donderdag 29 maart 2012

Baekelandplein

Na die nieuwe razzia in Eindhoven kan ik natuurlijk niet stil blijven. Ik moet er wat over kwijt. Ik heb alleen helaas geen informatie vanbinnenuit. Ik zit al heel lang niet meer achter de ramen, en ik heb nooit in Eindhoven gewerkt. Ik heb ook wel aan klanten gevraagd of ze informatie hadden, maar daar werd ik ook niet veel wijzer van. Ik heb wel een klant die daar weleens loopt, of gelopen heeft, want hij wil nu niet meer, maar die heeft nooit iets gezien waar ik wat door kan weten.

Ik ben zelf bezig, als ik af en toe tijd heb, om zèlf eens goed te onderzoeken hoe het nou zit met de dwang. Daar ga ik best wel serieus mee om. Ik heb soms het idee dat ik het voor niks doe, want ik vind niets wat ik niet al wist. Ik hou het nieuws goed bij, en ik lees alles wat ik kan vinden. Dat vind ik belangrijk, want je kan niet kritiek gaan hebben op mensen die slecht onderzoek en vooroordelen gebruiken, door je eigen vooroordelen en slecht onderzoek ertegenaan te gooien. Dat is hypocriet.

De Eerste Kamer heeft kritische dingen laten horen over de Wet Registratie Prostitutie. Toen dat vorig jaar gebeurde door de Tweede Kamer kwam er een grote razzia met veel vertoon op de Doubletstraat in Den Haag. Nu de Eerste Kamer twijfelt, komt er een grote razzia op het Baekelandplein in Eindhoven. Dit jaar is het zelfs nog meer overtrokken. Het Baekelandplein is een soort hofje, wat je zó kan afsluiten, maar toch gebruiken ze driehonderd politiemensen voor de overval. Dat zijn er meer dan zes per meisje. Er zit zelfs nog een embedded journalist bij.

Het is hetzelfde als vorig jaar in de Doubletstraat. De meisjes worden meegenomen naar een andere locatie, en daar worden ze in een "wasstraat" één voor één afgehandeld. Ze krijgen een verhoor, en ze proberen de meisjes uit te lokken, beschuldigingen te geven over andere mensen. Met veel machtsvertoon worden de peeskamers doorzocht.

De meisjes krijgen hun daghuur vergoed, maar niet de inkomsten die ze mislopen. De klanten worden ondervraagd, of dat er nou 22 of meer dan 30 zijn, hangt af van het nieuwsbericht. Iedereen wordt afgewerkt.

De verhuurders zijn boos. Van Gijzel, de burgemeester, vindt dat maar onzin. Kijk maar hier of hier in de rechtsbovenhoeken. Volgens de politie was de razzia welkom bij de meisjes. Maar volgens de verhuurders niet. Ik geloof de verhuurders wel, in een vreemd land opeens door de politie onder druk worden gezet is niet leuk.

Als je de cijfers van negentig procent gedwongen prostituees gelooft, dan verwacht je dus wel dat er wat boven tafel is gekomen. Het is een enorme inzet om de misstanden boven tafel te krijgen. Het bedje is gespreid voor meisjes die vrij willen komen, en alles staat klaar om de pooiers te kunenn vervolgen. Wat is het resultaat geweest van deze razzia? Vinden ze de uitbuiting, drugs en minderjarige meisjes die ze verwachtten?

Nou, hetzelfde als in de Doubletstraat. Alle meisjes bevestigen dat ze vrijwillig werken. Maar er zijn sterke aanwijzingen van mensenhandel, vindt Eindhoven. Er zijn namelijk mannen met veel geld op zak, iemand met pepperspray, en illegale bewoning van de peeskamers gevonden. Dat is een duidelijk teken van dwang. Of zo'n meisje daar misschien niet gewoon voor kiest, omdat ze geld over wil houden, en net zo lekker op haar plekje slaapt als in een Polenhotel, komt niet eens op bij de ambtenaren.

Drie mannen zijn aangehouden op verdenking van mensenhandel, maar hoe dat is geconcludeerd weet niemand. Twee zijn er al vrijgelaten omdat ze geen bewijzen tegen ze hadden. Iemand in Hongarije is opgepakt, maar ik weet weer niet of dat nou ècht terecht is, en of dat nou ècht niet kon zonder deze machtsvertoning. Er zijn papieren en computers in beslag genomen, en de politie verwacht een jaar bezig te zijn met alles uitzoeken. Is dat het dan? Als het netzoals in de Doubletstraat gaat, wel. En dat is ook niet zo raar.

