maandag 7 april 2014

Antwoord op: Mensenhandel is grote inkomstenbron voor maffia

Meestal wordt het niet zo uitgeschreven als in mijn titel, maar ik heb maar een klein stukje regelruimte, anders wordt het zo'n opgepropte toestand. Eigenlijk wil ik korte titels. Hoe langer de titel van mijn stukje is, hoe minder het wordt gelezen. Behalve als er "vieze woorden" instaan. Dan lezen mensen het wel. Maar ik vind dat het wel een beetje moet beschrijven waar het echt over gaat.

Vandaag behandel ik een grote groep uitspraken. Het gaat er soms om dat mensen zeggen dat er met prostitutie veel geld wordt verdiend, dus dat het vanzelf criminelen aantrekt. De Zweedse overheid zegt bijvoorbeeld dat prostitutie heel veel geld oplevert voor de onderwereld, dat het andere criminaliteit financiert, en dat dat een reden is om het te bestrijden. Denk daar maar even over na. Maar ik ga hier ook in op verdachtmakingen die soms worden gebruikt dat er te weinig aan prostitutie wordt gedaan vanwege de financiële belangen.

Er hoort ook bij dat mensen zeggen dat prostitutie gevaarlijk is omdat je "gevangen" wordt door je hoge inkomen. Of uitspraken over de enorme aantallen klanten, om het erger te laten lijken. Of dat je wel kan nagaan hoe hard we worden uitgebuit om dàt soort bedragen te verdienen. Of dat het gewoon dwang is om een meid uit een arme omgeving te laten zien hoeveel ze kan verdienen. En dat het uitbuiting is als de meiden maar een bedrag verdienen dat ver bovenmodaal is in hun land, maar een klein stukje is van hun giga-omzet.

Dit stukje is een probleemstukje. Eigenlijk wou ik hier eerst aparte stukjes van maken, met verschillende aspecten, want het is maar weinig dat alle aspecten tegelijk als argument worden gebruikt. Maar helemaal apart behandelen gaat gewoon niet, want de aspecten hangen erg samen. Het komt neer op rare ideeën over hoeveel de prostitutie opbrengt, en wat dat voor betekenis heeft.

Bouche vertelt me al jaren dat de prostitutiesituatie in Nederland vooral wordt bepaald door wat Amerika ervan vindt. En wat er in Amerika in de hype komt, hebben wij vijf jaar later hier. We hebben weleens afgeweken, maar toen heeft de Amerikaanse regering Balkenende gedreigd Nederland op "Tier 2" van hun internationale rapport over mensenhandelbestrijding te zetten. Dat was toen ook de aftrap dat de overheid flink actief mee ging doen met het demoniseren.

De internationale heksenketel sluipt er bij Nederland in. Dat komt vooral uit Amerika, maar ook omdat we steeds meer de repressieve mensen in Nederland zelf volgen. Er is een verpreutsing aan de hand. Dat komt binnen door verhalen en ideeën die langzaam zovaak worden herhaald dat mensen het maar aan gaan nemen. En over prostitutie is dat verhaal dat we allemaal meisjes zijn die hulpeloos verstrikt zijn geraakt in criminele netwerken.

Om te benadrukken hoe groot en gevaarlijk die maffianetwerken zijn, gaan ze er steeds over door dat het zoveel geld oplevert. Dat is denk ik ook omdat ze hopen dat het dan geloofwaardiger wordt dat ze zoveel dwangmiddelen en menskracht kunnen inzetten. En het wordt graag gebruikt omdat mensen graag bedragen vergelijken. Als er veel minder wordt uitgegeven aan de bestrijding dan wat de maffia verdient, dan doen we niet genoeg, is het idee.


Natuurlijk is dat al een heel raar idee als je er even over nadenkt. Het is geen wedstrijdje welke kant er meer geld heeft. Het is gewoon geen wedstrijdje. Er is geen oorlog tegen de mensenhandel. Het is geen strijd die wordt gewonnen. Het is een activiteit van personen, vaak losse personen of kleine groepjes, die niet samenwerken. Als je àlle "mensenhandelaars" uitroeit, is daarmee niet "de mensenhandel" weg, want de nieuwe generatie gaat gewoon hetzelfde doen. Het is hetzelfde hopeloze als de "war on drugs."

