donderdag 10 mei 2012

Voor leugens is geen moed nodig

Waarom had je de Hells Angels nodig in die tijd?

Ik vind het gek dat jullie prostituees zo boos reageren op Patricia Perquin. Ze stelt toch de wantoestanden aan de kaak? Dat is toch goed? Eigenlijk zouden jullie als prostituees samen moeten optrekken om samen te strijden tegen deze wantoestanden: de machtsspelletjes van de exploitanten, de uitbuiting van Oost-Europese prostituees, de afpersingen door pooiers, et cetera...

Jullie prostituees vechten helemaal niet voor jullie rechten. Integendeel, een aanval van de buitenwereld op de pooiers en de exploitanten wordt gezien als een aanval op de seksindustrie, en dus ook op jullie prostituees. Daarom komen jullie niet in opstand. Jullie laten jezelf als makke lammetjes uitbuiten.

Ik vind dat jullie Patricia Perquin moeten steunen. Zij is heel moedig.


Wat Donkey hierboven schrijft hoor ik wel vaker. En ik vond dat het wel waard was om eens goed opintegaan. Niet omdat ik het niet aardig vind, maar omdat hij en mensen zoals hij niet begrijpen hoe het werkt. En die ideeën moeten aangepakt worden, want ze zijn schadelijk, en ik zal hier eens uit gaan leggen waarom dat zo is. Het is alleen heel moeilijk om dat uit te leggen, want voor mij is het zo simpel, en voor mensen die het niet weten is het raar.

Om prostituee te worden moet je een stap zetten, want je gaat met iets beginnen waar je van alle kanten van hebt gehoord dat het niet kan, niet mag, niet goed is, en dat het je kwaad zal doen. Sommige vrouwen komen daar zelf bij, maar andere vrouwen gaan het pas doen als ze vinden dat ze niet anders kunnen. Dat zijn twee heel verschillende soorten vrouwen. Ik hoor zelf bij de eerste soort.

Je krijgt te maken met een heleboel dingen als je dit werk doet. Het relatiedenken, bijvoorbeeld. Daar pas je niet meer in, en je gaat na een poosje zien dat het ook onzin is. Je gaat met je lijf anders om, en je ontdekt dat je veel meer met je lijf gaat samenwerken, en veel beter gaat begrijpen wat het nodig heeft. Maar je merkt ook dat je niet meer wordt gezien als gewoon iemand, maar als een karikatuur.

Mensen kunnen hoeren niet begrijpen, want daarvoor moeten ze een beetje kunnen loslaten wat ze normaal bij seks denken, en doordat de mensen totaal in de greep zijn van het relatiedenken, kunnen ze dat niet. Dat hoor ik ook heel vaak, dingen zoals "ik kan het me niet voorstellen dat ik dat ooit zou doen" of "ik kan niet geloven dat mensen daarvoor kiezen" komen telkens tevoorschijn als ik met mensen erover praat.

Je kan ervoor kiezen om dan tussen twee werelden te blijven hinken, maar dat is echt geen leven vind ik. Je kan er ook voor kiezen om dan maar gewoon voor je eigen visie te kiezen, en dat heb ik ook gedaan. Het bevalt me heel goed. Je komt dan wel terecht buiten wat mensen normaal vinden, en je gaat de wereld raar vinden omdat ze zo moeilijk over seks en relaties doen. Maar eigenlijk is dat niet zo erg.

Het ergste is namelijk dat mensen je niet meer als een echt iemand gaan zien. Als je bekend wordt als hoer, gaan mensen anders over je denken. Ze zeggen van niet, maar ze worden wel erg makkelijk om dingen te zeggen over hoeren die ze over andere mensen niet zo snel zouden zeggen. Ze gaan bijvoorbeeld genuanceerd doen over hoeren die weggepest worden, terwijl ze dat met de warme bakker echt niet zouden doen.

Dat komt omdat ze zich niet meer in ons inleven. Dat doen ze wel met een hoop andere mensen. We worden maar voor criminelen aangezien, of voor rare zielloze mensen, omdàt ze zich niet in ons kunnen of willen inleven. Dat is natuurlijk niet fijn omdat je zo best wel eenzaam bent, en alleen staat. Je moet stilhouden wat je doet, of anders moet je bijzondere omstandigheden om je heen hebben. Als je in een gewoon wijkje woont met gewone vriendinnen kan je maar beter liegen. Maar het wordt nog veel erger.

