donderdag 12 augustus 2010

Verkrachting en prostitutie

Je krijgt nog weleens mensen, die schrijven dat er zonder ons veel meer verkrachtingen zouden zijn. Dat bedoelen ze heel goed en aardig, maar ik vind het toch altijd wel een beetje moeilijk. Er zit wel meer aan vast. Ik vind het fijn dat mensen erkennen, dat we een belangrijke maatschappelijke rol hebben. Ik vind dat die er ook echt is. Maar verkrachtingen, dat is nou juist een beetje moeilijk.

De echte gekken, die meisjes van hun fiets de bosjes intrekken, of die kinderen verkrachten, of die een vrouw thuis opsluiten, die ga je niet tegenhouden door prostitutie. Die mannen willen dingen die prostituees niet zullen toestaan. Hoeren houden de touwtjes in handen, daar kunnen die mannen echt niet tegen. Die zijn zo gek dat ze zover gaan, dat gaat allang niet meer om zomaar een nummertje maken.

Psychopaten, die hou je nergens mee tegen. Die doen het toch wel, ook al weten ze dat ze gepakt zullen worden, en dat ze gestraft zullen worden, en dat ze heel veel verdriet doen aan hun slachtoffers. Die moeten gewoon weggestopt worden, want ik ben tégen de doodstraf. Of je nou prostitutie hebt of niet maakt niet uit want ze slaan toch wel hun slag.

Het is wel wat anders als je ook andere vormen van verkrachting gaat opnemen. In mijn tijd in de kraakscene heb ik geloofd dat er veel vormen waren. Als een man een beetje opdringerig was, of je wou versieren door een beetje tegen je aan te rijen op de dansvloer, vonden wij dat al verkrachting. Als je daar tegen wil gaan optreden, dan werkt de prostitutie wèl, want als een man voor een snelle wip bij ons terechtkan hoeft hij niet gewone meisjes lastig te vallen.

Natuurlijk zijn er genoeg mannen te vinden die toch wel opdringerig gaan zijn op de dansvloer, ook met hoeren. En toch denk ik, dat er veel minder ruzie over zou zijn, als mannen vrij zijn om naar een hoer te gaan voor een wip, en er dus minder opdringerige jongens rondlopen. Je weet dat hoe meer het er zijn, hoe meer je word lastiggevallen. In een dansclub die groepen mannen binnenlaat, ben je ze de hele tijd van je af aan het slaan.

Ik zie om mij heen dat mannen best wel achter gewone vrouwen aangaan voor de snelle wip. Dat is dan niet eens voor de jacht. Daar schrijf ik nog wel een apart stukje over trouwens, daar heb ik ook nog wel wat over te zeggen. Ze doen dan heel erg alsof je iets moet met ze, want je bent hun enige mogelijkheid. Ik zeg altijd dat ze voor een snelle wip maar naar de Wallen moeten, maar daarmee heb ik er wel een hoop dodelijk beledigd.

Stel je voor dat er helemaal geen prostitutie zou zijn. Dat is niet goed, want alle mannen die nu naar de hoeren gaan zijn dan gefrustreerd. Dat is natuurlijk lullig voor hen, maar ook voor de rest van de samenleving. Die gefrustreerde mannen gaan zoeken naar een meisje dat dan toch door de knieën gaat, en dat is vervelend, want je word dan vaker lastiggevallen.

Date rape is ook zoiets. Je komt uit je uitje met een man, en hij verwacht wat van je. Het is ook een soort van prostitutie, maar omdat het niet zo dúidelijk is als gewone prostitutie, gebeurd het vaak dat je niet wil en hij wel vind dat je moet. Dat is soms heel vervelend. Als een man op zoek is naar een prostituee moet hij naar een prostituee kunnen, dan is er geen excuus meer voor zoiets.

Wij zijn geen engeltjes die je moet bedanken dat wij dit werk doen. Het is alleen iets wat je wel moet onthouden, als het gaat om het maatschappelijke debat. Het word veel te vaak gezien als iets zonder maatschappelijke voordelen, en dat is gewoon niet waar. Het werk geeft mannen een uitlaatklep, en zorgt voor geld in het laatje bij ons.

Er zijn van die mensen, zoals die trut Saskia de Coster, die de prostitutie zèlf zien als verkrachting. Dat geeft een verkeerd beeld, want er is geen vorm van seks die minder lijkt op verkrachting. Betaalde seks is eerlijke seks. Je weet vantevoren wat er gaat gebeuren, er word geen emotionele druk bij gebruikt, en je krijgt er altijd wat voor terug. Je word niet gebruikt. Alle andere vormen van seks zijn toch niet zo duidelijk, als je het vergelijkt.