De ideeën dat het over veel geld gaat, worden gebruikt om mensen verdacht te maken. Als je niet tégen prostitutie bent, dan zal je er wel voordeel van hebben. En als je geen vieze hoerenloper bent, dan zal je wel financiëel voordeel hebben dat je aan het verdedigen bent. Dat is iets die ik nogweleens hoor. Dat is natuurlijk vooral om niet op argumenten in te hoeven gaan, of hoeven te laten zien hoe je eraankomt dat hoeren massaal worden uitgebuit en gedwongen.

Zelfs als het over de overheid en de pers gaat halen sommige verbiedertjes die van stal. De overheid zou vanwege financiële belangen de prostitutiebranche niet hard aanpakken, en zelfs de pers ook soms niet. Nou heeft de overheid best veel geld aan mij verdiend, maar van de pers kan ik me echt niet voorstellen dat die er wat aan overhouden. Hoeren kopen niet heel veel kranten ofzo. Die oplages stijgen juist van sappig leedvermaak. Vraag maar aan het Parool.

Soms komen mensen ermee dat we eigenlijk gedwongen werken omdat we gevangen zijn door ons hoge inkomen. We kunnen nergens mee zoveel geld verdienen, dus we kunnen niet anders meer, dus zijn we gedwongen. Ze noemen dat een gouden kooi. Daar zit iets heel raars in. Je bent dan dus gevangen doordat je al de beste keus hebt gemaakt. Maar waarom zou je het gevangen noemen als het gaat om iets wat je graag wil houden?

En waarom noemen we dat wel gedwongen bij een hoer, maar is een notaris of een dokter niet gedwongen? Die kunnen niet zomaar in een andere business hetzelfde geld gaan binnenhalen. Maar gedwongen dokters, daar kom je in de pers niets over tegen. Die zitten toch minstens zo hard in dezelfde val. Maar die worden weer wèl normaal behandeld. Als je denkt dat ik zeur, dan moet je daar even bijbedenken dat ik deze uitspraken al jaren aan moet horen.

De hoogte van de omzet wordt vaak gebruikt om voor te rekenen hoeveel mannen we wel niet "moeten" afwerken daarvoor. Die berekeningen zijn al twijfelachtig, maar als je al begint met schattingen van de omzet die nergens op slaan, is het helemaal de mensen een rad voor ogen draaien. En helaas denken mensen dat die schattingen van de omzet wel echte kennis zullen zijn. Dat is niet zo, maar daar kom ik zo op terug.

In het echt vallen de omzetten vies tegen. Dat is niet eens meegerekend dat de vergunningmelkers en de Belasting een hele grote portie van je geld pakken, maar gewoon de omzet al om te beginnen. Die zit lager dan mensen denken, want je hebt te maken met klanten die maar net moeten willen op dat moment, en dan heb je nog mannen die niet durven, en fakers.

Hoeveel klanten je krijgt hangt erg af van je stijl, je locatie, je branche, en hoe de vlag op dat moment staat. De schattingen van de overheid zijn in ieder geval altijd véél te hoog. Daar komt nog een apart stukje over, want ik moet dat even netjes doen, en niet alleen mijn eigen aantallen geven, dat is niet representatief genoeg. Maar dat komt ooit.

We hebben ooknog het probleem dat het tegenwoordig in de rechtbank "voldoende voor dwang" is als een meid uit een armer land komt en hier door te hoeren meer kan verdienen dan ze thuis kan. Dat de rechtbanken daarmee werken is omdat het uit de politiek komt, en de politiek komt ermee omdat de publieke opinie het wel best vindt en er niet over nadenkt. Ze noemen het in de persberichten alleen "financiële omstandigheden," en dat klinkt toch wel anders.

Iedereen is dan gedwongen door financiële omstandigheden. Niemand die zijn leven zo vol zou kunnen houden als hij of zij niet meer voor zijn werk betaald zou worden. Waarom zien we àl die werkende Nederlanders dan niet als gedwongen? Het is dus weer andere regeltjes als we het over hoeren hebben. Die meiden kunnen en mogen heel weinig soorten werk in Nederland, en prostitutie is goed binnenlopen, zelfs met al de problemen die we voor die meiden maken.

En ik vind het ook onzin dat ze denken dat er wat goeds van komt om al die klets te verkopen. De mensen slikken het, dus de publieke opinie is wat meer vóór verbieden, maar dat is voor ons geen voordeel. En de nadelen zien ze niet. Want het enige wat ik er ooit van heb gemerkt is dat er telkens weer een groep mannen lekker wordt gemaakt om te gaan pooieren. Want "dat brengt zoveel op." En die komen natuurlijk van een koude kermis thuis.

