maandag 11 november 2013

Antwoord op: Prostitutie is in Nederland een normaal beroep

Elke keer krijg ik de kriebels als ik weer iemand zie schrijven dat in Nederland een normaal beroep is. Soms zeggen ze het anders, dat we in Nederland prostitutie als een normaal beroep behandelen, of dat we in Nederland doen alsof prostitutie een normaal beroep is, of dat we in het jaar 2000 hebben beslist dat prostitutie een normaal beroep werd, maar het is allemaal hetzelfde. En daar ga ik eens goed antwoord op geven, want er klopt helemaal niets van. Mijn vaste lezers gaan in dit stukje trouwens niets vinden wat echt nieuw is, ik heb het allemaal al flink behandeld. Het moet alleen eens bijelkaarstaan.

Hoererij is in Nederland helemáál geen normaal beroep. Normaal betekent dat je zo wordt behandeld als andere beroepen, en dat mensen toegeven dat je beroep een beroep is. Dat gebeurt niet in Nederland, óók niet sinds 2000. Toen is namelijk niet de prostitutie gelegaliseerd, maar de pooierij bovengronds, en dus beregelbaar geworden. Daar staat op mijn blog al een heel goed stukje over.

De meeste Nederlanders weten wel dat prostitutie legaal is. Niet allemaal, er zijn er best veel die denken dat wat we doen gewoon wettelijk verboden is. De rest vindt ons vooral maar een schimmig soort mensen in een vies wereldje. Er is maar een handjevol die verder kijken dan hun neus lang is. Dat is een probleem, want juist dat er zo lelijk over ons wordt gedacht, zorgt voor alle andere dingen die zo abnormaal zijn aan hoe we worden behandeld.

Sekswerk is vanzichzelf normaal. Het is gewoon werk, je doet het voor je geld en omdat het goed werken is, netzoals ander werk. Het verandert je, netzoals ander werk, maar niet extreem en vooral voordelig. Het risico van het wèrk is niet hoog, ookal zitten er risico's aan die komen omdat het niet als normaal wordt behandeld. Het werk kan leuk zijn, kan saai zijn, kan rottig zijn, maar het is iets wat je makkelijk de baas kan blijven als je een beetje sterk in je schoenen staat. Het is wèrk.

Prostitutie màg. Dat wordt al behandeld alsof het een gunst is. Want we kijken erop neer als Nederland, en we halen onze neus op voor de mensen die het werk doen, en toch gooien we die mensen niet in de gevangenis. Wat zijn we vooruitstrevend. Dat het mag wordt al gebruikt om te zeggen dat we dus normaal worden behandeld. En dat is gewoon niet zo.

Als we een als een normaal beroep werden behandeld, hoefde je niet als een paranoia gek op je anonimiteit te passen. Je bent sociaal een verworpene als je als hoer uitkomt, behalve in hele bepaalde sociale kringen. Je moet echt oppassen, niet alleen voor sociaal isolement, maar ook voor getreiter en geweld vanuit de buurt, niet alleen voor jou maar ook voor je man en je kinderen.

Je zou gewoon een zakenrekening moeten kunnen openen als het beroep echt als normaal werd behandeld, zonderdat je voorzichtig moet liegen over wat je bedrijfje precies doet. De banken behandelen ons alsof we criminelen zijn, en ze willen niets met ons te maken hebben. Dat is moeilijk als je volgens de overheid verplicht bent om zo'n rekening te hebben.

Een normaal beroep zou ook betekenen dat je zakelijke verzekeringen kan afsluiten, en dat die ook netjes uitkeren als er wat gebeurt, zonder dat ze je nee kunnen verkopen omdat je een hoer bent, en de arbitrage en de rechter daar gewoon mee meegaan, ookal heb je altijd netjes betaald.

Iemand met een normaal beroep zou niet op moeten hoeven passen dat de ouders van kinderen in de klas van je kind niet erachterkomen wat je doet, omdat ze anders op hoge poten gaan eisen dat jouw kind van school moet. En dat de school dan vindt dat ze eigenlijk ook niet weten wat ze anders moeten, omdat ze de andere kinderen ook moeten beschermen.

