maandag 14 december 2009

NRC Next

Sinds 27 november krijg ik mensen naar mijn blogje gekoppeld vanaf de website van NRC Next. Dat is het opinieblaadje dat tegenwoordig bij het NRC Handelsblad zit. De NRC was vroeger een saaie maar neutrale krant, en nu proberen ze de Telegraaflezers erbij te krijgen door wat opruiende opinie erbij te gooien.

Ik kende de NRC als een serieuze krant. Ik was eigenlijk best een beetje gevleid dat ze naar me linken, en ik dacht eigenlijk dat het over de nieuwe prostitutiewet zou gaan. Ik heb dus eens teruggevolgd naar waar de bezoekers nou vandaan werden gekoppeld, en dat was dus vanaf dit "artikel.

Dat is dus een koppeling naar mij in de commentaren op een soort tweet over de blog van iemand anders. Dat was al niet zo vleiend, maar de titel van het verhaal maakt me alweer helemaal chagerijnig. Het eerste blogstukje, waar hier dus commentaar op is, maakt me echt boos. Je kan het hier lezen. Of niet, ik pak de belangrijkste stukjes er wel even uit. Het meeste is toch slechte metaforen om het nog wat te laten lijken.

Je overdrijft weer, werd me onlangs verteld. Juist, zoveel hoeren barsten van beroepsvreugde. Die mokkels staan achter hun vitrine te dansen en worden blij en bloedgeil als er weer een zwetende haarbal hen wil bespringen. Zij oefenen tenminste een beroep uit met nog echt sociaal contact.
Dat is dus de toon van het hele stukje.

Breng mij één iemand die dat soort van contact wil – niet uit wraak om een kapotgeneukte jeugd of uit totale miserie – maar toon mij iemand die als meisje of jongen droomde van een zorgeloze carrière als hoer. Je zal er geen vinden. Niet één. Hoer worden is in het beste geval een negatieve keuze. En akkoord, 90 procent van de ambtenaren loopt ook met een bakkes tot op de grond rond, maar zij kunnen nog naar de hoeren gaan, bijvoorbeeld naar het hoerenkot genaamd ‘Den Bureau’ zodat ze niet moeten liegen als het vrouwtje thuis vraagt waar ze zitten.
Ze weet gewoon niet waar ze het over heeft. Als ze met die vrouwen had gepraat, had ze er zó eentje gevonden. Niet veel mensen dromen over een carrière als hoer, maar ze zijn er wel. Ik durf wel te zeggen, dat je meer mensen vind die dromen over een carrière als hoer dan die dromen over een carrière als mislukt columnist.

Onlangs zag ik in de Aarschotstraat een bloedende vrouw die zich verborg achter een wagen, met haar onderbroek nog op haar enkels. Toen ik haar wilde helpen, deed ze teken dat ik door moest gaan. Ik zou haar schuilplaats kunnen verraden.
Toen ik dat las, wist ik dat ze loog. Ze komt er nooit. Anders had ze wel gezien dat in zo'n hoerenstraat, ook die van Brussel, altijd véél politie rondloopt. We zijn immers hoeren, en we moeten dus de hele tijd in het oog worden gehouden. We zijn toch doorgesnoven zielige crimineeltjes? Een verzinsel, om haar zielige vooroordeeltjes te benadrukken. Nergens ben je zo bekeken door pooiers, politie, schichtige klanten en vooral de hoeren als in een ramenbuurt. Vaak hangen er ook nog veel camera's. Ze liegt.

Iets in stand houden dat al eeuwen leidt tot leed, misbruik, ellende en mensenhandel, getuigt volgens mij eerder van berustend conservatisme, een gebrek aan respect en lafheid. Punt.
Er word niet iets in stand gehouden. Het is een soort werk die al eeuwen moet vechten om normaal behandeld te worden, en waar door de sjieke mensen alsmaar meer problemen opgestapeld worden. Dat leed, misbruik, ellende en mensenhandel hoort alleen maar bij de prostitutie omdat de prostitutie door de "nette mensen" buiten de gewone bescherming van werkende mensen word geplaatst. Mensen zoals Saskia de Coster zijn daar verantwoordelijk voor, met hun stomme gelogen stemmingmakerij. En daar mag ze zelf een punt achter zetten.