Prostituees zijn mensen die in Krimi's en in boeken vaak als moordslachtoffer worden gebruikt. Dat is niet zo raar, want heel veel mensen zien vanwege al die dingen hierboven prostituees als niet echte mensen. We worden als minderwaardig gezien, en mensen die iemand iets aan willen doen, hebben een minder hoge drempel om dat bij een prostituee te doen. Dit is echt een probleem, want je merkt dat soms gewoon, en dat is een gevaar. Gelukkig zijn dat meestal geen klanten. Als ze je kwaad willen doen omdat ze je verwerpelijk vinden, willen ze meestal dan ook niet je betalen voor je diensten.

We zijn niet helemaal vogelvrij, maar we zijn kwetsbaar omdat veel mensen ons dat toch wel vinden. En dus moeten we goed voor onszelf op kunnen komen. Want van de politie en overheid hoef je niets te verwachten. Die zijn bezig met dingen die passen in het beeld wat iedereen van de prostitutie heeft, en als je niet bezig bent om ze te helpen met hun heksenjacht op georganiseerde vrouwenhandel, dan krijg je alleen maar te horen dat je beter uit kan stappen.

De overheid wil graag normale mensen van ons maken. Niet door ons beroep volwaardig te behandelen, maar door ons uit ons beroep te zetten. Gewoon verbieden hielp niet, dus gingen ze het gedogen, en toen legaal maken, en nu wegpesten. Die razzia's de laatste tijd zijn daar een voorbeeld van. Ze doen die als machtsvertoon, en ze hopen dat ze ons genoeg intimideren dat we meegaan in hun praatjes. Dat is omdat ze het gewoon niet snappen.

Om het een beetje te redden in zo'n wereld moet je dus zelf voor bescherming hebben gezorgd, want anders is het best risicovol. De mensen zijn namelijk gek als het om prostitutie gaat. Ze behandelen je opeens niet meer als een gewoon iemand. De meeste klanten doen wel moeite om je als een gewoon iemand te behandelen, en daar zijn we ook blij mee. Maar je ziet wel dat ze ergens overheen moeten stappen. Ze denken soms toch dat ze opeens in een andere wereld zijn, waar de regels van mens zijn niet meer gelden.

Even een extra paragraafje, er zijn best wel veel klanten die dit niet hebben. Die zijn normaal, ook met prostituees. Echt niet alle klanten zijn zo gek als ik beschrijf. Maar wel bijna iedereen die géén klant is. Ik denk dat mijn vorige paragraafje makkelijk zo uitgelegd kan worden, maar dat wil ik dus niet zeggen.

We hebben bescherming nodig, en die komt niet van de overheid. Dan moet je dus op andere plekken gaan zoeken, en dan wordt het snel penoze. Mijn jongens zijn goeie jongens, maar ze zijn ook niet je nette huisvader. Ik heb er moeite voor gedaan om ze te vinden, en de meeste meiden nemen genoegen met pooiers. Die doen het werk ook, ook al haal je veel gezeik in huis.

Je moet als prostituee over een hoop heenstappen, om je hoofd boven water te houden. Je moet altijd voor jezelf kiezen, en je wordt erg weerbaar als je niet over je heen wil laten lopen. Tegen iedereen, want als je alleen weerbaar bent tegen de pooiers laat je wel weer de klanten, de hulpverlening of de redders over je heenlopen. Die zijn netzo pushy. Je laat je door niemand meer wat vertellen. Ik heb een hekel aan de gemeente-controles, de politie-invallen en de Belastingdienst met hun WTP's, want die moet je van de wet wel over je heen laten lopen.

Eigenlijk komt bijna alles wat een misstand is in de prostitutie door de belachelijke bullshit die de gemeenschap erover gelooft. Alles komt ernaar terug. Als het niet meteen veroorzaakt wordt door de bullshit die wordt geloofd, is het wel iets wat zonder die bullshit niet lang zou bestaan. Dat geldt voor alles. Kijk maar of je iets kan vinden waar het niet zo voor is.

Nu dan het antwoord op wat Donkey schreef:

De Hell's Angels waren gewoon een knokploeg om van lastpakken af te komen, en je betaalde kennelijk een soort van abonnementsgeld om ze aan je kant te houden. Ze waren kennelijk erg lastig als je dat niet deed. Het was afpersing, maar ze deden hun werk wel. Ik ben blij dat ze al zo'n beetje weg waren toen ik daar begon, want ik hou er niet van om afgeperst te worden. Dat ze weg waren kwam doordat de Wallen opeens niet meer illegaal gedoogd waren, maar eerlijke bedrijfjes kregen die wel naar de politie konden stappen. Ik heb geen ervaring met ze gehad, maar ik heb wel gehoord dat ze er veel beter in waren om klootzakken weg te houden dan de politie.