Er wordt gepraat over dat er "veelal jongeN vrouwen" werken, sommige zelfs onder de twintig jaar! Ze hebben dus niets minderjarigs gevonden, en ze willen er nog wat van maken. Er wordt weer niets gevonden, omdat ze vertrouwden op hun overtrokken vooroordelen. En nu ze weer eens zien dat er weinig mis ìs, kunnen ze niet eerlijk daarover zijn. Ze willen geen gezichtsverlies.

Deze keer zijn ze misschien te ver gegaan. Want nu zijn de prostituees en hun verhuurders eens niet de enige die zich ertegen uitspreken. Een hoogleraar criminologie laat ook van zich horen, en is kritisch (vanaf negentien minuten of hier het filmpje). Hier is trouwens een lange opname van haar waar ze veel genuanceerder kan zijn. Ik ben het niet honderd procent met haar eens, maar ze denkt tenminste wel na, en ze zoekt dingen éérlijk uit!

Dit soort van dingen, waar de overheid zulke dingen doet omdat ze je niet respecteren, is misschien wel de grootste misstand in de prostitutie. Er wordt maar aan je gecontroleerd en gewantrouwd, ze halen alles doorelkaar, je wordt in het verdomhoekje gedouwd, alles mag als het maar om prostituees gaat. We worden behandeld als zielige gevalletjes die niet voor zichzelf op kunnen komen. Maar we worden wel als vuil behandeld als we niet huilend van dankbaarheid in de armen van de hulpverlening springen.

Er worden de laatste jaren veel meer mensen gearresteerd voor mensenhandel, door de grote politieke druk. Het aantal aangebrachte zaken steeg in die periode ook, maar niet navenant. Het aantal veroordelingen blijft op nagenoeg hetzelfde niveau. Dat is indicatief voor een agressiever Quixotisch vervolgingsbeleid dat strandt op een rechtspraak die zich minder laat bevatten door de waan van de dag. Laten we hopen dat die nooit zal zwichten voor politieke druk.

Dit is een heksenjacht door mensen die niet kunnen verkroppen dat ze jagen op iets wat niet bestaat, en dus steeds verder over de schreef gaan om maar wat te krijgen.

Als ik de moed heb, schrijf ik binnenkort een stukje over een mensenhandelaar die ik heb gesproken.

EDIT:

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Zolang er ook maar 1 meisje of vrouw (en volgens mij zijn er het er veel meer)gedwongen wordt om hoer te zijn. Dan vind ik die razzia's al geoorloofd.

Het is allemaal mooi en aardig dat jij het werk vrijwillig doet maar hoe zit het met vrouwen die dat niet willen ? Moet er dan maar geen onderzoek worden gedaan naar misstanden omdat het om maar een heel klein deel gaat ?

Zondares zei

Nee, dat ben ik niet met je eens. Ten eerste, zo'n razzia draagt niets bij. Je krijgt er geen meisjes mee los. Ga je de veroordelingen langs, dan zie je dat de meisjes zelf er een punt achter zetten als ze er genoeg van hebben. Niet omdat ze willoos zijn en worden bevrijd.

En als je een winkelstraat zo aan een razzia onderwerpt, vind je vast ook mensen die je kan arresteren, en vrouwen die bevrijd kunnen worden van iemand die ze mishandelt zoals hun man of vader. Maar daar doen we het niet, want die mensen respecteren we wel!

Anoniem zei

@eerste anoniem

Zolang er ook maar 1 inbraak plaatsvindt mag je elk huis binnendringen om naar gestolen spullen te zoeken? Dat er iets met de gedwongen meiden moet gebeuren kan ik me nog wel indenken, maar 300 man politie is zowat meer dan er bij een risicowedstrijd in het betaald voetbal moet opdraven. Alle meiden rucksichtslos meenemen in plaats van alleen degenen waarvan je duidelijke aanwijzingen hebt dat ze gedwongen zijn is met een bazooka op een mug schieten. Zoals Zondares al zei, het is nogal wat als je in een vreemd land - waarbij je je beroep bij voorkeur verborgen houdt - door de politie wordt ingerekend en urenlang ondervraagd wordt. Een verkeerd woord en ze kunnen je pooier grijpen en die is vast niet blij dan. Zeker in een vreemde taal met een tolk kan je gemakkelijk iets stoms zeggen en probeer dan maar eens je woorden terug te nemen. Ook klanten, die niets verkeerd gedaan hebben maar bij hoge voorkeur anoniem blijven, hebben met de politie te maken gehad. Da's niet best voor de business. Bovendien was er al intensief contact met de politie.

