maandag 17 september 2012

Criminogeen

Criminogeen is volgens het woordenboek "misdaad bevorderend" en het is een term die vaak in verband wordt gebracht met de prostitutie. Ik zie het vooral gebruikt worden door mensen die prostitutie graag crimineel willen noemen, maar weten dat het niet gepikt gaat worden. Wat wij doen, is geen misdaad, maar ze willen het wel zo behandelen, omdat het misdaad zou bevorderen.

En het rare is dat mensen dat wèl pikken. Er bestaat een vreemde gedachte dat de prostitutie en de misdaad heel dicht bij elkaar moeten liggen. Ik begrijp dat helemaal niet. Het is ook gewoon niet waar.

Prostitutie is een dienst die je voor geld verleent. Het enige waarom je het opvallend kan vinden, is omdat het met seks te maken heeft. Voor de rest is er niks raars mee. Je levert een dienst, en daar houdt het mee op.

Je hebt iemand die een nummertje wil maken, en die geeft geld aan iemand die wel een nummertje wil maken voor geld. Daarna vertrekt de klant blij, en heeft de prostituee haar boterham weer verdiend. Er hoeft verder niemand van te weten. Er zijn geen slachtoffers. Niemand wordt er slechter van. Seks is niet verkeerd, iemand voor een dienst betalen is niet verkeerd, maar mensen vinden het wel opeens verkeerd als die dingen samenkomen.

Als je criminogeen bent, hoef je niet zelf crimineel te zijn, zolang je maar zorgt dat er criminaliteit om je heen gebeurt. Een voorbeeld zou zijn, dat een school criminogeen is, omdat scholieren zoveel winkeldiefstallen doen. Ga maar eens met een winkelier bij een middelbare school in de buurt praten. Het verhaal is dus dat dat zo is met prostitutie, en het is altijd een belangrijke reden die mensen gebruiken om een prostituee weg te pesten.

Maar het is niet wáár. Er is onderzoek gedaan naar de criminogeniteit van verschillende buurten, en daar laten ze zien dat de Walletjes een derde ònder het gemiddelde van Amsterdam zitten, als het op misdaad aankomt. Zèlfs met al die toeristen waar de zakkenrollers opafkomen. Kijk maar op de weerkaart criminogeniteit van Amsterdam, die Cohen zo blij in ontvangst nam toen hij nog burgemeester was.

Het is ook niet lógisch, want een vent die naar een prostituee gaat wil niet opvallen, dus hij zal zich rustig gedragen. En als hij net zijn verzetje heeft gehad, is hij lekker rustig, en hij zal geen mensen lastig gaan vallen, of misdaad willen plegen. Hij wil misschien een hapje gaan eten, of lekker rustig thuis op de bank zitten. Prostitutie is de enige manier van uitgaan waardoor mensen rustiger en minder baldadig worden!

Prostitutie is niet zoals drugs, waarvoor mensen wanhopig gaan stelen. Seks maakt een man minder agressief. Na een nummertje is een man heel verdraagzaam. Soms zelfs een beetje down, maar er nooit van opgefokt. Het is ook niet iets waar groepen jongens bij tegen elkaar op gaan bieden, zoals zuipen of vandalisme. Seks is toch meer privé voor de meeste mensen, en mannen die tegen groepsseks met elkaar kunnen, hebben niets meer te bewijzen voor elkaar.

De meisjes zelf zijn ook niet crimineel. We verdienen goed geld door juist onze diensten goed te doen, en we willen dat de klanten goed worden ontvangen. We zijn hele nette burgers, we zijn immers ook in de gastvrijheids-industrie bezig. De meeste hoeren kunnen hun mannetje staan, maar we houden het netjes hoor. Zelfs de heroïnehoertjes zijn als ze zich prostitueren tenminste niet bezig met misdaad om aan hun shot te komen.

Waar de meeste keren mee geschermd wordt als de prostitutie weer verder opgejaagd en ingeperkt moet worden, is mensenhandel. Ik heb daar vorige maand al drie flinke stukken over geschreven. Lees die maar hier: deel 1, hier, deel 2, en hier, deel 3. Ik kan daar weer een lap tekst over schrijven, maar ik denk dat er al genoeg stof is. Ik hoop dat er genoeg goeie reacties komen om daar weer opin te gaan.

Iets wat ook wel gebruikt wordt om de prostitutie minder plek te geven, en wat belangrijk was om de vergunningen erdoor te krijgen, was witwassen. Witwassen is een beetje raar om hier te zien, want het gaat niet om dat de panden worden gebruikt om geld wit te wassen, maar om dat ze werden gekocht met witgewassen geld. De ramen moeten dan weg, omdat er witgewassen geld bij is komen kijken.

Dan knikken mensen, maar denk nou eens na: wat heeft dat met prostitutie te maken? De prostituees willen gewoon een plekje met een raam, en alleen die panden hebben een vergunning. Je moet dus wel in één van die panden. Het witgewassen geld heeft niets te maken met wat die meisjes doen. Ze worden er niet mee betaald, ze wassen zelf niet wit, maar zij zijn wel degene die geen plek meer hebben. Waarom worden ze dan toch, alsof we criminogeen zijn, ermee in verband gebracht?

