donderdag 31 oktober 2013

Weinig nieuws over de WRP en Utrecht

Ik had me voorgenomen om niet meer de hele tijd bovenop het nieuws te springen, en ik vind dat ik me daar best goed aan hou. Het scheelt een boel tijd. Die kan ik goed gebruiken, want ik zit weer tot over mijn oren in mijn eigen projectjes, en ik heb genoeg te doen. Soms is het een opluchting als mijn nakijkploeg een stukje in meer delen wil verdelen, want dan heb ik meer tijd voor het volgende!

Daarnaast heb ik ook niet veel gemist. Er is wel nieuws over de prostitutie, maar dat is meestal totaal niet nieuw. Het is weer een handjevol meldingen dat er een grote boze mensenhandelaar is opgepakt, met wat suggestieve dingen eromheen. Voor de rest hoor je vooral opinie, en gaat het steeds over hetzelfde. Dat wordt snel saai. Ik kijk ernaar uit dat ik ooit genoeg "Antwoord op" stukjes heb dat ik per nieuwsbericht gewoon een handjevol koppelingen kan neerzetten. Ze komen toch nooit met iets nieuws.

Een tijdje terug kon je dat mooi zien aan het congres "een andere kijk op prostitutie." Dat was om het beeld van prostitutie te vernieuwen. Ik ging niet, je moest je identiteit geven bij het komen. Het staat wel online. Dan kan je ook makkelijk zien dat het alleen dezelfde mensen zijn, die dezelfde dingen zeggen die ze al jaren zeggen. Er is niets "anders" aan.

Het was allemaal gerecycled. Karin Werkman kwam met hetzelfde waar ze altijd mee komt, die pakt de geruchten die ze hebben wil en verklaart dat die gelden voor de hele business. Sitalsing is netzo leugenachtig als altijd. Julie Bindel komt even de radfem uithangen, maar houdt zichzelf in. Geen enkele opmerking dat alle heteroseks verkrachting is deze keer. Renate van der Zee komt haar pamfletje pluggen, daar is ook niets opmerkelijks aan.

Patrick Cederlöf uit Zweden is daar Rapporteur, en die heeft als taakomschrijving onder andere om het Zweedse Model in het buitenland te promoten. Maar hij beweert hier dat hij dat niet komt doen, en houdt zich bij het normale verhaaltje. Linda van Goch komt met hetzelfde uitgekauwde slachtofferverhaaltje. En dan komt Lemaire met zijn "praktijkervaring," namelijk dat hij een hoop keren het OM heeft aangehoord over mensenhandel. Hij wil dat misbruik mag worden aangenomen, want dat is zo vervelend te bewijzen.

Niets nieuws. Helemaal niets. Kijk zelf maar.

In Utrecht had de PvdA een debat geregeld over de toekomst van de prostitutie in Utrecht. Dat is reuze juichend ingehaald, maar volgens een hulpengel die voor me is gegaan was het gewoon weer het herhalen van zetten. Aleid vond zichzelf helemaal goed, en vond dat het ècht niet beter had gekund. De hoeren daar zijn een soort spinnennest, en iedereen in de witte sector in Utrecht steekt elkaar in de rug, inclusief de exploitanten en hun mensen.

Er waren twee stemmen die me wel bevielen, en dat was prostituee "Marlies", die niet veel aan het woord was, maar wel goeie dingen te zeggen had, en een arts van het HAP, die uitsprak tegen de beeldvorming. Maar ja, dat waren ook dingen die ìk weer eerder heb gezegd, en die ik dus óók niet als nieuw kan zien. Het enige wat me opviel was dat er door de kant van de organisatie van de prostituees zelf met de wolven wordt meegehuild, ondanks dat ze weten dat het beeld niet klopt. En dat voor het voordeel van hun eigen kleine clubje, en daarmee versterken ze landelijk alleen maar het beeld dat juist voor al deze ellende heeft gezorgd.

Jammer, opvallend, en het maakt me boos, maar het is weer niets nieuws. In dit hele stukje heb ik maar één nieuwtje, en dat is dat Opstelten een nieuwe brief over de WRP aan de Tweede Kamer heeft geschreven. Je kan hem hier lezen. Ik zal heel in het kort beschrijven waar hij over gaat, maar hij is snel te lezen, het zijn maar vijf kantjes.

