maandag 14 april 2014

Als ik het over mocht doen

Iedereen heeft het weleens dat ze terugkijkt naar hoe haar leven nou zo is gekomen, en denkt: "hè, kon ik het maar overdoen, dan had ik wel dingen anders gedaan." Ik heb ook zo'n bui, en als ik naar mijn leven terugkijk, zie ik een heleboel gemiste kansen. En een heleboel dingen die ik anders had moeten doen. En een heleboel dingen die ik niet had willen missen.

Van toen ik een heel klein meisje was, totaan halverwege de middelbare school, zou ik eigenlijk niets anders hebben willen hebben dan wat ik had. Ik heb een hele fijne jeugd gehad. Ik kan me niets bedenken dat ik anders had willen doen. Ook de dingen die ik toen dacht dat beter kon, was eigenlijk gewoon het beste. De boze meester op school leerde me om met boze mensen om te gaan, al dat fietsen naar een school ver weg gaf me ook een goeie conditie, ik had eigenlijk alles wat ik kan wensen.

Dingen die ik eigenlijk anders zou willen, die komen pas als ik in de bovenbouw van de middelbare kom. Ik had meer met mijn seculiere vriendinnen moeten doen, en minder naar de kerk toe moeten trekken. Ik heb eens een talenreis afgezegd waarvoor mijn lerares Duits me uitnodigde, omdat ik taken in een kerkgroep had. Daar heb ik wel spijt van. Op school kreeg ik een veel grotere wereld te zien dan in het dorp met de kerk.

Met de kerk was ik ook niet echt dapper trouwens. Er werd een keer een zomervakantie in een kibboets georganiseerd, en ik durfde niet. Dat vind ik ooknogwel jammer. Eigenlijk komt daar heel veel op neer. Ik had dapperder moeten zijn. Ik had best veel mogelijkheden om dingen te ontdekken, en die heb ik allemaal niet aangegrepen omdat ik het idee had dat mijn koers al vastlag. Mijn pad was immers door de Here voorbestemd. Jammer dat ik dat nooit breder zag.

Seksueel was ik heel bekrompen op school. Dat zou ik ook liever heel anders hebben gedaan. Gepruts met seks is een aandoenlijke herinnering als het op schoolfeestjes gebeurt, en bij mij is het meer een beetje jammer dat ik zo prutste toen ik al studeerde. Als ik meer had geleerd, had ik beter geweten waar ik mee bezig was, en had ik minder fouten gemaakt. Dat had me abortussen gescheeld.

Ik zou sneller afgehaakt hebben van de feministen, van de krakers, en van de dierenbevrijders, ookal vind ik het wel belangrijk dat ik daar wat mee gedaan heb. Maar ik ging nog jaren door terwijl ik er eigenlijk al niets meer mee had. Gewoon omdat ik vond dat ik het moest. Even meemaken hoe het is, en dan als ik ontdekte dat het eigenlijk niet goed zit, meteen afhaken. Dat had een boel gescheeld hoor!

En als we het toch over die tijd hebben, ik had nooit moeten gaan roken. Ik heb zoveel pakjes gerookt, dat moet schade aan mijn lichaam hebben gedaan. Ik wil niet mijn leven weggerookt hebben. Ik heb helaas van dichtbij gezien wat dat met iemand heeft gedaan, en sinds toen heb ik zoveel spijt dat ik er ooit mee begonnen ben. Gelukkig dat ik gestopt ben toen ik nog jong was, maar wat knijp ik hem soms.

Iets waar ik héél veel spijt van heb, is de keuzes die ik op school al maakte die mijn studiekeuze gingen bepalen. Ik was bang voor sommige vakken, en die heb ik vermeden, terwijl ze bijna overal worden gevraagd als je bepaalde studies wil gaan doen. Daar had ik toen nog geen idee van. En dat was ook de reden dat ik me nooit heb thuisgevoeld op mijn studies, want de enige studies die ik kon doen waren studies die eigenlijk niet belangrijk genoeg voor me waren.

Wat ik ben gaan leren is eigenlijk zonde geweest van mijn tijd. Ik had op de middelbare school meer lef moeten hebben, en daarna een echte uitdagende studie zijn gaan doen. Dan was ik ook niet op baantjes terechtgekomen waar ik eigenlijk nooit op mijn plek was. Dan was is niet zo afgeleid geweest van mijn studie, en was ik minder verdrietig geweest dat ik iedereen teleurstelde. En dan was ik nu geen full time hoer geweest. Maar part time.

