maandag 21 mei 2012

Condooms voor dummies

Ik heb al eerder wat geschreven over condooms, maar in dit stukje ga ik er echt even een soort van handleiding van maken. Ik denk dat dat nodig is. Er staan wel een hoop handleidingen voor condooms op Internet, maar die zijn vaak te kort en onduidelijk, of ze hebben gewoon foute dingen opgeschreven. Dat vind ik jammer, want condooms zijn het belangrijkste middel wat we hebben om SOA mee tegen te kunnen houden.

Met "voor dummies" bedoel ik dat ik het zo wil opschrijven, dat iedereen het kan begrijpen. Er is zoveel onzin, dat ik ook de simpelste dingen nog ga opnoemen. Dat is niet omdat ik denk dat mijn lezers dat niet weten, maar er zullen er best wat zijn die sommige simpele dingen gewoon nog nooit hebben gehoord. Neem ze maar van mij aan, ik heb ze al duizenden keren geprobeerd. Ik heb alleen in 2011 al vijftien gros condooms verbruikt!

Alles wat ik hieronder schrijf, komt uit mijn ervaring als prostituee. Ik ben dus heel nuchter bezig met seks, en het gaat bij mij vooral om mijn veiligheid, en daarna meteen om het genot van de man. Ik heb eigenlijk geen advies over welke condooms het lekkerste zijn voor de vrouw. Voor mij is de pik veel belangrijker dan het condoom, en ik vind het moeilijk om het kleine verschilletje tussen condooms te vergelijken met zoveel pikken.

Ik heb een paar weekjes terug een stukje over SOA geschreven, zodat je weet waarom je het kapotje nodig hebt. Als je dat gelezen hebt, ben je vast gemotiveerd om de condooms maar goed te gaan leren gebruiken. Seks is lekkerder zonder condoom, maar je wil het risico niet lopen om je leven lang zweren te hebben. Je kan daar ook lezen over wanneer je condooms moet gebruiken, dus dat herhaal ik niet nog een keer.

Omdat ik een hoer ben, heb ik grosdozen met condooms, in drie maten. Die gaan ook op, dus ik heb nooit het probleem dat mijn condooms oud zijn. Ik gebruik ze meteen uit de doos, dus ik heb ook geen problemen met condooms die niet meer in orde zijn omdat ik ze te lang heb blootgesteld aan invloeden van buiten. Maar dat zijn wel problemen waar je mee te maken krijgt. Een condoom heeft een houdbaarheid op zijn verpakking staan, en dat is belangrijk, want een condoom wat te oud is knapt makkelijker. Een condoom dat al een poosje in je tas zit, is misschien gevouwen of de verpakking is lek. Dan worden ze ook zwakker. Je bent niet veilig met een condoom dat langer dan een maand ofzo in je tas zit. Als je ze lang mee wil laten gaan, moeten ze in een sterk doosje of een blikje zitten. Ik had daar een Strepsils blikje voor.

Als je condooms meeneemt, is het verstandig om er meer dan één bij je te hebben. Het is vervelend als je je ene condoom niet goed omdoet, want je bent geil en dan beslis je snel om het toch maar te doen. Als je er drie bij je hebt doe je wel een nieuwe om. Als je toch al een blikje gebruikt kan dat netzogoed vol. Je hebt dan ook minder zenuwen, omdat het niet in één keer goed hoeft te gaan.

Wanneer je het netzolang doet als ik, kan je meteen al zien welke maat condoom een man nodig heeft. Dat is als je de ervaring niet hebt gewoon niet makkelijk. Als je je nieuwe lover even pijpt met condoom, heb je voordat je gaat neuken wel de kans om te kijken of het goed genoeg past. Bij het pijpen is het niet zo erg als het niet goed zit, maar bij het neuken moet hij wel passen.

Als een man een condoom van een goeie maat omheeft, zit het condoom over zijn hele penis afgerold, trekt het niet naar één of andere kant, en er zijn geen plooitjes in. Het moet glad zitten, alsof je zijn pik hebt vernist. Als je het omdoet kost het even moeite om het over de rand van zijn eikel te krijgen. Het is belangrijk dat het condoom nergens los zit. Daar gaat het plooien, en van plooien krijg je knappers. Afglijden wordt dan ook weer makkelijker.