Een normaal beroep zou je ook niet je baan kosten als je het als bijbaantje deed. Een bijbaantje in de prostitutie doet geen schade aan je werk, ik kan me geen baan bedenken waar je echt je werkgever dwarszit als je voor geld neukt, maar het zorgt wel héél vaak voor ontslag als je wordt ontdekt. En de rechter, die gaat er altijd mee mee.

Vrouwen met een normaal beroep hoeven zich ook geen zorgen te maken of ze hun huis uit worden gegooid als hun werk uitkomt. Behalve bij prostitutie. Dan wordt de huur opgezegd, alsof je een wietplantage hebt gehad, of de bank kan je hypotheek "ineens opeisbaar" maken waardoor je het huis meteen kwijtbent. Dit zijn dingen die gebeurd zijn, en die ons allemaal boven ons hoofd hangen. Is dat iets wat ze met normaal werkende mensen doen?

Maar dat zijn allemaal sociale dingen, die zijn al erg. Mensen doen rare dingen, en soms zijn die dom en gemeen. Het is veel erger wat de overheid met ons doet. Die horen juist eerlijk te zijn, en voor ons op te komen. Die zouden juist moeten zorgen dat we normaal worden behandeld, als ze echt vinden dat we normaal mogen zijn. Dat doen ze niet. Ze behandelen ons zelf juist erger.

Als we normaal zouden worden behandeld door de overheid, dan zouden ze ons, met onze kwetsbaarheid voor sociaal geweld, niet dwingen om openbaar te gaan met je identiteit door registraties die geen nut hebben. Maar daar heeft de overheid geen boodschap aan. Ze wouden het landelijk doen, dat is gelukkig van de baan, maar de gemeentes maken lijsten over ons aan, die ze nonchalant gewoon open laten liggen, zoals bij de KvK.

De overheid gaat juist aktief de andere kant op. Ze doen niet alleen maar niets aan het stigma, ze werken er aktief aan mee. Corinne Dettmeijer, Lodewijk Asscher, Eberhard van der Laan, ze zijn openbaar de prostitutie aan het verketteren, met alle macht die ze hebben. Ze zijn best in een positie dat ze véél beter kunnen weten, maar ze zijn niet geïnteresseerd.

Een normaal beroep wordt niet zo op het kruis gespijkerd, zeker niet als ze kunnen weten dat het niet mis is. Ze noemen ons graag criminogeen, ookal laten de overheidsgegevens gewoon zien dat we dat helemaal niet zijn. Ze gebruiken het voor goedkoop politiek scoren, en om hun eigen vooroordelen lekker te kunnen botvieren. En de rest van de overheid blijft stil, en laat zich gebruiken.

Om het de belastingdienst makkelijker te maken probeert de overheid ons zoveel mogelijk te dwingen om in de opt-in te gaan. Dat is een constructie speciaal voor hoeren, die je wel de plichten, maar niet de rechten geeft van een werknemer. Geen enkel ander werk màg zelfs maar zo'n regeling gebruiken, dat vinden ze oneerlijk voor de werknemer! Maar de overheid behandelt ons niet als normale mensen met een normaal beroep, dus ons mogen ze dat wel opdringen.

Die belastingdienst is zelf ook flink bezig. Ze controleren je aan de lopende band als ze weten dat je een hoer bent. Iedere keer vinden ze niets, maar ze blijven zoeken. En ze pakken je, als je niet bent gewapend met een waterdichte administratie. Dat zal je weinig verbazen, want iedereen moet een administratie hebben, maar bij hoeren doen ze hun best om het niet te geloven, en doen ze àlles wat ze kunnen om maar te kunnen zeggen dat je eigenlijk veelmeer werkt.

Bij een normaal soort werk zoeken ze uit wat je waarschijnlijk hebt verdiend, als ze je aanslag niet geloven. Bij ons gaan ze uit van schattingen waar ik niet eens van durf te dromen. Ze hebben geen realistisch idee, en ze willen het ook niet hebben. Ze gaan uit van bedragen die makkelijk vijf of tien keer zo hoog zitten als wat je echt verdient. En ook veel hoger dan wat je zou kùnnen verdienen. En niemand die er wat aan kan doen.

