze geld sparen voor een opleiding of om een bedrijf te beginnen. Veel hebben er ook kinderen die ze een betere start in hun leven willen geven dan ze zelf hebben gehad. De toon is nuchter, ze hebben hun oog op hun doel, en ze weten precies wat ze willen. Vaak zijn het hoeren met ervaring, en is hun tijd in Nederland een stukje van een groter plan.

Pervers genoeg zit er óók regelmatig de uitleg bij dat het overheersen door de Oostblokmeisjes bewijst dat er veel misstanden zijn, omdat ze al deze vooroordelen gebruiken als logische stap om het feit dat er veel Oostblokkertjes zijn te gebruiken om al die vooroordelen te bewijzen. Een soortvan achteruit-logica. En niemand die er wat van zegt. Zelfs de mensen niet die beter zouden moeten weten.

Al deze domheden worden een probleem als dit wordt gebruikt als bewijs voor al die aannames. De meisjes zijn er, ze komen niet vanzelf, dus moet er dwang achterzitten, dus is het misdaad als ze hier staan te werken en moeten we die meiden maar gaan betuttelen, oppakken, en "bevrijden." Dan gaat het mis, en daarom is het tijd om mensen die dit soort onzin praten eens tegen te spreken.

3 opmerkingen:

Boycke Johanns zei

Dat heb je weer goed gezegd zondares!

Die Oostblok meiden hebben vaak in eigen land al ervaring met prostitutie. En hier in Nederland is het gewoon beter werken dan in Polen of Bulgarije. Ze zijn gewoon gastarbeiders zoals de meesten Oost Europeanen.

Groetjes boycke

Anoniem zei

Heel goed, die kijkjes achter de schermen !
Een kleine tip zondares : Iets bondiger en to-the-point zouden de stukjes nóg leesbaarder maken.

Anoniem zei

Ik ben vaak bij een meisje geweesd uit Hongarije. Dan praat je wel eens wat over hun prive leven. Zij was in Hongarije al in de prostitutie om haar gezin in leven te houden en het beter te hebben voor haar kinderen. Hier in Nederland was het beter geld verdienen. Helemaal geen uitbuiting (van deze dame).