Patricia Perquin stelt in haar boek helemaal niet de misstanden aan de kaak. Het meeste waarover ze schrijft bestaat gewoon helemaal niet. Het zijn vooral indianenverhalen en urban legends. Ze heeft daardoor een sappig boekje dat alleen maar al die schadelijke ideeën die ik hierboven heb uitgelegd, nog harder aanwakkert. Dat is alleen maar de dingen erger maken.

De raamverhuurders en clubbazen hebben alleen maar hun marktpositie omdat de overheid zo gierig met de vergunningen is. Je hebt dus geen keus en geen concurrentie. Wat ze schrijft over bonnetjes is wel het laatste waar je je druk om zou moeten maken, want er zijn veel ergere dingen. Veiligheidsknoppen die niet werken enzo. En dat ze je er zo uit kunnen flikkeren zonder reden. Die bonnen gaan denk ik meer om haarzelf, dat ze een leuke smoes heeft dat ze geen bonnen kan laten zien.

En er is ook weer door de rechter duidelijk gemaakt dat je nog steeds niet ongestraft met prostitutie bezig kan zijn, door het Parool gelijk te geven toen ze een werknemer de laan uitstuurden omdat hij prostitutiepanden had. De rechter noemde het zelfs verwerpelijk. Dus nette mensen kijken wel uit. Hoe moet je dan een goeie sector opbouwen?

De Oost-Europese meiden werken inderdaad niet koosjer, maar die hebben weer geen problemen met reputaties en belastingen. Dat is voor mij niet te ontduiken, op de schaal die zij doen. Ze houden meer over dan ik hoor. Dus wie wordt er dan afgeperst? Ze hebben ook met andere dingen wel te maken, maar het gaat dus helemaal niet zoals Patricia Perquin schrijft. Ik schrijf maandag wel een stukje over een mensenhandelaar, dat geeft misschien een beetje perspectief.

En over pooiers heb ik al eens wat geschreven.

Vechten voor je rechten is moeilijk als niemand je serieus neemt. Er zijn wel groepen van ons geweest die geprotesteerd, geposterd en petities geschreven hebben, en dat levert niets op behalve dat je op camera komt. Dat willen we niet. Er wordt niet geluisterd naar wat we zeggen. Alleen de huilebalken worden geloofd. Iedereen die zegt dat ze het werk graag doet krijgt met ongeloof te maken.

Ik vecht op mijn manier, met dit blogje, waar ik schrijf over hoe het ècht is. Met alle ups en downs, en ook met alle dingen die nietzo populair zijn. Ik hoop dan maar dat als er mensen zijn die iets meer weten, dat die dat ook verder verspreiden zodat de manier van denken in heel Nederland langzaam misschien een beetje verandert. Er wordt verkeerd gewerkt met de prostitutie.

Elke "aanval op de uitbuiters," zoals het wordt laten zien in de pers, komt altijd weer bij ons terecht. Het maakt ons werk altijd erger. Als je ramen sluit is er minder plek voor ons. Als je de klanten bangmaakt, blijven de leuke mannen liever weg omdat ze geen meisjes willen uitbuiten, en worden de klootzakken juist geprikkeld om eens te kijken hoe het nou is met zo'n geslachtofferd meisje. Dat merk je heel erg, na een razzia, een docu of een krantenartikel heb je opeens bijna geen aanloop voor een paar weken.

Opgepakt worden en uren ondervraagd is ook niet iets wat je normale mensen aan zou doen. Bij ons kijken ze vreemd op als we het niet leuk vinden om door zo'n wasstraat te worden gehaald. Je doet ons echt geen plezier door ons werk te storen, en door onze tijd te verdoen.

Maar je bedoelt de aanval van Patricia Perquin op onze misstanden. Nou ja, ze maakt dus alleen maar alles erger door de heksenjacht meer handvaten te geven. Ze gooit olie op het vuur. Daar zitten we echt niet op te wachten. Als het dan nog wáár was wat ze zei, dan kon ik het nog wel okee vinden. Maar het is gewoon fictie. Andere meiden noemen het liegen, maar ik wil genuanceerd blijven.

Geen enkele actie van de overheid heeft iets positiefs gedaan. Het heeft heel veel tijd gekost voordat iemand van het kaliber van Sjaban Baran eindelijk eens werd opgepakt, en die laten ze dan nog lopen ook. Voor de rest is èlke maatregel alleen maar bedoeld om meisjes van het werk te houden. Ga zelf maar na.

De GGD en P&G292, die doen wèl nuttige dingen. Maar die bestrijden ook niets, die geven je alleen maar hulp als je het nodig hebt. Die mensen zijn professioneel en netjes, en ze doen dingen die je anders nergens vindt. Ik vind dat soort dingen veel meer doen tegen misstanden dan al die mediageile politicusjes bij elkaar. Maar die worden ook onder druk gezet om mee te doen, en dat vind ik niet fijn.