Dan de pooiers nog. Dat wordt ook als criminogeen gezien. Alleen de meisjes hebben last van de pooiers, want die zijn daar voltijds mee bezig. Daar heeft de rest van de buurt geen overlast van. Maar waarom hebben de pooiers dan de prostituees op het oog? Omdat er een stigma op de prostitutie zit, waardoor we sociaal zwakker staan. Daarom kunnen die pooiers hun gang blijven gaan.

Als er iets criminogeen is, is het wel het overheidsbeleid. Die duwen de prostitutie steeds meer in de handen van exploitanten. Het is allang geen vrije sector meer, en het is vechten tegen de overheid voor zelfstandige meiden zoals ik. Ik krijg zelfs tijdens WTP's te horen dat het beter is om maar ergens opt-in te gaan werken, want het wordt nog véél vervelender, zeggen ze.

28 opmerkingen:

Unknown zei

Beste Zondares,
Dat jargon (zoals criminogeen) is altijd bedoeld om mensen zand in de ogen te strooien en te misleiden en te intimideren, en vooral geliefd bij politici. In dit geval dus een bewijs van hun eigen criminaliteit. De overheid geeft opdracht aan geselecteerde fanatici tot pesten van de prostitutie.
Groetjes,
Co.

Anoniem zei

Je praat nu over prostitutie alsof het bloemetjes en beitjes is, maar je vergeet de seksverslaving die bij mensen kan ontstaan er bij te zeggen, vreemdgaande mannen, uitbuiting, moorden op prostituees, trauma's, belastingontduiking en noem maar op. In andere branches vind je dat niet in deze mate. Ik wil niet uitsluiten dat het bij sommige prostituees niet voorkomt, maar dat neemt niet weg dat andere prostituees hier wel grote problemen hebben. Dat vergeet je voor het gemak even. Het enige waar je aan denkt is lekker je baan kunnen uitoefenen zonder dat iedereen vreemd naar je kijkt, dat snap ik ook wel als je in feite niks verkeerd doet maar dat neemt niet weg dat hoertjes of klanten die door deze 'dienstverlening' wel in de problemen raken en hun leven kunnen (laten) verwoesten maar gebagatelliseerd moeten worden.

Unknown zei

Aan Anoniem 17 September 2012 03:57
Ik vind je argumenten niet steekhoudend, ongefundeerd.
Co.

Juf Serena zei

Aan anoniem 17 sept '''

Je argumenten zijn bekend maar niet plausibel. Ten tweede 'hoertjes'?

Seksverslaving is een wazige slecht onderzochte diagnose, ze staat niet in de DSM en er zijn te veel mensen die pretenderen seksverslaafd te zijn als goedmakertje voor hun slippertjes. Een 'hoertje' (zoals jij ons noemt) wakkert geen seksverslaving aan. Net zoals je van rukken niet blind wordt :z Wil niet zeggen dat ik niet meeleef met de échte slachtoffers, als het is zoals ik heb geleerd heb wens ik die mensen alle sterkte toe. Waar denk je dat al die 'verslaafden' heengaan als de dames die met beide benen op de grond staan en hun eigen centen op hun eigen manier verdienen moeten oprotten? Begin maar vast je eigen buurtwacht dan!

Keuze prostitutie wordt gemaakt om redenen die voor iedereen verschillend zijn. De dames die ik heb ontmoet waren gelukkig en klaagden net als ik over de manier van behandeling door de overheid.

Als je door (financiele) problemen in de prostitutie stapt is dat geen gezonde basis. Maar iemand die vanuit een ongezonde basis naar wélk ander beroep overstapt... Wordt geen aandacht aan besteed. Alleen als de PROSTITUTIE ermee te maken heeft is het slecht en mensonterend. Pff... HOEREN zoals jij ons noemt zijn volgens mij eerlijker dan de Nederlandsche bank, is ons de laatste tijd gebleken.

Werken doen we (bijna) allemaal, laat ons ook in vrede werken!

Anoniem zei

QOUTE: "Ik krijg zelfs tijdens WTP's te horen dat het beter is om maar ergens opt-in te gaan werken, want het wordt nog véél vervelender, zeggen ze."

Dat klinkt ronduit als een bedreiging! De exploitanten krijgen zo steeds meer macht over de dames. Het gaat steeds meer de kant op van vergunde pooiers.

Een vrije blije sector is het al lang niet meer. Het werken voor zelfstandige dames wordt steeds moeilijker gemaakt en in sommige gemeentes worden dames die zelfstandig werken in de escort en thuisontvangst al opgejaagd door de politie. Ze moeten in die gemeentes met een vergunning werken. Maar als een prostituee een vergunning aanvraagt komt ze met naam en toenaam als "hoer" in de locale krant en is al haar privacy weg.

Die dames werken nu al stiekum voor zichzelf met de politie op de hielen. De dames die dat niet meer willen gaan voor een exploitant werken om van de politie af te zijn. Met tegenzin omdat ze nu een groot deel van hun verdiensten moeten afstaan en niet meer zelf hun prijzen kunnen bepalen en hun klanten mogen kiezen. Soms worden dames verplicht om Frans zonder aan te bieden tegen hun wil.

Anoniem zei

@ Co Jansen, ik vind vooral jouw verhaal met pesten van prostituees ongefundeerd. Natuurlijk kan het zo zijn dat ze niet de beste oplossing voor de problemen kiezen of dat eerlijke prostituees de dupe zijn van hun pogingen de criminaliteit die om prostituees hangt aan te pakken, maar dat neemt niet weg dat het zeker niet als 'pesten' gekwalificeerd kan worden in mijn optiek.

