maandag 7 oktober 2013

Je vent uit de lik houden (1/2)

Dit zou eerst een heel kort stukje zijn, dacht ik.

Op mijn mail krijg ik veel vragen, maar ook veel tips, over hoe je nou om moet gaan met je vriend om te zorgen dat hij niet in de problemen komt. Niet alleenmaar met je dagelijkse leven, maar vooral omdat de politie hem te grazen wil nemen. Dat is de afgelopen jaren een steeds groter probleem geworden, en we zien dat de politie steeds meer middelen wil om dat meer te gaan doen. En ook krijgt.

Er wordt dus op de mannetjes gepast. Want niemand wil haar vriend of man achter de tralies hebben. En helaas wordt dat steeds meer werk, en het is dus nuttig om tips uit te wisselen. Daar ben ik nou over de mail mee bezig geweest, maar het is natuurlijk beter om daar eens een grondig stukje voor te schrijven.

Ik heb vanwege mijn zoektocht naar de achtergronden van de pooiers wel wat pooiers gesproken, en ik heb ze dus ook gevraagd hoe je nou kan zorgen dat je man veilig blijft. Want die pooiers weten dat wel, hun meiden hebben het minste last van al het politiegeweld, en daar kan ik ook nog wel wat van leren. Maar ze houden dat voor zichzelf, ookal vind ik dat wel heel onsportief. Ze zijn bang dat het anders niet meer werkt.

Samen met mijn lezers heb ik gelukkig wel flink wat bijelkaargehaald, en dan komen we toch wel ergens. Dit is dus geen volledig plan, maar gewoon een boel tips. Denk goed na over hoe je ze gebruikt, want deze dingen zijn allemaal uitgevonden omdat iemand ze nodig had. Het wordt al lang genoeg ookal gebruik ik maar de tips die echt een geschiedenis hebben waarbij iemand door schade en schande wijs werd.

Vantevoren
Als je een vent hebt die het maar moeilijk te accepteren vindt, zoals heel veel, dan houdt hij meestal zijn mond wel. Maar mannen die je accepteren, en die hebben gezien hoe het ècht is, hebben vaak de neiging om op te gaan komen voor ons. Die snappen niet wat voor risico's er zijn, en ze zijn heel erg slordig met hun anonimiteit. Dat is vragen om problemen. Leer je vent anonimiteit.

Het duurt voor iedereen even om te leren hoe belangrijk anonimiteit is, maar voor hem is het extra belangrijk om het snel te leren. Als je als hoer bij een paar mensen ge-out wordt, dan is het nog wel recht te praten. Maar als man is het meteen pooier voor en na, en voordat je het weet hangt hij eraan. Hij moet dus door jou uitgelegd krijgen wat er moet gebeuren, en hij moet het serieus nemen. Hij zal juist beschermend zijn en je angst willen troosten, maar dat is averechts. Hij moet wantrouwig leren zijn.

Dagelijkse dingen
Er zijn dingen die je gaat moeten doen. Als eerste, hou er rekening mee dat telefoons worden afgeluisterd. Als jij ooit hebt geadverteerd, of met een exploitant hebt gebeld, wordt je telefoon afgeluisterd. En er is flink veel kans, je andere telefoons ook. Als je gecontroleerd bent, dan wordt je telefoon ook afgeluisterd. Dat is zo vaak zo, daar moet je vanuitgaan. Nederland luistert enorm veel af.

Praat dus over de telefoon alsof er een zedenrechercheur meeluistert, want dat ìs ook zo! Vooral ruzies smullen ze van, maar ook als je over je werk praat met hem kunnen ze dat gebruiken om hem te beschuldigen en veroordelen, dat hij je aanstuurt of aanmoedigt. Dat mag je niet negeren. Praat dus nooit over de telefoon over iets wat die kant op kan gaan. Hou dat voor thuis. En haal de batterij uit je telefoon als je hem niet gebruikt, die kan zonder dat je het weet de microfoon aanhebben.

