woensdag 11 september 2013

Raad voor de Rechtspraak, Opstelten, Renate en de NRMeSGtK

Dit stukje is vooral omdat ik boos ben, en ik het van me af moet praten. Je krijgt hier geen grote nieuwe inzichten ofzo.

Ik ben al een tijdje bezig met een hele reeks zware stukjes, waar ik dieper inga op allemaal dingen die met het imago van prostitutie te maken hebben, en die vertellen over de diepere lagen van seks in onze maatschappij, en dat doe ik niet zomaar. Eigenlijk vind ik het moeilijk om te schrijven, en ik vind het leuker om gewoon af en toe een ervaring neer te zetten.

Die zware stukjes van de laatste tijd, en ook die serie "antwoord op:" die ik aan het doen ben, hebben een belangrijke reden. Ik heb gemerkt dat mensen niets weten van hoe het nou werkt in de prostitutie, en dan vooral met de mannen en de prostitutie, zoals pooiers en bikkers. Ik heb contact gehad met een paar goeie onderzoekers, en een heel stel slechte, die me hele prikkelende vragen hebben gesteld. Ik ben daarom bezig om zelf wat duidelijks hierover te schrijven.

Maar dat valt helemaal niet mee. Ik val mezelf vooral tegen, want ik moest deze stukjes gaan schrijven om genoeg onderzoek te doen over hoe dat hele pooierschap nou werkt. Want ik ben zelf altijd uit de buurt van pooiers en loverboys gebleven, daar zag ik niets in. Maar nou dat ik meer onderzoek, ook bij kennissen van vroeger die daar wel aan doen, kom ik erachter dat het toch dichter bij me ligt dan ik dacht. Ik ben best naïef geweest. Ik had hele simpele zwart-witbeelden over pooiers, en zo simpel is het dus echt niet.

Om dat allemaal uit te leggen moet ik een stukje schrijven dat zo dik is als een boek. Dat gaat niemand lezen, en het komt er ook niet makkelijk uit. Ik ben dus maar bezig gegaan met voorlichting geven, en er komt nog veel meer aan, ookal weet ik nog niet hoe het gaat verlopen en ook niet hoe het gaat eindigen. Ik kan alleen maar hopen dat er een goed beeld van komt. Het is alleen zwaar, het kost veel tijd, en ik word er erg moe van. Ik kijk ertegenop.

Het nieuws is de afgelopen tijd weer eens kut. Het blijft maar komen. Ik hou me volgens mij best goed aan mijn voornemens om niet meer teveel op het nieuws in te gaan. Maar het maakt me wel boos, en dat had ik wel weer net even nodig om verder te kunnen gaan aan mijn zware stukjes, en al het onderzoeken dat daarbij komt kijken. Mijn boosheid kan ik dus voor wat goeds gebruiken, en dat is fijn. Maar toch had ik liever dat het allemaal al klaar was en op mijn blog stond.

EenVandaag
Er was wat ophef hier en daar over een item op EenVandaag, waar ze uit de doeken deden dat de prostituees van het Zandpad door de sluiting er nu veel slechter aan toe waren. Sommige mensen deden verbaasd, sommige mensen vonden het heel goed van EenVandaag dat ze eens een heel klein beetje kritisch leken te zijn, maar uiteindelijk is er niets nieuws aan, kan je netzogoed dit stukje nog een keertje lezen, en werden alleen de dingen die aan iederéén duidelijk en niet te ontkennen waren genoemd, waarna Wolfsen er kritiekloos overheen mocht praten. Er is dus niets nieuws.

Raad voor de Rechtspraak
Als een wet eraan zit te komen wordt hij bekeken door een groep rechters die hem moeten gaan gebruiken, die er dan advies over geven. Dat heet advies vragen aan de Raad voor de Rechtspraak. Dat is met de WRP dus ook gebeurd. Ik heb al eerder hele stukken volgeschreven met wat er allemaal wel niet mis is met dat wetsvoorstel. Het is nu weer tijd om te kijken, omdat er zoveel is veranderd in de WRP. De Raad heeft maar op twee dingen commentaar, en wil graag wat onderbouwing weten. Niet erg streng dus.

