maandag 8 april 2019

Seks en alcohol

Ik zat gezellig thee te leuten met vriendinnen, en we hadden net een nieuwe pot op tafel gezet. Een vriendin was net eindelijk klaar met haar verhalen over haar dochter, en een andere vriendin greep haar kans om haar eigen verhaal te vertellen. Ze praatte wat zacht, ze keek wat samenzweerderig, en ze had eerst een beetje geluisterd om aan te voelen of haar verhaal goed ging vallen. Ze begon met "Vrijdagavond was ik bestwel dronken..."

Als een vriendin van me begint om een verhaal te vertellen, en ze begint met hoe dronken ze was, weet ik al dat het een verhaal over seks wordt. Je zou kunnen verwachten dat ze gaat vertellen over een flater of een ongelukje, omdat ze zo dronken was, maar reken maar dat het over seks zal gaan. Nergens anders bij wordt alcohol er zo graag bijgehaald. Seks en alcohol zijn als je goed gaat kijken heel dicht met elkaar verbonden. Eigenlijk ongezond dicht, als je gaat nadenken.

Je merkt het als je op een date bent. Je krijgt altijd alcohol aangeboden. Om "gezellig" te zijn, en om "losser" te worden. Dat is op een paydate niet anders. Alcohol hoort bij seks, dus de klant biedt je drank aan. En ook gewoon als je op een date bent, dus als je allebei eigenlijk al op seks aanstuurt, ookal hoeft het niet meteen in het volgende halfuur. Toch moet er "losgemaakt" worden. Met alcohol.

Er wordt nogsteeds geloofd door heel veel mensen dat een man je drank aanbiedt om je dronken te voeren. Want een dronken vrouw is een engel in bed, zegt het gezegde. Dat is natuurlijk onzin, een dronken vrouw neukt zoals ze auto rijdt. Slordig, slecht, en ze maakt ongelukken. Waar het gezegde vandaankomt is dat mensen, mannen èn vrouwen, denken dat een nuchtere vrouw niet geil is.

Iedereen die nadenkt snapt dat vrouwen ook geil zijn zonder alcohol. En dat je zonder alcohol betere seks hebt dan met. De wildste seks heb je als je op een vrije dag wakker wordt naast je sekspartner en er gewoon de hele dag aan besteedt. Van die wittebroodsdagen waarin je alleenmaar bezig bent met de hele tijd tegen zijn lijf aanwrikken. Dan ben je ook niet de hele dag aan het zuipen, en vaak gaat er op zo'n dag geen druppel doorheen.

Het heeft ermee temaken met dat het een genotmiddel is. Zoals een man die je wil versieren op je af komt met het aansteken van je sigaret, biedt hij je een alcoholisch drankje aan. Dat werkt niet met een bord boerenkoolstamppot. Het is het delen van een luxe, en het is je een kans geven om te ontdooien naar die man toe. Het is een soort prikkeling, en je zou haast kunnen zeggen dat het een symbool is.

Dan is het een symbool van het begin van hofmakerij. Soms van echte hofmakerij, waarin hij zich als je toekomstige echtgenoot wil gaan bewijzen, maar meestal meer het soort hofmakerij waarvan hij hoopt dat die eindigt in je slaapkamer nadat hij je heeft thuisgebracht van de dancing. Het is een soort officiële seksuele benadering die niet zo seksueel is dat hij kan worden beschuldigd van je seksueel lastigvallen, maar wel zo duidelijk hoort bij het hofmakerij-ritueel dat je weet waar het heengaat.

Het moet alleen wel alcoholisch zijn. Als je een drankje aanneemt, maar kiest voor iets dat niet alcoholisch is, zeg je nog net geen "nee" tegen hem. Het komt dan over als een beetje de boot afhouden, en alsof je hem wel vriendelijk vindt, maar geen aantrekkelijke partner. Als je een wijntje kiest kom je toch over als iemand die hem wel wat warmer aanvoelt, en als je een Flügeltje bestelt kom je over alsof je al de hele tijd zit te wachten op iemand die je de plee in meeneemt.