Ik weet heel goed wat verkrachting is. Ik heb het twee keer meegemaakt, maar het was terwijl ik het werk al deed, en dat heeft veel indruk gemaakt. Het is iets waar ik ooit nog over schrijf, maar het is weer iets waar ik moed voor moet verzamelen. Daarom vind ik het extra erg, wanneer mensen er domme uitspraken over doen.

Prostitutie helpt tegen sommige soorten van seksueel geweld, of seksuele dwang. Maar het helpt niet tegen de extremen. Zoals het helpt, heeft iedereen wat aan, zonder dat er authoritair of onderdrukkend hoeft te worden gedaan. Het houd zelfs niet in, dat wij de slachtofferrol overnemen, zoals een offerlam. Wij doen ons werk, en daardoor verdwijnt het probleem een stukje. Daar vind ik dat respect voor hoort te zijn.

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een goed stukje. Ik ben het zo met je eens!!
Prostituees hebben een belangrijke maatschappelijke rol. Als er geen hoeren zouden zijn, zouden er ook een hele hoop mannen gefrustreerd rondlopen. Waar, absoluut waar! Ik heb zelf geen vrouw, geen vriendin ook. Maar ik heb wel behoefte aan sex natuurlijk. En als ik niet bij jou en je collega's terecht zou kunnen, zou ik van pure geiligheid niet meer weten waar ik het zou moeten zoeken. Masturberen blijft voor mij 2e keus, dat is niet meer dan een lapmiddel.
Daarom ben ik zo blij dat ik af en toe naar de hoeren kan om van mijn lichamelijke spanning af te raken. En ik ben het weer helemaal met je eens, zondares, het zou veel beter zijn als een man er niet op wordt aangekeken als hij voor seks naar de hoeren gaat. Waarom wordt daar nu altijd zo moeilijk over gedaan? Het zou zoveel beter zijn als dit taboe zou worden doorbroken. Voor iedereen, hoeren en hoerenlopers, mannen en vrouwen, en ook voor de maatschappij in zijn geheel.
MAAR: minder verkrachtingen omdat er prostituees zijn? Ik geloof het ook niet. En eigenlijk voel ik dit ook als een belediging. Alsof iemand tegen me zegt: er zijn nu gelukkig prostituees waar je naar toe kan, maar anders zou je vast een verkrachter zijn. Hey! No way! Ook zonder het bestaan van hoeren zou ik nooit iemand verkrachten!! Het idee al! Te afschuwelijk voor woorden!
Ik weet heus wel dat hoerenlopers als groep op weinig respect kunnen rekenen. Dat vind ik wel vervelend maar OK, het zij zo. Maar iedereen die suggereert dat verkrachters en hoerenlopers eigenlijk dezelfde mensen zijn, zit er helemaal naast.
Het is dom en het doet de zaak van prostituees en prostituanten geen goed.

Je hebt gelijk, betaalde sex is de eerlijkste sex die er is. En voor mannen als ik is het een uitkomst. Het is ook al lang niet meer 'uit noodzaak' dat ik het doe, maar ik vind het ook gewoon heel spannend en plezierig. Ik ben niet zielig, maar ik ben ook geen creep. En een potentiële verkrachter ben ik al helemaal niet.

Hey, keep up the good work please!

Bart

Deviant and Fragile zei

Interessant stuk zondares.

De uitlaatklep van een man is het zeker. Ik merk dat ik voor een man tussen een masturbatiesessie en een bezoek aan de prostituee zit. Er is een vrouwelijk lichaam, er is interactie met de vrouw, maar er is geen daadwerkelijke aanraking.

Ik heb ook wel het idee dat webcamsex een tijdelijk oplossing is, maar ook doet hongeren naar meer.

En dan vragen ze of ik wil afspreken. Zal ik ze in het vervlolg naar jou toe doorverwijzen zondares? :P

Nee dat is flauw, ik weet dat je hier anoniem wil blijven.

Anoniem zei

Hoi Zondares, dit is niet echt een reactie op je artikel maar gewoon een fanbrief achtig iets. Ik zie nergens een knop om een prive-bericht te sturen dus dan doe ik het maar zo.

Ik lees al een tijdje met fascinatie je blog en ik wil even zeggen dat ik enorm veel respect voor je hebt. Ik snap niet dat mensen zulke vreselijke vooroordelen kunnen hebben tegenover mensen en beroepen waar ze absoluut niks vanaf weten... zoals de Viva-vrouwen (geloof ik) die een tijd terug je blogje volspamde met feministische propaganda. Ik snap niet dat die mensen echt geloven dat zij beter weten wat jij voelt (of eigenlijk wat jij zou moeten voelen!!) dan jij zelf.
Ik heb nog meer respect voor het feit dat je jezelf boven de standaard geaccepteerde normen en waarden van de samenleving plaatst. Er rust een enorme (nutteloze) taboe op prostitutie en de manier waarop jij deze onderwerpen behandeld alsof het alledaags is is een enorm verfrissende ervaring voor mij. Respect!

