maandag 28 oktober 2013

Antwoord op: Je wil niet dat je dochter het doet

Het is niet echt een argument, maar toch komen héél veel mensen ermee. Ze denken dat het opeens een heel andere kijk op de prostitutie geeft, om te zeggen: "Je kan wel voor de prostitutie pleiten, maar je wil toch ook niet dat je dochter het doet?" en dan hebben ze je misschien niet voor jezelf in de problemen, maar als je de discussie bijvoorbeeld op TV ziet, zal de andere kant niet hier opingaan.

Je zegt niet zomaar dat je het prima vindt als je dochter zelf haar keuzes maakt over prostitutie ja of nee. We leven in een tijd dat je wordt verwacht heel erg seks weg te houden van je kinderen. Een vriendin had eens een opmerking gemaakt dat ze het prima vond dat haar zoon porno te zien kreeg op jonge leeftijd, en die heeft er best wel wat roddels over gekregen, en lag er echt een poosje uit bij haar sociale omgeving.

Mensen zien hun kinderen niet graag als een seksueel wezen. We begrijpen dat ook onze kinderen ooit aan seks gaan doen, maar dat zien we dan het liefst zo romantisch mogelijk, en we willen vooral niet dat het echt op seks gaat lijken. Dat het vriendje bij je dochter blijft slapen, dat vinden we gezond, ookal is dat ookal wat ongemakkelijk, maar verder moet het niet gaan.

Niemand voelt zich gemakkelijk om zich voor te stellen dat dochter zich met een tevreden grijns vastbijt in haar kussen terwijl die pukkelige sliert van een jongen achter haar zijn stijve puberlul zwetend in haar kut stoot terwijl hij zich hijgend vastklemt aan haar nog smalle heupen. We houden dat graag zover mogelijk van ons af. Dat is natuurlijk en gezond, maar het is niet iets wat je als reden moet hebben om het seksleven van je kind te gaan bepalen.

Er is nog een andere manier dat die uitspraak op mensen inwerkt, want voor ouders is het altijd pasgeleden dat je kind nog niet eens zelf haar sokjes aan kon doen, en nu moet je je voorstellen dat ze zich kan verweren tegen geile mannen? Vooral met hoe onvolwassen de seksuele kant van de ouders zelf meestal is, en het overtrokken idee dat ze hebben van hoe het toegaat in de prostitutie, willen ze hun dochter beschermen. Dat is heel lief, maar dus echt niet nodig.

Prostitutie is niet het enige waartegen we onze kinderen willen beschermen. Ook een leeg leven, of een baan als stuntman, of een hopeloze poging om professioneel skateboarder te worden, of tienermoeder, of professionele gamer, of een soldatenleven als schietschijf in Afghanistan, dat zijn allemaal dingen waar je je kind weg van wil proberen te sturen. En als je denkt dat prostitutie niet gezond is, zal je dat ook daarmee doen. Maar dat zegt iets over jezelf, niet over de prostitutie.

Het heeft ook te maken met een ander idee, dat je verkocht bent en niet jezelf meer hebt als je een hoer bent. Een raar idee, en daar heb ik al eerder een antwoord op geschreven. Dat hoor je ook in een heel oud citaat dat de verbiedertjes tegenwoordig graag gebruiken in artikelen en op internet: "Indien dat werkelijk uwe mening is, zijt ge zedelijk verplicht uw dochters voor dit doel beschikbaar te stellen." van Aletta Jacobs. Als die vent dan voor zijn dochterz moet bepalen, zijn dochters beschikbaar moet stellen, als passief dingetje? Aletta had het niet goed door.

Als de mensen beter wisten hoe het echt toegaat in de business, zouden ze zich minder zorgen maken. En dan zou er ooknog minder bestaan om je zorgen over te maken, trouwens. Want het onbegrip is de grootste reden dat het stigma steeds maar groter gemaakt kan worden, en het denkbeeld over prostitutie kan blijven bestaan. Het is dus vooral op gevoel spelen. Dat is zo voor wel meer argumenten die in mijn antwoord-stukjes langskomen.