Door pooiers te vertellen dat ze kapitalen horen te verdienen, zorgt er wel voor dat ze dat gaan verwachten. En als dat natuurlijk niet lukt, dan gaan ze rare dingen doen om toch die jackpot binnen te halen. Pooiers die anders geen probleem zouden zijn, worden zo een gevaarlijk iets. Maar dat is een ander verhaal, en dit stuk wordt al lang en droog genoeg. Ik ga nu liever even in op de bedragen die worden gebruikt.

In Nederland blijft het bij "veel" en "hele hoge bedragen," en gaan ze niet zomaar getallen geven. In het buitenland zijn ze daar makkelijker mee. De VN schat dat de wereldwijde mensenhandel een omzet heeft van tweeëndertig miljard dollar per jaar. De CRIM van de EU schat in haar stukjes over mensenhandel in de EU een omzet van vijfentwintig miljard Euro. Als je de dollars in Euro's omrekent, zie je dat CRIM schat dat de omzet binnen de EU hetzelfde is als de VN schat voor wereldwijd. Omdat ze gewoon het getal hebben gepikt, en dat zie je als je er diep in gaat zoeken.

Als je begint te zoeken waar alle cijfers vandaankomen, en wat de regels zijn die ze hebben gebruikt om te zien of er sprake is van mensenhandel en hoeveel dat dan opgeleverd heeft, dan wordt het snel een boeltje. Niemand is er duidelijk over. Ze wijzen vooral veel naar elkaar. En dan vooral door de schatting van een andere club te nemen, en er ook soms nog wat bovenop te doen.

Ik heb mijn statistiekmannetje erbijgeroepen, en die heeft het voor me in kaart gebracht. Zo kon ik zien dat de VN-schattingen of beginnen bij het ILO, die traditionele pachtovereenkomsten in India als slavernij tellen, of bij UNODC. Ook populair is het US State Department, die hun methodieken geheim houden waardoor we helemaal niets weten over hoe ze aan hun cijfers komen. De verdiensten berekenen de VN-mensen door uit de media geplukte bedragen per slachtoffer te vermenigvuldigen met het aantal slachtoffers wat ze geschat hebben.

Dat zijn alleen rapporten die haast niemand leest. Het is in de pers doorgebroken vanwege een algorithme dat zogfenaamd de mate en omzet van mensenhandel bepaalde. Is verschillende keren in het nieuws geweest. Het is afkomstig van Kevin Bales, een religieus (Quaker) gemotiveerde anti-slavernijactivist. Zijn algorithme wordt gepresenteerd als een doorbraak, maar is feitelijk niet veel anders dan wat Dettmeijer doet. Hij neemt de schatting van de US State Department (geheime schattingsmethoden!) haalt dan de verdeling van de aard van de mensenhandel uit de verdeling van de aard van de nieuwsberichten in de krant over mensenhandel, telt die erbij op, vermenigvuldigt het met een dark number wat hij gewoon gist, vermenigvuldigt dit aantal met de schattingen over werkduur en werkprijs (afkomstig van abolitionistische organisaties), en kiest ook daar de hoogste schatting uit. Dat wordt naar boven afgerond, en voila! hij heeft zijn resultaat. Dat komt in de pers, dus in de volgende ronde kan hij zijn eigen schatting van vorige keer optellen bij wat hij nu heeft. En zo voort, en zo verder, zodat er elk jaar een forse stijging uit zijn schatting komt. Minstens lineair, maar in de praktijk steiler en steiler stijgend. Het is een getal wat enkel en alleen paniek moet aanwakkeren. Een realistische inschatting krijg je zo nooit. Al die rapporten grijpen via omwegen terug op dit ene algorithme. De ILO staat hoog aangeschreven. Zelfs Bales heeft gezegd dat er te veel gewicht aan zijn schattingen wordt gegeven.

Zoals met alle cijfers over de prostitutie, is er eigenlijk nooit de moeite gedaan om het echt te proberen uit te zoeken. Mensen gebruiken het ergens voor, en willen dus vooral grote getallen hebben omdat die indruk maken. In Nederland is dat niet anders. We kennen het van Comensha. Hier zijn het vooral de verbiedertjes die indruk maken met enorme geldstromen, omdat dat helpt om mensen op te zetten tegen de business.