Nou ben ik boos, en ik heb nog maar een half uur voor mijn volgende klant. Ik ga wat leuks doen.

25 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is belachelijk dat Saskia de Coster haar stukje laat leiden door zoveel vooroordelen en 'feiten' die door slecht geïnformeerde als waarheid gezien worden.
Blijkbaar is ze meer geïnteresseerd in het schrijven van een shock column met als ondertoon 'zie je nou wel, alle hoeren zijn onderdrukte zielige meisjes die geen keuze hebben' - dan een goed geïnformeerde journaliste die weet waar ze over praat en voldoende onderzoek heeft gedaan naar haar onderwerp.

Natuurlijk hoor je meer over de negatieve kanten van prostitutie dan de positieve kanten, want als alles goed gaat dan is het niet interessant om te melden.

Iemand zoals zij moet weer terug naar de beginselen van journalistiek - doe je research voordat je publiceert. Nu komt ze over als een dom wicht die voor moraalridder speelt. Punt

Pieter R. zei

Volgens mij is Saskia de Coster een persoon die seks onlosmakelijk aan liefde verbind. Ik denk dat over het algemeen de vrouwen die zo denken, meteen ook een negatieve mening hebben en hoeren als bedreiging zien voor ( de relatie met ) hun man.

Het artikel is meer een persoonlijke mening, dan een op feiten berust objectief artikel.

rank zei

Mensen als Saskia de Coster zijn ideologische extremisten van hetzelfde allooi als Stalin.

Donkey zei

Hoi zondares, ik vind je blog heel tof en informatief, en het is heel leuk dat er ook vrouwen in de prostitutie werken die er plezier in hebben en niet worden uitgebuit, hoewel dit helaas een uitzondering is.

Ik ben zelf een man die prostituees bezoekt/bezocht en tegelijkertijd wil ik wijzen op wat misstanden in de seksindustrie.

Ik vond speciaal je berichtjes over de afpersing in de raamprostitutie en over de Oost Europese slachtoffer van vrouwenhandel heel informatief, en ik denk erover die te verwerken in mijn blogs. En bedankt dat je uitlegt hoe sekswerkers in hemelsnaam het probleem oplossen met anale seks en restjes ontlasting: gewoon elke morgen je darmen spoelen!

Groetjes, Kris2/Donkey/Matroosje

(PS: onderstaand de berichtjes waarnaar ik wil verwijzen)

http://zondares.blogspot.com/2009/10/clubs-ramen-en-de-rest.html

http://zondares.blogspot.com/2009/08/slachtoffer-van-de-vrouwenhandel.html

Anoniem zei

Beste Zondares,

Omdat je geen email op de site hebt misbruik ik even je commentaarsectie voor een vraag: ik wil namelijk ook alleen gebruik maken van een prostituee die het vak vrij, vrolijk en geheel als eigen keuze doet. Maar hoe WEET ik dat? Waar moet ik op letten? Zijn alle Oostblokmeisjes bij voorbaat 'verdacht' (d.w.z. vermoedelijk niet geheel vrijwillig hier), is alleen de thuisontvangst of juist alleen de clubontvangst de veilige keuze? Dus: hoe vind je als wandelaar een dame zoals jij? Zodat je jezelf na afloop nog gewoon in de spiegel kunt aankijken? (Ik kijk zelf meestal op Kinky.nl naar vaker terugkerende adverteerders en probeer er elders iets over te vinden.)

Anoniem zei

"Ik durf wel te zeggen, dat je meer mensen vind die dromen over een carrière als hoer dan die dromen over een carrière als mislukt columnist"

You go girl!

Zondares zei

Donkey, ik ben zo'n grote uitzondering helemaal niet. Je mag best verwijzen naar mijn stukjes, vooral díe stukjes zou ik graag door iedereen laten lezen. Wel graag een koppeling naar mijn blogje bijplaatsen, dan vind ik het goed.

Niet elke hoer spoelt trouwens!

