donderdag 4 december 2014

Wiebes, woningcorporaties, Jojanneke en meer

Het wordt weereens tijd om wat aan het nieuws te doen. De haatgolf is nog steeds aan de gang, maar hij is wat afgezwakt. We moeten maar zien wat de toekomst gaat brengen. Ik ga weer niet alles behandelen, want er is teveel, en daarvan weet ik ook van teveel niet wat er nou ècht speelt, ik heb van teveel nog niet genoeg informatie, er is teveel niet belangrijk genoeg, en ik heb ook nog een bedrijf wat ik moet laten lopen!

Undercover in Nederland, twee keer extra
De eerste aflevering van Undercover in Nederland van deze serie is al in mijn vorige nieuwsstukje aan bod gekomen. De week daarna kwam er weer een aflevering. Daarin werd een man als pooier opgevoerd, en een beetje slecht geblurd. Daar kom je bij hoeren mee weg, want die staan zwak. Als je iemand beschuldigt die niet zwak staat, dan gaat dat mis. Dat is Alberto Stegeman overkomen, en die heeft excuses moeten maken.

Zelfs bij zijn excuses moppert hij nog wat over dat een andere pooier wel degelijk door de politie is opgepakt, en voor moet komen, maar dat is erg schrale troost. Je bent bij het minste al het haasje bij mensenhandel, want vanalles is een signaal, en vanalles is mensenhandel. De kans is levensgroot dat hier niets aan de hand is, en er gewoon weer een jongen voor niets de bak in gaat, en een meid voor niets door een reddingssekte wordt bewerkt.

Die aflevering is dus ook niet meer na te kijken. Er bleef namelijk niet veel van over zonder het stalken van die pizzabezorger. Daar hield het nog niet mee op met Alberto en zijn hetzerige flauwekul over de prostitutie. Er kwam nog een halve aflevering achteraan waarin Alberto probeert hoerenlopers te strikken. Die paste prima in het rijtje van dingen opkloppen die eigenlijk niets om het lijf hebben.

Alberto had advertenties geplaatst met dingen die hij tekens van gedwongen prostitutie noemde. Hij had bijvoorbeeld de advertentie in de derde persoon geschreven, en zelf de telefoon aangenomen. Dat vindt hij tekens dat het erg mis moet zijn. Hij beweerde ook dat zijn medewerkster zeventien was. De man die haar nog niet had gezien zag toen af van de transactie. De mannen die haar wèl konden zien voordat hij met die bewering kwam, konden wel zien dat dat alleenmaar verkooppraatjes waren. Maar zo komt het niet over op de kijker.

Het is allemaal riooljournalistiek die toch al met een flinke korrel zout moet worden genomen, maar ik vond het wèl heel ergerlijk dat er een politie-bobo in het tweede programma aan het woord kwam die deed alsof hij veel wist van hoe onze business werkt, maar intussen kennelijk nog niet op de hoogte was dat de straf op mensenhandel al een hele tijd van acht jaar naar twaalf jaar is verhoogd. Wat zetten ze zich te kijk. Voor mensen die iets meer weten, dan.

Woningcorporaties
In een blad voor woningcorporaties wordt uitgelegd hoe het werkt om hoeren hun werkplekken en woningen af te pakken. En dat je je daarvoor niet zorgen hoeft te maken over de bescherming die huurders meestal hebben, want het gaat om hoeren. En prostitutie hangt immers nauw samen met mensenhandel, dus dan mag je meteen alle remmen los laten gaan. Voor mensen die denken dat er "echt wel meer achter zal zitten" is dit wel even een goed artikeltje om te zien dat ik niet zomaar wat zeg.

Global Slavery Index
De Australische club Walk Free heeft een rapport gepubliceerd. Dit is de Global Slavery Index. Hier vertellen ze welke landen goed of slecht bezig zijn met slavernij. Nederland heeft de hoogste score van de hele wereld, en dus heeft dit rapport een beetje stof laten opwaaien. Niet veel, want de verbiedertjes hebben veel meer aan een rapport waarin Nederland een standje krijgt voor te weinig repressie tegen de hoererij.

