maandag 14 januari 2013

Goede voorlichting

Op een dag kom je erachter dat kindertjes niet door de ooievaar gebracht worden. Dat kan zijn als je er zelf achterkomt, maar bij mij was het omdat mijn ouders het me uitlegden. Op de middelbare school kreeg ik ook voorlichting, en daarna vulde mijn vader dat zelfs nog wat aan, omdat hij vond dat ze wel èrg kort waren geweest. Het was allemaal nogal verkrampt, maar omdat het over zo'n gewichtig onderwerp ging, staat het in mijn geheugen gebrand.

Als ik met wat ik nu heb geleerd terugkijk naar wat ik toen voor les kreeg, vind ik het maar èrg weinig informatie die jongeren krijgen over iets wat toch wel zo belangrijk is. En ook al vond ik het toen heel "vrij" dat ze er met ons over praatten, kreeg ik toch wel een hele belangrijke moralistische boodschap erbij.

We hoefden niet meer te doen alsof seks niet bestond na de voorlichting, maar het was nog steeds iets waar we wel hele strenge regels over hadden. Je werd niet meer in de reden gevallen met dat het niets voor kinderen was om daarover te praten, maar je had bij de les wel duidelijk te horen gekregen dat seks alléén in een relatie thuishoort, en voor ons soort mensen betekende dat een huwelijk.

Een stuk van de les ging over anticonceptie, en dat was erg kort. Er was de pil, en condooms waren onbetrouwbaar. Dat weet ik nog ervan. Dat was voor mensen die wel seks hadden, maar geen kind ervan wouden. De rest van de mogelijkheden werd nog even snel opgenoemd, maar daar heb je niets aan als je niet weet wat ze zijn. Dat er ook een hoop te leren is aan seks, en dat het meer is dan alleen maar de man die de vrouw penetreert en klaarkomt, dat zat er niet bij. Wèl weer dat vrouwen ook klaarkomen, zonder uitleg verder. Dat is erger dan het niet zeggen.

Mijn vader had er gelukkig meer over te vertellen, ook al zat ik met een rooie kop te luisteren. Ik kon wel door de grond gaan. Hij maakte er ook niet iets geweldigs van, maar hij legde in ieder geval meer uit over hoe het komt dat mensen het doen, en dat jongens weleens druk op je kunnen zetten, en hoe ik daarmee om moest gaan. Mijn mond viel bijna open toen hij nog opmerkte dat ik ze niet van me af hoefde te houden als ik het zelf wèl wou.

Van vriendinnen heb ik meer geleerd, in de kleedkamers of bij de kantine van waterpolo kreeg ik te horen over hun avonturen met jongens. Daar werd ook veel over experimenteren gepraat. Ik had nooit wat te vertellen, want ik was te braaf, maar ik luisterde wel naar alles wat werd verteld. Daarvan klopte ook heel veel niet, dat weet ik nu wel, maar het was toen mijn belangrijkste informatie.

Je hoorde vooral dat je een goeie minnares was als je veel dééd. Dus als je pijpte, veel standjes kende, stripte, enzo. Dat is voor een stukje wel waar, maar het was een misverstand. Een jongen wou experimenteren, en als je alleen maar missionaris onder de deken wou met zoenen als voorspel, dan was je minder lekker dan een meid die overal voor inwas. Als je liet zien dat je enthousiast was voelde zo'n jongen zich ook beter. Daar ging het om, en niet om die extra standjes. Een joch van zestien is bereid om hem overal in te steken in elk standje, het ging om dat hij niet de enige was die geil was.

De voorlichting maakte wel uit. Als je meiden hoorde die ook slechte voorlichting gehad hadden, hadden die netzogoed het hoogste woord, maar ze maakten grote fouten over belangrijke dingen. Ze deden domme dingen, en ze geloofden de gekste dingen. Van orale seks zwanger worden, van vingeren zwanger worden, en als je bij masturberen klaarkwam was je ook zwanger. Van jezelf, dus. Als je maagdenvlies was gebroken, was je uitgewoond en wou geen man meer met je.