Ik zou nog steeds zijn gaan hoeren. Maar jonger, meteen toen ik ging studeren. Dan had ik nietzo hoeven te bedelen bij mijn ouders, en had ik niet in de kraak gehoeven, ookal is dat een ervaring die wel interessant was. Dan had ik lekker vroeg al wat geleerd over mijzelf, en had ik ook een betere hoerencarrière gehad. Je moet vroeg beginnen als je een hoogvlieger wil worden, met uitzonderingen natuurlijk.

Het zou niet mogelijk zijn geweest, maar ik had het liefste alles meteen goedgedaan. Als ik toen wist wat ik nu weet, had ik héél veel ellende kunnen voorkomen, werkte ik nu nog lekker illegaal, had ik van die hele overheid veelminder last, kon ik lekker doen wat ik wou, en was ik tonnen rijker. Maar dat is onmogelijk, want hoe had ik dat van het begin af al moeten weten? Je kon het toen ook nog niet aan hebben zien komen wat ze allemaal met ons gingen doen. Ik zie nu nog steeds niet wat het volgende gaat worden.

En als ik dan toch nog legaal gedwongen zou zijn, dan had ik niet eerst geprobeerd om alles te doen zoals de gemeente en politie zeggen dat het moet, want dan word je twee keer genaaid. Ik zou meteen naar mijn geldmannetje zijn gelopen, en metéén in die advocaten hebben geïnvesteerd. Dat was een hoop geld, maar een hoop geld minder dan wat de gemeente en de belasting me hebben afgepakt toen ik het niet deed. En ik betaal liever advocaten dan de overheid. Ik verbrand het nog liever.

Als ik het over zou doen, zou ik een schim zijn geworden die niemand terug kan vinden. Mijn anonimiteit zou ik meteen al helemaal hebben geregeld. Ik zou niet hebben geprobeerd om open te zijn om begrip te scheppen bij mijn omgeving. Ik zou een heleboel ellende hebben kunnen voorkomen. Ik sleep nog steeds met me mee dat veelteveel mensen met kwade bedoelingen mijn naam weten. Dat is iets wat ik niet uit kan wissen.

Ik zou ook op dag één van mijn hoererij meteen met mijn blog zijn begonnen. Je had toen al internet, alleen nog niet zoals het nu is, en ik had dan heel veel dingen al staan, die nu nog moeten komen, maar die ik wel wou dat ze er al waren. Bovendien is mijn blogje een leuk dagboek voor me, en dat mis ik wel over mijn jaren van voor mijn blog. Mijn blogje heeft me bovendien een hoop geleerd, en met interessante mensen in contact gebracht.

Toen ik begon met brieven naar politici schrijven was het eigenlijk al veeltelaat. Ik had moeten beginnen toen ik zag dat het in de pers mis begon te gaan. Dat was al jaren aan de gang, nu ben ik eigenlijk bezig met dingen aankaarten die al zo diep in de publieke opinie zitten dat mensen me al niet eens meer lezen. En ik had het breder aan moeten pakken. Maarja, toen leek het nog niet zo mis te gaan. We dachten allemaal dat het wel goedkwam omdat mensen nooit zo dom konden zijn.

En als ik naar mijn blogje kijk, wou ik ook maar dat ik veel eerder wat aan mijn spelling had gedaan. Ik lijk zo dom als ik slecht spel. En als ik nu schrijf, maak ik bijna geen fouten meer. Nakijken is nu meer voor andere redenen, dan omdat ik anders een stom wijf lijk dat geen Nederlands kan schrijven. Hoe je schrijft maakt een groot verschil hoe mensen kijken naar wàt je schrijft, en dat had ik eerder moeten leren.

Maar er zijn ook kleine dingen die ik anders had moeten doen. Een goeie klant nodigde me ooit uit om mee naar Parijs te gaan om zijn scheiding te vieren. Dat heb ik niet gedaan, en daar heb ik nog spijt van. Ik had toch al veelmeer moeten reizen. Ik maakte me maar druk om het geld, zo'n ervaring is veel meer waard dan die duiten. En dat is een fout die ik nog steeds maak, iedere keer dat ik maar niet op vakantie ga vanwege mijn bedrijfje.

Ja, ik heb een hoop dingen die ik eigenlijk anders had moeten doen. Maar de grote dingen in mijn leven, de dingen die me nu nog bezighouden, die zijn goed en die zou ik niet anders willen. Ik heb veel leergeld betaald, en ik heb veel nederigheid moeten leren, maar mijn leven is goed, en ik ben er gelukkig mee. En het wordt mooier, want ik bouw veel op. Vrienden, kennis, en zekerheid. En ik word dagelijks stevig geneukt. Dus wat dan nog, dat ik steken liet vallen?

Maar weet je, voor sommige dingen is het zelfs nog niet te laat!