@ Jud Serena
Sorry voor mijn woordkeuze als dat je kwetst.

Om even op je in te gaan; Omdat seksverslaving nog geen officiele diagnose is, betekent het niet dat het niet problematisch kan zijn voor sommige mensen. Zat mensen met een modaal salaris die in de financiele nood komen omdat ze zich gedwongen voelen meerdere malen een prostituee te bezoeken. Die mensen zijn er, dat kan je niet ontkennen. En elke is er één te veel.

Ook vreemdgaande mannen en mannen die verliefd worden op prostituees komen voor. Ook dit kan levens verwoesten van hele gezinnen. Dat vind ik ook echt niet goed.

Natuurlijk zijn er ook hardwerkende prostituees die eigen baas zijn. Dat heb ik ook gezegd. Maar ook zeer veel die belasting ontduiken, onderdrukt worden, geimporteerd worden waarbij vooraf andere voorwaarden geschetst worden en er zijn prostituees die te maken krijgen met traumatische ervaringen. Hier zijn geen cijfers van bekend, maar dat ze er zijn is algemeen bekend. En ikzelf vind dit heel erg voor die mensen.

Ik vind het jammer voor jullie dat er zo over jullie branche gepraat wordt maar ik vind ook dat er wel degelijk bovengemiddeld veel problemen voorkomen in de prostitutie. En niemand van de grote partijen of media pleit voor een verbod, maar het lijkt me wel degelijk nuttig om bepaalde sekswerkers te helpen en als de middelen hier niet volledig voor toereikend zijn dan kan ik de beslissing wel respecteren dat deze worden verbreed. Vervelend voor jullie, maar nog vervelender zijn de mensen waarbij echt levens worden verwoest zoals trauma's, scheidingen en zware financiele problemen. Dit komt ook voor.

De keuze kan voor iedereen verschillend gaan, zoals je zegt, maar elke verkeerde keuze kan levens echt kapot maken dus dat moet in mijn ogen beperkt worden. Bepaalde soorten ellende gun je niemand.

Ik vind het jammer dat je niet 'in vrede' kan werken, maar als er geen maatregelen plaats vinden kunnen gedwongen prostituees niet 'in vrede' werken. Een lastig issue. Ik vind persoonlijk dat iedereen recht heeft op een leuk leven en prostituees die er voor kiezen die hebben de keuze ook iets anders te doen maar kwetsbare prostituees hebben vaak die keuze niet.

Het is een lastig issue, dat ben ik met jullie eens. Maar ik vind het jammer dat jullie niet eens bij de andere kant stilstaan en het leed van andere mensen prefereren om zelf alleen geaccepteerd te worden. Ik heb op dit blog al vaker gebagatelliseer van de negatieve aspecten gelezen, maar al die scheidingen, gedwongen prostitutie en belastingontduiking moeten natuurlijk beperkt worden. Al is belastingontduiking nog de minste van die dingen.

Elk verwoest leven is er één te veel. Bij registratie zal dit bemoeilijkt worden.

Unknown zei

Aan Anoniem van 12:23
Als je nou een schuilnaam neemt dan wordt het duidelijk welke van de anoniemen je bent.
Co.

Unknown zei

Aan Anoniem van 12:23
Dit hele blog van Zondares staat bol van pesten door overheid.
Co.

MKZ zei

Jaaa, natuurlijk is het de schuld van prostituees dat er sexverslaafde mensen rondlopen. Uhm, nee? Het is niet zozeer het middel dat de oorzaak van de verslaving is (in dit geval sex) als wel iets in de constitutie van de verslaafde. (Niet dat ik nu zeg dat een sexverslaafde er zelf voor gekozen heeft, en verslaving is absoluut een ziekte en heel ellendig, maar een prostitueeverslaving is NIET de schuld van een prostituee. Als ik dropverlsaafd ben, ligt dat aan mij en niet aan Venco!)

Dan, gezinnen die uit elkaar worden gerukt door vreemdgaande mannen: Nogmaals! Eigen verantwoordelijkheid! Dat is niet de schuld van de dvp's! Dat doen die vreemdgaande kerels toch echt zelf. Kom op nou, het zijn geen willoze kuikentjes. Dat het heel, heel erg is dat er gezinnen uit elkaar vallen door vreemdgaande partners: Helemaal waar! Maar houd de schuld bij waar die hoort. Bij de schuinsmarcheerder. Niet bij de prostituee.

En volgens mij maken Zondares en de hier reagerende DVP's zich JUIST zorgen om de misstanden, vinden ze die wel degelijk vreselijk, en zijn zij van mening dat daar wat aan moet worden gedaan! Want elke dame die tegen haar zin in sexwerkt is er één teveel. Waar zij zich druk om maken, is dat de 'maatregelen' om de zogenaamde misstanden de wereld uit te helpen, juist op geen enkele manier gaan helpen. Leg maar eens uit hoe registratie een prostituee die nu gedwongen onder de plak in een krakkemikkig hutje zit, gaat helpen. Go on, doe eens! Want ik wíl het heus wel snappen, maar de huidige maatregelen kloppen gewoon niet. Dekrakkemikkig wonende gedwongen sexwerker mag van haar pooier straks niet registreren, want stel je voor dat ze wat verklapt, en voila, dan verdwijnt ze helemaal van de kaart. Of ze registreert zich wel, terwijl hij buiten staat te wachten. Kleine kans dat zij dan bij het registreren even meldt dat ze wordt gedwongen. Dwang in dit soort zaken is echt niet zo zwart0wit als in films, waarin iemand continue wordt bedreigt en bezig is te ontsnappen - dat gaat veel sluipender, je wordt gebroken, en je wordt (deels) je eigen cipier, zogezegd.

