maandag 15 juni 2015

Antwoord op: Het is geen werk

Vandaag weer een stukje waarvan ik eigenlijk niet begrijp dat ik het nog nooit eerder heb geschreven, omdat het zo belangrijk is, en zo voor de hand ligt. Vandaag behandel ik het idee dat hoererij geen werk is. Dat idee leeft heel erg bij de mensen, omdat de meesten geen idee hebben van wat we eigenlijk doen, wat er van ons verwacht wordt, en hoe daar meer achter de schermen mee gebeurt dan ze weten.

We komen deze tegen op een hoop manieren. Echt overdreven, zoals mensen die zeggen dat we een beetje achteroverliggen, of dat wat we doen geen seks is, maar dat de mannen in ons masturberen. Dat we er alleenmaar zijn voor een snel en makkelijk orgasme. Dat we lappen vlees zijn voor het genot van de man. Dat we voor geld onszelf laten gebruiken als een gat om die lul in te hangen. Maar het kan ook subtieler.

Soms komt het in een vorm dat wat we doen niet het respect moet krijgen van werk, omdat we alleenmaar sletten zijn die geld vragen voor onze eigen lage pleziertjes. Het is een hele andere invalshoek, maar hetzelfde idee wordt gebruikt. Netzoals als het verhaal is dat we eigenlijk ons laten betalen om misbruikt te worden. Of dat we doen wat iedereen wel kan, maar alleen betaald worden om te doen wat andere vrouwen beneden zich vinden.

Het idee dat je niet betaald hóórt te worden voor seks, omdat het iets is wat de meeste mensen gratis doen, hoort hier ook bij. Seks is voor de meeste mensen, ook voor ons, iets wat we voor ons plezier doen, dus dan is het geen werk, is het idee. Dat geldt natuurlijk weer wèl voor ons, en níét voor profvoetballers, tuiniers, bouwers, vuurwerkspecialisten, voetballers, acteurs, muzikanten, dansers of schrijvers.

Natuurlijk is het je reinste onzin.

Je hebt ze wel hoor, de meiden die er geen werk van maken. Die het maar genoeg vinden om de klant zijn ding te laten doen, zonderdat ze er werk van maken. Puttana noemt die meiden "stekkerbakken," W noemt ze "Kokettines." Meiden die geld verdienen aan alleenmaar gaten hebben. Ook die adverteren met véél meer dan wat ze eigenlijk doen, want geen klant die komt voor zo iemand.

Die meiden zijn nooit wat een klant zoekt. Eigenlijk belazeren ze de boel. Want de klanten verwachten weldegelijk dat je je werk doet. Zelfs als ze zich eigenlijk niet realiseren wat dat werk allemaal inhoudt. Vooral als ze al wat ervaring hebben, weten ze hoe het kan zijn bij een hoer, en ookal snappen ze niet hóé dat gebeurt, ze merken het heel goed als het níét gebeurt.

Hier heb ik het nog niet over de broodhoeren. Dit zijn de meiden die zelfs het routinewerk van een broodsnol nog teveel inspanning vinden, en duidelijk hun oninteresse en passiefheid laten voelen. Gewoon omdat ze er niet om geven. Dat is om je een idee te geven van hoe diep je gezonken moet zijn om dit soort dingen zo aan te pakken. Eigenlijk ben je dan gewoon je werk niet aan het dóén. En dat doen ze dus ook meestal niet lang.

Om een klant te geven wat hij zoekt hoef je niet eens heel ambitieus te zijn. Er zijn vrouwen die er ècht hun ziel en hun zaligheid inleggen. Die maken er netzoveel werk van als een hooggegrepen carrière in de gewone wereld. Soms om zoveel mogelijk te verdienen, maar meestal om gewoon de beste hoer te worden die ze kunnen zijn. Die komen dan meestal in andere werelddelen terecht, waar de kunst van het hoer zijn nog wordt begrepen. En daar zijn die meiden ook veelmeer op hun plek.

Maar om een klant te geven wat hij zoekt hoef je alleenmaar wat van het vak te leren, en er gewoon goed werk van te maken. Een beetje vakvrouwschap en gewoon inspanning zijn al genoeg. Nou is "genoeg" natuurlijk niets om een bloeiend bedrijfje mee te maken, maar als je die twee simpele dingen niet hebt, wordt het nooit wat met je zaak. Maar het enige wat je hoeft te doen om ermee door te kunnen, is het behandelen als wèrk.