8 opmerkingen:

Erik zei

"Ik verbrand het nog liever." Mooi toch, linksmensen die geen belasting willen betalen. Hoe voorspelbaar weer, in die 5 woorden is het hele linksdenken samengevat. In Frankrijk zegt men: 'bij socialisten zit het hart links, maar de portemonnee rechts'.
Overigens heeft het geen enkele zin om je druk te maken over het verleden, het is veel beter om te leren van het verleden en je te focussen op de toekomst. En vergeet niet om te genieten van het heden!

Henri Bik zei

Eeen mooi open stuk, retrospectie is menselijk en nuttig. Vanuit hetgeen je anders had willen doen kun je de toekomst vorm geven.

Nico zei

Linkschmenschen hebben linksche hobbies - dat weet iedereen.

Het wordt tijd dat rechtschmenschen ook eens een hobby nemen - dan hebben ze linkschmenschen wat minder nodig om zich tegen af te zetten, dan krijgen ze zelf wat meer inhoud en uiteindelijk misschien ook wat meer zelfrespect...

fanmail zei

Leuk stukje Zon. Je hebt je zaken op een rij. Maar dat wist ik al. Zeg, wat is volgens jou het probleem met krakers? En wat zou jouw andere beroep zijn in jouw ideaalscenario?

Nico dank dat je weer in beweging bent gekomen ter verdediging van onze 'linksche hobbies'! (i.c. geld verbranden, haha.) De vorige keer had ik je niet bedankt maar was ik er best blij mee, dus ook nog dank daarvoor. Maar ik moet zeggen dat ik, i.t.t. de anonieme comments toen, Eriks comments wel o.k. vind.

-------------

Goed nieuws: Felicia Anna heeft een blog!
http://behindtheredlightdistrict.blogspot.nl/

(En ze raadde ook een leuk filmpje aan
https://www.youtube.com/watch?v=Is9fsv6ZL0g )


En slecht nieuws:
https://utrechtkrijgtspijt.wordpress.com/2014/04/14/rip-hardebollenstraat/
en spannend nieuws:
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1164765/exploitant-eist-vergunning-zandpad-terug.html
uit Utrecht.

fanmail zei

@Erik: Nee, die vijf woorden maken mij NIET duidelijk wat er volgens jou niet klopt aan het 'linksdenken'. Volgens mij is Zondares (op zich) helemaal niet te beroerd om ook wat belasting te betalen. Ik meen me zelfs te herinneren dat ze zich tegen het voorstel heeft uitgesproken dat hoeren helemaal geen belasting zouden hoeven te betalen. Ze hoopte juist dat netjes belasting betalen het hoeren tot een meer geaccepteerd beroep zou maken. Haar verbittering zit er volgens mij in dat ze wel moet betalen maar er helemaal niks voor terugkrijgt, maar dat het geld juist wordt gebruikt om haar het leven zuur te maken. Daarnaast is het gewoon discriminatie dat het BTW tarief zo hoog is want voor andere diensten is dat het lage tarief, en dat er geen gunstige spaarregeling is (zoals voor voetballers die ook niet tot hun AOW door kunnen werken). Vergeet ook niet de brute controles en de vaak veel te hoge omzetschattingen. Genoeg redenen voor mij om helemaal met haar verzuchting in te stemmen dat ze het geld nog liever zou verbranden. Nederland is een belastingparadijs voor grote bedrijven en het zijn de werkenden die alles moeten opbrengen voor een staat die zich steeds meer als een onderdrukker van de gewone mensen opstelt. Als/voorzover de staat onze belangen niet dient is belasting betalen net zo goed uitbuiting als de winsten die werkgevers maken door hun arbeiders onder te betalen.

Verder moet ik wel toegeven dat linksen vaak hypocrieten zijn en dat ik daar ook zelf (nog) niet vrij van ben. Maar Zondares heb ik daar niet op betrapt. Dat ze naar links neigt zoals ook andere mensen al riepen zal wel kloppen, maar ik vind dat ze zich juist bewonderenswaardig neutraal opstelt. Dat moet ook wel omdat ze standpunten uitdraagt die niet aan een bepaalde politieke kleur gebonden zijn, en in gaan tegen het programma van ALLE politieke partijen. Het mooiste vind ik daarbij dat ze wel gewoon (open over) zichzelf is.