Maar zou je willen dat je dochter het zou doen? Als je het aan mij vraagt, ja! Mij lijkt het heel goed. Seks leer je niet vanzelf, en als hoer leer je snel meer over seks dan de meeste andere mensen. Ik zie het wel als een soort stage. Natuurlijk, je moet weerbaar en slim zijn, en weten hoe je je moet beschermen, maar met wat goeie voorlichting laat ik mijn eventuele dochter graag de business ontdekken.

Voor mijn dochter zou ik het wel als bijbaantje willen zien. Ik denk dat het voor de meeste meiden een betere bijbaan is, dan dat ze er echt als full time meid voor gaan. Alleen als ze het een poos gedaan heeft, en er bijvoorbeeld een opleiding bijdeed, en het dan nog ècht wil doorzetten, zou ik haar steunen om het als carrière te nemen. Het is namelijk wel makkelijk om je in te verliezen als je eigenlijk nog andere keuzes aan het creëren bent met je opleiding.

Ik had de ervaringen die ik heb opgedaan doordat ik dit werk ben gaan doen, niet willen missen. Ook niet als ik uiteindelijk een andere carrière had gekozen. Het is heel leerzaam geweest, over seks, over mezelf, over andere mensen, over wat mensen nou echt beweegt. Dan zou het toch heel hypocriet van me zijn als ik het mijn dochter wel zou willen laten missen? Ik zou het niet aankaarten, maar als ze er zelf mee kwam zou ik het aanmoedigen. Maar ja, dat is wel weer mensenhandel natuurlijk.

Eigenlijk zou ik het erger vinden als mijn dochter het niet zou doen omdat ze netjes wil zijn. Als ze niet wil omdat ze er geen zin in heeft, is het natuurlijk van de gekke dat ze het zou doen. Maar als ze wel wil, maar het niet doet omdat ze vindt dat het niet hoort, dan zou ik het erg voor haar vinden. Ik denk dat als veel meiden het eens een poosje proberen als ze jong zijn, als opstapje tijdens hun studie bijvoorbeeld, dat er dan een stuk minder problemen met seks zouden zijn in Nederland. Dat zou pas een echte seksuele revolutie zijn.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

ken jij zo hoeren, die een dochter opgevoed hebben als hoer?

Unknown zei

Als mijn dochter van 4j tegen haar vriendje zegt "je mag m'n poesje zien voor een snoepje" vind ik dat leuk (is dus van alle leeftijden). Er valt niks te willen voor ouders. Wel maak ik heel duidelijk dat HIV nog steeds dodelijk is (er is maar één gescheurd condoom voor nodig) en ook maak ik heel duidelijk hoe erg stigmatisering is. Boos worden of er mee dreigen doe ik niet als ze prostituee wordt.

Serena zei

Preciés! Als je je maar nooit laat tegenhouden voor iets vanuit 'schaamte'. Schaamte is de grootste drogreden om niet te kiezen voor wat je zelf wil.
Als ik een dochter zou krijgen die hoer zou willen worden, zal ik haar eerst een reality check geven. Er zitten leuke kanten aan maar ook nare. Maar met hulp en voorlichting denk ik dat ik er niet tegen zou zijn. Sterker nog.. Ik zal het bewonderen! Maar mijn kinderen krijgen de vrijheid om hun eigen leven samen te stellen. Ik zal er alleen maar zijn om te coachen. Meer kun je toch niet na een jaar of 14!

Ik zit er meer mee of ik zelf zou vertellen dat ik in de branche zit... (tegen die tijd zat ;) Hangt van een hele hoop zaken af...

@ Co Jansen
Je kunt álles bespreken, als je het maar op een pedagogisch verantwoorde manier doet en niet teveel 'verkleinwoordjes' gebruikt. Als ouder ken je je kind het allerbeste. Jij weet als geen ander wat je kind aankan. Geen pedagoog die kan bieden wat jij je eigen kind kan geven!
De enige manier waarop je je kind verziekt is door te misbruiken(-of handelen) schreeuwen, pushen en opvoeden vanuit angst.

Maar dan nog wordt een kind wat het zelf wil... Al ga je op je kop staan! Dat is de nature theorie, ik ben er een aanhanger van.

