maandag 5 augustus 2013

Antwoord op: Je lichaam verkopen

Het is een hele populaire manier om over de prostitutie te praten als "vrouwen die zichzelf verkopen." Ik heb hem al zovaak gehoord, het doet me eigenlijk nietzoveel meer. De mensen die het zeggen bedoelen ermee dat je bezig bent met iets dat je minder maakt. Het klinkt als slavernij, of alsof je iets belangrijks kwijtraakt. Dat is ook de bedoeling, want dat denken ze ook echt.

Natuurlijk verkoop je jezelf niet. Als je iets verkocht hebt, is het van iemand anders geworden, en dat gebeurt niet met mijn lijf. Ik verhuur het zelfs niet. Ik verleen een dienst, en daar gebruik ik mijn lichaam voor. Andere mensen gebruiken ook hun lichaam, ik doe het alleen intiemer. Een boekhouder verkoopt toch niet zijn hoofd, en een verhuizer toch niet zijn handen?

De klanten zouden het ook maar niets vinden, als ik het zo zou doen. Als ik gewoon mijn lichaam verkoop, dus dan maar het beschikbaar maak zonder dat ik er zèlf wat mee doe, dan kunnen ze beter zo'n fleshlight uit de seksshop nemen. Die is goedkoper, en zeurt niet over de tijd. Ze komen juist voor de dienstverlening, ze komen juist omdat ik voor ze wèrk. Want als je je geld wil verdíénen, kan je maar beter werken.

Je kan het flauw van me vinden dat ik ga zeuren over een term die al héél lang wordt gebruikt voor prostitutie, maar hij wordt juist gebruikt òm dat beeld te vormen, en omdàt die term al heel lang wordt gebruikt wordt hij gezien als iets waar we vanuit mogen gaan. Dus daarom vind ik het tòch iets waar ik antwoord op moet geven. De beeldspraak gebruiken ze zo letterlijk mogelijk, met opmerkingen als "vrouwen als vleeswaar." Doe het zelf maar eens een dagje dan piep je wel anders.

Het is heel vervelend wanneer je zo wordt beschreven. Ik werk hard, en ik heb er veel voor geleerd om het werk goed te doen. Ik leer eigenlijk elke dag nog wel wat. Het is altijd een beetje bijschaven, als je niet ècht een grote les leert. Het is een vàk, en als er wordt gedaan alsof ik maar een beetje als een lap vlees erbij lig, dan voel ik me daar wel beledigd door. Ik ben een hoer, geen lap vlees, geen dom grietje dat zich maar een beetje laat gebruiken.

Ik vind ook wel dat het wat zegt over de mensen die deze beeldspraak gebruiken, dat ze ons als een lap vlees zien. Ja, ze zèggen dat àndere mensen, de klanten, ons zo zien, maar mijn klanten hebben me nog nóóit zo aangesproken, en de verbiedertjes héél vaak. Dus sorry hoor, maar die vlieger gaat niet op. De verbiedertjes vinden het veel te lekker om dat plaatje te gebruiken, en ze zijn de enige. Dus wie ziet mij nou als vlees?

Vorige week schreef ik er al over, het is een soortvan angst voor seks. Dat er iets van je verdwijnt als je seks hebt dat niet volgens de regeltjes is. Als je dat gelooft, is het nietzoraar om te denken dat je wat van jezelf verkoopt als je voor geld neukt. Maar dat moet je héél letterlijk geloven om het zo te zien, en ik denk dat ze het dus gewoon graag als beeldspraak gebruiken omdat het op die onderbuikgevoelens inhaakt.

11 opmerkingen:

Admin zei

Laten we voorop stellen dat het beter is je lichaam te verkopen dan je ziel. Veel mensen in deze wereld verkopen hun ziel in ruil voor geld, denk bijvoorbeeld aan hypotheekadvisseurs die verkeerde voorlichtingen en adviezen geven aan mensen, omdat ze dan meer bonus ontvangen. Dat is je ziel verkopen, en vind ik veel erger dan je lichaam verkopen.
Helaas hebben deze mensen het totaal niet door dat ze hun eigen ziel aan het verkopen zijn, maar spreken ze wel vaak over 'hoeren' als ze spreken over prostituees.