De meiden die goeie voorlichting hadden gehad waren veel opener over zichzelf, en ze waren ook niet de hele tijd aan het stressen over seks. Soms leek het ook wel of ze er minder mee bezig waren, ook al hadden ze wel betere sekslevens. Op de school waar de meeste meiden van waterpolo zaten kon je als meid gratis condooms bij de vertrouwensvrouw halen, en die hadden ze allemaal bij zich. Er was er maar één die durfde gaan, dus die haalde voor de rest. Die vertrouwensvrouw zal wel hebben opgekeken.

Ze déden het ook veiliger. Ze gaven elkaar daar ook steun mee, en dat heb je ook wel nodig. Tienermeisjes zijn heel onzeker en zwelgen in de aandacht die ze kunnen krijgen, en we weten ook wel hoe tienerjongens kunnen drammen. Dan heb je als meisje steun van elkaar nodig, vooral ook als je niet bij je ouders durft aan te komen met dat je een jongen aan je laat zitten.

Met de jongens weet ik het nietzo, maar ik zie het wèl heel duidelijk welke klanten voorlichting hebben gehad! Die mannen hebben al tientallen vrouwen geneukt, en zijn al tientallen jaren van school af, maar je ziet nog steeds die kleedkamerverhalen komen. Dat gaat niet alleen om veilig vrijen, maar ook over hoe het werkt. Dat zijn allemaal dingen die ze niet zouden hebben geloofd als ze goeie voorlichting hadden gehad.

Vooral oudere mannen hebben soms hele slechte voorlichting gehad. Zelfs als ze in de jaren zestig zijn opgegroeid, hebben ze er weinig van opgepikt. En ze halen het daarna niet meer op, en dat vind ik vooral raar. Ik denk nu dan dat je toch wel uit gaat zoeken hoe het zit, en er zijn boeken genoeg. Maar dan bedenk ik dat ik dat zèlf ook pas ben gaan doen toen ik wat verder was gekomen.

Het belangrijkste wat er met de voorlichting vaak mis zit is dat ze SOA en HIV/AIDS doormekaarhalen. HIV/AIDS is maar één van de SOA, en je kan een hoop meer krijgen. Daar zit een hoop aan vast, want er zijn maar een paar manieren om HIV/AIDS te krijgen, en veel meer om andere SOA te krijgen. Maar haal je niet in je hoofd dat ze dan wel goedzitten met HIV/AIDS, want daar weten ze ook vaak niets van.

Ik krijg soms zó zin om die mannen zelf maar wat voorlichting te gaan geven! Ik kreeg een vent die zonder condoom met zijn eikel tussen mijn schaamlippen wou gaan prutsen, en ik gaf aan dat ik dat niet kon laten gebeuren. Toen kwam hij met dat hij niet klaar zou komen, en dat ik dan niet zwanger kon worden. Ik zei dat het mij om SOA ging, en hij keek me raar aan, en zei: "Je bent een hoer, je hebt dan toch al AIDS?"

Het hele stukje kan wel vol met misverstanden van die mannen. Ik heb een gescheiden vent gehad die verbaasd was dat je seks kon hebben zonder de dekens eroverheen. Er zijn veelteveel mannen die denken dat SOA alleen maar worden overgedragen als de man klaarkomt. Er was een vent die dacht dat hij met zijn eikel ìn mijn baarmoeder moest om me te laten klaarkomen. Gelukkig dacht hij óók dat hij daar al was.

Mannen met goeie voorlichting doen ook gewoon anders. Ze hebben minder korte lontjes in bed, ze zijn meer op hun gemak, ze zijn veiliger, en ze weten gewoon duidelijk beter waar ze mee bezig zijn. Ze doen voorzichtiger. Ze weten beter waar het om gaat, en ze kennen hun en mijn lijf beter. Ze hebben hun eigen problemen meegekregen, doordat de voorlichting vaak wat realiteit tekortkomt, maar ze zijn fijnere bedpartners.