Typisch sociaalrood, slachtoffers zoeken om ze te beschermen terwijl ze daar helemaal niet van gediend zijn. En de echte daders aanpakken is gezien de lacherige straffen die loverboys krijgen, daar komt het niet van! Laat ze dat tuig maar eens een jaar of tien opsluiten. Maar daar is onze 'rechtsstraat' te soft voor.

PeterdeL zei

Bij alle pogingen die ik gedaan heb, om van de vrouwen te weten te komen of er misschien wat van dwang zit, kan ik van 90% wel zeggen dat het zeker niet zo is. Die werken vaak alleen (priveontvangst), of in een club werden ze zelfs verontwaardigd: alsof ik zelf niet kon zien dat ze niet in een hok zaten, en heus wel mans genoeg waren om weg te lopen als het ze niet beviel. Die 10% is dan niet gedwongen trouwens, denk het niet zelfs, maar hadden gewoon geen zin om het met me te delen.

Maandag was er ook een reportage op de tv:
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1245192
netjes gemaakt, redelijk integer, en ook hier komt alleen maar het beeld naar voren dat de meisjes willens en wetens doen wat ze doen. Er is wel sprake van bemiddelingskosten, maar ik werk als ZZP-er in de IT, en dat wil je ook niet weten wat er bij allerlei tussenlagen blijft hangen. Mag ik nu om een razzia vragen bij ABN svp?
Er worden in die reportage een paar vrouwen van het buurt-team gevolgd, en ondanks herhaalde pogingen zeggen die echt niet dat er op grote schaal misbruik voorkomt, integendeel. Haast tegen hun zin, lijkt het, zeggen ze alleen maar dat het wel meevalt. Die doen trouwens zo te zien wel nuttig werk, als er vrouwen met problemen zijn, hebben ze hieraan een goed en vertrouwd adres om dat aan te geven.

Hopelijk keert de gemakzuchtige beeldvorming inderdaad, doordat mensen zien dat ondanks dit soort grote operaties er niets zinvols gevonden wordt. Wat een media-manipulatie eigenlijk he, 300 man inzet, en geen enkel strafbaar feit wat ook niet door een beetje wijkagent gevonden had kunnen worden.

Anoniem zei

Schrijf maar liever niet over die mensenhandelaar, voor je 't weet hall je je van alles op de hals.

Donkey zei

He Zondares, heb je al mijn reusachtige weblogs doorgespit?

http://fleshtrade.blogspot.com
http://kris2.punt.nl

De eerste weblog is in het Engels, de tweede in het Nederlands. De Nederlandse heb ik de afgelopen jaren verwaarloosd, de Engelse is beter bijgehouden.

Ik heb veel bewijs proberen te verzamelen om de omvang te achterhalen van gedwongen prostitutie. Ik denk dat het heel veel op de Wallen plaatsvindt, en op de Achterdam. Maar veel minder op andere plekken, zoals het Singelgebied of Club LV om maar iets te noemen. Alhoewel, er is een stemmetje in mij die zegt dat het inderdaad wel meevalt met die gedwongen prostitutie. Het is te hopen!

Zondares zei

Donkey, waarom denk je dat het op de Wallen veel gebeurd? Ik heb daar gewerkt, en ik kende niemand die gedwongen werd om het werk te doen. De meisjes worden soms uitgebuit, maar ze hoeren uit hun eigen vrije wil! De hulpverlening helpt niets tegen uitbuiting, maar wil je alleen maar laten stoppen met het werk. Voor mij is dat de omgekeerde wereld.

eric123 zei

Interessant om telezen,ben benieuwd naar je volgende stukje.

Unknown zei

De overheid weet best dat een gedwongen prostituee niet toegeeft dat ze gedwongen is, dus het ligt er dik bovenop dat het prostitutiepesten is.
Co.

Anoniem zei

De blogger zegt dat ze zelf niet achter de ramen in Eindhoven heeft gewerkt en geen inside information heeft. Dus bij deze:
Het zijn geen frisse jongens in de vrouwenhandel en het is dus niet altijd fijn om voor ze te werken. Daarom kamt de politie af en toe het Baekelandplein even uit om de misstanden op te lossen. De misstanden zijn:
- te jonge hoeren
- ongeregistreerde hoeren
- hoeren die uitgebuit worden waarbij misbruik gemaakt wordt van hun zwakke positie.
Wees zelf ook alert en neem verantwoordelijkheid: Angstige hoeren en hoeren die overduidelijk moeten blijven staan, zijn een indicatie dat er iets mis is!!!