maandag 10 januari 2011

SOA's

Ik moest er vorige week nog even inkomen, maar de reden dat het stukje zo kort werd was omdat mijn geldmannetje er heel veel uit verwijderd heeft.

Er is één ding aan de prostitutie waardoor ik soms mijn twijfels heb over mijn keuze. Dat is het gevaar van SOA. SOA staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoening, en HIV-AIDS valt daar ook onder. Dat is de ergste die je kan krijgen, maar er zijn er een heleboel andere die je ook kan krijgen. Het is iets waar ik elke dag mee bezig ben.

Je wil er eigenlijk niet over denken, maar het is risico nummer één in het vak. Daarom moet je het wel serieus nemen, want het kan je leven helemaal verzieken, en het kan het eind zijn van je carrière. Gelukkig is er wel wat aan te doen bij de meeste SOA, als je er maar op tijd bij bent. Je moet dus alert zijn.

Er zijn genoeg foldertjes en websites over het voorkomen van SOA, maar die geven vaak maar versimpeld weer hoe het echt is. Als je bij een dokter komt die er meer van weet, bijvoorbeeld omdat je met een SOA bij hem komt, krijg je opeens een heleboel meer te horen. Daar heb ik dus ook weer een voorsprongetje doordat ik meer ervaring heb. Bovendien heb ik het heel serieus aangepakt.

Ik laat me regelmatig testen. Dat is natuurlijk in mijn vak gewoon nodig. Elke paar maanden ga ik naar mijn huisarts, die de tests voor me voorschrijft. Af en toe laat ik een test doen om ook andere dingen uit te sluiten, die niet zo makkelijk te testen zijn. Daarvoor moet ik langs het AMC, met een voorschrift van mijn huisarts. Het is een heleboel moeite voor niets, want ze doen niet iets wat ik bij mijn huisarts niet zou kunnen schrapen of prikken. Maar het hoort nou eenmaal zo.

De gewone testjes vind ik prima, naar het ziekenhuis vind ik niet zo fijn omdat ik zoveel tijd aan het wachten ben. Toen ik mijn huisarts nog niet had, was het ook bij de huisarts iedere keer weer een probleem. Mensen kunnen zo kortzichtig zijn. Deze doet tenminste wat nodig is. Ik ging ook weleens naar de GGD, maar die zijn meer bezig met zorgen dat je geen epidemie veroorzaakt, en ik wil eigenlijk testen voor mezelf.

Ik betaal voor mijn testjes. Ik zou het op mijn verzekering kunnen doen, maar dat vind ik niet eerlijk. Het is iets voor mijn werk, en de verzekering kan daar ook niets aan doen. Als het door de overheid werd betaald, zou ik er geen problemen mee hebben, met die tarieven die ik aan belasting betaal. Maar verzekeringen zijn een collectief, en dan vind ik dat ik het niet kan maken.

Elke keer als mijn testjes schoon terugkomen, ben ik erg blij. Je hebt toch altijd een eng gevoel als je wordt gecontroleerd. Als het een keertje mis is, ben je tegelijk sip dat je wat hebt, maar ook wel blij dat je het hebt gevonden voordat het te erg kon worden. Dat geeft ook wel aan hoe erg de ziektes zijn die ik heb gekregen. Alles kon worden aangepakt.

Volgens mijn huisarts ben ik schoner dan de meeste meisjes die hij in zijn praktijk krijgt. Er zijn hele grote groepen die toch wel HSV-1 of een vorm van genitale wrattenvirussen hebben. Daar hoor ik gelukkig niet bij. Ik pas ook wel heel goed op mezelf. Ik heb mijn lichaam als instrument, ik moet het goed bespelen.

Ik kan hier een lijstje van SOA gaan opnoemen, maar dat lijkt me niet zo nuttig. Je kan op veel pagina's op het Internet beschrijvingen van SOA vinden, met allemaal vieze plaatjes en wat je ervan kan krijgen. Dat ga ik niet nog eens herhalen, kijk maar in Google. In plaats daarvan vertel ik wel wat over hoe ik het heb ervaren.

Het belangrijkste wat ik kan doen tegen SOA is voorkomen. Het is prima om te testen, maar je krijgt alleen maar de kans om het te genezen, niet om het te voorkomen. Het belangrijkste is natuurlijk om condooms te gebruiken, voor elk contact. Condooms zijn nooit honderd procent, maar ze helpen wel een heleboel! Tegen HIV zijn ze bijna totale bescherming, en dat is wel een hele belangrijke.