En op basis daarvan krijg je meteen straf. Als je een bloemschikbedrijfje hebt, en je verprutst je belastingopgave, dan krijg je een waarschuwing. Als je een hoer bent die niet kan bewijzen dat haar perfekte administratie klopt, dan krijg je meteen boetes van duizenden Euro's bovenop je naheffing die meer geld is dan je totale omzet. Pooiers pakken je niet meer af dan dat je echt verdient, de belasting wel.

De gemeentes zijn erger. In Nederland krijg je voor je normale bedrijf een vergunning behalve als er iets heel mis is, maar als je een vergunning moet voor prostitutie krijg je die alléén maar als je advocaten dat kunnen afdwingen. De gemeentes willen je nooit een vergunning geven voor je legale werk. Behalve als de pers de burgemeester in paniek heeft gemaakt natuurlijk, zoals in Utrecht.

Een normale bedrijfstak wordt ook niet doodgegooid met controles voor niets. Een bedrijf dat overlast geeft, of milieugevaar geeft, zal af en toe eens een check krijgen, maar niet elke paar weken opeens belerende en onbeleefde controleurs over de vloer krijgen die wel even overal aan gaan zitten. En als er iets niet klopt, of ze dènken dat er iets niet klopt, dan komen er meteen de dwangsommen en boetes van tienduizenden Euro's. Bij welk normaal werk doen ze dat nou?

Dan is er jeugdzorg. Die gaan vissen naar redenen om je je kinderen af te pakken. Ze "bieden aan" om je kinderen mee te nemen totdat je "je leven weer in orde hebt." Is dat ons werk behandelen als een normale baan? Worden je kinderen weggelokt door overheidsdiensten vanwege normaal werk? En als je in de problemen komt, zodat ze een reden hebben om in te grijpen, dan ben je je kinderen gewoon kwijt. Tegen Jeugdzorg begin je niets.

Maar die zijn niet de enige waarvoor je moet oppassen. Als je een partner hebt, is die het doelwit van Justitie. De politie en het OM willen maar wàt graag je vent in de lik stoppen. Daar heb ik al een heel stukje over. Twee zelfs. Dat gebeurt ook niet bij normaal werk. Maar bij ons dus weer wel.

En natuurlijk krijg je in geen enkel ander normaal beroep te maken met massale razzia's van acht agenten per meisje. Je spullen worden gesloopt, ze halen je woning overhoop. Dat zou ook niet worden gepikt, maar je mag het bij de hoeren wel flikken. En dan is het zelfs geen schande als die dingen nooit een spatje resultaat hebben. Het wordt niet bekritiseerd, want het gebeurt bij hoeren. De enige die er wat van zeggen zijn de jongens van GeenStijl!

Bij al die dingen, van het zakelijke leven of van de overheid, die ik eerder noemde, daar zit dus wel een rechter achter, die beslist dat die behandeling màg! Die mensen horen ons te beschermen tegen onrecht, maar ze beschermen juist de mensen tegen dat ze ons normaal moeten behandelen. Dat is al heel erg verkeerd. Maar het is nog veel erger dat ze worden opgeleid om aan het stigma over ons te voldoen.

Maar er is nog een laagje boven de rechters, en dat is de wet. En in de wet hebben we niet alleen maar de schaduw van de WRP over ons, maar er staat gewoon in de wet over mensenhandel dat je bij prostitutie sneller het mensenhandel en uitbuiting moet noemen. Is dat ons behandelen als een normaal beroep?

We worden helemáál niet behandeld als een normaal beroep. En dat ligt niet aan het werk, dat ligt aan de zieke denkbeelden van de samenleving, die in de media en de overheid nog meer leven dan in de onderbuik van de samenleving.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Je kan de frustratie duidelijk zin in dit stukje Zondares. Het is jammer dat we steeds conservatiever worden in dit land, we hadden veel zaken best goed op orde. Zeker met de PVV zal het nog wel erger worden.