Het eerste waar ze hun vraagtekens bij zetten, is dat de wet wordt veranderd zodat je strafbaar wordt als je het met een hoer van onder de éénentwintig doet. Niet dat ze problemen hebben met dat je normaal met achttien over jezelf mag beslissen, maar als je een hoer bent dat opeens niet mag en je nog drie jaar extra kind blijft, maar over dat het samenvoegen van de nieuwe regel met de oude regel opeens een veel hogere strafbaarheid oplevert dan oorspronkelijk was bedacht in de WRP.

Ze vinden het ook moeilijk dat je als klant dan ook nog strafbaar bent zelfs al had je niet kunnen weten dat ze onder de éénentwintig is. Dat is namelijk ook niet onderbouwd in de WRP. Daar willen ze graag wat achtergrond bij, want het is wel schokkend om kinderprostitutie gelijk te trekken met prostitutie van volwassen meiden die door een PVV-regeltje niet legaal mogen werken.

Het andere is de regel dat gemeente-ambtenaren zonder toestemming van de bewoner huizen mogen binnenvallen waar ze vermoeden dat er prostitutie kan zijn. Ook jouw huis, lezer. Daar mogen ze benodigde apparatuur voor meenemen. Ik hoop dat dat blijft bij een emmer om de tranen van dankbaarheid van het overvallen meisje mee op te vangen. De Raad vraagt voorzichtig waar die bevoegdheid nog voor nodig is als het niet meer is voor registratie-razzia's.

Wat een zachte eieren.

Opstelten en de gemeentes
Minister Opstelten heeft volgens de jubelende pers een conferentie gehad met de burgemeesters van gemeentes die veel met prostitutie-en-mensenhandel te maken hebben. Let maar niet op het plaatje boven het nieuwsbericht, dat is gewoon gejat van DeviantArt. Ze moeten toch een gevallen vrouw als beeld erbijhebben, en het kunstwerk heet toevallig "Falling" dus dat gaat mooi samen met het bericht.

Het blijkt te gaan om een bijeenkomstje met alleen de Taskforce-jongens voor wat Taskforce oude jongens krentenbrood. Nou dat de registratieplicht uit de WRP is gehaald omdat de Eerste Kamer de grove mensenrechtenschendingen ècht niet kon slikken, wordt er in deze achterkamertjes gesmoesd tussen de gemeentes om tóch het voorelkaar te krijgen dat de hoeren worden opgeschreven in een lijst "voor het geval 'er een keer wat misgaat'" volgens Wolfsen. Wie iets kan bedenken dat goed uitpakt voor de opgeschreven hoer mag het in mijn reacties noemen.

Nou dat het landelijk niet lukt om in één keer alle meiden te gaan brandmerken, doet Ivo het gewoon met de gemeentes. De grote doen makkelijk mee, en de kleintjes krijgen een recept in de vorm van "best practices" voorgeschoteld, en het vooruitzicht overspoeld te worden met vluchtende hoeren als ze niet meedoen. Volgens Bouche kunnen we ook wel op zachte dwang vanuit het ministerie rekenen. Zo krijgt hij zijn afgekeurde wet toch in de praktijk.

De Nationaal Rapporteur geeft de achterkamertjesmannen zelfs een pluimpje in haar toespraak, op deze manier wordt onder de nationale overheid door toch nog een landelijke regeling erdoorgerommeld. Het doel heiligt de middelen.

Ik was erg verbaasd toen ze het hadden over het verbeteren van onze sociale positie, vooral met banken en verzekeraars. Daar hameren wij al jaren op, en we worden genegeerd. En nu komt het nota bene van deze gabbers af dat daar wat aan moet gebeuren? Ik zal wel achterdochtig zijn hoor, maar ik verwacht dat hier een addertje onder het gras zit. Symbooltje terwijl ze ons muurvast zetten, zoiets. En ik verwacht ook niet dat ze iets voorelkaarkrijgen.

Jojanneke
Jojanneke van den Berge gaat voor de EO een programma over prostitutie maken. Jojanneke is een B-journalist, die vantevoren al heeft besloten dat prostitutie een idioot iets is. Dat wordt dus weer lekker neutraal. Maar eerlijk gezegd wil ik daar nietteveel opingaan, behalve dat mensen er maar nietteveel naar uit moeten kijken. Het wordt weer het normale morele gezemel.