Het ìs werk. De klant komt voor een belevenis die jij moet laten gebeuren op jóúw voorwaarden. De klant kan er zelf niets van, jij zal moeten zorgen dat hij krijgt waar hij voor komt. Maar mannen zijn jagers, en willen voelen dat zij de actieve kant zijn. Je moet dus de hele wip beheersen, terwijl hij het voelt alsof hij mìnstens zelf flink de vinger in de pap heeft. Zoals een Amerikaanse collega het zegt: "You're the whore, you control the bang."

Dat is in de eerste plaats natuurlijk je lijf leren kennen, en seksueel leren wat je ermee kàn. Daar is een stuk meer over te leren dan de meeste mensen denken. Daar kom je in het werk wel achter, tijdens je leertraject. De kunst is niet alleen om te weten wàt je doet, en hóé je het doet, maar ook dat je je lijf gewoon de vaardigheden leert, en in conditie brengt, om te kùnnen doen waar je het hoe en wat van weet. Je moet je lijf bewust kunnen beheersen.

Beheersing van wat er gebeurt is waar het eigenlijk allemaal om draait. Niet alleen je eigen lijf onder controle hebben, niet alleen de klant kunnen sturen, niet alleen uitvinden wat er psychologisch allemaal gebeurt, maar ook je voorwerk goed doen, een illusie voor hem bouwen, zijn lichaam aan kunnen sturen, hem het idee geven dat hij de leiding heeft, naturel op hem overkomen, en gewoon wat bedgymnastiek, want dat gebeurt ook niet zomaar.

Die bedgymnastiek is best veel werk. Niet alleen je lijf in vorm houden, en zorgen dat je het uithoudingsvermogen, de kracht en de lenigheid hebt, maar ook gewoon wéten wat je doet, en het geoefend en goed kùnnen. Er is een hoop meer te leren dan het beetje onhandig tegen elkaar wrikken wat alleen spannend is als je een tienertje bent, maar waar veelteveel mensen de rest van hun leven niet voorbijkomen. Klanten verwachten dat je een flink menu hebt in bed.

En tegelijk, zonderdat hij het merkt, ben je de hele tijd bezig met hygiëne en veiligheid, twee dingen waar de klant ècht niet aan denkt, en waar je ook niet van wìl dat hij eraan gaat denken, want het leidt af en hij kan er toch niets van, je past op zijn gedrag, want de meeste pijn en blessures, bij jou èn hem, komen niet van geweld dat bedoeld is als geweld, maar van mannen die eerlijk niet weten waar ze mee bezig zijn.

Je moet ook leren om discreet en netjes met je klanten om te gaan, en tegelijk toegankelijk en uitdagend, maar danweer zonderdat je dat laat gebruiken. Je moet zorgen dat hij zelfs als hij oliedom doet nog steeds opaankan van jouw discretie. Dat betekent soms dat je heel beheerst moet zijn, en heel principiëel. Je moet zorgen dat je altijd weet hoe je moet reageren als er opeens iets raars gebeurt, en je klant in de klem kan komen.

Daar komt dan ooknog bij dat je gewoon een bedrijf te voeren hebt. Met alle administratie, acquisitie, klantbeheer, marketing, quality control, en gewoon hard doorwerken wat daarbijhoort. Zelfs als we alle barrières die de overheid voor ons maakt wegcijferen, dan hou je nog over dat het een vluchtige dienstverleningssector is met keiharde concurrentie en minimale klanttrouw. Maak je er geen werk van, dan takelt je zaak meteen af.

Beheersing is waar het werk ongeveer om drááit. Iedereen doet maar wat bij de hoeren, we zijn de bliksemafleider voor heel veel mensen op heel veel manieren, en wij moeten als puntje bij paaltje komt zorgen dat het goedgaat. En dat is niet alleen zorgen dat dingen die gebeuren goedgaan, maar ook dat de dingen die moeten gebeuren ook echt gebeuren, en allemaal zonder het te laten zien dat het voor jou werk is.

Natuurlijk worden we deels óók betaald voor het feit dat wij over een stigma heenklimmen, over onze angst voor seks heenkomen, en seksueel aan de slag gaan met mannen waar we vaak in het dagelijks leven, onbetaald, niet aan zouden zijn begonnen. Maar dat is niet waar het om gaat, en het is zéker niet genoeg. Klanten verwachten veel meer, zelfs als ze dat zelf niet beseffen. Ze krijgen een hoop werk waarvan ze de illusie hebben dat het geen werk is.