Ik denk dat het de moeite waard zou zijn om ook voor volwassenen seksuele voorlichting te geven, bijvoorbeeld op TV. Dat is nu vooral Engelse series van die anti-porno vrouw van Channel 4. Daar leer je het niet van. Die vertelt niet hoe het zit, maar vooral dat je je harige gleuf moet accepteren. Een Teleac-programma over de basics van seks, maar dan op een goed tijdstip, zou goed zijn voor de Nederlandse publieke TV.

Op school mag het ook wel wat minder conservatief. Ook op gewone niet-religieuze scholen zijn de lespakketten over seks nu wel heel erg conservatief. Seks en liefde verwarren wordt er bijna ingestampt bij die jongeren. Die zijn nog niet klaar voor liefde, maar met al die hormonen zijn ze wel klaar voor verliefdheden en experimenteren. Als je wacht tot je verliefd wordt en dan verblind aan de slag gaat zonder ervaring, maar wel met gierende hormonen, heb je zo een baby of een SOA.

Daar zal wel weer een hoop weerstand tegen zijn omdat mensen seks graag moralistisch bekijken, maar eigenlijk is het gewoon oneerlijk om dat aan jongeren op te leggen als hun regels. Maar laat ze in ieder geval weten dat er een hoop aan seks te leren valt, en dat het niet blijft bij alleen een relatie zoeken en daarbinnen zoenen en penetreren om kindjes te maken. Dat je er niet minder van wordt als je een experiment met seks hebt dat verkeerd afloopt. Het relatiedenken er een beetje uitlaten. En dat ervaring telt!

11 opmerkingen:

Richard zei

Ervaring alleen is ook onvoldoende getuige al die mannen die er nog steeds niet goed in zijn. Openstaan voor verbeteringen en een goede communicatie met je sekspartners is onontbeerlijk anders volhard je in je eigen manier en moet je maar hopen dat dat goed is. En vaak denk je dat dan ook. Hoe langer dit duurt hoe moeilijker om er dan nog verandering in aan te brengen.

Van mijn seksuele voorlichting herinner ik me eigenlijk niets. Thuis werd er niet over gesproken en op school ging het voornamelijk over het zwanger worden. De meeste leerlingen zaten ook maar een beetje te klieren. Op de een of andere manier is wel doorgedrongen dat seks en condooms altijd samen gaan, geen condoom = geen seks.
Behalve als beide veilig hebben getest en betrouwbaar zijn.

Ook ik heb veel last gehad van het relatiedenken en dat seks en liefde vrijwel onlosmakelijk zijn. Vooral als je het nog nooit hebt gedaan. Dankzij je duidelijke standpunten en heldere uitleg keer op keer zie ik nu in dat me dat jaren van frustratie en onzekerheid heeft opgeleverd en een heel laag zelfvertrouwen. Dat de grootte van het gereedschap toch wel uitmaakt is ook een domper.

En dan ook nog een lange voorhuid.
Ik denk erover me te laten besnijden Zondares, maar moet ik dan een hoge of lage besnijdenis doen? En moet ik het toompje ook maar laten verwijderen? Ik zou graag je mening willen weten Zondares.

Vanavond weer een documentaire over de sekspolitie in Den Haag. Om 20.25 uur op net 2. Zulke docu's zal ik voortaan met hele andere ogen bekijken. Kritisch keek ik al wel, maar nu blijkt dus dat ze opzettelijk verkeerde info geven. Zoals Nessuna eens schreef (voor leugens is geen moed nodig - reactie) worden lieve mannen daardoor afgehouden van hoeren omdat ze niet willen dat ze meewerken aan dwang, terwijl dat maar zelden speelt. Haar woorden troffen mij diep en ik heb toen even gehuild zelfs. Dankzij jouw uitstekende voorlichting begin ik de wereld nu met andere ogen te zien en er ontstaat een heel nieuwe ik. Hoewel nog volop in ontwikkeling ben ik je nu al heel dankbaar dat je mijn leven ten goede hebt doen veranderen.

Lieve Zondares, je bent een fantastisch en goed mens boordevol liefde en daar mag je terecht heel trots op zijn!