Je komt er niet heel makkelijk achter of een vrouw het vrijwillig doet. Het is niet zo, dat je kan merken aan hoe aardig of spannend ze is, of ze word gedwongen. Dwang kan je niet aan één groep verbinden, er zijn zat meisjes uit het Oosten die hier even flink komen verdienen terwijl ze er zelf voor kiezen.

Als het meisje onveilig werkt, of heel makkelijk zich laat overtuigen, is er meer kans dat ze gedwongen is. Volgzame vrouwen kunnen zich niet zelf in dit werk staande houden. Daar zit dan wat achter.

Dwang is trouwens relatief. Een vrouw die voor zichzelf werkt, maar word afgeperst, heeft het zwaarder dan een vrouw die het voor haar bikker doet. Het is niet zomaar zwart wit. Er is een heleboel grijs.

Pooiertattoos zijn het enige duidelijke teken dat het fout is. Als die er niet zijn, weet je het nog steeds niet zeker.

Als de vrouw zelf haar bedrijfsvoering doet, is ze vrij. Dat kan je wel aannemen. Verder is het aanvoelen, of met haar praten.

Als er dwang is, wel meteen even aangifte doen hè?

Donkey zei

Bedankt zondares voor je reactie en toestemming.

Ik heb nog een klein vraagje over iets waar ik na m'n jarenlange studie over prostituees begon af te vragen. Het valt me op dat prostituees hele verschillende meningen hebben over hun klanten. Waar de ene groep prostituees zegt dat klanten hun behandelen als stukken vlees met een gat erin die vernederende dingen roepen als: "pijp me slet" zijn andere prostituees juist erg positief over hun klanten.

Ik denk niet dat dit komt omdat de verschillende groepen een ander soort klant heeft maar dat ze het deels over dezelfde mannen hebben.

Het is iets waar ik nog over puzzel. Misschien dat het te maken heeft met grenzen bewaken, maar ik ben er nog niet over uit.

Zondares zei

Als een klant pijp me slet roept, kan je dat opvatten als iets slechts. Maar meesal word het niet zo bedoeld.

Je ziet meer het verschil tussen de vrouwen dan het verschil tussen de klanten denk ik. Er zijn veel vrouwen die het alléén maar voor het geld doen, en het vak niet leuk vinden. Dan krijg je dat.

Donkey zei

Ja, dat zou kunnen. Ik had eens gelezen over een prostituee (Sarah forsyth) die werd gedwongen, en die moest braken toen een klant zei 'Wie is papa's liefste meisje dan?'. Zij was vroeger ook misbruikt dus dat haalde herinneringen op.

Een andere prostituee ziet dit misschien als deel van een sadomasochistische spel en kan het niet zoveel schelen.

Marije zei

Zondares, ik begrijp dat het stukje je boos heeft gemaakt. Dat ik de url naar jouw site heb geplaatst, was bedoeld om een tegengeluid te geven. Ook omdat ik je teksten erg goed en informatief vind, en ik dacht dat het geen kwaad zou kunnen als je publiek groter zou worden. Je neemt het me niet kwalijk?

Zondares zei

Marije, ik neem jou niks kwalijk, jij hebt dat stukje niet geschreven. Ik vind het fijn dat je mijn blogje ziet als tegengewicht. Dankjewel voor het koppelen naar mijn blogje!

Marije zei

Gelukkig. Ik wens je hele fijne kerstdagen en een prachtig nieuw jaar, waarin alles dat je wilt super makkelijk in je leven voorbijkomt. Het allerbeste, Marije

Anoniem zei

Kijk hier maar eens:
http://925.nl/archief/2008/04/08/wiskundig-genie-wordt-prostituee

Donkey zei

Hoi Zondares ik heb nu een stukje over je geschreven op mijn weblog. Alles in het Engels.

Zondares zei

Dat wiskundige genie is wel leuk om te lezen, ik zou weleens koffie met haar willen drinken.

Donkey, ik hoop dat je genoeg leert over de prostitutie om er wat ontspannener tegenaan te kijken. Ik hoop dat je niet in Chinese of Turkse restaurants eet, of in een nieuwbouwhuis woont, want daar is het nog erger met de mensenhandel, en dan slaap je helemaal niet meer.