@ 28 oktober 2013 15:54
Ja, stiekem willen alle hoeren dat hun dochter hoer wordt.

We proberen ze ook echt zo heel erg in die richting te pushen. Logisch toch! Een mooier beroep is er toch niet?

Liefst even uitproberen met een jaar of 15, dan kun je het wel.


;/
Wat denk je zelf??

Als jij buschauffeur bent kun je wel willen dat je kind het ook wordt. Maar je hebt er niéts over te zeggen.

Als ik mijn dochter zou opvoeden als minister president, zou dat heel zielig zijn. Je weet immers nooit of ze niet liever putjesschepper had willen worden! Alle ouders willen het beste voor hun kind. Je hoort je kind op te voeden, maar niet áls of tót iets. Pushen werkt alleen maar averechts.

Anoniem zei

Heel goed stukje, goed onderwerp ook, en goed geschreven. (Het valt me op hoe je schrijfstijl is geëvolueerd doorheen de jaren - proficiat!)

Als wandelaar heb ik slechts één ervaring met dit onderwerp, en dat is op basis van enerzijds een prostituée wiens moeder, tante, en grootmoeder in hetzelfde vak zaten (de familie beheert een reeks vitrines), en anderzijds een jonge vrouw die samen met haar zus in dezelfde straat werkte. Voor deze vrouwen was het zoals in elke andere familie zaak. Ik vond het verfrissend om het beroep op zo een manier te zien ervaren worden.

François zei

Over alles wat je geschreven hebt kan ik maar 1 ding zeggen: ik ben het er roerend mee eens. Ook al begrijp ik de spanningen tussen ouders en de keuzes van kinderen wel, net zoals een kind wat soldaat wil worden.
Maar uiteindelijk worden/zijn wij allen volwassen mensen die eigen keuzes kunnen maken, indien men niet de wet overtreed en criminaliteit pleegt.
Wat dat betreft dien je kinderen te wijzen op alle gevaren, net zoals loverboys en dus gedwongen prostitutie. Dat is afschuwelijk. Maar vrijwillige prostitutie is gewoon ok, is gewoon een vorm van dienstverlening en je verdient er goede centjes mee. Nee, ik zou het mijn dochter niet verbieden. Wel goed in de gaten houden dat ze niet in verkeerde handen valt.

Anoniem zei

Ik zeg altijd dat ik mijn toekomstige dochter en ook mijn zusje niet graag in de prostitutie zou zien. Dat is meer omdat ik zelf geen controle heb over wat ze doen en ze dus niet voor vervelende dingen kan behoeden. Liever doen ze iets totaal risicoloos zodat ik me alleen druk hoef te maken of ze wel voor het rode stoplicht wachten op weg naar werk. Dat is ook een van mijn redenen waarom ik mijn naasten niet vertel wat voor werk ik doe. Ze zullen niet begrijpen hoe het is en zullen zich daardoor veel te veel zorgen gaan maken. Verder heb ik totaal geen probleem met meiden die in de prostitutie willen beginnen, als ze er slim mee omgaan kunnen ze heel ver komen in het leven. Dus mocht mijn dochter hier ooit mee willen starten zal ik haar niet tegenhouden. Dat verwacht ikzelf ook niet van mensen. Een vrijwillige hoer is in mijn ogen hetzelfde als een vrijwillige kapster of een vrijwillige verpleegster. Tegen hen zegt ook niemand dat ze beter wat anders kunnen gaan doen trouwens. Ik begrijp niet dat mensen zich opeens zo gerechtigd voelen hun kritiek te uiten als het om ons hoeren gaat. En ik begrijp ook niet dat het uiten van kritiek op mensen in de prostitutie zo geaccepteerd is. Iedereen mag gerespecteerd worden, welke keuzes deze persoon ook heeft gemaakt. Daar zijn wij geen uitzondering van. Mijn eventuele dochter zal dan ook zelf mogen kiezen en door mij gerespecteerd worden en mocht het nodig zijn zal ik haar verdedigen tegen iedereen die haar kwetst vanwege een belachelijke moraal.