Groetjes,
J

Anoniem zei

"Zondares" zou meer gelezen moeten worden!

En dan men name door die mensen die zich beroepsmatig met prostitutiebeleid en aanverwante zaken bezig houden.

Ik vermoed dat de(met name maatschappelijk gerelateerde)artikelen van "Zondares" ook voor velen van hen een openbaring zouden kunnen zijn.

Denk je er wel eens over na,"Zondares" om je aktieradius te vergroten?

groet,

HL 69.

Martijn zei

Ik denk dat het in zeker zin wel helpt omdat mannen een bepaalde drang hebben naar sex en als je die niet kwijt kan dan zoek je een andere uitweg en dat kan verkrachting zijn.

Ik heb namelijk gehoord dat eind jaren vijftig en begin jaren zestig ook een kruistocht tegen prosititutie was en dat het aantal verkrachtingen in die jaren ook omhoog gegaan is dus ik denk wel dat er verband is hoewel de cbs cijfers uit die jaren niet zo goed zijn als nu en een direct onderzoek naar het verband natuurlijk nooit gedaan is.

Unknown zei

Ik vind het moeilijk om hier een mening over te vormen, maar ik zal proberen wat over de combinatie te schrijven.

Verkrachtingen van vrouwen zal in bijna alle gevallen een man als dader hebben. En prostituees worden ook voor >98% door mannen bezocht. De overeenkomst is dus even gemakshalve een man én seks.

Hoe verschrikkelijk een individueel geval van verkrachting ook is, het percentage mannen wat ècht de fout ingaat is relatief klein. Ja, de man is bijna altijd de dader, maar de meeste mannen zijn geen verkrachters.

In welke hoek moet deze dader gevonden worden? Is het een hoerenloper die te ver gaat, of iemand die seksualiteit repressief is en zijn eigen gevoel te lang negeert? Of zit de dader tussen de mannen die niet geaccepteerd worden bij de hoeren omdat hij te bedreigend overkomt en een dreiging vormt voor de sekswerker zelf? Ik kan het antwoord niet geven.

Ik denk dat bijna iedereen die intimiteit voelt/seks heeft, de positieve effecten van een prettige vrijpartij kan onderschrijven. En de effect daarvan beperkt zich niet alleen tot het voorkomen van ongewenste intimiteiten, maar de maatschappelijke effecten zijn veel en veel groter. Ik denk dat het een dempend effect heeft op veel negatieve gedachten en sociaal destructief gedrag van mensen.
Kan prostitutie hier een rol in vervullen en voorzien in een maatschappelijke behoefte? Lijkt me wel, en alleen te wijzen naar het voorkomen van ongewenste intimiteiten vind ik dan ook te kort doen aan positieve effecten.

Zondares zei

Dit is dus één van die topics waarbij ik het heel moeilijk vind om iets te doen met de reacties. Want die zijn eigenlijk al beantwoord, in het stukje zelf!

Unknown zei

"Het werk geeft mannen een uitlaatklep": En voorkomt dat vrouwen tot burka's veroordeeld worden.
Co.

Anoniem zei

Ergens zou ook een (digitale) plek moeten zijn, waar prostituees hun klachten over prostituanten kwijt kunnen.

Ik kan me zo voorstellen, dat prostituees het soms ook razend moeilijk hebben met klanten, of zelfs het gevoel zouden kunnen hebben, met agressie, aanranding of verkrachting geconfronteerd te zijn, omdat gemaakte mondelinge afspraken niet zijn nagekomen of overschreden.

Lastig onderwerp. Aan de ene kant is de job 'het opgeilen en laten ejaculeren van mannen'. Aan de andere kant moet dat conform mondelinge afspraken gebeuren. Ik ben revel nieuwsgierig naar zowel vanuit het standpunt van de prostituanten, maar vooral vanuit het standpunt van de prostituees. Gaat dat nou vaak mis? En zo ja hoe? En hoe ga je er dan mee om?

R60

Nb top blog, ik ben t eens met HL69, je verdient een grotere actieradius!

Anoniem zei

Ik denk dat het voor mannen ook een reintegratieproces is, het hoerenlopen. Het oudste beroep ter wereld is net als de uitvinding van de liefde, normaal. Mijn probleem is dat ik niet verder kan zien dan mijn eerstvolgende orgasme en dat de intimiteit van je eigen bed, versieren, een hele nacht etcetera voor mij meer betekent. Ook het hele liefdesspel enzo maar je dat is het verschil tussen vrijen en werken denk ik. Het geeft in elk geval aan dat ontlading door orgasme eerste levensbehoefte is en in die zin zie ik in elke hoer toch het liefst een meesteres