Renate weer eens
Wie haalt het toch in zijn hoofd dat het zure gezeik van Renate van der Zee betaald moet worden? Ze krijgt geld voor haar slappe gesjaggerijn. Ik kan daar met mijn kop niet bij. Ik denk dat ik maar heel weinig stukjes op mijn blog heb die niet beter zijn dan àlles wat Renate schrijft. En die verdient er goed aan. Waarom nemen mensen überhaupt iets van haar aan? Ze onderbouwt niets, en ze schrijft vooral opvattingen uit het buitenland over. Wie heeft ooit bedacht dat ze iets kan of weet?

Renate heeft net een nieuw boekje uit. Het heet "de waarheid achter de wallen", niet te verwarren met "achter het raam op de wallen" van Perquin, en in dat boekje komt ze met de schokkende verhalen van meiden uit een hersenspoelfabriekje, netzoals in "meisjes van mevrouw de Wit" van Perquin, maar Renate heeft Linda van Goch's kliekje gekozen. Nou zal daar best overlap zijn, want die meiden komen in meerdere instanties voor. Renate heeft wel gezien wat de route is naar een bestseller, en die komt even cashen.

Ze was op de radio bij "Dit is de dag." Dat is een programma van de EO, en toch al bevooroordeeld tegen de prostitutie, en ze kreeg dan ook geen tegenspraak of kritiek. Ze krijgt niet alleen alle ruimte om haar belachelijke ideeën te brengen, maar ze krijgt zelfs bijval van Pleij, die aan tafel zit als gast. Ze hoeft niets te verantwoorden, ze kan gewoon haar gang gaan met haar ongefundeerde zwartmakerij. Vies mens.

Laat ik dan sportief zijn en wat dingetjes eruitpikken en beantwoorden, want anders is het gewoon weer welles-nietes, en daar hebben jullie ook niets aan. Ookal denk ik wel dat mijn vaste lezers genoeg weten om hier geen toelichting bij nodig te hebben.

Ze zegt bijvoorbeeld dat we geen onderscheid zouden moeten maken tussen minderjarige, gedwongen prostitutie, en gewone prostitutie, want zij heeft verhalen gehoord over dat het zoveel ellende en geweld is. Het kan haar niet schelen dat ze die indianenverhalen over ellende juist opzoekt om haar eigen gelijk te onderstrepen, en dat ze er helemaal geen bewijzen voor kan vinden, en heel goed moet oppassen met wie ze praat om het beeld netjes veroordelend te houden.

Prostitutie is volgens haar een wereld waar vrouwen kapot worden gemaakt. Ik ben niet kapot, mijn vriendinnen niet, en eigenlijk weet ik van niemand die door de prostitutie kapot is gemaakt. Ja, ik weet bijvoorbeeld wel van meiden die hun huis, werk of kinderen kwijtraakten doordat ze hun anonimiteit kwijtraakten en de maatschappij zijn afkeer kon laten zien door ze te "redden" of af te straffen. Maar dat lag niet aan de prostitutie, dat lag aan de heksenjacht. En die zit Renate hier op te ruien.

En wat dat kapotmaken dan inhoudt, daar doet ze maar lekker vaag over. Niemand die de vraag stelt ook. Ze willen niet dat blijkt dat het gewoon onderbuikgevoel is, ze willen juist lekker smullen.

Herman Pleij komt haar te hulp, en zucht dat er het probléém is dat er steeds weer een prostituee opstaat en zegt: "bemoei je er niet mee, dit is mijn keus, dit is mijn leven..." en Renate vindt dat dat klopt. Volgens haar horen we in Nederland alleen de stemmen van die paar mondige prostituees die het goed voorelkaarhebben. Zij heeft het boekje geschreven met de vraag, zullen we nu eens kijken naar dat hele grote aantal prostituees die het niet goed voorelkaarhebben.

Dat is gelul natuurlijk. We zijn geen "probleem" omdat we onze stem probéren te laten horen als we gemarginaliseerd worden. Als je het als probleem gaat zien dat je zwartwitplaatje door de waarheid wordt doorgeprikt, dan is het goed mis hoor. Hij moest zich schamen. Maar Renate zit netzo fout. Je kan makkelijk nagaan dat het grootste deel van de meiden goed is, daar hoef je niet eens mijn hele onderzoek voor te lezen. Maar het liegt wel lekker.