Als ik ernaar kijk, zie ik hele andere dingen. De verhalen die ik hoor, kunnen alle kanten opgaan. Maar wat ik echt kan nagaan bij de meiden zelf, over wat ze hebben uitgegeven, hoeveel er dan nog over is, en hoeveel ze nou echt hebben gewerkt, dan kan ik alleen maar de uitkomst vinden dat het meestal geen dik inkomen is. En dat is een belangrijk iets, want dat geeft wel aan dat je er geen maffia mee kan financieren.

De loverboymeiden waar ik contact mee had, konden samen met hun partner niet ver boven het bijstandsnivo komen. Daar betaalde de UWV nog het meest. Dat was in geen enkel geval anders. Ik heb wel roddels gehoord over meiden die het beter deden, maar die geloof ik maar half. En die roddels gingen ook niet over superbedragen. Als je niet eens goed je eigen broek kan ophouden, dan blijft er voor een maffia niets over natuurlijk.

Het wordt al beter als je gaat kijken naar meiden met een gewone pooierrelatie, inclusief zachte pooiers. Die werken serieuzer, want het werk is geen seksfantasie voor ze, dus ze leveren beter werk. Die krijgen dus betere klandizie, en daar kan je best goed mee verdienen. Pooiermeiden verdienen gemiddeld voor hoeren. Dat geld gaat naar het "ons" wat die twee samen hebben. En wat hij misschien ooknog met een ander heeft. Maar daar houdt het op.

Je kan dan denken aan vijfduizend Euro omzet per maand voor een gemiddelde meid. Daar gaat natuurlijk nog de belasting vanaf als ze niet zwart werkt, en voltijds werken is niet lang te doen voordat de belasting je beetheeft. Dus je betaalt wel je BTW en je afdrachten. Dan blijft er nog iets meer dan de helft netto over. Daarna moet de gemeente worden betaald. Pooiermeiden leven ook niet in een kartonnen doos, en ze eten geen gras, dus daar moet gewoon van geleefd worden. Er blijft weer niet veel over.

De meeste kans om een maffia te financieren heb je met de Oostblokse meiden. De kosten zijn dan nog te doen, en je hebt goeie omzet. Die meisjes werken hard, en ze zijn tevreden met heel weinig. Dan kan je nogeens gaan verdienen. Daar zijn meiden bij die werken de zes dagen per week meerdere shifts, en zijn dik tevreden met tweeduizend Euro in het handje per maand. Voor die beloning maken ze wel omzetten van bijna achtduizend Euro per maand.

Ze zitten wel meest in de aanloop, dus daar blijft dan flink minder van over, maar de winst is nog steeds flink. Ze zijn vaker zwart, want die meiden kunnen wegzijn voordat de belasting ze doorheeft. Dat is wel veel minder geworden hoor ik, en op de goeie verdienplekken zijn de controles zo intens dat je er echt niet aan ontkomt, maar het is wel een voordeel voor de slimme buitenlandse meiden.

Maar hoe groot is het maffianetwerk dat je kan hebben op die manier? Van de achtduizend Euro gaat de beloning van de meid af, de kamerhuur, en de BTW. Dan hou je bijna duizend Euro per maand over. Daar moet nog de huisvesting van die meid voor betaald worden, ookal kunnen die pooiers dat wel goedkoop houden, maar het wordt snel krap. Per meid blijft er minder voor haar zogenaamde maffianetwerk over dan voor haar. Wat ook wel goed is, zij doet immers het werk.

Dat is snel iets wat niet erg loont. Je moet niet denken dat één vent honderden meisjes heeft. De meeste van die meiden werken gewoon met hun man, en die heeft er niets naast lopen. Als je kijkt naar de grotere groepjes, dan is het héél zeldzaam dat er meer dan zeven of acht meiden aan één netwerkje horen. Tel uit je winst, het wordt al lastig om meer dan een paar mannen te hebben lopen zelfs als ze bijstandsnivo accepteren.

Ik ken een oostblokpooier, en die wil weinig loslaten over zijn inkomsten. Maar toen ik hem vroeg of mijn berekening een beetje klopte, brandde hij los over meiden die na een boel geregel opeens verdwijnen, of die niet blijken te kunnen werken, of die hem gaan chanteren. Volgens hem zijn de getallen die ik noem maar moeilijk te halen. Hij ziet ook met lede ogen aan dat er veel geld door de meiden wordt achtergehouden. Hij vindt dat stelen.