Daarnaast zie ik prostitutie niet als 'je lichaam verkopen'. Dit om het simpele feit dat je het lichaam niet kunt houden. Het is ook geen bruikleen, aangezien je niet alles kunt bepalen wat er met het lichaam gebeurt, de dame in kwestie heeft er immers nog steeds zelf wat over te vertellen, wat ze wel en niet wilt doen.

Ik zie het eerder als een stukje tijd van iemand kopen. Je betaalt iemand voor zijn of haar tijd. Soms vindt er binnen die tijd sex plaats, vaak genoeg ook niet weet ik uit de ervaringen van mijn vriendin. Het is opvallend hoeveel mannen op het moment surpreme een 'klein' probleempje hebben, en de kleine niet meer omhoog kunnen krijgen.

Daarnaast zijn er ook gewoon veel mannen die gewoon komen praten, geen eens sex willen. Dit sterkt mij ook in de opinie die mijn vriendin heeft, dat veel vrouwen zich stoppen te verzorgen eer ze eenmaal een man aan de haak hebben geslagen. Vooral veel West-Europese vrouwen schijnen hier veel last van te hebben. Wellicht dat dit iets te maken heeft met de over-geëmancipeerde vrouwen in dit land, die zich denken te kunnen veroorloven hun intieme delen niet regelmatig meer te hoeven wassen.

Anoniem zei

Mee eens. Het gaat inderdaad om het verlenen van een dienst waarbij je tevens je lichaam inzet, netals bij andere beroepen.

Anoniem zei

Goed om het vooroordeel achter de gebruikte term eens flink duidelijk te maken. Glashelder. Heel zinvol wat je hier doet.

Johanna zei

Applaus, een héél raak stuk.
Ik vergelijk (in gedachten) een uur bij een hoer met een uur bij een shrink. Je weet dat je bij een vakman/vrouw bent, dat de aandacht betaald is maar daarnaast moet de aandacht wel echt zijn, anders werkt het voor geen meter. Tenminste bij mij niet.
Het is gewoon een vak dat maar weinigen echt verstaan en mag dat alsjeblieft (in geld en met respect) beloond worden?
Zondares, wij genieten van je blog!

Unknown zei

"dat het wat zegt over de mensen die deze beeldspraak gebruiken": Het zegt over die mensen dat ze aseksueel, frigide, impotent en door de religie gehersenspoeld zijn.
Co.

Erik zei

Een kort stukje maar, het klinkt nogal negatief. Je hebt je zeker te veel van de politiek aangetrokken.
Mijn advies, ga es lekker op vakantie.

Anoniem zei

ik doe momenteel onderzoek naar het Griekse woord porneia. Soms wordt het vertaald met hoer, dan weer met ontucht.

https://bijbelsekshoeren.wordpress.com/

Anoniem zei

Het wordt steeds erger.

Amsterdamse prostituee moet beroep
prijsgeven in register KvK

http://www.nrc.nl/nieuws/2013/08/07/amsterdamse-prostituee-moet-beroep-prijsgeven-in-register-kvk/

Admin zei

@Anoniem 7 augustus 2013 16:36

Dit was al het geval, en zo staan de meeste meiden al ingeschreven. Sommige hebben zich echter als erotische masseuse bijv. laten inschrijven, en dit moet omgezet worden naar prostituee.

Maar dit is dus geen nieuws, dit was al zo, echter gaat de politie hier nu meer op controleren.
De gemeente Amsterdam heeft de volgende regel bedacht: wie niet als prostituee ingeschreven bij de Kvk, maar als iets anders, en op de Wallen werkt, die werkplek (lees raam) wordt gesloten voor project 1012, de schoonmaakactie op de Wallen.

Kortom, de gemeente hoopt dat er dames de fout in gaan, om op die manier ramen te kunnen sluiten.

Anoniem zei

"Zo vaak" niet "zovaak".

Serena zei

@ Anoniem 8 augustus 2013 10:15
Taalfetisjist... Ga eens iets nuttigs doen jij :)