En iets waarvoor je niet met die vieze hoeren hoeft te praten, je kan ook even in Google kijken of het nou wel echt waar is dat we "alleen maar" de stemmen van de blije hoeren horen, en niet van de zielepietjes. Als je kijkt, zie je dat er véél meer negatief nieuws is dan positief nieuws, en dat het één stortvloed van ellende is die ze over ons heengieten. Wanneer een hoer spreekt, is het meestal als reactie op weer een actie die ons wereldje kleiner en zwaarder maakt, en daar heeft Renate het over. We moeten zwijgen en lijden, zodat we in haar denkbeeld passen.

Die schokkende verhalen van die meisjes, en die pooier trouwens, zijn de nogal onbetrouwbare cliënten van Linda van Goch. Daar heb ik eerder al wel commentaar op gegeven. Ze doet dus gewoon een Perquinnetje hier.

Hoerenlopers hebben een verantwoordelijkheid omdat ze de zak van de gemene criminelen spekken, vindt Renate. Dat is de laatste tijd een populair idee. En een populair idee dat de lievere klanten nogal wegjaagt. Zijn klanten van een supermarkt die overvallen wordt dan ook medeverantwoordelijk voor die overval? Want zonder hun geld zou die er ook niet zijn. Klanten hebben de verantwoordelijkheid om nette klanten te zijn, en de laatste tijd moeten ze van de opiniemakers maar beter werk doen dan de politie met het opsporen van misstanden. Wat een onzin.

Als het nou zou zijn dat mannen ziek werden of doodgingen zonder hoeren, dan vond Renate het nog wel iets om over na te denken. Maar ze vindt het niet nódig genoeg dat een man het voor zichzelf beslist, dus moet het maar niet kunnen. Waarom zou het een recht moeten zijn? Nou, Renate, alles mag behalve als je er kwaad mee doet, en een bezoek aan een prostituee zorgt ervoor dat je terechtkan met je seksdrang, en dat zij omzet heeft. Daar is niets mis mee. Wie ben jij dan om dat recht onnodig te vinden?

Het is simpel volgens Renate. Het komt omdat prostitutie een criminele wereld ìs. Renate heeft het over geweld van klanten, en ik kan je vertellen dat dat héél weinig voorkomt. Het zijn vaker overvallers en gekken, die een hoer zoeken omdat ze daar maatschappelijk toestemming hebben om ons aan te vallen. Vooral door de stemmingmakerij. Door mensen als Renate. Die daar haar verantwoordelijkheid wel voor mag nemen.

Dat prostitutie crimineel is, en dat het er een vast iets aan is, daar heb ik het aleens over gehad. Maar ze gebruikt het toch vooral als opstapje om gewoon prostitutie in het algemeen "slecht" te vinden, en er een moralistische toestand van maken. Ze is in een hersenspoelclubje gedoken en doet alsof het een volledig beeld zou kunnen geven van de hele prostitutie.

We krijgen van de zandpadschaapjes nog even wat wilde verhalen te horen over harde feiten die puntje bij paaltje toch nooit op te sporen blijken te zijn. Er zijn best zandpaddertjes die je zover krijgt. Die willen dat hun boten weer opengaan, en die komen met de wildste verhalen dat het overal anders zo gevaarlijk is. Het zijn toch al rare meiden. Aan het Zandpad moest je met de overheid in zee, daar krijg je een heel bizar soort meiden mee. Heulen met de vijand zijn ze gewend.

Renate is blije meiden niet tegengekomen. Daar heeft ze ook wel voor opgepast. Niet dat het heeft gewerkt. Ze zegt wel dat ze die niet is tegengekomen, maar ik ken iemand die geprobeerd heeft met haar een gesprek te voeren, toen ze wegstampte met een hysterisch "ik ga niet met jou in discussie", en er is natuurlijk ook nog de meid die ze op de radio een "witte raaf" noemde. Die is ze maar vergeten denk ik. En er zullen er wel veelmeer zijn geweest waar ik niet van weet.