We laten ons niet graag uitbuiten. Maar met de publieke opinie zoals hij is, en vooral de media en de politiek, heb je geen keus. Je kan niet vertrouwen op een eerlijke behandeling door de samenleving. Je wordt met steeds meer regels in de handen van de pooiers en exploitanten gedwongen. Je krijgt namelijk steeds minder de kans om als alleenwerkende aan de regels te voldoen.

Patricia Perquin, die eigenlijk niet zo heet maar de markante naam van een echt bestaand persoon gebruikt, vertelt de mensen de fantasie die ze willen horen. Daar heb je geen moed voor nodig. En dat ze daarmee alleen maar meer schade doet aan haar ex-collega's, dat kan haar niet schelen. Het kleine aantal schreeuwerige reaktionaire slachtoffer-types krijgt een platform met boeken, kranten, TV en radio, en zo overstemmen ze de stemmen van de meeste meiden, die gewoon zeggen dat ze met rust willen worden gelaten.

49 opmerkingen:

Ivo zei

is dit je langste stukje ooit? Ik kon me er niet toe zetten het te lezen, sorry

Anoniem zei

^
Ik dus ook niet !

Anoniem zei

pffffff saai

Anoniem zei

Het lijkt wel alsof je jaloers bent op Patricia Perquin! Ik heb het boek inmiddels ook gelezen en kan niet anders zeggen dan dat of jij een héél ander boek gelezen moet hebben of je andere motieven hebt om haar keer op keer proberen belachelijk te maken. Jammer, want tot nu toe vond ik je altijd objectief, maar aan dat geloof is nu wel een einde gekomen.

Anoniem zei

Heb het in één adem uitgelezen. Herken het wel. Goed stuk. Dank.

Anoniem zei

Ik ben het met je eens. Het is heel schadelijk wat er nu gebeurt. Ik had laatst een heer, en aan hem kon ik zien wat de media met aardige mannen doet. De aardige kerels worden gek gemaakt. Ze zijn in conflict met zichzelf omdat ze denken dat een meisje bestellen betekent dat ze mannen zijn die erop kicken om meisjes te misbruiken. Die mannen weten niet meer waar ze heen kunnen met hun seksualiteit. Ik heb er medelijden mee en ik wist niet dat het zo erg geworden was. Het kan niet gezond zijn voor zo'n man om zijn seksuele natuur zo voor zichzelf te ontkennen.

Mannen, af en toe met een mooie meid van bil willen die na een uur of twee weer weggaat met een aardig salaris betekent niet dat je een misbruikende crimineel bent. Dat vinden de goede prostituees ook niet! We zijn volwassenen onder elkaar die vrije keuzes maken. Je bent niet automatisch slecht omdat je verlangt naar ongecompliceerde seks met een meid waarvan je zeker weet dat ze weet wat ze doet.

Nessuna

Ilse zei

"Je kan ervoor kiezen om dan tussen twee werelden te blijven hinken, maar dat is echt geen leven vind ik. Je kan er ook voor kiezen om dan maar gewoon voor je eigen visie te kiezen, en dat heb ik ook gedaan. Het bevalt me heel goed. Je komt dan wel terecht buiten wat mensen normaal vinden, en je gaat de wereld raar vinden omdat ze zo moeilijk over seks en relaties doen. Maar eigenlijk is dat niet zo erg."

En hier ga je denk ik de fout in. Je gaat totaal ongenuanceerd tegen de boel in ageren omdat het makkelijker is dan lang over dingen na te denken en zo het risico te lopen om over je heen te laten lopen; of voor dom uitgemaakt te worden. Net als dat elke hoer anders is (broodmeid, escort, wallenmeisje etc.) zo is elk mens anders. Je hebt de mannen die het onwijs gaaf van zichzelf vinden dat ze seks (kunnen) kopen; mannen die zich ervoor schamen. Vrouwen die hun huwelijk eraan kapot zien gaan, en vrouwen die denken dat het hun huwelijk zal redden. En nog een miljoen schakeringen er tussenin.

En zondares, ik zie je wel als iemand die mij een kijkje geeft in 'de andere kant' van de seks. Aan de andere kant van de lijn. Maar ik zie je bovenal ook als een sterke vrouw, wiens denkwijzen en keuzes ik dan niet altijd zou steunen; maar wel iemand die de dialoog aan wil gaan en open is over haar beleving. Het jammere is dat je 'ons' beticht van eenkennigheid, terwijl jij dan aan de andere kant van de lijn toch ook wel een beetje eenkennig bent.