Dus. Nou.

Tijd voor bed.

Anoniem zei

@ Co Jansen
Haha, je bent me er eentje.

@ MKZ
Ik snap je punt wel, maar ik vind het geen eigen verantwoordelijkheid. Ik vind dat vrij hard eigenlijk, als dat zo is. Mensen kunnen een moeilijke periode doormaken als ruzies thuis en daardoor domme dingen doen die niet rationeel zijn. Dit zijn fouten die al eeuwenlang voorkomen en ook voorkomen kunnen worden door die verleiding niet te bieden. Hetzelfde als met drugs. Daarbij ben ik ook van mening dat het geen eigen verantwoordelijkheid is en mensen in bescherming moeten worden genomen tegen verslavingen.

Of de registratie helpt hangt in mijn ogen af van hoe deze uitgevoerd gaat worden. Als de registraties in een bak belanden en niemand kijkt er meer naar om dan helpt het niet.
Maar mocht er bij aanvang van de registratie informatie verstrekt worden voor het bieden van hulp op allerlei fronten, dan denk ik dat het zeker de stap voor prostituees om van deze hulp gebruik te maken verlicht. Vaak hoor je verhalen van gedwongen prostituees die absoluut niet wisten waar ze hulp konden krijgen en of er vertrouwelijk om zou worden gegaan met hun informatie. Nou, ik denk dat met een bijkomende informatievoorziening die bij de inschrijving plaatsvindt het kan helpen. Maar, zoals ik zei, het ligt aan de manier van implementeren.

Ook kunnen situaties zich voordoen (en die hebben zich voorgedaan) waarin gedwongen prostituees melding hebben gemaakt van dwang, maar alsnog terug konden vallen in de prostitutie door die dwang. Met een registratie kan met een dergelijke notitie hier een stokje voor worden gestoken.

Ik vind overigens wel dat de registraties absoluut vertrouwelijk moeten blijven en niet ter inzage getoond mogen worden aan derden. Prostituees hebben recht op privacy, daar ben ik het zeker mee eens. Maar als je niks te verbergen hebt, er er wordt vertrouwelijk om gegaan met die registraties, dan denk ik dat jullie je misschien te veel zorgen maken om die registratie. Dat kan ik me voorstellen, maar bekijk het eens van de andere kant. De kant dat er minder dwang zal plaatsvinden.

Wat is jullie grootste bezwaar tegen die registratie? De privacy? Als er redenen zijn waarom deze niet gewaarborgd wordt, zoals verstrekking aan derden dan kan ik me daar in wel vinden. Maar wellicht is jullie angst er voor niet nodig, en is het vergelijkbaar met de angst die er heerste over vingerafdrukscanners die voor identiteitsbewijzen worden gebruikt die heerste.

Ik moet zeggen dat ik niet weet hoe het in de praktijk werkt, dus als ik iets vergeet te zeggen, attendeer me er op want misschien zie ik het op een bepaalde manier wel helemaal verkeerd. Dit is tot nu toe wel mijn mening.

Over de afschuw richting prostitutie die onder veel mensen heerst wil ik zeggen dat ik het vervelend voor jullie vind, maar ik denk dat er nog meer problemen met seksverslavingen en vreemdgaanders zou plaatsvinden als dit niet zo was. Het is net als met drugs. Als dat geapprecieerd wordt dan neemt de problematiek ook toe. In het begin van de twintigste eeuw waren er enorm veel verslaafden aan opium bijvoorbeeld.

Verder wil ik nog even zeggen dat ik dit een interessant blog vind. Ik vind dat je goed kan schrijven zondares en het is echt leuk te lezen hoe jouw leven er uit ziet als prostituee. Ik vind het alleen jammer dat je vaak stukjes schrijft over de beeldvorming er om heen. Deze gaat nooit veranderen kan ik je vertellen en misschien is dat ook wel goed. Mensen verschillen en de mensen die het wel aantrekt die weten het te vinden.

MKZ zei

Hoi Anoniemhierboven,

Natuurlijk kunnen mensen moeilijke periodes doormaken en dat is heel vervelend, maar dan nog is dat m.i. Geen reden om prostitutie te verbieden-prostitutie an sich is geen veroorzaker van seksverslaving, het is geen drug. Om een vergelijking te maken: alcoholisme. HEEL veel mensen in Nederland zijn alcoholist - niet de dronken-in-de-sloot-liggende alcoholisten maar de gewone gezellige sociale drinkers ook al. Soms omdat het gewoonte is, soms omdat ze er even doorheen zitten. De reden maakt weinig uit. Alcoholisme is echt wijdverspreid en kan zeer ontwrichtend zijn. Ik heb zoveel vrienden met ouders met een drankprobleem (hoogopgeleide, burgerlijke en nette mensen) en heb de ellende daarvan in geuren en kleuren kunnen bekijken. Daarnaast is het algemeen dat alcohol een harddrugs is en niet alleen geestelijk maar ook lichamelijk verslavend is. Allemaal algemeen bekend dit, non?