Hoewel veel meiden het als een bijbaantje doen, als part timer, of als een korte termijn job, heb je ook meiden die er een echte carrière van maken. Dat hóéft niet, maar dat kàn wel. Die willen klimmen, en steeds meer van hun werk maken. Daar is maar heel weinig plek voor, maar dat geldt eigenlijk voor elke business. Anders hadden we honderden CEO's per multinational. Die carrièreontwikkeling bestaat dus best in ons werk. Net als in alle soorten van werk.

Je mag dus wel zeggen dat het complete onzin is dat de prostitutie geen werk is. Je hebt juist heel veel te doen, ook buiten je contacturen met je klanten, en je hebt je handen eraan vol, als je het een beetje goed wil doen. En als je het niet een beetje goed wil doen, hou je er erg weinig aan over, en is het echt niet je tijd waard. Zelfs mensen die er zo min mogelijk werk van maken moeten nog steeds werken. Het is dus een dom idee, en het zijn domme uitspraken.

De mensen die deze domme uitspraken gebruiken, weten vaak helemaal níéts van wat er komt kijken bij hoererij. Toch doen ze die uitspraken, en drammen door dat het zo is. Want het gaat ze er niet om of het waar is wat ze zeggen. Ze willen namelijk eigenlijk iets anders uitdrukken. Namelijk dat het geen werk is, dus geen respèct verdient als werk. Ze willen ons als passieve dingetjes afbeelden, en doen alsof we onmondig zijn.

Het is namelijk veel makkelijker voor hun denkbeeld. Wij doen iets wat zij eng en vies vinden, dus wij moeten het verkeerd hebben. Daar past niet bij dat wij er met verstand aan werken om er iets moois van te maken, daar hoort domheid en viesheid en passief zijn bij. Daarom is het zo belangrijk voor ze om het werk te zien als iets doms, viezigs en passiefs. Dat het anders is, dat wìllen ze niet weten, en ze willen helemáál niet dat het door anderen wordt geweten.

5 opmerkingen:

Willemijn zei

Zouden mensen niet kunnen vinden dat prostitutie geen werk is, omdat je er geen opleiding voor kunt volgen en het niet zo 'zichtbaar' zwoegen is als ander ongeschoold werk (bijv. schoonmaken, vakkenvullen, bollen pellen om 5 uur 's ochtends)?

De vergelijking met 'profvoetballers, tuiniers, bouwers, vuurwerkspecialisten, voetballers, acteurs, muzikanten, dansers of schrijvers' vind ik hier mank gaan. Voor al deze beroepen geldt dat het óf heel slecht betaald wordt, óf dat er maar een heel kleine, getalenteerde groep zijn geld ermee kan verdienen, óf dat mensen vanaf de leeftijd van 8 jaar dagelijks hebben moeten oefenen om zo ver te komen (of dat allemaal tegelijk)!

Dat is voor prostitutie toch niet zo, iedereen kan in principe de prostitutie in en het betaalt direct een heel stuk beter dan schoonmaken. Wat is eigenlijk dat verschil? Ik denk dat een prostituee letterlijk munt slaat uit het (gemiddelde) verschil in libido tussen mannen en vrouwen, en dat mensen daar best jaloers op kunnen zijn.