Een condoom kan te klein zijn, en dat is vervelend voor de man. Dat is eigenlijk het enige nadeel, ik heb nog nooit een klapper gehad omdat het condoom te klein was. Daar kunnen ze goed tegen. Je kan het condoom wel makkelijker beschadigen bij het omdoen, omdat het zoveel kracht nodig heeft om om te gaan. Als je heel handig bent, maakt dat niet uit natuurlijk. Een echt te klein condoom krijg je niet om, dat lukt dan gewoon niet. Maar als het een beetje te klein is, zit het gewoon niet lekker. Je kan het zien omdat het condoom mooi strak zit, maar de vorm van de penis een beetje verandert omdat het zo drukt. Het komt nietzovaak voor, het is maar een handvol mannen.

Veel te vaak is een condoom te groot. Dat komt veel vaker voor dan een te klein condoom. Voor tien procent ofzo van de mannen is een gewoon condoom te groot. Dan moet je een kleinere maat nemen. Je merkt het vooral doordat het condoom te makkelijk eroverheen zit, en dat het daarna losse plekken heeft, of plooien. Dat is gevaarlijk, want dat zorgt voor knappers en afglijders. Ook al zit het aan de achterkant strak, het is toch gewoon te groot als je plooien of losse plekken hebt.

Luister nietteveel naar de man, want ze vinden condooms vaak te strak. Ze klagen over alles wat niet superlos zit. Ze willen zelf vaak kiezen voor te grote condooms. Het is als vrouw dus nuttig om zelf voor condooms te zorgen, want hij trekt zelf een extra large over zijn gewone pik heen. Laat aan je partner nooit zien dat je small condooms gebruikt, daar kunnen ze niet tegen. Er zijn nietzoveel mannen die zich daaroverheen kunnen zetten.

Wanneer het tijd is voor het condoom, zorg je er eerst voor dat hij helemaal stijf is. Dat is belangrijk, want anders komt het condoom toch nog verkeerd uit wanneer hij hard wordt. Als dat is gelukt, pak je het condoom erbij. Dat laat je in de verpakking tot dat ogenblik. Dan maak je het op de goeie manier open, anders heb je weer het risico dat je het dan meteen al beschadigt.

Condooms worden verpakt in een soort folie, die bij het scheuren heel scherp wordt. Daarmee kan je het condoom beschadigen. Bij een condoom dat langgerekt maar smal is verpakt, scheur je eerst een lange kant in het midden een stukje in, bij rond verpakte condooms scheur je het randje met de karteltjes een stukje in. Dat doe je netzoals je papier scheurt, dus langs elkaar. Als je dat beginnetje hebt, pak je de gescheurde rand en trek je de twee helften van elkaar af. Dat kost meer kracht, maar je beschadigt je condoom dan niet. Als je het doet met je handpalmen naar boven, valt het condoom er wel soms uit, maar dan valt het in je handen. Een condoom dat op de grond of het bed is gevallen, is vies en harig geworden.

Dan pak je het condoom bij het tuitje. Kijk er goed naar, want het is belangrijk om te zien of je hem ondersteboven hebt. Als je hem goed hebt, ziet hij eruit als een hoed met een rand. Dan gaat het midden van het condoom de rand ìn. Als je hem ondersteboven hebt, lijkt hij op een muts, en gaat het midden over de rand heen. Dan moet je hem omdraaien. Als je dat niet doet, is het afrollen heel moeilijk, en komt hij niet mooi te zitten.

Je trekt dan zijn voorhuid naar achteren, en je zet het condoom op zijn eikel. Je zet hem er recht op, het geeft niet als het tuitje dan niet voor zijn oog zit. Dat komt wel terecht. Zorg dat het tuitje leeg is, maar dat hoeft niet heel zorgvuldig. Zolang hij maar niet bol staat. Als de vent zijn voorhuid niet naar achteren kan doen, mag hij naar voren blijven, maar als hij wel kàn maar niet wìl, moet hij wèl naar achter voor het condoom. Je moet echt even kracht zetten, want alleen als tijdens het neuken de voorhuid ook naar voren blijft, hoeft hij bij het afrollen niet naar achteren.

Als het condoom over de eikel heen is, trek je met je ene hand de huid van zijn pik helemaal naar de wortel toe, best strak. Je moet hem geen pijn doen, maar je mag best trekken. Dan rol je met je andere hand het condoom tot voorbij de helft af. Daarna pak je met je ene hand zijn pik bij het stuk waar het condoom net overheen is, en trek je de huid naar voren. Dan gaat de voorhuid dus weer richting de eikel, en dan zie je dat het netjes over zichzelf heen blijft zitten tussen zijn voorhuid en zijn eikel. Je kan dan weer over strakke huid afrollen tot de wortel.