En waar is alcohol te krijgen? OVERAL. Op het station. Bij de buurtwinkel. In de super. Bij het tankstation. De kaasboer. Ikea. Overal! En dat met al die verslaafde mensen.
Met drank is het wel "je eigen verantwoordelijkheid" of je er normaal mee om kan gaan of niet, en met leuke meisjes besexen voor geld is een doorgeskagen drang hiernaar ineens de schuld van de meisjes? Pardon? Neenee, zo werkt dat dus niet. Gelijke monniken, zeg ik!

Wat registratie betreft, ik weet daar het fijne niet van daar ik daar zelf weinig mee van doen heb (ik ben geen dvp). Het grootste bezwaar dat ik heb gelezen daarover, is wel wat jij zegt: privacy wordt geschonden, hulpverlening naar aanleiding van de registratie lijkt op een wassen neus neer te komen. Tenminste als 'ze' het gaan uitvoeren zoals het nu op papier staat. En dat daar niemand beter van wordt, maar dat er wel een hoop meisjes slechter van worden, is m.i. heel, heel kwalijk.

MKZ zei

Enne, wat je opiumargument betreft: ik begrijp welk punt je probeert te maken, maar dat er rond de vorige eeuwwisseling zoveel mensen aan opium verslaafd waren, is niet helemaal te vergelijken met prostitutie. Ik geloof dat je probeert te zeggen "opium was toen heel normaal en dus was iedereen er verslaafd aan - als we prostitutie normaal gaan vinden, raken er dus ook een hoop mensen verslaafd aan het bezoeken van dvp's". Klopt dat?

De reden dat er zoveel mensen aan opium verslaafd waren toen was niet alleen omdat het heel normaal was, maar ook omdat opium en opiaten nu eenmaal ZEER verslavend zijn-ook fysiek. Volgens mij (corrigeer me als ik het fout heb) is prostitutiebezoek lang niet zo snel verslavend al heb ik begrepen dat het heel erg leuk kan zijn ;) Daarnaast werden veel geestverruimende middelen vrij actief gepromoot als zijnde "gezond" en "dat wat de nieuwe, verlichte mensch nu eenmaal doet-wees hip, en neem een shotje!". Ook nogal anders. (en dan laat ik de opiumoorlogen er nog even buiten.) Dus om dat te vergelijken met de prostitutie anno nu is een beetje appels en peren. (Vind ik. Maar dat zal je misschien niet met me eens zijn,non?)

Sowieso heeft dit eigenlijk al niet zo veel meer te maken met waar Zondares d'r wekelijkse bijdrage over ging, maar ik kon het niet laten om nog even te reageren. Tik me op de vingers als ik te fel ben, trouwens, want dat is niet mijn bedoeling-ik ben het niet met je eens, is all :)

Juf Serena zei

@ Anoniem die mij en Co @'e:
Je woordkeuze kwetst me niet, integendeel, dit is de discussie die gevoerd moet worden! Dus: visa versa alvast! Het enige waarmee je me kwetst is 'hoertjes'. Dat is een kwetsende term omdat deze van nature een negatieve lading heeft.

Ik heb in mijn tekst letterlijk gezegd: 'Wil niet zeggen dat ik niet meeleef met de échte slachtoffers, als het is zoals ik heb geleerd wens ik die mensen alle sterkte toe.' Er zijn echter téveel mensen die dat stempeltje misbruiken om hun eigen daden goed te praten, terwijl het idd 'schuinsmarcheerders' zijn. Ik ben verslaafd dus het is niet mijn schuld wordt mij veel te vaak ingezet. Prostitutie schuldig aan vreemdgaan? NEE, de mán (of vrouw, laten we de dames ook niet vergeten!) die een prostituee bezoekt/ontvangt maakt een KEUZE! En keuzes hebben gevolgen, daarvan kan het bevlogen raken van een dame er 1 zijn net zoals jezelf in de schulden steken. Zo kun je van alles de prostitutie de schuld geven:
'Ja, ik heb 160 gereden maar daarvoor was ik naar een prostituee, ze heeft me helemaal betoverd en ik wist niet meer wat ik deed dus is het haar schuld, sorry dat ik dat kind aanreed!'. Belachelijk toch?

'Hier zijn geen cijfers van bekend, maar dat ze er zijn is algemeen bekend'. Krom! Het probleem is dat dit soort praat de wereld inkomt en algemeen geaccepteerd wordt, terwijl er geen bewijzen zijn en de bewijzen die er zijn door zondares duidelijk een veeg uit de pan krijgen.

Z vertelt dat er op de wallen 1/3 minder criminaliteit wordt gevonden dan elders in A'dam, kun je nagaan, buiten het wallengebied zien ze nog flink veel over het hoofd (kijk maar eens naar PowNews, niet dat ik daar fan van ben maar alsnog) en wij DVP's worden sowieso 10 x beter gecheckt. Dat zegt toch iets? En vertel me, wat denk je dat die registratie in godesnaam gaat doen? Zoals ik de voorstanders hoor lijkt het wel een wonder!

