maandag 15 december 2014

Antwoord op: De vliegen eromheen

Dit stukje is een antwoord op een heleboel soorten uitspraken. Dingen zoals "we zitten niet achter de prostituees aan, maar achter de vliegen die eromheen zwermen." Uitspraken als "het zijn geen vrije vrouwen, er zit altijd wel ongedierte achter." Als "Wanneer je doorzoekt, komt je altijd bij een uitbuiter terecht." Uitspraken over dat er zoveel criminelen rond de prostituees spoken, en dat er een heel sfeertje van smerige parasieten omheenhangt.

Daar zeg ik niet helemáál nee tegen, maar wel bijna, en wel dat hoe het gezegd wordt gewoon helemaal niet klopt. En dat het veel genuanceerder zit.

Er wordt door veel mensen gedaan alsof de mensen om de hoer heen allemaal smeerlappen zijn. De plaatjes die mensen hebben van pooiers, als genadeloze misbruikende gewelddadige galbakken, krijgt iedereen op zich afgebeeld als ze wat met je te maken willen hebben. Of het nou gaat om je maatje, je boekhouder, je advocaat, je beveiliger, je chauffeur, je verhuurder of je klusjesman. Er wordt vanalles bij gedacht.

Wat in de volksmond "pooier" heet, kan vanalles zijn. Ik gebruik zelf best een duidelijke definitie, maar in de media, bij de politie, en bij de overheid weet je niet wat ze bedoelen met die term, behalve dat het iemand is die met een hoer te maken heeft, en die je hoort te haten. Als je doorvraagt kom je hoogstens terecht bij alleen maar vagere termen als "mensenhandelaar" en "uitbuiter," en daarna weet je nog steeds niet wat ze nou voor definitie gebruiken.

Als hoer heb je alleen jezelf nodig. Je hebt geen kapitaalgoederen nodig, behalve je eigen lijf en een manier om contact te maken, een plek is in de escort nieteens nodig. Het is iets waar je altijd op kan terugvallen, want het enige wat je hoeft te hebben is je biologische zelf, je eigen seksualiteit. Dat is bovendien iets wat àltijd van jou is en blijft, wat je altijd houdt, en nooit kàn verkopen. In theorie kan je àlles alleen.

De praktijk is natuurlijk anders. Het is niet praktisch om àlles alleen te doen. Het is verstandig om compleet geïsoleerd te werken als je parttimer bent, maar als je er stevig tegenaangaat, dan wordt het al heel snel beter om je gedoe met de burocratie uit te besteden, en te zorgen voor je beveiliging. Zelf kàn je die dingen wel, maar het is goedkoper, makkelijker en beter om anderen diensten aan je te laten verlenen.

Gedeeltelijk is dat omdat het zo werkt voor èlk beroep. Bedrijven hebben boekhouders, receptionistes, secretaresses, concierges, beveiligers, schoonmakers, IT'ers, personeelsmensen. Dokters hebben assistentes, verpleegsters, administratieve medewerkers. Boeren hebben dagloners, veeartsen, monteurs, administratiekantoren. Schrijvers hebben agenten, redacteurs, uitgevers. Uitzendburo's doen goede zaken. Bedrijven die verloning en afdrachten voor je regelen ook. Advocatenkantoren ook. Al die bedrijfsdienstverlening vinden we normaal.

Bij de prostitutie vinden we dat weereens niet normaal. Dan is iedereen met wie je samenwerkt, en vooràl aan wie je betaalt, verdacht. Daar zit een luchtje aan, vinden de mensen. Dat zouden ze niet vinden als het om andere soorten werk ging, maar omdat we hoeren zijn, is het weer anders met de regels. Het heet heel snel pooier als het bij een andere bedrijfstak een portier, een telefonist of een administrateur zou worden genoemd.

Vooral waar de overheid het moeilijk of onmogelijk maakt om dingen voor jezelf te regelen heb je natuurlijk een hoop aan hulp. En omdat die moeilijkheden zogenaamd juist zijn neergelegd als barrière tegen mensenhandel is het meteen mis als iemand je daarmee helpt. Dus mensen die voor een schappelijk bedrag je voorbij die drempels helpen heten in het nieuws steevast pooiers, en hoe weinig ze ook rekenen, het heet altijd uitbuiting.

Ik weet bijvoorbeeld van een geval van een vrouw die andere vrouwen hielp met de admi om niet verneukt te worden door [een gemeente -B], en zorgde voor vergunde locatie en alle papieren. De overheid rekende er daar [veel geld - niet in details treden. Weet je nog? -B] voor, en zij vroeg voor zo'n vijf uur werk [enkele honderden -B] Euro. Dat is goedkoper dan waar ik mijn auto laat repareren, en het valt in het niet bij hoeveel het je anders van de gemeente zou hebben gekost. Toch vonden de rechters dat uitbuiting, en dus mensenhandel.