Eleonore zei

Wat een mooi inzicht. Ik vind dit echt een van je betere blogjes. Maar wel weer geschreven voor mensen die er al meer van begrijpen. Het is erg herkenbaar weer, maar je kan het mooi onder woorden brengen, en beredeneren, wat ik meer voel. Het gaat in je zitten.

Anoniem zei

tl;dr

Anoniem zei

kk hoer jij en je pooier kenne dood valle ik meen het kk op kk wijf

Wanda zei

Goed gezegd Zondares.

Anoniem zei

Je mag van geluk spreken dat je niet vermoord bent. Zoek een normale baan voor het voor jou ook te laat is.

mkz zei

"voor het voor jou ook te laat is...." Oooeeeh, drama-queen m/v. Te laat voor wat? De trein?!

Noor zei

Mooi stukje. Ik kan me volledig vinden in de reactie van Ilse.
Zoals niet elke relatie hetzelfde in elkaar zit, is niet elke hoer hetzelfde net zomin als de bezoeker. En ik denk dat daar ook een deel van de puzzel te vinden is: ik weet (uit ervaring) dat veel mannen zich er ook tegenover zichzelf voor schamen dat ze naar prostituees gaan. Als ook de afnemers van jullie diensten wat opener zouden zijn, zou dat ten goede komen aan de hele branche. Maar waarom zijn veel van jullie cliënten zelf zo ambivalent over de "ongecompliceerde seks met een mooie meid?"

Anoniem zei

Wat denk je zelf......
Bleuhhhh dat is een hoerenloper.

Prostitutie is altijd moeilijk geweest en zal het altijd wel blijven. Seks is iets dat je hebt als geliefden en niet betaald want dan ben je een kneusje Hij kanhet niet gratis krijgen

Anoniem zei

Hahaha, anoniem van 03:37... :D Ja, dat speelt ook mee. Iedereen vindt het fijn te merken dat een ander helemaal idolaat van je is. En zoals al eerder opgemerkt. Hoeren zijn over het algemeen juist sterke vrouwen, die uiteindelijk toch de touwtjes in handen houden. De kans dat je als man helemaal weg raakt van zo'n dame is vele malen groter dan andersom. Niet echt een benijdenswaardige positie.

Intimiteit maakt toch bij de meeste mensen sterke gevoelens los. Zeker in zo'n lichaamscontactarme maatschappij als de onze. Dat zal voorlopig nog wel niet veranderen. En zolang dat zo is zal dit een ongemakkelijk onderwerp blijven, vrees ik.

Anoniem zei

Hier zou je het vaker over moeten hebben. Dit is het soort van dingen die je als hoer leert. Dit is de grond van de misstanden, en je moet er de nadruk op leggen omdat ze dit niet zelf gaan bedenken.

Ik ben blij dat er tenminste iemand is die zich uitspreekt tegen de beeldvorming. Zelfs op Hookers en Kinky hoef je nergens op te rekenen.

ikesta zei

opmerking over de Hell's Angels:

Dat was duidelijk geen particuliere bewakingsdienst, want ze persten bedrijven gewoon af. (lees ik in het stukje)
Ik denk dat je dan met de belastingdienst beter af bent.

Opvallend is dat deze afpersing verdwenen is doordat prostitutie legaal werd. (lees ik ook in het stukje)
Overheidsbeleid heeft soms dus wel effect.

Anoniem zei

Geef nou maar toe dat je gewoon jaloers bent. Zij is een geslaagde auteur, jij bent een hoertje.

Anoniem zei

Ik kan er geen touw aan vastknopen wat er allemaal in dit blog wordt geschreven. Je klinkt alsof je gedronken hebt. Ik krijg wel door dat je het niet eens bent met Patricia Perquin, maar daar ga ik zelf mijn eigen mening over vormen als het boek aankomt. Je moet echt je werk nog maar eens onder ogen zien, want ik snap er niets van.

Anoniem zei

Totaal niet te begrijpen. Ik snap je doorgaans best, maar hier kan ik niks mee.

Anoniem zei

@ anoniem van 11 mei 2012 03:37

Dit begrijp ik niet:

"Wat denk je zelf......
Bleuhhhh dat is een hoerenloper."

Als je als hoerenloper geniet van je ongecompliceerde seks met een knappe meid, dan hoef je toch niet zo te denken? Waarom je er dan toch voor schamen? Omdat de maatschappij het er zogenaamd niet mee eens is?

Anoniem zei

Vraagje: Hoeveel van jullie hoerenlopers doet dit met goedvinden van de partner?