Ik ben een 18 jarige studente leerkracht basisonderwijs. Dan wil je niet al het flauwste vermoeden hebben om ontdekt te worden! Ik doe dit om mijn studie te betalen en ik doe dit werk met trots voor het vak! Al ben ik vergeleken met Zondares een groentje natuurlijk! Ik irriteer me al, laat staan hoe zij zich voelt!

Ik wil niet binnenstebuiten gekeerd worden, jij ook niet! Controleer ons gewoon net zo als bankmedewerkers, notarissen etc. Die worden ook strenger controleert dan de schoenenverkoopster in de winkel!

Natuurlijk ben ik tegen dwang, ik zou mijn leven geven iemand uit die situatie te redden! Maar dit werkt dwang in de hand en geeft pooiers vrij spel.

@ iedereen: Ik hoor graag meningen over de leeftijdsgrens...

Anoniem zei

Die leeftijdsgrens....

Er is misschien wat voor te zeggen omdat een meisje van 21 doorgaans sterker in haar schoenen staat dan een piepjong meisje van 18 jaar. Maar er zijn ook meiden van 18 jaar die al heel volwassen voor hun leeftijd zijn. Het gaat dus niet voor alle meiden op. Dat is nogal wisselend van geval tot geval.

Het bizarre is dan weer dat een 16 jarig meisje voor een Breezer gerust het halve café mag afwerken. Dan heb ik liever dat zo'n meid er geld voor mag vragen zodat ze er ook nog wat aan over houdt.

Verder zijn er een hoop gevaarlijke beroepen die je vanaf 18 jaar al mag uitvoeren. Denk eens aan vrachtwagenchauffeurs van 18 jaar die grote combinaties of tanks met gevaarlijke vloeistoffen vervoeren over steile bochtige bergpassen. En wat te denken van het leger!!!

Zolang er jongens en meiden van 18 jaar zich mogen laten beschieten in overzeese oorlogsgebieden vind ik dat een prostituee ook vanaf 18 jaar mag werken. Prostituee is daarmee vergeleken een veel minder gevaarlijk beroep.

Richard zei

Dit is een hele interessante discussie. Ik denk dat we het er allemaal wel over eens zijn dat een gedwongen meisje dat hulp nodig heeft hulp moet krijgen. De belangrijke vragen hierbij is wanneer is iemand gedwongen, wanneer heeft iemand hulp nodig en hoe/wanneer wordt die hulp verstrekt.

Met de antwoorden op deze vragen kan gericht geholpen worden in plaats van een arsenaal aan maatregelen en acties op de branche duwen en kijken wat er van over blijft. Help de mensen die er behoefte aan hebben, doe dat goed en laat de rest verder met rust.

Anoniem zei

Mooi dat de discussie op prijs wordt gesteld. Jullie kunnen met wat tegenvragen jullie punt ook sterker maken, denk ik.

Allereerst die inschrijving in het register. Waarom zou dit niet helpen? Ik vond dit:

"Voor de naar schatting 5500 prostituees in de stad wordt een speciaal loket opengesteld waar ze zich discreet kunnen laten registreren. Tijdens de intake worden legitimatie, leeftijd en identiteit gecontroleerd en krijgen de vrouwen voorlichting over hun rechten en plichten. Bij het eerste gesprek kunnen hulpverleners op een formulier aangeven hoe groot zij het risico inschatten op dwang en uitbuiting.

De aanpak van misstanden wordt afgestemd op deze analyses. De GGDzal hierbij adviseren. Om de zelfstandigheid van prostituees te bepalen komt er voor hen een taaltoets."


Opzich denk ik niet dat dit slecht is. Die taaltoets is misschien een beetje onnodig maar verder komt er meer inzicht in de branche en duidelijkheid voor prostituees en ik denk dat jullie als zelfztandigen hier niks heftigs voor te vrezen hebben.

Ook voor het feit dat de leeftijd wordt verhoogd kan ik wel enigszins begrip opbrengen. Onderzoek wijst uit dat de frontale kwab na je achttiende nog doorgroeit. Deze zorgt voor vermindering van impulsiviteit en verbetering van het in de toekomst kijken. Ook is dit een kwetsbare leeftijd waarin dwang makkelijker mogelijk is dan bij volwassen vrouwen. Neemt niet weg dat ik niet ontken dat veel vrouwen van 18 ook bewust er voor kiezen, maar anderen krijgen er weer de rest van hun leven spijt van.

Natuurlijk zijn er voor de problemen die er zijn vergelijkingen te trekken met andere beroepen, of met alcohol, maar daarmee kan je in mijn ogen te veel dingen goedpraten. Mijn mening is dat in dit geval er vaak te hard wordt gedacht over mensen die bepaalde foute keuzes maken of worden gedwongen tot deze keuzes, als het ten koste gaat van het imago van een ander.

Ik mag niet genoeg tekens gebruiken om overal op in te gaan, en met sommige punten ben ik het ook met jullie eens. Over het algemeen snap ik jullie ook wel, maar volgens mij heeft dit "probleem" 2 kanten. Voor- en nadelen. Er zijn altijd mensen de dupe, welke beslissing er ook wordt genomen. Dat veel mensen in zo'n geval voor zichzelf pleiten is begrijpelijk maar ik als buitenstaander heb aan de ene kant misschien makkelijk praten, maar aan de andere kant word ik misschien minder ingegeven door belangen of emoties. Dit is in ieder geval hoe ik het zie.

