maandag 25 november 2013

Antwoord op: Je moet blij zijn met die politie-aandacht

Deze keer gaat het over een opmerking die ik bestwel vaak hoor. Vooral mannen, en vooral mensen die niets weten van prostitutie maar zich er wel een klein beetje in verdiept hebben, vragen me om me te verantwoorden waarom ik iets tegen de politie-inzet zou hebben als ik toch niets illegaals doe. Of dat ik blij zou moeten zijn met die politie-inzet, omdat een schonere branche ook goed voor mij is. Of dat ik er weliswaar niets aan heb, maar meiden die in de problemen zitten wel, en dat ik daar ook om moet denken. Nou, dat heeft wel even een antwoord nodig.

Ik begrijp de gedachtes wel. Mensen denken dat de politie in komt grijpen omdat ze broodnodig zijn. Ze denken dat er vanalles mis is in de business, en dat de politie te hulp wordt geroepen, maar zoveel te doen heeft dat ze het grootser moeten gaan aanpakken, omdat ze anders bezwijken onder het werk ofzo. Als ze iets meer uitzoekwerk hebben gedaan, en intussen weten dat de politie helemaal niet zoveel hulpverzoeken krijgt, dan denken ze dat de politie stevig optreedt om de impasse te verbreken waarin de meisjes zitten die anders niet voor hun misbruik uit durven te komen.

Als het zo zat, zou ik ook helemaal geen problemen hebben met al die politie-aandacht. Maar dat is dus helemaal niet hoe het gaat.

De politie is niet aan het reageren op wat de meiden zelf van ze vragen. Daar krijg je zelfs helemaal niets mee gedaan. Als je geluk hebt ga je zonder resultaat naar huis met een paar handenvol foldertjes, en als je pech hebt vinden ze genoeg signalen van mensenhandel om je op te komen zoeken. En dan begint het mensenhandelfeest, en voor je het weet moet je oppassen voor je vrienden en je partner, want oom agent denkt dat hij wel een makkelijke aan je heeft.

Ze zijn juist in hun eigen waan bezig. Ze hebben een beeld van de prostitutie, en ze passen alles wat ze kunnen vinden in dat plaatje. Dat heeft niets met de waarheid te maken, maar ze selecteren het personeel zo dat de mensen met de leiding ook de mensen zijn die die waan het ergste hebben. En ze doen aan interne voorlichting door de extremistische anti-prostitutie-mensen. Zo houden ze hun ideeën binnen onder controle.

Als je bij de politie aankomt, of door ze wordt binnengesleept, dan gaan ze proberen om je verklaringen te laten afleggen die binnen dat denkbeeld passen. Dat is niet subtiel, je merkt het meteen. Ze gaan je ook "coachen" om je verhaal te laten kloppen met dat denkbeeld. En alles wat niet past, dat laten ze weg, en daar zijn ze niet in geïnteresseerd. Dus als je niet meewil met wat ze je willen laten zeggen, dan loop je tegen een muur aan.

Voor de politie betekent dat dus dat ze twee groepen meiden overhouden, de meiden die ze precíés vertellen wat ze willen horen, en de meiden die "niet willen meewerken." En dat niet willen meewerken, dat is volgens het plaatje omdat ze onder de betovering van hun pooier zitten, maar eigenlijk diepvanbinnen wel zouden willen. Volgens de mensenhandelsmerissen kan je die dan óók meetellen als voorbeelden dat je plaatje klopt.

Ze werken zich steeds dieper in hun waandenkbeeld, en ze kunnen zich afsluiten voor de tekens dat hun waandenkbeeld niet klopt, want ze kunnen voor de gecoachte meisjes kiezen. Emotioneel is dat sterk genoeg. Vooral voor smerissen, want die hebben meestal een hele sterke drang om mensen te helpen, en een enorm reddertjescomplex. Van buiten worden ze ook door niemand teruggefloten, want naar ons hoeren wordt niet geluisterd.

Als je dus met een probleem komt wat niet in het plaatje past, zoals stalkers, buurtterreur, opdringerige types, verkrachters, messentrekkers of overvallers, dan zijn ze hoogstens lauw, en doen ze helemaal niets. En het ergste is, als er ècht sprake is van dwang of geweld van pooiers, maar niet op een manier die zij in het plaatje zien, doen ze helemaal niets totdat je met ze mee bent gegaan! Behalve als je weg kan blijven van zedencreeps, want gewone rechercheurs zijn veel betere mensen die wel nog willen luisteren. Maar ja, als je hoer bent halen ze die zedengluiperds er toch bij.