Het afrollen trouwens moet met de zijkanten van je vingers, niet met je vingertoppen. Dan kan je te makkelijk met je nagels het condoom beschadigen. Als het even echt niet wil rollen, moet je niet met je vingertoppen hard gaan douwen. Je kan dan als je korte nagels hebt, je wijsvingers even ìn het condoom steken, langs zijn pik, en met je duimen het naar je vingers toe trekken. Dat rolt makkelijker, maar het condoom kan er spanningen door krijgen! Doe het dus nooit over de eikel zo, en alleen als het ècht moet over zijn schacht heen.

Deze andere manier van afrollen móét je gebruiken bij mannen met een piercing. Over de piercing heen kan je niet afrollen zonder dat het condoom risico loopt. Je moet daar helaas wat meer ruimte laten, want anders prikt het er soms zó doorheen. Als je een vent hebt met een piercing die uitkan, is dat wel aan te raden. Soms is het zo'n grote ijzeren toestand, dat je gewoon een te groot condoom met zo'n man moet gebruiken.

Dan zit het condoom bijna goed, je moet alleen nog even de ring van het condoom pakken met je vingertoppen, aan de onderkant waar de twee groeven zitten aan de kanten van het onderste zwellichaam. Dan trek je die nog even naar achteren. Als je dat doet, met de pik tegen zijn buik gelegd, dan rolt het condoom tijdens het neuken niet zo makkelijk op. Bij sommige mannen is het een probleem. Als de ring een beetje scheef zit, gaat dat niet zomaar mis.

Strak besneden mannen kan je gewoon een condoom te doen door het in één keer af te rollen. Dan hoef je niet moeilijk te doen. Wel weer een voordeel. Bij besneden mannen hou je vaker een beetje condoom opgerold over aan het eind. Dat is niet erg, zolang het maar ver genoeg naar achteren zit. Het scheeftrekken is wel weer extra belangrijk.

Mannen gaan dan vaak zelf nog prutsen om het comfortabeler te maken, als je ze de kans geeft. Als ze dat doen, komt hij losser te zitten. Dat moet dus niet gebeuren. Zogauw als je het condoom omhebt, moet je meteen aan de slag. Dan wordt hij tenminste ook niet slap. Want als hij niet meer hard is, is het condoom onveilig. Ook als hij daarna weer hard wordt. Het moet dan gewoon verwisseld worden.

Gebruik nooit condooms twee keer, een condoom dat al een stuk is afgerold moet je niet terugrollen om opnieuw te proberen, en als je er al wat mee gedaan hebt moet hij verwisseld worden. Gebruik nooit twee condooms over elkaar, dat knapt veel makkelijker dan één. Zorg er trouwens voor dat zijn pik schoon is, als er glijmiddel op zit kan hij veel makkelijker afglijden. Je moet er ook geen olie op laten zitten.

Nu zit het condoom erop, en je gaat neuken. Dan zijn er wat dingen om op te letten. Als je opeens iets voelt wat een beetje zo voelt als een kutscheetje, dan is dat meestal een knappend condoom. Meteen ophouden om te kijken. Vaak is dat omdat je toch lucht in het condoom had, en dat zorgt voor plooitjes. Dan hoeft het condoom niet al kapot te zijn, maar je kan vaak wel zien dat hij geplooid zit, of er een stukje afhangt. Dan moet je niet proberen om het recht te trekken, maar meteen een nieuwe eromdoen. Dat moet altijd als het een stukje afhangt, ook als je niets hebt gevoeld.

Als je iets scherps voelt prikken, heb je vaak een vouw in het condoom. Uit laten glijden, en meteen een beetje een aftrekbeweging maken. Als je ergens een scherpe vouw ziet ontstaan, is dat een probleem, en zit het condoom verkeerd. Dan moet je weer een nieuw condoom omdoen, en waarschijnlijk een kleinere. Het kan ook zijn dat er een haar op het condoom zit, maar die vind je dan wel. Dan hoef je niet een nieuwe om te doen.

Soms word je snel droog, en dat is meestal omdat je partner een maatje kleiner moet. Als je dan even stopt voor glijmiddel, kan je het best even wisselen. Het neukt voor de vrouw beter met een kleiner condoom, en ook voor de veiligheid kan je beter een te kleine omdoen dan een te grote. Bijna alle mannen hebben een medium maat, maar ongeveer een kwart van de mannen past óók best in een kleine maat.

Als het juist opeens voelt alsof het allemaal veel lekkerder gaat, of alsof je natter wordt, dan is het condoom waarschijnlijk geklapt of afgegleden. Meteen even controleren dus. Dat is even slikken, want je komt meestal dan juist los, en je wil helemaal niet controleren. Het is maar een seconde, dus gewoon doen. Anders maak je je na de beurt een heleboel zorgen, en terecht.