Richard

Peter zei

Goed verhaal!!

Leuk om hier even te vertellen hoe het bij ons ging. Ik woonde in een katholiek dorp en voordat we naar de middelbare school gingen, in de grote stad, werden we allemaal bij elkaar gezet in de tuin bij de kerk. Degene die ons daar de voorlichting gaf, was de pastoor.
Eigenlijk is dat nog helemaal niet zo lang geleden want het was rond 1975.
Gelukkig waren mijn ouders wijzer en hadden die er thuis al redelijk open over gesproken.


Vera zei

Ik vind het ook een terecht onderwerp dat zondares vandaag aanstipt. Van mijn eigen schooltijd herinner ik me er niet zoveel over, dat ging voornamelijk over eisprongen en celdelingen: de techniek van de voortplanting, zeg maar.
Ik denk echter dat het goed is als er meer aandacht aan zou worden besteed en dan vanzelfsprekend niet op moraliserende wijze (hoewel ik me afvraag of dat in de onderwijspraktijk daadwerkelijk gebeurt). En 1 van de dingen waar wat mij betreft op gewezen zou mogen worden is bewustwording van je eigen seksualiteit; seks is iets om van te genieten. Tegelijkertijd kan het ook voorkomen dat seks obsessief wordt. Die mensen zijn er meer mee bezig, maar genieten er minder van. Die kant mag van mij ook wel belicht worden.

Anoniem zei

die Channel 4 serie is soft maar toch wel open en eerlijk vond ik

deze bijvoorbeeld: http://sexperienceuk.channel4.com/videos/7170

Unknown zei

Ik vind dat seksuele voorlichting nodig is vanaf dat je praten leert, als je 1j oud bent, zodra een kind seksuele gevoelens heeft wil het met de ouders niet meer over seks praten.
Co.

Anoniem zei

Hoezo worden kinderen niet door de ooievaar gebracht? Door wie worden ze dan gebracht volgens jou? Door SOA zeker? Laat me niet lachen!

Anoniem zei

Ik ben nu 24 en ook bij mij was de seksuele voorlichting (die ik kreeg toen ik 13 was) heel erg slecht. Het was op een openbare school, dus geen grote taboes, zou je denken.

We keken een heel oude film met de klas over twee mensen die aan het dansen waren in een jaren-80 discotheek, naar huis gingen en met het licht uit gingen neuken. Natuurlijk werd het meisje zwanger. Zo fout! Condooms werden niet genoemd, soa ook niet, en ook niet dat je niet per definitie zwanger raakt als je neukt. Dan heb je het over het jaar 2000, waarin voorlichting toch beter zou moeten zijn.

Wat ook terug zou moeten komen in voorlichting, zijn seksuele gevoelens. Ik denk dat er een groot taboe rust op seks en dat het lekker mag zijn, in plaats van dat je je ervoor moet schamen of dat je voorkeuren vies zijn. Seks is onschuldig en geweldig, iedereen zou ervan moeten mogen genieten.

Anoniem zei

Ik heb een groot deel van mijn 'voorlichting' over vrouwen, seks en relaties gehad tijdens het feminisme, zo begin jaren 90. Met die campagnes enzo. Het heeft me een onvoorstelbaar verknipt beeld opgeleverd. Weg met die feministen! Gelukkig is er nu internet en zijn er vrouwen zoals Zondares... Ik had een lange weg te gaan maar ben gelukkig aan de beterende hand.

Je kan mensen voor het leven tekenen met foute propaganda op een leeftijd dat ze daar nog gevoelig voor zijn.

Anoniem zei

Kijktip: http://dokument.ncrv.nl/pagina/sekspolitie
http://dokument.ncrv.nl/ncrvgemist/14-1-2013/teledoc-sekspolitie

Anoniem zei

Als die vent denkt dat jij al AIDS hebt omdat je hoer bent, waarom wil hij dan zo graag zonder condoom? Ik snap die man zijn hele gedachtegang niet van begin tot eind!

M

Zondares zei

Goeie reacties jongens!