Donkey zei

Technisch heb je gelijk zondares! In andere sectoren is het vaak ook niet denderend.

Maar zijn we tegenwoordig zo respectloos tegenover het vrouwelijk geslacht dat we zeggen dat we er net zo goed toch één tegen betaling kunnen verkrachten, omdat onze asperges ook door slaven zijn gemaakt?

Echt droevenis hoor. Hoewel ik ben hypocriet, ik was afgelopen April nog bij een dame van plezier. Ik had haar gevraagd of ze het vrijwillig deed. Natuurlijk zei ze ja!!!! Het was wel supergezellig!! Leuke tijd gehad. (ps: Een Oost Europese mevrouw werd heel boos toen ik het haar vroeg, ben toen weggegaan)

Zondares zei

Ja tuurlijk word ze boos. Dat is toch logisch? Als iemand bij jouw kwam, en je vroeg of je gedwongen aan het werk was, dan zou je alleen maar raar opkijken. Als je het vaak genoeg hoort, dan weet je dat er een soort mensen is, dat jouw aanziet voor een dom kuikentje dat haar werk alleen maar doet omdat ze bedreigd word. Als iemand je laat merken dat je zo overkomt, hoef je hem natuurlijk ook niet.

Donkey zei

Het betekent dat het feitelijk niet verstandig is om te vragen aan een prostituee of ze gedwongen is. Of het is een belediging, of juist heel intimiderend. De Nederlandse jongedame waar ik het aan vroeg reageerde juist heel vrolijk. Maar gaf wel aan verbaasd te zijn, omdat ik de eerste was die het vroeg.

De Nederlandse dame die ik bezocht werkte in het Singelgebied en daarvan heb ik berichten gehoord dat de exploitanten echt er werk van maken om geen vrouwen toe te laten die gedwongen zijn. Er werken vaak ook oudere vrouwen.

De Oost Europese vrouw werkte in een bordeel waarvan ik heb gehoord dat deze heel goed met hun werknemers omgaan en dat ze die goed screenen (Ria's Men's club). Tot mijn verbazing werkten er Oost Europese vrouwen. Ik had helemaal uitgedokterd dat vaak juist deze vrouwen gedwongen zijn. Ik legde uit aan de Oost Europese mevrouw waarom ik haar weigerde, en toen zei ik dat over die Oost Europese vrouwen, en toen werd ze echt boos en toen zei ze dat het heel "impolite" was om te vragen if she had a pimp.

Dat is zo'n beetje de achtergrond.

Maar ja, een theorie van mij is dat Nederlandse gedwongen prostituees vaak achter het raam werken en dan zou een truc kunnen zijn voor mannen om dan de Nederlandse vrouwen te bezoeken die niet achter het raam werken (of op straat).

Ik kom de laatste jaren steeds tot de conclusie dat het eigenlijk niet meer zo hoeft voor mij, die seks.

Eigenlijk best saai, die repeterende bewegingen boven op een vrouw, en zij maar net doen of ze het lekker vind (ze voelt niks want er zitten weinig zenuwen in een vagina).

Zondares zei

Donkey, jij moet een vriendin hebben. Dan raak je die rare ideetjes wel kwijt. Maar zolang je die hebt, kan je natuurlijk moeilijk een vriendin krijgen. Dus veeg je kont af en ga daten.

Donkey zei

Dat is het probleem nou juist! Stel ik heb een vriendin. En ze geeft aan met me naar bed te willen. Het zit hem erin dat ik gewoon niet meer geloof dat vrouwen seksuele gevoelens hebben. Dan zal ik daar een discussie met haar over krijgen, over dat seks onderdrukking van vrouwen is en zo. Ik zal seks met haar afwijzen. Ik heb respect voor haar, zij is de Godin, en ik ontheilig Godinnen niet.