Af en toe kan je met je hand even voelen of hij nog wel goedzit. Dat is een goeie gewoonte. Als je dat doet, streel hem dan ook een beetje. Dan voelt het liever, en voelt hij zich niet zo gecontroleerd. Voor een vent is zo'n condoom nog vervelender dan voor een vrouw, hij voelt het veel meer. Je moet dus ook maar een beetje liever voor hem zijn. Als je het raar vindt aanvoelen, wel weer meteen controleren natuurlijk.

Als hij klaarkomt, moet hij er meteen uit. Zo snel als zijn pik ophoudt met schokken, begint hij al slap te worden, dus na de laatste schok pak je zijn pik bij de ring van het condoom, en glij je hem eruit. Dan doe je het condoom af, door het af te laten glijden. Knoopje erin, en weggooien. Nooit doorspoelen, ook niet als je op escort bent en het condoom moet verdwijnen. Neem het dan mee in je tas, doe ik ook altijd. Sommige mannen willen het condoom oprollen, omdat ze te gevoelig zijn, maar dat is minder veilig. Daar komen druppels van, en dan komt jouw vocht op hem, en hij lekt aan het eind vaak sperma. Dan kan hij beter wachten tot hij weer goed slap is.

Dit wordt al veel te lang, maar ik wil nog wel wat zeggen over glijmiddel. Alle soorten olie tasten condooms aan, dus ook olie uit de keuken. Vaseline tast het ook aan, netzoals de meeste verzorgingsproducten. Je kan het beste alléén glijmiddel op waterbasis gebruiken, en siliconenglijmiddel hoort daar ook bij. Als de lul nog vet is van dingen die je eerder met olie of andere olieproducten hebt gedaan, móét je eerst zijn kruis wassen met zeep. Anders is de kans veel te groot dat het misgaat.

Neem condooms serieus, als we ze allemaal netjes gebruiken sterven de SOA uit!

26 opmerkingen:

De Doorspoeler zei

"Nooit doorspoelen ..."

Waarom niet? Ik spoel eerlijk gezegd mijn condooms altijd door en heb nog nooit een opstopping of iets dergelijks gehad.

Anoniem zei

Doorslikken kan misschien ook. Als alternatief.

Anoniem zei

een te klein condoom is dat meestal door te weinig lengte of te weinig breedte? gewone condooms voldoen vanaf 12-13 cm toch?

Henri Bik zei

Van een 'professionelle' verwacht ik dat ze het condoom met de mond aanbrengt...

Overigens gebruikte ik als arme student de Dr. Fromm condooms meermaals:

1. Water erin en het sperma eruit spoelen;
2. binnenste buiten keren, opblazen, het ballonnetje met water en zeep reinigen;
3. talkpoeder in het ballonnetje doen, opblazen en goed schudden;
4. weer omkeren en weer talkpoeder erin en opblazen;
5. dan kun je hem makkelijk oprollen;
6. door de talkpoeder rolt die soepel uit over je penis.

Jaren gedaan en nooit afglijders of knappers gehad.
Maar ja... we praten over de 60er jaren toen de knapen de condooms bij zich hadden en bang waren voor ongewenste zwangerschappen bij hun vriendinnen.

Anoniem zei

Hergebruiken van condooms was gangbaar in de eerste helft van de 20ste eeuw. Dat waren dan ook dikhuidige taaie gevallen, a la de binnenband voor je fiets. Ik zou er met moderne condooms niet aan beginnen, dat reinigen en laten drogen.

Doorspoelen is niet aan te raden. Zelfs als ze bij jou in huis niet voor verstoppingen zorgen (een opstopping verwacht ik niet, tenzij de straat blank komt te staan) dan leveren ze het waterzuiveringsbedrijf de nodige hoofdbrekens op.

Ze moeten ook tot aan de wortel zitten, anders kan er teveel misgaan. Dus ze kunnen wel degelijk te kort zijn.

Hoe zit het met ribbeltjes en noppen en zo? Lekkerder? Gevaarlijker?

Anoniem zei

Afroltip, voor als het wat donkerder is:
Je kunt voelen hoe het condoom zit als je hem net uit de verpakking hebt. Als je met je vinger van de top naar beneden laat gaan moet je "in" de rol uitkomen. In dat geval heb je hem goed zitten voor bevestiging. Als je doorglijdt (eraf) moet je hem omdraaien (anders kun je hem niet afrollen zonder problemen)>

Ilse zei

Saai, maar gezien de reacties op je vorige stukje misschien wel noodzakelijk ja ;)

Zondares zei

Ik hou het hier ekspres bij de basics, dus dat soort gevorderde dingen als in het donker checken hoe het condoom zit, en aanbrengen met je mond, die horen daar niet in thuis.

oadocife zei

zondares, ik denk dat je dit artikel interessant vindt:

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3259401/2012/05/23/Asscher-heeft-met-wallenproject-weinig-successen-kunnen-claimen.dhtml

Anoniem zei

Ja okee, als je dit tenminste basics vindt...