Het is jammer dat jullie niet bovengronds kunnen opereren... En de grootste verbiedertjes zijn vast ook de grootste klanten! Die hypocrisie zit heel diep...

Anoniem zei

Het is heel simpel. Prostitutie is dienstverlening. Sommige mensen gebruiken het wel. Sommige niet.

... en zo zou iedereen het moeten zien.

Sterker nog, ik heb nog nooit last gehad van een sekswerker die vanwege haar werk het fietspad blokkeert. Dat kan ik van hoveniers niet zeggen....

Anoniem zei

Hallo zondares. I ben zelf opgegroeid ,sinds baby af aan, tussen de prostituees. Mijn ouders hadden een escortbureau enzo. Kinderen mochten niet met me omgaan van wegen mijn ouders.. Ik begrijp wel hoe het gaat in die wereld en dat is niet altijd prettig.

Ik heb nu al wat van je gelezen en wat ik alleen heel zwaar vervelend vind aan jou is dat je doet alsof gedwongen prostitutie niet bestaat en of niet zo ernstig is of iets in die richting.. en alleen maar een last is voor jou en anderen die het wel vrijwillig doen doordat de politie en iedereen er zo mee bezig is.

ik ken een paar meiden die gedwongen zijn geweest. Die meiden werden geslagen en bedreigd met de dood! Ook werd er bedreigd dat ze hun dierbaren wat aan gingen doen als ze niet zouden meewerken!
Het bestaat en is verschrikkelijk om mee te maken!
Ik heb verschrikkelijke verhalen van mensen gehoord over wat hun hebben meegemaakt vroeger. Die meiden wouden het liefst hun klanten wat aan doen en vermoorden omdat ze het niet wouden doen en het hun zoveel pijn deed. De mannen hadden dat blijkbaar niet in de gaten want ze dachten alleen met hun penis. Gelukkig zijn hun nu wel uit die wereld.

Persoonlijk vind ik het alleen maar goed dat er extra word gecontroleerd en gedaan zodat die meiden die gedwongen worden ,waarvan er meer zijn dan je weet, gered kunnen worden.

Het is vervelend wanneer er mensen worden "lastig gevallen" met onderzoeken en al die het vrijwillig doen, maar het is wel beter voor de mensen die dus wel gedwongen worden en elke dag weer worden verkracht.

Je kunt dus wel blijven klagen over het lastig worden gevallen door politie en alle anderen omdat jij het dan wel vrijwillig doet.
Maar denk eens aan de meiden die wel gedwongen worden en elke dag weer bidden en hopen op een wonder zodat ze eruit worden gehaald en geholpen worden en van die verschrikkelijke plek en nachtmerrie weg kunnen.

Ik vind dat je geen medeleven toont voor de mensen die wel gedwongen worden. Je kijkt alleen naar de meiden die volgens jou allemaal vrijwillig werken. Terwijl je dat ook niet voor de volle 100% zeker weet aangezien je niet in iemands hoofd kunt kijken.

Anoniem zei

Zondares... Je kunt wel blijven klagen over hoe de maatschappij naar jou en andere mensen doet en kijkt die dat werk wel vrijwillig doen. maar daar heb je zelfs voor gekozen. want je wist al hoe de maatschappij kijkt en doet naar mensen die in die wereld zitten. Of je was echt zo naief toen je ermee begon...?

Of je doet dit werk en je neemt alles wat erbij hoort erin mee en klaagt er niet over. Of je stopt ermee. dan heb je niks om over te klagen en bang voor te zijn wat politie en woningbouw en mensen en weet ik veel wie en wat, zeggen en doen.

Ik ken kinderen van prostituees en of je het wilt of niet ook hun worden erdoor getekend. Hoe ver je het ook van hun af probeert te houden ze krijgen er altijd wat van mee en mensen zullen ook hun erop aan kijken en over hun oordelen. Dus ik denk dat mensen die in de prostitutie zitten en kinderen krijgen goed na moeten denken of ze ermee door gaan of niet omdat ze er toch wat van mee krijgen. Veel van de kinderen van prostituees die ik ken zijn ook zelf dat werk gaan doen of hebben uiteindelijk wanneer ze oud genoeg waren het contact met hun moeder verbroken omdat ze dat als werk deed.