Anoniem zei

Beste anoniem,

Naar de hoeren gaan berokkent veel minder maatschappelijke schade dan vreemdgaan. Mensen gaan precies naar de hoeren om GEEN financiële problemen en scheidingen te krijgen. Het is makkelijk, gewoon betalen en je bent ervan af. Ik weet niet of je een man bent, maar het is gewoon iets fysieks. Zet een man een uur alleen thuis in de buurt van een computer en hij heeft gegarandeerd gerukt :-).

Henri Bik zei

Voorzover als prostitutie crimogeen is kan die branche niet tippen aan de grote jongens:

Een werkelijk crimogene branche is de zakelijke vastgoed sector, waar enorme bedragen op corrupte wijze in omgaan, niet alleen witwassen, maar vooral worden hier grote vastgoedexploitatiebedrijven stelselmatig beroofd met medewerking van hun directies. Liquidaties komen hier regelmatig voor.

Een andere is de horeca, waarin belastingontduiking, afpersing en failissementsfraude aan de orde van de dag zijn.

De nieuwbouwbranche is ook berucht voor hun failissementsfraudes. Bouwprojecten worden in een nieuwe BV ondergebracht, die na voltooiing failliet gaat, zodat de garanties niet nagekomen kunnen worden.

In de openbare weg en waterbouw is aanbestedingscorruptie standaard.

Ja in de prostitutie wordt op grote schaal belasting ontdoken en daarvoor is die registratie bedacht met valse argumenten.

Dat zal overigens niet veel helpen, want vanouds geldt:
'Van de Koning, de pastoor en de hoer heft men geen belasting'

Dat maakt trouwens niet uit, via allerlei belastingen komt uiteindelijk 80 cent van elke euro die in Nederland uitgegeven wordt in de staatskas terecht.

Zondares zei

Henri, je hebt helemaal gelijk, het is op veel plaatsen erger dan in de prostitutie, maar dat is eigenlijk geen eerlijke vorm van redeneren. Daar moet immers ook wat aan gedaan worden. Ik ben er ook voor dat we gewoon netjes belasting betalen met zijn allen, dat doe ik nu al. Maar we worden wel onterecht zwarter gemaakt dan al die andere beroepen. Dat we erger worden gepakt, daar ben ik het hardste tegen.

Anoniem 17 september 2012 03:57, ik vergeet helemaal niet voor het gemak even dat er soms mensen in de knel zitten. Maar wat jij afschildert is een karikatuur, en daar klopt gewoon niets van. Door prostitutie wordt niemand seksverslaafd. Over seksverslaving ga ik ook nog wel een keer een stukje schrijven.

Anoniem 17 september 2012 08:39, jij begrijpt het prima.

Anoniem 17 september 2012 12:23, je vind en je denkt en je roept vanalles, maar het is allemaal niet op de realiteit gebaseerd. Je bent ook niet eerlijk, want je past dingen op de prostitutie toe die nergens anders worden geaccepteerd. Er zijn veel mensen die door veel eten in de problemen komen. Is dat dan de schuld van de kok, of van de supermarkt? Moet iedereen dan geregistreerd gaan eten?

De minister die de wet registratie doorduwt heeft al toegegeven dat de wet niets gaat bijdragen aan het tegenhouden van gedwongen prostitutie. Dus waar ben je dan nog. Jij kan vinden en in jouw ogen dingen op een bepaalde manier zien, maar je bent onwetend, dom en oningelicht. Lees eerst maar eens de stukjes met de tag "Politiek", dan leer je dat wel af.

Anoniem 18 september 2012 14:54, jij wuift erg veel weg. Je krijgt goeie argumenten te horen, en jij antwoord dat je zo wel veel kan goedpraten. Nou dan houd het ook op hoor. Die intakegesprekken doen niets wat de tig controles per jaar die je toch al krijgt niet al doen. Het enige is dat je nu in een gemeentelijke databank komt waarvan je niet weet wat ze ermee gaan doen. Je bent dom en je argumenteerd oneerlijk.

MKZ, fijne reactie. Ik ben blij dat er mensen het snappen.

Juf Serena, ik hoop dat je nietteveel informatie over jezelf in je bericht zet, je wil niet nagezocht kunnen worden. Pas goed op jezelf! Je moet later wel op je school kunnen werken zonder dat een ouder de koppeling maakt, want dan kom je nergens meer aan de bak in het onderwijs of jeugdwerk. Van ons denken ze dat we gevaarlijk zijn voor kinderen. Ik vind het leuk dat je van je laat horen!

Anoniem zei

Jammer dat het woord dom zo vaak valt als iemand dingen (wellicht onterecht) anders ziet. Een goede uitleg zou dan beter op zijn plek zijn in plaats van dit, het lijkt wel of je je persoonlijk aangevallen voelt. Je komt een beetje chagrijnig over en volgens mij ben jij degene die dingen nu weg wuift. Misschien kan je het eens goed proberen uit te leggen als je een keer met je goede been uit bed stapt. Als je het goed uitlegt is je hele verhaal namelijk gelijk sterker voor neutrale mensen.

Ik hoop dat met jou over dit soort dingen te praten valt. Het lijkt er nu in ieder geval niet op, sorry.

Zondares zei

Als ik een heel blog vol heb getypt met informatie, en mensen komen dan nog aan met "ik vind" over vanalles, dan ben je gewoon dom.