Donkey zei

Dit is toch wel een openbaring wat je zegt. Heb jij dus ook (een) pooier(s)? Hoeveel moet je aan hem/hen afdragen? De helft?

En je zegt dat de meeste meiden een pooier hebben, en daar genoegen mee nemen? Hoeveel staan ze aan die pooiers af? De helft? Ik denk dat ze dan beter af zijn bij de belastingdienst. Ik had het laatst opgezocht, maar als je heel veel verdiend dan betaal je iets van 42% belasting, in de hogere schijven. Dus je betaalt sowieso minder dan 50%.

Als je op rechtspraak.nl over vrouwenhandelzaken leest, dan zie je vaak dat Oost-Europese prostituees een fifty-fifty deal hebben met de pooier of tussenpersoon. Ik denk dat die Oost-Europese prostituees dus iets beter af zijn bij de belastingdienst. Als ze alle inkomsten keurig doorgegeven, dan is de belastingdienst denk ik betrouwbaarder, en minder geneigd tot geweld of dreiging tot geweld.

Anoniem zei

Ik las vandaag een mooi interview met Patricia waarin ze niet alleen vertelde dat de eerste druk is uitverkocht , maar ook nog even melde met een vervolg te komen op haar eerste boek en darnaast met nog een ander boek bezig is. Nou Zondares, dat zal wel weer koren op je subjectieve molentje zijn. Ik denk dat jij dat eerste boek van Perquin nog maar eens in nuchtere toestand opnieuw moet gaan lezen! Want je eigent je nu al uitspraken van haar toe in je blogje als ware het dat jij die hebt bedacht hebt. Ik verwijs maar even naar de alarmknoppen! Volgens mij heeft zij over de veiligheidsaspecten genoeg geschreven in dat eerste boek. Ten tweede ben ik wel eens benieuwd waarom ik jouw meer zou moeten vertrouwen dan Perquin. Bij mijn weten heeft zij de afgelopen vierenhalf jaar op de Wallen gewerkt! Volges mij jij niet! Je bent even anoniem als Perquin. Kortom wat maakt hou in deze dan zo betrouwbaar! Het is jammer dat jij op deze manier zo door de mand valt. De aanvallen, insinuaties en verdachtmakingen op Perquin laten mij geen andere mogelijkheid dan te denken dat de jalouzie hier de boosdoener is.

Puttana zei

Een mooi antwoord, Zondares, maar je ziet ook wel aan de reacties dat ze je gewoon niet begrijpen. Dat ligt er niet aan hoe je het vertelt. Als je de ervaring niet hebt, begrijp je het gewoon niet, en je kan daar niks aan doen. Je kan het beter gewoon bij simpele dingen houden.

Ik vind het mooi verwoord, maar je ziet dat zelfs die Donkey, waar je het voor schrijft, er geen klote van snapt.

Patricia Perquin gaat nog heel groot worden. Die serie op TV gaat genoeg kijkers trekken, en dat nieuwe boek van haar zal wel net zo'n natte scheet zijn als dat eerste, dus daar krijg je ook alle Weekend-lezers wel warm voor.

Ik begrijp je wel, Zondares, en ik heb veel respect voor hoe jij voorlicht, maar raak niet zo gefrustreerd als mensen het niet willen begrijpen. De waarheid verliest het altijd van de comfortabele leugen.

Vorige anoniem, je weet al voor Google dat er een nieuw interview is met PP, en dat haar boekje is uitverkocht. Knap hoor.

Nerd zei

Betrapt!

Anoniem zei

@Putana, Misschien even op haar facebook kijken dan had jij al die info die ik daar lees ook kunnen weten!

Nerd zei

Ja, lekker op facebook gaan zitten als je op je privacy moet letten. Logisch.

Anoniem zei

Zondares schrijft al jaren langer dan Patricia, dus wie eigent zich nou dingen van de ander toe?

Ik heb het boek van Patricia Perquin nog niet gelezen, maar ik ga het eerst eens in de bieb lenen voordat ik ze zou kopen. Ik zal mijn mening er ook nog wel over geven.

Anoniem zei

most boring one evarrrrrrr

Anoniem zei

1s met ivo

DikkeWillem zei

Ik lees op dit blog al een aantal jaar mee, en ik vind dit soort blogteksten eigenlijk de belangrijkste. De scherpe kanttekeningen bij de boodschap die we uit de massamedia krijgen.

Het boek van Patricia Perquin laat bij mij als ervaren hoerenloper geen bellen rinkelen. Ik herken er niet veel van. Ik vind Zondares juist geloofwaardig met haar kritiek. En in dit tekstje legt ze geduldig uit waarom ze het schadelijk vindt. Het kan niet anders dan redelijk genoemd worden.