Dit werk heeft veel nadelen zoals je het zelf prima kunt opnoemen. Dus je of je leer ermee leven of je leert er niet mee leven en stopt ermee maar met klagen kom je echt geen stap verder.

Anoniem zei

Als je ergens voor kiest betekent dat niet dat je niet mag pleiten voor verbetering... En zelfs al weet je dat de samenleving tegen je is, het echte besef komt pas later! Wanneer je ziet dat bureau jeugdzorg, waarvan je altijd dacht dat ze alleen maar goede dingen deden, je niet wilt geloven als je zegt dat je een goede opvoeder bent en je zomaar je kind afneemt. Natuurlijk zullen sommige moeders het niet zo goed aanpakken en komt hun beroep in de openbaarheid, waardoor ze hun kinderen niet meer kunnen beschermen tegen het intolerante gedrag van de samenleving tegenover de prostitutie. Maar er zijn genoeg moederhoeren die wel een 'normaal leven' aan hun kinderen kunnen bieden.
En het besef dat zelfs als je je houdt aan alle regels die er maar zijn, nog wettelijk wordt benadeeld had je ook nooit van tevoren kunnen hebben. Een goede burger gelooft in zijn rechten, ik had nooit geweten dat mijn rechten zouden vervallen als ik prostituee zou worden. Ik dacht dat sociale onacceptatie niet samenviel met wettelijke onacceptatie. Een bankrekening niet kunnen openen, geen huis kunnen kopen, dat zijn geen dingen die je vooraf verteld worden. Al die politiecontroles, als goed opgevoed meisje heb ik nooit met politie te maken gehad, nu ik zzper ben komen ze constant aan de deur. En dat deze je beste vriend is klopt al helemaal niet. Ik begrijp dat de zedenpolitie zn best wilt doen om gedwongen meiden eruit te vissen, maar om dan al die andere meiden de grond in te praten met hun denigrerende en neerbuigende gesprekjes... Ik heb trouwens nog nooit een organisatie op bezoek gehad bij wie ik het gevoel had dat als er ooit iets mocht voorvallen, ik hulp aan hen zou vragen. Ik zie graag een onafhankelijke organisatie opstaan die alle sekswerkers bezoekt op een vriendelijke en hulpvaardige manier met een direct plan om te stoppen als je dat zou willen, nog voordat ze je hebben gevraagd of je dit vrijwillig doet. Een uitleg in plaats van een verhoor. Laat weten dat je als werkende vrouw bij hen terecht kunt als je in de problemen zit. En daarna pas vragen stellen. Een organisatie die echt zorg kan geven aan een gedwongen vrouw. In plaats van een vragenvuur met al klaarliggende conclusies en weinig resultaten. De politie is in mijn ogen een negatIeve factor als het gaat om het oplossen van de mensenhandel. De stap om hulp te vragen aan politie is veel te groot. Dus laat ze stoppen met het lastigvallen van de dames van plezier, dit normale beroep heeft ze niet nodig op deze manier.

Frank zei

Zondares mag niet klagen "omdat het nou eenmaal zo is in de prostitutie". Zondares mag niet klagen over hoe zij en haar collega's behandeld worden omdat "er ook gedwongen prostitutie is".

Wat een onzin! Da's hetzelfde als zeggen dat sex met kinderen "nou eenmaal gebeurt" en het daarom maar niet verbieden, resp. zeggen dat alle mannen gecastreerd moeten worden, omdat er mannen bestaan die sex met kinderen hebben.

Logica is niet het sterkste punt van de prostituee-haters..

Unknown zei

Als ik een dochter had die prostituee wilde worden nam ik jou in de arm om haar voor te lichten.
Co.

Anoniem zei

Tja had je geen prostituee moeten worden he.