maandag 8 juli 2013

Antwoord op: "De Happy Hooker bestaat niet"

Vanaf deze week ga ik een nieuw iets proberen. Ik ga elke tweede week een stukje schrijven waarbij ik in de diepte inga op één ding dat over de prostitutie wordt gezegd, en waar ik het niet mee eens ben. Dat worden een soort thema-afleveringen, kan je het noemen. Als mensen er goeie onderwerpen voor weten, dan lees ik die graag in de commentaren! Ik heb zelf al wel een lijstje, maar er is vast nog veel meer. Ze krijgen hun eigen tag, en elk stukje begint met: Antwoord op:

Vandaag schrijf ik over de opmerking die je veel hoort:
"De Happy Hooker bestaat niet"
Ik vind het raar dat ze daar die term voor gebruiken. Het is de titel van het boek van Xaviera Hollander over haar tijd in de prostitutie, en het gaat erom dat iemand een gelukkige hoer is. Maar als je gaat zoeken naar "gelukkige hoer" kom je veel minder tegen. Ik denk dat ze die term gebruiken juist omdat het de titel is van een film, de verfilming van het boek, en over films geloof je makkelijker dat het nep is.

Het is een hele makkelijke om antwoord op te geven. Gelukkige hoeren bestaan, ik ben er zelf één, en ik heb er tientallen ontmoet. Als je bedenkt hoeveel hoeren ik heb ontmoet, en dat ik zó weinig meiden heb gevonden waar iets mee mis zat, dan kan je alleen maar de conclusie trekken dat de meeste hoeren gelukkig zijn. Ik heb ze zelfs gezocht, omdat ik wou onderzoeken hoe het zat. (Dwang 1, Dwang 2, Dwang 3)

Niet iedere hoer heeft het allemaal voorelkaar. En netzoals met elke soort werk vinden de meeste mensen het werk wel goed genoeg, maar het wordt toch een verplichting. Dat is met prostitutie niet anders. Je moet dus niet denken dat elke hoer dolgelukkig is. Maar dat moet je niet zien als het enige alternatief voor een ongelukkig iemand. De meeste hoeren zijn helemaal niet ongelukkig.

Hoeren is werk. En werk is gewoon iets wat je doet, ook al heb je er niet altijd zin in. Er zijn hobbyhoeren, die het alleen doen als ze er zin in hebben, maar voor die meiden is het ook gewoon werken. Dat is niet erg. Dat maakt je niet ongelukkig. En als ik het vergelijk met andere soorten werk, dan is het ook nog leuk werk. Je komt een hoop tegen, je leert een boel over seks, mensen en jezelf, en je wordt ook nog eens geneukt.

De mensen die zeggen dat de Happy Hooker een mythe is, zijn meestal de mensen die het meeste gif spuiten over ons werk. De reddertjes gaan meestal nietzover, de verbiedertjes zijn bijna de enige. Als ik iemand de woorden hoor gebruiken, krijg ik al kippenvel. Ik weet dan wel weer wat ik ga horen, en ik krijg àltijd gelijk.

Je hoort van die mensen vaak dat er hele zware geestelijke en lichamelijke belasting vastzit aan prostitutie. Dat kunnen ze nooit uitleggen, en dat komt omdat ze het gewoon zelf zo voelen. Het is alleen niet waar. Prostitutie is lichamelijk niet zwaarder dan een periode met superseks als je net verliefd bent. Dan naai je je ook suf. En geestelijk is er iets hélemaal mis met je als je je van jezelf moet afschermen voor het werk. Het is gewoon werk, en leuk werk ooknog.

Als het stigma er niet was, en als we gewoon eerlijk werden behandeld zoals we zijn, dan waren we een hele blije branche. Het stigma, dat is echt het énige wat niet goed zit aan het werk. Alles wat niet lekker gaat komt daarvandaan. Dan zaten we tussen de kunstenaars, en de professionele sporters, dat zijn ook mensen die hard werken voor iets wat de meeste mensen als een soort hobby doen. En dat zijn toch droombanen.

De Happy Hooker is geen mythe. Het is niet zo'n glamour als in de film, of in het boek, maar veruit de meerderheid van ons zijn gelukkig en tevreden, met wat ons werk wèl is. We verdienen ons eigen geld met ons eigen werk, en als de overheid ons met rust laat, hebben we alle vrijheid die we willen.

7 opmerkingen:

Serena zei

Goed stukje! Legt het goed uit.

Wel altijd opvallend dat bij de stukjes waarop je goed inhakt op één onderwerp, je weinig meer hoort van de verbiedertjes/reddertjes.

Of ze snappen het.

Of ze zijn gewoon uitgeluld door zoveel realiteitszin.

Heb nog wel suggesties voor volgende 'antwoord op' stellingen:

"Die arme meisjes..."

"Hoeren zijn vies"

"Een leeftijdgrens van 21 is goed"

"Hoeren zitten aan de drugs"

"Hoeren hebben natuurlijk een naar verleden"

Zondares zei

Dank je Serena, ik ga al die dingen die je noemt lekker behandelen. Ik ben al een lijst aan het maken met onderwerpen, en wat is het een boel omlaag uitleggen. Zoveel ideeën waarbij je denkt: hoe begin ik eraan? Je moet zo dom zijn om dit te kunnen geloven, hoe ga ik iets uitleggen aan zo'n dombo?

Unknown zei

Het stigma is het enige argument om te beweren dat de happy hooker niet bestaat, mensen die dat beweren willen alleen maar het stigma versterken.
Co.

Anoniem zei

"En als ik het vergelijk met andere soorten werk, dan is het ook nog leuk werk. Je komt een hoop tegen, je leert een boel over seks, mensen en jezelf, en je wordt ook nog eens geneukt. "

Er zijn gezondheidsrisico's. Minder groot dan bijvoorbeeld een ijszeevisserman of een circusartiest, maar groter dan een laborant of een ijsjesventer. Dat zou je gewoon moeten toegeven.

Serena zei

Anoniem 11 juli 2013 12:31

Als jij gaat klooien met je parachute moet je niet raar opkijken als je te pletter valt.

Als jij verkeerd snijdt moet je niet raar opkijken als je een mes in je buik hebt.

Als je een hoer bent zonder enige kennis van zaken moet je niet raar opkijken als je iedere dag een klapper hebt.

De deur uitstappen is een risico, werken is een risico, moeten we dat dan allemaal maar niet meer doen?

Serena zei

@ Zondares
Maar toch; ik heb al die vooroordelen stuk voor stuk gehad.
Het veranderde pas nadat ik ging werken.

Inderdaad. Dom eigenlijk, dat je je vooraf allemaal ideeën in je hoofd haalt, die nergens op blijken te slaan!

Zondares zei

Anoniem 11 juli 2013 12:31, daar heb ik al meerdere keren uitgebreid over geschreven. Ik hoef niet alles in één stukje te noemen. Mijn blog hangt samen.

Serena, wat kan jij heerlijk reageren!