donderdag 15 juli 2010

Politie

Ik zie in mijn werk regelmatig smerissen. Ze komen vaak even langs om te controleren, en even het domme hoertje te intimideren. Ik word dan eventjes behandeld als een stomme del, en ze proberen me te laten zeggen dat ik gedwongen ben. Soms proberen ze je te laten zeggen dat je geen vergunning hebt, ook al heb je die wel. En altijd moet je je legitimeren, want ze moeten alles van je weten. Als je gewoon weet dat je niet moet toegeven, is het eventjes machtsvertoon, en druipen ze daarna wel weer af.

Dat machtsvertoon van de overheid vind ik heel kinderachtig. Het is pure pesterij, want ze weten dat ze niks gaan vinden. Ze doen het omdat er morele bezwaren bij de prostitutie zijn bij de politiek. Sommige smerissen staan er alleen bij terwijl een pafferig ambtenaartje zijn belachelijke controle komt doen, maar sommige gaan proberen om je te redden. Daar heb ik een hekel aan, het is zo respectloos.

Ik heb ook met de politie te maken gehad door mijn ervaringen met mijn oude buurt, mijn eigen aangiftes van stalking, diefstal, verkrachting, vandalisme en auto-inbraak. Dan is er geen beweging in te krijgen. Je word meestal gesust, en als je buiten staat snap je pas dat er eigenlijk helemaal niets is gedaan en je het kan vergeten. Ze hebben het dan over personeels-tekort, maar waarom hebben ze dan wel tijd om mij lastig te vallen?

Die bezoekjes van de politie of aan de politie hebben ook weleens een voordeeltje, want een politieman die bij me langs is geweest komt ook nog weleens in zijn eentje terug. De politie loopt ook hoeren. Agenten willen graag veel discretie, en ze komen daarom ook bijna nooit in uniform. Ik denk dat het twee keer is gebeurd dat er eentje in uniform langskwam. De rest van de keren komen ze gewoon in normale kleren.

De politie vind ik een dooie burocratie, waar je niks van kan verwachten. Maar politie-agenten zijn wel fijne mensen. Als klant zijn ze meestal heel netjes, en ze kunnen vaak goed praten. Ze zijn oplettend, soms is dat zelfs irritant. Als je een babbeltje met ze maakt zijn sommige meteen aan het porren om te kijken of je verhaal wel klopt. Daar kom je niet voor, denk ik dan. Hij wil toch een illusie van je, en dan is het een beetje dom om dat lastiger te maken.

Ik heb een zwak voor een man in uniform. Ik vind een man die gezag uitstraald, geweldig. Nou heeft dat politie-uniform niet zoveel gezag meer, maar sommige van die mannen kunnen het nog wel. Het maakt niet zoveel uit dat uniform, als ze niet in uniform bij me langskomen. Je kan toch nog wel zien aan die mannen dat ze smeris zijn, het zit er een beetje in denk ik.

Als klant zijn politiemannen eerst heel gewoon, maar later merk je dat de meeste heel gefrustreerd zijn. Ze doen hun werk vanwege een gevoel van verantwoordelijkheid, en de meeste klagen dat ze die niet kunnen invullen door al het papierwerk en de regeltjes. Inderdaad klinkt het alsof er heel moeilijk word gedaan binnen de politie.

Ze lijken wel te denken dat ik het beter begrijpen kan, dan andere mensen. Ik zit volgens één van die agenten "in het milieu", en daarom denkt hij dat ik het allemaal begrijp. Hij snapt volgens mij niet dat ik helemaal niet zoveel zie van misdaad en politiezaken. Dat vertel ik hem natuurlijk nooit, want hij moet juist het idee hebben, dat ik hem helemaal begrijp en accepteer.

Ik heb dus dubbele emoties bij de politie, vooral als ze als klant bij me komen. Ik vertrouw ze niet meer, maar ik zie wel dat er goede mannen werken daar. Ik vind het alleen een heel erge makkelijke smoes om maar te zeggen dat ze verplicht zijn om te doen wat ze doen.