Sasja zei

Al enkele jaren nu lees ik je weblog en het boeit me nog steeds. Zelden reageer ik maar telkens denk ik "Wat heb ik een respect voor je"
Zon, je verdiend het om in t zonnetje gezet te worden terwijl het maanlicht je amper beschijnt. Weet je, toen ik dit stuk las wist ik meteen dat jij en al de anderen hoeren zo nooit gezien worden en zullen worden . Door 98% van de mensheid zullen hoeren altijd gezien worden als minderwaardige vieze slettenbakken. Zo leerde ik het en zo hoor ik het om me heen. En door jou ben ik gaan inzien hoe waardevol jou werk is en hoe waardevol jij bent in mannenlevens. De bijbel is het oudste boel van de wereld en daar werd al minachtend over hoeren gesproken, Hoererij is van den beginnen niet van God. En punt twee is denk ik dat de mensheid voor de helft uit vrouwen bestaan die de macht over mannen hebben Vrouwen zijn gewoon jaloers dat mannen naar hoeren gaan omdat ze als vrouw zelf te kort schieten. Dit alles even kort door de bocht gezegd, maar ik denk dat dit wel de grootste dilemma's zijn waardoor er geen respect voor jullie is en men dus ook niet er over nadenkt dat het wel degelijk werk is. ! Sinds ik jou lees ben ik er totaal anders tegen aan gaan kijken. Maar ik stond open voor je verhaal en dat staan de meeste mensen niet, dan begin je dus ook niets.
Vroeger als meisje wilde in mijn fantasiedromen al hoertje worden. Tuurlijk kon dat niet, maar nog steeds zit deze wens diep in mijn hart. Nu weet ik dat ik het nooit zal kunnen.k Ben al 100 jaar gelukkig getrouwd en kinders en huisje boompje beestje maar toch.... ik moet je lezen als een soort vervulling van wat ik misgelopen ben. Daarom Zon, in mijn hart neem ik het altijd op voor jou en andere hoertjes . k Vind mannen mooi, ze intrigeren mij. Ik hou van liefde en geven, het verlangen in mij blijft altijd. En daarom ben ik blij dat ik jou kan lezen. Als je geen hoer was zou je schrijfster geworden zijn. Vast. Want schrijven kun je als de beste.
Zo, genoeg veren in je kont nu? Mijn respect heb je.. meer dan dat zelfs!!

Liefs Sasja

Anoniem zei

Voor vrouwen die geen zin in eindeloos (schools) leren hebben, die van vrijheid houden, die van geld houden, van make-up flesjes met een led-lampje erin, van lingerie, van zich zelf mooi maken houden, van high-heels, parfum, telefoons en tassen houden. Die een beetje rebels, beetje avontuurlijk en een tikkie exhibitionistisch zijn. Die Bling-bling leuk vinden. Die graag veel mannen ontmoeten. Die geen hekel aan seks hebben. Die graag leren "on the job". Die van acteren houden. Die geestelijk gezond zijn en goed hun grenzen kunnen (leren) bewaken. Die (eventueel) van reizen houden? Voor hen kan een tijdje hoer zijn een zeer veelzijdige en leerzame droombaan zijn.

Ik had t wel geweten als ik een meisje was geweest én met de kennis van nu. Eerst wat veilige ervaring & cash opdoen achter t raam (Nederland 1 jr, Duitsland 1 jr, België 1 jr) dan wat clubs (Duitsland 1jr, Oostenrijk 1jr, Frankrijk 1jr) en en dan met die levenservaring én wat geld achter de hand tenslotte de wijde wereld in als illegale BackPackHoer voor een jaar of drie (Uk, !!Nieuw Zeeland!! Australië) en dan de gevaarlijke landen (Dubai, India etc etc). Op zoek naar de heilige graal en uiteindelijk de prins op t witte paard.

Settelen kan altijd nog.

Niemand heeft jóu toch wat te zeggen over wat jíj leuk vind? Je bent een autonoom denkend individu die het inmiddels tegenstaat om zichzelf steeds weer gratis te laten neuken door jongens die t toch weer niet blijken te zijn.

Je bent het waard toch?

Anoniem zei

NB: in Zwitserland, een geciviliseerd land met normen en waarden, kan?/kon! je starten met 16 jaar. Hier met (18)21. De wereld weet dus duidelijk niet zo goed wat goed voor jou is. De enige die dat weet ben jíj zelf! Life sucks, so fuck it.

Anoniem zei

Het is geen 9 to 5 baan (kan wel). Er zijn hoeren met een kindje, die werken vaker op de dag. Het verschil met wervende advertenties waar "géén 9 to 5 mentaliteit" instaat is dat dit wel buiten 9 to 5 meer dan normaal betaald wordt!! (er wordt dus niet 3 maal per week 15 tot 30 minuten van je tijd onbetaald gestolen).

Het is wel een baan waar je lekker bij kan uitslapen. (Hoeft ook niet). Er zijn ook klanten, vaak de getrouwde exemplaren, die graag rond 9h in de morgen voor het werk langswippen. Dus mocht je een ochtendmens zijn dan hoeft dat zeker geen "no go" te zijn.

Bedenk wel dat feestdagen topdagen kunnen zijn qua inkomen.

Én het dubbelleven door het stigma is zeker geen pretje. Daar moet je je mentaal tegen kunnen leren wapenen. Dat is een kunst.