Er komt van de kant van de sekspositieve mensen wel wat gejuich. En eigenlijk, ik vind het erg dat ik het moet zeggen, vind ik dat onterecht. Ik heb veel respect voor Marijke Vonk, maar ik zie haar in dit artikel heel veel dingen onterecht héél positief uitleggen. Er wordt in het rapport niet aanbevolen minder druk op het sekswerk te zetten, en er wordt ook niet gesuggereerd dat verdere regulatie niet nuttig is. Dat is haar eigen indruk.

Ik heb het rapport aan mijn statistiekmannetje gegeven. Die stelt al een aantal weken uit dat hij met zijn resultaten komt, en ik kan niet wachten tot hij klaar is. Ik denk dat de arme lieverd het erg druk heeft, want normaal houdt hij zich altijd aan zijn beloftes. Daar rekende ik ook een beetje op, vandaar dat het allemaal een paar weken heeft moeten wachten. Zosnel hij klaar is, komt het in een eigen stukje.

Gloria Steinem
Feministe Gloria Steinem heeft samen met een hele hoop verbiedertjes een brief opgesteld over dat wij hoeren niet "sex workers" moeten worden genoemd, omdat ze koste wat kost wil voorkomen dat mensen denken dat wij wèrk doen, en ons misschien door het taalgebruik anders kunnen gaan zien dan als slachtoffers van verschrikkelijke uitbuiting en vieze seks. Intussen heb ik wel geleerd niets beters van feministen te verwachten. Gelukkig is er een goed artikel verschenen over haar nieuwste toneelstukje.

Onvindbare overlast in Zutphen
De reden die je steevast hoort om prostitutie te verbieden en te verdrijven is omdat het zoveel overlast geeft. En er komen ook genoeg overlastmeldingen bij de politie binnen als ze eenmaal weten dat je een hoer bent. Tot lang nadat je gestopt bent, tot lang nadat je uithuisgezet bent. Maar je ziet nu alweer, als ze niet weten waar je zit moeten ze heel hard zoeken naar die overlast, en kunnen ze die niet vinden.

Het WODC
In de Metro verscheen een raadselachtig stukje met informatie die kennelijk van onderzoekers van het WODC, het pseudowetenschappelijke buro van het ministerie van Veiligheid, afkwam. Ik denk dat veel mensen het gewoon een normaal stukje onzin over prostitutie zouden noemen, maar ik vond het echt heel opvallend, omdat het nog meer een bord voor hun kop liet zien dan ik al intussen gewend ben.

Ik kan niet nagaan waar Metro zijn informatie vandaanhaalt, want ze verwijzen nergens naar, en op de website van WODC kan ik ook niets vinden wat de bron kan zijn. Ik zal maar Metro op zijn woord geloven, want het is wel weer het soortvan onzin dat we van het WODC gewend zijn. Anders hebben ze het ook aan zichzelf te danken, want dan moeten ze maar reageren op het nieuwsartikel als ze fout zijn weergegeven.

We krijgen al meteen te horen dat "de raamprostituees" omringd worden door slechteriken. Dat zien ze aan het bekijken van twaalf polítierapporten. Daar ga je dus al hélemaal mis, want de politie weet niets, omdat ze alleen zien wat ze wìllen zien. Zelfs als de politie het wèl goed zou zien, dan nog kijk je met die politierapporten alléén naar gevallen waar er iets miszit. Nu doen ze alsof dat kan worden aangenomen voor de hele branche!