Ze zijn er wel als de kippen bij om je van de regen in de drup te werken. Als jij een conflict hebt met je exploitant, omdat die door het krampachtige vergunningenbeleid geen echte concurrentie heeft en je dus alles kan flikken, kan je daar wel mee naar de smerissen, maar dat levert alleen maar op dat je exploitant je niet meer hoeft, òf dat de politie het gebruikt om zijn tent te sluiten zodat je nog minder plek overhebt. Jou helpen doen ze niet. Je bent een stok om mee te slaan.

Niet dat ze heel nuttig zijn als je eens een echte gewelddadige pooier recht uit de boekjes hebt. Je wil niet weten hoeveel informatie de politie kreeg over Sjaban en zijn maatjes. Niet alleen van andere pooiers en exploitanten, of van de meiden die hulp wouden maar terug naar huis mochten na hun melding, maar ook "panklaar" van de Duitse politie. Ze deden jarenlang niets, pakten hem even op, en lieten hem op de meest stomme manier ontsnappen. Als zijn bende niet al door anderen in de knel had gezeten toen hij werd opgepakt, was er niets veranderd.

Als je dan eens tegen zo'n agent zegt dat je echt een probleem hebt, en dat je hulp nodighebt, dan krijg je ook vaak te horen dat ze "andere prioriteiten moeten hebben" als het om ons gaat. Mensenhandel enzo. Dus vanwege het achternajagen van iets wat niet bestaat, namelijk de epidemie van gewelddadige manipulerende pooiers die de domme hoertjes betoveren, krijg je niets gedaan tegen dingen die wel bestaan.

Maar dat gaat allemaal over wat ze níét doen. Het is misschien wel erger wat ze wèl doen.

Wat ze wèl doen, is tegenover de wetgever doen alsof ze weten hoe het werkt in de hoererij. Terwijl ze geen idee hebben. Echt geen idéé. Ze zijn altijd verbaasd, en ongelovig, als ze moeten vaststellen dat een meid het prima vindt om voor geld seks te hebben. Ze kunnen zich het werk niet voorstellen. Ze denken er vanalles bij. Ze luisteren liever naar hun waanideeën, dan om te accepteren dat er mensen anders met seks om kunnen gaan dan zij.

De informatie die ze geven is zogenaamd professioneel verzameld en bewezen en vastgesteld, en zogenaamd weten ze flink wat van hoe het toegaat. Maar wat ze zeggen is uit de fabeltjeskrant. De politie heeft een hele zware stem in de beeldvorming van politiek èn van de pers. Inplaatsvan te zeggen dat ze het niet weten, geen kijk op hebben, eigenlijk onderzoek zouden moeten laten doen, komen hun "schattingen" in monitors en rapporten naar buiten, en die hebben niets te maken met de waarheid. En daarop worden wel wetten gebouwd.

Het blijft ook niet bij antwoorden op vragen vanuit de pers en de overheid, ze komen ook zelf met boekjes en verhaaltjes op TV. En daar staat de hele politie als een blok achter. Ze komen het gewoon brengen. De politie is een anti-prostitutie-activistenclub. Het erge is dat ik intussen best veel politieagenten ken die het eens van dichtbij hebben gezien, en ook wel zien dat er iets hélemaal foutgaat. Die willen er graag wat aan doen, met die politie-naïviteit dat het wel goed zal komen, en die komen dus van een kouwe kermis thuis.

Ze laten het niet bij je laten stikken, en de wet en de publieke opinie tegen je opzetten. Ze komen ook met geweld. Niet alleen maar de razzia's, maar ook de nooit eindigende reeksen verhoren, controles, zoektochten, woordenspelletjes. Als iemand anders het deed, heette het bedreiging, stalking, huisvredebreuk, inbraak, vandalisme, diefstal, computervredebreuk, ontvoering, afpersing en valsheid in geschrifte, maar bij de politie heet het "ons beschermen."

Na al die razzia's, en al die manuren, en al die controles, blijft het bij een handvol zaken per jaar, en daar komt bestwel vaak uit dat het allemaal niet klopt. Zelfs met bevooroordeelde rechters, en zelfs met de hoeveelheid gecoach, gemanipuleer, knip-en-plakwerk en chantage. Ze willen nooit nadenken of ze nou eigenlijk wel goed bezigzijn. De acties worden alleen grootschaliger en harder. En ze vinden het nog steeds niet. Want het ìs er niet.

Ze staan er niet boven om te liegen over de resultaten. De actie in Alkmaar leverde twee arrestaties op. Zeiden ze. Want die twee werden allebei buiten de razzia gearresteerd. En de ene is al vrijgesproken, ik weet niet wat er met de ander is gebeurd. Of het enige resultaat bij het Baekelandplein, die niet was gearresteerd vanwege de razzia, maar omdat de exploitant op het Baekelandplein al een half jaar eerder de politie had ingelicht dat er iets niet goedzat. In de pers verdraait de politie dat maar wat makkelijk. En de pers doet zijn werk niet.

Maar ze pakken pas ècht hard aan als je onafhankelijk probeert te zijn. Grootschalige acties om alleenwerkende meiden te pakken en erbij te lappen, zogenaamd tegen mensenhandel, maar alleen gericht op "illegale" prostitutie. Ze doen hun best om het zo te draaien dat je onder een regel valt dat je illegaal maakt. Ik overdrijf niet. Er zijn vaak regels dat je op jezelf wel mag werken, maar dan zeggen ze simpelweg dat je niet alleen werkt omdat je meer dan één koffiekopje hebt staan. Letterlijk zó. Is dat jou helpen tegen uitbuiting?

De politie doet niets voor je. Ze zijn alleen in je geïnteresseerd als ze je kunnen misbruiken voor hun eigen denkbeeld, en verder kan je stikken. Wat ze wel doen veroorzaakt alleen maar ellende en helpt niemand. Ze gaan gemakkelijk buiten hun boekje, en niemand die ze op de vingers tikt. Ze krijgen alleen maar applaus en meer bevoegdheden. Als de politie helemaal niets meer met de business zou doen, zouden er veel minder misstanden zijn. De criminaliteit waar ze nut bij zouden kunnen hebben bestrijden ze toch niet of totaal oneffectief, dus we zouden ze zelfs niet missen.

Aandacht van de politie kunnen we missen als kiespijn.

19 opmerkingen:

Puttana zei

Zo is het.

Emma zei

Voila! ... Bingo!

De spijker op z'n kop.

Meer valt niet te zeggen.

Unknown zei

De beroofde wordt door de politie ook harder aangevallen dan de rover als de beroofde zich verdedigt, maar de prostituee's worden in 't geniep bestookt, want als jij het niet had verteld wist bijna niemand van die controles (die zie ik als zeer ernstig).
Co.

Eleonora zei

Ik zat alleen maar te knikken tijdens deze. Goed samengevat.

ex-hoofdagent zei

Ik heb al een hele tijd niet gereageerd op je blog, maar ik ben wel een trouwe lezer. Dit was toch wel tegen mijn zere been. Ik begrijp heel goed dat het voor jullie zo overkomt. Maar je schrijft het nu op alsof de gemiddelde politiebeambte geen belangstelling heeft voor hoe jullie worden behandeld. Ik vind dat niet terecht. Waar jij over klaagt, en terecht vind ik, is het piepkleine stukje van de politie wat zich met zeden- en prostitutiebeleid bezighoudt. Dat zijn maar een paar mensen per regio. Die werken vooral in de grote steden, en daar gebeuren de dingen die je hier opschrijft, dat geef ik toe. De gemiddelde politieman wil je maar wat graag helpen. Wij zien ook wel dat er meer aan de hand is. Maar wij moeten werken met meldprotocollen, en we kunnen niet zo maar op eigen houtje dingen gaan afhandelen. Als er een actie wordt opgezet om prostitutie aan te pakken, hebben wij dat ook niet in de kantine besloten. Dat komt van hogerhand. Wij moeten ons aan actieplannen houden, en wij voeren ook maar uit wat door de aangewezen leidinggevenden is besloten. Dat zijn meestal burgemeesters en mensen van het landelijk parket. Wij politiemannen willen maar wat graag helpen, en we begrijpen ook best dat hoe het nu gaat niet kan, maar we hebben geen sturing. Ik vind het erg jammer dat je het zo op de politiemensen legt, die toch elke dag klaarstaan om jou en de andere mensen in Nederland te helpen.

Fleurtje van Schaik zei

@ex-hoofdagent,

Je zegt een paar zeer interessante dingen waar ik graag eens verder met je over wil praten. Ik ben 26 jaar met de prostitutie bekend en ik doe wetenschappelijk onderzoek naar prostitutierelaties.

Op mijn eigen blog heb ik een oproep staan om met prostituees in contact te komen. Maar natuurlijk kom ik ook met andere in contact.

prostitutievraagstuk.blogspot.nl

Ik kan hier op deze site niet te veel uitweiden, maar ik kom graag met je in contact. Dit mag gewoon anoniem, net zoals je hier op de site anoniem bent.

Ik ben bereikbaar op: F.vSchaik@casema.nl

Ik hoop dat je met mij in contact wil treden.

Anoniem zei

Goed gezegd, Zondares. Ze denken dat ze alles zijn. Ze betekenen niks. Die kankerlijers moeten opkankeren.

Anoniem zei

Even off topic: wat vind je van deze actie:

https://www.freeagirl.nl/

Kinderprostitutie is uiteraard totaal verwerpelijk, maar het lijkt erop dat ze hier als alternatief het werken in een sweatshop bieden ipv onderwijs.

Vreemd verhaal vind ik...

Marijke zei

"Maya verdient fucking nothing per dag. En daar zijn we trots op".

Blijft een rare reclame...

Goed stuk, zondares!

R. Hartman zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
R. Hartman zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
R. Hartman zei

Sorry, gaat iets mis met de link. Hopelijk nu OK.

Goed stuk weer, Zondares.
De bevooroordeeldheid en bekrompenheid aangaande prostitutie en mensenhandel mag weer eens blijken uit deze reactie op DDS.
Doodmoe wordt ik van dat soort lieden, boos word ik niet meer.

Ik verwijs regelmatig naar dit blog, als mensen prostitutie weer eens menen te moeten verketteren, in de hoop dat ze wat bijleren.

Anoniem zei

Wat is Sjaban? Bedoel je Saban B? Als je namen verkeerd spelt, kan ik je niet serieus nemen... echt niet...

Anoniem zei

Ik ben het altijd behoorlijk met je eens. Helaas deze keer absoluut niet. Zolang prostituees niet openlijk kunnen protesteren tegen ongetwijfeld soms optredende mistanden maar door gebrek aan normaal respect liever (min of meer) anoniem blijven kan het misgaan met politieoptreden. Het tegenwicht van de prostituees (de corrigerende werking) zal soms onvoldoende zijn. Over het algemeen zie ik de politie bij de ramen echter goed patrouilleren en zeer vriendelijk opreden. Het is er (relatief) veilig. De prostituees laten zich soms inderdaad negatief uit over de politie, maar als ze ze nodig hebben zijn ze altijd te laat, zeggen ze. Het duurde wel 20 minuten ......
(Ik ben niet bekend met fiscale controles of razzia's, daar kan ik dus niets over vermelden).

Een compliment voor de politie.

(Ik zou heel veel in het raamgebied graag anders zien, echter dat zijn politieke gedachten.)


Hildebrand zei

Sorry ex hoofdagent ik vind dat je een slap excuus geeft voor het politieoptreden. Je bent wel eerlijk door toe te geven dat het niet deugt. Verschuil je dan niet maar doe wat met je collega's aan dat verkeerde van boven ogelegde beleid. Ik weet dat het niet ast in de politiecultuur het beleid ter discussie te stellen. Des te meer ishet noodzakelijk dat daar een begin mee gemaakt wordt.

R. Hartman zei

ex-hoofdagent: wie immoreel handelt kan zich niet verschuilen achter het uitvoeren van een opdracht. Als een opdracht immoreel is dient u deze te weigeren.
Befehl ist befehl heeft een zeer nare bijsmaak.

Anoniem zei

Ik denk dat ex-hoofdagent aangeeft dat er weleens hogere langere termijn doelen kunnen zijn, waar niet elke agent op uitvoerend niveau zicht op heeft. Om een slagvaardig politieapparaat te hebben is een zekere mate van discipline onder de agenten noodzakelijk. Ik vind de verwijzing naar 'befehl is befehl' in dit kader ongepast en zeker niet voldoende beargumenteerd door de reageerder van 1-12-2013, 13:37. Ik vind de reactie van ex-hoofdagent een zinnige en eerlijke reactie die iets toevoegt aan dit blog. Dat kan ik van de reactie van 1-12-2013, 13:37 zeker niet zeggen. Dat lijkt meer op een ongenuanceerd uithalen van iemand die nog een beetje boos is over een terecht ontvangen verkeersboete oid.

Pim zei

Heel, heel, heel erg raak. En zo lossen we het probleem nooit op. En dan bedoel ik beeldvorming.

Anoniem zei

Sorry ex hoofdagent.
Ik geloof dat je nog steeds niet hebt leren lezen en terug naar de basisschool zou moeten.
Ze valt hier de "gewone" agent niet aan maar de zedenflikkers en de hoge ambten bij de politie...