Dat is niet alleen zo voor je vriend trouwens. Het kan heel verleidelijk zijn om bijvoorbeeld een klant te vertellen dat je niet bij hem thuis wil afspreken maar bij een bepaald hotel "want daar werk je altijd" omdat je het anders niet vertrouwt. Die teksten worden gebruikt als bewijs, en je kan de rechter nooit uitleggen dat je maar wat zei over de telefoon. Voor rechters zijn die afgeluisterde telefoongesprekken onwrikbaar. Alles wat je aan de telefoon zegt moet niet als bewijs kunnen worden gebruikt. En ze gaan ver hoor.

Hou hem weg van je helpen. Als hij je helpt is dat heel snel mis. Dus niet alleen maar dat hij je geen lift geeft naar je werk, of op je past buiten de kamer, maar bijvoorbeeld ook niet spotten. Spotten lijkt onschuldig, gewoon hem de hele tijd doorgeven waar je bent en op geregelde momenten een levensteken geven, zodat je veilig bent, maar een rechter vindt dat "werkzaamheden controleren" en dat levert je zo een veroordeling voor mensenhandel op. Er is ook geen alternatief, als hij je beschermt gaat hij voor de bijl.

Ze zijn er ook als een kat bij als je vriend sponsjes of condooms voor je koopt. Dat is iets wat ze heel bruikbaar vinden, kennelijk staat dat ergens in een richtlijn ofzo, want de politie hamert er ook altijd op bij verhoren. Ze hoeven het niet eens te bewijzen, dus zorg dat jij het met jouw pinpas koopt, en dat je die dingen zelf bij je eigen spulletjes hebt liggen. Ze grijpen alles aan, en je kan niet even snel alles goedleggen als er opeens een huiszoeking is.

Een normaal koppel kan wel lingerie kado doen, maar hij kan dat maar beter laten. Ook als je het nooit voor je werk gaat gebruiken, noemen ze dat werkkleding leveren, en dat is weer zo'n cliché waar de politie naar zoekt. Het maakt ze niet uit of je dat uitlegt, als ze maar een verklaring van hem of jou hebben dat je ondergoed van hem kreeg, is het zo gebeurd. En het afschrift van de aankoop op zijn pinpas is al genoeg.

Als je een werktelefoon hebt, mag hij die nóóit opnemen! Zelfs als je zit te kakken, moet hij het maar gewoon laten gaan. Het maakt niet uit of hij verkooppraatjes doet of niet, of dat hij afspraken opneemt, of zelfs maar berichtjes doorgeeft, het is meteen mis als je dat toestaat. De rechter vindt dat hij dan je werkwijze bepaalt en klanten voor je werft. Hij mag het nooit doen.

Een keertje bellen met je exploitant dat je ziek bent en niet kan komen kan al teveel zijn. Het hoeft dus niet iets regelmatigs te zijn. Zelfs een keertje uit nieuwsgierigheid opnemen en niet eens iets bespreken dat met je werk te maken heeft is al mis, ookal gebruiken ze dan de tekst van het gesprek niet als bewijs. Het is genoeg om je verdacht te maken, en dan vult de rechter de rest van het plaatje wel in. Die is expert, weet je nog?

Hij mag nooit je spullen bij zich hebben. Dus je telefoon, je ID, je geld, je pasjes, die moet jij altijd bij je houden. Ook niet even hem je tasje laten dragen, en ook niet hem je jasje laten dragen als daar iets inzit. En reken er maar op dat als ze met de arrestatie komen, dat ze dan het geduld hebben om te wachten om te kijken of hij even je boel vasthoudt terwijl jij naar de openbare WC gaat.

Een goeie administratie is niet alleen maar voor de belasting superbelangrijk, maar ook bij de politie. Dat vinden ze zelf niet belangrijk genoeg, want met fantasie komen ze veel verder dan met de feiten, maar je advocaat kan het goed gebruiken. Vooral om te laten zien dat de politie ernaastzit. Dingen die op papier staan zijn èchter voor rechters. Dat is belangrijk, en dus is het ook belangrijk dat hij klòpt, want één klein aantoonbaar foutje en de politie wordt door de rechter geloofd met àlles. Hou hem bij, en hou hem up-to-date, want je weet nooit wanneer de razzia komt.