Hij vertelt dat de vergewisplicht en de registratieplicht zijn gesneuveld, en komt dan met een juichverhaaltje dat er zoveel meer gedoe is met mensenhandelgevalletjes, en dat dat vooruitgang is. Een nieuwtje is dat SOA/Aids tegenwoordig wordt genoemd als één van de clubjes die signalen verzamelen, dus die kan je ookal niet meer vertrouwen. Jammer, zo gaan ze één voor een neer.

De minister komt weer met de argumenten waar hij in de Eerste Kamer al voor op zijn donder kreeg. Hij heeft geen schaamte. Hij zegt nog steeds dat het vergunningstelsel het makkelijker maakt om te controleren, hij zegt nog steeds dat het de sociale positie van hoeren verbetert als je alléén maar boetes voor ze in de wet zet, en ze vogelvrij maakt voor de gemeentes, en hij doet alsof vergunningvrij nog blijft bestaan na het invoeren van zijn wet.

Wat echt schokt is dat hij geen verloopregeling meer wil voor de jonge meiden als de leeftijd omhooggaat, maar dat hij ze gewoon allemaal in een uitstapprogramma gaat zetten. Ze worden gewoon opgeruimd. Ze moeten stoppen, of ze krijgen straf, en geen woord over wat de Raad voor de Rechtspraak schreef over dat je volwassenen niet als kinderen moet behandelen als het gaat om hun eigen seksuele rechten.

Hij geeft op van de overleggen die hij met de gemeentes heeft gehad. Die bestaan uit de voornemens om nog meer barrières tegen prostitutie op te werpen onder het mom van mensenhandelbestrijding, en het bekijken wat ze nou moeten met de effecten van hun eigen beslissingen, voorzover die flink in het nieuws zijn gekomen. Want anders kan het ze kennelijk niet schelen.

In 2014 gaat hij de eerste "nulmeting" doen over de prostitutie. De aard en de omvang wordt namelijk haast niet onderzocht, en we weten eigenlijk heel weinig. Al jaren. Ik vraag me echt heel erg af of dat wel gaat gebeuren. Er komt vast een rapport, maar als dat rapport echt netjes wordt uitgevoerd, ontdekken ze heel snel dat de cijfers niet gaan kloppen met de hype. Wat gaat de minister dan doen? Zegt hij dan sorry, ik heb jullie voor niets opgejaagd? Of wordt er gesmokkeld? We weten het antwoord wel.

Misschien ben ik wel langzaam, maar ik begin te zien dat hij in de Eerste Kamer echt néderig was. Die arrogante bulldog doet hier alsof hij de zaken in de hand heeft, en hij bluft dat het allemaal gaat werken. Hij kan het niet echt nog geloven na de afstraffing die hij van de Eerste Kamer heeft gehad. De Tweede Kamer is véél dommer, dus daar kan hij het nog flikken, maar één ding is zeker, hij is een leugenaar.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Zondares, het zal nog vele jaren hetzelfde blijven. Ik lees veel van uw stukjes, al een paar jaren. Nog nooit heb ik iets gelezen over de échte oorzaak : getrouwde vrouwen die seks weigeren aan hun man. Ofwel heel weinig seks, ofwel een paar minuten in het donker en nog veel varianten. Trouwen is een ideale manier om zo goed als sexloos door het leven te gaan zonder dat iemand je in vraag stelt. Ik weet dat veel vrouwen woedend zullen zijn maar het is zo. Vrouwen zijn nu eenmaal goed in faken : make up, push up, hoge hakken ... Dus ook liegen over hun laag libido is heel gemakkelijk. De man in kwestie mag geen krimp geven of hij heeft ruzie. Ik chat nogal wat met mannen, anoniem en dan hoor je nogal wat. OK, misschien dat 1 of 2 % van de vrouwen een even hoog libido heeft als mannen, maar voor die 98% zou moeten gelden : laat uw man naar een prostituée gaan. Net zoals naar een dokter of kraker. Enkel als dit taboe doorbroken is zal heel de heisa rond hoeren wel opgelost geraken. Maar dat zal nog honderden jaren duren.

Unknown zei

Niks makkelijker dan de stigmatisering tot in het oneindige te blijven opvoeren, lijd de aandacht van de mensenhandel af.
Co.

Anoniem zei

Het libido van een vrouw daalt naarmate zij vaker slecht gestimuleerd wordt. De generatie van de al jaren getrouwde stellen communiceerd vrij weinig met elkaar over hun behoeften tijdens seks. De man weet niet wat zijn vrouw nou echt lekker vindt omdat zij hem dit niet vertelt. Met als gevolg dat zij geen zin meer heeft in seks met haar man. Beide partijen zijn dus fout. Praten leidt tot positieve geluiden in bed.