Het boek draagt niet echt bij aan het menselijker maken van prostituees. Ze komen meer over als verbitterde, mislukte vrouwen dan als vitale onderneemsters. De enigen met wie ik medelijden kreeg door het lezen was haar klanten.

Die kritiek moest maar eens geleverd worden. Ik heb een vernietigende recensie geschreven op Bol.com.

xxxBellaxxx zei

Helemaal met dit blog eens, wat een storm in een glas water. Ik heb ook spijt dat ik het kocht, ik had eerst even op internet moeten kijken. Maar wat een geweldig blog is dit, ik heb nog maar een paar updates gelezen maar dit gaat tussen mijn favorieten.

Groeten van een collega uit Alkmaar

Anoniem zei

Je bent in je gewone stukjes veel te lief, Zondares. Dit is een veel betere manier om ermee om te gaan. Ga zo door!

Anoniem zei

Als dat boek goed verkoopt komt dat:
1 - voordat men het gelezen heeft... omdat het over hoeren gaat en dus sex, and sex sells (mjammie, vast smeuïge verhalen...)
2 - als men het koopt na verhalen van echte lezers... omdat er in staat wat men - wil - lezen.
De denkfout die beleidsmakers kunnen maken is dat ze er vanuit gaan dat er staat wat er werkelijk gebeurt. Dat is niet persé het geval. En als ik Zondares zo lees is het zelfs helemaal niet zo.
En omdat het het negatieve beeld over deze dienstverlening bevestigt kan dat helaas slechts leiden tot nog meer ellende voor de mensen die er in werken.

Zondares zei

Ik ben stikjaloers op Patricia Perquin! Ik schrijf voor nop een heel blog vol met al mijn passie, en ik pas heel goed op dat ik niets schrijf dat ik niet echt kan waarmaken, en zij prutst een boekje vol met verzinsels, krijgt alle media-aandacht, krijgt er bakken geld voor, en ze wordt geloofd! Denk je niet dat het normaal is dat ik daar echt jaloers op ben?

Ilse, lieve schat, je bedoelt het vast goed, maar ik zie de aansluiting niet met wat ik schrijf. Het is alsof je het over het stukje van iemand anders hebt.

Eleonore, Putana, Nessuna, xxxBellaxxx en Wanda, ik vind het altijd fijn om van collega's te horen.

Donkey, je moet echt beter gaan lezen. Ik heb dit hele stuk geschreven om het duidelijk voor jou te maken. Ik heb geen pooier! Ik huur mijn jongens in, zodat ik de baas ben! Het is zo simpel, ik heb er zelfs naar gekoppeld in dit stukje!

De belastingdienst neemt evenveel of meer in dan een pooier. En als je een pooier betaald, krijg je bescherming, klantenwerving, en ondersteuning. Als je de belasting betaald krijg je alleen maar WTP's. Geen bescherming, geen klantenwerving, en geen ondersteuning. Vertel mij dan nogeens dat ik met de belasting beter af ben.

Nessuna, dat is al een hele poos steeds erger zo. Ik ben erg verbaasd dat je het nu pas merkt. Wat voor segment zit jij dan?

Puttana, goed gezegd, maar ik doe het nou eenmaal op mijn eigen manier hier. Als jij gaat schrijven link ik je wel! Maar ik neem je heel serieus met wat je schrijft. Die anoniem die vindt dat we het facebook van PP maar moeten lezen komt zelf ook van dat facebook af. Als dat PP zelf is, ben ik wel benieuwd wat ze te zeggen heeft voor zichzelf.

DikkeWillem, je recensie staat niet op bol.com. Je bent misschien te scherp geweest.

Anoniem zei

Ooooh, fittie!

Donkey zei

Zondares, misschien moet je ook een boek schrijven! Je weblog is heel populair, met wel duizenden bezoekers per dag. Ik denk dat er dus vast wel een uitgever is die je boek wil publiceren.

Maar ik vind juist dat alle dingen in Patricia's boek worden bevestigd door jou en de prostituees die op je weblog schrijven. De afpersingen, de machtsspelletjes van de exploitanten, de uitbuiting van Oost-Europese prostituees, het wordt door jullie erkend! Dus helemaal geen leugens! Ik denk gewoon dat veel prostituees niet willen dat de vuile was wordt buiten gehangen. Er rust al zo'n zware stigma op hun, daar moeten de verhalen over misstanden - die op zich wel waar zijn - niet bijkomen. Op zich wel te begrijpen, vanuit het standpunt van een prostituee.

Maar ik denk dat uiteindelijk iedereen wil dat de situatie van prostituees verbeterd wordt! Toch?