Volgens haar is het geslaagd "als we erover kunnen praten." Nu is dat nog niet zo, want ze krijgt boze antwoorden op Twitter! Nou ja, als je pas vindt dat je ergens over kan praten als niemand je meer antwoord geeft, dan heet dat niet praten, dat heet opleggen en prediken. En dat gaat je niet lukken zolang ik nog kan publiceren, Renate. Ookal blijf ik dan weg van Twitter, vanwege mijn privacy.

Het hele programma liet me terugdenken aan de één-april-grap die ik dit jaar had. Hij was wel van toepassing vond ik. Ookal is die wel beter geargumenteerd.

Congres "andere kijk op prostitutie"
Er komt in het gebouw van de Tweede Kamer een congres over prostitutie, en dan speciaal met de insteek dat we er maar vanafmoeten. Extern zijn ze daar wat vaag over, maar intern niet. Kijk maar naar de sprekerslijst, het wordt weer een feestje. Om mee te gaan moet je je inschrijven met je naam en toenaam, en je aan de deur identificeren, dus ik blijf weg. Wil er een lezer gaan om verslag te doen?

De Hoge Raad vindt dwang maar onnodig
De Hoge Raad heeft een uitspraak gedaan over iets waar ik het al eerder over had, namelijk dat er helemaal geen sprake hoeft te zijn van dwang of uitbuiting als het gaat om prostitutie waarvoor er iemand over een grens gaat. Dat is dan meteen al mensenhandel. Niet nieuw, maar wel expliciet. Voor wie me nog niet geloofde.

Negende rapportage Nationaal Rapporteur Mensenhandel
Dit is allemaal natuurlijk slecht, en allemaal dingen die het erger voor ons maken in de maatschappij, maar ze zijn niets vergeleken met de impact van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Die heeft weer een rapport geschreven, en het is weer een stukje extremer dan het vorige. De maatschappij slikt meer en meer over ons. Het is zoals de Nazi's al zeiden, als je een leugen vaak genoeg herhaalt gaan mensen hem geloven. Nu wil ze het voorstel van Segers om klanten te vervolgen als ze "hadden kunnen weten dat er wat mis was" doorduwen. Ik zie dat donker in.

Ik heb nog geen verslag over de rapportage. Ik weet alleen wat er al in de pers staat, en dat is vooral gewoon het persbericht, maar ik denk dat ik het pas moet bespreken als ik het helemaal heb doorgewerkt. En dat gaat pas werken als mijn hulpen er tijd voor hebben, en die hebben wel meer te doen dan al hun tijd besteden aan een rapport dat ik "over de heg gooi." Dat komt er nog wel, maar helaas moeten jullie daar nog even op wachten. En het is al lang genoeg zo, toch?

9 opmerkingen:

Wessel zei

Mooi overzicht en commentaar. Je staat weer helemaal op de barrikade! Succes.

Admin zei

Hahahaha, de line-up van het congres in de Tweede Kamer alleen al:

Linda Terpstra, Fier Fryslân
Chris Sent, Centrum Kinderhandel Mensenhandel / Fier
Gert-Jan Segers, ChristenUnie
Myrthe Hilkens, PvdA
Renate van der Zee, schrijfster en journalist
Linda Futa- van Goch founder Open Ogen (foundation)

Allemaal mensen die hebben gelogen of onjuistheden gebruikt hebben in het verleden om hun standpunt naar voren te brengen. Wat een verassing!

Anoniem zei

Je brengt die smeerlapperij in de politiek mooi voor het voetlicht. Dit is voor mij een waardevol artikel. Zo komt het niet in de kranten.

Unknown zei

Ze kronkelen wat af om om de prostitutie uit te roeien en de mensenhandelaren hun gang te laten gaan.
Co.

Anoniem zei

We blijven gewoon druk jouw en soortgelijke artikelen doorlinken en aanraden, dan ontstaat waarschijnlijk vanzelf een geinformeerde tegenstroom.

Daarbij is ook het klant-zijn een beetje aan discriminatie onderhevig: want waarom sta je als man zo fel voor de pro prostitutie stroming?

Anoniem zei

Zondares, wilt u a.u.b. mijn e-mail beantwoorden?

Dank u wel!

"Tzeff"

P.S. Mijn e-mail vind je in je Spam Folder onder de naam "Tzeff" !