Niets mag op zijn naam staan. Het huis, de auto, rekeningen en andere bezittingen moeten allemaal op jouw naam staan. Behalve leningen, die mogen weer juist niet op jouw naam staan. Dat is heel vervelend, dat begrijp ik, maar als ze kunnen laten zien dat jij geld binnentrekt voor iets wat op zijn naam staat, zoals een wagen, dan is het metéén uitbuiting, en dan zit hij vast.

Hij mag niet voor jou drank of drugs halen. Als je drugs gebruikt, doe dat niet via hem, en drank is al een risico. Dat vinden ze altijd mooi, om te laten zien dat jij in drugs bent gevlucht, en hij je afhankelijk maakt of je dwingt om drugs te nemen. Ook als het gaat om een pilletje x in het weekend, hij is je met drugs aan het afhankelijk maken volgens de rechter. Die snapt zelf niets van die dingen.

Zorg dat hij een normale baan heeft. Maakt niet uit of dat nou de moeite is, als hij een baan heeft is hij veel minder kwetsbaar. Dan is het tenminste nietzo makkelijk om te zeggen dat hij niets doet en jou laat werken. Dat is bij bronlanders natuurlijk wettelijk ongeveer onmogelijk, maar zwartwerken werkt dan juist vóór hem. Het is dan wel belangrijk dat hij kan bewijzen dat hij werkt, en dat is zwart natuurlijk ook weer moeilijk.

Voorbereiden op problemen
Spreek het verhaal af. Wanneer jullie zijn samengekomen, hoe je je relatie noemt, wat jullie rollen zijn, wat je vertelt over hoe ruzies gaan, al de dingen waar ze naar vragen in verhoren moet je hetzelfde verhaal over hebben. Daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. En hij moet het ook als hij veel stress heeft nog weten, dus het moet erinzitten. En het moet iets zijn wat hij makkelijk vindt om te zeggen, anders gaat hij het verhaal toch weer veranderen.

Mannen zijn vaak ontzettend naïef hoe ze onder druk zullen zijn. Die gaan netzohard voor de bijl als wij, maar ze geloven het niet van zichzelf en ze zien het niet komen. Dus jij moet het voor hem doornemen, alles van voor tot achter, tot hij het kan dromen. Laat hem het verhaal niet uitbreiden, en hou het heel simpel. Het is belangrijk dat alles zoveel mogelijk wáár is, dus geen onnodige verzinsels. Dat is al moeilijk genoeg, verzinsels gaan mis.

Maar laat wel dingen weg. Als hij zijn best heeft gedaan om je het hof te maken, vertel dat dan niet. Dat is namelijk voor de rechter dat hij jou onder zijn invloed heeft gebracht, en je verliefd heeft gemaakt. Jullie hebben elkaar ook niet ontmoet voor je achttiende! Als jullie al met elkaar contact hadden voor je achttiende verjaardag gaan ze proberen om er grooming van een minderjarige van te maken. Zorg dat je afkomt van foto's waar je samen opstaat terwijl jij minderjarig bent, en dagboeken, brieven, enzovoort.

Jij en hij moeten er ook duidelijk over zijn dat je niet werkt tijdens je ongesteldheid. Dat klinkt heel raar, maar de rechters nemen zonder een woordje aan dat werken tijdens je menstruatie hetzelfde is als werken terwijl je ziek bent. Dat je prettig kan werken met een sponsje geloven ze echt niet, en het heeft al in flink veel rechtzaken meegeteld als bewijs. En wat jij ervan vindt, tèlt niet. Zoals eigenlijk alles in deze tekst.

Zorg dus ook dat je nietteveel sponsjes hebt liggen, want die zijn dus bewijs van werken als je de rooie vlag uithebt, en dat is dan weer mensenhandel. Het klinkt te gek voor woorden, maar juist sponsjes zijn van die dingen waar ze je keukenkastjes voor leeghalen en je bed omkeren. Het gaat ook niet eens alleen om wèrken tijdens de klats, maar ook erg om neuken met je vriend. Dus leer hem om te zeggen dat het niet gebeurt.

De politie kan het maar beter ook niet weten als jullie swingen, of als één of allebei een oogje dichtknijpt als de ander vreemdgaat. Dat is heel snel grooming voor die mensen. De politie kan alles wat afwijkt van een hele preutse moraal gebruiken om te laten zien dat je tot seksueel grensoverschrijdend gedrag bent gebracht, en daar gaan rechters helemaal mee mee. Ze kunnen het zo voor grooming door laten gaan. En dat is al mensenhandel.

Laat hem niet meedenken over je prijzen. Dat is ook zo'n doodsklap. Het is natuurlijk logisch dat je vriend beter kan zien waar je in de poezenparade past met je prijs en je aanbiedingspakket, maar je zal het zelf moeten doen, want anders is hij een mensenhandelaar. Laat hem ook niet met je advertentie meeschrijven. Dat is ook iets waar ze gek op zijn. Dat tikt natuurlijk het hardst aan als hij Nederlands kan schrijven en jij niet. Dus als je hem het hardste nodig hebt.

Toegeven dat je anaal doet wordt door rechters ook snel gezien als iets grensoverschrijdends. Terwijl het zelfs op mutsenforum Viva al bijna normaal wordt gevonden. Als je ermee adverteert, of als je over de telefoon hebt gezegd dat je het doet, is het toch nog het beste om te zeggen dat je het wel met de klanten doet maar niet met je vriend. Want anders is het al snel geen echte liefdesrelatie volgens de rechter. Jouw mening doet er niet toe.

Beperk je uren. Als je een vierentwintig-uur-escort bent, zien ze dat heel snel als een vorm van misbruik. Het is een klap voor je klantenbestand, maar het is iets waar ze je vriend voor pakken. Je kan ze proberen uit te leggen dat het helemaal niet betekent dat je overwerkt bent, of dat er iets miszit, of dat er druk op je staat, of dat je vriend er ook maar iets mee te maken heeft, maar daar zijn ze gewoon niet in geïnteresseerd. Het staat in de jurisprudentie als iets wat een mondige Nederlandse prostituee nooit zou doen.

Je moet leren accepteren dat huiszoekingen gebeuren. En dat zal altijd onverwacht zijn. Zorg dus dat de spullen bij de goeie plekken liggen, de condooms bij jouw spullen en niet bij hem, dat je niet teveel sponsjes in huis hebt, dat je niets hebt liggen dat je verhaal tegenspreekt, dat je geen dagboek hebt waar ze uit kunnen knippen, dat je al je geld in huis kunt verantwoorden, en dat het meevalt met drankflessen en drugs.

Denk eraan dat je vriend geen video of foto's van je in zijn bezit mag hebben die je seksueel kan noemen. Naaktfoto's en seksfilmpjes, daar denkt de politie vanalles bij, dat hij je chanteert enzo. Zorg dat hij die niet heeft, zelfs topless kiekjes of filmpjes van je vakantie in Cap d'Agde zijn taboe! Alles wat ze kunnen vinden telt samen op naar iets waar ze samen je vriend mee kunnen pakken.

Stel een goeie pin in op je telefoon. Dus niet 0000 of 7777, en het eerste wat ze daarna proberen is de geboortejaren van je kinderen. Doe maar helemaal geen jaartallen. Zet een goed wachtwoord op je computer. Ze komen er wel in, want de politie heeft daar wel maniertjes voor, maar hoe minder ze meteen al hebben, hoe lastiger het voor ze is. En misschien geven ze het dan wel helemaal op.

Het helpt ook wel ertegen als ze gaan dreigen om alle contacten in je telefoon af te gaan bellen, omdat ze van jou niet genoeg horen. Dan hopen ze dat je paniekt omdat ze je hele klantenbestand gaan wegjagen, of dat ze je ouders aan de lijn krijgen, maar als ze dan eerst je telefoon moeten insturen naar de telefoonkrakers, dan staan ze toch weer minder sterk.

Zorg toch ook maar dat je zo weinig mogelijk contacten in je telefoon hebt staan. Die zijn allemaal kwetsbaar, want we hebben met Zuzana wel gezien wat voor naaistreken de politie graag doet. Wis geregeld je oude contacten, en mensen die kwetsbaar zijn sla je gewoon niet eens op.

Over twee weken komt hier het tweede deel van, over hoe je het moet aanpakken als puntje bij paaltje komt, en je met de politie te maken krijgt.

25 opmerkingen:

MKZ zei

Ik vind het zo vreselijk oneerlijk dat je als hoer zo vogelvrij bent verklaard door onze overheid, dat je zelfs niet eens meer normaal je privé privé kan houden. Absurd! Zomaar iedereen in je telefoon afbellen? Je verkering afluisteren en straffen als 'ie je helpt? Waanzin, waanzin! Wat nou als je als gearresteerde hoer direct een dijk van een advocaat naast je zet en zegt 'pleur op, hier met mijn zooi, hoe durf je mij zo lastig te vallen in mijn eigen zaken'? Werkt zeker niet? Ik vind het zó ziek. Kijk, gedwongen prostitutie, dat is ook vreselijk! Maar dit helpt de gedwongen meisjes toch niets. Absurd. Waarom kunnen we daar nu niets tegen doen? Als niet-hoer word ik hier ook giftig van, hoor! Hoe durven ze.

Wessel zei

Eerst pakken ze de mensen zonder verblijfsvergunning.
Dan pakken ze de hoeren.
Dan pakken ze de moslims.
Dan pakken ze de werklozen.
Dan pakken ze kritische aktivisten.
etc. (volgorde willekeurig)

Ik heb niet geprotesteerd.

Toen ik aan de beurt was...

Admin zei

Heel herkenbaar Zondares. Je kan als partner van niet veilig genoeg te werk gaan.

Anoniem zei

Vielen Dank für diesen Klassentipps, du hast mir echt geholfen dieses Problem zu übersehen! Du bist mir ein Schutzengel!

Richard zei

"In case you haven't noticed, the police and judges around here are deeply stupid" (toepasselijk citaat). Als toevoeging, crimineel dus ook nog!
Verder eens met MKZ en Wessel.

Richard

Anoniem zei

In Englisch please! The Google translate doesn't work good!

Unknown zei

Aan Mark van der Beer
Dus jij staat rood op de bank en rijd in een oud wrak om je niet verdacht te maken?
Co.

Henri Bik zei

Wat zijn 'bronlanders'.

Het is schrijnend dat je zo voorzichtig moet opereren om aan die heksenjacht te ontkomen.

De archaïsche denkwijze van het justitiele apparaat over de aanwijzingen die leiden tot de conclusie: UITBUITING
doen mij een licht opgaan.

Nu begrijp ik waarom in de 19e eeuw in Australië de legale prostituées geen vriendje mochten hebben.

Admin zei

@Co Jansen
Ik heb geen auto, en al het geld op mijn rekening komt alleen van mijn eigen salaris en zorgtoeslag, meer niet.

Erik zei

Ik wil graag van je horen hoe het nou zit met meiden met de naam van hun vriend getatoeëerd. Volgens de media zijn die allemaal tot prostitutie gedwongen door hun loverboy. Je hebt ze wel eens vermeldt, maar hebt het nog niet uitgelegd.

Richard zei

Ik begrijp nu dat je me naief noemt, na het lezen van dit stuk. Ik wist wel iets, maar dat het zo erg is....
Het wordt jullie al bijna onmogelijk gemaakt om gewoon te werken, naar nu blijkt zelfs normaal te leven!
Niet dat ik nu ineens begrijp hoe alles werkt, maar toch weer een stukje beter. Zo voorzichtig met alles moeten omspringen doet toch ook wel pijn denk ik? En de stress die het oplevert, ik heb niet het idee dat dit iets voor mij zou zijn. Of ik de druk van politie kan weerstaan, geen idee.

Hoop wel dat af en toe benadrukt wordt dat hoer zijn wel degelijk leuk is, want met zulke problemen sneeuwt dat makkelijk onder.

Richard

Johanna zei

Dank je wel voor dit nuttige en informatieve stuk. Nuttig voor je collega's maar ook voor geïnteresseerde buitenstaanders die niet wisten dat de heksenjacht zó erg is. Echt walgelijk!
Hoezo rechten van de mens? Kennelijk horen jullie daar niet bij in de ogen van de overheid!!

Emma zei

@Erik,

Meiden die de naam van hun vriendje op hun lichaam laten tatoeëren heeft weinig met dwang te maken, maar meer het het gevoel willen hebben van 'eigendom zijn van ...' Dat schijnt ook een fijn gevoel te zijn.

Admin zei

@Erik
Hahahaha, dat is zo'n onzin verhaal van die naam tatoeëren. Natuurlijk zijn er meiden die een naam hebben getatoeëerd, maar dat heeft helemaal niets met dwang te maken.

Mijn vriendin heeft ook een tattoo van een bloem, net als veel andere meiden op de Wallen ook hebben. Volgens de politie was dat ook ineens een signaal van dwang. Pure onzin, die maar weer aantoont hoe weinig verstand de politie en ook diverse organisaties hebben van prostitutie en dwang.

MKZ zei

My god, een tattoo van een bloem een teken van dwang. Natuurlijk. Want elke mannelijke vent die een grietje onder zich laat werken weet dat niets zo goed zegt "Deze is van mij, afblijven met je fikken" als zo'n stoere, indrukwekkende en angstaanjagende tattoo van een madelief op de aars van het arme kind.

>.<; En een sneu grietje dat misschien wél echt gedwongen zit, of wordt mishandeld, of is gesmokkeld kan door dit heerlijke gestigmatiseer alleen maar moeilijker eruit komen, hulp vinden, met zichzelf in het reine komen en zelfvertrouwen opbouwen. AAARGH.

MKZ zei

My god, een tattoo van een bloem een teken van dwang. Natuurlijk. Want elke mannelijke vent die een grietje onder zich laat werken weet dat niets zo goed zegt "Deze is van mij, afblijven met je fikken" als zo'n stoere, indrukwekkende en angstaanjagende tattoo van een madelief op de aars van het arme kind.

>.<; En een sneu grietje dat misschien wél echt gedwongen zit, of wordt mishandeld, of is gesmokkeld kan door dit heerlijke gestigmatiseer alleen maar moeilijker eruit komen, hulp vinden, met zichzelf in het reine komen en zelfvertrouwen opbouwen. AAARGH.

Anoniem zei

Wel Zondares uitstekend dat je dit
zo helder uit de doeken doet.
Ik wist niet dat het er zo extreem aan toe ging.

Anoniem zei

Is dit nu een handleiding met tips voor criminelen?

Dat verwacht je van een 16 jarige. Mensen gaan je op die manier niet meer serieus nemen.

Of sla ik hier de bal mis?

Anoniem zei

To make this English please?

Anoniem zei

est-il peut etre possible a faire une traduction francaise? on n'a pas de marge d'erreur vis-a-vis les details.

Anoniem zei

Traduction s'il vous plait!

Serena zei

Il n'y a rien de propre à se lamenter. Si ils ont traduit le texte, vous le verrez bientôt.

Anoniem zei

All good tips, great done, but there is mistake. I had car on my name, police sayd he "Een of meerdere voertuig(en) op naam van gezet" and this was proving that I was forced prostitute. Car must not be on your name if he drives!

Anoniem zei

Yes, same problem as last anoniem.

Anoniem zei

Eens met vorige 2 reacties. Collega heeft ook met dezelfde ellende te maken gehad. Hij moet niet in een auto op jouw naam rijden, ook niet als jij bijrijdt.