In de comments bij 'kleurtje' had je wel een punt dat het beledigend is voor niet-discriminerende rechtsen dat ze haar eigen discriminerende gedachten "rechts" noemde. Toch vind ik dat ook niet zo gek omdat het doorgaans de rechtse partijen zijn die de meest discrimerende wetten willen. (Al doet links er ook aan mee, natuurlijk voor het 'bestwil' van de allochtonen.) In een oudere comment van jou hield je vooral links verantwoordelijk voor de heksenjacht op de hoererij. Daar werd tegen in gebracht dat je vooral ook de religieuzen en de radfems niet moet vergeten. En ik zou er aan toe willen voegen: rechts houdt er ook het meeste van om de angst voor criminaliteit te bespelen en aan te wakkeren en meer repressie als de oplossing te presenteren. Wat links betreft echter klopt het wel dat als ze al voor legale hoererij zijn dat met tegenzin is (om 'erger' te voorkomen). Dat komt enerzijds doordat links en de radfems zeer verweven zijn en anderzijds door de weerzin tegen het vermeende 'door armoede gedwongen' zijn van veel hoeren. Zo zag ik het zelf ook nog een jaar geleden. Je vindt dat al in het Communistisch Manifest. Maar in feite ging het denk ik om burgerlijke (van de bourgeoise) normen waar de burgermannetjes M. en E. de arbeidersklasse toe wilden 'verheffen'. (Hoewel ze zich eveneens tegen het burgerlijke huwelijk keerden, dus helemaal gaat dit niet op.)

"Overigens heeft het geen enkele zin om je druk te maken over het verleden, het is veel beter om te leren van het verleden en je te focussen op de toekomst. En vergeet niet om te genieten van het heden!"
Dat is een heel goed advies. Echt iets voor op een tegeltje (past net niet helaas). Ik ga proberen het ter harte te nemen! Dankjewel.

Erik zei

Ik ben zeer vereerd dat mijn comments zo aandachtig gelezen worden. Ik zal mij wat terughoudender opstellen, het is immers niet mijn blog.

'Linksdenken' is andermans belastinggeld uitgeven. Ik heb net als Zondares ook een hekel aan het betalen van belastingen. De reden dat ik zoveel moet betalen is dat al die linkse hobby's zo duur zijn.

Met mijn zelfrespect is overigens niks mis hoor, daar hoeft niemand zich zorgen over te maken en mijn hobby's kosten de belastingbetaler geen geld!

fanmail zei

@Erik: Waar schrijft Zondares dan dat ze belastinggeld wil uitgeven? En waarom denk je dat je terughoudender moet zijn wat je comments betreft?

Ik zou kunnen denken dat jouw opmerking indirecte kritiek op mij is omdat ik hier veel schrijf. Ik heb daar wel over getwijfeld, maar ik denk toch dat Z. haar comments niet voor niks open heeft gezet.

Maar om te voorkomen dat het hier een 'links bolwerk' wordt hebben we juist een rechtse commentator als jou ook nodig. Serieus zowizo zou meer stemmen hier beter zijn. Ik vind ook op andere websites de comments vaak bijna net zo interessant als de artikels.

Oh ja en ik weet niet waar je het vandaan hebt dat linkse hobby's zoveel geld kosten. Bedoel je de zorg misschien? Dan vind ik 'hobby' een onterechte benaming. Of al die miljarden die via de EU aan de banken gegeven worden? Kan ik niet echt iets links aan ontdekken. Of bedoel je mijn uitkering? Zo duur zijn we niet. En je wil ook niet dat we in kartonnen dozen voor je deur gaan liggen. Ik geef toe dat het erg off-topic aan het worden is zo, maar ik geloof dat Zondares daar niet zo mee zit, dus volgens mij kunnen we er best over twisten. Je stelt het toch niet voor niks aan de orde?

Erik zei

@fanmail.

Ik lever absoluut geen kritiek op jou of je commentaar. De reden dat ik schreef terughoudender te worden is dat dit niet mijn blog is en ik helemaal niet perse mijn visie aan de wereld wil opdringen, anders begon ik zelf wel een blog.
Zondares schrijft inderdaad nergens dat ze belastinggeld wil uitgeven. Ik denk trouwens niet dat Zondares links is, volgens mij zit ze in een spagaat. Ze was het wel en heeft er deels ook afstand van genomen, maar het zit nog diep in haar. Het is net een religie, je treed er niet zomaar uit.

Ik denk niet dat er bezuinigd moet worden op onderwijs of gezondheidszorg, ik ben wel verbaasd dat politici steeds meer geld willen voor zorg en onderwijs, elk jaar gaat er meer geld naartoe en ieder jaar zegt men dat het niet goed gaat. Geld lijkt mij dan ook niet het probleem. Ik vind niet dat mensen in een kartonnen doos moeten slapen en jouw uitkering zal ongetwijfeld verdiend zijn.

Ik ga geen linkse hobby’s benoemen, ik ben geen politicus, wel mag ik graag een beetje provoceren en ik hoop mensen tot denken aan te zetten door wat ik schrijf.