Het wordt pas echt interessant als ze gaan praten over wat de hoeren nou kwetsbaar maakt voor foute praktijken. Dat zien ze namelijk eigenlijk precies goed. Normaal krijg je dan verhaaltjes over kwetsbare, beschadigde meisjes en toverpooiers met zesde zintuigen, maar in dit geval leggen ze de vinger op de zere plek:
„In de praktijk blijkt het lastig voor prostituees om onafhankelijk van anderen werkzaam te zijn. Dit betekent dat prostituees nog steeds op zoek moeten naar een leefbaar compromis tussen werk en uitbuiting in”, concluderen de onderzoekers.
Wat ze hier beschrijven is het zogenaamde barrièremodel. Dat houdt in dat de overheid zijn best doet om het zoveel mogelijk onmogelijk te maken om als hoer aan het werk te gaan. Er zijn veel regeltjes en papiertjes die moeten worden afgehandeld, en dan mag je misschien werken. Daar kom je als Nederlandse al snel mee in de knoei, laat staan als je een buitenlandse meid bent die hier nog niet thuis is. Dat is iets waar ze zelf aan meewerken, dus dat het nu als een soort ontdekking wordt opgenoemd vind ik héél vreemd!

Ze zeggen ook heel terecht dat het vooral het stigma is wat ons dwingt om ons te verbergen. En net als je dan verwacht dat ze wat nuttige conclusies gaan trekken, gaan ze weer terug naar het gebruiken van vermoedens uit de politieonderzoeken oprekken om de hele prostitutie er verder mee te stigmatiseren. Is het niet raar dat ze wel zien dat het stigma eigenlijk is waar alle problemen vandaankomen, maar er dan gewoon blind mee doorgaan dat erger te maken?

Als uitsmijter verwijten ze weer de prostitutie dat we allemaal massaal zwartwerken. "Belastingontuikding" noemen ze dat. Nou komt zwartwerk best voor hoor, maar we worden echt kapotgecontroleerd, dus je vindt in de prostitutie niet veel meiden die het risico nemen. De belastingdienst wordt immers gebruikt om onafhankelijke prostitutie te bestrijden. Daar heb ik zo een kopje over. Je komt in de prostitutie niet weg met zwartwerken. Dat gebeurt veelmeer in horeca, bouw, schoonmaak, landbouw, transport, enzovoort. Maar dat willen ze niet zo graag stigmatiseren. Het is overigens gewoon niet waar, dat weet zelfs Opstelten.

Zweden
Het Zweedse model is iets wat wel vaker op mijn blog langsgekomen is. Er wordt door veel mensen naar gekeken met een roze bril, alsof het iets is wat eerlijk is voor de hoeren, ookal worden de klanten dan aangepakt. De werkelijkheid is anders, en wordt door de Zweedse overheid nogal geweld aangedaan. Hier is een artikel met wat goede kritiek van een onderzoeker.

Kritiek op het Zweedse model hadden we al eerder uit Noorwegen. Die hadden vanwege de slechte resultaten en de grotere hoeveelheden geweld tegen hoeren weerstand in sommige kringen tegen de verbiedertjes, maar daar komt misschien een eind aan als anti-feministische uitingen daar worden verboden. De ministerraad heeft daar namelijk een voorstel voor laten maken door een feministische "think tank." Het zijn hele enge landen daar, ik gruwel ervan.

Jojanneke
Jojanneke van den Berge, ex-pownews journaliste, heeft voor de EO een serie docu's gemaakt die in januari te zien gaan zijn. Dat het een negatieve serie ging worden was al duidelijk, want ondanks dat ze nu beweert dat deze docu het "onderzoeken" is van de prostitutie zei ze aan het begin van dit projekt al in de Viva:
"De plannen voor mijn docu over prostitutie staan nog in de kinderschoenen. Prostitutie is zo idioot, het moet allemaal maar kunnen want het hoort erbij. Ik vind dat vals liberalisme. Ik wil Nederland wakker schudden."
Het is dus al voordat ik de eerste aflevering zie duidelijk dat het weer een haatcampagne wordt. Ook de website die erover is geplaatst laat dat duidelijk zien. Ik ga even in op die website, want daar voel ik de behoefte even voor. Niet omdat het nou echt belangrijk nieuws is, maar gewoon even voor mezelf. Zoveel stigmatiserende stemmingmakerij, dan moet wat ik te zeggen heb me even van het hart.

De website begint met vier paragraafjes over mensen. De eerste, over een man die denkt dat we blij worden van zijn complimentjes als hij klant is, die geloof ik wel. Zulke mannen heb je bestwel. De tweede is al meteen een meid die twintig man per dag afwerkt. En zichzelf met een schuursponsje bewerkt omdat ze zich vies vindt. Daar wordt het al meteen duidelijk dat ze niet met echte hoeren bezig is, maar met karikaturen.