MSc Psychology zei

Heej meid,

Ik heb je weleens gewezen op mijn blog en ik heb daar een forum aan toegevoegd: http://havebettersex.x10.bz Zou je jou blog hier ook op willen? Misschien kun je ook helpen vragen van mensen te beantwoorden enzo.
Het is geheel vrijwillig, maar leek me wel leuke promotie voor je :)

Groetjes Élena
www.elenapinna.blogspot.com

Anoniem zei

Deze tip heeft me een MAP gescheeld

Anoniem zei

Deze tip heeft me een MAP gescheeld

Zondares zei

Dank je, aodocife!

Kuasasiao zei

Je komt mij even vertellen dat de voorhuid helemaal naar achter moet 'ook als hij dat niet wil maar het kan wel'.

Ik zou denken dat jij inmiddels genoeg pikken gezien hebt om te weten dat dat niet altijd slim is. Een vent met nogal lange voorhuid kan hem er urenlang niet meer overheen krijgen en loopt de rest van de dag met een zere pik. Ben je ook mooi klaar mee. Maar ja, daar kom je als hoer ws niet achter want die klant blijft in het vervolg gewoon weg.

Zondares zei

Ik kom niets vertellen, jij komt bij mij.

En als je zo'n gedoe hebt met die voorhuid, even langs de dokter om een upgrade te laten doen. Dat wil je toch zelf niet, zo'n last?

Mijn stukje is basiswerk, voor iedereen toepasselijk, ook al zullen er echt wel mannen zijn voor wie dit minder geschikt is. Maar ik kan niet alles beschrijven. Dit is geschreven voor veiligheid, en voor veiligheid moet dat condoom over de eikel, niet alleen over de voorhuid.

Anoniem zei

Zondares, welke condooms (merk en soort) gebruik je zo? De meeste mensen zullen toch maar het ene merk kunnen opnoemen maar er zijn er meerdere en waar let je op bij je keuze? Maakt het veel uit wat voor een condoom je gebruik?

Anoniem zei

waar op het condoom kan je de maat vinden? en zijn dat maten zoals S, M, L, XL??

Anoniem zei

Dankjewel voor deze post!

Ben een beetje onervaren en recentelijk heb ik twee keer een gevalletje condoomfaal gehad. Ja, doodeng en vervelend. Als ik het zo lees komt het waarschijnlijk omdat we halverwege zijn pik bij weerstand stoppen met rollen (terwijl het condoom zelf dan nog niet echt glanzend strak zit).

Dit is echt een hele handige post voor dummies zoals ik die in de praktijk een beetje meer nodig hebben dan 4 kleine plaatjes in een Durex gebruiksaanwijzing- thanks!

Zondares zei

Fijn dat je er wat aan hebt gehad! Daar schreef ik dit stukje voor!

Unknown zei

En toen was mijn lul niet stijf meer. Evengoed wel leerzaam.
Co.

Anoniem zei

Heb verdomme het gelehe artikel niet 1 keer centimeters gezien. Vrouwen ook he!

Anoniem zei

Voordat ik dit artikel las, altijd knappende condooms. Twee weken geleden dit gelezen, geen condoom meer geknapt. Toppie!!!

Anoniem zei

Dit is superhandig. Ik je tips zo snel mogelijk uittesten! Ik wist nooit hoe ik het condoom over mijn eikel moest krijgen.

Anoniem zei

Ik en mijn man blijken dus jarenlang te grote condooms te hebben gebruikt. We hadden elke week wel een ongeluk met condooms. Sinds ik kleinere condooms, van glyder, koop, is het probleem verdwenen.

Anoniem zei

Beste Zondares, veel prostituees die ik heb bezocht deden het condoom bij mij om door het condoom met hun vingers uit elkaar te trekken en daarna over mijn pik heen te trekken in plaats van het condoom af te rollen. Ik heb nog nooit meegemaakt dat het condoom daarna is gescheurd en toch wordt door veel theoretici beweerd dat deze methode van condoom omdoen veel risico geeft op beschadigen en knappen. Wat is jouw mening over deze methode van condoom omdoen?