Op die manier krijg je een self-fulfilling prophecy. Hoe meer je een meid afhankelijk maakt door haar eigen mogelijkheden te beperken, hoe afhankelijker ze wordt van mensen die haar helpen. En die afhankelijkheid heeft de overheid gebruikt om goed te praten dat ze al die pestmaatregelen nemen. Dan kunnen ze achteraf makkelijk zeggen dat ze gelijk hebben, kijk maar hoe die meiden met vage types samenwerken.

Zoals elke industrie waar het meer opbrengt om je tijd te besteden aan meer omzet dan wat je bespaart om alles zelf te doen krijg je in de seksindustrie een ondersteuningssector. We zijn een kleine bedrijfstak, dus het gaat dan om kleine dienstverlening, maar ze zijn er. Ongeorganiseerd, en meestal ook onprofessioneel, maar het is economisch hetzelfde als al die IT-bedrijfjes, schoonmaakbedrijfjes, leasemaatschappijen, en uitzendburo's.

Als er een schijnheilig hoofd op TV praat over dat de hoererij moet kunnen, maar wèl schoon moet zijn, zonder al die vliegen die eromheen zwermen, dan hebben ze het over die mensen. Dat zijn mensen die niets oneerlijks doen, maar die wel leven van het geld dat via ons komt, en dùs zijn ze vies, fout, besmet. Dat is heel onterecht, en zorgt er bovendien voor dat je niet iedereen voor je behoeftes kan vinden. Mensen nemen een extra risico om voor je te werken.

Dus heb je veel van de mensen aan de zelfkant van de samenleving die mee willen doen aan dat soort dingen. En schnabbelaars. Je hebt er ook gewone, goudeerlijke mensen tussen, maar die moet je wel kunnen vinden dan. Dat ziet er niet uit als iets eerbaars, want er zijn dus veel vreemde types met vreemde geschiedenissen die met ons werk te maken hebben. Dat maakt het makkelijker om er hun fantasie overheen te plakken.

Hier wordt het wat ingewikkelder. Want het is niet afgelopen door te wijzen op een normale ondersteunende branche, en dat daar veel normaal in wordt gewerkt. Er is wel degelijk gedoe met onfrisse types die om ons heenhangen. Niet zoveel als de media en de overheid zeggen, maar er is wèl wat. En dat handjevol gevallen wordt gebruikt om te doen alsof de gewone, nette, nuttige mensen net zo zijn.

Dan heb ik het natuurlijk vooral over afpersers en rovers. Mensen die weten dat we in een hoekje zijn gedrukt en sociaal zwak staan kiezen ons graag uit als ze iemand willen aanvallen, afpersen, chanteren of beroven. Het "mag" een beetje van de samenleving. De politie is bij ons nòg minder effectief dan bij "echte" mensen die wat aan te geven hebben, dus hoeren zijn aantrekkelijk om lastig te vallen. Vooral als ze nog geen beveiliging hebben geregeld.

Maar echt ingewikkeld wordt het als het gaat om zachte pooiers. Dat is het geilst, en haalt dus het vaakst het nieuws, en dat is waar de mensen meteen aan denken als er wordt gepraat over optreden tegen de mannen rond de hoeren. Daar zit dan ooknog de loverboyhype overheen, en voor je het weet is het allemáál op één hoop gegooid. Terwijl de pooiermeiden zelf kiezen voor de pooiers, en ze zelfs vaak zelf máken.

Dan is er dus een man bij betrokken die in een ongezonde, en vaak uitbuitende positie zit met die hoer. Maar daar gaat ze wel zelf inzitten. Echt gedwongen gevallen zijn namelijk extréém zeldzaam. Dan is er dus wel een foute vent in de buurt van de hoer, maar dan klopt het idee van de vlieg die eromheenzwermt weer niet. Ze haalt hem er zelf bij. Het idee dat we haar pooierloos kunnen houden door die mensen weg te jagen klopt dus van geen kant.

De meeste mensen rond de hoer worden onterecht beschuldigd. Die zijn niet fout. De mannen die in een pooierrelatie zitten met zo'n meid kan je fout vinden, maar dan moet je bij die meiden zijn, niet bij die mannen. Daar kiezen die meisjes namelijk zelf voor. En juist de echte foute klootzakken, die zich opdringen of je gewoon echt gewèld komen aandoen, daar is geen tijd, aandacht en aanpak voor. Want ze hebben het veelte druk met iedereen die wèl eerlijk is aan te pakken.

1 opmerking:

Henri Bik zei

Het kan nog erger:
In Frankrijk is prostitutie niet verboden, maar 'proxenitisme'wel.
Iedereen die zich door de prostituée laat betalen in het kader van haar dienstverlening is strafbaar.

Dus degene die haar naar haar werkplek of haar klant brengt.
Degene die haar een werkkamer verhuurt, ook de hotelier als ze in een hotel ontvangt.

Maar het is geen prioriteit voor de Franse politie en deze wet wordt voornamelijk gebruikt om Oost-Europese bendetjes die hun dames in Frankrijk laten tippelen aan te pakken.