Je kunt ook niet zien aan vrouwen of ze opgewonden zijn. Ook is haar vagina vochtig is kan ze in haar hoofd niets seksueels ervaren. Bij haar is het een pure fysieke reactie, waarschijnlijk om verwonding aan haar vagina te verkomen. Laat een vrouw een film zien met seks tussen apen, en ze raakt fysiek geprikkeld! Zie dit artikel:
What Do Women Want? (The New York Times)

Dus als ik zie dat mijn vriendin opgewonden is, dan weet ik dat dit puur fysiek is, zodat haar vagina niet beschadigd raakt door mijn fysieke binnendringing.

Ondertussen heb ik weer 4 prostituees bezocht. Ik moet m'n stelling deels terugnemen dat seks saai is. Seks kan soms leuk zijn. Met één was het leuk. We deden veel meer dan puur neuken, ook knuffelen en zoenen, en dan is het leuk. Pure recht-op-recht-aan seks is saai. Meer afwisseling is leuk.

Oh ja! Ik heb nog een theorie waarom mensen monogaam zijn (of lijken). Dat komt omdat mannen dat zo afspreken. Als vrouwen echt zouden kunnen kiezen, zou je 1 man zien met 100 vrouwen, en 99 andere mannen hebben niets. Vrouwen zoeken het beste zaad omdat ze een beperkt aantal kinderen kunnen krijgen. Maarrrr, ik denk dat mannen dit voorkomen door met elkaar af te spreken dat 1 man maar 1 vrouw heeft, zo komen de andere mannen ook aan de beurt!

Zondares zei

Donkey, lieve schat, ik geef je even de waarheid.

Vrouwen hebben seksuele gevoelens. Die zijn anders dan mannen, maar er zijn netzoveel vrouwen als mannen gefrustreerd. Vrouwen zoeken het alleen sneller inzichzelf. Dan kunnen ze niet toegeven dat ze gewoon een rondje in de slaapkamer nodig hebben.

Een Madonna-Hoer complex is ongezond, en daar moet je wat aan doen.

Donkey zei

Nou, het blijft een puzzel hoor!

Ik ontdekte laatst dat als een mannen worden gecastreerd dat ze in 9 van de 10 gevallen hun sekslust verliezen. Als daarentegen vrouwen worden gecastreerd (de eierstokken worden verwijderd) dan maakt dat helemaal niet zoveel uit voor hun sekslust.

Ik denk dat dit komt omdat vrouwen al geen sekslust hadden in de eerste plaats. Voor hun betekent seks denk ik iets anders, meer knuffelen enzo. Dus dan maakt het niet zoveel uit als je nooit geil bent. Daarvoor niet geil, daarna niet geil (na castratie).

Co Jansen zei

Beste Zondares,
"Je komt er niet heel makkelijk achter of een vrouw het vrijwillig doet": Hoe moet wie dan ook er dan achter komen. Degene met de grootste bek krijgt de meeste aanhangers (wel-niet vrijwillig) en jij hebt geen grote bek dus de meute gelooft jou minder. Trouwens ik zou het niet leuk vinden als jij een grote bek had. Naarmate jouw blog populairder wordt krijgt de prostitutie meer waardering zonder een grote bek.
Groetjes,
Co.

Anoniem zei

Het is niet voor niets dat men probeert initiatieven op te zetten als 'de correspondent', met meer onderzoeksjournalistiek. Journalisten staan, heb ik begrepen, bijvoorbeeld vaak onder druk om snel iets te produceren, dat zal de kwaliteit niet ten goede komen. En zo zullen slimme mensen wel meer redenen kunnen verzinnen, waarom we kranten vaak ook een beetje met een korreltje zout moeten nemen. De ene krant wat vaker dan de andere. Geregeld ook spelen er misschien andere belangen op de achtergrond, oplage-cijfers etc etc.

Niet boos over maken, je blog is 10000 keer informatiever en geeft genoeg tegengas aan zo'n artikel. Heel langzaam zal de realiteit t winnen. 1 stapje terug en dan weer 2 stapjes voor uit. .......
Kort aandacht aan besteden met jouw mening, en weer over tot de orde van de dag en de realiteit.

Aan de andere kant: ik kan me voorstellen dat je trots bent op je NRCLink. De NRC is over het algemeen ook gewoon een fantastische krant, vind ik. (Wel een beetje moeilijk).

R60