Als derde persoon heeft ze een pooier gevonden. Die niet praat zoals ik pooiers intussen ken, maar wèl zoals die neppooiers van Linda van Goch en dat soort types intussen in de media komen. Rare mannen die rare, ongeloofwaardige verhalen ophangen. En wat ècht ze door de mand laat vallen is de dingen die ze níét noemen, omdat ze niet weten dat die dingen belangrijk zijn.

De vierde persoon klinkt als Josje. Die heeft een heel eigen verhaal, en dat valt meteen op. Het zijn telkens dezelfde mensen die in de media komen. Ik vind Josje een lieve meid, en ik vind het fijn dat ze begrip wil maken, maar ze lult helaas wel alle roddels na over dat het op andere plekken allemaal zo erg is, en dat helpt niet. Het maakt haar wel aantrekkelijk voor de sensatiemedia, maar of je daar nou blij mee moet zijn?

We horen de vragen die Jojanneke voor ons stelt. Dat zijn hele beladen vragen. Hoe normaal is het werk eigenlijk? En hoe vrij is de keuze eigenlijk? Ze stuurt meteen naar de antwoorden die ze wil uitdragen. Dat we er èìgenlijk niet voor kiezen, omdat het een negatieve keus is. En het is natuurlijk abnormaal, vies, enzovoort. En het schokkendste is een schatting van het OM dat zeventig procent van de meiden gedwongen werkt. Want het OM houdt nog steeds vast aan Sneep.

Niemand in mijn tochwel flink uitgebreid geworden netwerk weet van wat Jojanneke nou zou hebben gedaan, behalve dat ze veel contact heeft gehad met de verbiedertjes. In het wereldje van de prostitutie is ze niet gezien. Misschien wist ze vantevoren wel dat ze daar niet zou vinden wat ze wil vinden, en heeft ze die stap maar overgeslagen. Veel zogenaamd-onderzoekers doen in dan ieder geval nog wel een poging.

Wiebes
Dit is misschien wel het belangrijkste kopje van dit nieuwsstukje. Ik las in AD dat staatssecretaris Wiebes de belastingdienst achter ons aan gaat sturen. Veel mensen zullen hun schouders ophalen, want die denken dat hier gewoon staat dat hoeren nu ook eens controles gaan krijgen of ze wel belasting betalen. Dat is ook zo raar niet, we moeten allemaal onze belasting betalen. Maar eigenlijk staat dat er niet.

Dit is Wiebes die de exploitanten met een opt-in overeenkomst tegemoetkomt door de meiden die zonder zo'n overeenkomst werken te gaan koeioneren. Een opt-in overeenkomst houdt in dat een exploitant belasting inhoudt voor zijn meiden. Dat levert op dat de meid geen ZZP'er meer is, dus alle nadelen heeft van werknemer zijn, maar volgens de opt-in regeling ook niet de voordelen heeft van werknemer zijn. De belasting vindt dat wel makkelijk zo.

Het is ook makkelijk voor de exploitant. Hij wordt door de belasting veel minder op zijn kop gezeten, en hij heeft nog steeds geen verplichtingen tegenover de meiden. Het is netzoals de kleinere pooiers die het afpersgeld voor Sjaban inhielden bij hun eigen hoertjes, en dan met rust werden gelaten. De enige die de dupe zijn, zijn de hoeren, en die hebben toch niets in de melk te brokkelen.

Even voor de duidelijkheid, het gaat dus niet over de nette exploitanten tegenover de belastingontduikers. Het gaat om mensen die een rare deal met de belasting hebben die door de belasting worden geholpen tegen hun concurrentie omdat de belasting extra moeilijk gaat doen tegen de mensen die niet die rare deal hebben. Daar horen nette mensen bij, die altijd hun deel afdragen, maar gewoon niet willen pooieren of gepooierd worden voor de belastingdienst.