Ook inenten is belangrijk! Als je tegen Hepatitis A+B ingeënt bent, hoef je je daarover ook nietzoveel zorgen meer te maken. Hepatitis is een hele gevaarlijke ziekte, die je heel makkelijk kan krijgen. Vooral in mijn business! Je ziet het niet, maar het kan je lever vernietigen. Daar kom je niet meer vanaf. Het komt veel meer voor dan HIV, en het is bijna net zo ernstig, als het uit de hand loopt.

Ik heb van de dokters geleerd, dat de meeste SOA het nodig hebben om nat te blijven. Je kan dus niet zo makkelijk SOA krijgen van een droge handdoek, maar wel van een natte. Sommige zijn besmettelijker dan andere, maar ik pas altijd goed op dat alles wat ik deel met de klant wel goed droog blijft. Als een klant aan een vibo zit, komt hij niet bij mij in de buurt totdat hij weer droog is. Alles wat nat is, behandel ik als vergif. Na een potje rukken moet ik mijn handen wassen, of ze minstens vijf minuten geven om op te drogen, voordat ik aan mezelf zit. Niet alleen m'n gleuf, maar ook mijn mond of mijn ogen.

Condooms moet je blijven wisselen. Als hij niet helemaal lekker meer zit, gewoon een nieuwe erom. Dat is extra gedoe, en het kost natuurlijk een beetje extra, maar het is de moeite. Je voelt je toch veiliger, want een condoom dat verkeerd gezeten heeft, kan verzwakt zijn. Ik heb vaker knappers gezien als ze scheef hadden gezeten.

Voordat je met een klant aan de slag gaat, kijk je bovendien naar zijn lippen en zijn pik. Dat is waar je het risico loopt. Als hij witte aanslag in zijn mond heeft, of bobbels op zijn lippen, of zweertjes, of witte blaasjes, of pukkels òp zijn lippen, of krabplekjes, dan is hij een groot risico voor SOA, en dan laat je hem niet toe. Je kan niet gewoon zeggen dat hij niet mag beffen, want mannen zitten de hele tijd aan hun mond en dan aan jou, dus het is gewoon echt te gevaarlijk. Er zijn een hoop klanten die dat niet pikken, en nooit meer terugkomen, maar dat is eigenlijk niet erg. Ze blijven toch een risico.

Als je zijn pik controleerd, is het vooral belangrijk dat je kijkt naar het oog en onder zijn voorhuid. Daar vind je het meeste. Als het een man is die niet graag zijn voorhuid laat terughalen, is dat some een moeilijk ogenblikje. Als het niet kàn, is het extra gevaarlijk. Dan moet hij bijna de hele tijd in het condoom zitten, en moet je erg oppassen. Vooral omdat je aan de geur dan ook niet kan merken of hij iets heeft.

Voor de rest moet je zijn pik stevig masseren als je hem vasthebt. Als er vocht uitkomt dat niet honderd procent doorzichtig is, of een sterke geur heeft, is het oppassen. En je moet opletten op wratten, blaasjes, zweertjes en geïrriteerde plekjes. Als je daar wat van ziet, moet je weigeren. Die dingen komen vaak door virussen, en zelfs met een condoom ben je dan niet honderd procent beschermd.

Ik heb in mijn tijd in de clubs wel SOA's opgelopen. Ik pijpte zonder condoom, en dan loop je gewoon risico. Ik heb op die manier gonorroe en chlamidia opgelopen. Voordat ik de prostitutie inging, heb ik ook wel besmettingen gehad van vriendjes, maar die liet ik nooit testen. Ik kwam dan bij de dokter met klachten, en die gaf me dan antibiotica. Hij testte nooit om te zien wat het was. Als ik dan weer met dezelfde man vree, had ik het meteen weer.

Een SOA merk je niet altijd meteen op. Je kan makkelijk een SOA aanzien voor een gewone blaasontsteking of een schimmelinfectie. Dat is namelijk ook vaak zo. Je kan simpele bacterie-infecties krijgen van seks. Als je het van seks hebt gekregen, is het namelijk gewoon een SOA. Het is niet altijd duidelijk waar je het vandaan hebt.

De meeste infecties kunnen ernstig worden als je er niets aan doet. Dus je moet voorkomen, en toch blijven testen, testen, testen. Ik moet het doen vanwege mijn werk, maar er komen meer SOA voor bij mensen die geen prostitutie doen. Ik raad het dus iedereen aan, om het af en toe te doen.