Je komt er ook genoeg tegen waar je niets mee kan hoor. Er zitten ook tussen de agenten die klant worden, genoeg preutse types, of van die zeikerds. In de TV-series zijn agenten doorgewinterde speurders, die nergens meer van opkijken. In het echt zijn het vaak een beetje naïeve mannen, die een hele simpele kijk hebben. Het lijkt wel of ze zo zijn uitgezocht.

Ik heb echt een zacht plekje voor mannen in uniform, maar de politie, daar heb ik het wel mee gehad. Het is zo'n club die echt heel veel zou kunnen zijn, maar ze doen alleen maar moeilijk, en hun echte taken laten ze liggen. Er is een klant geweest die zei dat hij het erg voor ons vond dat de politie "ons niet kon bereiken" Die snapt dus niet dat ik bijna maandelijks word bezocht, en dat zíj niet thuis geven als ik ze nodig heb.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

De meeste Nederlanders zijn naïef wat betreft de overheid en de politie in het bijzonder. Die zijn er niet voor de burger, maar vooral voor zichzelf.


Politie-agenten worden inderdaad geselecteerd op volgzaamheid. Zo stel ik menig agent de hypothetische vraag of zij als zij werkzaam waren geweest tijdens de tweede wereldoorlog mee zouden helpen aan het arresteren van Joden. De helft beantwoordt dit positief.

Anoniem zei

Ik kan me de frustratie van politieagenten wel voorstellen. Ongetwijfeld gaan ze naar de politieacademie om het recht te dienen, orde te bewaren en mensen te beschermen, maar hoeveel tijd zijn ze daar nou eigenlijk mee bezig? Ze zullen ongetwijfeld de duizenden wetten die in dit land van toepassing zijn moeten handhaven, en de meeste van die wetten dienen de mens al lang niet meer. Ze zijn het resultaat van politieke spelletjes van mensen die graag de baas over ons spelen.

Dat zie je wel als ze jou komen lastigvallen, je bent immers niet crimineel, je bent niemand tot last en heel veel mensen zijn heel blij met je. De politiek probeert natuurlijk grip op mensen zoals jou te krijgen. Je oefent een controversieel beroep uit, waardoor ze gemakkelijk in de gratie van het stemvee kunnen raken.

Jouw beroep verbieden gaat te ver, dus alles wat ze kunnen doen is je lastigvallen en de smerissen zijn niet meer dan instrumenten. Je kan ze eigenlijk niets kwalijk nemen, er is nog nooit iemand bij de politie gegaan om prostituees te treiteren. Maar onze 'gekozen leiders' hebben dat blijkbaar 'recht dienen' genoemd.

Smerissen die je willen 'redden' doen dat ongetwijfeld vanuit een goed hart, ze zijn net als de rest geindoctrineerd door hun omgeving en hun hoogste bazen, die met één been in Den Haag zitten en de taal van de leiders spreken. Maar hun geweten knijpt wel een oogje dicht als ze zelf bij je komen, en ik ben ervan overtuigd dat ze dat niet zouden doen als ze echt zouden denken dat je gedwongen dit werk deed. Het is voor smerissen ook wel gevaarlijk om naar een prostituee te gaan, ze worden er chantabel door. Het kan ze waarschijnlijk meteen hun baan kosten!

Vraag de smerissen eens of ze vinden dat je 'fout' bent. Zo niet, vraag ze waarom ze naar je toe komen om je het leven zuur te maken. Zo ja, vraag ze waarom je zoveel van hun collega's regelmatig tussen je benen vindt.

Anoniem zei

De politie in dit land, breek me de bek niet open. Mooi spreekwoord: If you pay peanuts, you get monkeys. Ze zullen het wel goed bedoelen, maar als je dat werk dan een jaar doet en je merkt dat het NUL effect heeft en slecht betaalt, dan ben je toch wieberen? Wat er overblijft snapt het echt niet of vindt het ZO leuk in uniform te lopen en bonnen te schrijven dat ze die rottige grijpstuiver voor lief nemen.

Zo, DAT lucht op. En het kostte me niet eens 150 euro!

Peter zei

Ikzelf heb ook niet veel vertrouwen meer in de politie. Er werken wel individuen die goed te werken gaan, maar de organisatie als geheel is knudde.

Het zal er wel mee te maken hebben dat de politie niet direct door democratische instanties wordt aangestuurd.