De alcohol accepteren is namelijk accepteren dat je je los laat maken. Dat "losmaken" houdt vooral in dat je jezelf niet meer in de hand gaat houden. Je laat dingen een beetje gebeuren, en hij krijgt de kans om jou lekker te maken voor een dronken rollebol. En jij krijgt de kans om te doen wat je zonder drank ook wel zou willen, en best zou kunnen, maar wat je niet zou gaan doen omdat dat niet hoort.

Je hoort namelijk als vrouw de man af te remmen. Dat is de rol die je al vanaf klein meisje leert. Of je nou zin hebt om mannen af te remmen of niet, dat is jouw verantwoordelijkheid, en daar word je door iedereen op aangekeken. De man hoort het initiatief te nemen, en jij hoort hem ervoor te laten werken. Anders ben je een slet, en niemand heeft respect voor sletten. Dat is best lastig als je wel zin hebt in een beetje zoenen of een robbertje neuken.

Het slaat natuurlijk nèrgens op dat we zo denken. Waarom hebben we dit soort omslachtige denkbeelden over seks nodig, terwijl we gewoon weten dat seks normaal, gezond en stuurbaar is naar wat je ermee wil. We zitten zo vast in denkpatronen dat we dingen gaan doen waarvan we zo ookwel kunnen bedenken dat ze onnodig zijn, en die eigenlijk belachelijke omwegen om onze eigen verkrampingen zijn. We kunnen onszelf niet eerlijk zeggen dat we niet beter weten, dus waarom doen we het dan?

Als ik ga doorzoeken, kom ik erachter dat het vooral lijkt te komen omdat mannen het een veilig gevoel vinden. Er bestaan namelijk bestwel vrouwen die ècht zonder een drankje op hem als een aanrander behandelen, maar na een paar glaasjes prosecco met hun hand in zijn gulp zitten. En omdat mannen geen idee hebben of hun nieuwe partner zo iemand is, nemen ze het risico niet en gieten er maar drank in.

Vrouwen vinden het netzogoed een veilig gevoel. Want ookal is een drankje aannemen wel een seksuele opening, toch is het er eentje die wordt geaccepteerd als hélemaal onschuldig. Nog belangrijker, als je eenmaal een paar drankjes op hebt, ben je aangeschoten en is het allemaal niet meer jouw schuld wat er verder gebeurt. Dus als je je in een impuls laat palen door een willekeurige vent, kun je achteraf de drank de schuld geven. Dat wordt zo'n beetje netaan geaccepteerd. Véélmeer dan als je het nuchter zover liet komen.

Iemand seksueel benaderen, of met meer lading: iemand benaderen voor seks, wordt gezien als iets waar toch wat fouts aan kleeft. Alsof je iemand onbehoorlijk behandelt. Op seks uit zijn is zo'n beetje iets wat je wordt verwéten als mensen van je merken dat je op vrijersvoeten bent. Een manier hebben om met seks te beginnen die niet tè seksueel is, en waardoor mensen niet zullen denken dat je een viespeuk bent, dat is natuurlijk iets wat veel mensen wel willen.

Maar nu laat ik het wel klinken alsof het allemaal maar voor de schijn is, dat alcohol alleen de smoes is en eigenlijk niets doet. Dat is natuurlijk helemáál niet waar. Alcohol ontremt. Het zorgt ervoor dat je dingen eruit flapt, dat je makkelijker schijt hebt aan dingen. Dat zijn wel dingen die je moet kunnen laten gebeuren als je seksueel bent met mensen die je niet door en door gewend bent.

Als je zoals heel veel mensen bent, en geen idee hebt hoe je jezelf moet laten gaan als je jezelf niet dronken voert, dan maak je soms je avond of je feestje interessanter met een paar drankjes. Dan kan je tenminste ophouden met je de hele tijd afvragen of iedereen anders je truitje ook te bloot vindt en je haar stom, en kan je gewoon een beetje warm en blozend zijn. En als je dronken bent, vind je het ook makkelijker om verder te gaan. Met drinken.

Dronken jij vindt doordrinken misschien namelijk wel een beter idee dan nuchtere jij. Als je maar van plan was om twee drankjes te nemen, blijft het daar vaak niet bij, behalve als je vantevoren er heel beslist over was. En dronken jij kiest wel meer dingen anders dan jij, en ik zal niet alleen zijn geweest toen ik erachter kwam dat dronken ik heel veel meer durft en wil dan nuchtere ik.

Er zijn best veel mensen die zichzelf verrassen als ze dronken zijn. Het is een cliché dat je de volgende ochtend naast een vreemde wakkerwordt met een plak-kut en een houten kop, terwijl je niet meer weet hoe dat zo gekomen is. Dat cliché klopt alleen meestal niet. Je moet héél ongezond veel drinken voordat je ècht alles vergeet. Je weet het nog wel, maar het zijn de herinneringen van dronken jij.

Dan lig je als krakersmeisje na een feest van een kunstgezelschap in netteveel ochtendzon wakker te worden onder een Ajax-dekbed naast een spuuglelijke vent van een soort die je op zo'n feestje niet kan zijn tegengekomen, en je probeert je te herinneren wat er is gebeurd. Dat lukt dan wel, maar wat je haast in paniek brengt is dat je je helemáál niet meer kan inleven in de keuzes die je de vorige avond hebt gemaakt. Dat is wat het alien maakt.

Onderweg naar huis bezweer je jezelf dat je je nooit meer zonder condoom laat pakken, en je vraagt je verbijsterd af hoe zo'n lelijke lompe lul je als de rattenvanger van Hamelen meegelokt heeft, en hoe hij je zo makkelijk en gewillig in bed kreeg. Je hebt ervan geleerd neem je je voor, en vooral dat je nooit meer zo dronken zal worden. Want daar geven we danmaar de schuld aan.

De duivel in de fles laat het je doen. Zo zag dat krakersmeisje het, en die had weer een heilig respect terug voor de zonde van de drankzucht. Als ik nu terugkijk naar dat krakersmeisje zie ik een bekrompen en onervaren meisje dat niet met haar libido om kon gaan, en de alcohol had gebruikt om zich uit de knopen in haar hoofd te ontwarren. En als je libido dan opeens zijn duivelskoppie opsteekt terwijl je er helemaal geen eigen koppie meer bij hebt, dan is je kut de baas. En die is niet kieskeurig.

En was dat niet de reden dat ze zich volgoot? Ze dronk "om lekker te kunnen ontspannen", maar dat ontspannen lukte zonder drank alleenmaar niet omdat ze niet kon omgaan met de kronkels in haar hoofd. En netzoals bij de meeste mensen zaten daar flink veel seksuele kronkels tussen. Ze koos er niet voor om lekker sletterig los te gaan, ze koos tegen de verkrampte kronkels, zonder te bedenken wat die tegenhielden.

Had ze kunnen zien aankomen wat er zou gebeuren? Misschien wel. Maar zo ver dacht ze niet door, want dan zouden haar kronkels meteen nog verder in de kramp schieten. Dus dacht ze niet na, en liet dingen maar een beetje gebeuren. En dan gebeuren die dingen ook, en achteraf moet je daar dan niet verbaasd over zijn. Want zelf zou ze ook toe moeten geven, was dit niet juist de reden dat ze zich volgoot?

Er zijn best veel mensen, mannen maar vooral vrouwen, die hun libido altijd wegstoppen. Het zit maar in de weg, en het lokt maar uit dat je jezelf voor gek zet, en je kan je toch niet voorstellen dat er iets anders gebeurt dan een blauwtje lopen, je kan er door je opvoeding niet mee omgaan, of nog wel duizend andere redenen om je libido te verdrukken. En alleen als er alcohol ingaat komt dat opeens als een regenworm in een hoosbui tevoorschijn.

Als je met je seksualiteit overweg kan, en als je geen kronkels en knopen in je kop hebt over seks waar je niet overheenkomt, dan heb je daar geen alcohol voor nodig. Dan moet je gewoon de stoute schoenen aantrekken, en heb je daarbij dan ooknog de zekerheid dat je jezelf in de hand hebt en geen blunders begaat. Dat is het soort seks wat veel leuker, veel veiliger, en met veel minder spijt kan gebeuren. En het kan minstens zo wild en gek worden!

Maar ja, toch wil je je soms moed indrinken. Of krijg je zin om wat te ondernemen als je al wat hebt gedronken omdat je zin had om wat te drinken. En soms hèb je gewoon zin om wat te drinken. Alcohol en seks zijn niet nodig om te combineren, maar je combineert ze afentoe best. Ook als je er helemaal gezond mee omgaat. Dan ben je teut, maar ook als je teut bent kan je verstandig zijn.

Netzoals je met alcohol op niet achter het stuur kruipt omdat je weet dat dat niet kàn, is het ook gewoon heel mogelijk om niet vreemd te gaan als je dronken bent, om tòch een condoom te gebruiken ookal heb je daar geen zin in, of om je vriendinnen te laten weten waar je zit. Je moet het je alleen voorgenomen hebben voordat je begon met drinken, en die beslissing niet overlaten aan dronken jij.

Dat is natuurlijk een beetje jammer voor de mensen die alcohol als een smoes gebruiken. Daar zijn er bestwel veel van. Mannen die handtastelijk zijn en achteraf zeggen dat ze nou eenmaal gedronken hadden, en nette meisjes die na een wilde nacht èchtwaar bóós op zichzelf zijn over hoe ze zich hebben laten versieren door die stoere vent die ze eens een doorsmeerbeurt heeft gegeven waar ze het weer een half jaar op kunnen uithouden met hun man thuis. Alcohol is vaker een smoes dan echt iets wat meetelde.

Er is wel een reden die ik erbij heb gekregen sinds ik beter met seks ben, en dat is drinken om mijn partner op zijn gemak te stellen. Want iets wat mannen echt helemaal van hun stuk kan brengen is als hun benaderingspogingen worden bekeken door een nuchter iemand. Dan voelen ze zich te bekeken, en gaat het toch minder lekker. Als je in elk geval een beetje doet alsof je een beetje tipsy bent, zijn ze veelmeer op hun gemak.

Nou moet je dat vooral niet overdrijven, want niemand wil een drankorgel. Het wordt onsmakelijk voorbij een bepaalde grens. Hoever dat is hangt nogal af van hoe dronken de andere helft van het paartje is, en zo kan je flink tegen elkaar indrinken, maar het wordt meestal niet veel als de ene veelmeer Lazarus is dan de ander. En zo snij je jezelf soms flink in de vingers als je doet alsof je dronken bent terwijl je niets op hebt.

In mijn werk kom ik veel alcohol tegen. Klanten zijn geen dronken lorren, maar voor veel mannen geldt toch dat alcohol bij seks hoort. En als ik dan rustigaan doe, en hij een beetje zenuwachtig is, komen we vaak wel op verschil. Dat merkt hij niet, maar ik toch wel. En eigenlijk vind ik het altijd een beetje jammer dat zo'n vent kennelijk die alcohol nodigheeft, want zonder zou de date toch leuker zijn.

In de escort word je door veel klanten ontvangen met een drankje. Soms is dat een zelfgemaakte cocktail, soms gewoon een neutje, maar je komt veel dure drankjes en veel gedestilleerd tegen. Als ik mag vragen om wat ik wil vraag ik meestal om iets fris, maar bij sommige mannen krijg je dan zo'n verkrampte toestand dat ik dan toch een alcoholisch drankje accepteer. Ik hou het alleen professioneel natuurlijk, en dat is een reden die mannen wel accepteren.

Van W heb ik tips om drank te laten verdwijnen zonderdat de klant merkt dat je het niet opgedronken hebt, maar die heeft daar zulke moeilijke en precieze manieren voor dat ik de meeste niet zou kunnen doen zonderdat ik toch erg opval. Zij heeft er een wetenschap van gemaakt om geen druppel aan te raken maar toch schijnbaar helemaal dronken te worden gevoerd door een klant die obsessief op haar let. Dat is wel kunst hoor.

Toen ik nog in clubs werkte, was drinken een vast onderdeel van de baan. Je moest piccolootjes verkopen, daar heb ik aleens een heel stukje over geschreven. Het idee was dat je de klant overprijsde drankjes liet kopen om contact met je te krijgen, en zo geld verdiende. Dat betekende dat je de hele tijd met alcohol bezigwas. Ik vond dat toen al niet gezond, en nu kijk ik er helemáál negatief naar.

Alleen achter de ramen kreeg ik niet de hele tijd temaken met mannen die van me verwachtten dat ik aan het pimpelen was. Daar kreeg ik wel genoeg doorgesnoven en stomdronken toeristen, dus met alcohol kreeg ik zo wel weer temaken, maar zelf drinken was daar niet zo aan de orde. Al heb ik daar ook weleens een klantje gehad die een fles meebracht om samen op te drinken.

Eigenlijk ben ik wel klaar met alcohol en seks. Ja, ik weet alle nuances die ik hierboven uitgelegd heb, maar ik vind het zo onnodig, eigenlijk is het slecht geworden voor mijn libido. Als je alcohol erbijhaalt word ik niet enthousiaster, en sla ik het liever over. Maar als je echt de mood wil killen, dan moet je me champagne voorzetten. Dat spul kan ik ècht niet meer zien na jaren in de club en escortklanten die willen laten zien dat ze mijn bezoek een feestje vinden.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi stuk. Leuk om te lezen en heel herkenbaar. Het heeft me ook veel over mezelf en over versieren en versierd worden geleerd.

Anoniem zei

Intrigerend.

Anoniem zei

Ik drink niet en ik herken wel “de ongemakkelijkheid” om je “te laten gaan” als je afgetrokken wordt door een hoer die je ook nog nieuwsgierig aan zit te kijken [of het wel lekker loopt].

Inmiddels heb ik dat geleerd zonder drank. Om me te laten gaan. ‘Seks-relaxte’ hoeren hebben mij daar goed bij geholpen. Lekker dierlijke seks zonder terughoudendheid.

Mooi en heel goed stukje. Je legt de hypocrisie haarfijn bloot.Lpa73 zei

Mooi stukje !! Ik weet alleen bij mezelf dat voor een erectie alcohol erg slecht kan zijn , ik drink al 6 jaar niet meer alleen daar voor is het laten staan erg prettig voor me . Ik heb het er wel voor over

Anoniem zei

Mooi en duidelijk stukje.

Anoniem zei

Maar wat was nou het verhaal van die vriendin uit de eerste paragraaf? Ik heb het hele artikel gelezen om dat te horen en je komt er niet op terug!

Roel zei

Het zou ook mooi zijn als je Champagne weer zou proeven als het ontzettend verfijnde drankje, zonder associaties. Het is namelijk echt goed spul van zichzelf.

Net als dat sex erg goed is van zichzelf.

Losse grootheden, de ene keer dat, de andere keer dàt ;-)

Roel zei

Coke is ook geen goeie denk ik, voor de porno, zoals ik rondgekeken heb tenminste …