16 opmerkingen:

Anoniem zei

Hi Zon, goed stuk, voorkomen is beter dan genezen! Hepa À is geen SOA maar een infectieziekte die een ernstige griep veroorzaakt als je niet goed gewassen groente eet op vakantie in vb Turkije. Dat je ingeënt bent is dus handig voor een mogelijke vakantie!
Ga zo door met je stukjes! X Cindy

flogr zei

... Ik zou het op mijn verzekering kunnen doen, maar dat vind ik niet eerlijk. Het is iets voor mijn werk, en de verzekering kan daar ook niets aan doen. ...

Als een slachtoffer van asbest in het ziekenhuis komt, betaalt de verzekering ook gewoon.

Roken is ook niet nodig, motorrijden ook niet, en toch doen ook die mensen een beroep op de verzekering als het nodig is.

Kunt u de kosten van de tests opvoeren als beroepskosten?

Ik zou anders die tests gewoon bij de verzekeraar declareren, behalve als u vreest dat u hierdoor een hogere premie betalen moet of problemen krijgt met het afsluiten van andere verzekeringen (pensioen, hypotheek).

Anoniem zei

Goed stuk! Het is uiterdaad van jou perspectief verteld. Waar moet je nou als man opletten bij een vrouw?

Anoniem zei

Goed stukje, ook het feit dat je ze eerst laat lezen door je geldmannetje is, net als testen op SOA's, een zeer verstandig besluit.
Het is toch bijna niet voor te stellen dat er nog steeds kerels zijn die moeilijk doen bij een condoom (ook in prove sfeer)? Niets ten nadele van jou, maar het is juist ook in hun eigen belang dat ze schoon blijven, leg maar eens uit aan je vriendin hoe je aan die SOA komt........
Goed bezig en ook goed om de mindere/vervelende dingen van het vak te lezen

Claudia zei

Harstikke goed stukje, mensen moesten eens meer nadenken over hun lijf, 1 keertje zonder condoom , en je bent de ... Het is het niet waard, ik heb ook veel mensen die bellen en vragen of het niet zonder condoom kan,en dan helemaal anaal, want daar kan niks gebeuren volgens hun!! Dan leg ik ook uit, dat als jij je snikkel zonder condoom erin douwt, er een ander daarvoor in heeft gezeten met wie weet wat voor ziektes! XXX

pietsoaaids zei

Hallo!
Goed en helder stukje over soa's.
Eén van de websites met info over soa's waar Zondares het over heeft is www.prostitutie.nl: DE website waar je alles over sekswerk in Nederland kunt vinden.

Surf er eens naar toe, maar blijf ondertussen ook lezen wat Zondares uit eerste hand ons vertelt. Doe ik ook.

Groeten,
piet soaaids
Soa Aids Nederland

Anoniem zei

Goed stukje, zet inderdaad tot nadenken.

Voor de hoerenlopers die hier op het forum komen (26 % dacht ik :- ), ook goed om te weten dat SOA's in 2 richtingen gaan he, je kan ze als klant ook van de prostitue krijgen, leg het thuis maar uit.

Dokter in spe zei

Hallo Zondares,

Wat ik me nog afvroeg, heb je door je werk nu ook vaker last van urineweginfecties dan daarvoor? Ik heb uit de boeken geleerd dat dit vaak door seks veroorzaakt wordt, al verschilt dat van vrouw tot vrouw. Wat zijn jouw gedachten hierover?

Verder heb ik het misschien gemist, maar je had ongeveer een jaar geleden een mirena laten zetten en ik vroeg me af wat daar je ervaringen mee zijn.

Nu ik toch aan het typen ben, kan ik net zo goed een vraag stellen die al langer in mijn hoofd zit. Heb je ook een kinderwens? Denk je er wel eens over na of je kinderen wilt krijgen, nu of later? Je bent immers continue aan het 'oefenen' ze te maken?

Met vriendelijke groet,

Dokter in spe

Zondares zei

Hepatitis A kan je ook door seks krijgen, dan is het dus een Seksueel Overdraagbare Aandoening. En het is ook iets wat je ook anders kan krijgen, dus het is niet alleen maar een SOA.

Ik vind het niet OK om op mijn verzekering te gaan, omdat ik vaker test dan andere mensen. Die betalen dan mee aan mijn bedrijfje. Dat vind ik niet eerlijk. Mijn premie blijft hetzelfde, het is gewoon principe.

Ik weet niet goed waar een man op moet letten bij een vrouw. Dat zie ik natuurlijk nooit. Daar kan je beter ergens anders voor zoeken.

Mijn geldmannetje leest altijd eerst voordat ik plaats. Hij zegt dat het goed is voor zijn gemoedsrust. Ik vind het ook wel handig, ik schrijf soms te spontaan.