Het is geen grote stroom geld. Het is vooral van de hand in de tand voor de mannen in de achtergrond. Die leven er bovendien op los, want die weten ook wel dat ze gepakt kunnen worden, en wat ze nog niet uit hebben gegeven wordt dan wel geplukt. Het is soms mogelijk om geld naar het thuisland te smokkelen, maar wat heb je daaraan in een Nederlandse cel? En de meiden willen ook wel wat sjieks om zich heen. Die kunnen naar een ander.

Er zijn wel mensen die rijk kunnen worden van de business. Regelaars waar veel meiden een dienst afnemen, die goede papieren kunnen regelen. Valse-documenten-verkopers hebben goud geld in handen. Smokkelaars die zorgen dat een meid in een gespreid bed valt kunnen wat verdienen, want zonder iemand die al de regeltjes van de overheid kent ben je zó verneukt. Maar die gaan niet pooieren. Dat levert te weinig op.

Maar er is wel één netwerk dat héél goed verdient. Die strijken de helft van de omzet op, leveren geen diensten, hoeven niets te doen behalve zo'n meid ontdekt te hebben, zetten zelf hun idee van haar omzet neer, en hebben een grote gewapende knokploeg om hun eisen kracht bij te zetten. En wat de meid ervan vindt maakt niet uit. Betalen zal die vieze hoer.

Die verdienen per Oostblokse achttienhonderd Euro per maand, aan Nederlandse meiden vierentwintighonderd per maand als je mijn gemiddeldes neemt. En aan mij nog wel meer. Daarvoor hoeven ze alleen even af en toe te komen intimideren, twee man een uurtje per maand ofzo. Voor de rest is het cashen. Zo kan dus één mannetje zestig hoertjes hebben lopen. Dan blijft er wel een hoop over voor een heel netwerk.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Wie zijn die bende? Je link werkt niet.

Henri Bik zei

Ja Zondares , de rijksoverheid is de succesvolste pooier.

Maar als je doorrekent wat de rijkskoverheid uiteindelijk van elke euro die voor een binnenlands produkt betaald wordt in handen krijgt via BTW, heffingen, vennootschapbelasting en inkomstenbelasting kom je richting 80%.

Dus de prostitutie vormt geen uitzondering.

Anoniem zei

Dat plaatje, voor te kotsen!

Vanna zei

Er is helemaal niks toe te voegen aan deze blog. Daarom zijn er zo weinig reacties.

Anoniem zei

Heel indrukwekkend, en ook goed dat je hier professionele mensen voor inschakelt. Dit wordt nog een schokgolf door de media wanneer dit door de pers wordt opgepakt. Maak je je alleen geen zorgen dat hierdoor ook bona fide organisaties zullen worden geschaad? Die zullen nog het meest te lijden hebben.

Wessel zei

off-topic:

Besluit 'nieuw-Zandpad' gemeenteraad Utrecht.

Ik was vanavond toch maar weer eens bij de raadsvergadering wezen kijken. Het was de eerste vergadering in de nieuwe samenstelling met D66 met 13 vd. 45 zetels als grootste partij. Op de agenda stond het plan voor een nieuwe raamprostitutiezone, die in de vergadering ook wel 'nieuw-Zandpad' werd genoemd.

Er waren ongeveer 15 Zandpad-dames aanwezig, waarvan de meesten naar ik begreep graag bij Midned willen huren, die wil investeren op de nieuwe lokatie (ook op de tijdelijke lokatie). Zij waren dus tevreden toen de raad bijna unaniem (uitgez. CU) de plannen goedkeurde.

In het plan zit ook de mogelijkheid dat de gemeente zich garant zal stellen voor een evt. banklening aan de projectontwikkelaar. Volgens de wethouder is dit alleen bedoeld voor 'in het uiterste geval' en onder druk van VVD en CDA stemde hij in dat de raad er nog over mag besluiten, als die werkelijk gegeven zou moeten worden.

Zoals bekend ben ik niet enthousiast over de nieuwe zone, waarvan de plannen mij aan een gevangenis doen denken. Maar als er dames zijn die er willen werken is het natuurlijk altijd beter dan niks.