De vergunde exploitanten hebben een broertje dood aan de onafhankelijke meiden. Die zijn concurrentie, en daar willen ze vanaf. Wiebes komt ze tegemoet, en gebruikt de belasting om die meiden de ZZP uit te treiteren. Maak je geen illusies, als je hoer bent word je niet als een andere ondernemer behandeld. De belasting wordt regelmatig gebruikt om je weg te pesten. Eindeloze WTP's, en ongefundeerde schattingen waar je maar van moet bewijzen dat ze niet kloppen, je blijft bezig.

Het is onderdeel van de oorlog die tegen de hoererij wordt gevoerd. Het is een stuk van de pooierplicht waar de overheid nu al jaren naartoewerkt. Ze hebben de mond vol van het verbeteren van het lot van de meiden, maar praten intussen alleen met de exploitanten. En als de keus moet worden gemaakt of het belang van de exploitant moet worden bevoordeeld, of het belang van de meiden, geven ze altijd toe aan de exploitant. Want door de exploitant meer macht over de hoer te geven, wordt haar positie zogenaamd zelfstandiger, onafhankelijker, beter.

De belasting is een middel om onafhankelijke prostitutie te kunnen bestrijden. Om het geld hoeven ze het niet te doen, want we betalen al massaal. Vaak meer dan we eigenlijk zouden moeten, omdat het risico veeltegroot is dat je wordt verneukt met beschuldigingen van fraude als je netjes bijhoudt wat je echt verdient. Ik betaal daarom óók belasting over klanten die niet op komen dagen, omdat de problemen anders te groot worden. Wat kan je anders?

Tip over je telefoon
Als je telefoon opeens veel sneller leegloopt dan normaal, dan kan het zo zijn dat het ding wordt gebruikt om je af te luisteren. Uitzetten helpt niet, je moet de batterij er dan uithalen, om te zorgen dat je veilig bent. Je kan het niet zien aan hoeveel mb's je gebruikt. Als je geen computergoeroe hebt die het voor je kan verwijderen, is die telefoon daarna gewoon beter om weg te gooien, en moet je ook oppassen met andere telefoons die je hebt. Het gaat vaak door met een andere.

Jongens, ik ben het weer even helemaal zat.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Geef die statisticus eens een schop onder zijn hol, we hebben die analyse nodig!

Anoniem zei

ik denk dat het bijna onmogelijk is degelijke studies over dit onderwerp te vinden
is zoiets als studies over drugs of zwart geld

Anoniem zei

Waarom als laatste de tip over het uitzetten van je telefoon bij het geval van afluistering?

Anoniem zei

Toevoeging op de post van zon:

Linda Hakeboom staat als (semi) highclass escort 'ingeschreven' bij Society Service als 'Belle'. Ze doet dit voor de docu van Jojanneke, zie Twitter.

De bedoeling is/was om een klant op te geilen en blij te maken met een dode mus (in de tekst kun je al lezen dat zij niets gaat doen).

Ik ga vast een teil zoeken om in te kotsen.

Werkt er hier iemand voor Society Service en ken je 'Robin' die Linda Hakeboom mee op sleeptouw moet nemen? Of Robin, lees je hier misschien mee....?

Puttana zei

Anoniem 9 december 2014 00:38 heb je een link? Wel erg raadselachtig zo, ik kan bijvoorbeeld geen belle vinden op society service. Waar op Twitter. Dat soort dingen.

Anoniem zei

Puttana

http://glamora.ma/2014/12/fotos_welke_tvvrouw_is_nu_high.html

http://www.societyservice.com/escort/Belle/

En haar eigen Twitter.

Liefs S.

Puttana zei

Dank je, S!

Anoniem zei

Ik zie net een ouder berichtje van Linda Hakeboom dat ze iets voor TLC gaat doen met high class escort. Mijn eerste gedachte was dat ze meedeed met Jojanneke maar het zou dus ook een ander projectie kunnen zijn...

Mogen we ons nog steeds grote zorgen maken want TLC heeft al eerder ingestemd met zo'n docu. Dat vod van Jodie Marsh. Maakt het dus écht niet minder erg.