Condoomzeikers snap ik ook niet. Het is spelen met je leven. Maar heel veel mannen en vrouwen denken met hun lul of doos. Ze nemen het ook niet serieus, volgens mij omdat veel mensen denken dat alleen vieze mensen SOA kunnen krijgen. Echt, dat idee leeft!

Een complimentje van piet soaaids is erg leuk! Ik neem jou altijd serieus!

Dokter in spe, ik zal donderdag een stukje over mijn spiraaltje schrijven. Dat is wel een eigen stukje waard.

Urinewegontstekingen had ik best vaak toen ik jonger was, inderdaad vaak na seks, en dan vooral bij seks met mannen die niet scheren. Sinds ik dit werk doe, is het steeds minder geworden. Ik heb er nu al drie jaar geen gehad. Dat was vroeger helemaal anders. Ik weet niet hoe dat komt, mijn hygiene is altijd erg goed geweest. Ik heb weleens irritatie, maar dat zet nu niet meer door. Ook weer bij mannen met grof of stug schaamhaar.

Ik wil ooit wel kinderen. Ik ben in de leeftijd, maar ik heb nog geen vent. Zwangerschap kan ik zo wel regelen, maar een vent is veel moeilijker. Ik vind er wel een, op een mooie dag. Als ik 38 word zonder vent, neem ik wel in mijn eentje kinderen.

Martijn zei

Ik had al niet anders verwacht dan dat jij niet zonder condoom zou werken en als wandelaar is bij mij trouwens ook een van de criteria dat als een dame al aanbiedt om te pijpen zonder condoom dat ik haar niet wil want hoewel het fijner is zonder is het risico dat je iets oploopt ook veel groter maar helaas denken veel wandelaars daar anders over.

Dokter in spe zei

Hey Zondares, bedankt voor je reactie!

Anoniem zei

Goed om iedereen op de hoogte te stellen van de gevaren die je bij sex tegen kan komen, al mag ik aannemen dat men dit ondertussen wel weet. Ik vind het een "dubbel" verhaal ... Wel informatief, maar tevens heel ranzig. Ik zou er niet aan moeten denken die mannen over me heen te krijgen met allerlei gevaarlijke en smerige ziektes, en met allerlei verdachte plekken rond hun mond, nee, dan zou ik ze zeker niet laten beffen, maar ook niet laten
vingeren als ze in de auto onderweg naar hun sexafspraak al lekker hebben zitten pulliken en het onder hun nagels zit. Weet je wel wat de inhoud van Herpes blaasje aan je vagina aan kan richten ? en na het aftrekken je handen wassen ? lijkt me logisch, maar denk ook eens aan wat er voor gevaarlijks vanuit het sperma in eventuele hele kleine wondjes via je handen aan kan richten, en dan kan je wassen wat je wilt, maar ben je echt al te laat. Beetje negatief misschien, maar ik zou absoluut geen hoer willen zijn en al deze risico's lopen. Ik weet heel goed wat en hoe snel er iets fout kan gaan, ben al 8 jaar laborant en onderzoeker.

Zondares zei

Het is niet duidelijk geworden dat ik helemaal niets met een klant doe, die ik verdenk van een SOA? Want ik loop liever geen risico's, daar gaat het hele stukje over.

Anoniem zei

Ja hoor, dat hele stukje is mij wel duidelijk geworden, dat is ook niet wat ik bedoelde, maar meer dat het nog linker is dan men al denkt, al weet ik dat jij niet van "gisteren" bent hoor. Ik ben erg gefocust op alles dat al onder de nagels zit vanwege krabben, en dan bij jou terecht komt. Laat heel goed de handen wassen met Dettol en kijk ook met aftrekken heel goed uit dat je geen wondjes hebt, Ik weet dat dit ten overvloede is en dat je heel goed weet waar je mee bezig bent en wat er speelt, maar ik weet ook zo goed dat het nog sneller fout kan gaan dan men denkt. Daarom ril ik er zo van. Dat is meer wat ik bedoelde, verder was jouw verhaal duidelijk hoor.

Anoniem zei

Waarom zie je de overheid niet als collectief? Belasting en verzekeringen zijn wat dat betreft niet anders. Geld uit een gemeenschappelijke poel. En je hebt recht op een vergoeding voor je testen en als je daar geen aanspraak op maakt gat het toch ook maar in de zakken van de verzekeringsbonzen. Gun het ze niet. Je wordt als professionele eerlijke prostituee al genoeg gepest. Maak gebruik van je recht!

Unknown zei

Het onherstelbare en dodelijke van HIV is voor mij een hele hoge drempel.
Co.