Ik vind dat afpersing gewoon afpersing is. Ook al betaal je geen belasting, en betaal je uiteindelijk minder aan de afpersers dan je aan de belastingdienst zou hebben betaald. Het zou toch heel raar zijn als een kassameisje een derde van haar inkomsten moest afstaan aan een Hells Angel, ook al staat hij iedere dag met zijn motorfiets naast haar kassa om haar daadwerkelijk tegen klanten te beschermen. Ze heeft die Hells Angel helemaal niet nodig. En ik zie niet in wat die pooiers die rondhangen in de raamprostitutiegebieden voor een meerwaarde bieden aan de prostituees behalve om ze geld afhandig te maken.

Zondares zei

Ik heb het nu vaak genoeg geprobeerd met jou, Donkey. Je zal het wel nooit begrijpen.

Anoniem zei

Dit kan je niet ongestraft zeggen Zondares, je gaat een brug te ver.

Zondares zei

Ik vraag me echt af waarom ik nog probeer om antwoord te geven op vragen, echt waar. Het kan zijn dat ze het echt niet snappen, maar ik begin te denken dat ze het gewoon niet willen snappen. Misselijk hoor.

En ik blijf erbij wat ik heb geschreven.

Anoniem zei

Patricia Perquin geeft ons een kijkje achter de schermen. Jij wil dat gordijn gesloten houden, en daarom probeer je haar te vernietigen. Het zal je nooit lukken!!!!!!!!!!!

Je bent gewoon jaloers omdat zij is uitgestapt, en jij nog in je put van misbruik en criminalitiet zit. Trut dat je ben.

Ilse zei

Het gaat ook niet om dit stukje specifiek. Maar om jouw hele houding. Je vindt teveel van jezelf dat je onvoorwaardlijk gelijk hebt in zaken als liefde en seks. Alleen omdat je een sekswerker bent. en je doet je voor als een moreel superieur iemand. Dat vind ik onterecht.

Anoniem zei

Beste Zondares,

De Rode Draad is het eens met jouw reactie op het boek van Perquin. Vraag ons leesrapport aan: info@W rodedraad.nl
Leuke blogs trouwens.

Zondares zei

Ik vind mezelf helemaal niet moreel superieur, maar ik ben wel heel overtuigd dat ik gelijk heb. Ik schrijf best zorgvuldig vind ik. Liefde daar schrijf ik niet veel over, daar ben ik ook niet een prof in. Maar van seks weet ik veel. En je hoeft me niet te lezen hoor.

Anoniem zei

Ik las het verhaal over het boek van Patricia Perquin op de website van de Telegraaf en Trouw.
Wat me eigenlijk het meest shockeerde is dat ‘ Patricia Perquin’ zegt in een interview met Trouw dat ze ‘er niet meer tegen kan als mannen haar knuffelen’. En, ‘dat ze afstandelijker en wantrouwiger is geworden’.
Dat is wel een érg hoge prijs om aan je centen te komen! Ik denk dat veel vrouwen gewoonweg intuïtief om die reden neerkijken op hoeren. Je moet er immers tegen kunnen dat iemand niet met je neukt omdat hij jou als mens leuk vindt, maar dat het alleen om je lijf gaat. En je moet het ook opbrengen om afstotende, lelijke mannen aan je te laten zitten en geilheid te acteren. Wat doet dat met je op termijn?
De klant moet er tegen kunnen dat het niet om hem, maar om zijn geld gaat. Hij koopt een act en een lijf, omdat hij het gratis niet voor elkaar krijgt.
Voor al die emotionele armoede en eenzaamheid kiezen de meeste vrouwen inderdaad niet. Ik vind het aanmatigend om te stellen dat die geïndoctrineerd zijn door een opgedrongen idee over monogamie en ‘relatiedenken’ vanuit hun jeugd.

Anoniem zei

Zondares, waarom schrijf je zelf niet ook een boek. Als je blog al zo populair is dan moet een boek toch zeker goed verkopen. Je schrijft goed en een boek is een heel goede manier om gehoord te worden. Om de echte misstanden aan de kaart te stellen zoals het gebrek aan realisme bij veel instellingen en de minachtende houding van te veel mensen die zichzelf blijkbaar moreel superieur vinden. Het lijkt alsof zeker de christelijke Nederlander nog wel eens wil vergeten dat je anderen niet aan moet doen wat je zelf niet wil dat anderen jouw aan doen.
Ik denk dat je een potentiële bestseller in je hoofd hebt aan ervaringen, inzichten, visies en meningen.

Co Jansen zei

Die controles moeten verboden worden, dat zijn gewoon maffia- en inquisitie-methoden onder valse voorwendselen.
Co.