Unknown zei

Hoi zondenares,

ik vind het fantastisch wat je schrijft en dat je zo'n kritisch geluid laat horen in een tijd wanneer er veel ja-knikkers de maatschappelijke paniek over prositutie vergroten en 1 op 1 zien met mensenhandel. Ik ben blij dat er ieder geval nog ergens een ongecensureerde mening wordt geuit en kan me alleen maar voorstellen dat je ontzettend gefrustreerd en boos wordt van de actuele ontwikkelingen in het veld.

Ik ben filmmaker en schrijver en wil graag bijdragen aan een kritisch geluid op het hedendaags beleid en gang van zaken. Daarom zou ik graag willen vragen (alleen als je tijd hebt) of je een column die ik wil gaan plaatsen over prostitutie zou willen lezen en of je misschien feedback zou willen geven. Jij weet veel meer van jouw industrie dan ik als relatieve buitenstaander ooit zal kunnen bevatten. En daarom vind ik het belangrijk om geïnformeerd te worden voordat ik iets plaats omdat ik anders alleen maar bijdraag aan alle bullshit die er al is.

Mocht je hier bereid toe zijn zou je me dan een email willen sturen naar martijn@paradoxproductions.nl? ik hoor graag van je terug!!! Ik ben zeer benieuwd naar jouw opvattingen over mijn column en ik hoop dat jouw verhaal alle aandacht krijgt die het verdient!!!

Zondares zei

Tzeff, ik probeer veel mensen te beantwoorden die me e-mailen, maar ik hou het ècht niet bij. En als jij om een date hebt gevraagd, of om persoonlijke info, dan kan het zijn dat je geen antwoord krijgt.

Ik begin informatie binnen te krijgen over het symposium, en het lijkt erop dat er niets nieuws over de tafel is gekomen. Ik twijfel nog of het een echt symposium was of een dure stunt om Renates nieuwe boekje te lanceren.

Martijn, je krijgt e-mail van me.

Anoniem zei

Het lijkt mij op zich vrij logisch, alhoewel ik een leek ben op gebied van de wetten rond prostitutie, dat in de verdere toekomst als cash-geld niet meer bestaat, de banken er voor moeten zorgen dat er (anoniem, betrouwbaar, vertrouwelijk) electronisch betaald kan worden.

De fiscus zal dat willen omdat zij de geldstromen dan beter kunnen controleren. En er dan dus minder zwart geld zal rondwaren. De geldstromen worden helderder en kunnen dan beter gereguleerd worden indien er onrechtmatigheden plaatsvinden.

Aangezien er KVK inschrijvingen plaats vinden van prostituees, zal er ook wel allerlei wetgeving zijn dat bedrijven, een prostituee is dan toch een bedrijfje, bepaalde verzekeringen moeten zijn in het economisch-verkeer, tussen partijen.

Aan het electronisch regelen van het geld kunnen banken verdienen.

Aan het verzekeren van bedrijfjes kunnen verzekeraars verdienen.

Prostituees zijn dan van het gedonder van opslag, gesjouw (of laten sjouwen door schimmige mannen?) met cash geld af. Met alle risico's van dien voor partijen.
(Minder 'pooierachtige typen' nodig voor prostituees, meer zelfstandigheid voor prostituees).

Prostituees kunnen wat gemakkelijker hun financiële planning doen, geld transferen naar het buitenland met (een speciale?) mobiele telefoon. Doelsparen. Pensioen regelen etc.

Ja, zwart geld circuits, die ongetwijfeld hier en daar plaatsvinden, worden wat lastiger, maar of jullie daar nou rouwig om moeten zijn? Want in de plaats van het zwarte geld, kunnen de geldstromen wel eerlijker worden verdeeld en komen eventuele onregelmatigheden gemakkelijker aan het licht. Ik vermoed niet dat de prostituees van een dergelijke ommezwaai, anno 20XX, slechter gaan worden.

Mij verbaasd het dus niets dat banken/verzekeraars zich willen gaan bemoeien met de prostitutie. Ze kunnen niet anders.

We kunnen cash geld toch niet alleen in stand houden voor jullie. (-: Als de prostitutie branche de enige branche is die nog met cash geld werkt dan is jullie anonimiteit ook weg, vermoed ik. (-: