maandag 14 december 2015

Kama Soetra

De laatste jaren hebben mijn helpers me altijd gefeliciteerd met de verjaardag van mijn blogje. Dat vind ik echt leuk, we zijn echt een soort vrienden geworden, ookal zie ik er maar een paar echt persoonlijk. Ze weten hoe belangrijk anonimiteit is. Dit jaar hadden ze achter mijn rug om samengespannen, en een kadootje voor me gekocht. Ik kreeg met een mooie strik erom de Kama Soetra.

Zoals altijd was er veel over gediscussiëerd. Mijn helpers zijn hele kritische mensen, en je vindt altijd wel iemand die ergens een ander idee over heeft, en daar vurig over in discussie gaat. Ze wouden me eerst een nieuwe vertaling geven, die pas sindskort beschikbaar is, maar twee van mijn helpers kwamen in opstand omdat ze meer wisten van die vertaling en de vertalers, en er hun vraagtekens bij hadden.

Dus wat er uiteindelijk in het pakje zat was een dissertatie waarin de oorspronkelijke tekst wordt vertaald, en er wordt gekeken naar de verschillende manieren dat de vertalers hebben gekozen om het in het vat te gieten. Waar ze het hebben gevonden weet ik niet, maar waarschijnlijk is het via-via, zoals zoveel van de informatie waar ik de laatste jaren op heb leren vertrouwen.

Iedereen heeft wel van de Kama Soetra gehoord. Dat is een oeroud Indiaas boek over de liefde, en vooral een standjesboek. Tenminste, dat is wat ik dacht, en wat de meeste mensen die ik ken denken. Een paar exotische onmogelijke standjes waar je akrobaat voor moet zijn, en veel meer idee hebben we er niet van.

Eerder had ik al een boek over de Kama Soetra, en dat was vooral soft focus sfeerfoto's van een liefhebbend koppel in malle standjes. Soms zag je ze zitten in een standje dat alleen kan werken als de man een pik heeft die de vorm heeft van een J. Toen ik nog groen was en nauwelijks van mijn maagdelijkheid af, vond ik het pikant en pervers. Later vond ik het vooral rompslomp.

Je krijgt namelijk best klanten afentoe die "Kama Soetra dingen" van je willen. Die willen dan gewoon veel en moeilijke standjes. Meestal met klanten die veel willen uitproberen en er helemaal niet handig mee zijn. Die zijn niet bezig met een goeie beurt, die zijn bezig met erop kicken dat ze een raar standje hebben gedaan. Dat is geen lekker werk, want veel moeilijke standjes hebben blessure-risico.

Toen ik dus door de dissertatie begon te bladeren, was ik er bestwel lauw over. Ik verwachtte niet echt wat nuttigs te zien. Eigenlijk verwachtte ik vooral oude Indiase erotische kunst, die wel erg mooi is, en die vaak veel in die boeken voorkomt. Hier niet. In dit boek stond alleenmaar tekst, kolommen tekst met soms de halve bladzijde voetnoten. Ik was een beetje verbaasd.

Dat werd al heel snel èrg verbaasd. Het bleek een heel ander boek te zijn dan ik dacht. De sensuele schrijfstijl die ik kende uit de soft focus boeken was er niet, en er stond heel veel raars in. En als je dan er verder over nadacht, en begon te begrijpen hoe je het moest lezen, dan kwam er opeens begrip uit naar voren. Heel interessant, ik ging er gewoon in zien dat hier mensen echt iets van seks begrepen.

Het boek is geschreven als een soort gids voor mensen in het Hindoe-geloof. De Hindoes van die tijd, want geloven veranderen, hadden als één van de deugden die mensen na moesten streven het beleven van de sensualiteit. Ik moest echt even wennen aan een geloof dat de sensualiteit niet als een verlokking van de Kwade ziet, maar als een deugd. Dat vond ik wel intrigerend.

Ik werd pas echt geprikkeld toen ik zag dat ze het over hoeren gingen hebben, en er in een dikke voetnoot werd uitgelegd dat hoeren in die samenleving geaccepteerd en gerespecteerd werden, vooral als ze van de goeie kaste kwamen, en zich netjes ontwikkelden. Er staan de hele tijd verwijzingen naar hoeren, en er is zelfs een heel deel met voorschriften voor professionelles in die wereld, en daar klopt nogsteeds veel van.

Er waren ook stukken die ik liever oversloeg. De lijsten met medicijnen die je van kruiden en planten maakt, de astrologische ideeën, geheimschrift, je tanden verven, het gedoe over de kastes, die hebben met mijn moderne leven niets meer temaken. Maar als het ging om seks, om de techniekjes en de plekjes, om de handigheidjes en de dingen die je in de gaten houden moet, dan is er met al die eeuwen maar weinig veranderd.

Je moet het wel léren lezen. Er staan veel lijstjes in, dingen krijgen namen, en sommige scripts van wat je moet doen als er iets aan de hand is zijn héél precies, en niet echt overal toepasbaar. Je moet leren dat ze bedoelen dat dingen bijelkaarhoren, dat er handelingen in je woordenboek moeten staan, en die precieze scripts voor ruzies of voor verleidingen zijn meer een soort voorbeeld zodat je kan zien hoe het hoort te werken.

Het lijkt alsof het allemaal heel strenge regels zijn, die je de hele tijd moet toepassen, want ze gaan over de kleinste details, zoals de vorm van de sporen die je nagels in het vel achterlaten. Maar dat is schijn. De details zijn vooral handige dingen om aan te zien of je je handeling goed doet, en in het boek staat zelfs al dat de regels alleen gelden zolang de passie lauw is, en aan de kant worden, en móéten worden, geschoven als de passie heet is geworden.

Standjes heb je wel in het boek. Met zorgzame opmerkingen over hoe je ze het best kan doen, bijvoorbeeld wanneer een beetje glij een goed idee is. Ze zijn soms een beetje raar, maar dan moet je bedenken dat ze zijn bedoeld voor mensen die heel veel van hun leven hurken. Dan worden ze veel logischer. Er zijn er nietzoveel als mensen somswel denken, en ze zijn ookniet zo vergezocht. Eigenlijk gebruik ik er bestwel een paar van, want als je ervaren genoeg bent heb je ze vanzelf weleens uitgeprobeerd.

Er zijn grappige dingen die je opvallen. Anale seks wordt niet uitgebreid beschreven, maar ze behandelen het als zomaar een variatie, als je eens wat anders wil dan vaginaal. Maar orale seks is tochwel een beetje spannend, en de wijze mannen zijn er nietzo over eens of dat nou wel mag. Natuurlijk staan er wel tips over in het boek, want netzoals bij het hoofdstuk over het verleiden van getrouwde vrouwen, het màg niet, maar er wordt wel uitgelegd hoe je het moet doen...

Vooral bij de hoofdstukken waar wordt gepraat over een beetje ruw zijn in bed heb ik wel mijn twijfels. Niet of het klopt, want ik zie wel dat het door mensen met flink ervaring is geschreven. Maar meer over of je dat wel moet overlaten aan iemand die er nog een boek bij nodigheeft! Slaan, prikken, snijden en wurgen zijn gevaarlijke dingen, en ik zou me niet gerust voelen als iemand dat wou die er de handleiding nog naast heeft liggen.

Ze zien wel dat SM niet iets is náást de seks. Domineren en een beetje geweld zitten door de seks heengespekt, en het is onderdeel van elkaar. Het boek laat zien dat dat helemaal goed, en nogal subtiel, is begrepen. Daar lees je makkelijk overheen, als je niet heel langzaam door de tekst heenkruipt om alles mee te pikken wat er staat. Ik ging steeds langzamer lezen om maar geen pareltjes te missen.

Ik was best verbaasd toen ik las dat eigenlijk alle goedwerkende soorten cockrings die je nu in de seksshop ziet liggen, toen ookal werden gebruikt. Dat is eigenlijk raar, want waarom zou dat niet zo zijn? Een ring konden ze toen ook bedenken, en spelen met cockrings was toen netzogoed leuk als nu. Hoe je die dingen gebruikt, en waarom, dat is niet veranderd. En de waarschuwingen zijn ook altijd hetzelfde gebleven.

Er waren ook stukken waar ik toch niet echt in meekon. Zoals het stuk over hoe je als vrouw seks hebt met beesten, of hoe je een bruidje verleidt, terwijl er ook gewoon bijstaat dat een vrouw te oud is om te trouwen als ze al is begonnen met menstrueren. Als je opvalt hoe de man op eierschalen loopt met zijn huwelijksnacht, wordt dat opeens heel anders als je snapt hoe jong dat wichtje moet zijn.

Het interessantste vind ik natuurlijk als ze het over hoeren hebben. In de Kama Soetra standjesboeken hoor je daar geen woord over, maar in de echte Kama Soetra hebben we nieteens gewoon een hoofdstuk, maar een heel déél met hoofdstukken dat over ons gaat. En dan niet gericht op de klànt, maar tips voor de hóér. Ik vrat het echt op, want het was gewoon zo duidelijk geschreven door mensen die het begrepen.

Meteen valt je op hoe weinig er veranderd is. Goed, er is ook heel veel verschil, maar de meeste dingen tussen man en vrouw zijn hetzelfde. Lijsten met tips over hoe je een man kunt verleiden je als vaste meid te nemen bijvoorbeeld zijn nogsteeds nuttig. En de lijsten met tips over hoe je van een man af kan komen zonderdat hij denkt dat je van hem af probeert te komen ook.

Vooral de lijst met dingen die een goeie high-class meid uit die tijd moet kunnen is indrukwekkend. Heel veel dingen, van wat je normaal verwacht met muziekkennis, kunnen meepraten over politiek, geschiedenis weten, kunst kennen, zelf muziek kunnen maken, poëzie kunnen voordragen en kennen, zodat je het juiste gedicht op het juiste moment kan voordragen, spelletjes en gokspelletjes weten, dat zijn dingen die je nu ooknogwel vindt.

Maar dingen als parfum kunnen maken, handig zijn met timmeren, weten hoe mijnwerken in zijn werk gaat, scheikunde, weten over hoe oorlogvoeren werkt, wiskundige raadsels kennen en kunnen oplossen, kunnen schieten met pijl en boog en kunnen vechten met stokken en zwaarden, dat vind je niet meer zomaar bij de meiden! Tegelijk moet je ook kreatief met garen zijn, je religieuze rites kunnen uitvoeren op een beeldige manier, en nog veel meer.

Dat is trouwens wel iets wat ik vaker heb gezien. Vooral in de high class verwachten ze dat je van alle markten thuis bent, en dit soort lijsten zouden nu nogsteeds erg nuttig zijn voor al die high class meiden die niet door schade en schande járen bezig willen blijven om maar al hun vaardigheden en kennis bijelkaar te krijgen. Ik vind dit een nuttige lijst om wat zicht te krijgen op hoever je buiten je comfortzone moet gaan, ookal is de lijst eeuwenlang al uit de tijd.

Een andere lijst stond vol met tips voor uitjes. Mannen kunnen je vaak niet ontvangen, en willen vaak niet naar telkens hetzelfde adresje toe. Een beetje variatie waar je met een vent heengaat zorgt er ook voor dat hij zijn tijd met jou telkens fris vindt, en dus jóú ook fris blijft vinden. De schrijvers hebben dat goed gezien, en wisten me zelfs nog wat nieuwe ideeën te geven. Dat was het hele boek al waard!

Ik lag dubbel toen ik las over hoe je op een vent kunt inwerken door te doen alsof je een pooier had. Er staat stap voor stap het standaard pooierverhaaltje, over dat al je geld naar hem, of hier eigenlijk: haar, toegaat. Dat je krap zit. Dat je vast zit aan hem. Dat je niet verder je relatie uit kan bouwen, vanwege die pooier. Alles wat nu ook nogsteeds de grondvesten is van de loverboymythe. Het was er toen al, en het was toen al stokoud.

De lijst met dingen die je in de gaten moet houden als je je afvraagt of je een vent wel als vaste klant moet willen vond ik erg nuttig. Ik heb daar nogweleens spijt van, en dan zet ik tochmaar door, omdat ik vaste klantjes boven alles waardeer. Ook als dat gewoon, als je nadenkt, niet verstandig is. In dit boek geven ze je een lijstje met dingen om aan te denken, waar je je aanvast kunt houden.

Het mooiste is om in de tips en in de manier van schrijven te lezen dat ze ons nùttig vonden. Dat ze ons respecteerden. Dat ze vonden dat we een belangrijke taak in de samenleving hadden. Dat het echt werk is, waar niet iedereen voor geschikt is. Dat het werk èn de vrouw serieus genomen moeten worden. En zelfs, dat het belangrijk was dat we zelf plezier in ons werk moesten hebben, en ze laten niet na om dat telkens te herhalen. Het moet niet alleen je brood worden.

Zo kreeg ik een glimpje van een andere tijd, waarin mensen meer respect hadden voor hun seksualiteit, en meer voor hoeren. In die tijd waren ze niet zo bekrompen als nu, en was er ruimte voor ons om te bestaan, niet alleen stiekem, maar gewoon als onderdeel van de samenleving. Maar we hebben nog veel te groeien als maatschappij voordat we weer op dat nivo zijn, en dat zal mijn tijd wel duren. Het is nu geen leuke tijd om hoer te zijn. Maar de Kama Soetra geeft me een kijkje in een tijd toen dat wel beter was.

12 opmerkingen:

Anoniem zei

tis jammer dat dit boek niks is geworden,

http://www.shagah.com/index1.htm

Anoniem zei

Die goeie oude tijd...

(voor de monotheïstische religies...)

Ben nu wel erg geïnteresseerd in die versie. Heb je een ISBN?

Rootman zei

@ Anoniem 1: Dat shaga- boekje lijkt mij een pamfletje in de stijl van ´men are from Mars, women from Venus´ , of een ´Get rich quick´ boekje. Zo wordt het wel aangeprezen. Als er echt nuttige geheimen in stonden waren die heus wel aangeprezen of uitgelekt, er bestaat in de VS een uitgebreide workshops industrie.

Het oude India moet behoorlijk anders dan het huidige geweest zijn. Ook met heel veel meer natuur, veel rijke grond en grondstoffen. Zoals meestal, een interessant stukje Zondares!

Anoniem zei

Waarom zou ik willen dat een hoer wat weet van mijnwerken? Pijpen moet ze!

Anoniem zei

Ja haha, belangrijker dat ze weet van bruinwerken!!

Dirk zei

Beste Zondares,

Wat is het beste standje uit de kamasutra?

Groetjes,

Dirk

Anoniem zei

Tanden verven?! Wat moet ik me daarbij voorstellen?

Anoniem zei

Kijk toch een leuke, attente verassing, waar meer inzit dan op het eerste oog. De waardering is er wel ook voor dit blog, maar de groep is klein.
Fijne feestdagen en goed nieuwjaar, dat de wensen uit mogen komen net als de voornemens

hobwido zei

Hoe werkte de anticonceptie in die tijd?

Of werden hoeren gewoon zwanger?

Anoniem zei

@19 december 2015 Door cervixslijm tussen je vingers te bekijken kan je zeer nauwkeurig, zeer goedkoop en zonder ander hulpmiddel dan 2 vingers je vruchtbare dagen vaststellen. Op die dagen neuk je niet óf zeg je "scatje scatje cum in me mond, ik slik, ik slik, cummmmm" of andere truukjes. Er zijn hoeren die uiterst nauwkeurig voelen aan bepaalde spiertrekkingen in het liesgebied (zelfs voordat de man het in zijn penis voelt) al voelt dat de man klaarkomt.

Kwestie van vakkennis, door schade en schande?

En als het mis gaat ....... tja ........


Zou de cervixslijm methode niet één van de eerste methoden zijn geweest? (Echter commerciële partijen hebben er belang bij deze te verdringen omdat deze zo goedkoop is).

Anoniem zei

Sowwww hee, je moet niet denken dat je alles van seks weet omdat je prostituee bent, doe niet zo gek, jij hebt ook nog veel te leren, wat een bullshit zeg, hihi.

Anoniem zei

Gaaf hé? Heel veel hele oude geschriften uit het verre oosten over bijvoorbeeld Psychologie, de samenleving en seksualiteit zijn echt heel goed. Mensen zijn nog steeds mensen met een lichaam en geest en op soms wat culturele dingen na zijn heel veel dingen ook gewoon nu toepasbaar.

In bijna alle oosterse filosofie is de ervaring en het gevoel veel belangrijker dan strakke conceptuele logica. Dat is het grote verschil tussen het westen van nu en een boek als de Kama Soetra.

Of het verschil tussen iemand als jij met een bepaalde ervaring, mensenkennis en zelfkennis en een zogenaamde "expert" met een bedachte theorie en wat cijfertjes die dat zouden moeten onderbouwen.