Misschien dat een reorganisatie naar een nationale politie organisatie wat uit zal maken, maar dan moet de politiek eerst eens leren luisteren naar de kiezers. Zolang de PVV door de meerderheid in Den Haag buitengesloten wordt zonder op hun argumenten in te gaan, is er helaas geen soelaas.

ex-hoofdagent zei

Erg jammer hoe je aankijkt tegen de politie. Ik begrijp wel dat het er voor jou soms zo uitziet, maar je hebt geen volledig beeld.

Zoals je zelf al schrijft, wordt de politie door de regels gedwongen om bepaalde taken voorrang te geven. De belangrijkste is het bijhouden van gegevens en rapporteren, om de eigen organisatie te kunnen besturen. Daar zijn de agenten helaas veel tijd aan kwijt. Er zijn wel initiatieven ontplooid om dit tegen te gaan, maar die hebben niet veel bijgedragen, omdat van hogerhand steeds meer rapportages worden geeist.

Het beleid is dat de politie het accent moet leggen op veiligheid en openbare orde. Dat komt neer op preventie en helaas ook bonnen schrijven. Preventie zie je niet, dus dan lijkt het alsof we niets doen.

Je schrijft zelf al dat de agenten wel goeie wil hebben. Er wordt ook heel veel gedaan, maar we hebben te weinig mensen om het hele takenpakket zo uit te voeren als we zouden willen. Daarom blijven er taken liggen, helaas vooral in de opsporing.

Er zitten rotte appels bij de politie, ook al doen we ons best om die eruit te screenen. Helaas is de kwaliteit achteruit gegaan over de jaren, en dat heeft veel te maken met het gezag van de politie dat is afgebrokkeld. Er komen steeds minder mensen met liefde voor het vak.

Ik vind het voor jou heel vervelend dat je zulke negatieve ideeen hebt over de politie, want vooral in jouw positie is het belangrijk om nauw met ons samen te werken.

Anoniem zei

Politie en hoeren...

Bij alle twee die beroepen heerst een enorme "naaicultuur". Bij die ene beroepsgroep is dat over het algemeen juist positief, maar bij die andere is dat juist zeer negatief.

Bij de politie is er namelijk niet alleen sprake van het naaien van burgers, maar zij naaien elkaar ook onderling. Dat is de "bedrijfscultuur" van onze "geüniformden vrienden".

Bij de hoeren is het natuurlijk ook wel eens wat, maar ik word toch liever "letterlijk en figuurlijk" genaaid door een hoer dan figuurlijk door een politie-agent!

groet,

HL 69.

Zondares zei

Voor mij heeft de politie twee hoofdtaken, beschermen van mensen in noodgevallen en het vangen van boeven. Als je zegt dat dat niet word gedaan omdat je bonnen moet schrijven, dan flikker je maar op met je politie.

Unknown zei

Proberen je wat dan ook te laten zeggen lijkt me veel erger dan reddertje uithangen, ik zou mijn huis volstoppen met verscholen camera's en die controles publiceren.
Co.

Anoniem zei

Als ik me jou zo inschat .... Slim, intelligent, strijdvaardig, een super-kennis van het prostitutievak. Tikkie wild, tikkie eigenwijs. Tikkie anarchistisch. Vroeger links, nu wat rechtser. 'Groen-links-achtig'. Zelfredzaam. Sportwagen.

Als ik de politie op straat zo inschat: uitvoerend, gemiddeld mbo-opgeleid, gedisciplineerd, lichtjes autoritair, regeltjes (die niet altijd even logisch zijn) controlerend. Waakzaam en dienstbaar (reddend). Bestelbus.

Dan kan ik me de confrontatie een beetje voorstellen, denk ik.

Dat ze super waakzaam zijn op eventuele dwang is goed. (Dat is ook zo een enorm lastig iets om te controleren). Misschien zou je s moeten beschrijven hoe en hoe vaak je gecontroleerd zou willen worden door de instanties. Jouw ideale situatie, zeg maar. Want alle controle stoppen kan toch ook niet? En hoe traceer je de gedwongen prostituees beter? Welke acties zijn zinnig?
En welke vind je onzinnig?

Ik begrijp je punt, maar laten we ook respect voor de schier onmogelijke en zware taak van de politie hebben.

R60