Wel sneu voor de (volgens Caja van Tolie) 150 dames die graag weer in de bootjes willen werken. Als ik het goed begrepen heb gaan B&W en de raad nu aan de slag met de wijziging van de bestemmingsplannen, waarmee de bootjes definief afgeschreven zullen worden.

Overigens hielden alle partijen nog staande dat er zoveel mensenhandel zou zijn geweest en dat de (beide Utrechtse) redlightzones daarom terecht gesloten zouden zijn. Dit ondanks het feit dat burgemeester Van Zanen niks te melden had op de vraag in hoeverre er eigenlijk nog strafzaken lopen i.v.m. mensenhandel in de Utrechse redlightzones.


Nieuwe Utrechtse prostitutiezone in de buurt van het Zandpad
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1164303

Agenda en stukken:
http://mijnbabs.nl/babsonlineutrecht/Agenda.aspx?cmd=selagendatype&agendatypeid=2

fanmail zei

Mijn 're'-twits:

Klein Hoertje: Hoor hoe @RenatevdZee liegt op FunX: Ze heeft wel degelijk blije hoeren ontmoet. Ze rent alleen zo'n beetje weg als je dat zegt. - Bobby Gerasimov: ... R v d Zee would rather people be unemployed and homeless on the street than work as sex workers.. so full of it... - Mark van der Beer: Jammer dat @funX en @FernandoFunX ruimte geven uit onwetendheid aan een leugenaar zoals @renatevdzee. Werkelijk niets klopt! - Felicia Anna: ... What does she know about my family? What does she do? She makes money on lies! And people respect her!

Wil Post: ... beschamend eigenlijk, voorgelogen en genaaid door mensen die je horen te beschermen #prostitutie #zandpad -... half miljoen belastinggeld gaat naar adviseurs, de dames moeten het straks terug betalen, Utrecht wordt grootste pooier #zandpad - ... 300 vrouwen werden verjaagd en raakten inkomsten kwijt, Utrecht stelt geld beschikbaar voor adviseurs #zucht - Klein Hoertje: @WilliePost ... De hoer betaalt altijd. Dat is nooit anders. - Hoe veel van die 'adviseurs' zijn eigenlijk PvdA-vazallen? Dan is het niet eens echt geld uitgeven in mijn optiek

Ruben van Gogh: Geïsoleerd gelegen wandelprostitutiezone, 162 ramen, zonder aanpalende horeca, is daar marktonderzoek naar gedaan? #raad030 #zandpad - OK, dan sta je volgend jaar bij de toegang tot het nwe wandel #zandpad, 5m breed, ruim 200m lang, hek er omheen, doodlopend. Hu.

Kate Zen: Farmers & nannies are trafficked, but solution is not to ban farming/domestic work. Labor rights is solution. #YESamnestyDECRIM #Amnesty2014

(RTV Utrecht: Utrechtse politiek beslist over nieuwe prostitutiezone ...) - Wil Post: ... hopelijk wordt er eindelijk rekening gehouden met wat @VrouwenNl willen #veiligheid #hygiene #privacy - geregistreerd zonder veilige werkplek is zoveel slechter dan met loopplank, badkamer en keuken ... #zandpad

VDF: Rapporteur mensenhandel wil dus loverboy slachtoffers opsluiten. Waar is de vrije keuze voor die mensen? Zijn zij de daders? #Zembla - Klein Hoertje: ... Jij hebt de eerste zinnige reactie op #Zembla die ik lees.

(Sweet Mizzy: @feliciaanna27 @HappyHooker19 ... sorry to say but hookers lie most of the time.) - HappyHooker19: ... Not true, most people lie all the time so hookers do that as well; we are only human

British Logic:
16 to have sex
18 to watch porn
16 to smoke
18 to buy cigarettes
16 to join the army
18 to play call of duty
Logic of Britain

en nog enkele berichten
http://www.destadutrecht.nl/politiek/nieuws/7105/macha-s-vertrouwen-in-komst-prostitutiezone
http://www.destadutrecht.nl/economie/nieuws/7106/prostituees-kunnen-weer-terug-naar-de-hardebollenstraat
https://utrechtkrijgtspijt.wordpress.com/2014/04/10/thuisprostitutie/

@Zondares: Klopt het wat hij schrijft? (Ik durf er nauwelijks aan te twijfelen want hij is altijd zeer gedegen, maar ik had eerder begrepen dat je al een 'seksinrichting' bent als je adverteert.)