MKZ zei

Ik moet me wat dat betreft toch ook wel wat bij Zondares aansluiten. Ik ben gestopt met op je te reageren toen uit je reacties bleek dat je de relevante stukjes van Zondares niet had gelezen. Een aantal van je "tegenargumenten". Zijn namelijk al lang en erg duidelijk uitgelegd en weerlegd de afgelopen maanden.

En dan nog even iets waar ik echt verstand van heb: ik werk in de hulpverlening. Als professional. En ik werk met slachtoffers van misbruik, huiselijk geweld, mishandeling. Ik kan je vertellen dat er tijdens 1 verplicht registratie-intakegesprek geen accurate inschatting van dwang of misstanden te maken valt, echt niet. Ik ben verdomde goed in mijn werk, maar als iemand niet wil of durft kan je in een gesprekje van een uur prima de beste Freud om de tuin leiden. Of door nervositeit verkeerde signalen afgeven waardoor hulpverlener denkt dat er iets aan de hand is, of... Conclusie: 1 gesprek naar aanleiding waarvan 1 hulpverlener moet inschatten of en zo ja wat er mis is? Larie. Echt kul.

Vera zei

Sjonge, wat veel reacties zeg. En ook over een onderwerp wat me interesseert: seksverslaving. Ik ben namelijk getrouwd met een man die dwangmatig prostituees bezocht. Voor ons is dat een hele nare geschiedenis (geweest). Ons gezin is hier gelukkig niet aan kapot gegaan, maar ik kan me heel goed voorstellen dat het in veel gevallen niet lukt om de boel overeind te houden.
Hoe vaag het predikaat van seksverslaving ook is, kennelijk zijn er toch mensen die "last" hebben van hun seksualiteit. Ik ben van mening dat om deze groep mensen te helpen je ook daar moet zijn. Bij de seksverslaafden zelf (ik heb een hekel aan dit woord maar bij gebrek aan beter gebruik ik het zelf ook maar). Ik denk dat het volstaat om aan te geven dat dwangmatige seks bestaat en dat dat een probleem is dat is te verhelpen. Het antwoord zit hem volgens mij niet in het opjagen van prostituees of het sluiten van seksclubs. Het lijkt me goed om, op een of andere manier, mensen het denken te zetten of hun seksueel gedrag (porno, vreemdgaan, prostitutiebezoek etc.) iets is wat ze nou werkelijk zelf willen en dat het inderdaad het plezier oplevert dat ze denken te krijgen. Als het antwoord daarop negatief is zou een adres waar je hulp zou kunnen krijgen volgens mij voldoende moeten zijn. Ik kijk erg uit naar je stukje over seksverslaving, zondares.

Anoniem zei

Als het aan Z lag, dan werd prostitutie beschouwd als een gewone transactie, zoals je een rookworst koopt bij de HEMA of een mannetje inhuurt om de badkamer te betegelen.

Ik ben 't met Z eens, hoor.

Maar het punt is dat het voor de klant zelf een transactie met een ietwat clandestien karakter is. Want zij thuis mag er meestal niks van weten. En tenzij je Dr House bent loop je er ook niet mee te koop bij je collega's.

Daar zit 'm de gedachtensprong: prostitutie kan het daglicht niet verdragen. Misdaad ook niet. "Dus" prostitutie is een soort van misdaad.

Of zoals wij geleerden dat noemen:

cum hoc, ergo propter hoc

MKZ zei

Dat anonieme sfeertje trekt inderdaad bepaalde mensen aan, maar vergeet niet dat door legalisatie dat sfeertje niet direct weg is-als je nu niet aal je verkering wil toegeven dat je af en toe dvp't dan zal dat wel zo blijven. De reden dat mannen stiekem buiten de deur wipsen is namelijk niet vanwege die sfeer- dat is omdat het thuisfront monogamie eist en het stiekeme zit 'm dus in het belazeren dáárvan.

Daarnaast zullen er ook een hoop heren zijn die nu niet dvpen omdat ze het wat dubieus vinden, qua sfeer, en liever à la Hemarookworst dvp shoppen.....

Anoniem zei

Het idee van een leeftijdsgrens voor prostitutie is een oud overblijfsel van een maagdelijkheidscultus. Meisjes moeten maagd blijven tot aan het huwelijk. Want kennelijk mag een meid wel sex hebben zonder direct geld te vragen, en mag dat al ruimschoots voor haar 18de verjaardag. Maar zodra zij geld vraagt, is het fout. Ja ze zou weleens spijt kunnen krijgen van haar prostitutie escapade. Nou en? We hebben allemaal wel spijt van 1 of meerdere sexuele ervaringen waar we geen enkele cent aan hebben overgehouden. Hoort gewoon bij het opgroeien, daar leer je van.

MKZ zei

Juist!!

Zondares zei

Vera, er komt nogeens een stukje over seksverslaving. Daar heb ik al aantekeningen voor, maar het is nog niet rond.

Het stiekeme sfeertje trekt bepaalde mensen aan, maar nog veel meer mensen stoot het af. Daarom maak ik me daar echt niet druk om.

Ik heb het van andere vrouwen gehoord, en ik sluit me erbij aan: ik heb veel meer spijt van alle seksuele dingen die ik niet heb geprobeerd, dan van de foute seks die ik wel heb gehad.